KOPAR
Hrvatsko ime: KOPAR
Latinski naziv: Anethum graveolens l.
Engleski: Dill.
Njemački: Dill (pflanze)
Francuski: L*aneth, aneth odorant.
Talijanski: Aneto
Ostali nazivi: mirodija, dil, koper, koprić, mirođija, sldki janež, sladki januž.
Začin:
Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža.
Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču.
Zanimljivosti
Pradomovina kopra je Perzija i istočna Indija.
Dobro poznata biljka svim starim civilizacijama, pa i Egipćanima kod kojih je pronađeno u grobnicama kod tebe iz vremena 1500 g.p.n.e. U glinenoj posudi zrna žita i grančica s plodom kopra.
Gajili su ga i stari Židovi u Palestini te se spominje i u novom zavjetu.
Grci su ga koristili kao lijek i začin isto kao i Arapi i Rimljani.
Karlo Veliki (812 g.n.e.) Preporučuje uzgoj kopra.
U staroj pučkoj medicini kopar je bio sastavni dio terijaka protiv raznih trovanja te niza drugih bolesti.
O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.
Tko ga nosi uza se na goloj koži, vjerovali su naši stari, bit će očuvan od djelovanja čarolija.
Smatralo se da će muž žene koja ima kopra u cipeli, raditi što mu žena želi.
Tako su mladenke kad su išle u crkvu na vjenčanje, obavezno stavljale lišće kopra u cipelu.
Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci).
Opis:
Kopar je jednogodišnja mirodijska biljka, visine do 1 metar koja ima okruglu glatku, tamnozelenu, bijelkasto-prugastu i nježno plavkastu pjegastu stabljiku.
Dvostruko perasti listovi su plavkasto-zelene boje.
Cvjetni štitac je žut, veliki i plosnat bez povojnih listića.
Plodovi su jajoliki i rebrasti, smeđe boje.
Kopar cvate u srpnju i kolovozu.
Aromatičnog je mirisa i okusa, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. List i cvjetovi sabiru se za vrijeme cvatnje, a plod se sabire u rujnu.
Zapadna pučka medicina rabi kopar kao:
Antispazmodik, diuretik, karminativ, laksativ, narkotik, stimulans, sedativ, stomahik,
Za ljiečenje:
Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.
U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.
Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.
Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.
Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.
Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica.
KOPAR
Ljekovita svojstva i primjena:
Ljekovito djelovanje:
Kopar je kućni lijek za niz oboljenja s dugogodišnjom tradicijom korištenja u kojoj je najpoznatija ženska uporaba kopra:
- Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja-
- Za izazivanje mjesečnog ciklusa.
- Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih.
- Izvrstan je lijek ako ga uzimamo samog ili s ostalim njemu srodnim karmativnim biljkama kao što su komorač, kim, aniš kod oboljenja kao što su meteroizam, aerofagija, nadutost, kao i kod oboljenja crijeva, želuca, jetre, bubrega i žgaravice (dovoljno je u ustima žvakati kavenu žličicu sjemena i gutati slinu).
- Detoksikant koji čisti krv i jača srce (uzimamo kao začin ili čaj kod pročišćavanja krvi i organizma).
- Srčani tonik, jer jača i krijepi srčani mišić.
- Kao dijaforetik i diuretik (ako pijemo vruć čaj, izaziva jače znojenje i mokrenje, te njegovo ljekovito svojstvo i djelovanje koristimo kod prehlade, gripe i nazeba te raznih upalnih stanja kod kojih je potrebno pojačati izbacivanje svih štetnih tvari iz organizma.
- Tonik za jetru (kod oslabljenog rada i kod žutice).
- Digestivno djelovanje kopra koristimo kao začin koji dodajemo raznim dijetalnim jelima, a svrha je da potiču rad želuca i crijeva.
- Sredstvo koje brzo umiruje jaku štucavicu i sklonost povraćanju.
KOPAR - SJEMENKE
U kulinarstvu:
Sjeckano svježe lišće kopra stavlja se u zelenu salatu, salatu od krastavaca i rajčica, a posebno je ukusno sa salatom od krumpira, s maslacem ili majonezom. Najviše se upotrebljava prilikom kiseljenja povrća, a ponekad i u kiselom zelju. S vrhnjem ili jogurtom upotrebljava se u varivu od graha, krastavaca i krumpira, a dodaje se i jajima, kravljem siru i juhama. Sitno zrnje kopra lakše se može zdrobiti sa malo soli.
Kopar umak:
Svežanj lišča od kopra sitno nasjeckati, na maslacu upržiti 2 žlice brašna, dodati kopar, kratko promiješati zatim preliti sa 2 dcl mlijeka, opet promiješati te dodati po ukusu vrhnje za kuhanje ili mileram, posoliti, (netko i pošečeri) poslužiti uz pire od krumpira, rižu ili tjesteninu.
Recepti:
Čaj: (za miran san)
Izmiješati 25 g kopra, matičnjaka, hmelja i valerijane. Po 1 jušnu žlicu koju poparimo s 2,5 dl kipuće vode, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Pijemo 1 sat prije spavanja zaslađeno s medom.
Univerzalni recept:
1 čajnu žličicu mljevenog kopra prelijemo s 2,5 dl kipuće vode i poklopimo da odstoji 15-30 minuta, te procijedimo.
Uzimamo kod svih opisanih oboljenja 3 puta na dan iza jela i pijemo u gutljajima nezslađeno kod oboljenja želuca, crijeva a zaslađeno kod oboljenja pluća.
Vinska tinktura:
Močimo 3g. Ploda kopra pet dana u 1 dcl vina bijelog i procijedimo. Uzimamo po 1 malu čašicu iza jela kod slabog rada želuca, crijeva itd.
KOPAR
Kontraindikacije.
Trudnice ne uzimaju kopar ni kao začin ni kao lijek, no kontraindikacije nisu poznate osim onih koji ukazuju na pretjeranost u uzimanju kopra te se javljaju razne tegobe.