TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Porodica: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača- Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

DUNJINE SJEMENKE
LJEKOVITOST SJEMENKI

cvijet

Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu. Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage. Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči. Sjemenke dunje u sjemenskoj ovojnici sadrže do 22% sluzi topivih u vodi. Plod sadrži velike količine šećera (osobito fruktoze), organskih kiselina, pektina i vitamina. Sjemenke sadrže dosta sluzi, otrovnog cijanid-glikozida i masnih ulja. Sam plod sadrži dosta vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina, vrlo mnogo pektina i sluzi. [...]

Nastavi dalje...

JAPANSKI DVORNIK





JAPANSKI DVORNIK

Lat: Polygonum cuspidatum L.

Eng: Rob Plattel

Zovu ga i Meksički bambus

Sinonimm: (Polygonum iaponicum)

Vrlo je invazivna biljka.




JAPANSKI DVORNIK - DETALJI



Opis:

Pripada porodici dvornjača, poput štavelja i kiselica, a karakterizira ga kiselkasti okus.

Japanski dvornik je trajna grmolika biljka s jednogodišnjim stabljikama, koje mogu narasti od 2 do 3 m visoko.

Stabljike su snažne, šuplje, slične bambusovim, u gornjem dijelu razgranjene, često posute crvenkastim pjegama.

Listovi su čvrsti, široko ovalni, na bazi kao podrezani, a naglo se sužavaju u šiljasti vrh; dugi su od 6 do10 cm i do 10 cm široki.

Metličasti cvatovi sa sitnim, zelenkasto bijelim cvjetićima razvijaju se relativno kasno, od kolovoza do listopada.

Plodovi su sjajni trostrani oraščići, do 4 mm dugi.

Biljka se rasprostranila i po slobodnoj prirodi, pa kod nas raste samonikla na zapuštenim mjestima, po vrbicama i među različitim grmljem uz obale i u blizini rijeke te općenito na tlu siromašnom vapnom.

Kao povrće služe od 1 do 2 cm debeli, sočni, člankoviti i šuplji proljetni izdanci sa još nerazvijenim listovima, ne iznad 25 cm visoki.

Beru se u ožujku i travnju.

Ako smo uočili gdje raste ova upadljiva i velika dvornjača, izdanke ćemo lako otkriti između osušenih i polegnutih prošlogodišnjih stabljika.

Poslije kraćeg kuhanja (dovoljno je 5 minuta), izdanci se mogu servirati slično šparogi. Imaju kiseli okus i miris po skuhanom kukuruznom klipu.

Bogati su izvor vitamina C, ali zbog prisutnosti oksalne kiseline ovo izdašno divlje povrće ne treba konzumirati u pretjeranim količinama.

Biljka inače posjeduje snažno antimikrobno djelovanje.




JAPANSKI DVORNIK - CVIJET



Dvornik kao štetnik:

U Hrvatskoj te u cijeloj Europi i Americi to je alohtona (unesena) te iznimno štetna invazivna vrsta.

Dvornik naročito učinkovito osvaja obale rijeka te druga vlažna staništa, ali i nekošene livade, neodržavane urbane zelene površine, razna degradirana staništa te dvorišta, stvarajući guste vegetacijske nakupine koje efektivno "guše" svu ostalu vegetaciju.

Širi se horizontalnim rizomima te bez sumnje predstavlja jednu od najbrže rastućih biljaka na svijetu što može posvjedočiti svatko tko je imao priliku promatrati kako se područja kolonizirana dvornikom svakog proljeća u svega nekoliko tjedana pretvaraju od gole ledine do neprohodne "džungle" visine i po 5-6 metara.

Ali...ima i koristi od Dvornika:

Ako ćemo biti fer prema dvorniku, moramo mu priznati da ima i brojne pozitivne osobine.

Istraživanja su pokazala da je to jedna od biljaka koja ima svojstvo dekontaminacije tla od postojanih zagađivača kao što su teški metali (izvlači iz zemlje u listove, pa je ukoliko želimo očistiti tlo potrebno uklanjati dvornikovu vegetaciju, a ne pustiti da se raspada na tlu).

Također, istraživanja su pokazala da se sloj površinskog humusa stvara osjetno brže na područjima koloniziranima dvornikom, kao i da je dostupnost elemenata biljkama veća i bolje uravnotežena. Pčelari (i pčele) ga pak vole jer cvate iznimno obilato u kasnu jesen, kad drugih izvora meda gotovo da i nema.

Daje kvalitetan svijetli med i mnoštvo iskoristivog peluda.

Njegov jedinstveni godišnji prinos biomase je priča za sebe i mogao bi se koristiti za razne svrhe (proizvodnja celuloze, energije, bioplina ili etanola, hrana za životinje).


JAPANSKI DVORNIK ČAJ



Dvornik kao jestiva biljka:

Vrlo brzo raste tako da svoju visinu dosegne za 30 dana.

Kao hrana koriste se mladi sočni 1 - 2 cm debeli, proljetni izdanci s još nerazvijenim listovima.

Beru se do visine od 25 cm, obično tijekom ožujka i travnja.

Lako ih je uočiti između suhog lišća i stabljika prošlogodišnjih biljaka.

Kuhaju se 5 - 10 minuta i poslužuju kao šparoge.

Okusom su slične kuhanom kukuruznom klipu.

U Japanu, gdje je to omiljena hrana, spremaju ih pohanjem na ulju i kiseljenjem.

Sadrže dosta vitamina C i oksalne kiseline.

Mladi proljetni izdanci dvornika su jestivi i vrlo ukusni premda po okusu nemaju nikakve veze sa šparogama i sličnim izdancima s kojima se često spominju u istom kontekstu.

Vrlo su kiseli i čine zgodan dodatak pitama i savijačama od jabuka.

Treba biti umjeren jer u većim količinama ima laksativno djelovanje.

Resveratrol poznati antioksidans:

Dvornik je inače i najbolji poznati izvor resveratrola, jednog od najpotentnijih poznatih antioksidansa.

Resveratrola ima i u crnom vinu (grožđu) i barem dio pozitivnog utjecaja vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tom antioksidansu.

No količine tog antioksidansa u svim drugim biljnim izvorima su neznatne u usporedbi s onom koja se nalazi koncentirana u korijenu dvornika, koji je danas ujedno i najčešća sirovina za dobivanje čistog resveratrola.

Brojne kliničke studije dokazale su njegovu učinkovitost u prevenciji srčanih oboljenja, raka i dijabetesa tipa 2, no naročito su zanimljive studije u kojima je uz pomoć tog antioksidansa osjetno produžen životni vijek potpuno različitih organizama od kvasaca, preko crva i vinskih mušica do jedne vrste riba (od 20-56% ovisno o vrsti).

Istraživanja pokazuju da resveratrol djeluje kao antioksidans te da može imati i djelovanje slično ili suprotno djelovanju estrogena. Također, istraživanja pokazuju da resveratrol ima i brojna biološka djelovanja koja mogu spriječiti razvoj raka i da ima određena biološka djelovanja koja utječu na sprječavanje kardiovaskularnih bolesti.

Općenito, resveratrol se ne smatra toksičnim niti uzrokuje značajne posredne nuspojave u ljudi. Međutim, postoje stanja gdje bi resveratrol bio teoretski kontraindiciran, a uključuju uzimanje antikoagulansa, nesteroidnih protuupalnih lijekova, inhibitora HMG-CoA reduktaze, antagonista kalcijevih kanala, inhibitora HIV proteaze, imunosupresiva i oralnih kontraceptiva. Također, ne preporuča se da žene koje su oboljele od estrogen-osjetljivih tumora, trudnice, dojilje i mlađi od 18 godina uzimaju dodatke prehrani s resveratrolom.



JAPANSKI DVORNIK - ZA HRANU



Kao MAO inhibitor:

Resveratrol je inače i MAO inhibitor pa kao takav iskazuje antidepresivno djelovanje.

No treba naglasiti da je resveratrol prilično slab MAOI te da je oralnu aktivaciju DMT-a potrebno oko 5g čistog resveratrola (i to kratko).

To ipak ne znači da ne bi mogao sinergijski značajno doprinijeti djelovanju drugih psihoaktivnih tvari poput DMT-a, psilocibina ili harmalina/harmina. Naime novija istraživanja pokazuju da je i tetrahidroharmin (THH), jedan od ključnih psihoaktivnih sastojaka loze Banisteriopsis caapi (a time i ayahuasce) vrlo slab MAO inhibitor (vjerojatno u rangu resveratrola), pa ipak eksperimenti psihonauta i istraživača dokazuju da je to iznimno bitan sastojak koji na nezaobilazan način doprinosi cjelini.

Bilo bi izuzetno zanimljivo kombinirati veću količinu resveratrola s psilocibama pa vidjeti ima li i kakav utjecaj na njihovo djelovanje.



JAPANSKI DVORNIK - MLADI IZDANAK



NUSPOJAVE:

Ne preporuča se da žene koje su oboljele od estrogen-osjetljivih tumora, trudnice, dojilje i mlađi od 18 godina uzimaju dodatke prehrani s resveratrolom.

molimo pročitati izjavu