DRIJEN
DRIJEN
Lat: Cornus mas L.
Eng: European cornel.
D: Die kornelkirsche.
Fr: Le cornouiller mâle.
Ljekarnički naziv: Fructus cornus mascula.
Opis:
Ova ljekovita biljka pripada porodici drenova, a ljekarnički joj je naziv fructus cornus mascula.
Drijen nazivaju još i crvenim drijenom, drenjom, drenjakom, drenakom, drnjulom i drenjulom.
Drijen raste u obliku grma ili drveta naraste oko 6 do 8 metara, te tvori zaobljenu krošnju s nasuprotnim jajolikim listovima, koji su na vrhu zašiljeni.
Cvjetovi su mu dvospolni i nastaju prije razvoja lista, žute su boje, smješteni u jednostavnim štitcima. Plod je duguljasta jajasta koštunica crvene boje, koja sazrijeva krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca. Kora stabla je sive do žutosive boje, dok je stablo glatko dok je mlado, a u kasnijim fazama se guli. Korijen mu je razgranat.
Drijen cvate od veljače do ožujka.
Nema posebnog mirisa, a okus mu je trpak i kiselkast.
Sanište:
Raste na sunčanim i kamenitim područjima te u listopadnim šumama. Danas se njime često ukrašavaju perivoji i okućnice. Vrlo je sličan Žutiki - Berberis vulgare. Ali i da se dogodi zamjena, nije šteta jer i žutika ima sličan sastav i ljekovitost.
Od drijena se može upotrijebiti gotovo sve.
Berba:
Iako cvijet drijena cvate već u ožujku, njegovi plodovi sazrijevaju tek u jesen.
Obično se beru kad su posve sazreli, od rujna do studenog. Međutim, i nezreli plodovi drijenjka su ljekoviti. Kiselkasta, još nezrela bobica upotrebljava se protiv proljeva, odljeva krvi, katara crijeva i grozničavih stanja zbog bolesti probavnog sustava... (nezrele bobice su trpke i skupljaju usta kad ih pregrizemo). Beru se plod, list, cvijet i kora stabla koja se suši i koristi za pripremu čaja.
Ljekovito djelovanje:
Pučka medicina pripisuje drijenu učinkovitost u liječenju:
- Raznih crijevnih tegoba praćenih proljevom, krvarenja polipa i katara crijeva, i u tu svrhu koristi se čaj od kora i ploda drijena, kao i kompot od plodova drijena.
- Grozničavih stanja i krvarenja, kolere.
- Blagi čaj od suhih cvjetova koristiti u liječenju dječjeg proljeva i drugih poremećaja probave s proljevom.
- Listovi se, u nedostatku kore ili ploda, također mogu rabiti u istu svrhu.
Djelovanje:
Konzerviranje drijena u slanoj vodi opisuje i Dioskurid, a Hipokrat ga preporučuje za liječenje proljeva.
Zapadna pučka medicina ga koristi za liječenje svih oblika proljeva, visoke tjelesne temperature, kao surogat za kavu, za hranu i pripremu raznih marmelada i sirupa.
Koru rabe protiv temperature i krvarenja, plodom liječe koleru, cvijet za proljeve.
Ulje se dobiva iz sjemenke ploda a crvena boja od kore drva.
Biljka spada u adstrigente, antidijaroike, antipiretike, diuretike i febrifuge.
Drijen je dugovječno drvo koje živi i do 200 godina.
Poznato je da je drenovina tvrdo, teško i jako žilavo drvo od kojega se izrađuju razne drške za alatke i pokućstvo, pa nije čudo da se u narodu često kaže da je netko
"zdrav ko drijen".
Kora se skida s dvogodišnjih grana.
Drenovina je česta sirovina za izradu stolica i drvenih dijelova za drške raznih poljoprivrednih alatki i drvenih dijelova strojeva.
U ljekoviti sadržaj drijena spadaju šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina, te od 50 do 100 mg. vitamina C.
DRIJEN
Ljekovita svojstva i primjena:
U ljekarničke svrhe, kao pomoćno ljekovito sredstvo, od drijena se koriste samo plodovi i, rjeđe, kora. Cvjetovi i listovi drijena ne koriste se ni u kakvom obliku kao pomoćno ljekovito sredstvo.
Plod drijena i kora, priređeni kao čaj, liječe bolesti crijeva.
Naročito dobro pomažu kod proljeva i groznice.
Marmelada:
Oko 1 kg. zrelih plodova drijena oprati, očistiti od peteljki i drugih nečistoća, staviti ih u širu posudu i na laganoj vatri miješajući zagrijavati sve dok se ne počnu odvajati od koštice, potom je pasirati.
Dobivenu smjesu pomiješati sa 300 grama šećera i staviti kuhati stalno miješajući dok se ne dobije željena gustoća.
Pri kraju kuhanja, po želji dodati npr. muškantnog oraščića, kore naranče, limuna, i sl. Još vruću marmeladu uliti u sterilizirane staklenke.
Kad se ohlade i odleže zatvoriti ih celofanom ili poklopcima i pohraniti na odgovarajuće mjesto. Uzimati kao i druge marmelade.
Rakija protiv proljeva i groznice:
Postoji vjerovanje da je rakija u kojoj se moče plodovi drijena dobro sredstvo protiv bolesti crijeva, odnosno čitavog probavnog sustava, posebno kod proljeva i groznice.
Za djecu, protiv crijevnih tegoba;
Djeci sa tim tegobama će pomoći pekmez, slatko ili gust sirup od zrelih plodova drijena.
Slatko od drijenjka:
Pripremite 1,5 kila šećera i kilogram posve zrelih plodova drijenjka.
Drenjak operite i izvadite koštice.
U 4 dcl. vode kuhajte 1,5 kilograma šećera, sve dok ne dobijete gust sirup.
Zatim u sirup istresite drenule i sve kuhajte 20-30 minuta.
Kad je slatko kuhano, skinite s vatre, očistite pjenu, pokrijte i ostavite u posudi 24 sata. Tako dobijeno slatko spremite u čiste - manje staklenke, zatvorite i držite na hladnom i suhom mjestu.
Žele:
Drenci se operu i skuhaju (ne vadeći koštice) oko 30 - 40 minuta, odnosno sve dok ne postanu posve mekane. Nakon toga drijenjak ispasirati, a sok procijediti kroz gazu.
Na svaku litru tako dobivenog soka doda se 75 dekagrama šećera te kuha, na laganoj vatri, do želiranja.
DRIJEN
Recept:
Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
Sirup II:
Drenule se operu i, nakon vađenja koštica, dobro izgnjeće. na svaki kg. očišćenih bobica drenjka doda se litra vode i 2 dkg. vinske ili limunske kiseline te ostavi na hladnom mjestu 24 sata.
Nakon toga smjesa se procijedi kroz sito ili gazu, te na svaku litru soka doda 35 dekagrama šećera, uz lagano miješanje da se šećer rastopi.
Sirup od drijenjka treba stajati još 24 sata u većoj staklenci. Povremeno ga se promješa, a zatim se sprema u staklene boce od pola litre, dobro začepljene čepom od pluta.
Stajanjem se manji dio šećera (oko 1,5 %) pretvara u alkohol, koji također čuva sirup od kvarenja.
Čaj protiv proljeva:
Osušena kora drijena (5 - 10 grama) kuha se 5 minuta u dva decilitra vode. Ostavi se da odstoji 20 minuta, a zatim procijedi i, nezaslađeno, pije tri puta dnevno po jedna šalica – poslije jela. Tako se pripravlja dobar čaj protiv proljeva.
Na isti način kuha se i čaj od osušenih plodova drijena.
Pekmez, slatko, kompot i, naročito, sok od zrelih drenjina jedna su od najboljih prirodnih poslastica, a istodobno su i lijek koji svatko rado uzima.
Naše (pra)bake cijenile su vrijednost i korisnost drijenjula pa su ih često brale i od njih priređivale «slatku zimnicu» koja je, ujedno, bila i dobra kućna (prirodna) priručna ljekarna.
Danas je drijen gotovo zaboravljen. Rijetko se bere i koristi.
Napomena:
čaj se može pripremiti i od jedne čajne žličice suhog cvijeta ili isto toliko suhih listova.
Rakija protiv prljeva i groznice:
Stariji ljudi znaju da je rakija u kojoj se moče plodovi drijena (na jednu litru jače rakije stavi se 10 dekagrama
zrelih plodova drijena) dobro sredstvo protiv bolesti crijeva, odnosno čitavog probavnog sustava, posebno kod proljeva i groznice.
Pomoć pri crijevnnim tegobama:
Kad djeca imaju proljev, pomoći će im pekmez, slatko ili gust sirup od zrelih plodova drijena. U tijeku dana treba više puta uzimati po čajnu ili jušnu žlicu (ovisno o uzrastu), slatkog, pekmeza ili sirupa od drijenjula. Odraslima će pekmez ili drijenov sirup, također, pomoći kod proljeva ili lakših crijevnih tegoba.
DRIJEN
Recept:
Slatko od drijena:
Pripremite 1,5 kilogram šećera i kilogram posve zrelih drijenjaka. Drijenjke operite i izvadite im koštice.
U 4 decilitra vode kuhajte 1,5 kilogram šećera – sve dok ne dobijete gust sirup. Zatim u sirup stavite drenjke i sve kuhajte 20 do 30 minuta.
Kad je slatko kuhano, skinite ga s vatre, očistite pjenu, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite u posudi 24 sata. Nakon toga, tako dobijeno slatko spremite u čiste – manje staklenke, zatvorite celofanom i držite na hladnom i suhom mjestu.
Kontraindikacije:
Kontraindikacije za korištenje drijena nisu poznate.