ARONIJA
ARONIJA
Crnoplodna aronija - (lat. Aronia Melanocarpa L.)
Crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia L.)
Opis:
Oprašuju je pčele i vjetar, a u jesen listovi mijenjaju boju u crvene nijanse. Listovi aronije su jednostavni, poredani naizmjenično.
Cvijetovi su mali, sastoje se od pet latica i pet čašičnih listića.
Plodovi su joj bobice koje nisu jestive svježe jer su gorka okusa (osim crvenoplodne aronije), ali se često koriste u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota, likera, idt.
Također se koriste kao začin i boja u pićima i jogurtima.
Plodovima aronije se hrane ptice, te njezine sjemenke rasprostranjuju izmetom.
Aronija je rod listopadnih grmova koji se sastoji od dviju vrsta, podrijetlom s istoka Sjeverne Amerike. Drvo aronije naraste najčešće 1-6 m, bujnog je rasta, a ljudi je rezidbom oblikuju kao manje drvo.
Najčešće obitava u vlažnim šumama i močvarama. Aroniju često ljudi uzgajaju kao ukrasnu biljku.
Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.
Zbog visokog stupnja otpornosti na mraz, izdrži zimu i do -47°C. Zato je mnogi nazivaju sibirska borovnica.
Tako se aronija naselila u Rusiji, Finskoj i Švedskoj.
Također je otporna i na sušu, kukce, zagađenja i bolesti.
Aronija, s plodovima nalik ribizu, ima kiseli i trpki okus.
Nastanak:
U Europi je aronija privukla pažnju prije svega zbog svoje ljepote, jer su njeni bijeli cvjetovi, koji se rascvatu u mjesecu svibnju, jedni od najljepših cvjetova naših grmolikih biljaka.
Posebno ćudesni su jesensko obojeni listovi aronije, koji žare u posebnoj crvenoj boji.
Zato je 1972. godine crnoplodna Aronija primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.
Prije približno 20 godina su je u većoj kolićini posadili također u Sloveniji, iako nije bila posebno prihvaćena, prije svega zbog nepoznavanja ljekovitih svojstava, koja nam nudi.
Vrste:
Crvenoplodna aronija
Crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia) naraste 2-4 m u visinu, rijeđe 6 m. Listovi su joj 5-8 cm široki. Cvjetovi su joj bijeli ili blijedo ružičasti, otprilike 1 cm široki. Plod je crven, 4-10 mm širok i otporan na zimu.
Crnoplodna aronija
Crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa) naraste u visinu malo manje od 1 m, a rijetki primjerci su narasli 3 m. Listovi su najčešće 6 cm široki. Cvjetovi su bijeli, imaju 1.5 cm širine. Ispočetka je plod crvene boje. Kad naraste, plod je crne boje, veličine 6-9 mm.
Ljubičastoplodna aronija
Ljubičastoplodnu aroniju (lat. Aronia prunifolia) jedni znanstvenici smatraju hibridom crvenoplodne i crnoplodne aronije, dok drugi smatraju da je to zasebna vrsta. Cvijeta od travnja do srpnja. Plod joj je tamnoljubičaste do crne boje, 7-10 mm širok.
Povijest:
Aronija je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače.
Aroniju kao hranu i lijek su prvi počeli upotrebljavati sjevernoamerički Indijanci. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se hranili njime, plodove su sušili i mljeli, te miješali sa životinjskom mašću i osušenim mesom.
Sušeni plodovi aronije bili su hrana za zimu, te lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba. Osim zrelih plodova, sjevernoamerički Indijanci su kao lijek upotrebljavali i listove i koru aronije.
Ljeti su sušili listove i koru, pripremali su čaj, koji su koristili kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz rana.
ARONIJA
Zdravlje:
Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno.
Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima.
Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa aronije i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja.
Sadržaj plodova:
Plodovi crnoplodne aronije sadrže sljedeće tvari: 6,2 - 10,8 % šećera, 1,3 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, 0,35 - 0,6 % tanina, vitamine A, C, B1 i B2, E i PP, glikozid cianidin, flavonske glikozide hesperidin i rutin, te kvercitin i katehin.
Od makroelemenata plodovi sadrže (mg/g) K - 13,90, Ca - 1,30, Mg - 1,0 , Fe - 0,05.
Od mikroelemenata sadrže (KBN) Mn - 0,07, Cu - 0,58, Zn - 0,10, Co - 0,15, Cr - 0,02, Al - 0,02, Se - 3,63, Ni - 0,11, Sr - 0,06, Pb - 0,02, B - 4,80 µg/g.
Zreli plodovi aronije sadrže veliko kolićinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potjeće tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani ćak sadrže tvari koje, kao i flavonoidi, štite stanice tijela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i razlićite biofenole koji dezinficiraju, pospješuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni tlak, poboljšavaju elastićnost krvnih žila te sprećavaju njihovo zaćepljenje.
Zreli plodovi sadrže i veliko kolićinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja, oći od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.
O bogatoj vrijednosti vitamina, minerala, aromatićno i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga. Skoro za pola abecede vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i ćreslovina) je u plodu aronije, zajedno sa kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.
Poznata nam je uputa da sok odnosno ćaj iz aronije preporućaju svima koji imaju poteškoće sa krvožilnim sustavom i krvnim tlakom. Posebno se preporuća također kod upale bubrega, ćira na želucu, šećernoj bolesti, migrenama, unutarnjim krvarenjima i slabokrvnosti.
Tvari sadržane u plodu aronije, odstranjuju teške metale iz tijela te se zato preporućaju za bolesnike oboljele od raka i one koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboljeli neku bolest.
ARONIJA
Ljekovito djelovanje aronije:
Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E.
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.
Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.
Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav - smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev.
Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sustava.
Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.
Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.
Dobrobiti aronije:
- Odličan je izvor antioksidanata
- Sprečava bolesti srca i krvnih žila
- Regulira krvni tlak
- Štiti zdravlje urinarnog sustava
- Ima antiupalna svojstva
- Stimulira rad štitnjače
- Poboljšava pamćenje i koncentraciju
- Regulira razinu šećera u krvi
- Jača imunitet
- Povoljno djeluje na probavni sustav
- Štiti od virusa i bakterija
- Pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma
GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene.
ENDOKRINE ŽLIJEZDE - pospješuje bolji rad štitnjaće, poboljšava i regulira izlućivanje njezinih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjaće i gušavosti.
KRV I KRVNE ŽILE - ćisti krv , pospješuje cirkulacijo krvi, smanjuje previsok krvni tlak, smanjuje kolićinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.
ŽELUDAC - smiruje grćeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod ćira na želucu i želućane nervoze.
CRIJEVA - smiruje grćeve i bolove crijeva, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.
JETRA I ŽUČ - pospješuje bolji rad jetra i izlućivanje žući, pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, te pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žućnog mjehura i žućnih kanala, žutice, žućnog pijeska i žućnih kamenaca.
Istraživanja ruskih znanstvenika potvrdila su da zreli plodovi aronije ljekovito djeluju na jetra i žuć tako aronija ima utjecaj na bolji rad jetra i izlućivanje žući, te pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, kod oštećene i bolesne jetre pomaže da popravi funkciju iste, pomaže kod upale žućnog mjehura, žućnih kanala, žućnog pijeska, kamenaca i žutice.
Želudac i crijeva, aronija smiruje grćeve i bolove, smiruje upalu sluznice, te pomaže kod ćira i želućane nervoze i zaustavlja proljeve.
Aronija pomaže kod šećerne bolesti, tako da smanjuje kolićinu šećera u krvi, pomaže kod bolesti štitnjaće i gušavosti, poboljšava i regulira rad njenih hormona te jaćaju imunološki sustav.
Aronija ćisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi u venama, smanjuje previsok krvni tlak, aronija pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenja vena. Aronija poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama mozga i glave, te pomaže kod glavobolje i migrene.
Osim toga, istraživanja ruskih znanstvenika su pokazale da to voće pospješuje izlućivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tijela. Zbog preventivnog i ljekovitog djelovanja zrelih plodova aronije, ruski znanstvenici uvrstili su aroniju među ljekovite biljke.
Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozraćenih osoba.
ARONIJA - GRM
Primjena u kulinarstvu:
Svakako je sok odnosno čaj od aronije vrlo ljekovit i okrepljujući napitak, koji se preporuća piti i starijima kao i mlađim osobama.
Osim soka i čaja se mogu iz ovih dragocjenih plodova pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želeji, sirupi, sokovi i razne voćne slastice, a kod miješanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lijepu tamnu boju.
Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se jesti svježi bez ogranićenja, a naroćito se preporućaju kod bolesti želuca i crijeva te protiv proljeva.
Kuhani, pećeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu.
Plodove aronije najbolje je konzumirati u sirovom obliku, jer kuhanjem se gubi dio njezinih ljekovitih svojstava.
Plodove aronije možete koristiti i za proizvodnju džemova i marmelada, možete ju konzumirati i u obliku soka, čaja i kompota. Bobice aronije možete osušiti da bi ih mogli koristiti i u zimi.
Plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mlijećna jela. Zbog velike kolićine pektina koji lako želira, plodovi aronije posebno so ukusni pripremljeni kao miješana marmelada s kruškama, rabarbarom, ogrozdom, ribizom i marelicom.
Plodovi se mogu osušiti i samljeti, te kao cijeli ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolaće. Od plodova aronije mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, ocat, ili vino.
Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim pripravcima bistru i svijetlu boju, i mogu se miješati.
Plodovi aronije se mogu upotrijebiti kao prirodna boja za žigove na mesu u proizvodnji sokova i u proizvodnji pekarsko slastićarskih proizvoda.
ARONIJA - UKUSAN ČAJ
Uzgoj aronije:
Aronija je otporna na hladnoću, zbog toga bez problema uspijeva u našim krajevima.
U kontinentalnoj Hrvatskoj aronija cvate krajem travnja, plodovi dozrijevaju u kolovozu ili rujnu.
Plodovi ostaju na biljci - ne opadaju i ne kvare se. Zato se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.
Aronija je otporna na štetočine i ne zahtjeva upotrebu pesticida. Zbog toga se smatra 100% ekološkom biljkom. Uspijeva na svim vrstama tla, jedino ne podnosi sušu.
Posađena u vrt, aronija će već druge godine, imati cvatove u skupinama do 30 cvatova što je vidljivo sa fotografija i dati prve plodove, a plodova će biti više ako raste na hranjivom tlu. Nakon toga, redovito će svake godine davati obilje plodova, jer njezini se cvjetovi javljaju krajem svibnja kad više ne postoji opasnost od mraza.
Zanimljivo je,da su plodovi crne aronije prava vitaminska bomba, a ptice ih jedu već u vrijeme kad imaju crvenu boju. Možda je to i zbog toga, jer su tada vidljiviji nego kasnije, kada pocrne. Aroniju beremo negdje u rujnu, kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Napominjem, da zreli plodovi crnoplodne aronije ostanu na biljci ne opadaju i ne kvare se, zato možemo branje plodova produžiti i na dva mjeseca.
Sadnicu aronije možete kupiti u većini poljoprivrednih ljekarnica.
Svima vama, koji uživate u prirodi i volite svoje zdravlje, preporućam, da na svojem vrtu, voćnjaku ili ukrasnom vrtu pronađete kutak gdje ćete posaditi ovu jedinstvenu i otpornu biljku. U proljeće vas će grm aronije razveseliti sa obiljem ćudesnih cvjetova, u jesen sa velikom kolićinom svjetlećih crnih plodova i žarkim bojama jesenskog lišća. Tada aronija više neće biti nepoznanica nego svima dobro poznata prijateljica, toliko o ljepoti i korisnosti aronije. Sadnice (rasad) Aroniju, može se saditi dok ne smrzne zemlja isto tako kad popusti zima.
ARONIJA - ZRELI PLODOVI
Kontraindikacije:
Nema popratnih efekata, u svakom slućaju povoljno djeluje na imunološki sustav, na otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike.