TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnače. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

LAZARKINJA





LAZARKINJA



Latinski: Asperula odorata

Ljekarski: Herba Asperulae

Obitelj: Broćike (Rubiaceae)

Narodni: divlji broć, dišeća perla, jari broć, jaslenjak, lazarkinja mirišljava, lazina trava, mirisna broćanica, mirisni broć, prvenec, prvijenac, rožna perlica

U narodnoj medicini koristi se Kao diuretik, Kod grčeva Crijeva, žučnih puteva, pospješuje san.

Lazarkinju - (Asperula odorata) često zamijenjuju sa Ivanjskim cvijećem (Galium verum L.) Iako obje vrste spadaju u familiju broćike, to su ipak dvije različite biljke.



OPIS:

Lazarkinja - lat. Asperula odorata biljka je iz porodice Rubiaceae, udomaćena u Europi, sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji. Naraste do 50 cm visine.

Biljka se koristi u narodnoj medicini. U Njemačkoj je vrlo popularno spravljanje svibanjskog osvježavajućeg napitka od biljke močene u bijelom vinu, uz dodatak šećera.

Biljka je ugodnog mirisa koji se sušenjem još pojačava.

Lazarkinja je trajna biljka s puzavim crveno-smeđim podankom. Četverokutna stabljika visoka je do 50 cm te na donjem dijelu nosi obično šestorodjelne, a na gornjem osmorodjelne lisne pršljene.

Pojedinačni listovi u pršljenu duguljasta su do suličasta oblika, bez peteljke i po rubu proviđeni sitnim čekinjama.

Cvjetovi su poredani u račvastim cvatovima, snježno su bijele boje, zvonasti i zvjezdasta oblika.

Plodovi su mali oraščići poput čička.

Miris i okus:

Svojevrstan miris biljke potječe od kumarina koji nije sadržan samo u cvjetovima nego i u čitavoj biljci. Miris biljke naročito se razvija kada se biljka osuši. Sličan je i okus kada se biljka namoči u vinu.

Vrijeme cvatnje: od svibnja do sredine lipnja.

Stanište:

Ljekovita biljka koja obitava u šumama i uz stjenovite prirodne žive ograde na glinastoj zemlji, vrlo je rasprostranjena u listopadnim šumama, posebno u bukovoj šumi, a rijetko u crnogoričnim šumama.

U Njemačkoj se lazarkinja naziva Waldemeister, što u prijevodu znači gospodar šume. Namače se u bijelom vinu kako bi se dobilo Maibowle, što se pije 1. svibnja.

Danas se koristi u Francuskoj gdje je raširena priprema čaja za smirenje. Korištenjem se osigurava miran san bez nuspojava farmaceutskih pripravaka.


LAZARKINJA



Ljekoviti dijelovi biljke:

Sabire se biljka u cvatu, a i nakon cvatnje (Herba Asperulae i staro ime Herba Matrisilvae). Biljku prilikom sabiranja treba rezati, a ne čupati, jer se čupanjem pomiješa redovito podanak biljke i zemlja, što svakako umanjuje izgled i pogoršava kvalitet sabrane biljke, a osim toga se i prorjeđuju prirodna staništa.

Suši se u sjeni zajedno sa bijelim cvetovima. Najbolje je kada se suši na promaji, jer ukoliko sušenje traje predugo, lazarkinja postaje crna i gubi mnoga od svojih svojstava.

Tijekom svibnja i lipnja prikupljaju se nadzemni dijelovi biljke koji sadrže kumarine. Oni imaju smirujući učinak, a biljci daju karakterističnu aromu.

Odrezani dijelovi se suše i tada dobivaju profinjenu aromu. Kad je sušenje gotovo, biljka se upotrjebljava za izrađivanje oparaka.



Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine:

Ljekovitost lazarkinje prvi puta je opisao benediktinac Wandalbertus god. 854. Iz toga vremena potječe i slijedeći stari samostanski recept za pripremu "majskog napitka".

U tu svrhu potrebno je: 30 g svježe biljke lazarkinje u cvatu, 20 g listova šumske jagode i po 10 listova crnog ribiza i dobričice.

Navedene biljke, odnosno listove, stavi se u umjereno ugrijanu porculansku zdjelu, posipa sa 150 g šećera u prahu, pokrije i nakon 2 sata na to se naliju 2 do 3 litre dobrog starog bijelog vina, ostavi se 2 do 3 sata stajati i konačno se procijedi. Ovo piće vrlo osvježava, jača srce i pospješuje probavu, a treba ga piti poslije jela.

LAZARKINJA



Ljekovite i djelotvorne tvari:

Kao glavna sadržajna tvar utvrđen je u lazarkinji kumarin, nadalje tanin i gorka tvar. Nadalje su dokazane rubiklor, citronska i katehu kiselina.

Postojanje glikozida asperulozida uvjetovano je staništem biljke pa na suhim staništima, kao npr. u crnogoričnim šumama, taj glikozid nije dokazan. Niz elemenata koji se javljaju u tragovima obogaćuju biljku djelotvornim tvarima.

Biljka sadrži glikozide kumarinske kiseline, iz kojih se sušenjem oslobađa kumarin, zatim iridoide, treslovine, gorke tvari, organske kiseline, vitamine (C, nikotinamid) i tragove eteričnog ulja.

Kumarin ima blago narkotički učinak (ekstrakt u malim dozama djeluje umirujuće), povećava lučenje mokraće, štiti krvne žile, poboljšava cirkulaciju ne djelujući značajnije na sedimentaciju. Ublažava grčeve i djeluje protuupalno. Asperulozid i treslovine imaju protuupalni i adstringentni učinak. Osim kumarina sadrži eterično ulje, tanin i gorčine.

LAZARKINJA - PRIPREMA ZA SUŠENJE



Ljekovito djelovanje:

Lazarkinja se ne nalazi na popisu ljekovitog bilja koje je u službenoj upotrebi, a ipak joj se pripisuju takve ljekovitosti da se već dugo ubraja među obljubljene ljekovite biljke u pučkoj medicini.

Kumarin, koji je sadržan u biljci, bistri mokraću i vrši antiseptično djelovanje.

Čaj od lazarkinje pospješuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulira nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, djeluje bez sumnje na čišćenje krvi i uzrokuje lagano izlučivanje znoja.

Upotrebljava se za razne bolesti: liječenje živaca, lupanje srca, migrene, pijeska u mjehuru i drugih tegoba. U suhom stanju jako miriši na kumarin koji uspavljuje. Kumarin je u zelenim djelovima biljke prisutan tijekom cijelog proljeća i ljeta.

Kod žutice, bolesne jetre, ili slezene svojom organskom kiselinom povećava mokraću i rastvara kamence. Lazarkinja se upotrebljava kod oboljenja vena i problema krvotoka.



Recepti:

Čaj od lazarkinje odličan je napitak kod zastoja normalnog rada jetre i kod žutice, a preporučuje se i kod sklonosti stvaranju pijeska i mokraćnih kamenaca.

Konačno, dokazano je da čaj od lazarkinje djeluje kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije, a vrlo umirujuće djeluje i kod nemira i histerije.

Za pripremu čaja uzmu se 2 pune čajne žlice sitno izrezane i dobro osušene biljke te se stavljaju u 1 šalicu vode na močenje kroz 8 sati. Nakon što je pripravak procijeđen, ugrije se po želji i pije.

Uživanje prejako koncentriranog čaja ili prekomjerno uživanje čaja lazarkinje izaziva laganu uzetost centralnog živčanog sistema što se očituje u mučnini, vrtoglavici i povraćanju. Ako se poznata bola (bowla) od lazarkinje umjereno uživa, ona je ukusna, osvježuje i pospješuje probavu.

Čaj od lazarkinje označen je u pučkoj medicini kao lijek protiv glista. Kod bolova u trbuhu djeluje čaj od lazarkinje na umirenje bolova kao i na pospješenje izlučivanja mokraće.

Kod žutice, stvaranja mokraćnih kamenaca i pijeska preporučuje se čajna mješavina sa srčanikom, ili s plodovima borovice odnosno, s pelinom.

Odličan ljekoviti čaj je također čajna mješavina od jednakih dijelova biljke lazarkinje, timijana, listova šumske jagode, listova kupine i listova maline, od te se mješavine uzima 1 vrhom puna čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka.

Vanjska upotreba:

Kao rastvor za ispiranje vaginalne šupljine i rana.

LAZARKINJA



Zbog svog mirisa, osušena biljka se pakira u vrećice te se stavlja u ormare, kako bi odjevnim predmetima dala svježinu i aromu, te ih istovremeno zaštitila od insekata. Upotrebljava se i za dodavanje arome duhanu, likerima, vinima i sirevima.

Sirup:

Sastojci: 2 vezice lazarkinje, 3 dl vode, 2 kg smeđeg šećera, 60 g limunske kiseline, 3 limuna

Šećer preliti vodom i kuhati na laganoj vatri uz konstantno mješanje. Kada se rastopi, skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Sipati u limuntos malo sirupa, razmutiti pa pomješati sa ostatkom tečnosti, ubaciti lazarkinju i limun isječi na kriške. Pokriti i držati na hladnom i tamnom mjestu pet dana, pa procjediti i sipati u flaše.

Osvježavajući napitak:

Sastojci: 2 dl sirupa od lazarkinje, 2 limuna, 6 dl soka od jabuke, 4 dl mineralne vode

Sipati u posudu sirup od lazarkinje i sok od limuna i jabuke. Promješati i dodati ohlađenu mineralnu vodu.

Liker:

Sastojci: 60 g lazarkinje, 5 dl vode, 300 g šećera, 1 dl alkohola ( 70%), 7 dl votke

Koncem uvezati strukove biljke, staviti u posudu, preliti vodom, pokriti i ostaviti da prenoći. Sutradan kuhati na laganoj vatri, dodati šećer i mješati dok se ne rastopi, pa procjediti i ostaviti da se ohladi. Sipati alkohol i ostaviti da odstoji mjesec dana na sunčanom mjestu uz povremeno mućkanje. Sirupu dodati votku i sipati piće u čiste boce. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Ledeni čaj:

Žlicu lazarkinje preliti sa pola litra kipuće vode, skloniti sa vatre i držati poklopljeno pet minuta. Čaj ohladiti i prije služenja dodati kockicu leda. Po želji, zasladiti medom.

Desertno vino:

Šaku sitno isjeckanih svježih listova lazarkinje preliti litrom bijelog vina i ostaviti da odstoji sat vremena. Procjediti, dodati žlicu smeđeg šećera ili meda. Služiti rashlađeno.

Koristiti mlade biljke

Za sirupe i likere upotrebljavaju se mlade biljke, koje se beru prije cvjetanja. Aromatični listići se koncem povezuju u buketiće.

Lazarkinja se često koristi radi mirisa, oko biljke se širi miris pokošenog sijena koji može trajati godinama. Danas se koristi u proizvodnji parfema. Može se koristiti i kao lavanda za obranu od moljaca.



LAZARKINJA



OPREZ:

U svibnju se priređuje napitak od broćike ili lazarkinje (Asperula odorata): on ne smije sadržavati više od 3 g svježe biljke na 1 litru. Ako redovito uzimate veće doze, može doći do pojave mučnine, glavobolje, povraćanja, pospanosti i smetenosti, a može se oštetiti jetra i djelovati na sedimentaciju krvi.

Uzimanje velike količine čaja može zbog sadržaja kumarina oštetiti jetru. Zbog brojnih nuspojava treba je koristiti u malim dozama.

molimo pročitati izjavu