KLINČIĆ
KLINČIĆ
Lat: Syzygium aromaticum
Eng: Clove
D: Nelke
Tal: Chiodo di garofano
Fr: Clou de girofle
Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), također poznat i kao karanfilić ili klinček, je tradicionalno omiljena zimska mirodija.
Podrijetlom je s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka.
Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.
Opis:
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu.
Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu.
Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao).
Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima.
Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.
Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva.
Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.
Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.
Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije.
Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu.
Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin.
Klinčić, taj popularni zimski začin, dobiva se sušenjem pupoljaka koji se beru neposredno prije cvatnje sa drveta iz porodice Myrtaceae, visokog i do 12 metara.
Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.
Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.
Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija.
Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u uteričnom ulju a sami ih možemo najbolje iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije spravljanja preparata jer u protivnom njegove ljekotive tvari hlape.
Ljekovita svojstva klinčića možemo iskoristiti na različite načine i u našoj kuhinji koristeći ga kao začin oplemenjujući našu hranu.
Duga i uzbudljiva povijest:
Poput ostalih mirodija, i klinčić ima dugu i uzbudljivu povijest. Prvi pisani dokumenti potječu iz drevne Kine i vremena dinastije Han 200 godina prije Krista. Prema ovim zapisima, dvorjani su pri obraćanju caru grickali klinčiće kako bi im dah bio mirisan, a kineski su ga liječnici primjenjivali protiv zubobolje i probavnih smetnji. Kasnije su ga arapski trgovci prodavali Rimljanima, a s otvaranjem pomorskih puteva, Portugalci su stvorili trgovački monopol nad njegovom proizvodnjom.
Početkom 17. stoljeća monopol su preuzeli Nizozemci, a 1770. g. francuski mornar Pierre Poivre riskirajući vlastiti život uspio je prokrijumčariti nekoliko mladih stabala klinčićevca s Molučkih otoka na Mauricijus i druge krajeve francuskog teritorija.
Kinezi su ga koristili kao mirodiju 300. g. pr. Kr. Portugalci su na divlji klinčić naišli kada su otkrili Spice otok i zajedno s Nizozemcima imali su monopol na ovu mirodiju sve do 18 stoljeća. Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.
Zbog izuzetnog mirisa klinčić se oduvijek upotrebljavao i u izradi parfema. Još u 16. stoljeću bio je vrlo popularan sastojak mirisne kombinacije koju su dopunjavali: lavanda, mošus i ambra.
Slična receptura, pod nazivom "Guard’s Bouquet", primjenjivana je u 19. stoljeću za impregniranje maramica.
Vladalo je mišljenje da se udisanjem njihovog mirisa poboljšava vid i štiti od zaraze kugom. Klinčić je bio i jedan od sastojaka smjese kojom su se punile zaštitne maske liječnika koji su se kretali među bolesnicima oboljelim od kuge.
Miris klinčića nezamjenjiv je doprinos mirisu mnogih današnjih parfema ženskih (Donna Karan Gold, Yves Saint La¬urent Opium) i muških (Paco Rabanne, Kenzo).
KLINČIĆ - NEOSUŠENI
Eterično ulje klinčića:
Eterično ulje klinčića potiče i središnji živčani sustav, grije, okrepljuje i revitalizira cijeli organizam. Potiče apetit, a dragocjena je pomoć kod mentalnog zamora, napetosti i oslabljene koncentracije.
U kombinaciji s paprenom metvicom, klinčić razbuđuje pospane vozače na dugim putovanjima.
Klinčić još od najstarijih vremena slovi i kao afrodizijak, a njegovo afrodizijačko djelovanje opisao je još u 13. stoljeću danski travar Harpenstreng riječima: klinčić kod muškarca budi ""želju za ženom<"".
Iz klinčićevca se, najčešće vodenom destilacijom, dobivaju 3 vrste eteričnog ulja. 15-18% eteričnog ulja dobiva se iz osušenih pupoljaka ili klinčića, 2-3% iz listova, a 4-6% iz stabljike.
U kemijskom sastavu sva tri ulja, uz brojne sastavnice, dominira eugenol. Eugenola u klinčiću može biti 60-90%, u stabljici 90-95%, a u listu 82-88%. Između sva tri eterična ulja klinčićevca najčešće se upotrebljava, a u aromaterapiji gotovo isključivo, ono proizvedeno iz klinčića. Ono ima i najniži prag toksičnosti jer sadrži najmanji udio eugenola.
Od ostalih sastavnica u ovom ulju sa značajnijim udjelima sudjeluju a-kariofilen i eugenilacetat.
Boja eteričnog ulja klinčića je bli-jedožuta, a miris intenzivan, topao, slatko začinski, sa svježe voćnom notom.
Ubraja se u eterična ulja donje srednje mirisne note.
Dobro se miješa sa ružom, lavandom, muškatnom kaduljom, lovorom, ylangylangom, bergamotom i drugim citrusnim uljima.
- Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.
- Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita.
- Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.
- Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha.
Klinčić je pravo eterično ulje za zimske dane jer grije, okrepljuje i revitalizira cijeli organizam.
Izuzetno je snažnog djelovanja i mirisa, a kao jedno od najsnažnijih antiseptika među eteričnim uljima, a treba ga dozirati oprezno.
I MACERAT JE VRLO DJELOTVORAN
Uljni macerat u tzv. baznom ulju oraha je s jedne strane nježniji i sigurniji za naš organizam od prilično agresivnog eteričnog ulja klinčića, a usuđujem se reći da mu je učinak bolji jer uz aktivne ljekovite principe ulja oraha zahvaljujući visokom sadržaju joda djeluje jako antiseptično i pogubno na parazite, gljivice i bakterije, a s druge strane potpomaže našu moždanu cirkulaciju, kognitivne sposobnosti i u ova teška vremena omogućava nam i da lakše i kvalitetnije spavamo. Ovim pripravkom ne uništavano selektivno jajašca i same parazite u određenim vremenskim intervalima, već to radimo odjednom.
A sad, zahvaljujući samom ulju oraha u kombinaciji s klinčićem naš organizam se svakodnevno s jedne strane riješava napasnika, a s druge strane opskrbljuje tijelo neophodnim vitaminima, mineralima, silicijem i neophodnim višestruko nezasićenim masnim kiselinama, kompleksom omega 3-6-9. Jer nije bit u tome da se samo unište paraziti, već je potrebno i ponovno nahraniti i ojačati naše tijelo. I ne zaboravimo – kompleks omega 3-6-9 čuva nas i od najveće pošasti modernog doba – upalnih procesa, u borbi protiv parazita klinčić će im nemilosrdno uništiti čak i nerazvijeno "potomstvo".
KUHANO VINO SA KLINČIĆEM
Aroma-kozmetika:
Eterično ulje klinčića upotrebljava se i u kozmetičkim pripravcima, a najviše zbog svog antiseptičkog i analgetičkog djelovanja.
Nalazi se u recepturama koje se primjenjuju protiv bradavica i žuljeva, za dezinfekciju manjih ozljeda ili nakon uboda insekata.
Odličan je sastojak losiona poslije brijanja kako zbog dezinfekcije malih posjekotina, tako i zbog ugodnog mirisa.
Ljekovita svojstva i djelovanje:
Antimikrobno djelovanje čini eterično ulje klinčića jednim od najsnažnijih antiseptika među eteričnim uljima s vrlo širokim spektrom antibakterijskih i antivirusnih učinaka, a dokazana mu je i protugljivična aktivnost. Osim što ublažava probleme izazvane infekcijama u usnoj šupljini, olakšava i tegobe dišnog sustava, posebno kod bronhitisa i astme.
Blago analgetičko i lokalno anestetičko djelovanje eteričnog ulja klinčića razlog su njegove primjene u preparatima za ublažavanje raznih vrsta bolova: zubobolje (i danas se primjenjuje u zubarstvu), neuralgija, reumatskih tegoba i bolova uzrokovanih artritisom.
Pomaže u opuštanju glatke muskulature probavnog trakta, zbog čega pospješuje probavu i olakšava razne probavne tegobe.
Također je učinkovit u uništavanju glista, a djeluje i kao repelent i kao insekticid.
Imunostimulirajuće djelovanje klinčića važno je za njegovu primjenu u očuvanju i poboljšanju zdravlja, posebno u situacijama kada postoji veća vjerojatnost njegovog narušavanja, poput stresa i virusnih infekcija.
Ljekovito djelovanje klinčića:
Klinčić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva, najsnažniju anti-mikrobnu tvar antioksidat koji sprječava oštećenje stanica klinčić ubija sve vrste mikroskopske protozoa (praživotinje, nevidljive golim okom, najsitniji oblici u cijelom životinjskom svijetu koje žive u svim vodama, vlažnom zemljištu i na životinjama i čovjeku.
Te tvari putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan dio poznatog antiparazitnog programa dr.Clark.
- Poboljšava probavu
- Pomaže kod infekcija dišnih puteva
- Ublažava zubobolju
- Uništava parazite i bakterije
- Prirodni je antioksidans
- Pomaže u liječenju gljivičnih infekcija
- Ima svojstva antiseptika i anestetika
- Djeluje kao afrodizijak
- Pomaže kod gihta
Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.
Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.
U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.
Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.
Klinčić u kulinarstvu:
Klinčić je, kao i druga začinska ulja poput papra, cimeta, kardamo¬ma, muškatnog oraščića ili đumbira, ulje koje grije. Odlikuju ga izuzetna organoleptička svojstva, zbog čega će kapljica dodana u recepture zimskih jela unijeti toplinu i dati začinsku notu jelu. Upotrebljava se za jela od mesa, marinade, dresinge i deserte.
Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.
Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.
Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.
Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.
Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje.
Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.
Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.
Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.
KLINČIĆ - AROMATIČNA DEKORACIJA
Pučka medicina:
Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.
Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe.
Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta.
Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.
Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.
U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.
I na kraju, važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.
NUSPOJAVE:
Štetni učinci zbog nepravilne primjene:
Visok udio eugenola odgovoran je i za štetne učinke koji se mogu javiti kao posljedica nepravilne primjene eteričnog ulja klinčića. To je prije svega nadražujuće djelovanje na kožu i sluznicu.
Budući da usporava zgrušavanje krvi, s posebnim ga oprezom moraju primjenjivati osobe koje boluju od hemofilije, bolesti jetara i bubrega, karcinoma prostate i lupusa. Zbog istog razloga ne smije se oralno primjenjivati zajedno s antikoagulansima kao što su aspirin i heparin. Oprezne moraju biti i osobe s povišenim tlakom.
Unatoč tomu što nije toksično ako se pravilno primjenjuje, uporaba eteričnog ulja klinčića ne preporuča se trudnicama, a djeca mlađa od 5 godina ne smiju ga koristiti.