KOPRIVA
KOPRIVA
Latinski: Urtica dioica L.
Engleski: Nettle, nettles
Njemački: Nessel
Talijanski: Esaspera, Ortica
Češki: Dráždit
Ostalali nazivi: Žara, žera, pasja kupina...
Opis:
Botanički podaci: Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom.
Stabljika je uspravna i doseže visinu od 1/2 -1 m.
Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama.
Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele.
Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari.
Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske cvjetove.
Neugledni su i zeleni, a oplođuju se pomoću vjetra.
Plod je malen, jednosjemeni oraščić.
Služi kao industrijska i ljekovita biljka.
"Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti - kopriva." -Maurice Messegue, francuski herbalist
Dvije su vrste žarih kopriva, urtica dioica l. i urtica urens l., Smatraju ljekovitima, stoga se mogu nabavljati pripravci jedne vrste ili smjese tih dviju vrsta.
Hibridi nastali prirodnim ili umjetnim križanjem tih dviju vrsta također se smatraju ljekovitima.
Obje vrste široko su rasprostranjene po sjevernoj polutci i samonikle su biljke naših krajeva.
Žaru koprivu ne valja brkati s drugim vrstama, poput bijele mrtve koprive (lamium album l.) Koja nije djelotvorna u liječenju bolesti kod kojih se koristi žara kopriva.
Istraživanja pokazuju da oko 65% svih žena koje imaju menstruaciju pate od nedostatka željeza. Prirodna ljekovita sredstva mogu biti i preventiva i dopunska terapija. Potpuno netoksična, nekad prilično korištena u prehrani, danas se polako vraća u naš svakodnevni život, svima dobro poznata, naša kopriva - žara.
Staništa:
Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni.
Raste uz putove, plotove, i na zapuštenim mjestima kao korov.
Za lijek se u proljeće i jesen skuplja korjenje.
U proljeće se skupljaju listovi i vršike, a cijela, tj. Stabljika, cijele godine.
Sjeme se skuplja u kolovozu.
Kopriva je uglavnom hrana gusjenica brojnih leptira i moljaca.
Kemijski sastav:
Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima; bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, željezom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenenskom kiselinom.
Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite maštom prema zdravlju.
Dijelovi biljke koji se koriste:
Koriste se list koprive (urticae folium), korijen koprive (urticae radix) i sjeme.
Treba precizno znati za što se koristi list, a za što korijen, jer se pripravci tih dvaju dijelova koriste za liječenje različitih bolesti.
Opis biljke:
List :
Esteri kavene kiseline (ne nalazi se u vrsti urtica urens), kavena kiselina, flavonoidi poput kemferola, izoramnetina, kvercetina te šećerni spojevi tih flavonoida.
Bogat je mineralima (silicijevi i kalijevi spojevi, omjer kalij: natrij = 63:1).
Visoka koncentracija kalija barem djelomično objašnjava blag diuretički učinak lista koprive.
Bodlje koje žare kožu, osim mravlje kiseline, sadrže spojeve acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene.
Korijen:
Sadrži proteine lektine (uda - urtica dioica aglutinin), polisaharide, sterole i šećerne derivate sterola, fenil propan homovanilin, ceramide i hidroksi-masne kiseline.
Autori se spore koja je tvar presudna za djelovanje, no danas se pretpostavlja da su bitni steroli i uda protein.
Klinička utemeljenost uporabe:
Komisija Njemačke vlade i ESCOP (Europski Znanstveni Fitoterapijski Komitet) smatraju klinički utemeljenim uporabu i lista i korijena.
Pripravci koprive mogu se registrirati kao biljni lijekovi, a ne samo kao dodaci prehrani.
ESCOP je odobrio uporabu lista koprive na temelju osam kliničkih studija, a korijena koprive na temelju 10 kliničkih studija.
Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena.
Indikacije - moderna upotreba:
List:
Službeno je odobren za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza, bilo kao samostalan lijek, bilo kao dodatna (adjuvantna) terapija uz druge lijekove.
Nužno je savjetovanje s liječnikom. Osim tih indikacija, list koprive, blagog diuretičkog djelovanja, odobren je kao dodatna terapija kod bolesti mokraćnog sustava, poput cistitisa.
Korijen:
Pripravci korijena službeno su odobreni za liječenje benigne hiperplazije prostate (nezloćudnog povećanja prostate).
Prema Vahlensieckovoj skali, benigna hiperplazija prostate dijeli se na četiri stadija, a ESCOP odobrava korištenje korijena u stadijima 1-3, odnosno u slučajevima kad ostatni volumen mokraće u mjehuru ne prelazi 100 ml.
Osim u toj indikaciji, preporučuje se njegova uporaba kod subjektivnih tegoba mokrenja, poput čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja, ali tek nakon konzultacije s liječnikom.
Indikacije - tradicionalna upotreba:
Postoji cijeli niz bolesti u kojima su se tradicionalno upotrebljavali dijelovi koprive. List koprive "čisti krv", što dobro opisuje diuretičko djelovanje.
Osim toga, pripravci lista koristili su se za liječenje anemije, a premda to nije klinički dokazano, visok sadržaj minerala opravdava takvu uporabu.
Sjemenke koprive koristile su se i za liječenje prostate, no u nedostatku potvrde o djelotvornosti i sigurnosti, ne preporučuje se takva uporaba.
Korijen koprive tradicionalni je lijek kod opadanja kose, pa bi se svježi korijen kuhao pola sata u vodi, i njime ispirala kosa.
Svježa mlada kopriva ukusno je jelo koje se priprema poput špinata, a koristila se također za anemične i oslabljene osobe.
U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.
Fitoterapija:
Fitoterapijsko korištenje koprive:
U modernoj fitoterapiji, list koprive ima identične indikacije potvrđene kliničkim ispitivanjima.
List koprive koristi se za drenažu (čišćenje) bubrega, a koristi se infuz (čaj) lista tijekom tri tjedna.
Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija.
Tinktura ili infuz lista koprive smatraju se najboljim sredstvom za pojačanje izlučivanja mokraćne kiseline, stoga su lijek izbora kod gihta, bolesti u kojoj dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima.
Koriste se tijekom više mjeseci (do pola godine bez prestanka).
Korijen koprive preporučuje se ne samo kod adenoma prostate, nego i kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, zajedno s drugim načinima terapije, uz uroantiseptične biljke poput medvjetke (arctostaphylos uva ursi) i protuupalnih biljaka poput zlatnice (solidago virgaurea).
Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti:
Čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari; liječi teške trbušne tegobe, menstruacijske i druge ženske tegobe, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, upalu mjehura, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi,
liječi teško disanje i astmu; jača cjelokupni živčani sustav, liječi nesanicu, a rabi se i za zagrijavanje hladnih nogu.
Istraživanja su pokazala da će zdravstveni problemi u budućnosti nastajati zbog:
-Masovne upotrebe visoko tehnološki obrađene hrane siromašne biološki vrijednim sastojcima.
-Nedovoljne fizičke aktivnosti.
-Zloporabe lijekova.
-Pretjerane upotrebe alkohola.
-Pušenja i raznih ovisnosti.
Čuvajte koprivu i ne ljutite se na nju dok je ima jer njen jedini cilj je pomoći vama, po Božjoj kreativnoj volji.
KOPRIVA - CVAT
Doze i način uzimanja:
Doze i način uzimanja:
List:
Infuz - 3 - 5 grama suhog lista koprive prelije se sa 250 ml kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka.
To znači da je ukupna dnevna doza 9 - 15 grama, što je znatno više od doze napisane na vrećicama čajeva.
Preporučuje se nabaviti veću količinu (oko pola kilograma) suhog lista ako se počinje ozbiljnija terapija (npr. Sama terapija kod reumatskih tegoba i artiritisa traje i do pola godine).
Tinktura - ne preporučuje se raditi tinkturu, nego se može nabaviti od proizvođača. Prodavač, odnosno proizvođač, moraju vam potvrditi da je tinktura koju kupujete koncentracije 1:5 (jedan maleni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 25-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 2 - 6 ml. Tri puta na dan u čaši mlake vode.
Suhi pripravci biljke:
Brojni proizvođači nude razne proizvode od lista koprive koji sadrže suhi (upareni) ekstrakt koprive. Suhi ekstrakti - na tržištu se mogu naći brojni pripravci (kapsule, tablete). Budite skeptični: Proizvođač mora imati deklarirano da dnevna preporučena doza pripravka sadrži najmanje 300 mg. Uparenog ekstrakta (7-16:1 u 70 postotnoj etanolnoj otopini). Upitajte prodavača ili ljekarnika o deklaraciji.
Preporučena dnevna doza je 800 mg. Suhog ekstrakta na dan. Prednost takvog pripravka je da sadrži spojeve iz svježe, nesušene biljke te najveću koncentraciju aktivnih spojeva cijele biljke. Stoga je takav preparat superioran u liječenju anemije, ali i ostalih bolesti navedenih pod indikacijama. Uzima se 5 ml. Tri puta na dan, u čaši mlake vode.
Svježi sok - ako je dostupan, sok svježe koprive uzima se u dozi od 15 ml. Tri puta na dan u pola čaše vode.
Korijen:
Dekokt - 6 g. Suhog korijena doda se u 300 ml. Ključale vode i kuha se deset minuta. Makne se s vatre i ostavi još 5 - 10 minuta i potom procijedi. Pije se topao nakon obroka, tri puta na dan. To znači da je ukupna dnevna doza 18 g. Suhog korijena, pa preporučujem kupnju većih količina suhog korijena. Pije se oko tri mjeseca, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista.
Tinktura - tinktura koju kupujete mora biti deklarirana da je 1:5 (jedan maleni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 45-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 5 ml. Tri puta na dan u najmanje pola čaše mlake vode, nakon obroka.
Proljetni umor i manjak energije:
Na sve strane osjeća se proljeće. Prvi su vjesnici već prošarali livade, gole su grane nanizale sitne listove, a vrijeme, promjenjivo i nestabilno, uz obilje sunca, kiše, vjetra i naglih skokova temperature, pokazuje svu raskoš najnestašnijeg godišnjeg doba. A baš takvo, nestalno i promjenljivo vrijeme, pogoduje umoru, osjećaju pospanosti, manjku energije, bolovima u kostima, glavobolji, ali i razvoju gripe.
Baš zato valja se pobrinuti za zdravlje, i to sada, dok smo još zdravi i možemo ojačati imunitet te tako spriječiti ili umanjiti pojavu i razvoj bolesti. Zato sam odlučila ove retke posvetiti koprivi, žari, žarulji, žarici… jednoj od mojih najdražih livadnih biljaka koju koristim u svim godišnjim dobima i na toliko načina da mi je postala nezamjenjiva.
Ponekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.
Te žaruće iglice služe koprivi kao zaštita od svih nametnika, svih životinjica i svega što bi ju moglo oštetiti, zato što je kopriva stvorena isključivo za čovjeka. Da nema žarećih iglica, kopriva bi od davnina bila iskorjenjena, a ovako ona je dar od Boga svakom čovjeku.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.
Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.
Domišljati ljudi, naime oboružali su se gumenim rukavicama i krenuli u boj protiv koprive. Iskorjenjuju ju, ljute se na nju, čupaju, ne žele, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerojatna. Ništa na ovom svijetu ne postoji da bi čovjek uništavao, nego da bi se time koristio. Naprimjer, upravo ta kopriva za koju nitko ne zna zašto smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka na svijetu. Svi dijelovi koprive stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.
"Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive."
KOPRIVA
Recepti:
Čaj za jačanje imuniteta: (kod prehlada, hunjavice, gripe…) 2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti. Za one koji imaju kakvih plućnih tegoba, kašalj... savjetujem ohlađenom čaju dodati žličicu meda, a ako su tegobe izraženije, nakon što ste popili čaj u ustima polako otopite još jednu žličicu meda.
Čaj za želudac i jetru: Ovaj čaj priprema se od čitave biljke.
U 2 lit. Vode ostave se tri žlice usitnjene biljke koprive da odstoje 10- 12 sati. Nakon toga se ova smjesa kuha poklopljena pola sata. Kad se ohladi, procijedi se i pije tri puta dnevno prije jela po jednu šalicu. Ovaj lijek odvaja sluz iz pluča, čisti crijeva, jetru i želudac.
Čaj za čir na želucu i crijevima:
Napravi se mješavina od 10 žlica lišća i korjena koprive, 1 žlice pelina, 2 žlice bokvice i 1 žlice smrvljenih smrekovih boba. Smjesa se stavi u 1 litar crnog vina da se namoći 12 sati, poslije čega se, uz dodatak 3-4 žlice domačeg meda, kuha oko pola sata.
SVJEŽI SOK OD KOPRIVE – U sokovniku iscijedite sok iz svježe koprive kojeg se konzumira odmah nakon cijeđenja. Možete ga razrijediti vodom i pomiješati s medom. Dnevno uzimanje deci do dva soka kako bi izliječili slabokrvnost, žuticu, izbacili pijesak iz mokraćnog mjehura te snizili razinu šećera u krvi.
ČAJ OD KOPRIVE
Pripomoć u povrtlarstvu:
Pitam se smijem li je uopće nazvati korovom, jer riječ korov ne nosi u sebi mnogo pozitivnih osobina osim onih poput uporna, izdržljiva, koja se širi i svemu odolijeva. A ona, kopriva, toliko u sebi ima dobroga za čovjeka. Pa što čini tu skromnu, posvuda rasprostranjenu biljku toliko korisnom? Prvo, to je njena široka primjena. Ja koprivu već godinama koristim za njegovanje biljaka, što uključuje vrt, voćnjak, povrtnjak i, da ne bi bilo zabune, koprivom njegujem i liječim nadzemni dio biljke, zatim tlo i jako, jako bitan podzemni dio jer korijen i zemlju hranim vrlo djelotvornim pripravkom od koprive.
Voda za prskanje:
Koprivom se mogu suzbijati lisne uši, rastvor može svatko sam pripremiti.
U posudu od 10 litara napuni se svježe ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kad dozre i pojavi se sjeme. (ja sam isprobala i sa suhim liščem - djeluje). Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm. A kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji 24 sata. Tekućina se procijedi i njome nekoliko puta pošprica napadnuto voće ili povrče.
Uši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u tom rastvoru.
U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite koprivom prema zdravlju.
Kopriva kao kulinarska delicija:
Ali i da sve spomenuto zanemarimo, koprivi se moramo pokloniti jer je izniman lijek.
Zatim, tu je njena hranjivost. U vrijeme nestašica hrane, ljudi su uvijek posezali za biljkama, a kopriva je iznimno ukusna.
Izvrsna je u varivima, juhama, salatama i raznim kombinacijama jela koja uključuju kuhano bilje i vjerujem da bi svaki gurman bio osvojen ukusnom juhom od kopriva ili varivom u kojem se, osim usitnjenih mladih listova, krčka i pokoji mladi krumpirić.
Taj okus i snaga tek izniklog mladog bilja koje je tijekom zime grijala utroba zemlje, moćni je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati vaš imunitet, popraviti vaše opće stanje malaksalosti i sasvim neprimjetno, utjecati na krvnu sliku, ali i na vaš ten, sjaj kože i kose.
Ja koprivu pripremam isto kao i špinat. Može se pomiješati sa špinatom, a može i sama. Ponekad ju spravljam kao blitvu, a ponekad u savijači - takozvana "pita zeljanica".
Juha od mladih kopriva:
1 litra mlijeka, 1 kilogram mladih kopriva, 1 pakovanje vrhnja za kuhanje, 1 decilitar ulja, 0,5 grama. maslaca ili margarina, 100 grama brašna, 2 češnja bijelog luka, sol i biber.
Priprema:
Mlade koprive očistiti, oprati, ocijediti i isjeckati. Na ulju i maslacu popržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati protisnuti češnjak. Na brašno staviti koprive, dodati vrhnje za kuhanje, malo vode ili mlijeka (po ukusu), sol i biber. Kuhati 10 minuta, služiti toplo.
Slično se radi i pire od koprive, samo je potrebno koprive blanširati prije pržanja, i ne stavljati vodu.
Koprive se mogu pripremati jednako kao i špinat ili blitva.
KOPRIVA - DETALJI
Toksičnost i rizici:
I list i korijen koprive smatraju se posve sigurnim i primjerenim za dulju uporabu. Klinički su opaženi samo manji prolazni probavni problemi.
Premda se smiju koristiti s većinom lijekova, potrebno je ipak savjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom u slučaju terapije lijekovima poput metotreksata.
Iznimno rijetko mogu se javiti alergijske reakcije na pripravke koprive.
Treba paziti gdje se kopriva bere, kada se bere i koji dijelovi se ubiru.
Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.