BAMIJA U CVATU
BAMIJA
Lat: Hibiscus esculentus l
Eng: Okra / lady's fingers, musk mallow,
D: Die okra / gemüse-eibisch, essbarer eibisch.
Fr: Le gombo
Druga imena bamije su: Gombo, gumbo, grčki rog.
O biljci:
Vrijeme cvatnje: 5-6 mjesec
Miris i okus: Bez naročitog mirisa te gorkog okusa
Uzgaja se u vrtovima, na plantažama itd.
Branje i prerada:
Listovi i stabljika za pripremu čaja, a nedozreli plod za jelo.
Iz sjemenki dobivamo ulje.
Ljekoviti sadržaj:
Na 100g svježe bamije ima 140 kj ili 33 kal, u plodovima ima dosta dušičnih spojeva, eteričnih ulja, masti, vitamina itd. listovi stabljike sadrže dosta sluzi.
Bamiju možemo konzervirati u soku od rajčica kao kiselo povrće. Sušenu bamiju kuhamo za razna jela.
Opis biljke:
Bamija pripada obitelji sljezova (familiae malvaceae).
Prirodni je aromatik, afrodizijak, antispazmodik, digestiv, diaforetik, diuretik, insekticid, kolorant, mucilaginoz, stimulant, vitaminozant.
Bamija je podrijetlom iz Abesinije i istočne Indije, ali neki podaci govore i o plantažnom uzgajanju u 12. stoljeću prije rođenja Isusa Krista u Egiptu, točnije na području Etiopije, od koje su se rabile sjemenke za kavu i ulje kao i za jelo.
Rasprostranjena je u jugoistočnoj Aziji i sjeveroistočnoj Africi i Europi (Grčka, Bugarska, Makedonija itd).
Bamija se danas uzgaja kao povrće, iako po botaničkim osobinama ne spada u povrće, već u voće.
Bamija je trajni drvenasti grm, visine i do jednog metra.
Listovi su dlanasto nazubljeni i smješteni na ograncima stabljike. Cvjetovi su svjetložute boje, koji nakon kratke cvatnje razvijaju šestobridnu mahunu svjetlozelene do žuto-zelene boje, ispunjenu bijelim mekanim sjemenkama.
Cijela biljka je dlakava.
Plod je tobolac pun sjemenki.
Zapadna pučka medicina rabi bamiju kao: afrodizijak, antispazmodik, aromateraput. Koristi se i za liječenje zadaha, za jačanje muške potencije, grčeva, jačanje slabog želuca, slabih živaca, za jelo itd. u Egiptu sjeme bamije rabe za liječenje želuca, živaca, za jačanje muške potencije te kao insekticid.
BAMIJA
Priprema:
Čaj: (za oboljenja želuc i kod probavnih smetnji)
Priprema:
List bamije isjeckamo u količini jedne žlice i prelijemo s 2dcl. kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Pijemo 3 puta dnevno po šalicu čaja.
Iz kulinarstva:
Bamija se često koristi u susjednoj bosni i hercegovini, a na našim tržnicama može se pronaći najčešće u sušenom obliku. Od sušene bamije možete pripremati gotovo sva jela kao i od svježe, a potrebno ju je prethodno namočiti - procedura je otprilike jednaka onoj ma sušenim gljivama.
Budući da je sezona u kojoj se bamija može nabaviti svježa dosta kratka, sušena bamija dođe kao izvandredna zamjena.
BAMIJA
Ljekovita svojstva bamije
Ljekovito djelovanje bamije kod oboljenja želuca i crijeva pokazuje vidljive rezultate te je kao jelo preporučena u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava.
Pojačava tek i potiče funkcioniranje želuca. Zbog bogatstva raznim vitaminima dobro djeluje na oboljenja uzrokovana pomanjkanjem vitamina.
Bamija je poznati kolorant koji se u kulinarstvu koristi za bojanje jela (riža, umaci). sjemenke su dobar antispazmodik za umirenje grčeva.
Korijen bamije sadrži veće količine sluzi te se rabi za vanjsku uporabu kod liječenja bolesti kože, a ekstrakt - infuz za liječenje sifilisa.
Nedozreli plod kojeg se rado jede rabi se i za liječenje:
- kataralnih infekcija (gonoreje, disurije)
- za jače mokrenje (diuretik)
- za jačanje muške potencije.
-sjeme bamije rabi se za liječenje:
- grčeva u probavnom sustavu (antispazmodik)
- stimuliranje probavnog sustava
- kao surogat za kavu
- za jačanje srca
Bamije - recepti:
Bamija s rižom;
250 g. bamija, 150 g. riže, 150 g. paradajz-pirea, 30 g. maslaca, 30 g. margarina, 1-1/2 l. temeljca od povrća, Prstohvat šafrana, sjeckani peršin, sol, papar.
u zdjeli zagrijte margarin i na njemu popirjajte nasjeckani luk.
Dodajte očišćene i oprane bamije i pirjajte poklopljeno, dolijevajući po potrebi temeljac. Kad je povrće napola gotovo, dodaje temeljcem razrijeđen paradjz-pire.
Poprašite šećerom i pirjajte dalje dok bamije sasvim ne omekšaju a tekućina ispari. U preostalom temeljcu zakuhajte opranu rižu.
Kuhajte ju 20 minuta, zatim ju maknite s vatre i ostavite po strani da do kraja omekša. Procijedite rižu pa u posebnoj zdjeli otopite maslac, dodajte rižu, poprašite šafranom, te dobro izmješajte. Manji kalup za nabujak namažite maslacem, natisnite u njega rižu i za nekoliko minuta iskrenite rižu na zagrijani pladanj.
Pazite da se ne raspadne već da zadrži oblik kalupa.
Bamiju složite okolo, a rižu ukrasiteperšinovim listom.
Bamije s rajčicama
Bamije s rajčicama:
500 g. svježih bamija, 250 g. rajčice, 1 češanj češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja 2 žlice octa, 1 vezica peršina, mljevena slatka paprika, papar, sol, sok od 1 limuna.
Bamije dobro oprati i ocijediti, peteljke odrezati.
U loncu zakuhajte 1-1,5 litre posoljene vode, dodajte malo octa, istresite bamije i pokriveno kuhajte oko 15 minuta, pa ih procijedite. Rajčice narežite na sitne komadiće, zagrijte maslinovo ulje, dodajte rajčice i bamije, te zdrobljeni češnjak. promiješajte i pirjajte.
Kad je napola gotovo dodajte sjeckani peršin. Osolite i popaprite po ukusu, poprašite mljevenom paprikom i zakiselite limunovim sokom.
Kuhajte još nekoliko minuta pa iskrenite u porculansku zdjelu i ohladite.
BAMIJA VIJENAC
Bamija s jajima i kajmakom
Bamije s jajima i kajmakom:
750 g. bamija, 60 g. maslaca, 1 manja glavica luka, 1 češanj češnjaka, 1 žlica paradajz-pirea, 4 dcl. juhe od povrća, 1 čaša jogurta, 1 limun, 3 tvrdo kuhana jaja, 200 g. kajmaka, sol, papar.
Narežite bamije na polovice, poprijeko, te ih popirjajte na polovici maslaca oko 5 minuta.
Bamiju ocijedite a u zdjeli na preostalom maslacu popirjajte nasjeckani luk, dodajte bamiju i zdrobljeni češnjak pa zalijte vručom juhom u koju ste umiješali paradajz-pire. Pirjajte dok sva tekućina ne ispari.
Osolite i popaprite po ukusu, pa na kraju umiješajte jogurt.
Vatrostalnu zdjelu namažite margarinom, naspite u nju bamije, odozgo poslažite ploške tvrdo kuhanih jaja, te prelijte kajmakom (razmutite ga ostatkom vruće juhe) .
Zapecite jelo u vrućoj pečnici, poslužite vruće.
TELETINA SA BAMIJOM
Nuspojave
Meni nisu poznate