ANĐELIKA
ANĐELIKA
Latinski naziv: Angelica archangelica L., Angelica sylvestris L. Angelica anomala var. chinensis
Obitelj: Štitarke (Apiaceae, Umbelliferae)
Hrvatski naziv: Ljekovita anđelika, angelika, kravujac, anđelov korijen, siriš, trubaljka, zubača, korijen sv. Duha
Drugi nazivi: anđelikin korijen, kravojac, korijen svetog duha, vrtna angelika, ljekovita angelika, anđelika, anđelov korijen, kravojac, siriš, trubaljka, zubača
Podrijetlo: Bliski Istok, Europa
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Korijen i list u medicinske svrhe, sjemenke i stabljike u kulinarstvu
Opis:
Anđelika je jedna od najstarijih poznatijih ljekovitih biljaka.
Anđelika (Angelica archangelica) svoje ime ne duguje izgledu:
Premda je lijepa, robusna i visoka biljka, ime ne duguje izgledu, nego djelovanju. To je snažna aromatična dvogodišnja biljka visoka do dva metra. Prizemni listovi su dvostruko do trostruko perasti, s jajasto suličastim, pilastim odsječcima. Peteljka lista je okrugla i šuplja.
Stabljika je snažna, uspravna, uzdužno žljebasta, crveno-ljubičasto nahukana, razgranana u gornjem dijelu.
Žućkasti ili zelenkasti cvjetovi skupljeni su u kuglaste sastavljene štice sa 20 do 40 traka.
Plodovi su plosnati, široko ovalni, sa širokim suhokožičastim rubom, a dugi su pet do osam milimetara.
Stanište:
Raste u blizini izvora voda, potoka, rijeka, bara i na močvarnim mjestima te na livadama i šumskim čistinama dolina i brda. Angeliku možemo naći i u vrtovima uzgajivača.
Korijen vadimo druge godine u kasnu jesen ili treće godine u proljeće.
Korijen dobro očistimo i izrežemo po duljini u tanke štapiće koje nanižemo na konac, a možemo i te štapiće usitniti na kockice 3-5 mm.
Sušimo na toplom i prozračnom mjestu ali ne u električnim sušarama jer gube aromu.
Mladice bez cvatova sabiremo prije cvatnje od kolovoza do rujna.
List sabiremo od svibnja do rujna prije cvatnje. Sušimo na prozračnom i sjenovitom mjestu. Sjeme sabiremo u kasnu jesen, od studenog do prosinca. Od ubranih štitova sa zrelim plodovima napravimo snopiće, objesimo na prozračnom toplom mjestu i pažljivo sušimo.
Anđelika cvate od lipnja do kolovoza: listove i cvjetiće berite prije nego što se potpuno rascvatu; ne zaboravite pokupiti i njezine plodove (sjeme) u rujnu; korijen istrgnite krajem jeseni; ljeti ostavite jedan anđelikin podanak, pa sljedećeg proljeća uberite mlade izdanke.
Ova biljka raste samoniklo u nordijskim zemljama, na obroncima Alpa i Pirineja, kao i uz vodotokove koji se spuštaju niz obronke gorja.
Anđelika koja kod nas raste na vlažnim livadama, u svjetlim i vlažnim šumama, u sjenovitim mjestima, pripada drugoj vrsti, šumskoj anđeliki (kravojac), koja je, nažalost, manje mirišljava i siromašnija aktivnim sastojcima.
Kod spremanja treba biti na oprezu, jer se na drogi vrlo rado naseljuju razni nametnici.
Korijen ove biljke od davnina se rabi za liječenje gotovo svih probavnih tegoba, no korisna je i protiv kašlja, prehlade, gripe i bronhitisa. Ostali dijelovi mogu se dodavati jelima kao začin.
Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko.
Stabiljke i korijenje također se mogu ušećeriti.
ANĐELIKA
Ljekoviti sadržaj:
Korijen sadrži do 1 % eteričnog ulja, 6 % smole, vosak, gorke tvari, organske kiseline, angelika kiselinu, pektin, šečer. U plodu ima 0,5 % eteričnog ulja, oko 16 % masnog ulja kumarina, felandrena.
Korijen angelike koristi se u srednjem vijeku kao jako protuotrovno sredstvo.
Mala povijest svetosti
Anđelika je u uporabi dulje nego što postoji pisana povijest o njoj, a ljudi je zbog aromatičnog okusa korijena odavno koriste kao hranu, začin i - lijek. Do nebeskih visina uzdignuli su je svećenici i časne sestre u samostanima, gdje je bila jedna od glavnih ljekovitih biljaka, uz miloduh, geranije, hmelj, konopljiku, mažuran i mnoge druge biljke koje smiruju.
U prilično burnom srednjem vijeku bila je prava privilegija imati smiren duh i probavu, a upravo su u toj povlastici uživali staleži svećenstva. Bio im je nužan prijatelj u svakodnevnim poslovima i uobičajenim životnim tegobama. Osim uz anđele, u kršćanstvu se vezuje i uz duha svetoga, jednu od emanacija boga.
A odatle i Francuski i Njemački nazivi herbe du saint-esprit i heiligengeistwürzel. Nije je zaobišla ni slavna sveta Hildegard od Bingena, opisujući njezina i danas priznata svojstva. Slavni aperitivi, poput benediktinera i chartreuse, kao jedan od tajnih sastojaka sadrže korijen anđelike.
Njezina klinički odobrena uporaba zadržala se danas u svim zemljama svijeta, a osobito u Europskoj fitoterapijskoj praksi. Kineska medicina poznaje nekoliko njezinih srodnica slična djelovanja.
I anđeli imaju zanimljivu kemiju:
Jedan od sastojaka biljke je eterično ulje, kojeg ima do 1,3 %.
Za anđeosku biljku vezuju se i tipični sastojci poput B-felandrena, D-3-karena, ali i cijeli niz laktona i visok sadržaj kumarina, relativno rijetkih spojeva u eteričnim uljima dobivenih destilacijom vodenom parom.
Sastav ulja može varirati ovisno o organu iz kojeg se dobiva, a najčešće se destiliraju korijen i sjemenke.
U drugim ljekovitim ekstraktima, poput tinkture i dekokta, sadržaj tih kumarina, kao što su ostenol, ostol, umbeliferon, još je viši nego u eteričnom ulju. Kumarini su spojevi s mnogim zanimljivim biološkim svojstvima.
Premda na zlu glasu kao mišomori, odnosno otrovi za glodavce i lijekovi protiv zgrušavanja krvi, ova klasa kumarina koja se nalazi u anđelici nije otrovna, nego djeluje smirujuće, spazmolitički, potiče probavu (stomahici), odnosno lučenje probavnih sokova želuca i gušterače. Te se stoga koristi kod dispepsije (loše probave), osjećaja stajanja u želucu, bolnih grčeva i nadutosti.
Kumarini zajedno s drugim kemijskim spojevima djeluju i blago sedativno, olakšavajući san i smanjujući osjećaj napetosti.
ANĐELIKA - Angelica archangelica L.
Ukradena zaboravu:
Drevna uporaba anđelike, toliko hvaljena kroz stoljeća, polako je zaboravljena. Danas se njezin korijen iznimno rijetko koristi, a zamijenile su je biljke poput artičoke, gorkog pelina, paprene metvice, stolisnika i Njemačke kamilice. Šteta, jer kombinacija djelovanja anđelike je nezamjenjiva. Jedan od razloga zaborava leži možda u okusu čaja (dekokta) koji podsjeća na koncentriranu juhu od celera, no to nije razlog za njezino izbjegavanje.
Ljekovita droga je korijen anđelike (angelicae radix), od kojeg se spravljaju tinkture u 60 i 70-postotnom etanolu, uz omjer droge i otapala 1:5 (w/v).
Tinkture se koriste u dozi od 20 kapi dva do tri puta dnevno u malo vode. Netom prije ili netom poslije obroka.
Dekokt se spravlja kuhanjem jedne jušne žlice u 2 dcl. vode tijekom deset minuta. Spravlja se svjež dva puta dnevno i pije, poput tinkture, netom prije ili nakon obroka.
Postoji niz ljekovitih pripravaka koji sadrže anđeliku.
Na Europskom tržištu uglavnom se nalaze smjese anđelike s drugim biljkama, a jedan od takvih pripravaka je iberogast. Eterično ulje anđelike (angelicae oleum) danas se vrlo rijetko koristi. Nekoć se primjenjivao izvana kod reumatskih i probavnih tegoba, bilo u drugim uljima, poput macerata gospine trave, bilo u alkoholnim otopinama (spiritus angelicae compositus).
Njemačka komisija E opisuje upotrebu eteričnog ulja anđelike, a najčešće se koriste tri, četiri kapi dva do tri puta dnevno. Ipak, ostavite tu upotrebu profesionalcima! Upotreba eteričnog ulja nije bez rizika.
ANĐELIKA
Imaju li anđeli rizike?
Pomalo šaljivo pitanje za duhovne sfere, no biljka anđela ipak nije potpuno bezopasna. Sadržaj furanokumarina daje biljci fototoksično djelovanje. Fototoksičnost je pojava da naizgled bezopasni spojevi pod utjecajem UV zraka dobiju sposobnost da se vežu na našu DNA uzrokujući oštećenje stanica.
Premda se takvo svojstvo koristi i u liječenje psorijaze, ono je nezgodna nuspojava, pogotovo pri upotrebi eteričnog ulja na koži. Stoga se uvijek posavjetujte s profesionalcima, a i izbjegavajte nanošenje eteričnog ulja na koži.
Uzimanje oralnim putem je manje rizično, ali i tu je nužan oprez. Nema razloga da ovo svojstvo eteričnog ulja ocrnjuje biljku. Čajevi (dekokti) su sigurni za upotrebu zbog niske koncentracije kumarina, a pripravci koji sadrže kombinaciju drugih biljaka uz samu anđeliku najčešće su potpuno sigurni za upotrebu u propisanim dozama.
Anđeoska poruka za vas...
ljudi nekoć nisu imali komercijalizirane, i po mom mišljenju i osjećaju pomalo stupidne anđeoske kartice, kojima bi komunicirali s anđelima. Imali su - prirodu.
Otmite neke anđele prirode zaboravu!
Pomagala je našim precima, može pomoći i nama u ovim burnim vremenima, koja na ovim prostorima ne prolaze. U simbolici biljaka anđelika govori o skromnosti. U doba prejedanja, prenatrpanosti i prezaduženosti, što će plaćati i naši unuci, anđelika govori više od svoje kemije.
ANĐELIKA - Zrela
Recepti od anđelike
LIKER
60 g. sjemena ili sjeckanog korjena,
8 g. anisa (fructus anisi), 8 g. sjemena komorača, 6 g. sjemena korijandera.
Sve treba lagano izgnječiti i staviti u 200 g. čistog alkohola ili rakije. Osam dana kasnije, uzeti pola kg. šečera, rastopiti ga u 1-1,5 lit. vode, pomiješati sa odstajanim alkoholnim rastvorom i procijediti. Napitak je zlatnožučkaste boje, a kod pokvarenog ili prehlađenog želuca pomaže bolje i brže od bilo kakvih tableta.
OPARAK
(Opći zamor, aerofagija, nadutost, povraćanje, astma živčanog podrijetla, migrene, bolne menstruacije): stavite 10 do 20 prstoveti naribanog korijena ili svježih izdanaka u litru vode (jedna šalica na dan). Čaj i oparak od sjemenki imaju vrlo jako djelovanje: ne stavljajte više od 5 prstoveti u litru vode (jedna šalica na dan).
VINO
(Za jačanje i probavu): stavite jednu pregršt korijenja ili sjemenki pomiješanih s isjeckanim lišćem u litru crnoga vina i ostavite da se namače 48 sati u prostoriji s umjerenom temperaturom (likerska čašica na dan prije ručka).
KUPELJI NOGU, RUKU ILI TIJELA
(Reuma): stavite pregršt korijena (ili sjemenki pomiješanih s listovima) na 20 litara vode (jedna kupelj na dan, ne više od 3 minute).
ANĐELIKA - Sjeme
u Hrvatskoj:
Kod nas je poznata s planinskih travnjaka zapadne Hrvatske, osobito s područja oko Priboja i kod Plitvičkih jezera. Zbog velike se upotrebe dosta uzgaja.
Razmnožavanje biljke vrši se uglavnom sadnjom dijelova podanka, jer sjemenke zadržavaju klijavost vrlo kratko vrijeme. Uspijeva samo na vlažnom tlu i na zasjenjenim mjestima.
Trebalo bi je uzgajati u svakom vrtu, jer se mladi listovi, izdanci i podzemni dijelovi mogu na razne načine iskoristiti u kuhinji, kao dodatak juhi i povrću, za izradu poslastica, za priređivanje likera, itd.
Nadam se da ćete zastati i poslušati prirodu.
ANĐELIKA - Mlada biljka bez cvijeta
NUSPOJAVE
Nisu zabilježeni štetni učinci, no anđeliku ne treba uzimati tijekom trudnoće i dojenja, kod povišenog šećera ili uz pripravke za sprječavanje zgrušavanja krvi. Korijen ne berite sami jer ga se lako može zamijeniti štetnom biljkom.
Fotosenzibilizirajuća svojstva (zbog fumarokumarina) čine biljku osjetljivom na svjetlost. Pri intenzivnom sunčevu zračenju ili predoziranju korijena anđelike može se pojaviti kožni osip nalik na alergiju.