TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama...[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

PELARGONIUM RADENS





MIRISNA PELARGONIJA

Lat: Pelargonium radens

Rosenkraut ili njemačka pelargonija

Ostala narodna imena: žeravac, geranijum, goruča ljubav, cukarini

OPIS:

Mekan do poludrvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, uspravan malen grm sa puno stabiljka visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem.

Pelargonija na najmanji dodir ispuštaju intenzivan miris koji je teško opisati, a podsjeća na limunski šerbet i zrele jabuke, na paprenu metvicu i crvene ruže, tako da je zalijevanje prava mirisna svečanost.

Uporaba: lišće, korijen, cvijeće

Kod nas je jednogodišnja, a u toplijim krajevima trajnica. Visine 60- 90 cm. Voli sunce ili djelomičnu sjenu. Cvjeta blijedoljubičasto ili ružičasto. Cvjetovi joj nisu naročito veliki, njena prednost je mirisno i atraktivno nazubljeno lišće. Treba ju umjereno zalijevati. Razmnožava se reznicama.

Svoju imam otprilike deset godina u teglici. Preko ljeta ju iznesem na balkon, a po zimi ju držim u dnevnom boravku. U jesen prije zime, obrežem joj grančice, operem ih i nasjeckam sitno pa ih osušim. Mješam ju sa šipkom, drenjkom i medvjeđim jabučicama za ukusan i aromatičan domaći čaj.




MIRISNA PELARGONIJA



Ljekovitost:

Tradicionalno se propisuje protiv probavnih problema, poput dijareje i dizenterije, te u slučaju infekcije dišnih putova, uključujući prehlade, kašalj i tuberkulozu. (Koristi se korijen biljke).

Može se i spraviti čaj od listova koji pomaže kod dijebetesa, ali i drugih stvari!!

Mješavina pelargonije u prahu odlično je sredstvo protiv hunjavice u početnoj fazi.

Taj prah se samo "njuška" (samo mirisati, ne ušmrkavati). Može se i utrljati malo u nos, gotovo uvijek pomaže!

Ova biljka je prilično neistražena, ali kod nas se godinama koristi kao alternativni lijek isključivo za šečernu bolest. Osobno poznajem osobe kojima je pomogla pri izliječenju šećerne bolesti.

MIRISNA PELARGONIJA



Osobnost:

Pelargonium radens, rosenkraut ili njemačka pelargonija, miriši kao limun. Zimi je treba unijeti u kuću, ali ne na tamno mjesto.

Zvali su je i "biljka ljubavi. Rodom iz Južne Afrike. P. radens se uzgaja kao ukrasna biljka u Sjevernoj Americi, u USDA. Razmnožava se sjemenom i reznicama stabljike.

U kulinarici se koristi za voćne salate, kompote i kolače.

Tradicionalno su jestivi listovi korišteni kao začin u želejima i biljnim čajevima.

Eterično ulje izvađeno iz lišća i cvijeća se koristi komercijalno kao hrana i začin- aditiv. Ovo eterično ulje je klasificiran kao općenito priznat kao Sef od strane US FDA kada se i male količine dodaju hrani.

Nekad su je koristili kao ljekovitu biljku kod napada epilepsije, kod problema sa srcem, protiv proljeva, za mirisne kupke, a za ugodni miris krevetnine stavljalo se lišće u ormar.

Inaće tjera muhe i komarce.

U kozmetici:

Pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je "usadio" osobine kineske limunske trave u mirisni afrički geranijum.

Listovi se osuše za izradu biljnih jastučića.

MIRISNA PELARGONIJA



Mirisi:

Mirisne Pelargonium radens, Ruže-mirisne geranijima, Pelargonium graveolens Group, uzgaja za svoje parfeme eteričnog ulja, dobiveni destilacijom vodene pare iz listova i cvjetnih zelenih dijelova. Glavni proizvođači tog parfema su Kina, Maroko, Egipat, Rusija, Francuska, Madagaskar, otok Réunion, i Alžir.

Miris eteričnog ulja proizvedenog varira ovisno o njegovom porijeklu i raznolikosti biljka, da u Sjevernoj Africi je lagana i vrijedi više od pravog ružinog mirisa, dok je ulje iz Réunion ima više minty i voćni miris.

Ta je biljka također bila korištena za hormonalne probleme.

Komercijalni parfemi koji sadrže ulje mirisne Pelargonium radens uključuju "Brut" Fabergeov, "Caleche" pa Hermes, "Égoiste" pa Chanel, i "Jazz" Yves St. Laurent-.

Poznate vrste: Persian Queen, Santa Maria, Old Spice.

Svojstva:

Pelargonium radens ulje sadrži citronnellol i geraniol, ISO-menthone, linalol i druge kemikalije, oni su antimikotskim, antidepresiv, antiseptik, antispasmodic, anti-upalno i adstrigentno sredstvo.

Eterično ulje:

Između 300 i 500kg biljnog materijala potrebno za dobivanje oko 1 kg eteričnog ulja. Većina eteričnih ulja žlijezde nalaze u lišću. Nakon rezanja, biljke se suše djelomično ostavljajući manje vode da se ispari i izvađen iz biljnog materijala tijekom destilacije, a time i povećanje prinosa ulja. Pelargonium radens ulje je opisano kao prirodni parfem.

Često se koristi za miris sapuna i deterdženata, jer, za razliku od mnogih drugih eteričnih ulja. Pelargonium radens aroma profil nije lako utjecati na alkalne prirode sapun proizvoda. Pelargonium radens varira puno preko naprezanja i destilacija, dijelom zbog toga što biljka je uvelike pod utjecajem klime i tla na kojem raste.

Mirisni listovi:

Pelargonium radens uvijek su bili najpopularniji od mirisnih vrsta lista, a eterična ulja izvađena iz njihova lišća su važni u parfemo-industriji. Listovi se koriste za miris jabuka (pite, pekmezi), želeja i finih kolača.

Osim što su mirisni, Pelargonium radens listovi su također privlačni teksturom. Oni čine dobrodošlice u vrtovima za slijepe. Daju dobru cirkulaciju zraka i vode, samo kada je površina tla suha.

MIRISNA PELARGONIJA



Kuhinja:

Pelargonije sa svojim privlačnim lišćem koje može imat širok raspon božanstvenih mirisa, kulinarski su izazov.

Koritite ih za čajeve, umake, deserte, ocat i mnoge druge stavri!!

RECEPTI:

Ogulite koru lubenice, nakon toga narežite na komadiće i procijediti kroz fino sito (ili u mikseru). U lubenice dodati šećer, a zatim ga kuhajte polako 3-4 sata da ispari pola svog volumena. Dodajte mirisnu Pelargonium radens u kipuću smjesu voća, promiješajte. Naspite u staklenke i ostavite da se ohladi u hladnjaku.

Uživajte!

NUSPOJAVE:

Nisu poznate!

molimo pročitati izjavu