TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

PRIMORSKI VRISAK





PRIMORSKI VRISAK

Latinski: Satureia Montana

Engleski: Winter savory

Francuski: Poivre d'ail, Poivre d'âne, Sarriette de montagne, Sarriette vivace, Savourée

Njemački: Das Winter-Bohnenkraut, Berg-Bohnenkraut

Obitelj: Usnača (Lamiaceae).

Narodni nazivi: Kameni vrisak, konjski vrisak, brezina, gorska metvica

Sinonimi: Satureja hortensis L., Satureja subspicata...

Primorski vrisak ili bresina, brezina, vris, vrijesak, kameni vrijesac, konjski vrisak, mali vrisak, modra kresina, se kao dobar začin od davnina koristi kao začinjavanje jela i za konzerviranje mesa. Često ga možemo naći u mješavinama začina pod nazivom provansalske trave (umjesto čubra). Primorski vrisak daje mnogo nektara i cvjetnog praha, te ga pčelari jako vole. Med je zelene boje i teško se kristalizira.




PRIMORSKI VRISAK - DETALJI



Opis biljke:

Primorski vrisak je zimzelena trajna grmolika biljka koja naraste do 50 cm visine, uskih i sitnih listova koji su žljezdasto istočkani, poredani u čupercima na okruglim i dlakavim grančicama.

Na vrhu grančica razvijaju se bijeli cvjetovi s ljubičastim točkicama, a rjeđe crveni cvjetovi s ljubičastim točkicama.

Cvjetovi su složeni obično 3 do 5 na zajedničkoj dršci.

Izdanci su zeleni ili blijedozeleni, a u gornjem dijelu više ili manje ljubičasti ili crvenkasti.

Stabljika s granama je fino dlakava, pri osnovi odrvenjena, u presjeku okrugla ili malo četvtasta.

Biljka ima ugodan aromatični miris.

Od tridesetak poznatih vrsta roda Satureia u fitofarmaciji se koristi prije svega Satureja montana.

Na našem području najpoznatije su vrste: Satureja hortensis L. (crvenoljubičasti cvjetovi), Satureja subspicata (crvenoljubičasti cvijet, rijetko bijeli cvijet) i Satureja montana L. (ljubičasti-istočkani cvjetovi,

Vrijeme cvatnje je od srpnja do listopada.

Raste na suhim, kamenitim i sunčanim obroncima, s dosta vapnenca, sve do mora. Rasprostranjena je u području mediteranske i submediteranske vegetacije.

Osim u Hrvatskoj, može se pronaći na Pirenejskom poluotoku, južnoj Francuskoj, Italiji, Balkanskom poluotoku, Maloj Aziji i oko Kaspijskog jezera.

Suho stanište uvjetovalo je da ova biljka razvija kseromorfne odlike, među kojima je i proizvodnja eteričnoga ulja.

Biljka je uglavnom mediteranskog i submediteranskog podneblja, po sastavu i primjeni vrlo slična čubru.

Sabiru se biljka u cvatu i mlade proljetne grančice, u srpnju i kolovozu. Sušimo na toplom i zračnom mjestu u hladu. Suhu biljku pohranimo u staklenku i dobro zatvorimo.

Kažu da čovjek najdulje pamti mirise.

Ljekoviti sadržaj:

Primorski vrisak sadrži eterično ulje s cimenom, korvakrol, cimol, kariofilenom, fenol, smolu, sluz, mineralne soli i treslovine.

Srodne vrste:

U mediteranskom području srodne vrste su čubar (Satureja hortensis) i planinski vrisak (Satureja subspicata).

Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.

Rod Satureja čine višegodišnji polugrmovi, koji su više ili manje aromatični. Obuhvaća preko 30 vrsta.

Naseljava pretežito kamenite livade, pašnjake, polupješčare i stijene koje su zaklonjene od jakih vjetrova. Sredozemlju.



PRIMORSKI VRISAK



Ljekovita svojstva:

Djeluje umirujuće, a u narodnoj medicini se koristi za liječenje: bolesti želuca i crijeva i to kod slabog rada želuca, prehlađenog i osjetljivog želuca, lošeg apetita, svih oblika proljeva, grčeva, nadutosti, protiv ameba i glista, menstrualnih tegoba, tj. neredovite, izostale, te preobilne mjesečnice, slabog mokrenja, gripe i prehlade, za izazivanje znojenja, bolesti pluća, i to akutnog ili kroničnog bronhitis, katara bronha, infekcija, reume mišića i kostiju, za jačanje muške potencije, za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti.

Kako je po sastavu blizak čubru i namjena mu je uglavnom slična, upotrebljava se kao karminativ, sredstvo za ublažavanje crijevnih i želudčanih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje podražaja na povraćanje. Zgodno ga je kombinirati sa grahoricama jer ublažava nadutost.

Spominje se i njegovo povoljno djelovanje kad plućnih bolesti.

Kao i kod svakog drugog biljnog pripravka svakako prije uporabe treba potražiti savjet stručne osobe i slijediti upute.

Još od antičkih vremena čubar i primorski vrisak smatrali su se ljekovitim biljkama.

Sve vrste Saturea su bogate eteričnim uljima koja imaju antibiotička i antifungalna svojstva. To ih čini dobrim i ukusnim izborom za smirenje upale grla, stišavanje kašljai jačanje imuniteta. Isto tako može biti ukusan lijek za ubod insekata.

Smatra se da je vrisak zajedno sa čubrom i ostalim srodnim vrstama preporučljiv za izoštrenje vida te kod gubitka sluha, posebno je pogodan kod astme i trudnice ga mogu koristiti i oralno i za vanjsku upotrebu, a vrlo dobro im koristi često udisanje mirisa.

Jedna studija sugerira da može pomoći u degenerativnom gubitku pamćenja. Još jedna studija porijeklom iz Irana sugerira da biljka može spriječiti od oksidativnog stresa i beta-amiloidni poremećaj u pamćenju naći u Alzheimerovoj bolesti.

Ljekovito djelovanje:

- Vrisak se rabi za liječenje bolesti želuca, osjetljivog želuca, lošeg apetita, proljeva, dijareje, grčeva, kroničnih proljeva, nadutosti i nadimanja od jela ili drugih razloga, protiv crijevnih parazita kao što su amebe i gliste

- menstrualnih tegoba i to kod neredovite ili izostale mjesečnice, preobilne mjesečnice

- slabog mokrenja

- gripe i prehlade, za izazivanje znojenja

- bolesti pluća i to kod akutnog ili kroničnog bronhitisa, katara bronha, raznih infekcija

- reume mišića i kostiju

- za jačanje potencije

- za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti.

Neke drevne tvrdnje govore o afrodizijačkim svojstvima, ali zapravo se radi o dobrom učinku na reproduktivan sustav.

Jedno istraživanje je pokazalo da primorski vrisak može liječiti preuranjene ejakulacije.

Još jedna studija sugerira da može zaštititi testise od traume.

Kemijski sastav:

Sadrži arbutin, hidrokinon, a cvjetni dijelovi sadrže različite fermente, glikozide, tanine, saponine te mineralne materije, cimol, korvakrol, treslovina, fumarske kiseline, kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij.

Zapadna pučka medicina rabi vrisak za liječenje:

Bolesti želuca, bronhitisa, cistitisa, digestivnih bolesti, dijareje, gastro-enteritisa, bolesti grla, masne kože, menstrualnih tegoba, nadutosti, uboda pčela i drugih insekata, ugriza, te za tjeranje insekata kao i za otvaranje apetita.

Vriska primorskog ima preko cijele godine i od njega se pripremaju čajevi za prehlade ili za zagrijavanje tijela, a služi i kao začin juhama i varivima.



PRIMORSKI VRISAK



Ulje primorskog vriska:

Primorski vrisak daje eterično ulje bogato fenolima i nije popularno u kozmetici.

Prije svega je izvanredno antibakterijsko i antivirusno ulje.

Djeluje imunostimulirajuće i tonizirajuće na cijeli organizam.

Indicirano je kod bakterijskih plućnih infekcija, gastrointestinalnih i urogenitalnih infekcija.

Stimulirajuće djelovanje izraženo je kod općeg umora i nervoza.

Treba biti oprezan jer s obzirom na količinu fenola u ulju, treba ga koristiti u niskoj dozi i s velikim oprezom.

U previsokoj dozi može oštetiti kožu i sluznicu probavnog sustava.

Ne koristiti ga za dugotrajne terapije.

Najprikladniji način terapije je u posebnim farmaceutskim oblicima (kapsule, supozitoriji).

Ulje od vriska sastojak je šampona i ekstrakta koji pomažu kod početne ćelavosti.

Mast se rabi za liječenje artritičnih zglobova.

Zbrka oko nazivlja:

Malo je začinskih i ljekovitih biljaka koje svojim hrvatskim nazivljem unose toliku zbrku kao čubar i srodne biljke iz porodice vrisaca. Najveća pomutnja nastaje zamijenjivanjem vrtnog čubra (Satureja hortensis) i primorskog čubra ili primorskog vriska (Satureja montana) međusobno ili sa "pravim" vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za ove vrisce u narodu koriste i nazivi vrtni vrijesak i primorski vrijesak.

Dodatnu pomutnju izazvalo je logično prevođenje riječi montana u botaničkom nazivu primorskog vriska (Satureja montana) kao planinski vrisak iako naziv planinski vrisak ili planinski čubar, doduše nelogično, u hrvatskom označava sasvim drugu vrstu Satureja subspicata.

Kod kupovine sjemena i sadnog materijala, biljki u lončanicama kao i svježeg ili sušenog začina pojedinih vrsta iz ove porodice svakako provjerite botanički (latinski) naziv ako je naveden ili od prodajnog osoblja zahtijevajte da vam točno kaže o kojoj se vrsti radi.

Kako bismo izbjegli daljne zabune na našim ćemo stranicama upotrebljavati nazive čubar za vrstu Satureja hortensis, primorski vrisak za Satureja montana i planinski vrisak za Satureja subspicata te vrijesak za vrstu Calluna vulgaris.

PRIMORSKI VRISAK - ČAJ



Kulinarska primjena:

Primorski vrisak je poput bliskog srodnika čubra aromatična biljka, mirisom podsjeća na mažuran (origano), timijan i majčinu dušicu.

Okus mu je ljutkast i podsjeća na papar.

Često ga nalazimo u provalsanskoj mješavini začina kao zamjenu za čubar.

Koristi pri pripremi variva i jela od krumpira, dobro ide uz meso gdje može zamijeniti čubar.

U kulinarstvu se koristi svjež ili kao sušeni začin.

Stari su rimljani i grci smatrali da je čubar afrodizijak, dok se za primorski vrisak smatralo da ublažuje spolni nagon.

U današnje se vrijeme ova primjena navodi samo na razini zanimljivosti.

Uzgoj:

Primorski je vrisak osjetljiviji na hladnoću od čubra.

Ne bi se trebao sijati prije svibnja.

Sjeme vrlo sporo klija.

Možete kupiti gotove presadnice i početkom svibnja posaditi direktno u vrt.

Iako u kontinentalnim krajevima može prezimiti blažu zimu, siguran način da ga sačuvate kao trajnicu je da ga krajem jesini iskopate, posadite u posudu ili vreću i u ne-grijanoj prostoriji zaštićenog od smrzavanja sačuvate za iduću sezonu.

Lako se suši, možete ga koristiti kao zamjenu za timijan ili origano ili pomiješati bilje zajednou jedinstven okus i miris. Na primjer, mješavina bilja de Provence u južnoj Francuskoj se sastoji isključivo od mente, vriska, timijana, mažurana, ružmarina i lavande.

Recepti:

Čaj:

- 1 čajna žličica listova, 2 dl vode

Priprema: Vrućom vodom preliti listove, držite lonac pokriven za vrijeme namakanje kako bi se spriječila eterična ulja od isparavanja. Uzimati 2-3 šalice čaja na dan, u gutljajima.

Tinktura:

200 grama listova i cvjetova, 1 lit 60-postotnog alkohola.

Priprema: Močimo 30 dana bilje u alkoholu. Rabimo za masažu bolnih mjesta.

Prašak:

Usitniti suhe listove u mlincu za kavu ili u avanu te prašak pohraniti u odgovarajuću posudu i dobro zatvoriti. Dozvoljena dnevna uporaba ovog začina je količina koja stane na tri vrha noža.

Za zdravlje ili uživanje, pokušajte popiti vruću šalicu čaja od primorskog vriska koji je i ljekovit i vrlo ukusan.

PRIMORSKI VRISAK - TINKTURA U ČAJU



NUSPOJAVE:

Ova se biljka smatra vrlo sigurnom. A preporučije ju travar iz 17-og stoljeća, astrolog Nicolas Culpeper koji primorski vrisak hvali kao biljku koja nije štetna za trudnice.

molimo pročitati izjavu