TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke.[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D: gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
LJEKOVITO BILJE

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
LJEKOVITO BILJE

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MIŠJAKINJA





MIŠJAKINJA

Latinski: Stellaria media L.

Narodni nazivi za ovu biljku su: crijevac, crevac, črevec, ptičja trava, mišje uho..

Naziv cijevac potječe od činjenice da starija biljka ima končasto "crijevo" u stabljici i tad nije više ukusna za jelo, a ptičja trava se naziva jer ptice volje njene sjemenke, ali i mlade izbojke.

Latinski naziv ove biljke potječe od riječi stella, što u prijevodu znači zvijezda – jer cvijet mišjakinje podsjeća na zvijezdu.

OPIS:

Biljka je specifična po tome što u isto vrijeme cvate i ima sjeme.

Cvjetovi su maleni i bijele boje.

Mlada je biljka jestiva, a korištena je i u narodnoj medicini.

Za slabih zima može se naći tijekom cijele godine,inače obično u proljeće i jesen.

Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom.

Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…

Na 100 grama suhe tvari sadrži 14,5 g bjelančevina,2,4 g masti,63 g ugljikohidrata,20,5 g vlaknastih tvari i 19,3 g pepela,te 375 mg vitamina C i 30 mg vitamina A.


MIŠJAKINJA - DETALJI



Invazivna vrsta korova:

Mišjakinja je najpoznatija kao invazivna vrsta korova, a nažalost manje poznata kao ljekovita biljka i cijenjeno povrće u doba Rimskog carstva.

Karakteristike ove biljke mogu se jako pametno iskoristiti i tako ju iz "nametnka" pretvoriti u "saveznika".

Inače, mišjakinja je biljka životnog vijeka jedne do dvije godine.

Raste kao korov po vrtovima, poljima, vinogradima, livadama, uz jarke, zidove… Obično dostigne visinu od 40 cm.

Mišjakinja u svježem stanju opojno miriše na svježe klipove kukuruza.

Okus je, doduše, pomalo gorak.

Mišjakinja cvjeta od ožujka do listopada.

Englezi ju nazivaju "kokošja hrana".

Mlada biljka upotrebljava se za jelo tokom cijele godine, i to u obliku variva, odnosno špinata.

Sjeme mišjakinje se upotrebljava i kao začin, te se posipa po kruhu i pecivu.

Mišjakinja se, svakako, može i sušiti.

Najbolje je sušiti ju ljeti, i to na toplom i vjetrovitom mjestu (može i sušara).

Općenito...

Ovo je jestiva i ljekovita biljka, puna vitamina i minerala.

A upravo kada ljudi osjećaju proljetni umor koji je zapravo posljedica nedostatka vitamina nakon zimske prehrane, mišjakinja tada na veliko buja po vrtovima.

Naime, ona najbolje uspijeva u rano proljeće i kasnu jesen.

Stoga, iako mnogi tek čekaju da posiju svoje povrće, činjenica je da već oko vas raste već i sada puno toga jestivoga.

Njeni sirovi listovi mekani su i nježni, a čaj od ove biljke ima završni okus po orasima.

Kuhana, ima blag okus poput špinata te se na taj način i najčešće konzumira.

Mišjakinja se upotrebljava tijekom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti.

Pokazala se uspješnom u liječenju bolesti pluća i dišnih puteva, poput astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja...

MIŠJAKINJA



Pripravci i djelovanje:

Pripravak od mišjakinje je dobar za ispiranje očiju kod liječenja upale oka.

Oblozi od mišjakinje umiruju reume i upale zglobova.

Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionista, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje – dječijih grčeva…

Biljka mišjakinja je poznata pod mnogobrojnim drugim, narodnim imenima, kao što su – crijevac, ptičja trava, mala mišjakinja, mišje uho, poljska mišjakinja… Narodno ime "crijevac" ova biljka dobiva po elastičnom končastom crijevu koje je dio starije biljke mišjakinje.

Ime "ptičja" trava mišjakinja dobiva po pticama koje rado jedu njene sjemenke.

Ova biljka je u narodu poznata kao svestran dar prirode koji – i liječi, krijepi i osvježava.

Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože.

Ova je biljka, naime, pokazala velik uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana.

Pripravak od mišjakinje dobar je i za ispiranje očiju u liječenju upala oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova.

MIŠJAKINJA





Prirodni antiseptik:

Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom, i čime sve ne.

Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…

Mišjakinju možemo upotrebljavati tokom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti.

Tako se pokazala uspješnom u liječenju bolesti pluća i disajnih puteva, kao što su astma, tuberkuloza, bronhitis, kašalj, itd.

Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože.

Ova biljka je, naime, pokazala veliki uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana.

Nemali je broj iskustava koja svjedoče da je mišjakinja djelotovorna čak i kod raka kože.

Revitalizira kompletan organizam na način:

- pomaže kod bronhijalnog katara

- olakšava odstranjivanje sluzi iz organizma

- čisti krv

- pomaže kod problema s hemoroidima

- čisti bubrege i mokraćni mjehur od pijeska

- olakšava probavu

- pospješuje vid

MIŠJAKINJA



Ukulinarstvu:

Moderni kuhari sve više posežu za zdravim, ali nama neobičnim namirnicama.

Ubrzan način života i svakodnevni stres zahtijevaju da organizmu osiguramo što veći unos zdravih namirnica. No, neke nam zaista nikad ne bi pale na pamet.

Biljka se može koristiti svježa, sušena i prah od sjemenki koji se koristi kao začin.

Mladi izdanci biljke imaju okus po mladim klipovima kukuruza, a takav im je i miris.

Na interentu navode da mišjakinja ima gorak okus, ali to nije istina.

U rano proljeće, od mladih izbojaka mišjakinje možete napraviti ukusnu salatu s mješavinom ostalog divljeg samoniklog bilja, a također ju možete koristiti u kašastim zelenim sokovima.

-može se i kuhati, poput špinata ili drugih variva (u manjoj količini)

-u salatama

Zbog velikog sadržaja minerala i vitamina, samonikle biljke su vrlo izdašne te se uvijek primjenjuju u manjoj količini kod konzumiranja – u odnosu na konvencionalno uzgojeno.

RECEPTI:

Univerzalni čaj:

Uzeti 1 veliku žlicu usitnjene mišjakinje i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti biljku, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti 2-3 šalice dnevno, u malim gutljajevima.

Svježi sok za oči i kožu:

U omjeru soka i meda, 3:1, napravimo tekuću smjesu koju možemo nanositi u kapima u oko i na kožu.

Univerzalni čaj s ukuhanim medom:

Uzeti 2 velike žlice mišjakinje, 3,5 dcl vode, 1,5 dcl vina i dvije velike žlice meda. Biljku prelijemo vodom i vinom, umiješamo med i stavimo da zakuha. Maknuti s vatre da se poklopljeno 15 minuta hladi i procijediti. Piti u malim gutljajevima tijekom dana.

Prašak za kuhanje:

Pravi se od sjemena koje usitnimo u mlinu za kavu. Upotrebljavati ga kao začin juhama ili ga posipati po raznim jelima.

Varivo od mišjakinje kao špinat:

Uzmite 600 g listića mišjakinje, 60 g maslaca ili margarina, 3 žlice brašna, 1 češanj bijelog luka, 5 dcl mlijeka, muškantni oraščić, sol i papar. Mišjakinju očistite od suhih listića i stabljika, operite i stavite kuhati u malo kipuće vode. Nakon nekoliko minuta vodu odlijte. Na rastopljenu masnoću stavite brašno, lagano ga zažutite i dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Kratko prodinstajte, pa zalijte hladnim mlijekom. Uz stalno miješanje kuhajte pet minuta, naribajte malo muškantnog oraščića dodajte kuhanu mišjakinju, posolite i popaprite, prokuhajte i maknite s vatre.

MIŠJAKINJA



NUSPOJAVE:

KONTRAINDIKACIJE: Nisu poznate, ali se trudnicama ne preporučuje konzumacija ove biljke.

Oprez: Prije uporabe oprati biljku u nekoliko voda, te ocijediti.

molimo pročitati izjavu