TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

CRNI RIBIZ



CRNI RIBIZ

Lat: Ribes nigrum l.

Eng: Blackcurrant

D: Die schwarze johannisbeere

Fr: Le cassissier

Ostali nazivi: Grozdič, samorodina, ribizla.

Opis biljke:

Biljka ribiz crni je nalik ribizu crvenom. Razlika je u tome što listovi ribiza crnog s donje strane imaju uljne žlijezde. Kod ribiza crnog cvijetovi su žuckasto-zeleni, a po rubovima smeđecrveni. Bobice su u početku crvenosmeđe, a kad dozriju postaju crne.

Botanički podaci:

Crni ribiz (ribes nigrum l.) je dva metra visok listopadni grm.

Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm. a na naličju su žljezdasto istočkani.

Cvat je viseći grozd.

Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom.

Plod je crna sjajna bobica.

Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris.

Stanište;

Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, raste u vrtovima vočnjacima, u vlažnim šumama i šikarama.

A kultivira se u područjima umjerene klime.

Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka.

Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.

Dijelovi biljke koji se koriste:

Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica.

Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena.

U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata.

Upotreba pripravaka listova popularna je u Francuskoj fitoterapiji, pa su opisani i u Francuskoj farmakopeji.




CRNI RIBIZ - DETALJI



Kemijski sastav:

List:

Sadrži tragove eteričnog ulja, derivate flavonoida izokvercetin i rutin, flavanone (sakuranetin) i flavanole (galokatehin), spojeve proantocijanidine (prodelfinidini) te derivate kavene kiseline, klorogeničnu i P-kumarinsku kiselinu, tanin, emulzin.

Plodovi :

Sadrže visoku razinu C. vitamina i vitamina J, nazvan plućnim vitaminom i antocijana, mineralne soli, šećer, pektin, boje (antocijan), jabučna i citronska kiselina, te gama linolinska kiselina.

Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C. vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas.

Dobar omjer C. vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što je nedostatak C. vitamina u prehrani, ispucanih kapilara te kao stimulativni napitak.

Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti.

Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, y-linolenskom kiselinom (gla), poput ulja noćurka.

Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija. no, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.

Indikacije:

List se koristi u tradicionalnoj fitoterapiji za brojne tegobe. Zbog sadržaja tanina i prekursora tanina koristio se za simptomatsko liječenje proljeva, poput lista maline i kupine, no danas je ta upotreba relativno rijetka.

Pripravci lista prije svega su poznati za liječenje upalnih bolesti: reumatoidnog artritisa i alergijskih tegoba (alergijski rinitis), artrioskleroze koju i sprječava, u liječenju bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoće s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi.

Protuupalno djelovanje lista crnog ribiza razlog je široke upotrebe kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane i nekontrolirane aktivacije imunološkog sustava.

Osim u te dvije navedene grupe bolesti, koristi se i kod autoiumunih bolesti, poput autoimunih bolesti štitnjače.

Zanimljiva kombinacija protuupalnog i antidijaroičnog djelovanja (protiv proljeva) djeluje blagotvorno i kod tegoba poput upalnih bolesti crijeva, poput crohnove bolesti.

CRNI RIBIZ - CVAT



Ljekovita svojstva i primjena:

Neki pripravci lista crnog ribiza koriste se i u obliku obloga i gelova. Glicerinski macerati mladica koriste se u istu svrhu kao i pripravci lista ribiza.

Način primjene i doze:

List:

unutarnja primjena;

infuz se priprema tako da se 3 do 4 grama suhog lista prelije sa 200 ml. kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi.

Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola.

Pije se u dozi od 2 do 4 ml. u čaši mlake vode tri puta na dan.

Sipf ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najbolji je iscrpak, jer je crni ribiz, kao i ehinacea, artičoka i slične biljke, najdjelotvorniji ako biljka nije podvrgnuta sušenju.

Koristi se u dozi od 3 ml. tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka. Kod akutnih tegoba, poput alergijskog rinitisa i drugih alergijskih tegoba, koristi se u većoj dozi (5 ml. tri puta dnevno). vrijeme terapije traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom. Zanimljivo je da pripravci lista crnog ribiza djeluju blago stimulativno, pa se mogu koristiti umjesto pripravaka s kofeinom (kava, gvarana).

Vanjska primjena:

Premda se u tradicionalnoj upotrebi spominje upotreba infuza listova u oblozima kod manjih oštećenja kože, postoji i moderniji oblik pripravaka koji se koriste kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Riječ je o gelu spravljenom od sipf ekstrakta listova ribiza. On se istodobno s upotrebom oralnih pripravaka koristi lokalno i primjenjuje na oboljele zglobove.

Maže se dva puta dnevno u tankom sloju tijekom duljeg vremena (i do nekoliko mjeseci).

Glicerinski macerat mladica listova koristi se u dozi od 10-ak kapi u malo vode, tri puta dnevno.

Može se kombinirati s pripravcima listova kako bi im se pojačao učinak.



CRNI RIBIZ - GRM



Sirup:

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.

Recept:

Kontraindikacije i nuspojave:

Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka.

Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu.

Upotreba listova crnog ribiza nema smisla u slučaju korištenja kortikosteroidnih lijekova i imunosupresiva, ali se može koristiti s drugim klasama lijekova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Sok:

5 kg. crnog ribizla, 2 kg. šećera, 2 litre vode. Bobice oprati, preliti vodom i zagrijavati ih sve dok ne puknu.

Zatim pasirati, dodati šećer i zagrijavati do 75 stupnjeva i još vruće uliti u zagrijane staklenke.

Uzimati 2-3 puta na dan po 1 dcl.

Konzerviran s medom pogodan je za liječenje djece koja oboljevaju na dišnim organima.

Preventivno, protiv stvaranja kamenca, a ako se uzima duže vrijeme liječi jetru, artritis i oboljenja mokraćnih putova.

Liker:

1 kg. crnog ribizla, 4 dcl. rakije, 20 g. metvice, 4 žlice meda.

Bobice oprati i zgnječiti, staviti u dvolitrenu bocu dodati metvicu i naliti rakiju.

Držati na toplom mjestu ili na suncu tjedan dana, te procijediti. Dodati med ili šećer, a po želji i još rakije, ako se želi jaći liker.

Uzimati po čašicu prije spavanja kod nesanice, a za jačanje želuca, crijeva, bubrega po jednu ćašicu ujutro i jednu navečer.

Vinska tinktura:

Za jačanje organizma; 5 g. c.ribizla, 1 litra crvenog vina.

U vino staviti zgnječene bobice i pustiti da odstoji 8 dana.

Procijediti, uzimati 2-3 čašice na dan.

Infuz:

5 g. opranih zgnječenih bobica preliti s litrim vode i promiješati.

Uzimati 2-3 dcl. infuza na dan.

CRNI RIBIZ - SUŠENI



Nuspojave:

Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka. Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu. Upotreba listova crnog ribiza nema smisla u slučaju korištenja kortikosteroidnih lijekova i imunosupresiva, ali se može koristiti s drugim klasama lijekova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.

molimo pročitati izjavu