MIŠJAKINJA
MIŠJAKINJA
Latinski: Stellaria media L.
Narodni nazivi za ovu biljku su: crijevac, crevac, črevec, ptičja trava, mišje uho..
Naziv cijevac potječe od činjenice da starija biljka ima končasto "crijevo" u stabljici i tad nije više ukusna za jelo, a ptičja trava se naziva jer ptice volje njene sjemenke, ali i mlade izbojke.
Latinski naziv ove biljke potječe od riječi stella, što u prijevodu znači zvijezda – jer cvijet mišjakinje podsjeća na zvijezdu.
OPIS:
Biljka je specifična po tome što u isto vrijeme cvate i ima sjeme.
Cvjetovi su maleni i bijele boje.
Mlada je biljka jestiva, a korištena je i u narodnoj medicini.
Za slabih zima može se naći tijekom cijele godine,inače obično u proljeće i jesen.
Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom.
Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…
Na 100 grama suhe tvari sadrži 14,5 g bjelančevina,2,4 g masti,63 g ugljikohidrata,20,5 g vlaknastih tvari i 19,3 g pepela,te 375 mg vitamina C i 30 mg vitamina A.
Invazivna vrsta korova:
Mišjakinja je najpoznatija kao invazivna vrsta korova, a nažalost manje poznata kao ljekovita biljka i cijenjeno povrće u doba Rimskog carstva.
Karakteristike ove biljke mogu se jako pametno iskoristiti i tako ju iz "nametnka" pretvoriti u "saveznika".
Inače, mišjakinja je biljka životnog vijeka jedne do dvije godine.
Raste kao korov po vrtovima, poljima, vinogradima, livadama, uz jarke, zidove… Obično dostigne visinu od 40 cm.
Mišjakinja u svježem stanju opojno miriše na svježe klipove kukuruza.
Okus je, doduše, pomalo gorak.
Mišjakinja cvjeta od ožujka do listopada.
Englezi ju nazivaju "kokošja hrana".
Mlada biljka upotrebljava se za jelo tokom cijele godine, i to u obliku variva, odnosno špinata.
Sjeme mišjakinje se upotrebljava i kao začin, te se posipa po kruhu i pecivu.
Mišjakinja se, svakako, može i sušiti.
Najbolje je sušiti ju ljeti, i to na toplom i vjetrovitom mjestu (može i sušara).
Općenito...
Ovo je jestiva i ljekovita biljka, puna vitamina i minerala.
A upravo kada ljudi osjećaju proljetni umor koji je zapravo posljedica nedostatka vitamina nakon zimske prehrane, mišjakinja tada na veliko buja po vrtovima.
Naime, ona najbolje uspijeva u rano proljeće i kasnu jesen.
Stoga, iako mnogi tek čekaju da posiju svoje povrće, činjenica je da već oko vas raste već i sada puno toga jestivoga.
Njeni sirovi listovi mekani su i nježni, a čaj od ove biljke ima završni okus po orasima.
Kuhana, ima blag okus poput špinata te se na taj način i najčešće konzumira.
Mišjakinja se upotrebljava tijekom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti.
Pokazala se uspješnom u liječenju bolesti pluća i dišnih puteva, poput astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja...
MIŠJAKINJA
Pripravci i djelovanje:
Pripravak od mišjakinje je dobar za ispiranje očiju kod liječenja upale oka.
Oblozi od mišjakinje umiruju reume i upale zglobova.
Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionista, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje – dječijih grčeva…
Biljka mišjakinja je poznata pod mnogobrojnim drugim, narodnim imenima, kao što su – crijevac, ptičja trava, mala mišjakinja, mišje uho, poljska mišjakinja… Narodno ime "crijevac" ova biljka dobiva po elastičnom končastom crijevu koje je dio starije biljke mišjakinje.
Ime "ptičja" trava mišjakinja dobiva po pticama koje rado jedu njene sjemenke.
Ova biljka je u narodu poznata kao svestran dar prirode koji – i liječi, krijepi i osvježava.
Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože.
Ova je biljka, naime, pokazala velik uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana.
Pripravak od mišjakinje dobar je i za ispiranje očiju u liječenju upala oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova.
MIŠJAKINJA
Prirodni antiseptik:
Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom, i čime sve ne.
Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…
Mišjakinju možemo upotrebljavati tokom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti.
Tako se pokazala uspješnom u liječenju bolesti pluća i disajnih puteva, kao što su astma, tuberkuloza, bronhitis, kašalj, itd.
Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože.
Ova biljka je, naime, pokazala veliki uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana.
Nemali je broj iskustava koja svjedoče da je mišjakinja djelotovorna čak i kod raka kože.
Revitalizira kompletan organizam na način:
- pomaže kod bronhijalnog katara
- olakšava odstranjivanje sluzi iz organizma
- čisti krv
- pomaže kod problema s hemoroidima
- čisti bubrege i mokraćni mjehur od pijeska
- olakšava probavu
- pospješuje vid
MIŠJAKINJA
Ukulinarstvu:
Moderni kuhari sve više posežu za zdravim, ali nama neobičnim namirnicama.
Ubrzan način života i svakodnevni stres zahtijevaju da organizmu osiguramo što veći unos zdravih namirnica. No, neke nam zaista nikad ne bi pale na pamet.
Biljka se može koristiti svježa, sušena i prah od sjemenki koji se koristi kao začin.
Mladi izdanci biljke imaju okus po mladim klipovima kukuruza, a takav im je i miris.
Na interentu navode da mišjakinja ima gorak okus, ali to nije istina.
U rano proljeće, od mladih izbojaka mišjakinje možete napraviti ukusnu salatu s mješavinom ostalog divljeg samoniklog bilja, a također ju možete koristiti u kašastim zelenim sokovima.
-može se i kuhati, poput špinata ili drugih variva (u manjoj količini)
-u salatama
Zbog velikog sadržaja minerala i vitamina, samonikle biljke su vrlo izdašne te se uvijek primjenjuju u manjoj količini kod konzumiranja – u odnosu na konvencionalno uzgojeno.
RECEPTI:
Univerzalni čaj:
Uzeti 1 veliku žlicu usitnjene mišjakinje i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti biljku, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti 2-3 šalice dnevno, u malim gutljajevima.
Svježi sok za oči i kožu:
U omjeru soka i meda, 3:1, napravimo tekuću smjesu koju možemo nanositi u kapima u oko i na kožu.
Univerzalni čaj s ukuhanim medom:
Uzeti 2 velike žlice mišjakinje, 3,5 dcl vode, 1,5 dcl vina i dvije velike žlice meda. Biljku prelijemo vodom i vinom, umiješamo med i stavimo da zakuha. Maknuti s vatre da se poklopljeno 15 minuta hladi i procijediti. Piti u malim gutljajevima tijekom dana.
Prašak za kuhanje:
Pravi se od sjemena koje usitnimo u mlinu za kavu. Upotrebljavati ga kao začin juhama ili ga posipati po raznim jelima.
Varivo od mišjakinje kao špinat:
Uzmite 600 g listića mišjakinje, 60 g maslaca ili margarina, 3 žlice brašna, 1 češanj bijelog luka, 5 dcl mlijeka, muškantni oraščić, sol i papar. Mišjakinju očistite od suhih listića i stabljika, operite i stavite kuhati u malo kipuće vode. Nakon nekoliko minuta vodu odlijte. Na rastopljenu masnoću stavite brašno, lagano ga zažutite i dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Kratko prodinstajte, pa zalijte hladnim mlijekom. Uz stalno miješanje kuhajte pet minuta, naribajte malo muškantnog oraščića dodajte kuhanu mišjakinju, posolite i popaprite, prokuhajte i maknite s vatre.
MIŠJAKINJA
NUSPOJAVE:
KONTRAINDIKACIJE: Nisu poznate, ali se trudnicama ne preporučuje konzumacija ove biljke.
Oprez: Prije uporabe oprati biljku u nekoliko voda, te ocijediti.