TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača - Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

KOKOTAC





KOKOTAC - MELILOTUS OFFICINALIS (MED.) LAM.

Lat: Melilotus officinalis L.

Eng: Yellow Sweet-clover

Poznat kao Melilot ili slatka djetelina, je rod u obitelji Fabaceae (mahunarke) .

Sinonimi: Melilotus arvensis Wallr., Melilotus difussa Koch., Melilotus pallida Bess., Melilotus rugosus Gilib.

Ostali nazivi: divlja detela, kokotac žuti, konjska ditelina, nokata trava, noktec, orlov nokat, pitoma detelina, pšeničnica, svinduh, trolista detelina, velika djetelina, vodnika, ždraljika, žućka.

Opis:

Kokotac je dvogodišnja biljka koja naraste do metar visine, s jakom uglastom golom i dlakavom stabljikom.

Listovi su duguljasti, eliptični, na rubovima oštro nazubljeni i trolisnati.

Cvjetovi žute boje oblikuju uspravni grozdasti cvat na vrhu grana, žute su boje te nakon cvatnje postaju bljeđi.

Plod je mahuna sa sjemenkama.

Cvate od svibnja do rujna.

Miris i okus: Aromatičnog je mirisa po medu, vrlo ugodnog, a gorka i ljuta okusa, sluzava.

Stanište: vrlo je česta biljka koja raste gotovo svugdje u srednjoj Evropi, te se dijelom i uzgaja. Raste na zapuštenim livadama uz rub polja, vinograda, putova, uza zidove i pruge te na zapuštenom zemljištu.

Ljekoviti dijelovi biljke:

Sabiru se cvjetovi (Flores Meliloti) kao i čitava biljka u cvatu (Herba Meliloti) s time što se deblji dijelovi stabljike prije sušenja odstranjuju pa se cvjetovi i biljka suše u hladu na prozračnom mjestu.

Za vrijeme sušenja razvija se aroma biljke te suha biljka lijepo miriše.

Listovi za sušenje mogu se brati i nakon cvatnje.

Truli kokotac sadrži dikumoral koji izaziva krvarenje te se ne smije rabiti ni u kojem obliku.

Ljekovite i djelotvorne tvari: eterično ulje, kumarin, melilotova kiselina, tanin, smola, melilotal i mnoge soli.




KOKOTAC - DETALJI



Povijest:

U starom vijeku bila je poznata ljekovitost ove biljke, što su je nazivali još i imenima orlov nokat, velika djetelina, ždraljika i žuti kokotac, a rabili su je kao ljekovito sredstvo koje steže, omekšava, tjera znoj i vodu te ublažava bolove.

Srodne vrste:

Crvena djetelina (Trifolium pratense L.) srodnik je žutog kokotca. Osušeni cvjetovi kao i cvjetovi vrsta s bijelim cvjetovima često se koriste u narodnoj medicini, kod reume i uloga, kašlja, jetrenih tegoba, za jačanje i čišćenje krvi. Droga sadrži trjeslovine, izoflavone i druge fenolne spojeve. Flavoni su osobito važni zbog estrogenog djelovanja.

Ranjenik (Anthyllis vulneraria L.) je rasprostranjen posvuda. Osušeni cvjetovi koriste se u narodnoj medicini. Već i latinski naziv "vulneraria" govori da se kod ljudi i životinja koristila za liječenje rana. Čaj i danas koristimo za ispiranje rana i obloge. Djelotvorna je i mješavina s listovima trpuca. Iznutra je koristimo kod slabog želuca.

KOKOTAC



Ljekovito djelovanje:

Djeluje antiflogistički, sprječava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristimo ga kod svih tegoba koje su posljedica kronično slabog rada vena, kao što su noćni grčevi u listovima, otežale noge, svrbež i otekline nogu. Osim toga, koristimo ga kao dodamo sredstvo pri liječenju upala krvnih žila, nakon tromboze, kod hemoroida i zastajanja limfe. Uz kumarine djeluju i flavonoidi koji utječu na oštećene stjenke žila.

Dikumarol, koji u drogama koje sadrže kumarine nastaje pod utjecajem bakterija, sprječava nastanak protrombina i drugih čimbenika za zgrušavanje krvi te smanjuje nastanak krvnih ugrušaka (trombova). Poznato je da kumarin iz enzimskog kompleksa izbacuje vitamin K i tako posredno djeluje antikoagulativno (suprotno od heparina). Pripravke od žutog kokotca koristimo izvana kod tupih ozljeda, uganuća i potkožnih modrica. Čaj i obloge koristimo i kod upala žlijezda, prsa, upala zglobova i reumatskih bolova, čireva i otvorenih rana na koži te za ispiranje rana. Učinkovito djeluje i kao diuretik. Svojim karakterističnim mirisom ta biljka uspješno tjera iz ormara moljce i druge insekte.



KOKOTAC



Primjena u pučkoj medicini:

Zapadna pučka medicina koristi ga u liječenju apscesa, arterioskleroze, bolesti očiju, embolije, gastritisa, hemoroida, kožnih bolesti, krvarenja, kašlja, rana, respiratornoh katara, traheitisa, upale usta, grla, jednjaka, upale crijeva, vaskularnih bolesti, varikoznih vena, a koristi se i za izradu flastera, cigareta, u kuhanju te u homeopatskom liječenju kod glavobolja, migrena i krvarenja iz nosa. Kokotac ima svojstvo da steže, omekšava, tjera znoj i vodu, smiruje i ublažuje bol te čisti organizam. Koristi se za vanjsku, a manje za unutarnju uporabu.

Primjena u kućanstvu: prije no što su nastala kemijska sredstva za uništavanje moljaca, kokotac se upotrebljavao u tu svrhu.

Recepti:

Čaj od žutog kokotca: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati pokriven 10-15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Takav je čaj dobar dodatni lijek kod svih navedenih tegoba, a možemo ga koristiti i za ispiranje rana.

Mast od žutog kokotca: Mast spravljamo kao dodatak čaju za sprječavanje upala proširenih vena i kod modrica.

Kupelji od žutog kokotca: 100 g suhe droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati 15 minuta. Iscrpinu dodajemo kupelji u kadi. Kad ga koristimo kod bolesti vena, pazimo da kupelj nije prevruća. Osvježava i okrjepljuje.

Za čišćenje crijeva od toksina koji se skupljaju u crijevima pučka medicina preporučuje klistir od lagano prokuhane biljke.

Kod nesanice treba primijeniti hladni pripravak droge: 1 čajna žlica droge za 1 šalicu čaja namače se 8 do 10 sali, procijedi se i procijeđeni čaj ugrije. Taj se čaj pije u gutljajima 1 sat prije spavanja.

Tinktura od cvjetova upotrebljava se za masažu kod reumatskih bolova u zglobovima.

Izvana se kokotac upotrebljava kao mokri i topli oblog za omekšavanje oteklina, čireva i mliječnih čvorova te za omekšavanje stvrdnutih i upaljenih prsiju.

Kod bolesti uha, naročito kod probadanja u ušima i upale srednjeg uha pusti se da djeluju na uho vruće pare od čaja pripremljenog prekuhavanjem droge.

U starijoj bilinarskoj literaturi kokotcu se pripisuje dobro ljekovito djelovanje u obliku vlažnih i toplih obloga kod kožnih čireva nalik na rak. Kokotac se, konačno, upotrebljava kao dodatak biljnim kupeljima naročito ako se od tih biljnih kupelji očekuje osvježenje i jačanje.

Čajni oparak, za kojeg se uzima po pola čajne žlice droge za 1 šalicu čaja, pije se u gutljajima 2 do 3 šalice kod bronhalnog katara, bolesti želuca i mjehura te kod teškoća u utrobi. Doza se ne smije prekoračiti jer veće količine izazivaju povraćanje.

KOKOTAC



Napomena:

Melilotus altissimus Thuill., sličan je prvoj vrsti, samo je visok do 1,5 m i raste na više močvarnim livadama i čistinama te mnogo jače miriše na kumarin. Ovaj je kokotac slabijeg djelovanja, inače mu je način upotrebe isti. Kod prekomjerne upotrebe mogu, radi veće količine kumarina, nastupiti jake glavobolje, pa čak i pojave klijenuti centralnog živčanog sistema. Ovaj kokotac je inače vrlo dobra pčelinja paša i još jače sredstvo za uništavanje moljaca.

Bijeli kokotac (melilotus alba):

Kokotac ili lat. meliloti herba u prijevodu medonosna biljka. Kao ljekovita biljka vrlo je učinkovita, ali se uglavnom koristi za vanjsku upotrebu. Ova biljka ima svojstvo stezanja, pa se koristi kao mast, tonik... za vene, a i glavni je sastojak pripravka za bolne zglobove.

Nedostatak ove vrste je što sadrži gorke i mirisne tvari osobito kada se nalazi u suhom stanju, što uzrokuje da ga domaće životinje odbijaju pri prehrani.

Inače biljka ima snažni učinak na centralni nervni sustav i jako ''lupi'' kako bi to mladi rekli Bijeli zajedno sa žutim daje kvalitetan period medenja od 30 dana. Med je smećkasto-prljave boje i ima specifičnu lijepu aromu! Zimovanje pčela na medu kokotca je"besprijekorno".

Sjemenke imaju vrlo čvrstu opnu. Sjeme se ne zasijeca,nego se rasporede na gazu ili krpu i potope u toplo slatko mlijeko par dana . Nakon ovog kiseljenja će imati neugodan miris ili smrdjeti ali će i proklijati rasporediti ga lagano na pripremljeno zemljište. Tada se mora čekati da nikne i da se biljke razvijaju i cvjetaju.

Znanstvena istraživanja (Melilotus officinalis, Melilotus albus – bijeli kokotac) potvrđuju djelovanje kokotca na središnji živčani sustav, u kojem izaziva umirujuće i narkotičko djelovanje; regenerira stanice jetre, djeluje na koštanu srž, sudjeluje u stvaranju leukocita, poboljšava opće stanje bolesnika nakon radioaktivnog zračenja, djeluje na unutrašnji dio krvnih i limfnih sudova i žila.

Kokotac u prosjeku sadrži 17 % sirovihproteina, 13 % probavljivih sirovih proteina, 3 % masti, 30 % sirove vlaknine, 42 % NET-a i 8 % pepela. Sadrži dosta karotina, masti, fosfora i kalcija te se smatra vrlo hranjivom biljnom vrstom.

KOKOTAC



Kontraindikacije:

Kokotac ni u kojem obliku ne bi smjele uzimati osobe sa slabim želucem i jetrom u akutnim stanjima, s problemima žuči te osobe sklone glavoboljama. Kod primjene se treba držati točno navedenih količina.

Toksičnost

Kumarin i kumarinski spojevi uvrštavaju se u kancerogene spojeve pa u većim količinama mogu izazvati jake glavobolje, kolaps ili klijenut živčanog sustava te se danas ova biljka koristi uglavnom za vanjsku uporabu.

molimo pročitati izjavu