TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje..[...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje..

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

KORIJANDER





KORIJANDER

Latinski: Coriandrum sativum l.

Engleski: Coriander.

Njemački: Koriander.

Talijanski: Coriandolo.

Francuski: Coriandre.

Ostali nazivi: Papric, živica, čimavica.

Obitelj: Umbelliferae (apiaceae) - štitarke, suncobranke

Korijandar se od davnine koristi u pripravcima za uklanjanje probavnih smetnji i nadutosti.

Upotrebljavao se i u klasičnim, dobro poznatim ljekovitim pripravcima

Aqua carminativa i spiritus aromaticus.

Opis

Jednogodišnja zeljasta biljka potječe iz Sredozemlja a danas se uzgaja u cijelo svijetu. Visine do 80cm. s razgrananom stabljikom na vrhu.

Donji listovi su veliki i okrugli, a gornji sitni, perasto razdijeljeni i duguljasti.

Cvjetovi su sitni i bijeli i tvore cvatove.

Plod je duguljast i okrugao.

Ima razgranatu stabljiku neugodna mirisa na stjenice.

Danas za lijek uzimamo kultivirani korijandar.

Vrijeme cvatnje: 6-7 mjesec

Miris i okus: miris po stjenicama, a okus svježe mlade biljke aromatično gorak.

Stanište: na livadama, planinskim proplancima, zapuštenim zemljištama, nasipima, uz zidine, kamenjare, rubove šuma, okućnica itd.

Raste kao korov po žitnim poljima, a ima ga i samoniklog.

No, za ljekovite pripravke koristio se samo korijandar iz uzgoja.

Branje i prerada: sabire se plod u rujnu. Svježa biljka izaziva umor, gubljenje snage i pospanost te se ne koristi kao ni zbog lošeg mirisa po stjenicama.

Suhi plod je aromatičan.

Kemijski sastav

Korijander sadrži 1-2,6% eteričnog ulja, 13-18% masnog ulja, do 56% ugljikohidrata, 12-18% proteina, 5-7% pepela i dr. Odlikuje se značajnom koncentracijom kalijuma (1267 mg/100g) i kalcijuma (709 mg/100g). Komponente eteričnog ulja korijandera su: linalol (82,9%), ?-tujen (7,9%), kuminaldehid (5,3%), terpinen-7 (4,8%), p-cimen (3,8%) i dr.

Ljekoviti sadržaj: 1 posto eteričnog ulja (eterično ulja u većoj količini je otrovno, izaziva pijanstvo i duboki san. To ulje služi kao zamjena za bergamovo ulje), 15 posto masnog ulja, 16 posto bjelančevina, vitamin C; korijandarovo ulje sadrži linalol, pineol, borneol, limonen, geraniol...

Eterično ulje oko jedan posto, bjelančevine 16 posto, masno ulje 20 posto. Korijandrovo ulje sadrži 60 do 70 posto linalola, ali i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Ulje se dobiva destilacijom nezrelih plodova i u velikoj količini je otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.

Droga: coriandri fructus - plod korijandra.




KORIJANDER - DETALJI



Upotreba:

Sjeme možete sakupiti kad počne smeđiti.

Korijandar se koristi za začinjanje keksa i kolača (npr. medenjaka), dizanih tijesta za kruh te raznih mesnih i povrtnih jela. Smatra se da potiče apetit.

Listovi korijandra koriste se uglavnom u azijskim, poglavito indijskim jelima.

Kao ljekovita biljka koristi se u mješavinama za regulaciju probave i ublažavanje nadimanja i grčeva u želucu i crijevima, zajedno s kimom i anisom.

Uzgoj:

Sjetva na otvorenom počinje u travnju. Sjeme se sadi 1 cm duboko; razmak između redova iznosi oko 30 cm.

Želite li kontinuirano imati zalihu svježeg lista, dosijavajte svaka tri tjedna.

Za uzgoj sjemena biljčice treba prorijediti na razmak od 15 cm unutar reda.

U početku održavajte ravnomjernu vlažnost tla.

Poslije je dovoljno povremeno okopati tlo oko biljaka.

Sinonimi:

Srodne vrste: Kim (carum carvi l.), Celer (apium graveolans l.), Komorač (foeniculum vulgare mill.), Anis (pimpinella anisum l.).

Ljekoviti dio biljke:

Plod. Neosušen ima neugodan miris koji sušenjem prelazi u ugodan.

Za ljekovite pripravke upotrebljava se samo osušeni plod.

KORIJANDER - SJEMENKE



Ljekovita svojstva i primjena:

Čaj:

Jedna čajna žličica plodova prelije se sa 2 dcl. Vode, ostavi da odstoji pola sata, procijedi i uzima nekoliko puta na dan, poslije jela.

Čaj za iskašljavanje:

Čajna žlica korijandera pomješanog sa sitno isjeckanim lukom potiče iskašljavanje. Ovu mejšavinu treba preliti sa dva decilitra vruće vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako pripremljen čaj treba piti ujutru i uveče prije spavanje.

Jednu žlicu mejšavine jednakih količina listova korijandera i peršuna, treba preliti sa pet decilitara kipuće vode pa poslje petnaest minuta procijediti.

Čaj treba piti nezaslađen prije svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćnog mjehura u potpunosti otklonila svakodnevno treba popiti dvije litre ovog čaja.

Djelovanje:

Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba

Stomahik - protiv bolova u želucu

Aperitiv - za poticanje apetita.

Indikacije:

Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva.

Kombinacije:

Dobro se kombinira s kimom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.

U tu svrhu koristi se mješavina plodova kima i korijandra, tučenih u prašak.

Mješavina se uzima nakon jela, u količini koja stane na vršak noža.

U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin, a najviše se upotrebljava u industriji likera, peciva, slatkiša i piva.

Tinktura:

20g, korijandara, 1 dcl. 70-postotnog alkohola

Priprema: korijandar močimo u alkoholu 14 dana i procijedimo.

Upotreba: uzimamo 10-20 kapi tri puta dnevno poslije jela kod tromosti crijeva i kod istjerivanja plinova i ostalih navedenih tegoba.

Prašak od korijandara:

Uzimamo od 1-2g. Praška dnevno protiv svih navedenih bolesti i tegoba.

Kontraindikacije:

Korijandar ne bi smjeli uzimati osobe s komplikacijama žuči i žučnih kamenaca, osobe s akutnim čirom na želucu i dvanajstercu, osobe s bolestima jetre, slabog želuca..

Kod osjetljivih osoba može doći do kontaktne alergije u dodiru s biljkom. U većim količinama korijandar može izazvati narkotični efekt.

Koristi za liječenje:

- tromosti crijeva (kao prašak u kombinaciji s kuminom, uvijek pola jedne biljke, a pola druge)

- slabe muške potencije ( u narodu poznato ljekovito djelovanje sjemenki korijandra za jačanje muške potencije te kao dobar afrodizijak, pa se miješao s raznim ostalim stimulansima, i to najviše u obliku napitka)

- nadutosti (kao dijetalni začin u dijetalnim jelima, kao dobar stimulans za cijeli probavni sustav te za sprječavanje stvaranja plinova kao karminativ)

- slabog rada želuca na jače izlučivanje želučanog soka - protiv slabog želuca, slabe probave, lošeg apetita

- grčeva želuca i crijeva (dobar antispazmodik)

- gljivičnih oboljenja kože i gljivica ispod noktiju (koriste se ulje, mast i tinktura korijandara koji su jaki prirodni mikotici)

- raznih parazita i nametnika u crijevima (dobar antihelmetik)

- uboda insekata i ugriza škorpiona te otrovnih zmija (zgnječeni plod se stavljao na mjesto uboda ili ugriza ili se od njega dobiveno ulje koristilo za mazanje tih ozljeda).



KORIJANDER



Razne primjene:

Korijandar je biljka Sredozemlja odakle se proširila u unutrašnjost kontinenta.

Naziv je dobila po Grčkoj rijeci "Koris", što znači stjenica, jer ova biljka kad je svježa miriše po stjenicama.

Kao lijek i začin korijandar su koristili u starom Egiptu, te kod grka i Rimljana.

Kao afrodizijak je bio sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku.

Osušeni plodovi korijandara imaju aromatičan miris, pa su se u prošlosti kandirali sa šećerom i bacali kao konfeti prilikom vjenčanja.

Korijandar je poznati sastavni dio curry začina koji je često korišten u Indiji i Arapskim zemljama, a kod nas ga dosta koriste u ishrani osobe koje prakticiraju meditaciju.

Dodaje se i raznim travaricama i likerima od raznog ljekovitog bilja.

Korijandar se koristi i za začinjavanje...

Zapadna pučka medicina koristi korijandar kao:

Antimikrobik, antibakterik, antihelmetik, afrodizijak, antispazmodik, antioksidant, antidiaroik, antifungal, antiskorbut, ekspektorant, dispeptik, digestiv, karminativ, laksativ, vermifug (izvana), gubitak apetita, grčeva želuca, izostale menstruacije, krvarenja, raznih rana, slabog rada želuca, tegoba sa seksom, tegoba s disanjem, crijevima; nakon uboda insekata, ženskih bolesti, kao i za odstranjivanje parazita i nametnika iz crijeva.

U pučkoj medicini koristi za:

Nadoknadu vitamina C (list), za narkotični efekt, u aroma-terapiji, u kozmetici, za umirenje i slično.

Kao namirnica - za aromatiziranje likera, rakija, hrane...

Pojačava seksualnu želju:

Korijander inače poboljšava protok krvi, međutim može uzrokovati i neke neželjene učinke tako da bi ga trebalo konzumirati u manjim količinama.

Tri grama praha izmješajte s jednom žličicom meda i pustite da se otopi u ustima. Smjesu konzumirajte jednom na dan, recimo za doručak.

Uopće ne sumnjamo da će se situacija u spavaćoj sobi znatno popraviti.

Topi masne naslage:

Đumbir, bijeli luk, korijander i cimet povećavaju tjelesnu temperaturu i na taj način ubrzavaju proces razgradnje masti. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju pojačanu konzumaciju ovih začina, naročito korijandera prema kojem je većina ljudi još uvijek prilično skeptična.

Uklanja probavne smetnje

Osim što poboljšava aromu mnogih jela, korijander je odličan lijek za probavne smetnje. Naime, sjemenke korijandera koriste se za ublažavanje grčeva i nadutosti. Korijander sadrži eterična ulja koja se koriste u industriji parfema.

KORIJANDER



Neželjeni učinci:

Eterično ulje korijandra u velikoj je količini otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.

molimo pročitati izjavu