CRNI RIBIZ
CRNI RIBIZ
Lat: Ribes nigrum l.
Eng: Blackcurrant
D: Die schwarze johannisbeere
Fr: Le cassissier
Ostali nazivi: Grozdič, samorodina, ribizla.
Opis biljke:
Biljka ribiz crni je nalik ribizu crvenom. Razlika je u tome što listovi ribiza crnog s donje strane imaju uljne žlijezde. Kod ribiza crnog cvijetovi su žuckasto-zeleni, a po rubovima smeđecrveni. Bobice su u početku crvenosmeđe, a kad dozriju postaju crne.
Botanički podaci:
Crni ribiz (ribes nigrum l.) je dva metra visok listopadni grm.
Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm. a na naličju su žljezdasto istočkani.
Cvat je viseći grozd.
Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom.
Plod je crna sjajna bobica.
Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris.
Stanište;
Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, raste u vrtovima vočnjacima, u vlažnim šumama i šikarama.
A kultivira se u područjima umjerene klime.
Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka.
Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.
Dijelovi biljke koji se koriste:
Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica.
Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena.
U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata.
Upotreba pripravaka listova popularna je u Francuskoj fitoterapiji, pa su opisani i u Francuskoj farmakopeji.
Kemijski sastav:
List:
Sadrži tragove eteričnog ulja, derivate flavonoida izokvercetin i rutin, flavanone (sakuranetin) i flavanole (galokatehin), spojeve proantocijanidine (prodelfinidini) te derivate kavene kiseline, klorogeničnu i P-kumarinsku kiselinu, tanin, emulzin.
Plodovi :
Sadrže visoku razinu C. vitamina i vitamina J, nazvan plućnim vitaminom i antocijana, mineralne soli, šećer, pektin, boje (antocijan),
jabučna i citronska kiselina, te gama linolinska kiselina.
Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C. vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas.
Dobar omjer C. vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što je nedostatak C. vitamina u prehrani, ispucanih kapilara te kao stimulativni napitak.
Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti.
Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, y-linolenskom kiselinom (gla), poput ulja noćurka.
Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija.
no, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.
Indikacije:
List se koristi u tradicionalnoj fitoterapiji za brojne tegobe. Zbog sadržaja tanina i prekursora tanina koristio se za simptomatsko liječenje proljeva, poput lista maline i kupine, no danas je ta upotreba relativno rijetka.
Pripravci lista prije svega su poznati za liječenje upalnih bolesti:
reumatoidnog artritisa i alergijskih tegoba (alergijski rinitis), artrioskleroze koju i sprječava, u liječenju bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoće s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi.
Protuupalno djelovanje lista crnog ribiza razlog je široke upotrebe kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane i nekontrolirane aktivacije imunološkog sustava.
Osim u te dvije navedene grupe bolesti, koristi se i kod autoiumunih bolesti, poput autoimunih bolesti štitnjače.
Zanimljiva kombinacija protuupalnog i antidijaroičnog djelovanja (protiv proljeva) djeluje blagotvorno i kod tegoba poput upalnih bolesti crijeva, poput crohnove bolesti.
CRNI RIBIZ - CVAT
Ljekovita svojstva i primjena:
Neki pripravci lista crnog ribiza koriste se i u obliku obloga i gelova. Glicerinski macerati mladica koriste se u istu svrhu kao i pripravci lista ribiza.
Način primjene i doze:
List:
unutarnja primjena;
infuz se priprema tako da se 3 do 4 grama suhog lista prelije sa 200 ml. kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi.
Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.
Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola.
Pije se u dozi od 2 do 4 ml. u čaši mlake vode tri puta na dan.
Sipf ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najbolji je iscrpak, jer je crni ribiz, kao i ehinacea, artičoka i slične biljke, najdjelotvorniji ako biljka nije podvrgnuta sušenju.
Koristi se u dozi od 3 ml. tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka.
Kod akutnih tegoba, poput alergijskog rinitisa i drugih alergijskih tegoba, koristi se u većoj dozi (5 ml. tri puta dnevno).
vrijeme terapije traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom.
Zanimljivo je da pripravci lista crnog ribiza djeluju blago stimulativno, pa se mogu koristiti umjesto pripravaka s kofeinom (kava, gvarana).
Vanjska primjena:
Premda se u tradicionalnoj upotrebi spominje upotreba infuza listova u oblozima kod manjih oštećenja kože, postoji i moderniji oblik pripravaka koji se koriste kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.
Riječ je o gelu spravljenom od sipf ekstrakta listova ribiza. On se istodobno s upotrebom oralnih pripravaka koristi lokalno i primjenjuje na oboljele zglobove.
Maže se dva puta dnevno u tankom sloju tijekom duljeg vremena (i do nekoliko mjeseci).
Glicerinski macerat mladica listova koristi se u dozi od 10-ak kapi u malo vode, tri puta dnevno.
Može se kombinirati s pripravcima listova kako bi im se pojačao učinak.
CRNI RIBIZ - GRM
Sirup:
Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
Recept:
Kontraindikacije i nuspojave:
Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka.
Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu.
Upotreba listova crnog ribiza nema smisla u slučaju korištenja kortikosteroidnih lijekova i imunosupresiva, ali se može koristiti s drugim klasama lijekova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.
Sok:
5 kg. crnog ribizla, 2 kg. šećera, 2 litre vode. Bobice oprati, preliti vodom i zagrijavati ih sve dok ne puknu.
Zatim pasirati, dodati šećer i zagrijavati do 75 stupnjeva i još vruće uliti u zagrijane staklenke.
Uzimati 2-3 puta na dan po 1 dcl.
Konzerviran s medom pogodan je za liječenje djece koja oboljevaju na dišnim organima.
Preventivno, protiv stvaranja kamenca, a ako se uzima duže vrijeme liječi jetru, artritis i oboljenja mokraćnih putova.
Liker:
1 kg. crnog ribizla, 4 dcl. rakije, 20 g. metvice, 4 žlice meda.
Bobice oprati i zgnječiti, staviti u dvolitrenu bocu dodati metvicu i naliti rakiju.
Držati na toplom mjestu ili na suncu tjedan dana, te procijediti. Dodati med ili šećer, a po želji i još rakije, ako se želi jaći liker.
Uzimati po čašicu prije spavanja kod nesanice, a za jačanje želuca, crijeva, bubrega po jednu ćašicu ujutro i jednu navečer.
Vinska tinktura:
Za jačanje organizma; 5 g. c.ribizla, 1 litra crvenog vina.
U vino staviti zgnječene bobice i pustiti da odstoji 8 dana.
Procijediti, uzimati 2-3 čašice na dan.
Infuz:
5 g. opranih zgnječenih bobica preliti s litrim vode i promiješati.
Uzimati 2-3 dcl. infuza na dan.
CRNI RIBIZ - SUŠENI
Nuspojave:
Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka. Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu. Upotreba listova crnog ribiza nema smisla u slučaju korištenja kortikosteroidnih lijekova i imunosupresiva, ali se može koristiti s drugim klasama lijekova, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.