PRIMORSKI VRISAK
PRIMORSKI VRISAK
Latinski: Satureia Montana
Engleski: Winter savory
Francuski: Poivre d'ail, Poivre d'âne, Sarriette de montagne, Sarriette vivace, Savourée
Njemački: Das Winter-Bohnenkraut, Berg-Bohnenkraut
Obitelj: Usnača (Lamiaceae).
Narodni nazivi: Kameni vrisak, konjski vrisak, brezina, gorska metvica
Sinonimi: Satureja hortensis L., Satureja subspicata...
Primorski vrisak ili bresina, brezina, vris, vrijesak, kameni vrijesac, konjski vrisak, mali vrisak, modra kresina, se kao dobar začin od davnina koristi kao začinjavanje jela i za konzerviranje mesa. Često ga možemo naći u mješavinama začina pod nazivom provansalske trave (umjesto čubra). Primorski vrisak daje mnogo nektara i cvjetnog praha, te ga pčelari jako vole. Med je zelene boje i teško se kristalizira.
Opis biljke:
Primorski vrisak je zimzelena trajna grmolika biljka koja naraste do 50 cm visine, uskih i sitnih listova koji su žljezdasto istočkani, poredani u čupercima na okruglim i dlakavim grančicama.
Na vrhu grančica razvijaju se bijeli cvjetovi s ljubičastim točkicama, a rjeđe crveni cvjetovi s ljubičastim točkicama.
Cvjetovi su složeni obično 3 do 5 na zajedničkoj dršci.
Izdanci su zeleni ili blijedozeleni, a u gornjem dijelu više ili manje ljubičasti ili crvenkasti.
Stabljika s granama je fino dlakava, pri osnovi odrvenjena, u presjeku okrugla ili malo četvtasta.
Biljka ima ugodan aromatični miris.
Od tridesetak poznatih vrsta roda Satureia u fitofarmaciji se koristi prije svega Satureja montana.
Na našem području najpoznatije su vrste: Satureja hortensis L. (crvenoljubičasti cvjetovi), Satureja subspicata (crvenoljubičasti cvijet, rijetko bijeli cvijet) i Satureja montana L. (ljubičasti-istočkani cvjetovi,
Vrijeme cvatnje je od srpnja do listopada.
Raste na suhim, kamenitim i sunčanim obroncima, s dosta vapnenca, sve do mora. Rasprostranjena je u području mediteranske i submediteranske vegetacije.
Osim u Hrvatskoj, može se pronaći na Pirenejskom poluotoku, južnoj Francuskoj, Italiji, Balkanskom poluotoku, Maloj Aziji i oko Kaspijskog jezera.
Suho stanište uvjetovalo je da ova biljka razvija kseromorfne odlike, među kojima je i proizvodnja eteričnoga ulja.
Biljka je uglavnom mediteranskog i submediteranskog podneblja, po sastavu i primjeni vrlo slična čubru.
Sabiru se biljka u cvatu i mlade proljetne grančice, u srpnju i kolovozu. Sušimo na toplom i zračnom mjestu u hladu. Suhu biljku pohranimo u staklenku i dobro zatvorimo.
Kažu da čovjek najdulje pamti mirise.
Ljekoviti sadržaj:
Primorski vrisak sadrži eterično ulje s cimenom, korvakrol, cimol, kariofilenom, fenol, smolu, sluz, mineralne soli i treslovine.
Srodne vrste:
U mediteranskom području srodne vrste su čubar (Satureja hortensis) i planinski vrisak (Satureja subspicata).
Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.
Rod Satureja čine višegodišnji polugrmovi, koji su više ili manje aromatični. Obuhvaća preko 30 vrsta.
Naseljava pretežito kamenite livade, pašnjake, polupješčare i stijene koje su zaklonjene od jakih vjetrova. Sredozemlju.
PRIMORSKI VRISAK
Ljekovita svojstva:
Djeluje umirujuće, a u narodnoj medicini se koristi za liječenje: bolesti želuca i crijeva i to kod slabog rada želuca, prehlađenog i osjetljivog želuca, lošeg apetita, svih oblika proljeva, grčeva, nadutosti, protiv ameba i glista, menstrualnih tegoba, tj. neredovite, izostale, te preobilne mjesečnice, slabog mokrenja, gripe i prehlade, za izazivanje znojenja, bolesti pluća, i to akutnog ili kroničnog bronhitis, katara bronha, infekcija, reume mišića i kostiju, za jačanje muške potencije, za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti.
Kako je po sastavu blizak čubru i namjena mu je uglavnom slična, upotrebljava se kao karminativ, sredstvo za ublažavanje crijevnih i želudčanih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje podražaja na povraćanje. Zgodno ga je kombinirati sa grahoricama jer ublažava nadutost.
Spominje se i njegovo povoljno djelovanje kad plućnih bolesti.
Kao i kod svakog drugog biljnog pripravka svakako prije uporabe treba potražiti savjet stručne osobe i slijediti upute.
Još od antičkih vremena čubar i primorski vrisak smatrali su se ljekovitim biljkama.
Sve vrste Saturea su bogate eteričnim uljima koja imaju antibiotička i antifungalna svojstva. To ih čini dobrim i ukusnim izborom za smirenje upale grla, stišavanje kašljai jačanje imuniteta. Isto tako može biti ukusan lijek za ubod insekata.
Smatra se da je vrisak zajedno sa čubrom i ostalim srodnim vrstama preporučljiv za izoštrenje vida te kod gubitka sluha, posebno je pogodan kod astme i trudnice ga mogu koristiti i oralno i za vanjsku upotrebu, a vrlo dobro im koristi često udisanje mirisa.
Jedna studija sugerira da može pomoći u degenerativnom gubitku pamćenja. Još jedna studija porijeklom iz Irana sugerira da biljka može spriječiti od oksidativnog stresa i beta-amiloidni poremećaj u pamćenju naći u Alzheimerovoj bolesti.
Ljekovito djelovanje:
- Vrisak se rabi za liječenje bolesti želuca, osjetljivog želuca, lošeg apetita, proljeva, dijareje, grčeva, kroničnih proljeva, nadutosti i nadimanja od jela ili drugih razloga, protiv crijevnih parazita kao što su amebe i gliste
- menstrualnih tegoba i to kod neredovite ili izostale mjesečnice, preobilne mjesečnice
- slabog mokrenja
- gripe i prehlade, za izazivanje znojenja
- bolesti pluća i to kod akutnog ili kroničnog bronhitisa, katara bronha, raznih infekcija
- reume mišića i kostiju
- za jačanje potencije
- za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti.
Neke drevne tvrdnje govore o afrodizijačkim svojstvima, ali zapravo se radi o dobrom učinku na reproduktivan sustav.
Jedno istraživanje je pokazalo da primorski vrisak može liječiti preuranjene ejakulacije.
Još jedna studija sugerira da može zaštititi testise od traume.
Kemijski sastav:
Sadrži arbutin, hidrokinon, a cvjetni dijelovi sadrže različite fermente, glikozide, tanine, saponine te mineralne materije, cimol, korvakrol, treslovina, fumarske kiseline, kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij.
Zapadna pučka medicina rabi vrisak za liječenje:
Bolesti želuca, bronhitisa, cistitisa, digestivnih bolesti, dijareje, gastro-enteritisa, bolesti grla, masne kože, menstrualnih tegoba, nadutosti, uboda pčela i drugih insekata, ugriza, te za tjeranje insekata kao i za otvaranje apetita.
Vriska primorskog ima preko cijele godine i od njega se pripremaju čajevi za prehlade ili za zagrijavanje tijela, a služi i kao začin juhama i varivima.
PRIMORSKI VRISAK
Ulje primorskog vriska:
Primorski vrisak daje eterično ulje bogato fenolima i nije popularno u kozmetici.
Prije svega je izvanredno antibakterijsko i antivirusno ulje.
Djeluje imunostimulirajuće i tonizirajuće na cijeli organizam.
Indicirano je kod bakterijskih plućnih infekcija, gastrointestinalnih i urogenitalnih infekcija.
Stimulirajuće djelovanje izraženo je kod općeg umora i nervoza.
Treba biti oprezan jer s obzirom na količinu fenola u ulju, treba ga koristiti u niskoj dozi i s velikim oprezom.
U previsokoj dozi može oštetiti kožu i sluznicu probavnog sustava.
Ne koristiti ga za dugotrajne terapije.
Najprikladniji način terapije je u posebnim farmaceutskim oblicima (kapsule, supozitoriji).
Ulje od vriska sastojak je šampona i ekstrakta koji pomažu kod početne ćelavosti.
Mast se rabi za liječenje artritičnih zglobova.
Zbrka oko nazivlja:
Malo je začinskih i ljekovitih biljaka koje svojim hrvatskim nazivljem unose toliku zbrku kao čubar i srodne biljke iz porodice vrisaca. Najveća pomutnja nastaje zamijenjivanjem vrtnog čubra (Satureja hortensis) i primorskog čubra ili primorskog vriska (Satureja montana) međusobno ili sa "pravim" vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za ove vrisce u narodu koriste i nazivi vrtni vrijesak i primorski vrijesak.
Dodatnu pomutnju izazvalo je logično prevođenje riječi montana u botaničkom nazivu primorskog vriska (Satureja montana) kao planinski vrisak iako naziv planinski vrisak ili planinski čubar, doduše nelogično, u hrvatskom označava sasvim drugu vrstu Satureja subspicata.
Kod kupovine sjemena i sadnog materijala, biljki u lončanicama kao i svježeg ili sušenog začina pojedinih vrsta iz ove porodice svakako provjerite botanički (latinski) naziv ako je naveden ili od prodajnog osoblja zahtijevajte da vam točno kaže o kojoj se vrsti radi.
Kako bismo izbjegli daljne zabune na našim ćemo stranicama upotrebljavati nazive čubar za vrstu Satureja hortensis, primorski vrisak za Satureja montana i planinski vrisak za Satureja subspicata te vrijesak za vrstu Calluna vulgaris.
PRIMORSKI VRISAK - ČAJ
Kulinarska primjena:
Primorski vrisak je poput bliskog srodnika čubra aromatična biljka, mirisom podsjeća na mažuran (origano), timijan i majčinu dušicu.
Okus mu je ljutkast i podsjeća na papar.
Često ga nalazimo u provalsanskoj mješavini začina kao zamjenu za čubar.
Koristi pri pripremi variva i jela od krumpira, dobro ide uz meso gdje može zamijeniti čubar.
U kulinarstvu se koristi svjež ili kao sušeni začin.
Stari su rimljani i grci smatrali da je čubar afrodizijak, dok se za primorski vrisak smatralo da ublažuje spolni nagon.
U današnje se vrijeme ova primjena navodi samo na razini zanimljivosti.
Uzgoj:
Primorski je vrisak osjetljiviji na hladnoću od čubra.
Ne bi se trebao sijati prije svibnja.
Sjeme vrlo sporo klija.
Možete kupiti gotove presadnice i početkom svibnja posaditi direktno u vrt.
Iako u kontinentalnim krajevima može prezimiti blažu zimu, siguran način da ga sačuvate kao trajnicu je da ga krajem jesini iskopate, posadite u posudu ili vreću i u ne-grijanoj prostoriji zaštićenog od smrzavanja sačuvate za iduću sezonu.
Lako se suši, možete ga koristiti kao zamjenu za timijan ili origano ili pomiješati bilje zajednou jedinstven okus i miris. Na primjer, mješavina bilja de Provence u južnoj Francuskoj se sastoji isključivo od mente, vriska, timijana, mažurana, ružmarina i lavande.
Recepti:
Čaj:
- 1 čajna žličica listova, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom preliti listove, držite lonac pokriven za vrijeme namakanje kako bi se spriječila eterična ulja od isparavanja. Uzimati 2-3 šalice čaja na dan, u gutljajima.
Tinktura:
200 grama listova i cvjetova, 1 lit 60-postotnog alkohola.
Priprema: Močimo 30 dana bilje u alkoholu. Rabimo za masažu bolnih mjesta.
Prašak:
Usitniti suhe listove u mlincu za kavu ili u avanu te prašak pohraniti u odgovarajuću posudu i dobro zatvoriti. Dozvoljena dnevna uporaba ovog začina je količina koja stane na tri vrha noža.
Za zdravlje ili uživanje, pokušajte popiti vruću šalicu čaja od primorskog vriska koji je i ljekovit i vrlo ukusan.
PRIMORSKI VRISAK - TINKTURA U ČAJU
NUSPOJAVE:
Ova se biljka smatra vrlo sigurnom. A preporučije ju travar iz 17-og stoljeća, astrolog Nicolas Culpeper koji primorski vrisak hvali kao biljku koja nije štetna za trudnice.