TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Timijan - lat. Thyus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Lipa. (Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia) Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
LJEKOVITE BILJKE

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
LJEKOVITE BILJKE

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
LJEKOVITE BILJKE

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

ARTIČOKA

Artičoka

Lat: Cynara scolimus l., asteraceae / compositum

Eng: Artichokes

Tal: Carciofi

Obitelj: Glavočike

Artičoka ili gardun, dragušica, pitoma boca

Opis:

Jeste li ikad vidjeli cvijet artičoke, boje plavetnila tropskog neba???

Ništa manje atraktivna nije ni artičioka, izdanci na kruni i osovini, srebrnasto rasperjano lišće što se širi i pada sa svih strana poput raskošne fontane iz koje strši kičmeni stup kao minaret.

Prvi poznavaoci i uzgajivači artičoke bili su već stari Egipćani, nekoliko stoljeća prije naše ere. Grci su je uvrštavali u svoje jelovnike na svojim gozbama. Posebno su je cijenili Rimljani, jednako čuveni gurmani kao i kulinari. Rimski car Erudit Plinije Stariji (1. stoljeće pr.n.e.) prvi je upozorio na ljekovitost artičoke.

Botanički podaci:

Artičoka je snažna dvogodišnja ili katkad višegodišnja biljka visoka do dva metra, gola ili fino pustenasto dlakava.

Listovi su vrlo veliki, dugi do 70 cm. Jednostruko do trostruko perasto razdijeljeni, sa širokim odsječcima ili gotovo nerazdijeljeni, s ljubičastim trnovima ili bez trnova. Cvjetne glavice su pojedinačne, vrlo velike, u promjeru do 10 cm. s mesnatim dnom cvata.

Cvjetovi su plavo-ljubičasti do crveno-ljubičasti.

Ovojni listovi također su u donjem dijelu mesnati, gotovo bez trnova na vrhu.

Nikad se, kao ni danas, listovi i korijen artičoke nisu upotrebljavali. Kao povrće koriste se jedino mladi, još neotvoreni cvjetovi artičoke, odnosno njezin najnježniji dio, koji zapravo sadržava najmanje vrijednih tvari, a to je tek petina njezine hranjive vrijednosti, šteta...

Cvate od travnja do kolovoza zadivljujućim plavim ili ljubičastim cvjetnim vjenčićem.

Bere se u lipnju i srpnju, dok su još potpuno zatvoreni, a donji se zeleni listići počinju tek pomalo odvajati.

Evo kako ćemo na tržnici odabrati prave; ako se ovojni listići lako otkidaju, a peteljka ima prirodnu sivozelenu boju te nije osuta nikakvim mrljama, tada možemo biti sigurni da je artičoka mlada i svježa i da će biti ukusna.

Artičoka se odavno uzgaja po Europi, osobito u Italiji i Francuskoj, a potječe iz sredozemlja.

Kod nas raste diljem primorskih krajeva, a najviše uzgaja u okolici Slanoga.

Prvi detaljan opis ove biljke potječe od Aristotelova učenika Theophrastusa s Lezbosa 371 g. p. k.

Stolječima je bila cijenjena kao skupocjena delicija za bogate i privilegirane.

Današnja je artičoka kultivirani oblik cardunculus i uzgaja se večinom u Mediteranskoj regiji, na obalama Atlantskog oceana i u Kaliforniji. U Italiji je sade po maslinicima kao dodatnu kulturu.




ARTIČOKA



Djelovi biljke koji se koriste:

U terapijske svrhe koriste se listovi, koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Potrebno je istaknuti da cvjetovi, koji se koriste u prehrani, nemaju ljekovito djelovanje.



Kemijski sastav:

Listovi artičoke sadrže cinarin, flavonoidne spojeve poput luteolin-7-glikozida i luteolin-7-rutozida, gorki lakton cinaropikrin, te brojne hidroksi-kiseline (hidroksimetil-akrilna, mliječna). Svježa artičoka odlična je hrana za doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline, koja sprečava oštećenje neuralne cijevi kod ploda.

Od svih dijelova najmanje je djelotvoran onaj dio koji se jede. Ostatak biljke izrazito je gorak, ali koristan u svrhu liječenja.

Biljka sadrži vrlo osjetljive spojeve (prije svega cinarin) koji se sušenjem raspadaju pod utjecajem enzima iz listova, stoga se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge, kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni sipf tehnologijom.

Energetska vrijednost 220 kj.

Bjelančevina 2,89 g.

Masti 0,34 g.

Ugljikohidrata 11,95 g.

Vlakna 8,6 g.

Šečera 0,99 g.

Glukoze 0,24 g.

Fruktoze 0,24 g.

Željeza 0,61 mg.

Mangana 0,225 mg.

Kalcija 21 mg.

Magnezija 42 mg.

Fosfora 73 mg.

Kalija 276 mg.

cinka 0.4 mg.

Vitamina C 7,4 mg.

Vitamina B6 0,081 mg.

Pantotenske kiseline 0,240 mg.

Folne kiseline 89 ug.

Tiamina 0,05 mg.

Riboflavina 0,089 mg.

Niacina 0,111 mg.

Suhi ekstrakti, dobiveni iz suhe biljke, iskazuju slabije djelovanje od iscrpaka iz svježe biljke.

Ako se biljka suši, tada proces sušenja mora biti brz, na povišenoj temperaturi. uglavnom, spraviti kvalitetan pripravak nije jednostavno. Zato je poželjno prilikom kupnje konzultirati se o kvaliteti, pazeći da je pripravak spravljen od svježe biljke.



ARTIČOKA



Indikacije:

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za probavne tegobe, hepatobilijarne tegobe (otežano lučenje žuči), te tretman dislipidemija, poput povišene razine kolesterola.

Artičoka se tradicionalno koristi u "terapijama čišćenja" organizma. Takve se terapije obično provode u rano proljeće, te nakon duljih razdoblja uzimanja lijekova, a traju tri, četiri tjedna.

Cilj takvih terapija je olakšati regeneraciju jetre opterećene pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lijekova.

Preporučuju se i kod ljudi profesionalno izloženih tvarima čije prisustvo opterećuje jetru (organska otapala, lakovi...), kao i ljudima s alergijskim tegobama (alergije na inhalacijske alergene poput peludi, alergije na hranu).

Oduvijek je jako cijenjena i do danas je uzgojena u četrdeset vrsta. Prema crtežima iz egipatskih grobnica u upotrebi je barem 2500 godina, po čemu je jedna od najstarijih namirnica. Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Najpoznatija obožavateljica artičoke Catarina de Medici, upoznala je s njom Francuze, koji su joj dodijelili epitet vrhunske delicije te je počeli naveliko uzgajati.

Tridesetih godina prošlog stoljeća njujorški su mafijaši imali apsolutni monopol nad tržištem artičoke, pa ju je gradonačelnik zabranio. No, bila je toliko ukusna da je zabrana uskoro ukinuta.

Sušeni dijelovi stabljike se upotrebljavaju za spravljanje čaja, koji pospješuje izlučivanje žuči.

Cynarin, sastojak artičoke se danas upotrebljava kao lijek u tu svrhu.

Artičoka je danas i dalje prestižna namirnica i na opće zadovoljstvo dostupna svima.

Štiti srce i krvne žile:

Artičoka učinkovito smanjuje loš kolesterol i podiže razinu dobrog LDL kolesterola.

Za razliku od lijekova iz klase statina, artičoka ne smanjuje sintezu kolesterola, nego pojačava njegovu razgradnju.

Cinarin i seskviterpen-lakton iz artičoke zaslužni su za njen povoljan utjecaji na zdravlje srca i krvnih žila.

Oni sprečavaju ovapnjenje žila, anginu pektoris, infarkt i moždani udar.

Prirodan lijek za žučne kamence:

Mnoge studije su potvrdile da ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči, ključne za rastvaranje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.

Cinarin iz artičoke toliko je djelotvoran da ga u nekim državama Europe koriste kao dio terapije za žučne kamence.

Ekstrakt lišća artičoke iznimno povoljno djeluje i na zdravlje jetre te pomaže na sljedeće načine:

- smanjuje razinu masnoća

- štiti od oštećenja i toksina

- pomaže kod ciroze jetre

- spriječava rak jetre

- spriječava bolesti jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola

Poboljšava probavu:

Ova biljka pogodna je za današnji moderan stil života obilježen neredovitim i nezdravim obrocima, manjkom fizičke aktivnosti, stresom i brigama.

Posljedice toga su probavni problemi poput nadutosti, grčeva, bolova i težine u želucu.

Artičoka uklanja te tegobe, djeluje blago laksativno, pomaže u probavljanju teških obroka, izbacivanju otrova te detoksicira organizam.

Odlično sredstvo za mršavljenje i dijabetes:

Artičoka je izvrsna dijetalna hrana. Bogata je inulinom koji je djelomično probavljiv pa ne utječe na glukozu u krvi što je pogodno za dijabetičare.

Također pojačava osjetljivost na inzulin, te na taj način vodi ka boljoj kontroli glukoze.

Artičoka je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima.

Zbog toga se posebno preporučuje osobama sklonim debljanju.

Artičoka može pomoći u liječenju:

- jetre i bubrega

- dijabetesa

- pretilosti

- bolesti srca i krvnih žila

- slabe probave

- žučnih kamenaca

- žutice

- gihta

- urtikarije

- reume

- astme

- ekcema

- alergije

Način primjene i doze:

- Infuz - priprema se tako da se 2,5 - 4 grama suhog lista prelije s 250 ml. kipuće vode, ostavi stajati 10 - 15 minuta i procijedi. Ta količina priprema se isključivo svježa tri puta na dan i pije se između obroka. No, infuz lista artičoke iznimno je gorak i rijetko se koristi.

Nekoć se kao gorki infuz koristio za povećanje apetita.

Standardizirani pripravci (kapsule, instant čajevi) - moraju biti ekvivalentni dozi od 10 g. suhih listova. Ovisno o formulaciji, uzimaju se 2 - 3 puta dnevno oko pola sata prije obroka.

- Sipf pripravak - spravlja se od svježe biljke, pa se kao i pripravci soka svježe biljke preferiraju u upotrebi. Jedna čajna žličica pripravka otopi se u pola čaše vode i pije 2 - 3 puta dnevno, pola sata prije obroka.

Upotreba artičoke kod povišenog kolesterola:

Korisno je ponoviti kako povišeni kolesterol predstavlja samo jedan od rizičnih čimbenika u procesu nastajanja ateroskleroze. Artičoka smanjuje povišeni kolesterol, podižući razinu "dobrog" hdl kolesterola i smanjujući razinu "lošeg" ldl kolesterola. Takvo djelovanje posljedica je koleretičnog djelovanja, tj. pojačanag lučenja žuči, zbog čega je jetra u stanju pojačati razgradni metabolizam koji pretvara kolesterol u žučne kiseline.

Za razliku od lijekova iz klase statina, artičoka ne smanjuje sintezu kolesterola, nego samo povećava njegovu razgradnju.

Taj mehanizam je presudan u završetku tzv. reverznog transporta kolesterola, procesa kojim se organizam rješava viška kolesterola. Loš protok žuči, u nekim zemljama nazvan "hepatobilijarna insuficijencija", odveć je često zanemaren problem, čija posljedica mogu biti probavne tegobe, nadutost, zatvor i povišen kolesterol.

Jedan od čestih subjektivnih simptoma ovakvog stanja jest osjećaj nadutosti nakon jela, u području gornjeg dijela trbuha.

U terapijama smanjenja kolesterola obavezne su dijetetske mjere i izbjegavanje kolesterolom bogate hrane poput crvenog mesa, jaja, životinjskih masnoća i rafiniranih biljnih ulja.

Artičoka je vrlo korisna dijabetičarima jer je siromašna šečerima.

Može se uzimati i artičoka, i to mjesec dana kao tekući pripravak tri puta dnevno, a nakon toga kao "doza održavanja" jednom do dva puta dnevno.

S artičokom se preporučuje uzimanje omega-3 kiselina.

Za razliku od uvriježena mišljenja, omega-3 kiseline nisu sadržane samo u ribljem ulju.

I omega-3 kiseline smanjuju povišen kolesterol, ali njihova ljekovitost dolazi prije svega do izražaja zbog preventivnog djelovanja na proces arteroskleroze. Poznato maslinovo ulje nije ljekovito zbog sadržaja masnih kiselina, nego prije svega zbog koleretičnog djelovanja, tj. poticanja lučenja žuči.

Općenito vrijedi pravilo da gorči tipovi maslinova ulja djeluju bolje koleretično. i brojne druge biljke katkad se koriste s artičokom.

To mogu biti crvena gljivica riže (monascus purpureus) koja smanjuje sintezu kolesterola, te piskavica (trigonella foenum graecum).

O smislenoj terapiji porazgovarajte sa stručnim fitoterapeutom.



ARTIČOKA



Čaj:

Pregršt nasječenih listova i suhog korjenja kuha se 10-20 minuta u 1 litri vode. Potrebno je dobro zasladiti jer artičoka je jako gorka. Djeluje slično kao i ekstrakt suhog lišća artičoke.

II.način:

Prstohvat lišća artičoke prelijte s dva decilitra vruće vode, ostavite 15 minuta, procijedite i popijte.

Sok:

Iz svježih listova iscijedi sok; u 4 žlice ovog soka doda se po ukusu meda, mlijeka ili vina.

Taj lijek odstranjuje masnoću i kolesterol iz krvi, spriječava anginu pectoris, moždanu kap i reumu.

Tinktura:

400-500 g. nasjeckanih svježih listova i korijena artičoke stavite u bocu sa širokim grlom i zalijte rakijom, ostavie na suncu ili toplom mjestu 3-4 tjedna, potom procijedite stavite u bocu na tamnom mjestu, pijte jednu veliku žlicu dnevno.

Oblozi:

Nasjeckati 200 grama svježih listova ili korijena i preko noći ostaviti u 2 litre hladne vode, zatim kuhati 10 minuta, procijediti i stavljati kao obloge ili samo time mazati kožu oboljelu od ekcema, lišajeva, akni i jetrene bolesti.

Napomena:

Artičoke jedite i kao povrće, jedite je u velikim količinama, kvantiteta će nadomjestiti kvalitetu, a osim toga, uživat ćete u njenom okusu.

ARTIČOKA - PLANTAŽA



Recepti:

Artičoka je vrlo popularna diljem Europe.

Najčešće se priprema prženjem, pirjanjem ili na grillu, sama ili s povrćem, grahom ili tjesteninom.

Sirova se ne jede jer je teško probavljiva.

Glavni dio koji se jede je srce artičoke, no može se jesti i stabljika.

Mlade plodove možete jesti cijele, a kod zrelijih uklonite tvrde listove, te odrežite vrh i peteljku.

Da bi spriječili gubljenje boje poškropite je limunovim sokom.

Artičoke punjene jajima:

8 artičoka, 2 jaja, sredina od kruha, vezica peršina, 1 česno češnjaka, ulje, sol, papar, očistite artičoke od tvrdih vanjskih listova, odrežite im peteljke i oštre vrhove i namočite ih u hladnu vodu s malo limuna.

U zdjeli umutite jaja s malo soli i papra. Namočite jaja u razmrvljenu sredinu od kruha, sjeckani peršin i češnjak. Zatim artičoke ocijedite, rastvorite im krunice i svaku nadjenite mješavinom od jaja. Složite ih u vatrostalnu zdjelu, prelijte čašom ulja i čašom vode, kuhajte ih u pečnici oko 1 sat. Pri tome ih treba češće zalijevati vlastitim sokom.

Rižoto od artičoke:

4 artičoke, 80 g. maslaca, 300 g. riže, 50 g. ribanog paškog sira, 1 limun, 1 čaša bijelog vina, 1 vezica peršina, sol, papar.

Očistite artičoke od vanjskih listova i upotrijebite samo mekanu sredinu pa je natrljajte limunovim sokom, da ne potamne. Narežite ih na tanke kriške, zagrijte maslac i na njemu propirjajte artičoke desetak minuta. Osolite i popaprite po ukusu, nemojte miješati da se ne skaše, već samo protresite posudu. Kad tekućina ispari, dodajte očišćenu i opranu rižu, prelijte bijelim vinom i pirjajte dok vino ne ispari. Nastavite pirjati podlijevajući povremeno juhom od povrća koliko je potrebno da riža omekša. Kad je riža gotova (pazite da se ne skaši) primješajte ribani sir i pospite sjeckanim peršinom.

Artičoke s mladim bobom:

Sastojci: pola kilograma kuhanog mladoga boba, deset artičoka, pola glavice češnjaka, maslinovo ulje, peršin, krušne mrvice

Priprema:Namačite artičoke sat i pol u vodi da izgube gorčinu. Napravite kompaktnu smjesu od boba, češnjaka, peršina, maslinovog ulja i krušnih mrvica.Posolite i popaprite po želji.

Napunite tom smjesom artičoke, položite ih u tavu da gledaju prema gore, prelijte ih maslinovim uljem, nalijte vode do ruba artičoka, dodajte sol, papar i peršin. Poklopite i pustite da zavri te da krčka na laganoj vatri sat i pol.

Uslast!

U SLAST!!!



Kontraindikacije i nuspojave:

Artičoku treba izbjegavati kod opstrukcije žučnih vodova i sumnje na žučne kamence. Kod ljudi s odstranjenom žučnom vrećicom treba uzimati pola navedene doze.

Artičoke nepovoljno djeluju na lučenje mlijeka, pa će ih se dojilje morati odreći.

Isto vrijedi za osobe sa oštečenim bubrezima i jetrom.

Inače je sigurna za upotrebu i lišena toksičnih učinaka.

Ipak, nakon mjesec dana terapije treba razmisliti o stanci od tjedan dana, uz konzultaciju sa stručnom osobom.



molimo pročitati izjavu