TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

GLADIŠ



GLADIŠ

Latinski: Ononis spinosa L.

Engleski: Restharrow, Spiny restharrow, Thorny restharrow

Njemački: Dornige Hauhechel, Eindorn, Weiberkrieg

Francuski: Arrete-bouf, Bugrane épineuse, Ononos epineux

Talijanski: Anonide stancabue, Bonaga, Bulinaca, Fermabove, Medica spinosa, Stancabue, Ononide spinosa

Esp: Balomaga, Detiene bueyes, Espinilla, Gatilla, Gatuna, Gatuna, Hierba toro, La asnillo, Peine de asno

Sinonimi: Ononis antiquorum Briqu., Ononis arvensis L., Ononis campestris Koch et Ziz., Ononis legitima Briqu.

Obitelj: Bobova (Fabaceae ili Leguminosae)

Narodni: Zečji trn, bijeli trm, bodež, bodljikavi gladiš, vodotirka, volca, vučiji trn, vučitrn, gladež, gladiž, gladiš, gladiševina, gladišina, gladiška, gladišnik, gladišc, gladišcika, gladušac, gladuška, grebenika, grebenka, grmotrn, zelje kokorovo, iglica, kraljevska salata, lipnica, mača , macac trnoviti, milotrn, obićni zečji trn, rabuž, runjavi zečak, rupni trnic, tarn zečji, trnic rupni, trnoviti zečji trn

Biljke ove obitelji najčešće zovemo mahunarkama (zbog karakterističnog ploda mahune) ili leptirnjačama (zbog izgleda cijveta). Fabaceae su monofiletska grupa biljaka. Pretpostavlja se da je predačka grupa svih Fabaceae započela svoju diverzifikaciju pre oko 60 miliona godina, a da su se glavne grupe odvojile več prije oko 50 miliona godina.


GLADIŠ - DETALJI



Opis:

Gladiš je samonikla, višegodišnja, zeljasta biljka ili polugrm, koja se kao korov teško iskorjenjuje, pošto ima prilično žilav, drvenast i podosta dugačak korijen (do 60 cm).

On raste vrlo sporo, razgranat je na više glava, iskrivljen, vijugav i uvijen oko svoje osi. Obično je plosnat do valjkast a dostiže debljinu najviše do 2 cm.

Izvana je sivkasto-krem, naboran a ponekad uzduž raspuknut i raščupan u vlakna.

Biljka naraste od 30-50 (rijetko 70) cm i dosta je razgranata. U prvoj godini života zečji trn razvija samo jedno stablo. Ono se u narednim godinama umnožava, pa iz istog korena može da izbije oko 40 (četrdeset) novih stabljika.Večina njih je uspravna ili su ustajuče.

Glavna stabljika je žuckasto-bijela, a njena osnova (baza) uglavnom je drvenasta. Iz pazuha listova izbijaju brojne grančice.

Na njima ima malo lišča a završavaju se čvrstim, ponekad razgranatim trnovima. Oni pri ubodu izazivaju jaku bol.

Ljetorasti imaju crvenkastu koru prekrivenu običnim žljezdastim dlačicama. Sa starošču stabljike ogole.

Miris i okus: Miris biljke je slatkast, poput drva, podsjeća na sladić

Svježe iskopano korijenje širi većinom izraziti miris na koze. Okus biljke je pomalo neprijatan, dok je korijen više oštrog, trpkog i nadražujućeg okusa.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do rujna.

Stanište: Gladiš se uglavnom pojavljuje na suhim i mršavim tlima oranica, pašnjaka i livada te uz rubove šuma.

Biljka voli tlo koje sadrži vapno.

Jakim gnojenjem i polijevanjem tla gnojnicom biljka brzo nestaje sa staništa.

Možemo je uočiti i na brdskim terenima među pašnjacima i livadama klase Festuco-brometea (Masobromion), te uz rubove i proplanke listopadnih i prorijeđenih borovih šuma, sve do subalpske regije i nadmorske visine od 1300 m.

Ljekoviti dijelovi biljke: Kao droga sabire se korijen od starijih biljaka (Radix Ononidis). Kopanje korijena vrši se u proljeće ili u jesen, pri čemu treba oprezno postupati jer ozljede s jakim trnjem teško zacjeljuju.

Kako korijen raste okomito u zemlji, to je i njegovo iskapanje dosta otežano pa se vrši samo onda kada je zemlja dovoljno navlažena.

Deblje se korijenje radi lakšeg sušenja uzdužno razreže, može ga se radi boljeg sušenja i nanizati i objesiti na prozračno mjesto na tavanu.

Cvijet - plod:

Cvjetovi gladiša su hermafroditni (imaju muške i ženske organe). Iako su vrlo lijepi, oni ne nude nektar, jer im se svih 10 (deset) prašnika spajaju u jednu cijev.

Oprašivanje se obavlja tako što insekti posetioci izvrše kompresiju na deo cveta i spontano aktiviraju mehanizam ispunpavanja polena.

Pčele su glavni oprašivaci.

Leptirasti cvjetovi nalaze se na trnovitim izdancima u pazušcima listova, a boje su grimizno-crvene. Biljka cvate čitavo ljeto.

Prema veličini i obliku cvijeta i drugih biljnih dijelova, te prema tome da li su izdanci stabljike trnoviti ili ne, razlikujemo više podvrsta.

Plod je izduženo kosa, kratka i zdepasta mahuna duga od 0,7 - 1,0 cm, a široka 0,5 cm. Ima ovalan i blago splošten oblik, a izvana je prekrivena mekanim dlačicama i žlijezdama.

U sebi nosi jednu eventualno dvije sjemenke.

One su okruglaste, bradavičaste i poprskane tamnijim pjegama.

Sjemenke sazrijevaju od srpnja do listopada.

Ljekovite i djelotvorne tvari:

U korijenu su kao ljekovite i djelotvorne tvari utvrđene: eterično ulje i masno ulje, guma, škrob, šećer, bjelančevina, smola, tanin, citronska kiselina, fitosterin, nekoliko glikozida, kao onoin i ononit i dr.

Sastojci koji se nalaze u ovoj biljci su fenoli, koji smanjuju upalne procese, lektini, medikarpini i triterpenoidi.

Korijen gladiša ne djeluje uvijek na izlučivanje mokraće, tome je uzrok prisutnost saponina. Čini se, naime, da na određenim staništima biljka ne stvara saponine ili ih stvara vrlo malo pa to uzrokuje smanjeno djelovanje na izlučivanje mokraće.

U početku primjene čaja utvrđeno je vrlo intenzivno izlučivanje mokraće i vode iz organizma da bi brzo nakon toga prestalo.

Povišena doza upotrebe čaja ne uzrokuje istovremeno i povećanje izlučivanja pa se tim više kura s čajem mora prekinuti i nakon stanke od 4-7 dana ponovo nastaviti. Nakon toga vremena, iako individualno različito, nastupa ponovo jače izlučivanje vode i mokraće.

Ljekovito djelovanje:

Korijen vrijedi u prvom redu kao dobro sredstvo za izlučivan je mokraće, to znači sprečava stvaranje kamenaca i pijeska.

Korijen gladiša daje dobre uspjehe u liječenju kod vodene bolesti, a naročito kod sakupljanja vode u trbušnoj šupljini, nadalje kod oteklina koje su uzrokovane sakupljanjem vode u određenom dijelu tijela (edemi), kod upale bubrega, kamenaca i pijeska u bubregu, kod katara mjehura i kamenaca u mjehuru, kod gihta, reume i kroničnog reumatizma zglobova.

- Za lijek se upotrebljava korijen i lišće.

- Korijen se skuplja nakon treće godine u jesen ili četvrte u proljeće.

- Čaj od lišća i korijena zečjeg trna staro je i prokušano sredstvo protiv gihta, podagre i najtvrdokornijeg zastarjelog reumatizma.

- Za čaj se uzme na šalicu vode 5–6 g osušenog i u prah istucanog korijena ili se pomiješa po pola s osušenim lišćem, potopi 12 sati u istoj vodi u kojoj je potopljeno 10 minuta kuha i pari još 20 minuta.

- Ovog čaja treba 2–3 šalice dnevno popiti.

- Kod bolesnika koje je reuma kao bogalje uz krevet prikovala i gdje nijedan lijek nije pomogao, pijenjem ovog čaja nastupila je olakšica već nakon 5–8 dana.

- Protiv vodene bolesti, kamena i otvrdnuća žlijezda, izvrstan je lijek kada se uzme 3 dag korijena i zelene mlade stabljike od peršina i po 6 g osušenog korijena od zečjeg trna, preslice i istucanih boba smrekovih, s četvrt litre vode i četvrt litre vina, 12 sati se potopi, 10 minuta kuha s 1–2 žlice meda i još ostavi 20 minuta poklopljeno.

- Ovaj čaj odlično odvaja mokraću i s mokraćom sve zle tvari iz tijela i krvi, a bez svake pogibelji za bubrege i cjelokupan organizam.

GLADIŠ



Primjena u pučkoj medicini:

Gladiš je već u starom vijeku imao mnogostranu primjenu u pučkoj medicini. Jedna prastara mudra izreka u pučkoj medicini glasi: "Uzmi pravovremeno čaj od gladiša, jer on čisti krv!"

Korijenova kora, kuhana u vinu, uzima se za rastvaranje kamenaca, a služi i protiv žutice.

Ako se korijen kuha u octu i taj se uvarak drži u ustima, to ublažuje zubobolju.

Liječenje krastavih rana pospješuje se ako se lanena krpa umoči u uvarak korijena u octu i to položi kao vlažni i topli oblog na rane.

Kod grčeva u prstima i listovima s uspjehom se primjenjuje kao sredstvo za masiranje uvarak korijena u bijelom vinu.

Kod teškoća pri mokrenju uzimaju se 3 dijela korijena gladiša i po 1 dio plodova borovice, korijena peršuna i poljske preslice. Od te mješavine uzme se 1 čajna žlica za 1 šalicu oparka i piju se dnevno po 3 šalice.

U pučkoj medicini upotrebljavaju se svježi listovi i cvjetovi kao oblozi kod svrbeža kože.

Istovremeno treba piti čaj za čišćenje krvi.

Farmakološka svojstva:

Biološki aktivne materije iz gladiša pri medicinskoj upotrebi mogu u manjoj mjeri povisiti arterijski krvni tlak, kao i amplitudu srčanih kontrakcija. Imaju svojstvo spriječavanja zgrušavanja krvi, a pri dužoj upotrbi djeluju na smanjenje tjelesne težine.

Glavno svojstvo ove biljke je njen diuretični učinak na organizam, pored toga gladiš vrši indirektnu prevenciju nastanka kamena i pjeska kako u bubrezima tako i mokračnoj vrečici.

- antitusik - sredstvo za ublaživanje i stišavanje kašlja

- adstrigent - sredstvo za površinsko sakupljanje tkiva; smanjuje upale sluzokože i kože

- analgetik - sredstvo za ublaživanje i otklanjanje bolova

- antiastmatik - sredstvo za liječenje astme

- antiinflamatorik - sredstvo protiv upala

- antipiretik - sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature

- depurativ - sredstvo koje čisti

- dijaforetik - sredstvo za stimuliranje znojenja

- diuretik - sredstvo za poboljšavanje lučenja mokrače

- ekspektorans - sredstvo za olakšano iskašljavanje i izbacivanje patološkog bronhijalnog sekreta

- holagog - sredstvo koje pojačava stvaranje žuči

- hemostatik (hemostiptik) - sredstvo za zaustavljanje krvarenja

- kardiotonik - sredstvo za jačanje rada srca

- sedativ - sredstvo za umirenje, protiv pojačane nervne razdražljivosti

- laksativ - sredstvo za pražnjenje crijeva

- metabolik - sredstvo koje regulira metaboličke procese u organizmu

GLADIŠ



Općenito:

Ime roda vodi porijeklo iz grčkog jezika.

Izvodi se od riječi onos = magarac i oninemi = koristiti, u smislu da se radi o omiljenoj travi kojom se hrane magarci.

Ime vrste dolazi iz latinskog spinosus = trnovit, što asocira na sam izgled biljke

Sasvim mladi listovi gladiša koriste se za spravljanje variva i juha (okus je sličan grahu), a sviježi cvjetovi mogu poslužiti kao ukras na salatama i predjelima.

Mladi izdanci gladiša nekada su se koristili za bojenje (zelena, žuta ili crvena boja).

Pčele rado posječuju gladiš, ali se ne zna zašto, jer cvjetovi ove biljke ne izlučuju nektar.

Nalazi primjenu i u veterini. Čaj od listova gladiša daje se konjima kad ne mogu mokriti.

Dok je mlad gladiš predstavlja dobru krmnu hranu. Omiljena je poslastica magaraca.

Uzgoj:

Gladiš se lako uzgaja i daje dobre prinose. Voli svjetlost i dobro je prilagodljiv umjerenoj vlažnosti (mezofit). On može rasti na zemljištu sa skromnim sadržajem mineralne prehrane (mezotrof).

Ova sposobnost zasnovana je na činjenici da je gladiš azotofiksator, pa može vršiti fiksaciju (vezivanje) atmosferskog azota.

Na čvoričima (nodusima) njegovog korjena žive bakterije iz roda Rhisobium koje omogučuju ostvarenje vrlo produktivnog simbiotskog odnosa.

Najbolje vrijeme za direktnu sjetvu gladiša je sredina proljeća. Sjeme teško niče, pa ga prethodno treba stratificirati. Ova operacija obavlja se tako da sjemenke "nahranimo" (zasiječemo im tvrdu opnu) ili ih pak potopimo u toplu vodu gdje ostanu 24 sata.

Ovako pripremljeno sjeme sije se direktno na mjesto predviđeno za uzgoj biljke. Dubina sjetve iznosi od 2-3 cm, a međuredno odstojanje je 45 cm. Sviježe ubrano sjeme posjeduje visoki stupanj klijavosti od 90%.

Prinos sjemena iznosi 30 g/m2. Postoji i drugi način sadnje: sjeme se sije u hladne gredice u jesen, a kad "flanci" ojačaju odvajaju se iz rasadišta i pikiraju u pojedinačne teglice. Ovako školovane sadnice iznose se na objekat i sade na stalno mjesto rasta, kasno u proleće ili početkom ljeta. Biljku treba saditi na svijetlim mjestima, a kvaliteta zemljišta nije previše bitna. Gladiš ne treba jako poljevati i gnojiti jer to obavezno izaziva njegovo uginuće.

Napravite sami:

Priprema čaja: uzmu se 2 čajne žlice, za 1 šalicu čaja, sitno izrezanog korijena i stave se na močenje kroz 8 sati. Nakon toga se kratko prokuhaju i odmah procijede, a čaj se pije isključivo bez šećera.

Utvrđeno je da čaj od gladiševa korijena pobuđuje rad probavnih žlijezda pa se time sprečava lijenost crijeva.

Također se pospješuje i djelatnost žlijezdi bronhalne sluznice, a time se pospješuje ozdravljenje bronhalnog katara.

Povoljno djelovanje na cjelokupnu izmjenu tvari dobro utječe na ozdravljenje suhih i vlažnih ekcema i to onih koji uzrokuju jaki svrbež.

Tinktura od korjena gladiša: 3 (tri) velike žlice sviježeg korjena gladiša preliti sa 200 ml lozovače ili 70% alkohola. Sadržaj čuvati 10 (deset) dana na hladnom mjestu uz povremeno protresanje, a potom ga procijediti. Koristiti po 10-20 kapi rastvorenih u vodi 3-4 puta dnevno.

Gladiš žuti - Sarothamnus vulgaris L.

Naraste do dva metra. Stablo mu je uspravno, oštrih rubova sa golim granama. Sitni trolisni listići obrnuto su jajasti s peteljkom, poredani su u obliku spirale, meko su dlakavi. Cvjetovi su zlatno žuti i ugodnog mirisa. Plod mu je crna plosnata mahuna po rubu dlakava i puna sjemenki.

Sadrži eterično ulje, alkaloid, boju, gorčinu i tanine.

Cvijetne grančice upotrbljavaju se za jače mokrenje, čišćenje krvi i kod bolesnih bubrega. Čaj od cijele biljke smanjuje krvni tlak, proširuje krvne žile.

Pripema se tako da manju žlicu biljne droge prelijemo sa dva decilitra ključale vode, i poklopljeno ostavimo da odstoji 15-20 minuta.

Jestivi dijelovi: Cvijeće.

Koristi kao: Kava, začin. Cvjetni pupovi se kisele i koriste kao zamjena za kapare. Oni također mogu biti dodaci salatama. Pečeno sjeme je zamjena za kavu.

Gladiš žuti - Sarothamnus vulgaris L.



Oprez:

Pri normalnoj upotrebi gladiša nije škodljiv, ali treba biti oprezan kod edema nastalih uslijed srčane i bubrežne insuficijencije.

Ne preporučuje se njegova upotreba tijekom trudnoče i dojenja, a naročito kod visokog krvnog tlaka i tromboflebita.



molimo pročitati izjavu