TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi.. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja. [...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

GLOG





GLOGINJE

a) CRATAEGUS OXYACANTHA L. CRVENI GLOG

Sinonimi: Cratacgus oxyacantha v. vulgaris DC. Mespilus laevigala iiam. Mespilus oxyacantha Ali.

b) CRATAEGUS MONOGYNA JACQ. BIJELI GLOG

Sinonimi: Crataegus apiifolia Med. Mespilus elegans Poir. Mespilus monogyna AH.

Eng - Hawthorn

Narodni nazivi: kod narodnih naziva za obje vrste gloga nema razlike, jer narod vjerojatno rjeđe raspoznaje razlike u objema vrstama radi čega se i narodni nazivi upotrebljavaju jednako za crveni i bijeli glog.

Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjeđe jabučice, medvedove hruške.



OPIS:

Glog je većinom grm srednje veličine, a na povoljnim staništima uspijeva i kao čvorasto razgranjeno drvo visoko i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo, kora glatka i sivo-pepeljasle boje, a grane su proviđene trnjem dugim 5 do 15 mm.

Listovi su s donje strane svijetloplavkasto-zeleni, a s gornje strane tamnozeleni i sjajni te nekako podsjećaju na listove hrasta Listovi su okruglastog ili obrnuto jajastog oblika, većinom tro do petoro krpasti, pri čemu su pojedini lisni dijelovi po rubu nejednolično nazubljeni.

Cvjetovi su bijeli i složeni u uspravnim gronjama na vrhovima grana. Brojni prašnici svijetlocrvene su boje, plodnica ima jedan do dva tučka, plodovi su ovalne koštunice skerletno-crvene boje sa žućkastim usplođem.

Kod bijelog gloga plod se sastoji od jedne koštunice, a kod crvenog gloga od dvije, rijetko tri. To botaničko svojstvo unijelo je dva znanstvena imena za glog, no ta razlika nema nikakav značaj ni u nauci o drogama, a ni u pučkoj medicini.

MIRIS I OKUS: grm gloga, još prije nego ga sabirač ugleda, odaje snažan miris nalik na gorki badem, dok je okus plodova brašnav.

VRIJEME CVATNJE: u svibnju i lipnju, a vrijeme sazrijevanja plodova u rujnu i listopadu.

Gloginje su okruglasto-jajasti plodovi gloga, dugi 5 - 10 mm, lijepe crvene boje, s karakterističnim ostatkom cvjetne čaške na tjemenu. Sazrijevaju u rujnu i listopadu, usplođe im je brašnasto, a okus dosta trpak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon kojih postaju mekši i ukusniji. Sadržavaju C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.




GLOG



Stanište:

Glog se često nalazi na rubovima niskih bjelogoričnih ili crnogoričnih šuma, a vrlo rado raste u prostranim šikarama te uz ograde i živice. Kod nas se najčešće koriste crveni (Crataegus oxyacantha L.) i bijeli glog (Crataegus monogyna Jacq). Obje vrste jednako su ljekovite, a među njima postoje samo manje botaničke razlike, pr. plod bijelog gloga sadržava jednu sjemenku, a plod crvenog 2 - 3 sjemenke. Radi svog trnja vrlo je prikladan za ograđivanje pašnjaka, travnjaka i vrtova. Radi svog trnja vrlo je prikladan za ograđivanje pašnjaka, travnjaka i vrtova.

Mnoge ptice pjevice gnijezde se u glogovom granju, a i s glogom je puno ugodniji okoliš nego sa žičanim ogradama koje djeluju suhoparno.

Glog se često zamjenjuje trninom.



GLOG



Ljekoviti dijelovi biljke:

Ljekoviti dijelovi biljke: u proljeće za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Flores Crataegi, označeni katkada i kao Flores Oxyacanthae ili Flores Spinae Albae) kao i cvjetni vršići s listovima Summitates Crataegi). Cvjetovi i cvjetni vršići sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Sabiranje s procvalih grmova daje drogu bez latica koja osim toga sušenjem gubi boju te potpuno izgubi izgled. Zbog dobivanja što svjetlije boje, cvjetovi se prilikom sabiranja ne smiju gnječiti.

Poslije cvatnje sabiru se listovi (Folia Crataegi) koji se upotrebljavaju u pučkoj medicini. Cvjetovi, cvjetni vršići i listovi suše se u hladu na prozračnom mjestu, u tankom sloju. Branje cvjetova za vrijeme rose ili kiše kao i sušenje na suncu uvjetuje promjenu boje, cvjetovi i cvjetni vršiči posmeđe i dobrim dijelom kao droga izgube svoju vrijednost.

Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Fructus Crataegi) pa se suše najprije u hladu da uvenu, a iza toga se dosuše u toploj peći. Mogu se sušiti i odmah na umjetnoj toplini jer su tako osušeni plodovi kvalitetniji, tj. zadrže svoju prirodnu boju. U slučaju da je toplina previsoka, plodovi lako nagore i pocrne pa u tom slučaju nemaju nikakve vrijednosti.

Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje zadnje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube na djelatnosti sušenjem.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.



Ljekovite i djelotvorne tvari:

Ljekovite i djelotvorne tvari: svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Obje zadnje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube na djelatnosti sušenjem.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.

Glog u značajnoj mjeri sadrži: flavanoide, amine (tiramin), proantocijanide (O.P.C.), steroidne saponine, triterpene, tanine, topivu celulozu, karotenoide, kolin, probavne enzime, vinsku i limunsku kiselinu, vitamine C, K, E.

Sadrži makroelemente: kalcij, kalij, željezo, mangan te mikroelemente: magnezij, bakar, cink, molidben, krom, aluminij, selen, nikal, jod i bor.



GLOG - CRVENI



Primjena u pučkoj medicini:

Primjena u pučkoj medicini: ovdje glog vrijedi kao staro prokušano sredstvo protiv starenja i kao sredstvo za otklanjanje smetnji u klimakteriju. Čaj od glogovog cvijeta preporuča se kod akutnih bolesti s visokom temperaturom (upala pluća, gripa, bronhitis) kao i za umirenje kašlja. Topli i vlažni oblozi od tog čaja djeluju kod oboljelih mokraćnih organa na smirenje bolova. Umirujuće djelovanje čaja koristit će i kod napadaja padavice.

Ako u svijetu biljaka postoji specijalist za određene bolesti onda je to glog za poteškoće srca i krvožilnog sustava.

Glog različite vrste (jednoplodni, višeplodni, kineski bodljikavi glog espenhiero) Crategus sp. - priprada porodici ruža - Rosaceae.

U vodećim zemljama svijeta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mjesto. U kineskoj farmakopeji glog zauzima jedno od prvih pet mjesta..

U pučkoj medicini spominje se prvi puta upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih teškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1924. god. uvrštena tinktura od svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu lijekova W. Schwabea. Nakon toga je slijedio čitav niz sistematskih istraživanja s rezultatom koji potvrđuje da se u glogu zaista nalazi jedna od najvrednijih ljekovitih biljaka za srce. Glog jača i regulira rad srca. Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog tlaka, koji može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića (Mattausch, Seel i dr.).

Glog je vrlo dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića (myocarditis), kod ovapnjenja žila (arterioskleroza) te kod nervoznih srčanih smetnji (angina pectoris vasomotorica odnosno pseudo-angina pectoris). Ako se pravovremeno primijeni liječenje i promijeni način života (nebiološka ishrana, preopterećenost radom, velika žurba, strahovanja, alkohol i pušenje) glog može liječiti tako mnogo spominjanu "menadžersku bolest" sa svim njezinim smetnjama funkcije srca. Upravo kod tih smetnji funkcije srca glog može bolje poslužiti nego pustikara crvena

Osim loga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog živčanog umirenja. Upotreba gloga naročito je prikladna kada uz opću tjelesnu slabost istovremeno nastupe nervozne pojave popraćene popuštanjem duševne elastičnosti, povišenom razdražljivošću i nesanicom.



GLOG - BIJELI



Iz povijesti:

Glog je među biljkama s najdužom tradicijom.

Kinezi su nekoć od njega radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji.

Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Kristova kruna od trnja.

Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

U starom je vijeku glog vjerojatno kao ljekovita biljka bio nepoznat. Prve vijesti o cvijetu gloga potječu od Petrusa de Cvescentisa, oko 1305. god. koji ga je preporučao protiv gihta i od Ouercetanusa, osobnog liječnika francuskog kralja Henrika IV, koji je kralju pripremao sirup od plodova gloga, a i Mattioli (1563) također izvještava nešto o glogu.



GLOG - DETALJI



Primjena:

Primjena: za pripremu čaja mogu se upotrijebiti cvjetovi i listovi, pojedinačno ili pomiješani u jednakim dijelovima, i plodovi. Čaj od cvjetova ili listova priprema se kao čajni oparak, a uzima se jedna čajna žlica cvjetova, listova ili mješavine cvjetova i listova za jednu šalicu čaja. Tokom dana piju se 2-3 šalice u gutljajima i zaslađene medom.

Iz zdrobljenih plodova također se može pripremiti čaj; u tu se svrhu stavi na močenje jedna čajna žlica zdrobljenih plodova za jednu šalicu čaja. Nakon močenja od 7-8 sati kratko se prokuha, procijedi, a piju se 2 do 3 šalice dnevno uz dodatak meda. Svi tako pripremljeni čajevi mogu se mjesecima piti već prema stupnju oboljenja.

Vrlo je obljubljena iz cvjetova i plodova izrađena tinktura koju mora propisati liječnik i čije djelovanje isto tako iziskuje liječničku kontrolu. Upravo ta tinktura, ispravno dozirana, ima odlično ljekovito djelovanje kod slabosti srca poslije raznih bolesti, srčane vodene bolesti, ovapnjenja koronarnih žila, mana srčanih zalistaka, osaljenja i proširenja srca.

Glog se nalazi u prirodnim preparatima protiv poteškoća sa srcem (jačanje slabog srca, tahikardija, aritmija). Glog je biološka četka za čiste i jake krvne žile, za čišćenje svih vrsta masnoća (kolesterol, trigliceridi). On je vrlo jak antioksidant i nedozvoljava oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Glog ima moć širenja krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka i boljeg snabdjevanja srca i mozga sa kisikom i hranjivim tvarima do 30%. Glog, također, uništava krvne ugruške, dobro djeluje na CNS (centralni nervni sustav) te je sigurno prirodno sredstvo za miran i dobar san.

Stroga njemačka "Komisija E" odobrava glog za liječenje srčanih oboljenja (angina pectoris), sprečavanje srčanog udara, smanjanja perifernog srčanog otpora, za liječenje intermitalne klaudikacije (slaba cirkulacija i bolovi u nogama).

Francuski znanstvenici su potvrdili 1995. godine da glog jača srce, potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, jača srčani mišić, a opuštanjem mišića s prirodnim (nevjerovatnim) refleksom smanjuje krvni tlak kao i smirujući učinak na CNS.

U SAD-u gdje biomedicina sudjeluje sa 38% u liječenju, gdje su predviđena sredstva u budžetu za 2011. godinu za biomedicinu, glog možemo naći u preparatima za jačanje kapilara i krvnih žila te u sredstvima za bolji metabolizam i mršavljenje.



Indikacije:

-Funkcionalni poremećaji rada srca (tahikardija, aritmija, slabost srca)

-Prevencija infarkta srca i insulta

-Biočišćenje svih masnoća u krvi - kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama)

-Za sniženje visokog krvnog tlaka

-Za regulaciju rada srčanog mišića

-Za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu

-Jača kapilare i krvne žile (stjenke)

-Jak antioksidans

-Izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova)

-Pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.)

-Pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca)

-Za gastritis - sa smanjenom kiselinom

-Za miran u ugodan san

-Bolesti srca i krvožilnog sustava sudjeluju u smrtnosti u Hrvatskoj sa 52% (27.000 godišnje) i vodeći su uzročnik smrti. To su bolesti na prvom mjestu gdje si možemo sami pomoći. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava pošast modernoga doba - infarkt.

-Vrijedan je i u menopauzi.

-Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.

-Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

-Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog živčanog umirenja. Upotreba gloga naročito je prikladna kada uz opću tjelesnu slabost istovremeno nastupe nervozne pojave popraćene popuštanjem duševne elastičnosti, povišenom razdražljivošću i nesanicom.

Recepti:

Primjena: za pripremu čaja mogu se upotrijebiti cvjetovi i listovi, pojedinačno ili pomiješani u jednakim dijelovima, i plodovi.

Čaj od cvjetova ili listova priprema se kao čajni oparak, a uzima se jedna čajna žlica cvjetova, listova ili mješavine cvjetova i listova za jednu šalicu čaja. Tijekom dana piju se 2-3 šalice u gutljajima i zaslađene medom.

Iz zdrobljenih plodova također se može pripremiti čaj; u tu se svrhu stavi na močenje jedna čajna žlica zdrobljenih plodova za jednu šalicu čaja. Nakon močenja od 7-8 sati kratko se prokuha, procijedi, a piju se 2 do 3 šalice dnevno uz dodatak meda. Svi tako pripremljeni čajevi mogu se mjesecima piti već prema stupnju oboljenja.

Priprema čaja od osušenih plodova:

Bobice gloginja očistiti od peteljki, osušiti u električnoj sušari ili u pečnici na 50 stupnjeva cel. Potom ih samljeti na grubo u blenderu ili mlincu za kavu. Pospremiti u limenu kutiju. Čaj se sprema tako da se jedna žlica suhog praha prelije sa šalicom kipće vode, ostavi da malo odstoji. Zasladi medom.

Tinktura:

Vrlo je omiljena iz cvjetova i plodova izrađena tinktura koju mora propisati liječnik i čije djelovanje isto tako iziskuje liječničku kontrolu. Upravo ta tinktura, ispravno dozirana, ima odlično ljekovito djelovanje kod slabosti srca poslije raznih bolesti, srčane vodene bolesti, ovapnjenja koronarnih žila, mana srčanih zalistaka, osaljenja i proširenja srca.

Tinktura se priprema od 20 g biljke na l dl alkohola (96%). Cvijet i list gloga moče (maceriraju) se u alkoholu 21 dan i zatim filtriraju. Uzima se 3-5 puta dnevno na kocki šećera, ili u vodi 15 kapi, prije jela. Ako se tinktura razrijedi s pet dijelova vode, može se uzimati po 20 kapi prije objeda i prije večere, dakle po 40 kapi na dan, u tijeku 3 tjedna svaki mjesec, kao lijek protiv visokoga krvnoga tlaka.

Recept: Tinktura od zdrobljenih bobica ploda pripremljena na isti način u težinskom omjeru uzima se triput dnevno po 5 kapi, dakle ne više od 15 kapi na dan, kao lijek protiv bubrežnih kamenaca, gihta i bijeloga pranja u žena. Glog treba uzimati dulje vrijeme jer puno djelovanje pokazuje nakon 3-4 mjeseca.

Kapi od gloga:

20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Pijte dvadeset kapi dnevno s malo tekućine. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga:

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tu tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1 mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 žlica dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pojačana formula herbalista Richarda Schulzea za one koji su pretrpjeli infarkt:

Sastojci: - 240 ml sirupa od gloga, 30 ml tinkture od srčanika, 30 ml tinkture od korijena đumbira, 30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora, 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema: Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu žličicu 3 do 8 puta dnevno.

Rakija od gloginja:

Pripremite: 300 g zrelih plodova gloga , 300 g šećera , 1 limun , 1 štapić vanilije , 1 l rakije. Svježe plodove gloga oprati, ocijediti, zgnječiti, promiješati sa šećerom i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana doliti rakiju, dodati limun izrezan na ploške i vaniliju, te dobro zatvoreno ostaviti da odstoji na svijetlom i sunčanom mjestu. Nakon 4 tjedna rakiju procijediti.



GLOG



Oblici i doziranje:

Oblici i doziranje: Primjenjuju se gotovi pripravci (dražeje, kapsule, tablete, kapi) s alkoholnim ekstraktima koji su standardizirani na određeni sadržaj flavonoida ili procijanidina.

Pripravcima od gloga mogu se ublažiti različite srčane tegobe. Glog povećava snagu srčanog mišića, što je osobito potrebno starijim osobama, smiruje lupanje mlađih i "nervoznih" srca, ublažava simptome angine pektoris i poremećaje srčanog ritma. Preporučuje se kod ateroskleroze, klimakteričnih tegoba, osjećaja tjeskobe i srčanog nemira. Prije upotrebe pripravaka od gloga treba se uvijek posavjetovati sa stručnom osobom.



Kulinarstvo:

Mladi se listovi mogu jesti sirovi. Od bobica se može napraviti liker s konjakom, a nekoć su se koristile za ukuhavanje voća.

Pekmez od gloginja:

Gloginje operite i očistite od peteljki. Stavite ih u posudu pa dodajte do polovice sadržaja vode i šečera po želji. Kad se prokuha (otprilike 10 min.) štapnim mikserom ih sameljite, još malo prokuhajte, skinite sa vatre i propasirajte ili procijedite kroz ne baš gustu rešetku. Kad ste odvojili koštice, još malo prokuhajte, ako je pregusto dodajte još malo vode (možete oprati koštice pa tu vodu dodati u pekmez). Možete dodavati prema vašem ukusu; C-vitamin, cimet, vanilin šećer, klinčiće....



Sjetva – sadnja:

Uzgoj: Glog je česta biljka u živicama i na obroncima brda u svojim staništima. Živica od gloga daje gotovo najsolidniju ogradu naročito tamo gdje se od ove traži da bude neprobojna i za manje životinje (zec u voćnjacima i rasadnicima). Glogovaživica se ne lomi, a može trajati 50 do 100 god.

Postoji dvije vrste gloga: obični (Crataegus oxyacantha) i sa duboko urezanim listovima (C.monogyna). Ovaj posljednjidolazi češće u obzir, jer se brže razvija i brže stvara zatvorenu živicu.

Glog je odlična podloga za cijepljenje voćaka, pogotovo jabuki i kruški. Listovi se beru dok su mladi i svježi, cvjetovi čim se otvore, a bobice u rujnu i listopadu, prije pojave prvih mrazeva.



NUSPOJAVE:

Kod potencijalno ozbiljnih stanja, kao što su angina, poteškoće sa srcem i srčanim bolestima, potrebno je potražiti stručnu i profesionalnu pomoć.

Bilje može biti učinkovito, ali je za ozbiljne bolesti bolje koristiti biljke kao pomoć lijekovima, a posebno je dobro imati stručno mišljenje i stručan savjet.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.



molimo pročitati izjavu