TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino..Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke.[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene.[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama. [...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti. [...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun..[...]

Nastavi dalje...

MASLAČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Maslačak (taraxacum officinale g.h. Weber ex wiggers) Botanički podaci: Maslačak, taraxacum officinale g.h. Weber ex wiggers, trajna je zeljasta biljka sa snažnim vretenastim korijenom i listovima združenim u prizemnu rozetu. Listovi su suličasti, perasto urezani do duboko razdijeljeni. Stabljiku bez listova nazivamo batvo i ona na vrhu nosi zlatnožuti cvat građen od velikog broja jezičastih cvjetova. Svaka "latica" zapravo je jedan takav cvijet. Plodići na vrhu nose čuperak dlaka koji sliči na padobran i omogućuje lako rasprostranjivanje vjetrom.[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

KOPRIVA





KOPRIVA

Latinski: Urtica dioica L.

Engleski: Nettle, nettles

Njemački: Nessel

Talijanski: Esaspera, Ortica

Češki: Dráždit

Ostalali nazivi: Žara, žera, pasja kupina...

Opis:

Botanički podaci: Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom.

Stabljika je uspravna i doseže visinu od 1/2 -1 m.

Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama.

Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele.

Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari.

Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske cvjetove.

Neugledni su i zeleni, a oplođuju se pomoću vjetra.

Plod je malen, jednosjemeni oraščić.

Služi kao industrijska i ljekovita biljka.

"Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti - kopriva." -Maurice Messegue, francuski herbalist

Dvije su vrste žarih kopriva, urtica dioica l. i urtica urens l., Smatraju ljekovitima, stoga se mogu nabavljati pripravci jedne vrste ili smjese tih dviju vrsta.

Hibridi nastali prirodnim ili umjetnim križanjem tih dviju vrsta također se smatraju ljekovitima.

Obje vrste široko su rasprostranjene po sjevernoj polutci i samonikle su biljke naših krajeva.

Žaru koprivu ne valja brkati s drugim vrstama, poput bijele mrtve koprive (lamium album l.) Koja nije djelotvorna u liječenju bolesti kod kojih se koristi žara kopriva.

Istraživanja pokazuju da oko 65% svih žena koje imaju menstruaciju pate od nedostatka željeza. Prirodna ljekovita sredstva mogu biti i preventiva i dopunska terapija. Potpuno netoksična, nekad prilično korištena u prehrani, danas se polako vraća u naš svakodnevni život, svima dobro poznata, naša kopriva - žara.

Staništa:

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni.

Raste uz putove, plotove, i na zapuštenim mjestima kao korov.

Za lijek se u proljeće i jesen skuplja korjenje.

U proljeće se skupljaju listovi i vršike, a cijela, tj. Stabljika, cijele godine.

Sjeme se skuplja u kolovozu.

Kopriva je uglavnom hrana gusjenica brojnih leptira i moljaca.

Kemijski sastav:

Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima; bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, željezom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenenskom kiselinom.

Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite maštom prema zdravlju.

Dijelovi biljke koji se koriste:

Koriste se list koprive (urticae folium), korijen koprive (urticae radix) i sjeme.

Treba precizno znati za što se koristi list, a za što korijen, jer se pripravci tih dvaju dijelova koriste za liječenje različitih bolesti.




KOPRIVA - SABIRANJE



Opis biljke:

List :

Esteri kavene kiseline (ne nalazi se u vrsti urtica urens), kavena kiselina, flavonoidi poput kemferola, izoramnetina, kvercetina te šećerni spojevi tih flavonoida.

Bogat je mineralima (silicijevi i kalijevi spojevi, omjer kalij: natrij = 63:1).

Visoka koncentracija kalija barem djelomično objašnjava blag diuretički učinak lista koprive.

Bodlje koje žare kožu, osim mravlje kiseline, sadrže spojeve acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene.

Korijen:

Sadrži proteine lektine (uda - urtica dioica aglutinin), polisaharide, sterole i šećerne derivate sterola, fenil propan homovanilin, ceramide i hidroksi-masne kiseline.

Autori se spore koja je tvar presudna za djelovanje, no danas se pretpostavlja da su bitni steroli i uda protein.

Klinička utemeljenost uporabe:

Komisija Njemačke vlade i ESCOP (Europski Znanstveni Fitoterapijski Komitet) smatraju klinički utemeljenim uporabu i lista i korijena.

Pripravci koprive mogu se registrirati kao biljni lijekovi, a ne samo kao dodaci prehrani.

ESCOP je odobrio uporabu lista koprive na temelju osam kliničkih studija, a korijena koprive na temelju 10 kliničkih studija.

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena.

Indikacije - moderna upotreba:

List:

Službeno je odobren za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza, bilo kao samostalan lijek, bilo kao dodatna (adjuvantna) terapija uz druge lijekove.

Nužno je savjetovanje s liječnikom. Osim tih indikacija, list koprive, blagog diuretičkog djelovanja, odobren je kao dodatna terapija kod bolesti mokraćnog sustava, poput cistitisa.

Korijen:

Pripravci korijena službeno su odobreni za liječenje benigne hiperplazije prostate (nezloćudnog povećanja prostate).

Prema Vahlensieckovoj skali, benigna hiperplazija prostate dijeli se na četiri stadija, a ESCOP odobrava korištenje korijena u stadijima 1-3, odnosno u slučajevima kad ostatni volumen mokraće u mjehuru ne prelazi 100 ml.

Osim u toj indikaciji, preporučuje se njegova uporaba kod subjektivnih tegoba mokrenja, poput čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja, ali tek nakon konzultacije s liječnikom.

Indikacije - tradicionalna upotreba:

Postoji cijeli niz bolesti u kojima su se tradicionalno upotrebljavali dijelovi koprive. List koprive "čisti krv", što dobro opisuje diuretičko djelovanje.

Osim toga, pripravci lista koristili su se za liječenje anemije, a premda to nije klinički dokazano, visok sadržaj minerala opravdava takvu uporabu.

Sjemenke koprive koristile su se i za liječenje prostate, no u nedostatku potvrde o djelotvornosti i sigurnosti, ne preporučuje se takva uporaba.

Korijen koprive tradicionalni je lijek kod opadanja kose, pa bi se svježi korijen kuhao pola sata u vodi, i njime ispirala kosa.

Svježa mlada kopriva ukusno je jelo koje se priprema poput špinata, a koristila se također za anemične i oslabljene osobe.

U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

Fitoterapija:

Fitoterapijsko korištenje koprive:

U modernoj fitoterapiji, list koprive ima identične indikacije potvrđene kliničkim ispitivanjima.

List koprive koristi se za drenažu (čišćenje) bubrega, a koristi se infuz (čaj) lista tijekom tri tjedna.

Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija.

Tinktura ili infuz lista koprive smatraju se najboljim sredstvom za pojačanje izlučivanja mokraćne kiseline, stoga su lijek izbora kod gihta, bolesti u kojoj dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima.

Koriste se tijekom više mjeseci (do pola godine bez prestanka).

Korijen koprive preporučuje se ne samo kod adenoma prostate, nego i kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, zajedno s drugim načinima terapije, uz uroantiseptične biljke poput medvjetke (arctostaphylos uva ursi) i protuupalnih biljaka poput zlatnice (solidago virgaurea).



Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti:

Čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari; liječi teške trbušne tegobe, menstruacijske i druge ženske tegobe, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, upalu mjehura, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi, liječi teško disanje i astmu; jača cjelokupni živčani sustav, liječi nesanicu, a rabi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Istraživanja su pokazala da će zdravstveni problemi u budućnosti nastajati zbog:

-Masovne upotrebe visoko tehnološki obrađene hrane siromašne biološki vrijednim sastojcima.

-Nedovoljne fizičke aktivnosti.

-Zloporabe lijekova.

-Pretjerane upotrebe alkohola.

-Pušenja i raznih ovisnosti.

Čuvajte koprivu i ne ljutite se na nju dok je ima jer njen jedini cilj je pomoći vama, po Božjoj kreativnoj volji.

KOPRIVA - CVAT



Doze i način uzimanja:

Doze i način uzimanja:

List:

Infuz - 3 - 5 grama suhog lista koprive prelije se sa 250 ml kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka.

To znači da je ukupna dnevna doza 9 - 15 grama, što je znatno više od doze napisane na vrećicama čajeva.

Preporučuje se nabaviti veću količinu (oko pola kilograma) suhog lista ako se počinje ozbiljnija terapija (npr. Sama terapija kod reumatskih tegoba i artiritisa traje i do pola godine).

Tinktura - ne preporučuje se raditi tinkturu, nego se može nabaviti od proizvođača. Prodavač, odnosno proizvođač, moraju vam potvrditi da je tinktura koju kupujete koncentracije 1:5 (jedan maleni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 25-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 2 - 6 ml. Tri puta na dan u čaši mlake vode.

Suhi pripravci biljke:

Brojni proizvođači nude razne proizvode od lista koprive koji sadrže suhi (upareni) ekstrakt koprive. Suhi ekstrakti - na tržištu se mogu naći brojni pripravci (kapsule, tablete). Budite skeptični: Proizvođač mora imati deklarirano da dnevna preporučena doza pripravka sadrži najmanje 300 mg. Uparenog ekstrakta (7-16:1 u 70 postotnoj etanolnoj otopini). Upitajte prodavača ili ljekarnika o deklaraciji.

Preporučena dnevna doza je 800 mg. Suhog ekstrakta na dan. Prednost takvog pripravka je da sadrži spojeve iz svježe, nesušene biljke te najveću koncentraciju aktivnih spojeva cijele biljke. Stoga je takav preparat superioran u liječenju anemije, ali i ostalih bolesti navedenih pod indikacijama. Uzima se 5 ml. Tri puta na dan, u čaši mlake vode.

Svježi sok - ako je dostupan, sok svježe koprive uzima se u dozi od 15 ml. Tri puta na dan u pola čaše vode.

Korijen:

Dekokt - 6 g. Suhog korijena doda se u 300 ml. Ključale vode i kuha se deset minuta. Makne se s vatre i ostavi još 5 - 10 minuta i potom procijedi. Pije se topao nakon obroka, tri puta na dan. To znači da je ukupna dnevna doza 18 g. Suhog korijena, pa preporučujem kupnju većih količina suhog korijena. Pije se oko tri mjeseca, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista.

Tinktura - tinktura koju kupujete mora biti deklarirana da je 1:5 (jedan maleni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 45-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 5 ml. Tri puta na dan u najmanje pola čaše mlake vode, nakon obroka.

Proljetni umor i manjak energije:

Na sve strane osjeća se proljeće. Prvi su vjesnici već prošarali livade, gole su grane nanizale sitne listove, a vrijeme, promjenjivo i nestabilno, uz obilje sunca, kiše, vjetra i naglih skokova temperature, pokazuje svu raskoš najnestašnijeg godišnjeg doba. A baš takvo, nestalno i promjenljivo vrijeme, pogoduje umoru, osjećaju pospanosti, manjku energije, bolovima u kostima, glavobolji, ali i razvoju gripe.

Baš zato valja se pobrinuti za zdravlje, i to sada, dok smo još zdravi i možemo ojačati imunitet te tako spriječiti ili umanjiti pojavu i razvoj bolesti. Zato sam odlučila ove retke posvetiti koprivi, žari, žarulji, žarici… jednoj od mojih najdražih livadnih biljaka koju koristim u svim godišnjim dobima i na toliko načina da mi je postala nezamjenjiva.

Ponekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.

Te žaruće iglice služe koprivi kao zaštita od svih nametnika, svih životinjica i svega što bi ju moglo oštetiti, zato što je kopriva stvorena isključivo za čovjeka. Da nema žarećih iglica, kopriva bi od davnina bila iskorjenjena, a ovako ona je dar od Boga svakom čovjeku.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Domišljati ljudi, naime oboružali su se gumenim rukavicama i krenuli u boj protiv koprive. Iskorjenjuju ju, ljute se na nju, čupaju, ne žele, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerojatna. Ništa na ovom svijetu ne postoji da bi čovjek uništavao, nego da bi se time koristio. Naprimjer, upravo ta kopriva za koju nitko ne zna zašto smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka na svijetu. Svi dijelovi koprive stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

"Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive."

KOPRIVA



Recepti:

Čaj za jačanje imuniteta: (kod prehlada, hunjavice, gripe…) 2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti. Za one koji imaju kakvih plućnih tegoba, kašalj... savjetujem ohlađenom čaju dodati žličicu meda, a ako su tegobe izraženije, nakon što ste popili čaj u ustima polako otopite još jednu žličicu meda.

Čaj za želudac i jetru: Ovaj čaj priprema se od čitave biljke.

U 2 lit. Vode ostave se tri žlice usitnjene biljke koprive da odstoje 10- 12 sati. Nakon toga se ova smjesa kuha poklopljena pola sata. Kad se ohladi, procijedi se i pije tri puta dnevno prije jela po jednu šalicu. Ovaj lijek odvaja sluz iz pluča, čisti crijeva, jetru i želudac.

Čaj za čir na želucu i crijevima:

Napravi se mješavina od 10 žlica lišća i korjena koprive, 1 žlice pelina, 2 žlice bokvice i 1 žlice smrvljenih smrekovih boba. Smjesa se stavi u 1 litar crnog vina da se namoći 12 sati, poslije čega se, uz dodatak 3-4 žlice domačeg meda, kuha oko pola sata.

SVJEŽI SOK OD KOPRIVE – U sokovniku iscijedite sok iz svježe koprive kojeg se konzumira odmah nakon cijeđenja. Možete ga razrijediti vodom i pomiješati s medom. Dnevno uzimanje deci do dva soka kako bi izliječili slabokrvnost, žuticu, izbacili pijesak iz mokraćnog mjehura te snizili razinu šećera u krvi.

ČAJ OD KOPRIVE



Pripomoć u povrtlarstvu:

Pitam se smijem li je uopće nazvati korovom, jer riječ korov ne nosi u sebi mnogo pozitivnih osobina osim onih poput uporna, izdržljiva, koja se širi i svemu odolijeva. A ona, kopriva, toliko u sebi ima dobroga za čovjeka. Pa što čini tu skromnu, posvuda rasprostranjenu biljku toliko korisnom? Prvo, to je njena široka primjena. Ja koprivu već godinama koristim za njegovanje biljaka, što uključuje vrt, voćnjak, povrtnjak i, da ne bi bilo zabune, koprivom njegujem i liječim nadzemni dio biljke, zatim tlo i jako, jako bitan podzemni dio jer korijen i zemlju hranim vrlo djelotvornim pripravkom od koprive.

Voda za prskanje:

Koprivom se mogu suzbijati lisne uši, rastvor može svatko sam pripremiti.

U posudu od 10 litara napuni se svježe ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kad dozre i pojavi se sjeme. (ja sam isprobala i sa suhim liščem - djeluje). Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm. A kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji 24 sata. Tekućina se procijedi i njome nekoliko puta pošprica napadnuto voće ili povrče.

Uši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u tom rastvoru.

U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite koprivom prema zdravlju.

Kopriva kao kulinarska delicija:

Ali i da sve spomenuto zanemarimo, koprivi se moramo pokloniti jer je izniman lijek.

Zatim, tu je njena hranjivost. U vrijeme nestašica hrane, ljudi su uvijek posezali za biljkama, a kopriva je iznimno ukusna.

Izvrsna je u varivima, juhama, salatama i raznim kombinacijama jela koja uključuju kuhano bilje i vjerujem da bi svaki gurman bio osvojen ukusnom juhom od kopriva ili varivom u kojem se, osim usitnjenih mladih listova, krčka i pokoji mladi krumpirić.

Taj okus i snaga tek izniklog mladog bilja koje je tijekom zime grijala utroba zemlje, moćni je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati vaš imunitet, popraviti vaše opće stanje malaksalosti i sasvim neprimjetno, utjecati na krvnu sliku, ali i na vaš ten, sjaj kože i kose.

Ja koprivu pripremam isto kao i špinat. Može se pomiješati sa špinatom, a može i sama. Ponekad ju spravljam kao blitvu, a ponekad u savijači - takozvana "pita zeljanica".

Juha od mladih kopriva:

1 litra mlijeka, 1 kilogram mladih kopriva, 1 pakovanje vrhnja za kuhanje, 1 decilitar ulja, 0,5 grama. maslaca ili margarina, 100 grama brašna, 2 češnja bijelog luka, sol i biber.

Priprema:

Mlade koprive očistiti, oprati, ocijediti i isjeckati. Na ulju i maslacu popržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati protisnuti češnjak. Na brašno staviti koprive, dodati vrhnje za kuhanje, malo vode ili mlijeka (po ukusu), sol i biber. Kuhati 10 minuta, služiti toplo.

Slično se radi i pire od koprive, samo je potrebno koprive blanširati prije pržanja, i ne stavljati vodu.

Koprive se mogu pripremati jednako kao i špinat ili blitva.

KOPRIVA - DETALJI



Toksičnost i rizici:

I list i korijen koprive smatraju se posve sigurnim i primjerenim za dulju uporabu. Klinički su opaženi samo manji prolazni probavni problemi.

Premda se smiju koristiti s većinom lijekova, potrebno je ipak savjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom u slučaju terapije lijekovima poput metotreksata.

Iznimno rijetko mogu se javiti alergijske reakcije na pripravke koprive.

Treba paziti gdje se kopriva bere, kada se bere i koji dijelovi se ubiru.

Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.



molimo pročitati izjavu