BRUSNICA
BRUSNICA
Lat: Vaccinium vitis-idaeae
Eng: Cowberry or lingonberry
D: Die preiselbeere oder preifelbeere
Fr: L*airelle rouge
List; Vitis idaeae folium
Opis biljke:
Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, pojteču iz Sjeverne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus.
Brusnica je lijepa, nisko grmasta, visoka 25 cm, skroz zelena, pokrovna biljka koja se širi po sadni jami, za svoj rast mora imati u sadnoj jami humusno kiselu zemlju, sa dodatkom gnojiva, vrijednost ph je između 4 i 5 kiselosti.
Kod sadnje upotrebljavamo kiseli treset, crnu zemlju ispod drva četinara i piljevinu četinara, brusnica je otporna biljka. Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najljekovitije biljke svijeta.
Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C, kiselkast okus.
Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosjedioci Amerike kao lijek za mnoge tegobe, izmedju ostalog i za upalu mokračnih putova... U zadnje vrijeme, vrlo je popularan sok od brusnica.
Osim toga, ovaj se dragocjeni plod može koristiti u sviježem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a s njom se mogu pripremati i razlićiti umaci i ukusna jela
Kemijski sastav:
Brusnica sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A (beta karoten), vitamina B grupe (B1, B2, B3) te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu, koja služi kao prirodni konzervans kao i oko 30 jedinjena fenola i polifenola. Sjemenke brusnice sadrže omega-3 masnie kiseline.
100 g svježih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrijednost 100 g suhih brusnica iznosi 60 kalorija.
Ljekovita svojstva:
Osim toga brusnica može se koristiti kod...
-bakterijskih i gljivičnih infekcija
-čira na želucu
-bolesti zuba i zubnog mesa
-oslabljenog imuniteta
-dijabetesa
-bolesti oka
-kao prevencija kardiovaskularnih bolesti
-kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva
Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.
Brusnica djeluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni.
U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.
Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.
Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju.
Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije.
Nutricionistički gledano:
Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim materijama, uz klasične vitamine i minerale i trijeslovinu, te (vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna).
U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od razlicitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog crijeva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprjećavale rast stanica raka, već i njihovo metastaziranje.
Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji podstiću nastanak kardiovaskularne bolesti. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid.
Brusnice uz sve to, deluju i na snižavanje glukoze u krvi.
Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jest u svakom slućaju upala mokračnih putova, pošto flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom dijelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Osim toga brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata, od lišča i plodova se prave ljekoviti čajevi.
U svježem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njima možemo pripremati pekmeze i ukusna jela i umake.
BRUSNICA - DETALJI
Ljekovita svojstva soka od brusnica:
Iako su brusnice malene, one su moćne. Bogate su u vitaminom C i vlaknima. No, brusnice, kao i njihovi rođaci borovnice, također sadrže izobilje antioksidanta koji imaju antibakterijski učinak na tijelo.
Indijanci su koristili ovu svestranu bobicu kao hranu, lijek, pa čak i kao sredstvo za bojanje tkanina. Sok od brusnica se koristio za liječenje opeklina, rana, psorijaze, ekcema i ostalih kožnih bolesti. U dokumentima koji su preživjeli od 17. stoljeća naučili smo da su se brusnice koristile u ljekovite svrhe za želučane bolesti, probleme s jetrom, te bolesti krvi. Brusnica se koristila kao zaštita protiv skorbuta.
Berba brusnice obično počinje u rujnu i listopadu. Brusnice su dar prirode. I poput svih darova prirode, vrlo su dobre za ljudsko tijelo.
Ljekovita svojstva svježeg soka od brusnica se temelje na visokom sadržaju tanina, koji sprječava prolaz bakterija kroz stanične membrane. Dakle, redovito korištenje soka od brusnice može značajno poboljšati imunološki sustav. Osim toga, brusnice povećavaju učinak antibiotika, naročito u pogledu liječenja bolesti probavnog sustava i infekcija mokraćnog sustava.
Sok od brusnice je bogat vitaminom C, K i vitaminom E, kao i niskim udjelom natrija i masti. Nezaslađen sok od brusnica sadrži malo šećera. Brusnica se često miješa s drugim voćem, poput grožđa, jabuka ili trešanja, koje sadrži više prirodnog šećera. Sok od brusnica ima visoke koncentracije antioksidanta fenola, koji može pomoći u prevenciji bolesti srca i nekih oblika raka. Neke studije pokazuju da sok od brusnica pozitivno utječe na zdravlje srca.
Fitokemikalije čine puno dobrih stvari za tijelo. Sok od brusnice je dobar izvor antioksidanta i fitokemikalija, koji se bore protiv raka i bolesti kardiovaskularnog i imunološkog sustava.
Konzervansi u hrani, pićima i loša higijena, pridonose porastu infekcija mokraćnog mjehura. Mehanizam djelovanja temelji se na prirodnom zakiseljavanju urina, što rezultira smanjenim razvojem bakterija. Ali to nije sve: znanstvenici su nedavno otkrili mogućnost soka od brusnica koji suzbija adheziju (lijepljenje) patogenih bakterija na stjenke urinarnog trakta, a time suzbija njihovu reprodukciju i razvoj upalnog procesa.
Sok od brusnica ima protuupalno, antimikrobno i diuretičko djelovanje. On se ne koristi samo u liječenju i prevenciji urogenitalnih infekcija, već kao tonik i lijek protiv gripe. Brusnica je izvrstan prirodni lijek za kardiovaskularne bolesti i metaboličke poremećaje. Kemijski elementi kao što su bor, jod, mangan mogu sniziti krvni tlak, tako da se sok od brusnica često preporučuje za hipertenziju.
Redovita konzumacija svježeg sok od brusnica značajno smanjuje rizik od trovanja hranom i sprječava razvoj enterovirusa jer ima sposobnost inhibicije rasta bakterija poput Escherichie coli i Staphylococcus aureusa. Svježi sok utječe na povećano izlučivanje želučanih sokova i gušterače, pa se često preporučuje tijekom liječenja bolesti probavnog sustava. Poboljšava apetit, asimilaciju hrane, normalizira metabolizam i povećava peristaltiku crijeva. Preporučuje se, kod gastritisa (ali samo s niskom kiselosti), kolitisa, kao i tijekom liječenja bolesti jetre.
Stručnjaci kažu da sok od brusnica inhibira rast bakterija u ustima koje uzrokuju zubne naslage. Zdrava doza soka od brusnice osigurava čiste zube sve vrijeme.
Naša usta su puna bakterija, koje se hrane šećerom u hrani. One tada izlučuju kiseline koje uzrokuju zubni karijes. Laboratorijska istraživanja su pokazala da sok od brusnica djeluje poput teflona, sprječava bakterije da se zadržavaju na zubima.
Američki znanstvenici su također otkrili spojeve u soku koji zaustavljaju stvaranje i formiranje plaka, koji uzrokuje bolesti desni.
Kao i kod većine voćnih sokova, sok od brusnica dolazi u dvije varijante: sladak i nezaslađen. Savjetujemo svima da odaberu ovu zdraviju, nezaslađenu varijantu.
BRUSNICA - CVAT
Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebnu antibakterijsko djelovanje tako su iztraživanja pokazala, da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta .
Smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa.
Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, spriječava rast stanica raka i njegovo širenje po tijelu.
Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare.
Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila).
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u največem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inaće vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni..
Preporučuje se sok i čaj od plodova i lišča brusnice, djeci i starijim osobama, napomena, lišče se bere poslije berbe plodova.
Brusnica je crvena jagodica koja se kao namirnica upotrebljava za kolače i torte, marmelade, sirupe te kao nadjevi u pecivima. Ide i kao sastojak voćnih kupova i frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači zadržavaju svojstvenu aromu, koju umak od brusnica ublažava, tako se jelo čini ugodnijim i probavljivijim.
Plodove brusnice preradimo u sok, čaj, džem, umak, plodovi se suše ili zamrzavaju, kao jagodasto voće pravi su izvor ugode i zdravlja.
Svatko tko želi si može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da ima lišče i plodove na dohvat ruke, a u prolječe u početku ožujka i travanja je pravo vrijeme za sadnju brusnica.
Ako ste se i samo jedanput susreli s kakvom tegobom vezanom uz urinarni trakt, a imate li malu djecu infekcije tog tipa kod njih znaju biti vrlo česte, onda ste gotovo sigurno ili od doktora ili od ljekarnika dobili savjet da uzimate, odnosno dajete djetetu ako je ono bolesno, čaj ili sok od brusnice.
Istraživanja su dokazala da brusnica sprječava infekcije mokraćnih kanala, odnosno sprečava da se za stijenke kanala lijepe bakterije, od kojih je najčešća Escherichia coli. Pokazalo se djeluje na još jednu bakteriju koja je uzročnik čira na želucu, ali i to nije sve, jer je doprinos brusnice našem zdravlju zaista velik, a utjecaj na razne druge zdravstvene teškoće takav da ju s pravom možemo smatrati prirodnim antibiotikom.
Protiv proljetnog umora:
Brusnica se može uzimati svježa, u obliku soka, od lišća i crvenih prepoznatljivih bobica se prave čajevi, a mnogi ju vole i sušenu, bilo kao sastojak marmelade, džema, dok se u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama može naći i u obliku kapsula. Brusnica je bogata vitaminom C, sadrži vitamin A, minerale. i to najviše kalija, te zaštitne tvari, kao što su bioflavonoidi, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od karcinogenih oboljenja. Antioksidansi pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila).
Plod brusnice je također izvor antocijana, proantocijanidina, organskih kiselina, a hipurična kiselina predstavlja prirodni antibiotik. Inače voće i povrće crvene boje sadrži antocijan i likopen koji su snažno antioksidansi, te pomažu zaštiti srca i mokraćnih organa. Brusnica je pogodna i za dijabetičare jer smanjuje šećer u krvi. Pomaže također kod obnove vida. Idealna je za svladavanje proljetnog umora, te bi trebala biti neizostavna u prehrani osoba izloženih stresu. Brusnica se preporuča kod manjka vitamina C u organizmu.
BRUSNICA
Sadnice:
Sadnice brusnica se sade 30 cm. u redu, ako je razmak između redova 90 cm. ili na 25 cm. ako je razmak između redova 100 cm. U jarak dubine 20 do 25 cm. mora se napuniti kiselom zemljom, bogatom humusom i gnojeno sa grenom, da nemamo oko sadnica korov. između redova kosimo.
Kad je brusnica posađena, pravi izdanke i napravi tepih tako da popuni prostor između sadnica.
Plodovi zriju prvi put krajem srpanja, drugi put krajem mjeseca rujna, sadnica ima puno plodova što se vide na fotografijama.
Američka brusnica (vaccinium macrocarpon - cranberry):
Američka brusnica ima izdanke koji su puzajući dužine od 1 do 2 m. Na njima izrastaju izdanci dužine 20 cm. na kojima su cvatovi i kasnije plodovi. Kod uzgoja se mogu pustiti da idu po zemlji ili se usmjeravaju u red ili se usjmeravaju na neku oporu tako da je lakše branje plodova.
Izdanci su drvenasti, lišče je tamno zeleno, zimi u fazi mirovanja je lišče crvenkasto. Plodovi su puno krupniji nego kod Europske brusnice, zrije u jesen. Sade se na širem razmaku jer treba pustiti da se izdanci razrastu, sade se isto kao Europska brusnica, u slučaju šuše treba ih zalijevati oko sadnice. Sve vrste sadnica su dugovječni nasadi, brusnica traju 30 i više godina, najviše se sade Europske vrste brusnice.
Marmelada:
Izvrsno jelo i dobar antioksidans, pojačava apetit, a koristi i za zaustavljanje proljeva.
Ako marmeladi od brusnice dodamo mrkve i jabuke, dobit ćemo vrlo ljekovitu vitaminsku marmeladu. Sušene brusnice, prirodni sok brusnice i druge proizvode na bazi ovog voća možete kupiti u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.
Čaj:
Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj..
Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.
U liječenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj također pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca.
Važno je znati da kod liječenja upale mjehura trebate koristiti samo lužnate ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice te biljke poput medvjetke i koprive imaju lužnatu bazu. Zbog toga ih nikada nemojte miješati.
BRUSNICA - SUŠENA
NUSPOJAVE:
Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.
Ako želite uživati u ljekovitim dobrobitima brusnice, nemojte kupovati industrijske sokove jer sadrže minimalne količine ovog voća.
Kupujte što prirodnije proizvode, informirajte se i čitajte deklaracije.