TUŠT
TUŠT
Lat: Portulaca oleracea L. sativa
Engleski: Golden purslane, Purslane
Njemački: Portulak
Francuski: Aigremoine eupatoire
Slovenski: Portulaka, tolščak
Srpski: Tušt
Talijanski: Porcellana domestica
Narodni nazivi: Tušanj, tušac, tušnjak, portulak.
OPIS:
Potječe iz Azije gdje se odavno upotrbljava kao hrana.
U južnoj Europi pa i cijelom svijetu proširila se kao korov ili kao uzgajana biljka.
To je jednogodišnja puzava biljka, čija stabljika u visinu naraste 10-20 cm, s najčešće polegnutom stabljikom koja je sočna, mesnata, okrugla svijetlozelene do crvenkaste boje.
Listovi su debeli, mesnati i sočni, dužine do 2 cm, obrnuto jajasti, često loptasti, sjedeći, sjajni i glatki, svijetlozeleni.
Cvjetovi tušta su sitni i žuti, zvjezdastog oblika koji a rastvaraju se samo u sunčanim prijepodnevnim satima.
Vrijeme cvatnje: Lipanj - kolovoz
Miris i okus: Bez naročitog mirisa, ugodnog gorkog-kiselkasto-slanog okusa.
Stanište: Raste u vrtovima, vinogradima, na putevima kroz polja, livadama i rubovima šume.
Međutim može ga se naći također i na veoma lošem zemljištu samo neka je drenirano i da ne leži voda.
Ne smetaju mu visoke ljetne, niti niske zimske temperature. Veoma je prilagodljiv i brzo raste.
Još jedna velika osobina postoji kod njega, a to je što ga više režeš , bereš ili trgaš to bolje raste i više ga ima. To bi bilo nešto kao kod guštera regeneracija.
Može se i uzgajati kao i svaka druga biljka, odnosno salata ili zelje.
Branje i prerada: Bere se svježa biljka, te sjeme koje se može dosušiti i samljeti grubo kao začin, a fino kao brašno.
Svježi listovi su ukusni za jelo, pripremljeni kao salata.
Ljekoviti sadržaj: voda 92 - 95 %, bjelančevina 0,3 - 0,4 %, masti 1,3 - 2,2 %, Omega 3 kiseline, te vitamini C 20 – 50 mg, karotin 1,5 - 5 mg, nešto probavljivih ugljikohidrata, dosta željeza, kalcija i fosfora.
Tušt je prava riznica omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za naše zdravlje.
Tušt je odličan izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E.
Osim obilja omega-3 masnih kiselina, tušt sadrži: Šest puta više vitamina E od špinata, sedam puta više beta-karotena nego mrkva, 25 mg vitamina C po šalici (20% preporučenog dnevnog unosa), magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan.
U sebi ima još i fenilalanin, triptofan i biofenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti.
TUŠT
Ljekovitost biljke:
U našim južnim krajevima uz more i na otocima tušt je ljeti omiljen u salatama. Tušt je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa, aromatičan, a koristi se na razne načine, od pripreme svježih sirovih salata do kiseljenja u octu.
U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu. Kao pikantan začin dodaje se raznim jelima i to uvijek svjež, jer sušenjem gubi svoju vrijednost.
Od tušta se pripremaju razna variva a la špinat, a dodajemo ga i svježim zelenim salatama, proljetnim juhama, umacima od rajčice, te svježem kravljem siru.
U nekim krajevima pupoljci tušta kisele se kao i kapari.
Ljekovitost tušta koristi se za:
- u dijetnoj prehrani kod oboljenja probavnog sustava,
- u liječenju raznih parazita u crijevima,
- za snižavanje povišene tjelesne temperature,
- kao blago sredstvo za čišćenje tj. za pražnjenje crijeva,
- za pojačavanje mokrenja,
- kod svih oboljenja u kojima je potrebno jačati cijeli organizam,
- kod svih takozvanih vrućih bolesti (jetra),
- smatra se da sastojci u tuštu utječu na stezanje krvnih žila i time na povišenje krvnog tlaka, djelujući slično kao adrenalin.
Zbog sluzave tvari koju sadrži, preporuča ga se protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora.
U narodnoj medicini pripisuju mu se i brojna druga svojstva, kao na primjer da djeluje antibakterijski, kao čistač krvi i diuretik, a navodno pomaže i kod kašlja, temperature, upale desni, hemoroida, proljetnog umora, slabosti bubrega, arterioskleroze, glavobolje i oboljenja živaca.
Dakle, po svemu rečenom i viđenom radi se o jednom, velikom i važnom Božjem daru što nam je tu na dohvat ruke i to svaki dan.
Postoji i ovo upozorenje, a to uvijek iznova znači onu latinsku: "Nimis maxima." – Što znači - ničega previše jer neumjerena uporaba ima negativan učinak na organizam. Oksalna kiselina opterećuje bubrege, glikozidi deluju na srce, ne ga gnojiti sa umjetnim gnojem jer apsorbira nitrate.
U pučkoj medicini:
U pučkoj medicini tušt se preporučuje za:
- čišćenje krvi kao i kod izljeva krvi,
- za ublažavanje bolesti želuca i jetre,
- liječenje bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,
- kao protusredstvo kod velikih seksualnih potreba,
- za liječenje opeklina na koži pomoću svježih listova
Postoji velika vjerojatnost da ova biljka upravo sada raste u vašem dvorištu, jer prema statistici, on je najprošireniji "korov" na svijetu.
Tušt je minijaturna biljka, sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama.
Tušt je vrlo koristan ukoliko imate mokraćne ili probavne probleme. Ima antigljivično i antimikrobno djelovanje.
Koristan je i kod kožnih bolesti - pozitivno djeluje na akne, psorijazu i opekline.
Njegovo mlado lišće i stabljike idealni su u salatama i sendvičima.
Tušt je bogat pektinom, pa se može koristiti za zgušnjavanje juha i variva.
Povoljno djeluje na srce i krvne žile i ublažava grčeve u mišićima.
Ima i protuiupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju i tako sprječava nastanak ugrušaka u arterijama.
Pomaže u regulaciji razine kolesterola u krvi i smanjuje krvni tlak, a sluzi iz tušta djeluju umirujuće na infekcije i upale u crijevima.
Preporuča se kod žgaravice, gastritisa i zatvora.
TUŠT
Naročito se preporučuje:
Može se i kuhati kao zelje ili u zelenom stanju kao salata ili pak kiseliti ga kao i ostalo povrće, jedino se ne može sušiti jer mu je list i grana veoma mesnat i pun tečnosti.
Jermeni ovu biljku, a i Rusi, zovu Tandjur, ne tanđur ako ste mislili, jer nemam ruska slova da bih je pravilno napisala na žalost. Ja sam je dugo nazivala istim imenom dok nisam saznala da se kod nas ta ista biljka ne naziva tušt, u pojedinim krajevima tušanj, tušac, portuljak, u nekim mjestima ga zovu vrlo simpatičnim imenom, - debeli Janko.
Čupaju ga, satiru, tko god može, verujem ne znajući da uništavaju jednu vrlo zdravu i nadasve korisnu i jestivu samoniklu biljku.
Koristila se još u vreme starih Grka i Rimljana za prehranu.
Koristi se u ljudskoj prehrani nadzemni, mladi, sočni dio biljke koji se kod raznih naroda različito i priprema.
U Portugalu je koriste za pripremanje juhe, Turci ju koriste za spravljanje salata i nadjeva za pitu, Grci ju prže i kombinirju sa peršunom, češnjakom, origanom, maslinovim uljem i neizbježnim feta sirom za spravljanje ukusne salate, dok je, već pomenuti Jermeni, spremaju kao svježu salatu sa ili bez češnjaka uz obavezan vinski ocat, ali ju i konzerviraju tj. ostavljaju u teglama kao zimnicu.
Englezi i Nijemci ju također koriste za pripremu svježe salate, ali i kao varivo i zamjena za špinat.
TUŠT
Recepti:
Salata od tušta se sprema veoma jednostavno uz korišćenje isključivo vinskog sirćeta i poželjno je, maslinovog ulja, sa veoma malo ili nimalo soli.
Za zimsku upotrebu ostavljaju se svježe očišćene i oprane stabljike poredane u čistu teglicu zalijevene rastvorom koji se sastoji od svježe, po ukusu nešto kiselije i slanije vode, sa dodatkom sjeckanog češnjaka.
Salata od tušta:
Naberite dosta mladih izdanaka tušta. Operite tušt u cjedilu, kratko prokuhajte u slanoj vodi i izvadite ga u zdjelu. Dodajte nasjeckani češnjak i polijte maslinovim uljem i octom (vinskim), posolite i popaprite. Dobro promiješajte i jedite ga kao salatu ili prilog.
Pesto od tušta:
Potrebno (za dvije manje teglice):
250 g svježeg tušta (listova)
100 g parmezana
50 g tvrdog sira
20 g oraha
1 žličica soka od limuna
1 češanja češnjaka
1 dl maslinovog ulja
Priprema: Listove tušta oprati i ošušiti. Sve navedene sastojke staviti u blender i izmiksati u kremastu smjesu. Poslužiti na prepečenom kruhu, uz tjesteninu i salatu od rajčica i sl.
U salatama sa svježim povrćem odlično ide uz krastavce, luk i rajčicu, uz ostale zelene salate i radič, uz kuhani krupir i grašak, češnjak, od voća s dinjama i breskvama. Odličan je prilog jelima od mesa ili ribljim jelima.
TUŠT
NUSPOJAVE:
KONTRAINDIKACIJE: Oksalna kiselina opterećuje bubrege, glikozidi deluju na srce, ne ga gnojiti sa umjetnim gnojem jer apsorbira nitrate.
Trudnice i osobe s akutnim digestivnim komplikacijama savjetuje se izbjegavati tušt u bilo kojem obliku.