DRAGOLJUB
DRAGOLJUB
Lat: Tropaeolum majus
Ljekarnički naziv Herba Nasturtii Indici
Engl: Nasturtium / Indian Cress
Francuski: Grande capucine
Njemački: Grosse Kapuzinerkresse, Kapuzinerkresse
Slovenski: kapucinka, kapucinček
Drugi nazivi: dragoljub divlji, kapucinka, dragomilje.
Opis biljke:
Dragoljub (potočarka) je biljka iz porodice Tropaeolaceae, porijeklom iz toplih krajeva južne Amerike. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvetnjacima, a raste i u svijetlim bukovim šumama i gajevima. Dragoljub je poreklom iz Perua, Kolumbije i Ekvadora, od kuda kao ukrasna biljka dolazi u Europu u 16. stoljeću pod nazivom "krvavi cvijet".
Jednogodišnja zeljasta biljka, oko 15 cm visoka, skoro okruglih listova, gusto protkanih žilama. Listovi su veliki, skoro kružni, 3-15cm u prečniku, zelene do zelenkastoplave boje. Plod je 2 cm širok, sa tri segmentirana, svaki segment sa jednim velikim semenom 1-1.5 cm.
Postoje visoke vrste koje narastu i do 2 metra, uglavnom pužu po tlu jer nemaju vitice za penjanje, i grmolike vrste. Cvate u nijansama od blijedo žute, preko raznih kombinacija narančaste pa sve do crvene boje, išarani prugama, svojstvenog mirisa.
Sadrži:
Sumporni heterozid glikotropaeolozid (benzil-gorušičino eterično ulje) koje ima jako antibiotičko, antiseptičko i fungicidno djelovanje, enzim mirozid, smolu, pektin, gumu, tanin, šecer i vitamin C.
Pošto cvate u lipnju i srpnju, upotrebljavaju se sviježi listovi i cvijet, a ponekad i zrelo sjeme. Lišće i cvijet sabiru se za vreme cvatnje, a plod u kasnu jesen, kada sazri.
Jestivi dijelovi biljke su:
listovi, cvijetovi, pupoljci i sjemenke. Ovi dijelovi imaju poseban, oštar miris i okus.
Koristi se kao:
Afrodizijak, antibakterik, antibiotik, antikarcinomik, antiseptik, antiskorbut, depurativ, diuretik, ekspektorant, emenagog, laksativ, mikocid, stimulans
Stanište:
Dragoljub najviše voli rasti na pjeskovitim, siromašnim tlima. U prirodi ga nalazimo u svijetlim bukovim šumama, a uzgaja se u vrtovima i lončanicama.
Ukoliko je posađen u tla bogata dušikom jako razvija listove i često ne cvjeta, stoga se nipošto ne preporuča dohranjivati ga raznim gnojivima, ili saditi u blizinu biljaka koje vežu dušik u tlo (mahunarke, djetelina, vučika, gorušica).
Branje i prerada:
Beru se i koriste svježi listovi i pupoljci, a sabire se cijela biljka - list, cvijet i plod, te suši brzo na toplom mjestu u sjeni. Plod se bere kad potpuno dozrije, te suši na toplom mjestu u sjeni.
Ostalo:
Zbog sadržaja vitamina služi kao proljetna salata - mlado lišće treba sitno isjeckati, malo posoliti i dodati limunov sok. Uzima se bar jedanput na dan, ili se iz svježe biljke iscjedi 10 – 15 g soka za istu svrhu.
Pošto se biljka može uzgajati u teglici, ili na balkonu ili u stanu, po zimi, osigurava nam cijele godine ljekovitu vitaminsku salatu.
Moda nije rezervirana samo za odjeću. I kod ljubitelja biljaka postoje biljke koje su, ovisno o sezoni, popularne ili manje popularne. Osim ruža koje su, kao i dijamanti, uvijek popularne, ostale biljke s vremena na vrijeme dolaze u modu. Jedna od retro biljaka koje su opet postale in je dragoljub ili potočarka.
DRAGOLJUB
Zapadna pučka medicina:
Zapadna pučka medicina koristi dragoljub za liječenje: angine, bronhitisa, groznice, gljivičnih infekcija, bolesti bubrega, infekcija respiratornih organa, mjehura i mokraćnih putova, infekcija uzrokovanih streptokokom i stafilokokom, iritacija kože, prehlade, upalnih stanja usta, za pražnjenje crijeva.
Primjena:
Zbog ljekovitih sastojaka, koristi se za liječenje:
• bolesti respiratornog sustava tj. astme, bronhitisa, tvrdokorne sluzi, upalnih stanja, kašlja, prehlade, gripe, emfizema pluća,
• karcinoma,
• bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih putova, kao što su infekcije i upalna stanja, zastoj mokraće i si.,
• bolesti kose i vlasišta,
• bolesti kože, tj. za ispiranje raznih kožnih povreda, kožnih nečistoća, opeklina, osipa i sl.,
• bolesti jetre i žuči - slab rad i slabo lučenje,
• bolesti i upale oka,
• ženskih bolesti, za regulaciju mjesečnice,
• šećerne bolesti,
• skorbuta,
• te za jačanje spolnog nagona u muškaraca.
Ulje:
Sumporno eterično ulje dragoljuba dobiva se iz listova. Ulje ima veliku antibakterijsku moć i koristi se u liječenju disajnih organa, mokraćnih putova, u slučaju emfizema, bronhitisa, pospešuje izbacivanje sluzi, rast kose, koristan je kod astme, olakšava poteškoće bolesne žuči, jača spolnu moć.
Tinktura:
Tinktura se koristi i za vanjsku upotrebu kod nekih kožnih bolesti.
Tom se tinkturom trlja koža glave pomoću mekane četkice. nakon 1 sat treba glavu oprati mlakom vodom. To se ponavlja svaki dan tri tjedna. Ista tinktura služi i za vanjsku upotrebu kod nekih kožnih bolesti.
Uzima se tri puta dnevno po 1 čajna žličica alkoholature / tinkture /, razrijeđena sa malo vode. Porast kose pospešuje tinktura koja se priprema tako da se isjecka sitno 100 g svježeg lišća dragoljuba, koprive (Urtica dioica), šimšir (Buxus sempervirens), pa se sve to prelije sa 500 g alkohola. Ostavi se da stoji 21 dan. Za to vrijeme jednom dnevno promučkati. Procjedi se, pritiskanjem.
Tinktura (vlastiti proizvod) za jačanje spolne moći i bolesti kose i vlasišta.
Uporaba: Uzimati 10-15 kapi tri puta na dan, s malo vode ili čaja.
Upotrebljava se i u kulinarstvu:
Cijela biljka je jestiva i sadrži vitamin C. Cvjetni pupovi i sjemenke okusom podsjećaju na papar, njegovi se cvjetovi mogu konzumirati u salatama, a zelene sjemenke ukiseljene kao kapare.
Osim cvjetova, i lišće se može pripremiti kao proljetna salata – mlado lišće se sitno isjecka i pripremi s malo soli i limunovog soka – navodno je blago ljutkastog okusa.
Koristite se kao aromatični začin za juhe i variva, ali i za garniranje mnogih jela. Listovi daju ljutkasto oštar okus salatama, a sitno isjeckani i izmješani sa mekim sirom, pikantan namaz za sendviče.
Poseban okus daju kajgani i omletu. Mlade sjemeke imaju intenzivniji okus. Usitnjene se mogu dodati tartar sosu, kao zamjena za hren.
U Nemačkoj stavljaju u ocat čvrste cvjetne pupoljke i nedozrele zelene plodove i upotrebljavaju kao pikantan začin.
Cvijetovi se mogu koristiti uz jela od riže ili isjeckani i pomiješani sa maslinovim uljem, kao preljev preko njih.
Ne samo da je jestiv, dragoljub slovi kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika.
U tu svrhu koristi se tinktura od biljke i svježe iscijeđen sok biljke.
DRAGOLJUB
I za naše gospodarstvo:
Na vrtu navodno tjera miševe, puževe i uši te rahli svojim korijenjem zemlju u kojoj raste. Radi toga, preporuča ga se sijati i ispod voćki. Cvijetovi dragoljuba jako privlače kukce, pogotovo bumbare.
Dragoljub je idealna biljka za prekrivanje komposta, sadi se uokolo tako da je kompostište tijekom ljeta zaklonjeno puzajućim dragoljubom. On ne samo da pruža zaklon od vjetra, već pruža i dražesnu zaštitu od pogleda.
Zeleni plodovi kao i sjeme dragoljuba dobro su sredstvo za liječenje gljivičnih oboljenja kože i gljivičnih infekcija.
Sjemenke dragoljuba su velike i jako se dugo suše. Kad same prirodno padnu s stabljike skupite ih i stavite na suho mjesto da se osuše, dugo će im trebati da se one smežuraju i malo posvijetle, tad su suhe.
Sadi se u proljeće, ne treba ga dohranjivati i previše zalijevati jer to pogoduje rastu lišća, a smanjuje cvatnju. Sam se jako uspješno zasijava.
Dragoljub uništava i životinjske parazite.
Ekstrakt se pokazao kao izvrsno sredstvo protiv lisne uši i drugih parazita
Recepti:
ČAJ: za kožna i očna oboljenja
1 čajna žličica bilja, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba: Piti 2-3 šalice čaja tijekom dana.
Napomena: Za obloge i ispiranje stavlja se 1 jušna žlica bilja na 2 dl vode.
VODENI EKSTRAKT: za karcinom i navedena oboljenja
200 g cijele biljke u cvatu, litra vode
Priprema: Oprati i usitniti bilje i preliti vodom, te poklopiti. Nakon 12 sati dobro pritisnuti bilje u cjedilu i procijediti.
Uporaba: Uzimati 1-3 čajne žličice na dan, s malo vode ili čaja.
KISELJENE PUPOLJAKA ILI ZELENIH PLODOVA:
100 g pupoljaka ili zelenih plodova, 2 jušne žlice soli, 4 jušne žlice octa, 1/2 l vode.
Priprema: Očišćene pupoljke ili zelene plodove ubaciti u vruću posoljenu i pooctenu vodu, te kratko prokuhati. Malo ohladiti te pupoljke i plodove posložiti u staklenku i preliti vodom u kojoj su se kuhali i zatvoriti.
Uporaba: Kao pikantan dodatak može se i jesti uz razna jela od riže, krumpira, razni variva itd.
DRAGOLJUB
NUSPOJAVE:
Kontraindikacije nisu poznate.