TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Pročitaj više...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

CIMET



CIMET

Latinski naziv: Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum

Engleski: Cinnamon, cassia

Njemački: Zimt, Kaneel

Talijanski: Cannela, cassia

Francuski: Cannele, cinnamome, casse



Opis biljke:

Iako cimet nije biljka regionalnog podneblja, ipak je jedna od najstarijih mirodija, pa time zaslužuje i našu pažnju, potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija.

Razlikujemo cejlonski cimet i kasija cimet, koji potječe s Burme.

Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.

Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.

Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina kojega botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu.

Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta cimeta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamonum zeylanicum (cimet sa Šri Lanke) te Cinnamomun aromaticum (kineski cimet).

Obje vrste imaju relativno slične karakteristike, izrazit, privlačan miris te sladak i topao okus, iako je okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji je i finiji.




CIMET



Karakteristike:

Cimet je česti dodatak prazničnim jelima i pićima poput savijače ili pite od jabuke i kuhanog vina. Cimet se također može koristiti za snižavanje šećera u krvi, liječenje prehlade i slabokrvnost. Ovaj vrijedni začin koristi se u kineskoj, ayurvedskoj i drugim komplementarnim medicinama, a dobiva se iz kore drveta koje raste na Šri Lanci.

Ulje iz kore drveta sadrži aktivni sastojak cinamonaldehid koji pozitivno utječe na živčani sustav smirujući ga.

Istraživanje je pokazalo, kako cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 posto. Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija

Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. Utvrđeno je, da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.



CIMET U KOLAČIMA



Ljekovita uporaba cimeta:

Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari cainamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol. Djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Stimulira probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Prisutnost tanina svakako opravdava njegovu uporabu kao sredstva protiv dijareje.

S obzirom da djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče peristaltiku crijeva, smanjujući grčeve i nadutost.

Ukratko, blagotvorna djelovanja cimeta uključuju:

• Podršku funkciji probavnog sustava

• Stezanje i davanje tonusa tkivima

• Ublažavanje kongestije

• Ublažavanje boli i grčenja mišića i zglobova

• Ublažavanje menstrualnih tegoba

• Stimuliranje cirkulacije

• Protuupalno djelovanje i olakšavanje simptoma artritisa

• Pomoć kod infekcija urinarnog (mokraćnog) sustava

• Preventivno djelovanje na razvoj karijesa i bolesti desni

• Snažno antimikrobno djelovanje

Mozak

Cimet pojačava aktivnost mozga. On pomaže u uklanjanju nervne napetost i gubitka pamćenja. Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta može potaknuti aktivnosti mozga.

Pročišćava krv

Cimet pomaže u uklanjanju nečistoća iz krvi. Stoga se često preporučuje za nečistu kožu.

Cirkulacija

Cimet pomaže u cirkulaciji krvi. Redovita konzumacija cimeta značajno smanjuje šanse za dobivanje srčanog udara.

Infekcije

Zbog antifungalnog, antibakterijskog, antivirusnog i antiseptičkog svojstva, cimet brani od vanjskih i unutarnjih bolesti. Pomaže u uništavanju mikroba i bakterija u žučnom mjehuru.

Liječenje

Cimet pomaže u zaustavljanju krvarenja i olakšava proces ozdravljenja.

Bol

Cimet djeluje i protuupalno. On pomaže u uklanjanju ukočenosti mišića. Ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova. Cimet se također preporučuje za artritis. On također pomaže u uklanjanju glavobolje koja se javlja zbog hladnoće.

Dijabetes

Cimet ima mogućnost kontrole šećera u krvi. Dijabetičarima može koristiti da uzimaju manje inzulina. Istraživanja su pokazala da je posebno koristan za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 2.

Bolesti srca

U prehrani, složeni ugljikohidrati (celuloza) koji nisu probavljivi. prisutna u cimetu pružaju zaštitu od bolesti srca. Malo cimeta u hrani pomaže onima koji pate od koronarneArterije krvne žile koje opskrbljuju srce krvlju, bolesti i visokog krvnog tlaka.

Rak kolona

Također poboljšava zdravlje debelog crijeva.

Osvježivač usta

Cimet se koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah.

Mirisi

Osvježavajuća aroma koristi se u izradi parfema.

Slaba probava

Cimet se dodaje u mnoge recepte. Osim dodavanja okusa hrani, on također pomaže probavi. Cimet je vrlo učinkovit za probavne smetnje.

Problem s disanjem

Cimet pomaže kod prehlade, gripe, upale grla i zagušenja.

Menstruacija

Cimet je učinkovit u pružanju olakšanja od menstrualnih grčeva i nelagode.

Cimet je prirodni diuretik i pomaže u sekreciji i otpuštanju mokraće. Također je afrodizijak jer se vjeruje da budi seksualnu želju.



CIMET DRVO



Pomoć za dijabetičare:

Cimet može biti korisna pomoć dijabitičarima tipa II jer utječe na osjetljivost na inzulin te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze.

Nedavno provedeno istraživanje pakistanskih i američkih istraživača pokazalo je da taj popularni kulinarski začin može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba oboljelih od dijabetesa tip 2. Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje 1 grama cimeta tijekom 40 dana, može rezultirati smanjenjem razine glukoze za 18-29 %, kolesterola za 12-26% i triglicerida u krvi za čak 25-30%. Cimet za bolji rad mozga

Nedavno provedeno istraživanje imalo je za cilj otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba. Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili s okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.

Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolju vizualnu memoriju i bolju brzinu reagiranja).



Blagotvoran učinak na probavni sustav :

Uz jedinstven sadržaj eteričnih ulja, cimet je odličan izvor elementa u tragovima mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija.

Kombinacija kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu. I kalcij i vlakna vežu se za žučne soli i pomažu njihovo izlučivanje iz tijela te na taj način štite od karcinoma debelog crijeva, igraju ulogu u održavanju adekvatne razine kolesterola. Vlakna iz cimeta također pomažu kod sindroma iritabilnog kolona, olakšavajući tegobe zatvora i proljeva.

Anti-mikrobna aktivnost:

Eterična ulja cimeta klasificiraju se i kao anti-mikrobne tvari, a studije pokazuju da ekstrakt cimeta posjeduje svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i za mnoge problematičnu Candidu).

Anti-mikrobna svojstva cimeta toliko su snažna da novija istraživanja pokazuju kako ovaj začin možemo koristiti i kao zamjenu za tradicionalne konzervanse. Studija objavljena prije dvije godine u časopisu International Journal of Food Microbiology, pokazala je da dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta juhi od mrkve spriječava rast patogenih organizama u hrani tijekom 60 dana. U juhi bez dodatka cimeta patogeni organizmi razvijali su se unatoč čuvanju u hladnjaku.

Cimet ima dokazanu i antioksidativnu aktivnost, a u usporedbi sa šest začina koji također sadrže antioksidanse (anisom, đumbirom, likoricijom, mentom, muškatnim oraščićem i vanilijom) najučinkovitijima su se pokazali upravo cimet i menta.

Kroz povijest:

Cimet se može upotrijebiti za liječenje srčanih bolesti te za smanjenje kolesterola. Mnoga istraživanja o korištenju cimeta pokazuju da značajno utječe na smanjenje razine šećera u krvi. Cimet djeluje kao antimikotik i može liječiti gljivične infekcije. Također može liječiti i Helikobakter pilori te infekcije koje on prouzročuje, a koje dovode do čireva. Cimet se također može koristiti kao dodatak vodi za grgljanje u liječenju upale grla.

Cimet se stoljećima koristiti u kineskoj i ajurvedskoj medicini, Egiptu i Rimu. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se koristi već više od 5000 godina za liječenje prehlada, problema probava i mučnine te bolne menstruacije. Cimet se također može koristiti za poticanje cirkulacije kod onih koji imaju kronično hladne noge, a topao gornji dio tijela, stanje poznato u kineskoj medicini kao Kwai.

Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija i konzerviranje mesa. Stari Rimljani su ga koristili protiv kašlja i prehlade, a također su ga palili kako bi pročistili zrak. Također su ga koristili kao ponudu u svetištima. Plinije Stariji u prvom stoljeću pisao je da je cimet bio 15 puta vredniji od srebra.

U indijskoj ajurvedskoj medicini, cimet se koristi za liječenje dijabetesa, probavnih smetnji i tretiranje onih s kapha poremećajem. Cimet je sastojak koji se stavlja u čaj i kao takav pomaže probavu voća i mliječnih proizvoda.

Prvi zapisi o cimetu datiraju iz razdoblja oko 2700 g. pr. Kr. gdje je opisan u jednoj od najstarijih knjiga o upotrebi biljaka u kineskoj medicini. Spominje se i u Bibliji te u djelima Herodota i ostalih starih klasičnih pisaca.

U Srednjem vijeku je cimet bio jedno od prvih roba koje su se mijenjale između Europe i Bliskog Istoka.

Naljbolji cimet danas dolazi sa Šri Lanke, no uzgaja se i na Javi, u Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu i Egiptu, a trenutno se izvozi u gotovo sve zemlje svijeta.



CIMET MASKA ZA LICE



Malo opreza:

Razlika između cejlonskog i kineskog cimeta je u sadržaju kumarina, oksidiranog heterocikličkog spoja, koji može oštetiti jetru i bubrege, a u dućanima se zbog niže cijene češće nudi kineski cimet

No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Ove su dvije vrste cimetovca najzastupljenije u kulinarstvu, no potrošač, nažalost, najčešće nije u mogućnosti dobiti proizvod za koji će pouzdano znati kojoj vrsti pripada, a u većini se slučajeva pod nazivom cimeta, prodaje kasija.

Najvažnija razlika u sastavu ovih dvaju vrsta cimetovca sa zdravstvenog gledišta je bitno veći udio kumarina, oksidiranog heterocikličkog spoja i biološki aktivne aromatična tvar koja se može naći u raznim biljkama, a ima štetno djelovanje na zdravlje. Znanstvena istraživanja su pokazala da već vrlo male doze kumarina mogu značajno oštetiti jetra i bubrege, posebno kod osjetljivih ljudi. Dokazano je njegovo hepatotoksično i hemoragijsko djelovanje.

Kumarin se nekada dodavao raznim proizvodima kao čista tvar zbog slatko-svježeg mirisa koji podsjeća na sijeno i vaniliju i palećeg okusa s gorkim podtonom. Međutim, zbog moguće opasnosti po zdravlje udio kumarina u hrani i zakonski je ograničen. Njegova koncentracija u prehrambenim proizvodima, u koje može dospjeti kao prirodna sastavnica nekih prirodnih aroma i biljnih ekstrakata, ograničena je na maksimalnih 2 mg/kg. Stoga budite oprezni s konzumacijom većih količina cimeta jer eterično ulje kineskog cimeta sadrži čak 5% kumarina, a eterično ulje pravog cimeta samo 0.45%!

Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees te sadrži malo kumarinaPravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees te sadrži malo kumarinaInače cimet je začin i kora s grana cimetovca, Cinnamomum zeylanicum Nees, malog zimzelenog drveta iz porodice lovora (Lauraceae). Mlade grane cimetovca redovito se režu i guli im se kora. Unutarnja kora se odvija, a zatim suši te se pri sušenju oblikuje u "pera" ili štapiće crvenkasto smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se te cjevaste tvorevine jednoliko režu.

Cimetovac potječe sa Sri Lanke (bivši Cejlon), ali se danas uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva. Poput ostalih začina i cimet ima dugu i uzbudljivu povijest. Miris mu je fin i sladak, a okus topao, ljutkast i pomalo trpak. Zbog svojih organoleptičkih svojstava i fizioloških učinaka upotrebljavao se u kulinarstvu i medicini, a oduvijek je bio i nezaobilazni sastojak mirisnih kompozicija. Njegova primjena je i danas raznolika i vrlo raširena. U raznim oblicima dodaje se hrani kao začin i/ili aroma, a kozmetičkim proizvodima kao biološki aktivni sastojak i/ili kao sastojak mirisnih formulacija

Kasija odnosno kineski cimetovac potječe iz Burme. Poput cimeta i ona se dobiva iz kore nešto većeg zimzelenog stabla iz iste porodice. Štapići kasije su veći i grublji od štapića cimeta, a razlikuju se po crvenijoj boji te po tome što su uvijeni prema unutra s obiju vanjskih strana, za razliku od cimetovih štapića koji su najčešće uvijeni teleskopski. Aroma kasije je slična cimetu, ali je oštrija i peckava, snažnijeg i manje profinjenog mirisa i niže je cijene od cejlonskog cimeta.

Kako odabrati i čuvati cimet:

Cimet je dostupan u obliku praha i u štapićima. Štapiće možemo čuvati duže, a cimet u prahu ima intenzivniju aromu. Ako možete, pomirišite cimet kako bi se uvjerili da ima slatkast miris i da je svjež.

Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet na ovaj način možete čuvati 6 mjeseci, a cimet u štapićima ostat će svjež jednu godinu. Rok trajanja cimeta možete produljiti ako ga čuvate u hladnjaku, iako Vam pravi znalci to neće preporučiti.

Cimet i med:

Kombinacija ove dvije namirnice može pomoći u sprječavanju nastanka raka, pomažu pri jačanju dišnog sustava, smanjuju kolesterol i jačaju srce.

Farmaceutska industrija pokazala se zainteresiranijom za profit nego za rješavanje raznih bolesti. I dok su pravi prirodni lijekovi dostupni svima, za njih nitko ne čuje jer su farmaceutske tvrtke zainteresirane samo za novac. No, prirodne kombinacije poput ove u nastavku uistinu mogu pomoći.

Ljudi od davnina koriste med i cimet. Ove ljekovite i prirodne namirnice imaju ljekovita svojstva koja se koriste već tisućama godina.

Kombinacija ovih namirnica može pomoći u sprječavanju nastanka raka, pomažu pri jačanju dišnog sustava, smanjuju kolesterol i jačaju srce.

Infekcije mokraćnog sustava:

Pomiješajte 2 čajne žlice cimeta i žlicu meda u čaši mlake vode. Ova kombinacija pomaže da se unište sve bakterije koje žive u mjehuru.

Bolesti srca:

Pomiješajte 1 žličice cimeta sa žličicom meda i konzumirajte smjesu svakog jutra dok ne osjetite poboljšanje. Ova kombinacija pomaže u sprječavanju srčanih udara, smanjuje kolesterol i pomaže u jačanju srca.

Zubobolja:

Nanesite pastu od cimeta i meda na jedan bolan zub kako bi bol i inefkcija nestali.

Akne:

Zanemarite sve kupovne kreme, koristite samo cimet i med. Pomiješajte jednaku količinu meda i cimeta i smjesu nanesite na svoje prištiće prije nego što odete u krevet. Kad se probudite, operite smjesu s lica. Prištići će nestati.

Artritis:

Kombinirajte dvije čajne žlice meda s jednom žličicom cimeta koje ste pomiješali u čaši tople vode. Ova kombinacija smanjuje bol koju uzrokuje artritis.

Želučane smetnje:

Pomiješajte jednu žlicu meda sa 1 žličice cimeta u čaši tople vode. Smjesu je potrebno piti na prazan želudac. Ona pomaže poboljšati probavu, ublažit će vam plinove, ali i olakšati bol u trbuhu.

Prehlada:

Pomiješajte žličicu meda s 1 žličice cimeta i uzimajte ga dvaput dnevno. Ovo će riješiti sve vaše boljke koje donosi prehlada i osjećat ćete se bolje.

Kožne infekcije:

Kombinirajte jednake količine meda i cimeta kako biste napravili kremu. Nanesite kremu na upaljeno područje i iznenadit ćete se kako brzo nestaju infekcije.

Izvor: Higherperspective.com

Gastronomske zanimljivosti o cimetu:

U Brazilu se poslužuje posebna vrsta kave i capuccina koje se nazivaju Canelinha. Budući da je ovaj napitak vrlo lako pripremiti, slobodno ga isprobajte kod kuće. Nakon što ste pripremili svoj omiljeni espresso, capuccino ili macchiato, pospite ga cimetom, a malu količinu smeđeg šećera koju ste dodali promiješajte štapićem cimeta, umjesto sa žličicom.

Meksičkim jelima od graha dodajte malo cimeta – taj će im začin dati jedinstven okus.

Kada pripremate jela s curry-em, dodajte malo cimeta, nećete pogriješiti.



CIMET I MED



NUSPOJAVE:

Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje cimeta jer on može uzrokovati razrjeđivanje krvi što nije dobro tijekom trudnoće. Također je preporučeno savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili za dijabetes, a želite dodati cimet svojoj prehrani.



molimo pročitati izjavu