TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje...[...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača- Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

KLINČIĆ





KLINČIĆ

Lat: Syzygium aromaticum

Eng: Clove

D: Nelke

Tal: Chiodo di garofano

Fr: Clou de girofle

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), također poznat i kao karanfilić ili klinček, je tradicionalno omiljena zimska mirodija.

Podrijetlom je s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka.

Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.




KLINČIĆ - DETALJI



Opis:

Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu.

Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu.

Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao).

Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima.

Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva.

Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije.

Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu.

Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin.

Klinčić, taj popularni zimski začin, dobiva se sušenjem pupoljaka koji se beru neposredno prije cvatnje sa drveta iz porodice Myrtaceae, visokog i do 12 metara.

Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija.

Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u uteričnom ulju a sami ih možemo najbolje iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije spravljanja preparata jer u protivnom njegove ljekotive tvari hlape.

Ljekovita svojstva klinčića možemo iskoristiti na različite načine i u našoj kuhinji koristeći ga kao začin oplemenjujući našu hranu.




KLINČIĆ - CVIJETOVI



Duga i uzbudljiva povijest:

Poput ostalih mirodija, i klinčić ima dugu i uzbudljivu povijest. Prvi pisani dokumenti potječu iz drevne Kine i vremena dinastije Han 200 godina prije Krista. Prema ovim zapisima, dvorjani su pri obraćanju caru grickali klinčiće kako bi im dah bio mirisan, a kineski su ga liječnici primjenjivali protiv zubobolje i probavnih smetnji. Kasnije su ga arapski trgovci prodavali Rimljanima, a s otvaranjem pomorskih puteva, Portugalci su stvorili trgovački monopol nad njegovom proizvodnjom.

Početkom 17. stoljeća monopol su preuzeli Nizozemci, a 1770. g. francuski mornar Pierre Poivre riskirajući vlastiti život uspio je prokrijumčariti nekoliko mladih stabala klinčićevca s Molučkih otoka na Mauricijus i druge krajeve francuskog teritorija.

Kinezi su ga koristili kao mirodiju 300. g. pr. Kr. Portugalci su na divlji klinčić naišli kada su otkrili Spice otok i zajedno s Nizozemcima imali su monopol na ovu mirodiju sve do 18 stoljeća. Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Zbog izuzetnog mirisa klinčić se oduvijek upotrebljavao i u izradi parfema. Još u 16. stoljeću bio je vrlo popularan sastojak mirisne kombinacije koju su dopunjavali: lavanda, mošus i ambra.

Slična receptura, pod nazivom "Guard’s Bouquet", primjenjivana je u 19. stoljeću za impregniranje maramica.

Vladalo je mišljenje da se udisanjem njihovog mirisa poboljšava vid i štiti od zaraze kugom. Klinčić je bio i jedan od sastojaka smjese kojom su se punile zaštitne maske liječnika koji su se kretali među bolesnicima oboljelim od kuge.

Miris klinčića nezamjenjiv je doprinos mirisu mnogih današnjih parfema ženskih (Donna Karan Gold, Yves Saint La¬urent Opium) i muških (Paco Rabanne, Kenzo).

KLINČIĆ - NEOSUŠENI



Eterično ulje klinčića:

Eterično ulje klinčića potiče i središnji živčani sustav, grije, okrepljuje i revitalizira cijeli organizam. Potiče apetit, a dragocjena je pomoć kod mentalnog zamora, napetosti i oslabljene koncentracije.

U kombinaciji s paprenom metvicom, klinčić razbuđuje pospane vozače na dugim putovanjima.

Klinčić još od najstarijih vremena slovi i kao afrodizijak, a njegovo afrodizijačko djelovanje opisao je još u 13. stoljeću danski travar Harpenstreng riječima: klinčić kod muškarca budi ""želju za ženom<"".

Iz klinčićevca se, najčešće vodenom destilacijom, dobivaju 3 vrste eteričnog ulja. 15-18% eteričnog ulja dobiva se iz osušenih pupoljaka ili klinčića, 2-3% iz listova, a 4-6% iz stabljike.

U kemijskom sastavu sva tri ulja, uz brojne sastavnice, dominira eugenol. Eugenola u klinčiću može biti 60-90%, u stabljici 90-95%, a u listu 82-88%. Između sva tri eterična ulja klinčićevca najčešće se upotrebljava, a u aromaterapiji gotovo isključivo, ono proizvedeno iz klinčića. Ono ima i najniži prag toksičnosti jer sadrži najmanji udio eugenola.

Od ostalih sastavnica u ovom ulju sa značajnijim udjelima sudjeluju a-kariofilen i eugenilacetat.

Boja eteričnog ulja klinčića je bli-jedožuta, a miris intenzivan, topao, slatko začinski, sa svježe voćnom notom.

Ubraja se u eterična ulja donje srednje mirisne note.

Dobro se miješa sa ružom, lavandom, muškatnom kaduljom, lovorom, ylangylangom, bergamotom i drugim citrusnim uljima.

- Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.

- Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita.

- Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.

- Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha.

Klinčić je pravo eterično ulje za zimske dane jer grije, okrepljuje i revitalizira cijeli organizam.

Izuzetno je snažnog djelovanja i mirisa, a kao jedno od najsnažnijih antiseptika među eteričnim uljima, a treba ga dozirati oprezno.

I MACERAT JE VRLO DJELOTVORAN

Uljni macerat u tzv. baznom ulju oraha je s jedne strane nježniji i sigurniji za naš organizam od prilično agresivnog eteričnog ulja klinčića, a usuđujem se reći da mu je učinak bolji jer uz aktivne ljekovite principe ulja oraha zahvaljujući visokom sadržaju joda djeluje jako antiseptično i pogubno na parazite, gljivice i bakterije, a s druge strane potpomaže našu moždanu cirkulaciju, kognitivne sposobnosti i u ova teška vremena omogućava nam i da lakše i kvalitetnije spavamo. Ovim pripravkom ne uništavano selektivno jajašca i same parazite u određenim vremenskim intervalima, već to radimo odjednom.

A sad, zahvaljujući samom ulju oraha u kombinaciji s klinčićem naš organizam se svakodnevno s jedne strane riješava napasnika, a s druge strane opskrbljuje tijelo neophodnim vitaminima, mineralima, silicijem i neophodnim višestruko nezasićenim masnim kiselinama, kompleksom omega 3-6-9. Jer nije bit u tome da se samo unište paraziti, već je potrebno i ponovno nahraniti i ojačati naše tijelo. I ne zaboravimo – kompleks omega 3-6-9 čuva nas i od najveće pošasti modernog doba – upalnih procesa, u borbi protiv parazita klinčić će im nemilosrdno uništiti čak i nerazvijeno "potomstvo".

KUHANO VINO SA KLINČIĆEM



Aroma-kozmetika:

Eterično ulje klinčića upotrebljava se i u kozmetičkim pripravcima, a najviše zbog svog antiseptičkog i analgetičkog djelovanja.

Nalazi se u recepturama koje se primjenjuju protiv bradavica i žuljeva, za dezinfekciju manjih ozljeda ili nakon uboda insekata.

Odličan je sastojak losiona poslije brijanja kako zbog dezinfekcije malih posjekotina, tako i zbog ugodnog mirisa.

Ljekovita svojstva i djelovanje:

Antimikrobno djelovanje čini eterično ulje klinčića jednim od najsnažnijih antiseptika među eteričnim uljima s vrlo širokim spektrom antibakterijskih i antivirusnih učinaka, a dokazana mu je i protugljivična aktivnost. Osim što ublažava probleme izazvane infekcijama u usnoj šupljini, olakšava i tegobe dišnog sustava, posebno kod bronhitisa i astme.

Blago analgetičko i lokalno anestetičko djelovanje eteričnog ulja klinčića razlog su njegove primjene u preparatima za ublažavanje raznih vrsta bolova: zubobolje (i danas se primjenjuje u zubarstvu), neuralgija, reumatskih tegoba i bolova uzrokovanih artritisom.

Pomaže u opuštanju glatke muskulature probavnog trakta, zbog čega pospješuje probavu i olakšava razne probavne tegobe.

Također je učinkovit u uništavanju glista, a djeluje i kao repelent i kao insekticid.

Imunostimulirajuće djelovanje klinčića važno je za njegovu primjenu u očuvanju i poboljšanju zdravlja, posebno u situacijama kada postoji veća vjerojatnost njegovog narušavanja, poput stresa i virusnih infekcija.



Ljekovito djelovanje klinčića:

Klinčić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva, najsnažniju anti-mikrobnu tvar antioksidat koji sprječava oštećenje stanica klinčić ubija sve vrste mikroskopske protozoa (praživotinje, nevidljive golim okom, najsitniji oblici u cijelom životinjskom svijetu koje žive u svim vodama, vlažnom zemljištu i na životinjama i čovjeku.

Te tvari putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan dio poznatog antiparazitnog programa dr.Clark.

- Poboljšava probavu

- Pomaže kod infekcija dišnih puteva

- Ublažava zubobolju

- Uništava parazite i bakterije

- Prirodni je antioksidans

- Pomaže u liječenju gljivičnih infekcija

- Ima svojstva antiseptika i anestetika

- Djeluje kao afrodizijak

- Pomaže kod gihta

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.

Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.

U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.



Klinčić u kulinarstvu:

Klinčić je, kao i druga začinska ulja poput papra, cimeta, kardamo¬ma, muškatnog oraščića ili đumbira, ulje koje grije. Odlikuju ga izuzetna organoleptička svojstva, zbog čega će kapljica dodana u recepture zimskih jela unijeti toplinu i dati začinsku notu jelu. Upotrebljava se za jela od mesa, marinade, dresinge i deserte.

Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.

Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.

Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.

Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.

Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje.

Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.

Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.

KLINČIĆ - AROMATIČNA DEKORACIJA



Pučka medicina:

Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe.

Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta.

Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

I na kraju, važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.

NUSPOJAVE:

Štetni učinci zbog nepravilne primjene:

Visok udio eugenola odgovoran je i za štetne učinke koji se mogu javiti kao posljedica nepravilne primjene eteričnog ulja klinčića. To je prije svega nadražujuće djelovanje na kožu i sluznicu.

Budući da usporava zgrušavanje krvi, s posebnim ga oprezom moraju primjenjivati osobe koje boluju od hemofilije, bolesti jetara i bubrega, karcinoma prostate i lupusa. Zbog istog razloga ne smije se oralno primjenjivati zajedno s antikoagulansima kao što su aspirin i heparin. Oprezne moraju biti i osobe s povišenim tlakom. Unatoč tomu što nije toksično ako se pravilno primjenjuje, uporaba eteričnog ulja klinčića ne preporuča se trudnicama, a djeca mlađa od 5 godina ne smiju ga koristiti.

molimo pročitati izjavu