TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

PASJI TRN



PASJI TRN

Pasji trn ili vučji trn, vukodržica, sibirski ananas

Latinski: Hippophae rhamnoides

Elaeagnaceae

Seaberry ili Sea Buckthorn Berry



OPIS:

Pasji trn ili vučji trn (Hippophae rhamnoides), biljna je vrsta iz obitelji Elaeagnaceae. Zimzelen je trnovit grm visine između 1 do 6 m, a može biti i u obliku guste šikare. Muški i ženski cvjetovi rastu na odvojenim grmovima. Listopadni, dvodomni, trnoviti grm ili niže stablo s dugim podzemnim izdancima i uspravnim granama, koje su smeđe ili srebrenaste kad su mlade, a kasnije postanu sive; naraste do 10 m visine.

Listovi su naizmjenični, dugi, kopljasti, srebrni na donjoj strani, a kasnije smeđe-crveni i ljuskasti. Muški cvjetovi sakupljeni su u kratke rese; ženski cvjetovi u rahle grozdove na stapkama. Cvjeta u travnju i svibnju. Oprašuje se pomoću vjetra. Plod je narančasta ili žuta bobica sa smeđim točkicama.

Plod je narančasto-crvene boje i vrlo bogat karotinom i vitaminima C, E (alfa tokoferol) i F. Od pulpe vučjeg trna proizuvodi se ulje koje sadrži prirodne pigmente karotenoide, tokoferol, fitosterol i palitoleinske kiseline. Djeluje protuupalno i baktericidno i pomaže u zacjeljivanju ožiljaka

Pasji je trn jedna od najbolje istraženih biljaka kada je riječ o djelovanju staništa, nadmorske visine, uvjeta podneblja i stupnja dozrijevanja na količinu vitamina C. Ne zahtijeva posebne uvjete u tlu i svojim dubokim korijenjem može uspijevati na šljunkovitim tlima i do 4000 m iznad razine mora. Često se uzgaja u prostranstvima sjeverne Europe i Azije, gdje je glavni izvor vitamina C.

Pasji trn na našem se području može naći u obliku različitih podvrsta u planinskim dolinama i obalnom području, a u vrtovima i parkovima uzgajaju ga i kao ukrasni grm. Pun je vitamina i tvari koje čuvaju srce. Plodovi se skupljaju na početku zriobe, u kolovozu i rujnu, dok su svijetle boje i još tvrdi.

Plodovi služe i za ljudsku prehranu ali samo u prerađenom obliku, (sirove bobice nisu za jelo); za marmeladu, pekmez, žele (bez sjemenki), vitaminski koncentrat, sok, dodatak različitim jelima i drugo.

Žute ili narančaste plodove koristimo prerađene u sokove i marmelade, tek rijetko osušene. Ubiremo ih u rujnu, odnosno prije nego što posve dozriju. Tada je količina vitamina C najveća, a količina maslačne kiseline, koja im kasnije daje neugodan okus, najmanja. Hranjivi su i lako probavljivi, nešto bolji kada izmrznu.

Raste po šljunčarama i riječnim prudovima. Pasji se trn često sadi u grmovitim nasadima uz nove ceste ili parkirališta. Uspijeva i u vrtu. Biljka je dvodomna; kako bismo dobili plodove, moramo imati muške i ženske biljke.

Napomena:

Mnoge podvrste, koje se razlikuju po obliku, boji i okusu ploda te sadržaju aktivnih sastojaka, dostupne su danas na tržištu. Pojedine vrste uzgajaju se za različite svrhe - za potrošnju odmah ili kao sirovina za farmaceutsku industriju.




PASJI TRN



Tajna tibetanske dugovječnosti:

Tajna drevne tibetanske medicine konačno je razotkrivena. Tisućama godina tibetanci su koristili voće koje raste u Himalajama kao hranu i lijek za brojne tegobe. Sada, znanost je potvrdila da je ono najmočniji prirodni lijek za mnoge bolesti.

Riječ je po pasjem trnu, biljci latinskog naziva Hippophae rhamnoides. Ova biljka je u narodu poznata kao vučji trn, sibirski ananas i vukodržica.

Danas je dokazano da je pasji trn koristan za liječenje mnogih tegoba poput iscrpljenosti, infekcija, kardiovaskularnih bolesti, problematične kože, čira na želucu, čak i karcinoma.



PASJI TRN - DETALJI



Ljekovita svojstva pasjeg trna:

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju:

Osim toga, djeluje i antikoagulativno, sprječava nastanak krvnih ugrušaka jer snizuje količinu fibrina u krvi. Pokusima na životinjama znanstvenici su potvrdili pretpostavku da ulje iz usploda i sjemenke zacjeljuje želučane čireve. Flavonoidi povećavaju snagu kojom srce tjera krv u krvožilni sustav, elastičnost žila i snižavaju periferni krvni tlak. Na imunološki sustav djeluju stimulativno i sprječavaju nastanak tumora. Osim vitamina C, u drogi se nalazi i vitamin E. Voćne kiseline blago čiste crijeva. Zahvaljujući osmotičkom djelovanju, povećavaju količinu tekućine u crijevima, dok istodobno potiču i rad mišića crijeva.

Pasji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcioniranje tijela.

Bogat je flavanoidima - fitonutrijentima za koje se zna da smanjuju širenje raka, utječu na smanjenje bolova i upala, te pomažu postizanju normalne tjelesne težine.

Sadrži provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i K1.

Sadrže: vode 80%, masti 9%, glukoze 2% , kiselina 2%, fruktoze 1%, celuloze 0,5%, tanina 0,1% i mineralnih tvari 0,05%. Imaju visok sadržaj vitamina C, cak 10 do 15 puta više nego limun sadrže provitamin A, vitamin B1, B2, B6, E i F.

Ulje pasjeg trna bogato je folnom kiselinom (vitamin B9), koja je od ključne važnosti za regeneraciju DNK.

Njegova antioksidativna snaga je 70 000 prema ljestvici ORAC. Sadrži uljne enzime superoksidne dismutaze (SOD) na čijem se djelovanju temelji obrana od oksidativnog stresa, biljne sterole, 20 mineralnih elemenata uključujući željezo, bakar, mangan, selen, itd.

Ima najveći postotak rijetke omega 7 masne kiseline ( 30% - 35%). Ulje pasjeg trno je jedino poznato biljno ulje na svijetu koje sadrži omega 3, 6, 7 i 9 zajedno. Sve to ga čini jednom od najljekovitijih bobica svijeta.

Kao adaptogen, pasji trn pomaže kod mentalnog i fizičkog stresa.

Sinergija bioaktivnih sastojaka čini ga nezaobilaznim saveznikom u održavanju ljepote i pomlađivanju organizma.

Ulje pasjeg trna ubrzava regeneraciju stanica čime utječe na smanjenje bora i usporava starenje kože.

Pasji trn djelotvoran je kod čitavog niza kožnih problema, uključujući dermatitis, psorijazu, akne, rane, opekline, ekceme i strije.

Njegovu djelotvornost potvrđuju i istraživanja objavljena u znanstvenom časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications.

Pasji trn se tradicionalno koristi kod astme, kroničnog kašlja, ostalih problema s dišnim putevima. Jača obrambene snage organizma i spjećava infekcije.

Studija objavljena u Journal of Functional Foods ukazuje da svakodnevnom konzumacijom biljke pasji trn (količine od 28 grama bobica ili 5 grama ulja na dan) možemo imati korisne učinke za zdravlje – prije svega na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. To svojstvo potvrđeno je i u studiji objavljenoj u časopisu Medical Science Monitor.

Pasji trn potpomaže i mršavljenju. Rijetka omega 7 masna kiselina u sastavu biljke signalizira tijelu da prestane pohranivati masti.



Kapljica zdravlja:

Hippophae rhamnoides ili vučji trn prirodni je izvor vitamina i drugih bioaktivnih sastojaka, poput karotenoida i flavonoida, koji snizuju kolesterol, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, snizuju krvni tlak i šećer u krvi te imaju antioksidativno djelovanje.

Promjena prehrambenih navika koja se odnosi na uključivanje hrane s bioaktivnim sastojcima (poput polinezasićenih masnih kiselina, biljnih sterola, antioksidanta i vitamina) jedan je od najvažnijih načina kako promjenom životnih navika možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Upravo vučji trn obiluje tim blagotvornim sastojcima – bobice su bogati izvor vitamina i minerala, a njihov sok sadrži neke proteine, vitamin C, vitamin E, karotenoide, različite minerale i organske kiseline.

Antiaterogena, hipolipemička, hipotenzivna, protuupalna, hipoglikemična i antioksidativna svojstva pasjeg trna su od posebnog značaja za prevenciju, pa i liječenje kardiovaskularnih bolesti.



PASJI TRN - ULJE



ULJE:

Pasji trn, sjemenke (Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae)

Za razliku od ulja sjemenki jagode, ulje sjemenki pasjeg trna unikatan je prirodni proizvod, temeljen na dugotrajnom istraživanju optimalnih uvjeta uzgoja, sorti i vremena branja. Iz pasjeg trna mogu se dobiti dva biljna ulja, ovisno o dijelu ploda iz kojeg se tiješti: ulja pulpe ploda te ulje sjemenki. Intenzivno crveno ulje pulpe pasjeg trna već je dostupno na tržištu, bogato je karoteoidima i palmitoleinskom kiselinom. Ulje sjemenki pasjeg trna, nasuprot ulju pulpe, sadrži puno polinezasićenih masnih kiselina, poput alfa-linolenske kiseline. Sadrži dobar balans masnih kiselina, zajedno s visokom koncentracijom protuupalnih karotenoida i tokoferola. Stoga se koristi za tretman bora u anti-age kozmetici, te za kožu sklonu iritacijama i upalama, te svaki put kada joj je potrebna intenzivna regeneracija.

Pasji trn, pulpa (Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae)

Biljno ulje pulpe pasjeg trna vjerojatno je najbogatije karotenoidima od svih biljnih ulja i macerata. Iznimno snažne crvene boje, poput krvi, izvor je ove klase spojeva, prekursora vitamina A, stoga se koristi u njezi zrele kože, u pripravcima za sunčanje, pakunzima za kosu, kozmetici za zrelu kožu, kod bora i kada je potrebna intenzivna regeneracija kože. Obavezno se miješa s drugim uljima, jer je toliko bogat ljekovitim spojevima i toliko je intenzivno obojen da se ne nanosi sam na kožu. Dovoljno je 5-10 kapi biljnog ulja pulpe pasjeg trna na 10-tak mililitara drugih biljnih ulja poput badema, da se dobije iznimno hranjivo i ljekovito ulje. Poput makadamije, bogat je palmitoleinskom kiselinom, izvrsne za njegu zrele kože.

Ulje pasjeg trna dramatično smanjuje razinu štetnog kolesterola i C-reaktivnog proteina, za kojeg je poznato da oštećuje stanice i povezan je s nekim bolestima, poput srčanih oboljenja. Djelotvoran je kod probavnih smjetni i čira na želucu.

Ovo ulje stvara zaštitni ljekoviti omotač oko želuca i probavnog trakta i time smanjuje štetne efekte patogenih mikroorganizama, kao što su Escherichia Coli i Helikobakter Pylori. Impresivna su i svojstva pasjeg trna kad je riječ o raku.

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu ISRN Pharmacology znanstvenici su otkrili da je pasji trn sprječava rast tumorskih stanica i pojavu limfatične leukemije.

Studije u časopisima Fitoterapia i Nutrition and Cancer potvrđuju njegova izvanredna antitumorska svojstva. Pasji trn efektivan je i kod očuvanja kognitivnih sposobnosti, te kod liječenja degenerativnih neuroloških bolesti koje uključuju pogoršanje motoričkih sposobnosti.

Ulje iz plodova djeluje protuupalno, baktericidno i štiti kožu. U istočnoj Europi i Aziji koristi se za zacjeljivanje opeklina, operacijskih ožiljaka i u kozmetici. Ulje iz sjemenaka utječe na propusnost bioloških membrana i štiti jetru od utjecaja raznih štetnih tvari. Njegovo ulje djeluje i kao prirodna zaštita protiv sunca.

Osnovno djelovanje: protuupalno, snažno regenerira kožu, djeluje protiv bora. Hladno prešano, nerafinirano; dobiveno iz pulpe ploda.

Ovo vrlo skupo ulje apsolutno opravdava svoju cijenu. Bogato je palmitoleinskom kiselinom, provitaminom A, vitaminom C i E. Izvanredno njeguje umornu, zrelu i naboranu kožu. Potiče regeneraciju kože kod opeklina, čireva, ekcema, te kod rana koje teško zacjeljuju.

Zbog sadržaja karotenoida, priprema kožu za ljetne mjesece i izlaganje suncu. U samim sredstvima za sunčanje daje koži brončani ten, a isto tako pomaže oporavku izgorene kože.

Ulje pasjeg trna uglavnom se koristi u luksuznoj kozmetici.

Iako je ulje pasjeg trna biljno ulje, zbog svojeg intenzivnog djelovanja, ali i zbog jarke narančaste boje, ono se koristi u koncentracijama poput eteričnog ulja. Na primjer, na 30ml uljne mješavine dodaje se 3-6 kapi pasjeg trna.

Mješavina protiv bora:

15ml biljno ulje argan, 15ml macerat centele u plodu divlje ruže, 4 kapi biljno ulje vučji trn, 5 kapi eterično ulje arapski tamjanovac, 5 kapi eterično ulje palmarosa

Ako ovu mješavinu koristite kao dnevnu njegu, nabolje je prvo nanijeti odgovarajući hidrolat (za ovaj tip kože preporučamo hidrolat bušina) na lice i namazati ulje dok se koža još nije sasvim posušila. Tako ustvari na lice nanosite jednu inačicu kreme bez emulgatora, obzirom da koža istovremeno dobiva i masnu i vodenu fazu.

Ljekovito djelovanje ulja pasjeg trna:

- pomlađuje organizam

- štiti od stresa

- pomaže kod želučanih bolesti

- poboljšava kognitivne sposobnosti

- potpomaže mršavljenju

- jača imunitet

- štiti od sunca

- pomaže kod dermatitisa, akni i psorijaze

- njeguje kožu i kosu

- ima antitumorsko djelovanje

- regenerira i pomlađuje kožu

- pomaže kod astme i bolesti dišnih puteva



PASJI TRN



RECEPTI:

Sok.

1 šalica bobica pasjeg trna, 1/2 šalice vode, 1 žlica meda

Staviti sve sastojke u multipraktik i dobro izmiksati. Piti svaki dan po jednu čašu i uživati u okusu i zdravlju!

Liker s pasjim trnom:

Sastojci: Staklenka bobica pasjeg trna, oko pola litre votke

Priprema: Za liker upotrijebite potpuno zrele bobice. Stavite ih u zamrzivač na tjedan dana da postanu slađe i blažeg okusa. Napunite staklenku zamrznutim bobicama i prelijte votkom. Ostavite da odstoji dva do tri mjeseca na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje. Procijedite, ulijte u bocu i ostavite da odstoji još barem šest mjeseci, jer što dulje stoji okus će mu biti bolji.

Žele od pasjeg trna

Sastojci: 12 šalica bobica pasjeg trna, oko 5 šalica šećera, vrećica pektina

Priprema: Očistite i zgnječite zrele bobice. Dodajte šalicu vode, zakuhajte i lagano kuhajte desetak minuta. Istisnite sok u sokovniku ili kroz fino cjedilo. Trebali biste dobiti oko pet šalica soka, a ako nemate dovoljno, dodajte pola šalice vode. Uspite jednaku količinu šećera i zakuhajte uz neprestano miješanje. Umiješajte pektin, ponovno zakuhajte i kuhajte minutu uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, skinite pjenu i brzo ulijte u sterilizirane staklenke.



Praktična primjena:

Pasji trn možete koristiti na razne načine.

Za unutarnju upotrebu koristi se u obliku ulja, soka ili sirupa.

Preporučena doza je 1 do 3 žličice sirupa, 2 čajne žličice ulja ili 28 svježih bobica dnevno.

Za vanjsku upotrebu služi za liječenje suhe kože, osipa i ozljeda. te koristi se u obliku ulja. Ulje se nanese na oboljelo mjesto jedanput ili dvaput dnevno.

Od pasjeg trna možete napraviti i ukusne marmelade.

Suha koža, suhe oči, vaginalna suhoća, tjelesna težina, kolesterol, ateroskleroza, tromboze, gastritis, paradentoza...

Uzeti jednu čajnu žlicu 2 puta dnevno 15 do 20 minuta prije jela

Može se kontinuirano uzimati 6 mjeseci. Nakon toga naporaviti pauzu od 2 mjeseca pa ponovno uzimati 6 mjeseci

Čir na želucu i dvanaespalačnom crijevu:

Odrasli i djeca iznad 12 godina.

Uzeti 1 čajnu žlicu ulja 2-3 puta dnevno 20 minuta prije obroka

Vrijeme primjene 20-28 dana

Maksilarni sinusitis, laringitis i tonzilitis:

Preporuča se namočiti vatu u ulje i implicirati u nosnu šupljinu ili ukapati 2 do 3 kapi ulja

Za laringitis navlažiti sluznicu ždrijela uljem ili ispirati grlo s malkom vodom u koju ste pomiješali jednu čajnu žlicu ulja ( 0,5 lit vode)

Vrijeme primjene tijekom dva tjedna 2 puta dnevno. Provoditi i inhalaciju s nekolko kapi ulja 15 minuta nekoliko puta dnevno

Za opekline, dekubitus, oštećenje kože od radijacije:

Oblozi od zavoja natopljenih uljem

Nuspojave zračenja i kemoterapije pri lječenju karcinoma:

Uzeti pola jušne žlice 2-3 puta dnevno

Ulje pasjeg trna poboljšava razmjenu lipida jetre i štiti od kemijskih oštećenja izazvanim nuspojavama lijekova Vrijeme primjene je 2-3 tjedna. Postupak se može se ponoviti nakon 4 do 6 tjedana.

Ginekološki problemi ( erozija vrata maternice, HPV):

Tampone natopiti s 5 do 10 ml ulja pasjeg trna. Najbolje umetnuti tampon prije spavanja a ukloniti nakon 10 sati primjene

Vrijeme trajana tretmana: min. 12-14 postupaka

Bolesti zubnog mesa ( gingivitis, parodontitis, parodontne bolesti ) i izbjeljivanje zuba:

Natopiti vatu uljem i masirati desni. Vatu obilno natopljenu uljem ostaviti na zubnom mesu oko 10 min.

Uzimati oralno 1 čajnu žlicu dva puta dnevno 15 minuta prije jela.

Koža i kosa:

Uzimati oralno 1 čajnu žlicu dva puta dnevno 15 minuta prije jela.

Kožne tegobe (akne, pigmentacija, dermatitis)

Ulje nanjeti izravno na kožu ( samo na mjesta koja treba tretirati). Nakon 15 min ukloniti višak ulja vatom. Izravno na kožu nanositi smijete samo ulje bobica dobiveno postupkom hladnog prešanja. Vrijeme dermalne primjene tretmana 4 tjedna. Postupak se može ponoviti nakon 4 do 6 tjedana.

Pomlađivanje lica i izbjeljivanje pjega:

Kada se ovo ulje doda u kremu za lice, dobiva se efekt pomlađivanja i izbjeljivanja pjega. Dodati 5% ulja na ukupnu količinu kreme i dobro promiješati ili staviti kremu na dlan te kapnuti 2 do 3 kapi ulja pa utrljati u kožu.

Njega kose:

Dodati u šampon ili regenarator za kosu u količini od 10% od ukupne količine šampona ili regeneratora.

Liječenje kućnih ljubimaca:

Ulje se može davati i kućnim ljubimcima za iste tegobe kao i kod ljudi.

Mačke i mali psi do 4 kg: 2 ml ulja 2 puta dnevno, 15 min prije obroka

Srednji i veliki psi: 5 ml ulja 2 puta dnevno, 15 min prije obroka

Konji: 20 ml ulja 2 puta dnevno, 15 min prije obroka

U Rusiji, Rumunjskoj i Kini ulje se koristi u ljekovite svrhe i u kozmetičkoj industriji. Kod nas se ne prodaje.



PASJI TRN



UZGOJ - SADNJA:

Razmnožava se sjemenom i reznicama.

Biljka u nas ne raste vrlo često, pa se nikada nije koristila u većoj mjeri. Tko može, neka je posadi u vrtnu živicu i sam počne spravljati marmelade i sokove. Plodove ubiremo prije nego što postanu posve zreli.

Jedna od drvenastih vrsta izvrsnih mogućnosti, koja je neopravdano zapostavljena. Lijep je grm i koristi se u hortikulturi, posebno za živice. Medonosna je, a u novije vrijeme i perspektivna voćna vrsta. Vučji trn je trnoviti, listopadni grm plitkog korijena, koji naraste u visinu i širinu do 6 m. Podnosi praktično bilo koja tla, ako nisu trajno močvarna, previše slana ili duže vremena plavljena.

Dobro podnosi mraz i zagađenost zraka i ne strada od bolesti i štetočina. U nas ga ima na sprudovima Dunava i Drave. Vučji trn ima uske, duguljaste listove s kratkim peteljkama, koji su odozgo sivo-zeleni, a odozdo srebrnastobijeli. Cvjeta u ožujku i travnju. mirisni su i privlače pčele. Plodovi sazrijevaju od kolovoza do rujna i ostaju na granama dugo tijekom zime, a često izdrže do proljeća. Zbog ljepote plodova granćice se mogu rezati umjesto cvijeća.

Gusti, trnoviti grmovi svagdje pružaju zaklon, posebno sitnoj divljači, zaštitu za legla, a pticama daju plodove za hranu. Veći broj ptica dolijeće među te grmove u jesen, a zadržavaju se tu i ptice selice. Grupna sadnja vučjeg trna moguća je u vjetrozaštitnim pojasevima, na šumskim rubovima, čistinama, uz ceste i kanale. Odličan je izvor vitamina u zimskom periodu jer plodovi ostaju na granama tijekom čitavog zimskog perioda. Pripada grupi medonosnih biljaka.

Manje količine beru se ručno, trganjem s grančica izravno u pripremljene posude. Ruke treba zaštititi rukavicama. Na plantažama se beru posebnim strojevima koji trgaju plodove s grmova; ubrani se materijal tiješti, a sok se izbistri i konzervira.



NUSPOJAVE:

Moguća neželjena djelovanja ove biljke nisu zabilježena. Nemojte konzumirati pasji trn ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi.



molimo pročitati izjavu