TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnače. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
LJEKOVITO BILJE

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
LJEKOVITO BILJE

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
LJEKOVITO BILJE

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

BORAČ



BORAČ - boražina

Lat: Borrago officinalis L

Obitelj: Borraginaceae

Ljekarski naziv: Herba borraginis

Narodni nazivi: Boraga, boražina, borač, krastva, krastavac, kozmelj, kvaska lisičina, poraga, volovski jezik, zajičac, zdravilna boraga.

Naziv za borač u mnogim je europskim jezicima vrlo sličan.

Primjerice, u francuskom jeziku se naziva bourrache,

Njemačkom; Borretsch

Baskijskom: Borrai

Mađarskom: Borágófű

Grčkom: Borantsa

Talijanskom: Borragine i slično.

U nekim jezicima je naziv za borač korijenski vezan uz krastavac (cucumber) zbog arome koja podsjeća na njegov okus, pa se tako u prijevodu sa švedskog, finskog, ruskog ili baltičkih jezika naziva - "krastavac biljka".



OPIS:

Boražina, borač ili poreć naraste do 60 cm visine. Stabljika je uspravna, razgranjena i šuplja te je zapravo tamnozelene boje, no budući da je cijela prekrivena sitnim dlačicama, čini se kao da je srebrnkasta.

Sivo - zeleni listovi su na kratkoj peteljci, dugi do 10 cm, ovalni ili jajasti s valovitim ili slabo nazubljenim rubom. Široke su i pahuljaste teksture.

Cvjetovi su zvjezdasti, s pet šiljastih latica i uočljivim crnim vrhovima prašnika, skupljeni u obješene rahle cvatove.

Pet prašnika prirasli su uz vjenčić i proviđeni duljim privjeskom, nagibaju se prema sredini i stvaraju crnkasti stožac.

Miris čitave biljke je aromatičan i ponešto sličan mirisu crvenog luka, okusa je začinskoga i ugodan te podsjeća na okus krastavaca.

Biljka ima okus krastavca i dodaje se salatama.

Uzgaja se po vrtovima, a ima ga i u poljima i na napuštenim zemljištima, posebno u primorju.

Branje: Cvijeće za vrijeme cvatnje, od lipnja do kraja srpnja. Suši se u hladu, na zraku.



Ego borago gaudia semper ago:

Borač (lat. Borago officinalis L.), biljka s reputacijom "one koja daje hrabrost" bila je vrlo popularna među ratnicima starog doba, Keltima i Rimljanima. Stari su rimski vojnici imali su čak izreku: "Ego borago gaudia semper ago." - Borač mi uvijek daje radost (misli se na životnu snagu, hrabrost). Jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice oštrolistki.

Stara je mediteranska kultura koja se i danas uzgaja u sredozemnim zemljama. Za područje Korzike i Sicilije tipična je sorta Borago pygmaea, dok je Borago officinalis najraširenija vrsta. Raste samoniklo u središnjoj i istočnoj Europi, uz morsku obalu, na poljima i zapuštenom zemljištu.

Kod nas se uzgaja i samoniklo raste u Dalmaciji i Primorju i to najčešće na neuređenim divljim područjima na kojima uspijeva puno bolje nego u kultiviranim i urednim vrtovima. Cijela biljka je prekrivena sitnim dlačicama bijele boje koje teksturu borača čine pomalo neugodnom. Ono što borač čini prepoznatljivim i posebnim su njegovi prekrasni cvjetovi koji mogu biti bijele boje (Borago alba) ili plave, ružičaste pa čak i jarkoljubičaste boje.


BORAČ - DETALJI



Ukras vrta i hrane:

Iako komercijalno nije posebno atraktivan, borač se vrlo jednostavno uzgaja. Dapače, toliko je nezahtjevan da ga je nakon prvog sijanja teško zadržati pod kontrolom u vrtu pa ga mnogi smatraju tek korovom, a nekada je bio vrlo poželjan u okućnicama i blizini prozora i vrata jer privlači pčele i druge insekte. Zapravo je za rast boraču potrebno tek sunčano mjesto, čak niti zemlja ne mora biti posebno kvalitetna i ne traži često zalijevanje. Može se uzgojiti iz sjemena odmah nakon što prođe vrijeme smrzavanja tla.

Nakon klijanja se vrlo brzo razvija i dobro je presaditi mlade biljke u prostraniji prostor kako bi se mogle raširiti. Borač voli rahlu, dobro prozračenu i vlažnu zemlju i široki prostor oko korijena. Može se povremeno zemlju oko biljke prihraniti kompostom. Borač se može dobro uzgojiti i u loncu u zatvorenim prostorima jer traži samo puno topline i sunca.

Tijekom cijele sezone cvatnje, od lipnja do rujna, mogu se koristiti svježi listovi i cvjetovi za kulinarsku upotrebu. Iako je listove borača najbolje čuvati u octu, ipak se mogu koristiti i sušeni. Na taj način zadržavaju malo arome, a kako bi se bolje sačuvala potrebno ih je odmah nakon ubiranja sušiti na žičanim stalcima u prozračnoj prostoriji bez vlage.

Borač je danas podcijenjena začinska biljka, dostupan je u cijelome svijetu i vrlo je jeftin začin koji se jednostavno uzgaja i možda je baš to razlog da je gotovo marginaliziran i zaboravljen u silnoj količini komercijalnijih, jačih i popularnijih začina.

No, najkreativniji kuhari znaju prepoznati posebnost autohtonih začinskih biljaka koje ipak daju jelima onaj lokalni, jednostavni "štih" koji svako takvo jelo čini jedinstvenim.



BORAČ:



Ljekovita svojstva:

Budući da borač ima i ljekovita svojstva, listove borača može se brati prije cvatnje i sušiti ih na hladnom i prozračnom mjestu. Tonici od sušenih listova borača imaju umirujući i osvježavajući hladni efekt i mogu se koristiti protiv vrućica, a kao čajevi protiv visokog krvnog tlaka i za smirenje. Za borač se kaže da podiže duh, tjera melankoliju i daje hrabrost.

Potiče znojenje i ima diuretička svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja problematične kože i osipa, kao i reumatizma i artritisa u obliku tinktura i tonika, ali i kao sirup za čišćenje organizma od toksina ili kod prehlada i infekcija.

Nije ga dobro koristiti prečesto ili u prejakim koncentratima, jer sadrži određene spojeve koji djeluju štetno na jetru. Listovi borača sadržavaju malo eteričnih ulja, ali dosta vitamina C, nešto sluzi i karotena, a od minerala dosta kalija.



Aroma koju voli cijeli svijet:

U čitavom nizu evropskih zemalja, kao u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Rumunjskoj, borać, poreč je službeno priznata, tj. oficijalna ljekovita biljka. I u samom imenu poreča naznačeno je vrlo važno ljekovito djelovanje te biljke: poreč (boreč, borač, boraga) dolazi od latinskog naziva borago, a izvedeno je od staro-arapskog abo-rag; što znači "otac znoja".

U svijetu se borač koristi na brojne načine, u kulinarstvu ili prirodnom liječenju, a prisutan je na svim kontinentima. U Latinskoj Americi se listovi borača koriste za liječenje plućnih oboljenja, Kinezi listove pune i rolaju - slično našoj sarmi ili češće, punjenim listovima vinove loze. Nijemci koriste borač uglavnom u kulinarstvu, u umacima, salatama, uz špinat i slično, a u Engleskoj je omiljen za aromatiziranje alkoholnih pića.

Borač je tradicionalni sastojak Pimm's No.1, pića na bazi džina koje je prije stotinjak godina izmislio vlasnik restorana "Pimm's" u Londonu. Amerikanci vole jela ukrašavati cvjetovima borača, svježim, kandiranim ili smrznutim u kockicama leda.

U Njemačkoj su u proljetno vrijeme posebno omiljeni biljni umaci, a mnogi od njih sadrže borač. Svakako je najpoznatniji od tih umaka – "Zeleni umak" (Grüner sauce, Frankfurter Grüner Sauce, Grie soss) u kojem je, prema originalnom receptu, sadržano čak devet osnovnih sastojaka, a neki od njih su: peršin, krasuljica, vlasac, dragušac, kiselica, krvara i borač. U nekim se krajevima dodaju još i kiseli krastavci, kopar ili estragon. Taj se umak servira uz kuhano ili dinstano meso, mlade kuhane krumpire, ribu i povrće.

Svježi listovi se dodaju napitcima i salatama za osvježavajući okus nalik na okus krastavaca. Izvrsni su izmiješani s kuhanim povrćem na maslacu, sitno nasjeckani u preljeve za sendviče ili tjesteninu, u začinjenom maslacu, jogurtu, sirnom namazu ili tek mekom siru. Malo hrabriji kuhari rado će listove borača blanširane koristiti kao zamjenu za špinat. Iako su najukusniji svježi, listovi se mogu i osušiti za kasniju uporabu. Takve je dobro čuvati u hermetičkim posudama.

Cvjetovi će efektno ukrasiti salatu, posebno zelenu, kao i hladne juhe od voća i povrća. Stabljike se mogu dodati u punč, vinske kupove ili pića s džinom.



BORAČ



Zeleni umak" iz Frankfurta:

Borač se koristi u cijelome svijetu, a najviše u središnjoj Europi. Lagan kiselkasti okus nalik na onaj krastavca idealan je za salate pripremljene od sirovog povrća, a ponekad se borač koristi i za pripremanje krem juha. Važno je napomenuti da se termičkom obradom vrlo brzo uništavaju aroma i svi karakteristični okusi borača, pa i listove i cvjetove treba dodati netom prije posluživanja jela.

Premda je njegova upotreba u kuhinji relativno ograničena, ipak se može koristiti gotovo cijela biljka i to u svježem obliku, a cvjetove se može ušećeriti ili kandirati za prekrasnu prirodnu dekoraciju, primjerice salata ili slatkih jela od voća. Može ih se i zalediti u kockicama leda što će izvanredno dekorirati ljetne napitke, sokove ili koktele. Danas se na tržištu može naći i mljeveni i sušeni borač.

Svježi listovi se dodaju napitcima i salatama za osvježavajući okus nalik na okus krastavaca. Izvrsni su izmiješani s kuhanim povrćem na maslacu, sitno nasjeckani u preljeve za sendviče ili tjesteninu, u začinjenom maslacu, jogurtu, sirnom namazu ili tek mekom siru. Malo hrabriji kuhari rado će listove borača blanširane koristiti kao zamjenu za špinat.

Iako su najukusniji svježi, listovi se mogu i osušiti za kasniju uporabu. Takve je dobro čuvati u hermetičkim posudama. Cvjetovi će efektno ukrasiti salatu, posebno zelenu, kao i hladne juhe od voća i povrća. Stabljike se mogu dodati u punč, vinske kupove ili pića s džinom.



BORAČ



Gastrolovka:

Prije upotrebe listove uvijek sitno nasjeckajte jer imaju neugodnu bockavu teksturu. Cvjetove dodajte u salatu neposredno prije posluživanja jer od octa gube boju i brzo venu. Da biste dobili ušećerene cvjetove, treba kistom namazati latice otopinom arapske gume i ružine vodice, uvaljati u šećer i osušiti na žičanim stalcima.

Frankfurtski Zeleni umak: (za 2-3 šalice)

3 šalice mješavine začinskog bilja (peršin, vlasac, krasuljca, borač, kopar, kiselica, dragušac (potočarka), estragon, bosiljak, krvara), 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta, 2 male glavice luka, (nasjeckane), 2 žlice slatkog vrhnja, 2 žlice majoneze, 2/3 šalice nemasnog svježeg sira (protisnutog, bez grudica), bijeli papar malo šećera, 1-2 jaja, tvrdo kuhana i sitno nasjeckana.

Začinsko bilje operite i osušite. Pripazite da ne stavite previše estragona jer može preuzeti aromu. Nasjeckajte svo bilje tako da stane u tri šalice. Od toga dvije šalice pomiješajte s kiselim vrhnjem ili jogurtom i lukom i usitnite u procesoru. Ako nije dovoljno tekuće, dodajte još malo vrhnja. Ostatak začinskog bilja fino usitnite u procesoru kako bi umak dobio teksturu. Umiješajte toliko majoneze i svježeg sira koliko je potrebno da se dobije kremasti, glatki umak. Začinite solju i paprom te po potrebi s vrlo malo šećera. Tvrdo kuhana jaja mogu se ili usitnjena umiješati u umak ili posložiti po njemu kao dekoracija.



Iskašljavanje:

Kao čaj za iskašljavanje upotrebljava se mješavina jednakih dijelova cvijeta borača, ruže (Rosa centifolia), divizme (Verbascum thapsiforme), bijelog sljeza (Altheae officinalis) i podbjela (Tussilago farfara), od koje se uzme 1 velika žlica, popari s 2 dl kipuće vode, poklopi i, pošto 1/2 sahata odstoji, pije se svakih 15 min. po 1 velika žlica.



Kožni osip, groznica:

Protiv kožnih osipa i groznice s malom temperaturom, protiv reume i za jačanje srca uzima se čaj od 2 velike žlice cvijeta borača, prelivenog s 3 dl kipuće vode. Taj čaj ujedno čisti krv, potiče lučenje žuči i mokraće, a uzima se uvijek kad treba bubrege potaknuti na mokrenje i kožu na znojenje. Djelovanje mu je takvo zbog kalijum nitrata koji sadrži.



Olakšava mokrenje i znojenje:

Radi lakšeg mokrenja i znojenja uzme se 20 g cvijeta, prelije s 300 g kipuće vode, ostavi da stoji 1/4 sata pa se pije toplo u nekoliko obroka u toku dana. Radi mirisa može se dodati ruže ili lipe.



BORAČ



Ulje boražine za lijepu kožu:

Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije.

Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.

Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno.

Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu.

Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.

Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu. Kod kupnje ulja pazite da bude kvalitetno i hladno prešano.

Kod oralne upotrebe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela.

Djeca uzimaju do dva grama ulja.

U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavjetovati s liječnikom.

NUSPOJAVE:

Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbjegavajte boražinu. Osim u spomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenu stavljati na kožu.



molimo pročitati izjavu