KORIJANDER
KORIJANDER
Latinski: Coriandrum sativum l.
Engleski: Coriander.
Njemački: Koriander.
Talijanski: Coriandolo.
Francuski: Coriandre.
Ostali nazivi: Papric, živica, čimavica.
Obitelj: Umbelliferae (apiaceae) - štitarke, suncobranke
Korijandar se od davnine koristi u pripravcima za uklanjanje probavnih smetnji i nadutosti.
Upotrebljavao se i u klasičnim, dobro poznatim ljekovitim pripravcima
Aqua carminativa i spiritus aromaticus.
Opis
Jednogodišnja zeljasta biljka potječe iz Sredozemlja a danas se uzgaja u cijelo svijetu. Visine do 80cm. s razgrananom stabljikom na vrhu.
Donji listovi su veliki i okrugli, a gornji sitni, perasto razdijeljeni i duguljasti.
Cvjetovi su sitni i bijeli i tvore cvatove.
Plod je duguljast i okrugao.
Ima razgranatu stabljiku neugodna mirisa na stjenice.
Danas za lijek uzimamo kultivirani korijandar.
Vrijeme cvatnje: 6-7 mjesec
Miris i okus: miris po stjenicama, a okus svježe mlade biljke aromatično gorak.
Stanište: na livadama, planinskim proplancima, zapuštenim zemljištama, nasipima, uz zidine, kamenjare, rubove šuma, okućnica itd.
Raste kao korov po žitnim poljima, a ima ga i samoniklog.
No, za ljekovite pripravke koristio se samo korijandar iz uzgoja.
Branje i prerada: sabire se plod u rujnu. Svježa biljka izaziva umor, gubljenje snage i pospanost te se ne koristi kao ni zbog lošeg mirisa po stjenicama.
Suhi plod je aromatičan.
Kemijski sastav
Korijander sadrži 1-2,6% eteričnog ulja, 13-18% masnog ulja, do 56% ugljikohidrata, 12-18% proteina, 5-7% pepela i dr. Odlikuje se značajnom koncentracijom kalijuma (1267 mg/100g) i kalcijuma (709 mg/100g).
Komponente eteričnog ulja korijandera su: linalol (82,9%), ?-tujen (7,9%), kuminaldehid (5,3%), terpinen-7 (4,8%), p-cimen (3,8%) i dr.
Ljekoviti sadržaj: 1 posto eteričnog ulja (eterično ulja u većoj količini je otrovno, izaziva pijanstvo i duboki san. To ulje služi kao zamjena za bergamovo ulje), 15 posto masnog ulja, 16 posto bjelančevina, vitamin C; korijandarovo ulje sadrži linalol, pineol, borneol, limonen, geraniol...
Eterično ulje oko jedan posto, bjelančevine 16 posto, masno ulje 20 posto. Korijandrovo ulje sadrži 60 do 70 posto linalola, ali i pineol, borneol, limonen i geraniol.
Ulje se dobiva destilacijom nezrelih plodova i u velikoj količini je otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.
Droga: coriandri fructus - plod korijandra.
Upotreba:
Sjeme možete sakupiti kad počne smeđiti.
Korijandar se koristi za začinjanje keksa i kolača (npr. medenjaka), dizanih tijesta za kruh te raznih mesnih i povrtnih jela. Smatra se da potiče apetit.
Listovi korijandra koriste se uglavnom u azijskim, poglavito indijskim jelima.
Kao ljekovita biljka koristi se u mješavinama za regulaciju probave i ublažavanje nadimanja i grčeva u želucu i crijevima, zajedno s kimom i anisom.
Uzgoj:
Sjetva na otvorenom počinje u travnju. Sjeme se sadi 1 cm duboko; razmak između redova iznosi oko 30 cm.
Želite li kontinuirano imati zalihu svježeg lista, dosijavajte svaka tri tjedna.
Za uzgoj sjemena biljčice treba prorijediti na razmak od 15 cm unutar reda.
U početku održavajte ravnomjernu vlažnost tla.
Poslije je dovoljno povremeno okopati tlo oko biljaka.
Sinonimi:
Srodne vrste: Kim (carum carvi l.), Celer (apium graveolans l.), Komorač (foeniculum vulgare mill.), Anis (pimpinella anisum l.).
Ljekoviti dio biljke:
Plod. Neosušen ima neugodan miris koji sušenjem prelazi u ugodan.
Za ljekovite pripravke upotrebljava se samo osušeni plod.
KORIJANDER - SJEMENKE
Ljekovita svojstva i primjena:
Čaj:
Jedna čajna žličica plodova prelije se sa 2 dcl. Vode, ostavi da odstoji pola sata, procijedi i uzima nekoliko puta na dan, poslije jela.
Čaj za iskašljavanje:
Čajna žlica korijandera pomješanog sa sitno isjeckanim lukom potiče iskašljavanje. Ovu mejšavinu treba preliti sa dva decilitra vruće vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako pripremljen čaj treba piti ujutru i uveče prije spavanje.
Jednu žlicu mejšavine jednakih količina listova korijandera i peršuna, treba preliti sa pet decilitara kipuće vode pa poslje petnaest minuta procijediti.
Čaj treba piti nezaslađen prije svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćnog mjehura u potpunosti otklonila svakodnevno treba popiti dvije litre ovog čaja.
Djelovanje:
Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba
Stomahik - protiv bolova u želucu
Aperitiv - za poticanje apetita.
Indikacije:
Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva.
Kombinacije:
Dobro se kombinira s kimom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.
U tu svrhu koristi se mješavina plodova kima i korijandra, tučenih u prašak.
Mješavina se uzima nakon jela, u količini koja stane na vršak noža.
U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin, a najviše se upotrebljava u industriji likera, peciva, slatkiša i piva.
Tinktura:
20g, korijandara, 1 dcl. 70-postotnog alkohola
Priprema: korijandar močimo u alkoholu 14 dana i procijedimo.
Upotreba: uzimamo 10-20 kapi tri puta dnevno poslije jela kod tromosti crijeva i kod istjerivanja plinova i ostalih navedenih tegoba.
Prašak od korijandara:
Uzimamo od 1-2g. Praška dnevno protiv svih navedenih bolesti i tegoba.
Kontraindikacije:
Korijandar ne bi smjeli uzimati osobe s komplikacijama žuči i žučnih kamenaca, osobe s akutnim čirom na želucu i dvanajstercu, osobe s bolestima jetre, slabog želuca..
Kod osjetljivih osoba može doći do kontaktne alergije u dodiru s biljkom. U većim količinama korijandar može izazvati narkotični efekt.
Koristi za liječenje:
- tromosti crijeva (kao prašak u kombinaciji s kuminom, uvijek pola jedne biljke, a pola druge)
- slabe muške potencije ( u narodu poznato ljekovito djelovanje sjemenki korijandra za jačanje muške potencije te kao dobar afrodizijak, pa se miješao s raznim ostalim stimulansima, i to najviše u obliku napitka)
- nadutosti (kao dijetalni začin u dijetalnim jelima, kao dobar stimulans za cijeli probavni sustav te za sprječavanje stvaranja plinova kao karminativ)
- slabog rada želuca na jače izlučivanje želučanog soka - protiv slabog želuca, slabe probave, lošeg apetita
- grčeva želuca i crijeva (dobar antispazmodik)
- gljivičnih oboljenja kože i gljivica ispod noktiju (koriste se ulje, mast i tinktura korijandara koji su jaki prirodni mikotici)
- raznih parazita i nametnika u crijevima (dobar antihelmetik)
- uboda insekata i ugriza škorpiona te otrovnih zmija (zgnječeni plod se stavljao na mjesto uboda ili ugriza ili se od njega dobiveno ulje koristilo za mazanje tih ozljeda).
KORIJANDER
Razne primjene:
Korijandar je biljka Sredozemlja odakle se proširila u unutrašnjost kontinenta.
Naziv je dobila po Grčkoj rijeci "Koris", što znači stjenica, jer ova biljka kad je svježa miriše po stjenicama.
Kao lijek i začin korijandar su koristili u starom Egiptu, te kod grka i Rimljana.
Kao afrodizijak je bio sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku.
Osušeni plodovi korijandara imaju aromatičan miris, pa su se u prošlosti kandirali sa šećerom i bacali kao konfeti prilikom vjenčanja.
Korijandar je poznati sastavni dio curry začina koji je često korišten u Indiji i Arapskim zemljama, a kod nas ga dosta koriste u ishrani osobe koje prakticiraju meditaciju.
Dodaje se i raznim travaricama i likerima od raznog ljekovitog bilja.
Korijandar se koristi i za začinjavanje...
Zapadna pučka medicina koristi korijandar kao:
Antimikrobik, antibakterik, antihelmetik, afrodizijak, antispazmodik, antioksidant, antidiaroik, antifungal, antiskorbut, ekspektorant, dispeptik, digestiv, karminativ, laksativ, vermifug (izvana), gubitak apetita, grčeva želuca, izostale menstruacije, krvarenja, raznih rana, slabog rada želuca, tegoba sa seksom, tegoba s disanjem, crijevima; nakon uboda insekata, ženskih bolesti, kao i za odstranjivanje parazita i nametnika iz crijeva.
U pučkoj medicini koristi za:
Nadoknadu vitamina C (list), za narkotični efekt, u aroma-terapiji, u kozmetici, za umirenje i slično.
Kao namirnica - za aromatiziranje likera, rakija, hrane...
Pojačava seksualnu želju:
Korijander inače poboljšava protok krvi, međutim može uzrokovati i neke neželjene učinke tako da bi ga trebalo konzumirati u manjim količinama.
Tri grama praha izmješajte s jednom žličicom meda i pustite da se otopi u ustima. Smjesu konzumirajte jednom na dan, recimo za doručak.
Uopće ne sumnjamo da će se situacija u spavaćoj sobi znatno popraviti.
Topi masne naslage:
Đumbir, bijeli luk, korijander i cimet povećavaju tjelesnu temperaturu i na taj način ubrzavaju proces razgradnje masti. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju pojačanu konzumaciju ovih začina, naročito korijandera prema kojem je većina ljudi još uvijek prilično skeptična.
Uklanja probavne smetnje
Osim što poboljšava aromu mnogih jela, korijander je odličan lijek za probavne smetnje. Naime, sjemenke korijandera koriste se za ublažavanje grčeva i nadutosti. Korijander sadrži eterična ulja koja se koriste u industriji parfema.
KORIJANDER
Neželjeni učinci:
Eterično ulje korijandra u velikoj je količini otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.