TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiata ) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke.[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

PASTRNJAK





PASTRNJAK

Lat: Pastinaca sativa L.

Eng: Parsnip, wild parsnip

D: Pastinak

Fr: Le panais

Tal: Phastinaca

Slo: Pastinak, rebrinec

Srb: Pastrnak

Ostala domaća imena: Paškanat, paštrnjak, paštrnak, jelinjak, rebrinec.

Opis:

Snažna dvogodišnja biljka koja naraste do 1 m, šuplje, rebraste, žljebaste, razgranate stabljike.

Neparno perasti listovi jajoliki ili lancetasti, na rubu nazubljeni, sjedeći razdijeljeni na 3-7 dijelova, s obiju su strana sjajni, a odozdo fino dlakavi.

Listovi su na gornjem dijelu stabljike reducirani u rukavcu.

Cvjetovi zlatnožute boje tvore štitove na dugim peteljkama.

Plod je eliptičan, 7 mm. dug i 3-5 mm. širok, s uskim krilima na rubu.

Podzemni dio je jako vretenasti bjelkasti korijen.

Vrijeme cvatnje: svibanj-lipanj

Miris i okus: biljka bez naručitog mirisa, a korijen aromatična slatkasta okusa.

Staništa: Raste na livadama, uz putove, rubove šuma, proplanaka, a uzgaja se plantažno i u vrtovima.

Branje i prerada: Sabiru se korijen i listovi vrtne sorte pastrnjaka, te sjeme koje se rabi kao začin.

U službenoj medicini pastrnjak nije priznat kao ljekovita biljka. Zanimljivo je, međutim da se alkaloid tzv. pastinacina, kojeg ima u svim dijelovima biljke, u SSSR-u proizvodi u čistom obliku i koristi za suzbijanje stenokardije, u neurozama koje se manifestiraju stezanjem krvnih žila.




PASTRNJAK - DETALJI



Način proizvodnje:

Pretežito se uzgaja izravnom sjetvom sjemena.

Sjetva se vrši tijekom ožujka u brazde/redove duboke 2 cm i razmaknute 25 cm.

Pošto ima nešto slabiju klijavost, treba ga sijati gušće, što znači da je za uspješan uzgoja pastrnjaka nužno utrošiti 6-7 grama sjemena na četvorni metar.

Za desetak dana dolazi do nicanja biljaka koje se nakon razvitka nekoliko listova presađuju na konačan razmak od 15 cm u redu.

Prorjeđivanje se vrši kada je tlo dovoljno vlažno, a sve kako ne bi oštetili biljke koje smo ostavili za uzgoj.

Navedeno se prorjeđivanje provodi kad su izdanci pastrnjaka dostigli 3 cm visine.

A da biste dobili dobru kvalitetu proizvoda, usjev se nekoliko puta okopava, plijevi i redovito zalijeva.

Dolaskom jeseni, čim lišće odumre, proizvedeni pastrnjak se odmah ubire iz razloga što je njegov korijen spreman za berbu čim se i razvije.

Konačna berba pastrnjaka obično se provodi u studenom ili se za potrebe domaćinstva on ostavlja na gredici tijekom cijele zime.

S četvornog metra površine može se uglavnom ubrati oko 5 kg korjenova.

Začinska biljka:

Pastrnjak po svojim prehrambenim i ljekovitim svojstvima ide u red najvrednijih povrtnih kultura, a u nas je u mnogim krajevima gotovo nepoznat.

Teško je barem približno govoriti zašto se pastrnjak u nas ne sije u većim količinama i zašto u jelovnicima prosječne obitelji ne zauzima ono mjesto koje bi mu po svim mjerilima pripadalo jer ide u red najvrednijih povrtnih kultura, a gotovo je nepoznat u mnogim našim krajevima.

Možda je uzrok njegov slatkasti okus, a naše balkansko nepce više voli oštrije začine, a pastrnjak je začinska biljka.

Njemačke domaćice istuku sjeme pastrnjaka, koje je vrlo aromatično, u avanu, spremaju ga tako zdrobljenog u staklenku i upotrebljavaju kao koristan i zdrav začin za pripremanje zelene salate, salate od krastavaca ili rajčice, za jela od bundeve, kiselog zelja, za začiniti govedinu i puretinu.

Naime, praksa je pokazala da se uvrštavanjem pastrnjaka u dnevni obrok mliječnih goveda znatnije povećala kakvoća proizvedenog mlijeka.

Kultivirani pastrnjak je, kao i većina povrtnica, nastao iz divljeg, samoniklog pastrnjaka na tlu Europe, koji i danas raste u izobilju u europskom dijelu Rusije, na Kavkazu i nekim Balkanskim zemljama.

U prirodi rastu i neke zaista otrovne biljke (kukuta i trbulja) koje mu jako sliče.

Trovanje tim biljkama pripisuje se pastrnjaku, jer ih je čovjek u svom neznanju zamijenio.

U mnogim Europskim zemljama, upotrebljava se znatno šire i raznovrsnije nago u nas.

U Irskoj seljaci prave od pastrnjaka i hmelja izvrsno pivo, kuhaju marmeladu, fermentirane napitke s kvascem te cijenjeno vino.

Zbog znatne količine šečera, od pastrnjaka se može proizvoditi alkohol.

Od sušenog i mljevenog korijena može se pripremati izvrstan kruh.



PASTRNJAK - KORIJEN



Ljekoviti sadržaji:

korijen sadrži 14,5 posto ugljikohidrata,

1.3 posto bjelančevina,

0.4 posto masti,

800-1200 mg mineralnih sastojaka, i to kalija 450-700 mg, kalcija i fosfora

48-50 mg, magnezij,

sumpor, željezo i bakar, vitamina C 17-32 mg,

eterična ulja i alkaloidi.

Energetska vrijednost na 100 g pastrnjaka je 315 kj ili 75 kal.

Ljekovitost prema drugim narodima:

Ovaj začin deluje stimulativno na apetit, poboljšava probavu, djeluje protiv grčeva u crijevima i kao diuretik.

Čaj od korjena pomaže u smanjivanju kašlja, ima tonizirajuće efekte kod općte slabosti, ublažava bol, preporučuje se za izbacivanje pjeska iz bubrega.

Sok od pastrnjaka poboljšava probavu, jača stjenke kapilara, ublažava bol.

Koristan je protiv bronhitisa, pneumonije, tuberkuloze pluća, emfizema.

Normalizira metabolizam, malo smanjuje sadržaj šećera u krvi.

Pastrnjak pripada obitelji štitariki (familiae umbelliferae), a ljekarnički mu je naziv radix pastinacae sativae s. silvestris.

Ova je biljka prirodni afrodizijak, antiskorbut, antispazmatik, dermetik, dijetetik, diuretik, holagog, kradiotonik, karminativ, rubifacijens i sedativ.

Pradomovina pastrnjaka je sjeverna Europa. rimski car Tiberije, inače veliki obožavatelj pastrnjaka, donio ga je u Rim s obala Rajne.

Zbog visokog postotka šećera neki narodi, primjerice Irci, koristili su uz hmelj i pastrnjak za pripremanje izvrsnog piva, zatim kuhaju marmelade, fermentirane napitke s kvascem, cijenjeno vino.

Zbog znatne količine šečera, od pastrnjaka se može proizvoditi alkohol.

Od sušenog i mljevenog korijena može se pripremati izvrstan kruh.

Kod oboljenja kod kojih se stvaraju nakupine vode, pastrnjak kao dijetalno povrće, ima višestruko djelovanje.

To je snažan diuretik koji izravno potiče rad bubrega, srca, pluća i jetre, koji zbog nakupina vode inače ne mogu normalno funkcionirati, a kao dijetetik pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, kao što su zastoj mokraće, infekcije, kamenci, pijesak i bakterije.



PASTRNJAK - CVIJET



Način primjene i doziranje:

Dijete s pastrnjakom pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako se juhama od pastrnjaka dodaju peršin ili celer.

Zapadna pučka medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.

Visokovrijedni sastojak alkaloid pastincin koji se danas proizvodi i u čistom stanju koristi se za liječenje:

- bolesti srca kao što su stenokardije, neuroze koje se manifestiraju stezanjem krvnih žila i grčevima u crijevima

- reumatskih oboljenja

- nesanice

- nadutosti u crijevima

- za regulaciju probave

- za ublažavanje tegoba sa želucem i žuči, naručito kod slabog izlučivanja žuči.

Juha:

(dijeta za mršavljenje)

100 g. korijena pastrnjaka, 50 g. poriluka, 50 g. zobenih pahuljica.

priprema:

Korijen pastrnjaka skuhati i pred kraj kuhanja dodati sitno izrezan poriluk i zobene pahuljice, te začiniti listovima ružmarina.

Po ukusu možete posuti ribanim parmezanom.

Upotreba: Uzimati kao diuretičnu juhu bogatu mineralnim sastojcima i ugljikohidratima.

Ovakve juhe s dodatkom korijena peršina i celera pojačavaju izlučivanje mokraće.

Ako se juha od pastrnjaka jede duže vrijeme, njezino diuretično djelovanje znatno će utjecati na smanjenje tjelesne težine!!!

PASTRNJAK - BILJKA



Popečci od pastrnjaka:

Tri četvrtine šalice naribane mrkve i pastrnjaka (otprilike 2 mrkve i 1 pasternjak), pola šalice sitno nasjeckane ljutike, 1 veliko jaje, lagano umućeno, trećina šalice krušnih mrvica, sol i papar (prema ukusu), prstohvat mljevene ljute paprike, biljno ulje za prženje.

Pomiješajte mrkvu, pastrnjak, ljutiku, jaje, mrvice, sol i papar. Zagrijte ulje u velikoj tavi, na srednjoj vatri. Oblikujte popečke i pržite ih u ulju 5-7 min sa svake strane, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite sa salatom od rukole ili matovilca,

Toksičnost:

Sadrži fototoksične furokumarine koji pod utjecajem sunčevog svjetla od 3200 do 4000 angstroma mogu izazvati fotofitodermatozu (dermatitis striata et bullosa pratensis).

Kontraindikacije:

Osjetljive ili alergične osobe neka izbjegavaju kontakt s pastrnjakom, jer može izazvati jak alergični dermatitis.

PASTRNJAK



Oprez:

Divlji pastrnjak treba dobro poznavati, da se na zamijeni s otrovnom kukutom i trubeljkom, kojima je nalik.

molimo pročitati izjavu