TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

MRTVA KOPRIVA



MRTVA KOPRIVA (Lamium purpureum)



CRVENA MRTVA KOPRIVA

Lat: Lamium purpureum

Crvena mrtva kopriva je jednogodišnja biljka koja naraste do 30 cm visoko, ima sitnije listove, a i crveni cvjetovi su sitni.

Biljka cvate od svibnja pa sve do jeseni.

Ova biljka je iz roda skritosjemenjača, a pripada obitelji Usnjača (Lamiaceae), cvate crvenkastim cvjetićima koji su složeni u pršljenaste cvatove koji su smješteni u pazusima listova.

Iako ih mnogi ne razlikuju jer imaju sličan oblik listova a i rastu na jednakim mjestima, obična kopriva ima žaoke koje na koži izazivaju žarenje, dok mrtve koprive ne prijete takvim neugodnostima..

Jestiva je cijela mlada biljka prije nego što počne cvasati, a može se pripremati na razne načine, sama ili u kombinaciji s drugim vrstama samoniklog povrća. Sadarži dosta vitamina C i provitamina A, saponine, eterična ulja, tanin i nekoliko rijetkih mineralnih tvari.

Ako vremenski uvjeti dozvoljavaju može cvasti cijele godine, pri čemu, intenzivnije od veljače do listopada. Dobra je za ispašu pčela, naročito u travnju, kada ju pčele masovno posjećuju preko cijelog dana. Pored nektara daje i cvjetni prah (crvene boje).

Raste oko naselja, pored puteva, na neobrađenim njivama, baštama i ledinama. Susreće se svuda u ravnicama i brdskim krajevima. Odgovara joj plodno tlo. Razmnožava se sjemenjem, jestiva je biljka. Može se upotrebljavati za juhe, variva, pite i salate, i u kombinaciji sa špinatom, a u svakom slučaju s običnom koprivom.

Crvena mrtva kopriva dosta se upotrebljava za umirenje jakih proljeva.


MRTVA KOPRIVA (Lamium album)



Bijela mrtva kopriva (Lamium album)

Obitelj: usnače, Lamiaceae, (Labiatae).

Ljekoviti dijelovi biljke: cvijet.

Ljekarnički naziv: cvijet bijele mrtve koprive - Lamii albi flas.

Opis: Bijela mrtva kopriva ima jako razgranjeni, puzajući podanak. Stabljika je visoka 30 do 40 cm, četverobridasta, s unakriž raspoređenim listovima, koji su na dugim peteljkama, srcastog oblika i nazubljena ruba.

Razmjerno veliki, bijeli, dvousnati cvjetovi razvijaju se u pazušcu gornjih listova, u paštitastim nakupinama, a mirišu na med.

Cvate: od travnja do listopada.

Nalazišta: Bijela mrtva kopriva raste uz ljudska naselja, uz ceste, po živicama, uz plotove i jarke.

Vrijeme i način sabiranja: Beru se posve razvijeni cvjetovi, bez čaške. Suše se pažljivo i temeljito, na zraku i u sjeni te se spremaju u nepropusnu posudu da ne navuku vlagu i uplje­snive, pri čemu mijenjaju boju te postaju "zamazani", sivosmeđi.

Ljekovite tvari: Saponini, sluz, tanini, eterično ulje, flavonski glikozidi i kolin.

Ljekovita svojstva i primjena: Službena je medicina u pogledu primjene bijele mrtve koprive vrlo suzdržana. Nikako neće prihvatiti iskustvo koje govori da se unutarnjom i vanjskom pri­mjenom ove biljke uspješno liječi bijelo pranje u mladih djevojaka, kao i neuredne i bolne menstruacije.

Protiv navedenih se poteškoća često primjenjuje bijela mrtva kopriva zajedno sa stolisnikom, miješanjem u odnosu 1:1. Čaj od ove mješavine ili od same bijele mrtve koprive možemo davati djevojkama i mladim ženama već nekoliko dana prije menstruacije, ako osjećaju jake bolove u donjem dijelu trbuha.

Priprema čaja: 1 do 2 čajne žličice cvjetova bijele mrtve koprive (ili mješavine sa stolisnikom) prelijemo 1/4 l vode, zakipimo i ostavimo 5 minuta te ocijedimo. Preporučuje se uzimanje čaja tijekom više dana po 2 do 3 šalice dnevno.

Bijela mrtva kopriva u narodnoj medicini:

Čaj od bijele mrtve koprive vrlo je ukusan, pa ga ponegdje piju redovno ujutro i uvečer.

Tvrdi se da time sprečavaju slabokrvnost i pomanjkanje teka, razne kožne nečistoće i plućna oboljenja.

U narodnoj medicini ovaj čaj slovi kao lijek protiv bijelog pranja te neurednih i bolnih menstruacija.

Uzimaju ga i stariji ljudi, kao umirujuće i uspavljujuće sredstvo. U tom ga slučaju jako zasladimo medom.

Za vanjsku primjenu služi kao kupelj u liječenju bijelog pranja i gnojnih korijena noktiju.

U takvim se slučajevima često miješa s brđankom, pa čaj od ove smjese služi i za obloge rana koje teško zacjeljuju.

Dodatak: Mlado lišće od bijele mrtve koprive (također i od male i pjegave koje imaju crvene cvjetove) služi i kao rano proljetno zelenje, kuha se kao špinat.

NUSPOJAVE: Primjenom bijele mrtve koprive ne javljaju se nikakve neugodnosti.




MRTVA KOPRIVA (Lamium maculatum)



Pjegava mrtva kopriva (Lamium maculatum)

Treba spomenuti još jednu mrtvu koprivu koja je vrlo poznata u narodu i upotrijebljava se za liječenje i čajne mješavine.

Lamium maculatum ili pjegava mrtva kopriva, pjegavi medić...ova višegodišnja biljka je vrlo slična izgledom prethodnim vrstama.

Cvjetovi, njih 6 do 16, složeni su u prividnom pršljenu, sa zvonastom, često smeđe-ljubičastom čaškom.

Vjenčić je većinom čiste ruž-crvene, rijetko bijele boje i na prednjem cjevčastom dijelu cvijeta kao i na gornjoj usni pokriven prileglim dlačicama.

Donja usna cvijeta većinom je svijtloružičasta i prošarana s tamnocrvenim mrljama.

Biljka cvate od travnja pa do kasne jeseni, a raste uz puteve, ograde, na vlažnim napuštenim mjestima, a često se susreće sve do subalpskih područja.

Ova vrsta mrtve koprive najčešće se koristi kao i crvena mrtva kopriva. Mnogi ističu njezinu ljekovitost u liječenju slezene.

Mladi proljetni listovi ili cijele nadzemne mlade biljke, ubrane u rano proljeće prije cvatnje, zdravo su vitaminsko povrće.

Listovi su posebno bogati karotinom i vitaminom C.

Biljka se u zadnje vrijeme, širom svijeta koristi u vrtovima kao prekrivač zemljišta, brzo se širi i spriječava drugi korov da prevlada.

Postoje vrste i sa drugim bojama lista, zlataste, prošarane bijelim itd.

MRTVA KOPRIVA (Lamium galeobdolon)



Žuta mrtva kopriva (Lamium galeobdolon)

Žuta mrtva kopriva naziva se i krock, znek.

Raste u vlažnim šumama i jarcima, ispod grmova, pored ograda i živica, na strminama, sjenovitim vlažnim mjestima i svuda gdje se nalazi i kopriva.

Cvijeta u travnju i svibnju, u planinskome području i kasnije.

Iz tvrdog podanka rastu uspravne, do 50 cm visoke stabljike, listovi su četvrtasti, nasuprotni, jajasti, narovašeni, cvjetovi stoje kao tobožnji pršljeni oko stabljike.

Prilikom skupljanja beru se listovi i cvjetovi.

Isto kao i bijela mrtva kopriva (Lamium album), žuta je izvanredna ljekovita biljka.

Cvate od svibnja do listopada kao korov uz putove, na strminama i uz željezničke nasipe.

Skupljaju se listovi, a osobito cvjetovi.

Čaj od bijele mrtve koprive pomaže kod teških trbušnih i menstruacijskih tegoba, ako se preko dana popiju dvije šalice.

Također pročišćava krv, suzbija nesanicu i djelotvoran je lijek kod najrazličitijih ženskih bolesti.

Ovaj čaj trebaju posebice cijeniti mlade djevojke i oni koje stalno boli trbuh.

Cvjetovi i listovi žute mrtve koprive upotrebljavaju se kod sličnih tegoba, posebno kod slabog otjecanja urina, bolesti mokraćnih organa, bolnoga mokrenja, teških bubrežnih oboljenja i kod vodene bolesti srca.

Cvjetovi se koriste kod teškoća s probavom, kod skrofuloze i kožnih osipa.

U tu svrhu pije se jedna šalica čaja prijepodne.

Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od uvarka čaja.

MRTVA KOPRIVA DETALJI



Nuspojave:

Štetnost: nije poznata.

molimo pročitati izjavu