TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje...[...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača - Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja. [...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

KIM





KIM

Latinski: Carum carvi l.

Eng: Caraway

D: Kummel

Fr: Le carvi

Egipčani ga nazivaju; tapnen.

Stari rimljani: cuminum.

A grci: kyminon.

Obitelj: Štitarke (Apiaceae, Umbelliferae)

Drugi nazivi: Divlji kim, kumen, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim, divji kumin, karun, kimelj, kimin, kmin

Podrijetlo: Sjeverna i Srednja Europa, Azija

Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje

Dijelovi za upotrebu: Plod (sjemenka)

O biljci:

Kao korov raste po planinskim i nizinskim livadama, te vrtovima i plantažama, Europe, Azije i Afrike.

Da bi otjerali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sijanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli.

Spada u obitelj kišobranarki ili suncobranarki: Ombrelliferae (štitarke). Kod kima se koristi njegovo sjeme, i to osušeno.

Jako sliči na sjeme komorača. Može se koritisi sjeme u cijelo, ali je izgnjećeno ili mljeveno puno korisnije i aromatičnije.

Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja.

Srodne vrste:

Anis (pimpinella anisum l.), Celer (apium graveolans l.), Komorač (foeniculum vulgare mill).

Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm.

Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce.

Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen.

Korjen kima je bijele boje, a oblik mu je poput mrkve.

Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u čijim su udubljenjima smješteni uljni kanali.

Miris sjemena jako je aromatičan.

Iz sjemenki se dobiva eterično ulje, a bude ga tri do sedam posto.

Okus: Kim ima blago gorak i aromatičan okus, blago je gorko žareći i vrlo aromatičan sa sasvim laganom notom limuna.

Korjen ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i okusa.

Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj.

Vrijeme sazrijevanja sjemena: srpanj, kolovoz.

Ljekoviti dio su male sjemenke karakteristična mirisa i okusa, srebrno-smeđe boje.

Kemijski sastav:

Miristinska kiselina 0,5%

Palmitoleinska kiselina 0,1%

Oleinska kiselina 23,7%

Linolenska kiselina 0,2%

Palmitinska kiselina 13,7%

Stearinska kiselina 2,6%

Linoleinska kiselina 57,9%

Arahidna kiselina 1,3%

Plodovi kima sadrže 3-7% eteričnog ulja, 30% masnog ulja, 49,9% ugljikohidrata, 19,8% proteina i dr. Od mineralnih materija najzastupljeniji su kalijum (1351 mg/100g) i kalcijum (689 mg/100g), a od vitamina vitamin A (336 mg/100g).

Kvantitativno dominantne komponente eteričnog ulja su karvon (50-85%) i ?-terpinen (27,44%), a značajne su i p-cimen, kuminal, limonen i ß-pinen. Eterično ulje kima je bistra, bezbojna, lako pokretljiva tečnost, svojstvenog mirisa, gorkog i aromatičnog ukusa. Starenjem postepeno postaje žute boje.

Eterično ulje: 3-7 posto, bjelančevine 20%, masno ulje 12%, škrob 5%, smola, vosak, sluz, celuloza, šećer, kalcijev oksalat.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.

Glavni sastojak je keton karvon, kojeg u ulju ima 50 do 65 %, te limonen, kojeg bude 35 do 45 %. Sjemenke, uz eterično, sadrže i biljno ulje, polisaharide te manje količine flavonoida i kumarina.

Moderna fitoterapija klasificira ovu biljku kao drogu s karvonom, već spomenutim spojem koji joj i daje karakterističan okus.

Oko upotrebe te biljke doista nema dvojbe, koristi se kod različitih tegoba probavnog sustava.

U modernoj fitoterapiji najčešće se rabi infuz (čaj), odnosno vodena iscrpina i eterično ulje.

Katkad se koriste i tinktura te suhi standardizirani ekstrakti.


KIM - DETALJI



Povijesni dio:

Kim je prastara ljekovita biljka koja se uzgajala pa je sjeme kima nađeno već u pretpovijesnim sojenicama. Pod nazivom "cuminum" kod Rimljana i "kyminon" kod Grka nije označen kim o kojem je riječ, nego je pod tim nazivima označena srodna biljka kimu koji uspijeva na sredozemnom području. Plinije je najprije opisao livadni kim kao "careum" jer bi trebao potjecati iz Kareja u Maloj Aziji. Pod staronjemačkim nazivom "veltkymmel" nije bio označen kim nego majčina dušica (Thymus serpvllum). Tek je Mattioli opširno opisao kim.

Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima pominje ga Karlo Veliki. To je najstariji začin u Evropi.

Pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba, ali i u egipatskim grobnicama. Uzgaja se u Holandiji, Skandinavskim zemljama, Egiptu i dr.

Kim ima svojstva da lagano podražuje, ugrijava, jača želudac, pospješuje izlučivanje mokraće i pospješuje probavu. Sjeme kima se izravnava u svojem djelovanju sa sjemenom anisa i komorača, pa ga je glasoviti njemački svećenik i biolog Kneipp preporučivao kao sredstvo protiv nadimanja.

Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio ga je za glavobolju i zubobolju, srednjovjekovni kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha.

Djelovanje Kima:

- Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba

- Stomahik - protiv bolova u želucu

- Ekpektorans - pospješuje iskašljavanje

- Tonik i afrodizijak - regulira ciklus mjesečnice

- Laktogen - pospješuje izlučivanje mlijeka

- Antiseptik - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama

- Diuretik - stimulira funkciju bubrega.

Indikacije:

Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva, naročito ako ste pojeli neku od mahunarki ili grahorica, tada vam je kim jedini spas.

Dišni sustav- gripa, prehlada, produktivni kašalj.

Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva

Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.

Ljekovito djelovanje:

- Bolesti jetre i žuči poput ciroze jetre, slabe jetre i uravnotežuje masnoće,

- tegoba s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama,

- tegoba respiratornih puteva kao što su sklonost infekcijama, kronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluzi i katar u plućima,

- bolesti srca naručito aritmija,

- bolesti očiju (za jačanje vida),

- karpal tunel sindroma jer smanjuje bol u zapešću ruke-šake,

- bolest želuca jer čisti želudac ili crijeva od katara, grije želudac, otklanja nametnike, utječe na probavu hrane u želucu, pomaže kod dispepsije, lošeg zadaha iz usta,

- ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, grčevi maternice, porođajni bolovi, a pridonosi i pojačanom izlučivanju mlijeka u dojilja. Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i grije. Ovakvo ljekovito djelovanje kima žene bi svakako morale koristiti jer kim ne ostavlja nikakve posljedice a primjena je jednostavna - dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od sjemena kima,

- za jačanje želuca možemo koristiti i ulje od kima, koje se također koristi za primjenu kupelji za slabu djecu.

Svestrana ljekovitost u pučkoj medicini:

Pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo.

Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja.

Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima.

Stari grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti.

Stoga se koristi za liječenje:

Meteorizma (nadutosti) funkcionalne dispepsije (loše probave)

Usporene probave, aerofagije (gutanje zraka) i grčeva u probavnom sustavu.

Kim je jedna od najpoznatijih biljaka u pedijatriji, jer se tradicionalno koristila kod crijevnih kolika (grčeva) u malih beba.

Danas je posve nepravedno zamijenjena instant čajevima, koji kao dominantan sastojak koriste komorač i anis.

Možda je zgodna informacija mladim roditeljima da je kim spas za miran san beba i onda kad zakažu instant čajevi.

Zanemaruje se činjenica da eterično ulje kima djeluje protiv gljivica, poput kandide, jednako snažno kao nistatin.

U doba kad rastu strahovi, ali i stvarni problemi s kroničnim gljivičnim infekcijama probavnog sustava, možda će ovo upozorenje biti od koristi u kliničkoj fitoterapiji.



CVIJET KIMA



Doziranje:

Komisija E Njemačke vlade i ESCOP propisuju i oralnu uporabu eteričnog ulja kima. Uobičajena doza za odrasle iznosi četiri do šest kapi na malo šećera, koje se uzimaju nakon obroka dva, tri puta dnevno. Prema escop-u, djeca mlađa od četiri godine obično uzimaju po jednu do dvije kapi tri puta dnevno. Premda je ova uporaba uobičajena, zbog mogućih patvorina i nestručna propisivanja preporučuje se prije posavjetovati sa stručnom osobom.

Na Europskom tržištu nađu se i oleokapsule koje sadrže eterično ulje kima, zbog lakšeg i ugodnijeg uzimanja.

Kim je uglavnom biljka koja ima simptomatsko djelovanje i, ako nije u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, koristi se po potrebi, odnosno sve dok ne nestanu simptomi.

Prijatelj probavng sustava:

Već sam pisala o mnogim drugim biljkama koje pomažu probavnom sustavu. Karminativno djelovanje kima (protiv nadutosti) potiču biljke poput komorača, anisa i korijandra.

Kod drugih tegoba, poput funkcionalne dispepsije, kim se kombinira s biljkama poput gorke ognjice i anđelike.

Nadutost ljudi često pogrešno dijagnosticiraju.

Klasična nadutost javlja se u crijevima i pritom pomažu biljke poput kima.

No, u slučaju subjektivna osjećaja nadutosti, koji se javlja pet do 20 min. Nakon obroka, a povezan je s lošom funkcijom želuca i / ili žuči, koriste se i koleretične biljke (koje ubrzavaju protok žuči), poput artičoke.

U slučaju različitih probavnih tegoba poput nadutosti, uz kim se koriste i probiotici. Probiotici trebaju biti u visokom broju, ne kao u prehrambenim proizvodima.

No, valja pripaziti na ravnotežu probiotika, jer može nastati odveć velik broj bakterije roda lactobacillus u crijevima, koje onda treba kontrolirati rodom bifidobacterium.

U slučaju kontinuiranih probavnih tegoba, mudro je biokemijski odrediti moguću intoleranciju, odnosno pojavu igg4 protutijela na uobičajene namirnice koje konzumiramo, poput mlijeka, jaja ili pšenice.

Kulinarstvo:

Kim je cijenjeni začin koji se koristio i u prošlosti u Europi i Aziji, za slatka i pikantna jela. Ima karakterističan pikantni, pomalo trpki okus koji poboljšava najrazličitije vrste jela. Koristi se i kao aroma za brojne likere.

On je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka. Najčešće se koristi kao začin u varivima od kelja, cikle, svježeg i kiselog kupusa, sirevima, ali isto tako u velikim količinama koristi se i u kruhu i pecivima. Može se koristiti i mlado lišče kima i to u salatama ili kao dodatak varivima i juhama.

Može se koristiti u tortama i kolačima, dodati voću, iskoristiti za juhu, sir, kruh...

- začinjene kolače

- u pečenoj svinjetini, gulašu i kobasicama

- u salatama, s povrćem poput kupusa, kelja i cikle, krumpira i gljiva

- u skandinavskim i baltičkim jelima od ribe, mesa i povrća

- u židovskoj kuhinji

- kao začin za sir i u jelima od sira

- u juhama, npr. krem juhama

- u namazima od skute ili kremastog sira (npr. liptaueru)

- u alkoholnim pićima poput aquavite

Mnoge tajne ljekovitosti biljaka diskretno možemo iščitati i iz starih recepata u prašnjavim knjižicama naših prabaka.

Zanimljivo je kako su ljudi odvajkada koristili ljekovitost začina, ovisno o namirnicama kojima se pripremao obrok.

Posipa se po slanim pecivima, dodaje se poznatim "kraml-pogačama", iliti pogačama od čvaraka, pa čak i tradicionalnoj salati od cikle te prežganoj juhi, a dio je naše kuhinje ne samo zbog svojstvena okusa.

Čuvanje:

Plodove kima treba čuvati u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti.

O upotrebi kima nema dvojbe - njegov blagotvoran učinak pomaže kod različitih tegoba probavnog sustava

Kombinacije:

Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.

Za pripremu čaja uzima se 1 čajna žlica sjemena kima, malo se prokuha, ostavi 10 minuta pokrito, nakon čega se ocijedi. Piju se dvije do tri šalice dnevno u gutljajima. Kimovo ulje uzima se samo jednom dnevno i to najbolje 3-4 kapi na nešto šećera u prahu.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: kuhani korijen kima vrlo je zdrav. On zagrijava želudac i bezbolno pospješuje izlučivanje mokraće.

Češka i moravska pučka medicina tvrdi da se sprečava udar kapi ako se jede mnogo kima. Sjeme kima, napunjeno u platnenu vrećicu, dobro ugrijano i stavljeno na trbuh, otklanja trbobolju i smanjuje nadutost.

Zdrobljeno sjeme kima, poprskano vinom, stavljeno u platnenu vrećicu i toplo položeno ublažuje bolove glave, uha i zuba.

Topli čaj od kima bez šećera vrijedi u pučkoj medicini kao jedan od najboljih i najpouzdanijih lijekova kada peče želudac, u bolovima i grčevima želuca, kod nadutosti i nadražaja na povraćanje. Ako se kim dodaje jelu, stvara se apetit, dobra probava, smanjuje se nadutost, omogućuju se vjetrovi i otklanja zadah iz usta.

Kim stavljen u vinsku žestu ili rakiju daje napitak koji jača želudac, djeluje na umirenje i na smanjenje grčeva. Liker od kima često se patvori kemijskim nadomjescima te kao takav nema nikakve ljekovite vrijednosti.

Kim je prema shvaćanju ruske pučke medicine vrlo dobar lijek protiv pijanstva. U tu svrhu prelije se 50 g kima jednim litrom kipuće vode te se pijancu daje da nezaslađeno pije na slijedeći način: prvi dan 4-5 šalica, drugi dan 4 šalice, treći dan 3 šalice, čatvrti dan 2 šalice i slijedeće dane po 1 šalicu i to tokom 3 tjedna, već prema stupnju pijanstva.

Najprije nastupa povraćanje i nakon toga slijedi većinom proljev i povišeno izlučivanje mokraće i znoja. Terapija se kod opetoavne pojave pijanstva ponavlja, a uspjeh ne izostaje.

KIM SJEME



Recept:

Pripremanje čaja: 1,5 g. (1 čajna žličica) svježe smrvljenih plodova na jednu šalicu preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Piti po jednu šalicu 2-3 puta na dan kod nadutosti i probavnih smetnji.…

Kim se obično koristi u relativnoj niskoj dozi:

Infuz se spravlja na način da se 2 g. Kima (jedna čajna žličica) prelije s 1,5 do 2 dcl. Kipuće vode, ostavi 10 do 15 minuta i zatim procijedi. Pije se svježe spravljen dva, tri puta dnevno, obično nakon obroka.

Mala djece i bebe koriste dvostruko manju dozu.

Tinktura:

Preliti 1 šalicu sjemena kima s 5 šalica 90 postotnog alkohola i ostaviti tako 10 dana, pa procijediti. Uzimati tri puta po 20 kapi na dan u malo vode ili čaja, prije jela.

Napitak:

Za crijevna oboljenja: Kavi od cikorije i ječma ili Divki dodati usitnjen kim i piti ujutro natašte, prema potrebi.

Ocat:

Preliti 100 grma sjemena kima s 1 litrom jabučnog octa, začepiti i ostaviti 30 dana na toplom mjestu. Procijediti. Uzimati 5-10 kapi s čajem od metvice nakon obroka kod nakupljanja plinova i nadutosti.

Kulinarstvo:

Dodavanjem kimu komorača i anisa ljekovito se djelovanje pojačava, što je veoma važno u dijetoterapiji, posebno ako se provodi neslana dijeta i k tome još reducirana, jer hrana poprima bolji okus.

Kim je lako samljeti u mllincu za kavu, a može se dodati gotovo svim jelima: juhama, salatama, varivu, sirevima, mesu, pecivu, kruhu, napitcima...

Kim je sastavni dio već opisane začinske mješavine curry kao i velikog broja drugih začinskim mješavina.

Ograničenja u primjeni:

Ne upotrebljavati u slučaju alergije na glavočike ili štitarke. Nema spoznaja o primjeni u trudnoći ili tijekom dojenja.

Pri dugoročnom uzimanju visokih doza ulja moguća su oštećenja jetre i bubrega.

Primjena u liječenju životinja:

I kod životinja djeluje kim na smanjenje nadutosti te kao sredstvo za umirenje grčeva, a spriječava vrenja kod kolika. Kim pomiješan u hranu konjima i svinjama, pospješuje apetit. Lagani uvarak od kima, dodan u vodu, otklanja nedostatak mlijeka kod krava.

Sjeme iz kojeg je destilacijom izvađeno eterično ulje vrlo je dobro krmivo radi bogatog sadržaja bjelančevina i masti, te dodavano u malim količinama ostaloj krmi, daje životinjama veći radni kapacitet.

KIM - SJEMENKE



Ulje (Oleum Carvi)

Poznato je i njegovo eterično ulje koje se obilato koristi u farmaciji. Čak su ga stari Grci stavljali u tolike lijekove da ubrza djelovanje lijekova.

Gram kimovog ulja rastvoren u 50 g vinske žeste i od toga dodana klistiru 1 jedaća žlica, djelovat će blago i rastvarajuće. Eterično ulje od kima je bistra, bezbojna ili blijedo žućkasta tekučina izrazitog mirisa na karvon i aromatičnog okusa.

Glavni sastojci ulja su keton karvon i terpen limonen, zatim ima malo dihidrokarvona, karveola i dihidrokarveola...

Napomena!!!

Kim ne treba miješati s biljkom crni kim ili crni kumin (nigella sativa l. Ranunculaceae), danas sve popularnijom biljkom čije se ulje masovno koristi za ublažavanje alergijskih tegoba.

Bila bi posve tragična zabuna uzeti oralnim putem eterično ulje kima, koje se pije u kapima, umjesto biljnog ulja crnog kima koje se uzima u dozi od jedne žličice.

Indijski - CRNI KIM:

Drugi nazivi: Curukot, Curekot, Curokot, Schwarzkümmel, Blackseed, Crni kimel

Obitelj: žabnjaka (Ranunculaceae)

Biljka: jednogodišnja visine 30 d0 60 cm

Cvijet: mlijecnobijeli s plavkastim ili zelenkastim vrhovima

Plod: petodijelna čahura slična maku u kojoj su sitne crne sjemenke

Okus sjemenki: lagano gorak i pikantan

Miris sjemenki: aromatični začinski miris koji podsjeća na komorač, anis, a uspoređuju ga i s mirisom kamfora i kajeputa

Slični varijeteti: Nigella damascena (Crnjika) i Nigella arvensis

Čahure se beru kada se biljka počinje sušiti odozdo. Čahure moraju biti svijetlo-smeđe a sjeme crno i tvrdo. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki.

Indijski crni kim ima ove sastojke:

Bjelančevine 21%, biljne masnoće 35%,

višestruko nezasićenih masnih kiselina više od 50%,

ugljikohidrata 38% i više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina

miristinska kiselina 0,5%

palmitoleinska kiselina 0,1%

oleinska kiselina 23,7%

linolenska kiselina 0,2%

palmitinska kiselina 13,7%

stearinska kiselina 2,6%

linoleinska kiselina 57,9%

arahidna kiselina 1,3%.

drugih sastojaka 6%

Crni kim je tradicionalno poznat na srednjem istoku gdje ga zovu "Habbat al Barakah" - 'The Blessed Seed" i veoma je cijenjen kao lijek za mnoge bolesti. Koristio se i u mnogim zemljama srednjeg istoka a tisucama godina se prevozio preko luka Afrike i Azije. Odnedavna je njegova ljekovitost cijenjena i u SAD i Europi. To je stvarno odnedavna s obzirom da je pronađen i u piramidama i da se spominje več tisučama godina.

Kažu da je i Kleopatra koristila ulje crnog kima kao piling a Islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi "Hadith" napisao: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."



Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višetruko nezasićene masne kiseline (linolenska i linoleinska kiselina). Ulje crnoga kima se preporučuje u tretmanima kod povečanog kolesterola, ekcema, PMS-a, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze... zato što sadrži linolensku i linoleinsku kiselinu. Sadrži i saponine čije djelovanje snizuje šečer u krvi, antidepresivno djelovanje, ublaživanje nesanice...

Jedan od važnijih sastojaka koji karakterizira ulje crnoga kima je eterično ulje Nigelon semohiprepion, koji djeluje kod bronhalne astme i hripavca, a odgovorno je za anithistaminski, antioksidativni, antiinfektivni i bronhodilatatorni učinak.

Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki crnog kima, tako da ima optimalne karakteristike.

Ulje crnog kima pomaže i kod bolesti imunološkog sustava kao:

Alergija, AIDS-a, karcinoma gdje se recimo imunostimulator echinacea nesmije upotrebljavati.

- Stimulacija stanica koštane srži (porast 250%).

- Povećanje produkcije t-stanica "pomagača" i b-stanica "proizvođača antitijela" u imunološkom sustavu.

- Povišenu proizvodnju interferona/bjelančevina koji su iznimno važni za imunološki sustav.

- Štiti tjelesne stanice i sprečava razmnožavanje stanica karcinoma.

Ulje crnog kima neko se vrijeme zanemarivalo na našem tržištu, no u posljednje se vrijeme ponovno počelo upotrebljavati. Više od 200 sveučilišta od 1959. godine pa do danas ispitivalo je djelovanje upotrebe crnoga kima. Nekoliko studija u Jordanu i SAD-u pokazalo je ljekovitost kod leukemije.

U prošlom desetlječu, američki i arapski znanstvenici uvaženih istraživačkih instituta (među ostalima i u Centru za istraživanja protiv raka "Hilton Head Island" u South Carolini) počinju analizirati ovu "blagoslovljenu" biljku. Došli su do sljedečih rezultata:

• sjeme crnog kima sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu probavljanje hrane i rad crijeva

• supstancije u ekstraktu crnog kima jačaju imunološki sustav u borbi protiv zločudnih bolesti

• učinkovito snizuje višak šečera u krvi.

Studija na Dječjoj sveučilišnoj klinici u Mainzu pokazala je da crni kim sadrži Gamma-linolensku kiselinu, ima protuastmatični učinak, jer spriječava alergijske reakcije.

Povečanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom prehranom uništavamo svoj imunološki sustav. Moderna imunološka istraživanja potvrduju da redovita upotreba ulja crnog kima spriječava zakrečenje arterija, reumatske bolesti, pojavu mrene na očima, sinusitis, alergije...

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da crni kim ne djeluje izravno na pojedine organe, već djeluje na cijeli organizam preko imunološkog sustava (jačanje / revitalizacija) i pročišćuje preko debelog crijeva, tako da je njegova korist višestruka.

Za postizanje harmonije imunološkog sustava, posebno je prikladno ulje crnoh kima.

Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

CRNI KIM - CVIJET - SJEMENKE



molimo pročitati izjavu