TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke.[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. . [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

LIŠAJ GRMAŠ





Hrvatski naziv: LIŠAJ GRMAŠ

Latinski naziv: Cetraria islandica L.

Ljekarnički naziv: Islandski lišaj - Cetrariae lichen.

Obitelj: Parmeliaceae

Narodni nazivi: bohinski mah, gorski mah, islandska lihena, islandska mahovina, islandska pletika, planinska mahovina, planinski mah, plućnik

Opis biljke:

Biljka se najčešće naziva islandska mahovina što dovodi do krivog shvaćanja da se radi o mahovini.

To ime potječe iz vremena kada se botanički nije pravila nikakva razlika između lišaja i mahovina.

Po današnjem shvaćanju biljka je lišaj pa je njezino pravo ime samo islandski lišaj.

Islandski lišaj nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove jer on spada u posebnu skupinu biljnih organizama čija je steljka sastavljena od alga i gljiva.

Steljka tog lišaja tvorevina je slična listu, visoka oko 10 cm te se s kratkim končastim organima učvršćuje na površinu zemlje.

Ubraja se u lišaje grmaše jer mu je steljka uspravnog rasta i nepravilno razgranjena poput malog grma.

Islandski lišaj (Cetraria islandica L) je biljna vrsta koja je zajednica gljive mješinarke i zelene alge.

Raste u arktičkim zemljama na tlu, među mahovinom i travom.

Rasprostranjen je najviše na sjevernom dijelu Europe, Sjeverne Amerike i sjeverne Azije.

U našim krajevima lišaj raste na Velebitu, Plješivici i Dinari. Za biljni materijal koji koristimo za ljekovite pripravke, beremo samonikle lišajeve zato što uzgojeni lišaj ne sadrži ljetkovite tvari u tolikoj koncentraciji kao samonikli.

Na našim područjima ovaj se lišaj javlja često u velikom mnoštvu na planinskom području u svijetlim i smrekovim šumama i na visinskim pašnjacima među kamenjem, naročito na otvorenim područjima, koja su često pod utjecajem vjetra.

Za razliku od drugih lišajeva raste na tlu.

Strana lišaja, okrenuta suncu, je maslinasto do smeđe-zelena, a donja strana je svijetlosive boje s bijelim mrljama.

Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti.

Najdonji dijelovi stelje su crvenkaste boje.

U svježem stanju lišaj je mekan i kožasto-žilav, dok je u suhom stanju krt i lomljiv, te mnogo svjetlije boje.

Miris i okus: lišaj ima slabi miris dok je okusa bljutava, sluzava i gorka.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se čitav lišaj (Lichen islandicus) isključivo po suhom vremenu tijekom čitave godine, tj. dok je moguće sabiranje s obzirom na vremenske uvjete.

Lišaj se očisti od raznih primjesa, kao npr. zemlje, iglica, četinara, mahovine i dr. te se dosuši u hladu.


LIŠAJ GRMAŠ



Zanimljivo:

Islandski lišaj je vrlo važan u ekologiji jer je dobar pokazatelji onečišćene atmosfere.

Mnogi lišajevi opstaju samo u čistom okolišu jer su osjetljivi na koncentraciju sumpora u zraku.

Tamo gdje on raste, znamo da je zrak čist.

Ljekovitost lišaja poznata je od 17. stoljeća. U sjevernim krajevima naše planete poznat je kao hrana i lijek.

Islandski lišaj ili u našim krajevima poznat kao lišaj grmaš pravi je primjer uporabe biljke na razne načine.

Uz korijen i list bijelog sljeza, islandski lišaj je sastavni dio naše kućne biljne ljekarnice, i to kao prirodni antibiotik za liječenje tegoba respiratornih organa.

Djeluje antiinflamatorno (protuupalno), kao antibakterik - antimikrobik (uništava bakterije - mikrobe).

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Sastav:

Islandski lišaj sadrži više od 50% polisaharida topivih u vodi.

Za gorak okus lišaja odgovorne su lišajne kiseline.

Osim toga, u islandskom lišaju se nalaze male količine eteričnog ulja, tragovi željeza i joda.

Kemijski sastav ovisi o geografskom podrijetlu.

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Lišaj sadrži preko 50% sluzi, vitamin B-12, nadalje lišajev škrob, lišajevu gorku kiselinu, gorku tvar cetrarin, lihenin, šećer, gumu i još neke ne pobliže istražene antibiotske djelotvorne tvari.

Za ovaj se lišaj drži da od svih kopnenih biljaka sadrži najviše joda.

Od mineralnih tvari utvrđena je uglavnom kremična kiselina i nešto eteričnog ulja.

Vitamin B-12 ubraja se u najdjelotvornije sredstvo protiv slabokrvnosti.

Djeluje:

Kao ekspektorant djeluje dvojako, i to kao ekspektorant relaksant (opušta, umiruje relaksira bronhe, pomaže u sazrijevanju sluzi) te kao stimulativni ekspektorant i resolvens (rastvara, razlučuje žilavu sluz te stimulira i potiče izbacivanje sekreta i sluzi iz bronha).

Ujedno umiruje posljedice iritantnih čimbenika (hladan, zagušljiv zrak, dim cigarete itd.).

Djeluje i kao antispazmodik (umiruje grčeve), što nas upućuje na to da sva njegova prirodno ljekovita djelovanja rabimo pri prehladi, respiratorno-dišnom kataru, kašlju, bronhitisu, kroničnom bronhitisu, laringitisu, promuklosti, gingivitisu, pneumoniji, upali porebrice, hripavcu, za zaustavljanje krvarenja iz kaverni – bacanja krvi, pri tuberkulozi, kod osoba sklonim prehladama ili kod osoba s padom imuniteta itd.

Na isti način djeluje ta ljekovita gorčina i na sluznicu želuca i crijeva (gastritis, gastroenteritis, čir na želucu i dvanaesniku, regulira izlučivanje želučanog soka naročito kod hiperaciditeta, katara želuca i crijeva, dizenterije - griže, iritabilnog kolona, dijareje – proljeva, trovanja hranom, dispepsije želuca, refluksa, sprječava povraćanje i mučninu u želucu itd.).

Islandski lišaj rabimo kao: antiinflamatorik, antibakterik, antiseptik, antidiaroik, antibiotik, antikarcinom, antidizenterik, antiemetik, antitusik, ekspektorant, galaktogog, katarik, laksativ, mucilaginoz, sekretolik, tonik.

LIŠAJ GRMAŠ



Koristi kod:

Za islandski lišaj vrijedi pravilo koje se ujedno i preporučuje; jača (kod bolesnih osoba i oporavljenika) rekonvalescente, slabe ili slabašnu djecu, služi protiv iscrpljenosti, anoreksije itd.), krijepi, ublažuje nadražaje, smanjuje sekreciju, potiče apetit (kod nepravilne prehrane).

Kod plućnih oboljenja islandskom lišaju možemo dodati; divizmu (Verbascum thapsus), oman (Inula helenium), marulju (Marrubium vulgare) plućnjak, (Pulmonaria officinalis) itd.

Primjena u pučkoj medicini:

Malo rashlađeni čaj, po mišljenju pučke medicine, može se kao hladni oblog primijenili preko noći kod guše (slruma).

Po receptu islandske pučke medicine ljekoviti se napitak nakon preboljelih bolesti za jačanje i ponovo postizanje tjelesne snage priprema na slijedeći način: kao dnevna količina uzme se oko 20 g suhe droge i namoči u hladnoj vodi kroz 5-6 sati, potom se ta voda odlije, izmekšana se droga istiješti te se iz toga ostatka čaja pripremi čajni oparak kome se doda oko pola čajne žlice anisa, a nakon što se procijedi i ohladi, zaslađuje se prema potrebi medom.

Pučka medicina još rabi islandski lišaj za liječenje jetrenih i žučnih tegoba, žutice, vodenih bolesti, šećerne bolesti - dijabetesa (kao dijetik – kruh), manjka mlijeka kod dojilja jer potiče stvaranje mlijeka (galaktogog), slabokrvnosti (potiče stvaranje krvi), bubrežnih oboljenja (upale bubrega), ženskih bolesti (kod vaginalnog iscjedka), bolesti mjehura (katar mjehura), za posipa rana te gušavosti (zbog sadržaja joda), impetiga (kao oblog i čaj) itd.

Zapadna i europska medicina preporučuje islandski lišaj kod infekcije HIV-om i karcinoma.

I u pučkoj medicini Švicarske mnogo se upotrebljava sušeni i u prah stučeni islandski lišaj kao prah za posipavanje rana.

Islandski lišaj uživa u švicarskoj pučkoj medicini visoki ugled kao mnogostrani prirodni lijek.

Za šećerne bolesnike preporučuje se hranjivi kruh pripremljen od suhog lišaja.

LIŠAJ GRMAŠ



Opće upute za upotrebu:

Kao čaj može se islandski lišaj primijeniti dva puta. Droga se namoči preko noći u hladnoj vodi, ujutro se malo podgrije i ocijedi, poslije toga se procijeđena droga ponovo namoči u hladnoj vodi, ostavi preko dana, navečer se stavi da jednom kratko provrije, ocijedi se i pije lako ponovo dobiveni čaj u gutljajima topao ili rashlađen.

Važno je zapamtiti: droga se nikada ne smije kuhati - ma kako se to ponekad pogrešno preporuča - s dodatkom sode bikarbone ili potaše radi oslobađanja od gorke cetrarne kiseline, jer je upravo ta cetrarna kiselina jedna od najljekovitijih sastojaka islandskog lišaja.

Taj napitak koji gasi žeđ, a pije se topao ili rashlađen, pije se kod oboljenja s pojavom žeđi.

Pazite da šećerni bolesnici kao dodatak uzmu samo dijabetsku čokoladu.

Primjena u liječenju životinja:

Čaj kao ljekoviti napitak daje se domaćim životinjama kod gubitka volje za uzimanjem hrane, kod crijevnih oboljenja, griže, kolika, kao i kod kašlja i svih plućnih bolesti, uključujući tu i tuberkulozu.

Kod gubitka krvi uslijed ozljeda islandski će lišaj djelovati povoljno, a i kao prašak za posipavanje rana nalazi mnogostruku primjenu u veterinarstvu.

Recepti:

Čajna mješavina za ublažavanje hripavca:

Jako je dobra mješavina od jednakih dijelova timijana i islandskog lišaja.

Punu čajnu žličicu te mješavine preliti s 1/4 l kipuće vode, pričekati približno 5 minuta te čaj procijediti. Preporuka je piti po jednu šalicu 2 do 3 puta dnevno.

Čaj:

Priprema: Dvije žlice Islandskog Lišaja potopiti u 2 dcl hladne vode, ugrijati do vrenja, ostaviti poklopljeno 10 minuta, potom procijediti. Zasladiti po ukusu. Čaj se pije nezaslađen, u gutljajima, 2-3 šalice dnevno. Istu tvar možete koristiti dva puta tako da ocijeđeni lišaj ponovno namočite u hladnoj vodi, ostavite preko dana, a navečer kratko provrijete.

Protiv povraćanja pije se hladan čaj.

Hladetina:

Takozvana "hladetina" od islandskog lišaja - izvanredno sredstvo za osvježenje i okrepu bolesnika - priprema se namakanjem lišaja preko noći u hladnoj vodi, nakon čega se kratko popari i zatim procijedi. Taj napitak gasi žeđ, a pije se topao ili rashlađen. Za poboljšanje okusa može se dodati nešto sitno naribane čokolade.

Lišaj se nikada ne smije kuhati - makar se to ponekad pogrešno preporučuje - s dodatkom sode bikarbone radi oslobađanja od gorke cetrarne kiseline jer je upravo ta kiselina jedan od najljekovitijih sastojaka islandskog lišaja.

Tinktura:

20 g lišaja treba odstajati 10 dana u 100 ml alkohola jačine 70%. Uzima se 15-20 kapi dnevno.

Sirup:

Sirup od islandskog lišaja, koji je efikasan protiv kašlja i bronhitisa te olakšava iskašljavanje, pravi se na ovaj način:

30 grama suhog lišaja namače se u hladnoj vodi (4 dcl) u trajanju od 4-6 sati. Vodu procijediti u posudu i ostaviti da stoji. Na ostatak lišaja ponovo nasuti 3 dcl vode i ponovo ostaviti da stoji 4-6 sati. Zatim procijediti, spojiti sa predhodnom tekućinom, dodati 250 grama meda i kuhati do gustine sirupa.

Uzimati 3 puta po jednu žlicu.

LIŠAJ GRMAŠ



NUSPOJAVE:

Kontraindikacije: Ne preporučuje se velika i dugotrajna uporaba islandskog lišaja jer može izazvati mučnine i tegobe s jetrom.

Svakako treba posebno naglasiti da nerazumna i pretjerana primjena te tako dragocjene ljekovite biljke može prouzročiti i vrlo neugodne posljedice; prevelike doze i dugotrajna upotreba mogu dovesti do osjetljivih nadražaja u probavnom traktu, a mogu izazvali i smetnje u jetrima.

Količinu i trajanje primjene najbolje će odrediti liječnik na temelju pažljivih promatranja.

Napomena: islandski lišaj se ne smije zamijeniti s crvenom algom Chondrus crispus (L.) Stackhouse iz koje se dobiva droga karagen ili irski mah. Ta alga raste na stjenovitim obalama Sjevernog mora i Atlantskog oceana, a najviše se droga priređuje u Irskoj.

molimo pročitati izjavu