TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

VRBOVICA



VRBOVICA

Latinski naziv: Epilobium Angustifolium L.

Engleski: Fireweed, French-willow great, Rosebay willowherb, Willowherb

Francuski: Épilobe en épi, Laurier de Saint-Antoine

Njemački: Wurzel, Waldröschenwurzel, Unholdenkraut

Španjolski: Epilobio o adelfilla

Talijanski: Epilobio, Garofanino maggiore

Drugi nazivi: Kiprovina, vrbolika, vrbolika uzkolistna, vrbova ružica, vrbovka, crveni nocurak, svilovina uskolisni kiprej, ciperje, ciprovina


VRBOVICA - DETALJI



OPIS:

Vrbovica je samonikla, višegodišnja, zeljasta biljka koja naraste 50-150 (200) cm visine.

Ona je gemikriptofit - biljka, čiji nadzemni dijelovi preko zime odumru, a njihovi podzemni djelovi ostaju zaštičeni od niskih temperatura,

Vrbovica ima debeli puzajući rizom (podanak) od koga se, u obliku vriježe, odvajaju mnogobrojni, blijedi, podzemni staloni. Vlaknast korjenov sustav doseže dubinu od 2 m.

Stabljika je okrugla ili blago-uglasta, uspravna ili poluuspravna, prosta, rijeđe razgranata, pretežno gola, a pri vrhu crvenkaste boje.

Gusto je obrasla spiralno raspoređenim listovima slićnim vrbi (odatle ime, "vrbolika").

Listovi su obićni, izduženo-kopljastog oblika, na vrhu zaoštreni, a k osnovi konusno suženi.

Dugacki su 4-15(20) cm, a široki 0,7-2,0(3,0) cm. Mogu biti sjedeći ili stoje na kraćim lisnim drščicama. Po obodu su široko uvijeni, cijeli ili sitno žljezdasto-nazubljeni.

Lice pljoske je tamno-zeleno i sjajno, a naličje sivo-zeleno, purpurno-crveno ili blijedo-ružičasto. Prašnika ima 8, povijeni su nadolje i složeni u jedan krug.

Boja im je žutozelena.

Vrbovica cvate od lipnja do listopada, ovisno o nadmorskoj visini.

Cvjetovi opojno mirišu, naročito noću. Cvatnja traje od 30-35 dana.

Plod je uska, blagoizdužena, četvorouglasta čahura (slicna mahuni) crvenkaste boje. Paperjasto je prekrivena kratkim dlačicama. Dostiže dužinu od 4 do 8 cm.

Kad sazri otvara se pucanjem na četiri dijela, koji se povijaju unazad i oslobađaju veliku količinu sjemenja.

Na repu sjemenki viore se dugački, bijeli, svilenkasti čuperci (odatle i ime, "svilovina"). Dlačice su raščupane i podsječaju na krijestu.

One omogučuju vjetru da sjeme raznese daleko, jer obavljaju funkciju padobrana.

Plodovi sazrijevaju u kolovozu i listopadu.

Koristi se nadzemni dio biljke u cvatu (Epilobii herba )

Vrbovica, botaničkog naziva Epilobium, biljka iz obitelji pupoljica, je prirpdni antiseptik, antibakterik, adstrigen, antiinflamatorik i antikarcinom.

Kao važeće, priznaju se podvrste i varijetet vrbovice:

Epilobium angustifolium ssp. angustifolium (L.) Holub

Epilobium angustifolium subsp. circumvagum Mosquin

Epilobium angustifolium L. var. intermedium (Lange) Fernald

Epilobium fleischeri i druge.

Stanište:

Pripada cirkumpolarnom flornom elementu, tj. naseljava borealne šume (tajge) umjerenog pojasa sjeverne polutke. Invazivna je i ima sposobnost da brzo kolonizira otvorene prostore, pa najčešće raste u velikom mnoštvu: na krčevinama i požarištima, po poljima i isušenim tresetištima. Obrasta šumske čistine, usjede, vjetrometine.

Često raste zajedno sa malinom i drugim heliofilnim vrstama, sve dok je šipražje i drvenaste vrste ne potisnu i unište. Može se naći i na većim nadmorskim visinama čak do 1800 m.

Kao korov zauzima suha i osunčana mjesta kraj seoskih puteva i usjeva, uz ograde i živice, po bedemima nasipa i kanala, te pored željezničkih pruga i autoputeva.

Raste na svježim slabo kiselim, nitratima bogatim, humusnim, pješčanim, šljunkovitim i glinastim zemljištima, od nizina pa do subalpskog i alpskog vegetacijskog pojasa.

VRBOVICA



Povijest:

Prva spominjanja ljekovitih svojstva vrbovice zabilježena su još u XII stoljeću. U našoj tradicionalnoj medicini, ta biljka se i nije baš koristila.

Ona je eksploatirana u njemačkoj, ruskoj, tibetanskoj i mongolskoj pučkoj medicini. Sa otkrićem novog svijeta došlo se do saznanja da su američki indijanci iz plemena "Crna noga" trljali lice i ruke prahom načinjenim od unutrašnje kore vrbovice. On im je pružao veliku pomoć, kako bi se zaštitili od hladnoće tijekom zime. Od tog praha i rizoma vrbovice pravili su čaj, koji je služio kao klistir i pomagao njihovim bebama da riješe problem opstipacije (zatvora).

Dug vremenski period vrbovica je zapostavljana i gotovo da nitko na nju nije obraćao pažnju. Čak su engleski botaničari u XVIII stoljeću ovu tipićno korovsku biljku, registrirali kao rijetku (endemsku) vrstu.

Zbog svoje markantnosti i ljepote vrbovica je postala simbol i zaštitni znak mnogih nacionalnih parkova, gradova i teritorija. U konkurenciji velikog broja divljih biljaka, kandidiranih da postanu simbol županije u Londonu 2002.g, pobijedila je baš vrbovica.

Cvijet vrbovice stoji kao simbol na grbu oblasti Jukon u Kanadi, oblasti Hedmark u Norveškoj i oblasti Južna Ostrobotnija u Finskoj.

U Hrvatskoj raste po padinama gorja, najčešće na sjevernom Velebitu.

Etimologija:

Porijeklo znanstvenog imena roda dolazi od grčkog epi = na i lobium = ljuska, mahuna (zato što se na plodu zadržava cvjetni omotać).

Znanstveni naziv vrste potječe od latinskog. angustus = uzan i folium = list (uskolistan).

Na engleskom se zove fireweed, što je proisteklo iz njene sposobnosti da se brzo regenerira nakon požara.

Ljekoviti sadržaj:

Vrbovica sadrži fenolna jedinjenja, flavonoide, hanerol, pektine, masna ulja, šećere, alkaloide, tanine, triterpenske kiseline, askorbinsku kiseilinu, karotin, sluzi, soli kalcija, fosfora i kobalta, bakar, željezo, nikl, litijum, titanijum, mangan, bor, kalij, magnezij, molibden i natrij.

Iz kulinarstva:

Vrbovica se najčešće upotrebljava kao svježa biljka. Od proljeća do jeseni možemo uživati u posebnom okusu mladih izdanaka, listova i rizoma (podanaka) ove biljke.

Za jelo se koriste: sočni vrhovi mladih stabljika i kiselkasti listovi. Mogu se spremati kao vitaminska salata ili ukusno varivo, slično špinatu i kupusu. Ponekad se ova zelenjava miješa sa drugim biljkama kao što su: mišjakinja i loboda, a naročito je popularno varivo od mladih listova vrbovice i koprive.

Cvjetovi vrbovice dodaju se kao prilog jelima od mesa i mješanim salatama, ali se najviše koriste kao sirovina u organiziranoj industriskoj proizvonji želea.

Mladi rizomi vrbovice smatraju se delikatesom. Beru se u kasno proljeće ili rano ljeto. Jupik eskimi potapaju ih u ulje ili otopljenu mast, kako bi ih tako konzervirane koristili tijekom cijele godine.

Oni predstavljaju dobar izvor vitamina C i provitamina A (karotina). Vegeterijanci koriste kombinaciju proljetnjih izdanaka i oguljenih rizoma vrbovice (sirovih ili kuhanih), kao zamjenu za šparogu. Rizom vrbovice može se jesti sirov, kuhan ili sušen pa smljeven u brašno (prah).

Zbog sadržaja skroba i šecera ima slatkast okus, pa ga u SAD i Kanadi koriste kao zaslađivać. Stavlja se u slatkiše (bombone), želee, sirupe, pa čak i u sladoled. Kad rizom vrbovice sameljemo u brašno može se koristiti za pečenje kruha, spravljanje palačinki i domaćih kolaća.

U Rusiji se fermentacijom ovog brašna dobiva alkoholni napitak.

Sa starošcu lišće vrbovice postaje tvrdo i pomalo gorko, ali je u fazi precvjetavanja biljke jedino dostupno za spremanje salata i raznih prženija (bez ulja). Sa starim listovima treba biti oprezan i imati pravu mjeru, odnosno koristiti ih samo u umjerenim količinama.

Sirup koji se cijedi iz stabljike i cvjetova vrbovice u sebi sadrži visok postotak sluzi, što ga čini posebno kvalitetnim pri tradicionalnoj izradi vočnih pita.

Prvi naseljenici Aljaske koristili su slatku srčevinu sastruganu iz stabljike vrbovice za proizvodnju piva i octa. Masno ulje iz sjemena, također se može upotrebljavati u prehrani.

VRBOVICA - Epilobium fleischeri



Farmakološka svojstva:

Iz vrbovice su izolirani makrociklični elagni tanini (enotein A i enotein B), a oni inhibitorno djeluju na enzime: 5a-reduktazu i aromatazu, uključene u metabolizam tostesterona. Inhibitori ovih enzima su inaće potencijalni lijekovi protiv benigne hiperplazije prostate.

- antispazmodik - sredstvo koje uklanja grčeve

- ekspertorans - sredstvo za olakšano iskašljavanje i izbacivanje patološkog bronhijalnog sekreta

- laksativ - sredstvo za pražnjenje crijeva

- antiflogistik - sredstvo protiv upale kože i sluzokože

- sedativ - sredstvo za umirenje, protiv pojačane nervne razdražljivosti

- adstrigent - sredstvo za površinsko sakupljanje tkiva; smanjuje upale sluzokože i kože

- antipiretik - sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature

- antiinflamator - sredstvo protiv upala

- hemostatik (hemostiptik) - sredstvo za zaustavljanje krvarenja

- dijaforetik - sredstvo za stimuliranje znojenja

- antiemetik - sredstvo protiv povračanja

- tonik - sredstvo za jačanje i oporavak organizma

Pučka medicina:

Upotrebljava se:

- kod benigne hiperplazije prostate, upale sluzokože i nekih ženskih bolesti

- kod angine i akutne respiratorne infekcije (odvar od rizoma vrbovice - za grgljanje)

- kod otitisa (upale srednjeg uha)

- kod anemije (malokrvnosti) i krvarenja (odvar od rizoma i nadzemnog dijela vrbovice - po mongolskoj medicini)

- kod liječenja inficiranih (gnojnih) rana i čireva (ispiranje čajem, odvarom, od nadzemnog dijela vrbovice i postavljanje melema - kompresura od mekinja mladih listova vrbovice)

- kod nesanice i glavobolje (čaj od nadzemnog dijela vrbovice) – vrbovica ima umirujuće djelovanje, samo neznatno slabije od valerijane (odoljena) - kod kolitisa, gastritisa, čira na želucu i dvanaestercu (čaj od nadzemnog dijela vrbovice)

- kod opeklina i kožnih oboljenja (mast)

- kod kancera (raka)

- kod morije jezika i oboljenja u usnoj šupljini (odvar od rizoma kiprovine - za grgljanje)

- kod gonoreje (tripera) i sifilisa (odvar od rizoma vrbovice – po tibetanskoj medicini)

- kod zatvora i glavobolja (odvar rizoma vrbovice)

- kod malih boginja i škrofula (čaj od nadzemnog dijela vrbovice)

- kod proljeva (dijareje), dizenterije i grčeva u trbuhu (čaj od listova i cvjetova vrbovice)

- kod promrzlina, uboja i modrica (posipanje suhim prahom od smljevenog rizoma vrbovice)

- kod skorbuta

Upotreba vrbovice u ljekovite svrhe nije duga, tek posljednjih 30-tak godina, no u ovom periodu pokazala je svoje magične moći kod liječenja problema urinarnih organa, posebno prostate.

Upalna stanja prostate, prostatitis, akutni prostatis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus i drugima, hiperplazija prostate i tumori prostate česta su boljka modernog muškarca, a u pučkoj medicini kod navedenih boljki tu je neizostavna vrbovica.

Osim pri liječenju prostate vrbovica je učinkovita i kod liječenja bolesti mjehura poput infekcija mjehura, katara, a čak i karcinoma, kod upalnih bakterija u mjehuru i mokraćnim kanalima, ali i kod bolesti bubrega pri infekcijama, upalama, bakterijama i tumorima.

Uz pomoć vrbovice oboljela prostata kod mnogih pacijenata opet ozdravi, čak u toj mjeri da je moguće zaobići i operativne zahvate. Ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje ili druge tegobe koje se nakon operacije često javljaju. U svakom slučaju ipak se pri konzumiranju vrbovice valja posavjetovati s liječnikom.

Osim u liječenju upalnih stanja prostate učinkovitost pokazuje i kod bolesti mjehura, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.

Vrbovica se osim kao suha biljka u čaju koristi i kao ekstrakt i tinktura, a najveću ulogu ima kod liječenja muške boljke s prostatom.

VRBOVICA - SJEME



Upotreba:

Topla obloga (kompresura):

Zaparenu ,"herbu" vrbovice (nadzemni deo biljke u cvetu), treba dobro izgnječiti i priviti na bolno mjesto kod: hematoma, upale uha, bolova u mišicima, kostima i zglobovima.

Melem od mrvljenog lišča vrbovice:

Pregršt svježih, mladih listova vrbovice, treba oprati i izlupati (izgnječiti) na dasci. Obrađena masa prebaci se u emajliranu posudu i doda joj se rakijska ašica čistog nerafiniranog maslinovog ulja. Smjesu zatim treba dobro umjesiti i njome natopiti čistu gazu. Ovako pripremljen melem privija se na čireve, rane i uboje, a potom se sve fiksira zavojem. Melem je nužno mijenjati jednom dnevno, sve do potpunog izliječenja.

Infuz od nadzemnog dijela vrbovice:

Napitak se priprema od 1 čaše hladne vode i 15 grama sirovog nadzemnog dijela vrbovice. Sadržaj treba kuhati 15 minuta, a zatim ostaviti da odstoji još 45 minuta, pa procijediti. Koristi se tako da se pije jedna žlica prije jela.

Čaj od nadzemnog dijela vrbovice u cvatu:

Količina od 20 grama suhe droge nadzemnog dijela vrbovice u cvatu, prelije se sa 200 ml kipuće vode. Sadržaj treba ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim procijediti. Po 1 žlica ovako pripremljenog napitka uzima se 3-4 puta dnevno prije jela.

Odvar od rizoma vrbovice:

Napitak se priprema od 250 ml vode i 10 grama suhog rizoma vrbovice. Sadržaj treba kuhati 20 minuta, a zatim procijediti. Pije se 3-4 puta dnevno po jedna žlica.

Odvar od nadzemnog dijela vrbovice u cvatu:

15 grama suhe droge nadzemnog dijela vrbovice u cvatu treba preliti sa 250 ml kipuće vode i kuhati još 20 minuta. Nakon toga sadržaj maknuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji još 1-1,5 sata. Ohlađen odvar treba procijedi i piti po jednu žlica 3-4 puta dnevno prije jela.

Čaj od fermentiranih listova vrbovice ,"Koporski čaj":

Največu iscjeliteljsku moč ima droga spravljena od sirovine koja je pijre faze sušenja bila izložena prirodnoj fermentaciji. Ona sadrži dosta prirodnih sastojaka, koje organizam lako usvaja.

Priprema čaja:

15 grama dobro osušenih, a prethodno fermentiranih listova vrbovice treba preliti sa 250 ml kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 30 minuta a zatim procijediti. Dnevno piti tri puta po šalicu čaja, prije glavnih obroka, sa ili bez dodatka meda.

Sok od vrbovice:

Cjedi se iz mladih listova vrbovice, ubranih sa vršnog djela stabljike. Konzumira se 1 žlica svježe iscjeđenog soka sa isto tolikom kolicinom meda 4 (četiri) puta dnevno.

Brašno od rizoma vrbovice:

Rizomi vrbovice se ogule, očiste od tamnih dijelova iskomadaju na sitnije djelove i osuše. Ovako pripremljenu sirovinu smeljemo u mlincu za kavu. Dobivena smjesa se pomješa u jednakim dijelovima sa kukuruznim brašnom i koristi za pečenje kruha, pogačica i palačinki.

VRBOVICA



NUSPOJAVE:

Kad se ljekoviti pripravci od vrbovice koriste u precizno određenim dozama, ne postoji mogučnost da budu kontraindicirani. No, sa ovom biljkom moramo biti oprezni. Austrijski (njemački) naziv ,"Unholdenkraut" – prevodi se kao ,"vražja trava", čime se istiće upozorenje na njene halucinogene (sedativne) osobine.

Odvar od listova vrbovice može kod nekih ljudi izazvati mučninu. Ipak, najveća opasnost prijeti u rano proljeće, kad se mlada, tek iznikla, vrbovica može lako zamijeniti sa nekim otrovnim biljkama iz obitelji ljiljana. U toj fazi rasta, samo iskusno oko, može prepoznati mladu vrbovice.

Sigurnost u prepoznavanju, garantirana je jedino na osnovi karakteristićne strukture njene lisne nervature.

molimo pročitati izjavu