MALINA
MALINA
Latinski: Rubus idaeus
Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.
Ponekad ju zovu himber (nje: Himbeere). Raste na nadmorskoj visini od 400 do 800 m.
Opis:
Malina je višegodišnja samonikla biljka i ima zeljastu stabljiku.
Grm naraste i do 250 cm u visinu. Listovi su složeni od 3 do 7 listića i perasto sastavljeni.
Plodovi su zbirni, najčešće crvene boje, jako su ukusni za jesti, a beru se posve zreli.
Sjemenke su svjetlosmeđe, mrežasto naborane, a najčešće ih raspršuju ptice.
Cvjetovi su bijeli.
Rasprostranjena je u Europi i sjevernoj Aziji.
Raste na rubovima šuma gdje je veća vlažnost zraka.
Ima ljekovita svojstva i koristi se za pravljenje mnogih proizvoda.
Raste od sredine ljeta do sredine jeseni, a cvate od svibnja do lipnja.
Najveći proizvođač malina je Rusija.
Prema imenu ovog voća nastalo je hrvatsko žensko ime Malina.
Povijest:
Stari Grci su poznavali malinu, pa ime idaeus potječe od imena planine Ida na Kreti. Stari Grci pripisivali su joj moć poticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove.
Postoji jedan grčki mit prema kojem je Zeusu malina spasila život kad je bio dijete, jer ga je njegova majka sakrila iza grmlja maline zbog toga što ga je vrhovni tadašnji bog Kron, njegov otac, htio ubiti.
Tako je, prema mitu Zeus postao vrhovni bog.
Rimljani su proširili uzgoj malina po Europi.
U srednjem vijeku se malina počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja, a samo bogati ljudi su je mogli koristiti.
U Sjevernoj Americi prije nego što su Europljani došli, Indijanci su odavno koristili maline.
U 18. st. se širi uzgoj malina, jer nisu samo bogati mogli kupiti sadnice.
Vjeruje se da je malina podrijetlom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i špiljski ljudi.
MALINA - PLOD
List :
Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.
Može se piti prije, tijekom i nakon poroda.
Redovno konzumiranje čaja od listova maline tijekom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.
Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka.
S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šalice na dan.
Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.
Ljekovito djelovanje maline:
Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.
Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.
- spriječava pretilost
- regulira razinu šećera u krvi
- smanjuje djelovanje slobodnih radikala
- pruža zaštitu od sunca
- smiruje kožne tegobe
- pomaže kod ženskih bolesti
- osnažuje imunitet
- štiti od bolesti srca i krvnih žila
- snizuje visoku temperaturu
Plodovi:
Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.
Ulje sjemenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke razine omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina te vitamina E.
Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.
Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja.
Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože.
Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.
MALINA - CVAT
Sprječava debljanje i dijabetes:
Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.
Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.
Ketoni maline (raspberry ketons) djeluju na enzim lipazu, koji je odgovoran za oslobađanje masnih kiselina i pražnjenje masnih stanica u procesu sagorijevanja masnoća. Jednostavno rečeno – ketoni maline povećavaju učinak vježbanja kod aktivnih ljudi i pospješuju proces topljenja masnih naslaga kod onih koji se ne žele ili ne mogu kretati.
U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini. Sa ketonima maline povećavate razinu hormona mršavih u vašem tijelu.
O iznimnoj moći ketona iz maline progovorio je i popularan američki dr. Oz koji je o njegovom djelovanju pobudio zanimanje cijele Amerike, a ni Oprah nije ostala ravnodušna. Skeptike je uvjerio jednostavnim prikazom o ponašanju masnih stanica kada su ispostavljene tim fenolnim spojevima.
Ti spojevi su kao baloni koji se u potpunosti ispuhuju.
Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.
Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.
Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog crijeva i maternice pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka.
Novije su studije ukazale na dodatno djelovanje fitonutrijenata u malini.
Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih stanica u zloćudne.
Stanicama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih potiču na samouništenje.
Malina vrste Rubus rosifolius, koja raste u obje Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih stanica.
Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analysis, ova vrsta maline ima drukčiju fitokemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta.
Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast stanica raka pluća za 54 posto, debelog crijeva za 50 posto, želuca za 37 posto i pluća za 24 posto.
MALINA - SORTE
Sastav i ljekovitost maline:
Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.
Maline su bogate hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost.
Prekrasno tamnocrveno voće osim privlačnog izgleda, opijajućeg mirisa i još divnijeg okusa, su i zdrave, a još štite i od pretilosti te su izvor vitamina C.
Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljikohidrata.
Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).
Osim vitamina C malina sadrži i vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa.
U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.
Maline su bogate hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost. Sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol.
Većina ovih fitonutrijenata čuva stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime.
Time smanjuju rizik od kroničnih tegoba poput pretilosti, krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa II.
U novije su vrijeme maline postale zanimljive zbog sastojaka koji štite od raka.
Malina u kulinarstvu:
Sezona malina počinje u lipnju.
Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.
Maline također možete sušiti ili zamrzavati.
Svježe maline upotrijebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u hladnjaku.
Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom - dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.
Ocat od maline za skidanje temperature:
Pomiješajte litru prirodnog jabučnog octa s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procijedite.
U slučaju groznice razrijedite dvije žličice octa od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.
Priprema čaja: žličicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.
MALINA - ČAJ
Oprez:
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.