TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Obitelj: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
LJEKOVITO BILJE

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
LJEKOVITO BILJE

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

BOSILJAK

BOSILJAK - Ocimum basilicum

Latinski naziv: Ocimum basilicum. asea aranion.

Eng: Basil.

D: Basilienkraut, basilikum.

Tal: Basilico.

Fr: Basilic.

Drugi nazivi: Bosiljak, bosiok, bosilje, faslidjan, fasliđan, vesligen, murtela.

Opis

Bosiljak je jednogodišnja biljka iz porodice usnjača - labiatea koja raste na sunčanim, ali zaštićenim mjestima, te treba dosta vode. Raste grmasto visine od 20 do 60cm.

Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne čašice prekriveni su finim dlačicama.

Listovi su ovalni, 1,5 do 5cm dugi i do 3cm široki. Rubovi lista su glatki.

Cvate od lipnja do listopada. Na 2,5mm dugoj cvjetnoj dršci naraste petolatičasti cvijet u obliku zvona. Dva nejednaka para prašnika srasli su sa krunom.

Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.

Kemijski sastav.

Nadzemni dio biljke sadrži eterično ulje, tanine, glikozide, saponine, mineralne materije, askorbinsku kiselinu, šećer. Eterično ulje sadrži eugenol, cineol, metilhavikol, kamfor. U sjemenju se nalaze trigliceridi, karotin, rutin.

Primjena:

Primjenjuje se za liječenja upala (želuca, crijeva), grčeva u želucu, kašlja, astme, početnih stanja tuberkoloze, bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike). Koristi se za umirenje živaca, protiv nesanice i protiv nesvjestice. Pojačava spolni nagon.

Botanička klasifikacija bosiljka je vrlo kompleksna, jer sadrži više varijeteta i kemotipova.

Možemo ga podijeliti u skupine prema kemijskim sastojcima, tako da postoje kemotipovi metil-kavikol, linalol, geraniol, kao i drugi vrste roda Ocimum (Ocimum canum, Ocimum gratissimum, Ocimum sanctum itd.). Iz tog razloga vrlo je bitno znati točno koji bosiljak se koristi.

Sadrži eterično ulje, nešto gorkih tvari i flavonoida. Koristi se kao začin. Djeluje smirujuće i olakšava probavne smetnje (stomahik, karminativ), olakšava probavu, uklanja nadutost.

Povijest i mitologija

Latinski naziv bosiljka nastao je od dvije riječi: ocimum (vrsta djeteline ili aromatična biljka) i basilicum (od grčke riječi basilicos, što znači kraljevski). Postoje različita vjerovanja i rituali vezani za tu "kraljevsku biljku".

U Indiji (gdje je bosiljak sveta biljka, odmah nakon lotosa) se vjeruje da bosiljak štiti dušu, te se često koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na prsa umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prijelazu između dva života.

Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima, a uz mirtu i tamjan koristili su ga za balzamiranje. Koristi se u ajurvedi za dišne probleme kao što je bronhitis, kašalj i prehlade, te za probavne probleme (dijareja, zatvor, loša probava).

Praktičari ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zacjeljuje na fizičkoj i na spiritualnoj razini, te da jača imunitet i „životnu energiju“. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače, a u vuduu se često koristi u ljubavnim ritualima.

Neki ljudi vjeruju da će bosiljak, ako se stavi u novčanik, privući novac, uspjeh i blagostanje, pa naprimjer trgovci u Haitiju stavljuju bosiljak u svoje dućane, jer vjeruju da istjerati nesreću i privući kupce.




BOSILJAK



Djelovanje bosiljka:

Bosiljak metil-kavikol – spazmolitično djelovanje

Bosiljak metil-kavikol je izrazito snažan spazmolitik, te djeluje protuupalno i analgetički.

Zbog svojeg snažnog djelovanja, može ga se koristiti za bolove u mišićima (uzrokovane upalom mišića nakon pretjeranih sportskih aktivnosti, istegnućem mišića, grčeva mišića zbog neispravnog držanja ili dugotrajnog sjedenja), kod glavobolja i migrena te menstrualnih bolova.

Kod mišićnih bolova bosiljak je najbolje koristiti u sinergiji s još nekim uljima koji imaju slično spazmolitično djelovanje (petit grain gorke naranče, petit grain mandarine, prava lavanda itd.), a dobro je i "oplemeniti" mješavinu s uljima koja potiču cirkulaciju (na primjer ružmarin cineol).

Takva mješavina se može napraviti u brzoupijajućem biljnom ulju poput lješnjaka ili makadamije ukoliko želite brzi učinak, ili u ulju koje će polakše prodirati u kožu, ali će zato djelovanje trajati duže (kao što je badem ili macerat gospine trave).

Koristite je za akutna stanja, ne duže od 5 dana (uz redovno nanošenje nekoliko puta na dan).

Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u Talijanskoj i Francusko-maritimnoj kuhinji.

Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate.

Od njega se spravlja i poznati Italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem.

Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve.

Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova.

Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene.

Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.

Bosiljak Basilicum

Osjetljiv je na zimu, pa ako ga želite imati pri ruci tijekom cijele godine slobodno ga posadite u teglu – uljepšat će prostor u kojem živite i oplemeniti jela na vašem stolu.

Ova biljka je jako cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, a navodi se da liječi bolesna jetra i vodenu bolest.

Djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Današnja moderna kuhinja je nezamisliva bez bosiljka kao jednog od najvažnijih začina. Bilo da se dodaje masnim i jakim jelima jer pospješuje probavu, ili jelima s rajčicom gdje se posebno ističe njegova aromatičnost, on je nezaobilazni dodatak i svakako daje posebnu notu našoj prehrani.

Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka.

Danas se najviše uzgaja u Nizozemskoj, u lončanicama koje je potrebno obilno zalijevati vodom i držati na izravnom svjetlu. Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm, a cvate ružičastim ili bijelim cvjetovima na središnjem dijelu stabljike i izdancima.

Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak.

Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka.

Privlačan je i kao ukrasna biljka. Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s nazubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.

BOSILJAK DETALJI



Ljekovita svojstva i primjena:

Bosiljak je biljka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo.

Bosiljak (Ocimum basilicum) tipična je začinska biljka mediteranskog podneblja poznata po aromi i ljepoti listova koji mogu biti sitnji ili krupniji, svjetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti.

Cvjeta sitnim bijelim, ružičastim ili purpurnim cvjetovima. Osjetljiv je na niske temperature te se rijetko nalazi uz prirodi. Ali svaki pravi zaljubljenik u kuhanje uzgajat će ga kao lončaricu u svome domaćinstvu, kako bi mu uvijek bio pri ruci.

Bosiljak je osnovna začinska biljka talijanske i općenito mediteranske kuhinje našeg primorja. No, nimalo neće smetati i u pripremi drugih jela. Izvanredno se slaže s rajčicom, a neizostavan je sastojak u mješavini začina kod pripremanja pesta.

Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.

U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu.

Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama.

Bosiljak izvrsno nadopunjuje okus češnjaka, majčine dušice, limuna i rajčice, a s obzirom da pomaže protiv nadutosti, bosiljkom je dobro začiniti jela od graha i ostalih mahunarki.

Bosiljak se jelima dodaje u maloj količini, čaj od bosiljka okrepljujući je i ljekovit napitak, kupke s listovima ili ekstraktom ove biljke njeguju kožu. Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega.

BOSILJAK - VRSTE



Sirup:

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.

Recept:

30 ml biljnog ulja (lješnjak/makadamija/badem/gospina trava)

10 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol

10 kapi eterično ulje petit grain gorke naranče

10 kapi eterično ulje ružmarin cineol

Ukoliko imate česte glavobolje ili migrene , najbolji je tretman koji rješava sâm korijen tog problema. U većini slučajeva, velika pomoć (a najčešće i rješenje problema) je čišćenje jetre, koje se provodi određeni period vremena. No, kao "prvu pomoć" odnosno olakšanje u akutnom stanju, preporuča se mješavina s eteričnim uljem bosiljka. Još jedno ulje koje je izrazito učinkovito kod takvih stanja je paprena metvica, pa je ta dva ulja najbolje koristi kombinirano. Mješavinu treba nanositi na čelo, sljepoočice i iza ušiju, nekoliko puta na dan ili po potrebi. Kako i kod bolnih mišića, terapija se provodi samo nekoliko dana.

Migrana

Mješavina za glavobolju /migrenu:

30 ml biljnog ulja makadamije

15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol

15 kapi eterično ulje paprena metvica

Oprez kod nanašanja jer može iritirati oči!

Bolne menstruacije

Bolne menstruacija su vrlo česta pojava kod koje bi isto trebalo odrediti uzrok. Veliku pomoć može pružiti uravnotežena prehrana, te smanjenje uzimanja mliječnih proizvoda (hormoni za rast te pesticidi i antibiotici u prehrani goveda mogu utjecati na ženske spolne hormone). Za vrijeme menstruacije bolove može ublažiti mješavina s analgetskim djelovanjem, te ulja koja pospješuju prokrvljenost poput čempresa. Nanosi se na područje donjeg dijela trbuha i leđa, 2-3 puta na dan.

Mješavina za bolne menstruacije:

30 ml biljnog ulja makadamije

15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol

5 kapi eterično ulje ružmarin kamfor

10 kapi eterično ulje čempres

Pomoć kod probavnih problema:

Bosiljak metil-kavikol je značajan je zbog svog posebnog učinka na autonomni živčani sustav i probavni trakt. Metil-kavikol stabilizira preaktivni simpatički sustav i vraća zdravu ravnotežu između simpatikusa i parasimpatikusa što omogućava probavnim organima da lakše provode svoje funkcije.

Ulje bosiljka izvanredno djeluje na većinu probavnih problema, te nanešen dermalno u odgovarajućem biljnom ulju daje skoro pa trenutno olakšanje.

U kombinaciji s drugim uljima, bosiljak može izuzetno pomoći kod nadutosti, gastritisa, zatvora i probavnih spazama. Kod svih navedenih stanja mješavine se nanose nekoliko puta na dan, nekoliko dana (onoliko koliko traje akutno stanje).

BOSILJAK



Nadutost

30ml biljnog ulja makadamije

15 kapi bosiljak metil-kavikol

15 kapi komorač

Gastritis

30ml biljnog ulja makadamije

15 kapi bosiljak metil-kavikol

15 kapi rimska kamilica

Zatvor

30ml biljnog ulja makadamije

15 kapi bosiljak metil-kavikol

15 kapi đumbir

Probavni problemi

30ml biljnog ulja makadamije

15 kapi bosiljak metil-kavikol

15 kapi paprena metvica

Inhalacija

U difuzeru ili jednostavno nakapan na bilo koji prirodan materijal (komadić drva, keramiku i sl.), bosiljak djeluje kefalično, bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost, te pomaže kod depresije i letargije.

Odlično djeluje u svim situacijama koje zahtjevaju pojačanu mentalnu aktivnost i budnost: tijekom učenja, vožnje, na radnom mjestu.

Možete ga dodati i mješavini za stimulirajuću masažu prije zahtjevnog dana.

Bosiljak metil-kavikol možete koristiti u difuzeru za stvaranje stimulirajuće atmosfere u svom domu ili na poslu.

U automobilu, nekoliko kapi u Aroma-caru pojačati će koncentraciju i tako omogućiti sigurniju vožnju.

U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu. Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama. Jednostavan recept je dodati nekoliko kapi eteričnog ulja u 100 ml biljnog ulja (naprimjer hladno prešanog maslinovog ulja) i takvu mješavinu dodati jelu po potrebi. Važno je napomenuti da se nikada ne smije pretjerati s brojem kapi, jer miris i okus vrlo lako može postati preintenzivan.

BOSILJAK U HRANI



***Napomena: ****

Mjere opreza: bosiljak metil-kavikol nije prikladan za trudnice i dojilje!

molimo pročitati izjavu