ANIS
ANIS
Lat: Pimpinella anisum L.
Eng: Anise
D: Anis
Fr: L’anis vert
Ljekarnički naziv: Fructus anisi
Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke ili kišobranarke, suncobranarke
Ostali nazivi: Aniš
Stanište:
Rijetko je samonikla biljka, a kad se uzgaja, najbolje uspijeva na vapnenačkom tlu. Potiče iz istočnog Sredozemlja, ali se danas uzgaja u zemljama sa umjerenom klimom, naročito u južnoj Rusiji.
Ljekoviti dio biljke: plod
Srodne vrste: Kim (carum carvi l.), celer (apium graveolans l.), komorač (foeniculum vulgare mill.).
O biljci:
Anis je jednogodišnja biljka koja naraste do metar u visinu. Ima razgranatu, valjkastu i šuplju stabljiku s pahuljastim dlakama.
Donji listovi su okruglasti, na dugim peteljkama i krupno nazubljeni, srednji dvostruko perasti, a gornji uski, kopljasti i nazubljeni.
Cvjetovi su sitni, bijeli i tvore štitaste cvjetove.
Plod je kruškast, 3-5 mm. dug, sivozelene boje i dlakav.
Potreban je oprez kod uporabe ploda anisa, jer je vrlo sličan otrovnom plodu kukute (conium maculatum l.).
Korijen anisa je dugačak i do 60 cm. iz njega izbija stabljika.
Donji listovi su okruglo bubrežasti, nepodijeljeni, srednji su prstenasti dok su gornji usko krpasto podijeljeni na kratkim peteljkama.
Mali bijeli cvjetići cvatu u proljeće i čine štitac.
Plod je sitan jajolik, dlakav, s 10 svijetlo obojenih rebara, 3-6mm. dug i oko 3mm. debeo, svijetlozelenosive boje.
Anis cvjeta od svibnja-kolovoza, ovisno o položaju, a plod sazrijeva u kolovozu i rujnu. Miris mu je aromatičan, jak i ugodan, a okus pikantan i slatkast. Uspijeva na pjeskovitom, ilovastom i vapnenastom tlu. Uspješno se uzgaja na sunčanim i zaklonjenim mjestima vrta, a voli topla i vlažna podneblja. Sjeme mu se sabire po suhom vremenu. Sabrane štitce treba raspostriti na toplom i prozračnom mjestu.
Za vrijeme sušenja obavezno prevrtati.
Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne.
Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu.
Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi).
Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.
Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris."
U Njemačkoj smatraju da žuna maže svoj kljun anisovim uljem i da zato može probiti i najtvrđe drvo.
U Engleskoj se vjeruje da željezo može puknuti kao staklo ako dođe u dodir s anisom.
U Italiji postoji poslovica - "Chi terrano in mano una pianta di aniso, non saran molestati dal mal caduco" - u prijevodu "tko trlja među rukama biljku anis, neće oboljeti od padavice."
ANIS - Detalji
Ljekoviti sadržaj:
Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola.
Energetska vrijednost 100 g anisa iznosi 337 kcal/1411 kJ. Od toga sadrži 50% ugljikohidrata, 17,6% proteina i 16% masti.
Od minerala u anisu se nalaze kalcij (646 mg što čini 81% RDA), željezo (37 mg što čini 264% RDA), magnezij (170 mg što čini 45% RDA), fosfor (440 mg što čini 63% RDA), cink (5,3 mg što čini 53% RDA), bakar (0,9 mg što čini 90% RDA), mangan (2,3 mg što čini 115% RDA) i selen (5 mg što čini 9% RDA).
Od vitamina anis u značajnijim količinama sadrži vitamin C (21 mg što čini 26% RDA), tiamin (0,34 mg što čini 31% RDA), riboflavin (0,3 mg što čini 21% RDA), niacin (3 mg što čini 19% RDA), pantotensku kiselinu (0,8 mg što čini 13% RDA), vitamin B6 (0,65 mg što čini 46% RDA).
Od ostalih nutrijenata anis na 100 g sadrži značajan udio dijetalnih vlakana 14,6g.
Ulje anisa ima 80-90% anetola, zatim estragola, anizaldehida i anisove kiseline.
Kupovanje i čuvanje:
Kada spomenemo anis, odmah pomislimo na zvjezdasti anis atraktivnog zvjezdastog oblika smeđe-žute boje koji porijeklo vuče iz jugozapadne Kine, a sada se uzgaja u Indokini i Japanu. On nije u nikakvom srodstvu s mediteranskim anisom koji se danas uzgaja još u južnim dijelovima Rusije, sjeverne Afrike, Indije te južne i centralne Amerike.
Ima sićušno malo zaobljeno kruškasto sjeme sivo-crne boje. Težina petsto sjemenki iznosi jedan do dva grama. Oba anisa su prijatnog, slatkastog mirisa i okusa, zvjezdasti anis posjeduje još i dozu ljutine.
Na tržištu ima cijelih i mljevenih sjemenki, a nakon kupnje čuvajte ih na tamnom i suhom mjestu do datuma naznačenom na pakiranju.
Droga
Anisi fructus - plod anisa.
Plodovi se beru u rujnu, očiste od peteljki i suše na zračnome mjestu uz često miješanje.
Kao droga može poslužiti i suhi korijen anisa, koji se stuče u prah i dodaje ljekovitim pripravcima.
Mljeveni anis brzo izgubi ukus i miris, pa ga treba mljeti neposredno prije upotrebe.
Također se koristi u industrije kolaća i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i likera.
Ljekoviti su i suhi plodovi anisa koji se žvaču.
Čaj od anisa pripravlja se s jednom žličicom usitnjenih plodova na šalicu kipuće vode.
Pučka medecina:
Anis se u prošlosti koristio protiv ugriza otrovnih životinja, edema, nadutosti i proljeva. Vjerovalo se da pospješuje izlučivanje mlijeka i uklanja loš zadah iz usta.
Dim zapaljenog anisa udisao se za ublažavanje glavobolje.
Smrvljen i pomiješan s ružinim uljem upotrebljavao se kao kapi za uho.
Vjerovalo se da pranje u uvarku od anisa daje vječnu mladost i snagu.
Iskopine na Santorinu i Kreti iz XVI st. p. n. e. svjedoče o upotrebi anisa, kojim je začinjano vino. U VII st. p. n. e. poznat je kao miris, a Pitagora ga opisuje kao začin. Rimljani anisom upotpunjuju kolače. Hipokrat, najpoznatiji antički grčki liječnik spominje ljekovita svojstva anisa. U rimsko doba anis je rabljen kao ženski tonik-napitak za reguliranje mjesečnice, stimuliranje stvaranja mlijeka u dojilja, olakšanje poroda te za jačanje požude.
U srednjem vijeku anis se proširio diljem Sredozemlja, uzgajao se kako za prehrambene tako i za ljekovite svrhe. Trenutno, anis je rasprostranjen diljem svijeta, ali posebno je popularan začin u južnoj Europi, Egiptu, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji.
Djelovanje:
Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba, stomahik - protiv bolova u želucu, ekspektorans i antitusik - pospješuje iskašljavanje i smiruje kašalj, tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice, laktogen - pospješuje izlučivanje mlijeka, diuretik - stimulira funkciju bubrega.
Indikacije:
Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva. Dišni sustav - produktivni i nadražajni kašalj.
Urogenitalni sustav - regulacija ciklusa mjesečnice, poticanje laktacije, normalizacija funkcije mokraćnih puteva.
Kombinacije:
Dobro se kombinira s komoračem i kimom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.
U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin, a od njegovih plodova mogu se praviti likeri.
Univerzalni čaj:
Posebno je dobar za dišne puteve i probavne organe.
1 žličicu sjemena anisa preliti s 2 dcl. kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Uzimati 3 puta dnevno poslije glavnih obroka, a najbolje je između obroka i prije spavanja. Čaj se pije vruć i u gutljajima, zaslađen medom.
Ovaj čaj se uzima za sva, a pogotovo za oboljenja dišnih organa. za liječenje probavnih organa (želuca i crijeva) pije se bez meda, nezaslađen.
Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje; nekad su ga zvali "prdiljac".
Anisom možete jednostavno zaustaviti štucanje tako da nekoliko sjemenki lagano grickate, a potom usta isperete čašom vode. Štucanje će prestati, a anis će vam zasladiti dah.
Anisov čaj ima isto djelovanje, a čaj se priprema tako da žličicu anisa prelijete kipućom vodom te nakon 10 minuta čaj ocijedite i servirate.
Napitak:
Za ublažavanje kašlja.
1 Čajnu žličicu sjemena anisa samljevenog u mlincu za kavu kuhati u 1 šalici mlijeka 5-10 minuta. Zasladiti medom od kadulje. Uzimati 3 puta dnevno po šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.
Za čišćenje krvi, želuca, mjehura, bubrega, za izbacivanje sluzi iz bronha, izlučivanje loših sokova iz tijela, poticanje živaca na rad, za reguliranje neurednog mjesečnog ciklusa.
6g praha suhog istučenog korijena anisa močiti u 1,5dl vode, 1,5dl vina i 2 žlice meda 12 sati. Staviti da prokuha 5 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti. Piti po 2 šalice dnevno, i to pola sata po jednu žlicu.
ANIS - Zvijezdasti - SJEME
Tinktura
Protiv nadutosti i za omekšavanje sluzi:
1 dio sjemena anisa, 5 dijelova 90-postotnog alkohola. Sjeme anisa namočiti u alkoholu u tamnoj boci i začepiti. Svaki dan obavezno promućkati.
Bocu držati na toplom mjestu 10 dana (ne na suncu), procijediti.
Tinktura se uzima u količini od 1 do 3 grama dnevno, prije jela. kad se daje djeci stavlja se 5-10 kapi na šalicu čaja, odnosno, onoliko kapi koliko dijete ima godina.
Sirup:
Za jačanje želuca;
50 g. samljevenog sjemena anisa i 50g. samljevenog sjemena komorača, te 25g. limunove kore (suhe i istucane u prašak), 250g. kandisa ili meda staviti u 6-7dcl. vode, dobro izmiješati i začepiti.
Staviti na toplo mjesto da odstoji 6 tjedana.
Piti natašte po jednu čajnu žličicu.
Ulje - alkoholat
Kod raznih oboljenja želuca, crijeva, jetre, pluća, maternice.
2g. anisova ulja staviti u 98 g. 90-postotnog alkohola i promiješati.
Uzimati 3 puta po 10 kapi poslije jela s malo vode ili čaja.
Medena rakija od anisa:
-3 žlice sjemenki anisa
-1 litra rakije, 150-200 g. meda
Med rastopiti u rakiji, te rakijom preliti sjemenke anisa. Neka zatvoreno odstoji 2-3 tjedna, uz svakodnevno protresanje, potom tekučinu procijediti. Takva rakija jača želudac, regulira probavu te smiruje grčeve i bolove u želucu.
Anis se koristi u kozmetici i u proizvodnji likera.
Osvrt
Destilatima anisa liječi se kašalj, grčevi i nadutost. Anis djeluje antibakterijski, potpomaže žljezde probavnog trakta.
Eterična ulja anisa bivaju preko pluća izbačena, te je sastavni dio čajeva protiv kašlja. Eterična ulja anisa mogu nadražiti kožu, a pogotovo kod osjetljivih osoba. Zbog preosjetljivosti poznate su alergijske reakcije.
Spada u najvažnije biljne antibiotike.
Sjeme anisa djeluje antibakterijski, potiče izbacivanje sluzi i ublažava grčeve. Koristi se kod probavnih smetnji i katara dišnih putova.
U Makedoniji se od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta, rakija sa sjemenom anisa. Zvjezdasti anis (illicum anisatum) ili kineski anis, djeluje sedativno te pomaže kod nesanice, depresije otklanjajući loše misli i osjećaje. Različita je uporaba anisa u svijetu.
Tako ga, na primjer u Kini koriste kao karminativ i stimulans te za liječenje kolere i bolesti bubrega, u Turskoj kao za liječenje grčeva, bolesti želuca i pluća itd.
Mlada ga je, na dan vjenčanja, dijelila gostima, a na selu je važio za afrodizijak. Služi i kao sredstvo za pripitomljavanje golubova i njhovo navikavanje na novo gnijezdo i jato.
Anis je poznat i u industriji mirisa.
Napomena: Anisovo ulje može postati otrovno ako je izloženo svjetlosti i zraku, pravilno pohranjivanje ulja u žutoj staklenoj boci s brušenim staklenim čepom, zahtijeva hladno i tamno mjesto.
ANIS - ulje
ljekovito djelovanje:
Engleska narodna izreka glasi:
"Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova."
Da se uvjerite je li to istina, probajte popiti šalicu anisova čaja prije spavanja.
Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. ljekovito djeluje na 2 načina.
- Prvo najpoznatije djelovanje je grijanje cijelog abdomena što pomaže kod želučanih bolova, kronične dijareje, kod povraćanja, mučnine te dječjih želučano-crijevnih problema, uklanja vjetrove te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova sakupljenih u crijevima.
- Drugo najpoznatije ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija.
U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo kojega u obliku čaja piju i djeca.
- Anis je i afrodizijak, pogotovo ako ga kuhamo u vinu i zasladimo medom.
- Ovaj način pripreme anisa dobar je i za razna stimulativna djelovanja na rad bubrega i mjehura te stvaranja mlijeka kod dojilja, ali je zabranjeno anis rabiti za vrijeme trudnoće.
- Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči.
- Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru te pomaže pri eliminaciji raznih parazita.
- Žvakanje sjemena anisa potiče odstranjivanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.
- U novije vrijeme anis se rabi u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre.
- Najnovija istraživanja usmjerena su na djeovanje anisova ulja koje je slično djelovanju adrenalina, na mišićni sustav uključujući skeletni mišićni sustav i srce, kao i na stimulativno djelovanje na cns (centralni nervni sustav), te na respiratorni sustav.
- Anis povećava broj leukocita u krvi.
- Eterično ulja anisa koristi se i za vanjsku uporabu te se, primjerice, uspješno primjenjuje kod uništavanja ušiju.
- Ulje anisa izvana rabimo kod ujeda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa te za inhalacije kod astme, bronhitisa i jakog kašlja.
Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz, a ujedno spriječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijima. Djelotvorne tvari anisa koje se resorbiraju u bronhima izlučuju se preko sluznice bronhijam za razliku od ostalih biljnih tvari koje se izlučuju preko crijeva. Olakšano iskašljavanje u kojemu je i ispljuvak rjeđi, produkt je takvog djelovanja anisa na bronhije.
U kulinarstvu:
Sušene anisove sjemenke najčešće se upotrebljavaju u kulinarstvu kao začin za kolače i kruh, te za variva, umake i salate.
Peciva sa anisom su prinošena bogovima.
Izvrstan je začin za kolače bogat eteričnim uljima.
Anis se koristi i kao začin u kuhinji, gdje mu se ne gube vrijedni sastojci eteričnog ulja.
Poboljšava okus kompotima i pekmezu. Najbolje ga je prije uporabe usitniti, a pri začinjanju anisom ne valja dodavati druge začine zbog njegova intenzivnog okusa, koji se kao takav teško slaže sa ostalim začinima.
Upotrebljava se u proizvodnji likera i drugih alkoholnih pića, kao sambuca, raki, pastis ili anisette. Poznata je makedonska mastika. Miris i ukus dolaze od anethola, dok se destilacijom dobija anisol. Danas se koristi pri spravljanju peciva i kao dodatak slatkišima, naročito bonbonima.
Anis je posebno mjesto našao u lagano začinjenoj indijskoj kuhinji, posebno u jelima s lećom i piletinom. Piletinu s popečenim anisom pripremite tako da uzmete pileća prsa s kožom, natrljate ih mješavinom usitnjenih sjemenki anisa, origana, bijelog luka, posolite i popaprite pa pecite u pećnici na 200°C. Nakon deset minuta pečenja na piletinu položite kolutove limuna bez kožice, a na vrh zvjezdani anis, pa nastavite peći još oko trideset minuta na 170°C.
Rižu dugog zrna pirjajte na prethodno pirjanom usitnjenom korijenu – lukovici anisa i zalijte povrtnim temeljcem u kojem se kuhao anis, dodajte naribane korice limuna i soka od naranče. Poslužite pirjanu rižu, preko nje rezana pečena pileća prsa ukrašena zvjezdastim anisom, koji ste pekli na piletini.
Također je popularan i u kineskoj kuhinji, a dominantna je mješavina pet začina. Uz anis dodaje se cimet, češnjak, popečene sjemenke koromača i sečuanskog papra. Ovakav kineski začin se prvenstveno koristi za pripremu jela od kokoši, patke i svinjetine.
Anisovo ulje upotrebljava se u pripremi specijalnog likera anissete, pa tako imamo anisovac, aspin, sambuk, potom francuski Pernod i Ricard, španjolski Ojen, turski Raki, grčki Ouzo i arapski Arrak.
SLASTICE OBOGAĆENE ANISOM
Anisom protiv parazita i nametnika:
Anisove sjemenke pospješuju istjerivanje glista kod djece.
Anisovo ulje uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu.
Možete ga koristiti pomiješano s drugim baznim uljem kao tretman za kožne iritacije.
Samo ili u kombinaciji sa sirom ulje je prvorazredan mamac za miševe i za privlačenje pčela, kada u blizini nema cvijeća.
U veterinarskoj struci često se spominje kao moćno terapijsko sredstvo za crijevne tegobe kod konja i pasa.
Upute za pčelare:
U vrijeme srpanjske cvatnje anis daje velike količine nektara, te mu je klasifikacijska oznaka za prinos meda - 3.
Neželjeni učinci:
Rijetko, iako katkad može izazvati alergijsku reakciju.
Dobro je prije uporabe nanijeti malo ljekovitog pripravka s anisom na kožu kako bi se provjerila moguća preosjetljivost na biljku.
Kontraindikacije: Trudnice ne bi smjele uzimati anis ni u kojem obliku.