SUNCOKRETOVO ULJE
SUNCOKRETOVO ULJE
Latinski naziv: Helianthus annuus L. Oleum
Suncokretovo ulje
Suncokretovo ulje neutralnog je okusa i mirisa dobiveno od sjemena suncokreta (Helianthus annuus).
Najčešće se rabi kao ulje za prženje i salatu, ali ili kao sastavni dio kozmetike.
Najčešće je ulje u trgovinama.
Rafinirano ulje na policama trgovina nema puno veze sa zdravim hladno prešanim uljem suncokreta. Savjetuje se koristiti ga u umjerenim količinama.
Prirodan je izvor vitamina E
Bogato je esencijalnim višestrukonezasićenim masnim kiselinama.
Britanska farmakopeja navodi sljedeću strukturu sastava:
palmitinske kiseline: 4,0% - 9,0%
stearinska kiselina: 1,0% - 7,0%
oleinska kiselina: 14,0% - 40,0%,
linolna kiselina: 48,0% - 74,0%.
Ulje sadrži lecitin, vitamin E, karotenoide i voskove.
Glavni sastavni dio plodova je masno ulje, kojeg sadrže i do 40 posto.
U masnom ulju nalazi se bogatstvo vitamina E, kao i fitohormoni, lecitin i mineralne tvari.
Suncokretovo ulje omiljena je vrsta biljnog ulja u Hrvatskoj, što ni ne čudi jer je ono jeftino, ukusno i karakteristično za naše podneblje.
Odlikuje se visokim udjelom vitamina E te posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane.
Nutritivno gledano krasi ga nekoliko kvalitetnih osobina. Primjerice, odlikuje se visokim udjelom vitamina E. Od svih biljnih ulja, jedino ulje pšeničnih klica ima viši sadržaj vitamina E od suncokretovog ulja.
Također, suncokretovo ulje može se pohvaliti s niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina, a visokim sadržajem nezasićenih masti.
U svom sastavu ono krije 70 posto višestruko nezasićenih omega - 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline), zatim oko 20 posto jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina koja je karakteristična za maslinovo ulje) te 10 posto zasićenih masnih kiselina (najviše palmitinske i stearinske masne kiseline).
Suncokretovo ulje dobiva sve veće značenje i jedva zaostaje za maslinovim uljem.
Suncokretovo ulje osigurava omega - 6 masne kiseline
S obzirom da je toliko popularno u našoj prehrani, suncokretovo ulje najviše doprinosi našem unosu omega - 6 masnih kiselina. U današnje vrijeme se dosta govori o utjecaju na zdravlje omjera omega - 3 i omega - 6 masnih kiselina u prehrani. Omega-3 nezasićene masne kiseline najzastupljenije su u ribama sjevernih mora, tuni, lososu, bakalaru dok omega - 6 masne kiseline nalazimo u biljnim uljima, uz suncokretovo tu su i kukuruzno i sojino. Našem organizmu potrebne su i omega - 3 i omega - 6 masne kiseline.
Obje vrste smatraju se esencijalnim jer su potrebne za normalno funkcioniranje, no organizam ih sam ne može proizvesti već ih je potrebno unijeti putem prehrane.
Unatoč tome što se o omega - 6 masnim kiselinama često priča u negativnom kontekstu, činjenica jest da bez njih ne možemo jer grade stanične komponente i nužne su za proizvodnju određenih signalnih molekula.
Ključ leži u pravilnom omjeru unosa tih masnih kiselina koji bi prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije trebao iznositi od 1:3 do 1:5.
Dakako, omega-6 sama po sebi ne mora naškoditi. Suncokretovo ulje koristi se i u kozmetičkoj industriji, prije svega jer je bogato vitaminom E. Osim toga, omega-6 bitna je za rad mozga, zdravu kožu, kosti, regulaciju metabolizma te reproduktivne organe. A budući da je riječ o nezasićenoj masnoj kiselini, ona snižava kolesterol i rizik od srčanih bolesti, navodi portal livestrong.com.
Prevelik unos omega-6 masnih kiselina (uglavnom putem konzumacije biljnih ulja) povezuje se s nizom bolesti te epidemijom pretilosti.
Hladno prešano nerafinirano suncokretovo ulje
Hladno prešano suncokretovo ulje proizvodi se prešanjem najkvalitetnijih suncokretovih sjemenki. Postoji nekoliko faza pripreme sirovine: čišćenje, sušenje, ljuštenje i mljevenje. Sušenjem se odstranjuje voda, to je vrlo važna faza pripreme sirovine za preradu jer se osušene sjemenke mogu duže čuvati (skladištenje vlažne sirovine pogoduje razvoju plijesni), a osim toga i bolje se prerađuje od vlažne sirovine.
Nakon pripreme sirovine, sirovo ulje se iz sjemenki cijedi prešanjem, a zatim se čisti kako bi se očuvala dobra senzorska svojstva ulja.
Dobiveno ulje se može kvariti zbog brojnih utjecaja, od kojih je najčešće kvarenje uzrokovano oksidacijskim procesom.
Kako bi se produljila trajnost hladno prešanog ulja i spriječila autooksidacija, primjenjuju se antioksidansi i sinergisti, koji usporavaju oksidacijsko kvarenje ulja.
Za stabilizaciju biljnih ulja koriste se prirodni i sintetski antioksidansi. Danas se prednost daje prirodnim antioksidansima (ekstrakti začinskih biljaka).
Ovakav postupak prešanja omogućuje da svi prirodni visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta (vitamini: A, E, B1, B5, D; minerali: kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink; folne kiseline, prehrambena vlakna, proteini, steroli , biljni pigmenti, polinezasićene masne kiseline,omega 6) ostanu sačuvani u ulju.
Suncokretovo hladno prešano nerafinirano ulje sadrži snažne antioksidante – vitamin E i selen. Antioksidanti imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice poput krvožilnih i malignih oboljenja.
Primarno je ovo suncokretovo ulje za salate, nije ga preporučljivo pržiti jer se onda gube sva svojstva koje ulje ima zbog hladnog prešanja.
Pogodno je za dinstanje.
Poneki znaju čak to ulje "grgljati" dok u ustima ne poprimi boju mlijeka i onda ispljunuti van jer se tako čiste toksini iz tijela, dok ga drugi koriste kao baze za ulja za masaže
SUNCOKRETOVO ULJE
Grgljanje - terapija
Sanskrtska riječ ayurveda prevodi se kao "znanost o životu i dugovječnosti".
Riječ je o metodi temeljenoj na ayurvedskoj medicini, opisanoj u drevnim indijskim spisima.
Ayurveda preporučuje više metoda čišćenja organizma od ame, a jedna od njih je mućkanje ulja u ustima. U ovoj metodi odstranjivanje otrovnih materija (ame) iz tijela, postiže se svakodnevnim mućkanjem suncokretova ili sezamova ulja u usnoj šupljini.
Terapiju provodite natašte, tako što ćete uzeti u usta jednu jušnu žlicu ulja i zatim ga polako mućkati i premetati po usnoj šupljini 15 do 20 minuta.
Budući da ulje tijekom tog procesa usisava štetne materije i toksine, ne smijete ga progutati, te zatim dobro isprati usta.
Takav postupak omogućuje organizmu da sam izbori pobjedu protiv bolesti, bez ikakvih neželjenih nuspojava uobičajenih pri korištenju medikamenata.
Poriv za gutanjem spriječite tako da nakratko prestanete mućkati ulje i duboko udahnete na nos, ili progutate 'na suho', zadržavajući sadržaj u prednjem dijelu usne šupljine.
Za vrijeme mućkanja, proizvest ćete puno sline, pa će se ukupan sadržaj u usnoj šupljini povećati. Ako je preobilan, i prije isteka preporučenog vremena možete ispljunuti višak.
U svakom slučaju, ispljunite sadržaj po isteku 15 ili 20 minuta.
Što se liječi grgljanjem?
Ova se metoda u praksi pokazala učinkovitom u borbi protiv niza bolesti i tegoba, poput...
glavobolje, zubobolje, kroničnog umora, nesanice, astme, ekcema, plućnih bolesti, artritisa, crijevnih i želučanih oboljenja, bolesti bubrega, jetre i srca, kroničnih bolesti krvi, ženskih bolesti...
Između ostalog, uljna terapija izbjeljuje i učvršćuje zube, zaustavlja krvarenje iz desni i pomaže kod paradentoze.
Kao što je već spomenuto, ulje pokupi u usnoj šupljini viruse, bakterije i gljivice. Osim toga ono jača i njeguje zubno meso a pojačava se i cirkulacija krvi što je za čitav organizam veoma korisno i neophodno. Tako biva i sa svom usnom šupljinom. Sve eventualne rane, ekcemi, herpes i slično nestaju iz usta i na usnama. Isto tako sluznica u usnoj šupljini ojača i postaje otporna te bilo kakve rane, ekcemi i sl. se više ne pojavljuju.
Akutne se bolesti ovom metodom liječe dva do četiri dana, a kronične ponekad do jedne godine.
Ljekovito djelovanje:
Uz maslinovo ulje prikladno je i ulje od suncokreta kao vrlo dobra temeljna materija ulja za masažu.
Ako navedeno prirodno čisto ulje, dopunjeno biljnim eteričnim uljima, obogaćuje ulje koje služi za funkciju kože, tada je ono za mazanje i masažu prirodni lijek od važnog značenja.
Uljem se skida šminka i njeguje koža:
Svaki tip kože ima ulje koje mu odgovara, no suncokretovo se preporučuje svima.
Najnovija istraživanja pokazala su da suncokret sadrži ceramid, koji je identičan ceramidu VI u ljudskoj koži. Obnavlja oštećene slojeve kože, sprečava gubitak vlage te štiti kožu od vanjskih utjecaja, na primjer, štetnih zračenja.
Jača elastičnost kože, a prednost mu je što se brzo apsorbira - objašnjava Nika Brlečić. Ulje može zamijeniti i sredstvo za skidanje šminke, a ako ga upotrebljavate u tu svrhu, otiđite korak dalje te isprobajte metodu čišćenja lica uljem. Zagrijte ulje među dlanovima te dvije, tri minute umasirajte nježnim kružnim pokretima.
U vrućoj (nipošto kipućoj) vodi namočite ručnik i prislonite ga uz lice kako biste postigli efekt pare. Držite 20-ak sekundi. Ponovite nekoliko puta pa lice nježno prebrišite ručnikom. Lice se uljem čisti navečer, a ujutro je dovoljno umiti se vodom. Metoda se vodi pravilom da se čisto otapa u sličnom; masnoće iz ulja “otopit” će masnoće i prljavštinu skrivenu u porama.
Čistite li lice prirodnim uljnim čistačima, nećete skinuti zaštitni sloj kože, a lice ćete pročistiti od prašine i šminke te pomoći normalizaciji lučenja loja bez narušavanja zaštitne barijere kože.
SUNCOKRETOVO ULJE
Prženje na suncokretovom ulju
U kulinarstvu suncokretovo ulje koristi se za pirjanje, kuhanje i za pripremu salata, a zbog svog blagog okusa slaže se sa svim namirnicama.
Ono posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane stoga se na njemu hrana može i pržiti.
Međutim, ono što nikako nije preporučljivo je višekratno i dugotrajno prženje u istom ulju.
Glavni razlog je što na visokim temperaturama nezasićene masti lako oksidiraju pa dolazi do stvaranja štetnih spojeva koji narušavaju zdravlje i prehrambenu vrijednost ulja.
Uzmemo li u obzir sve činjenice o suncokretovom ulju nameće se zaključak kako je suncokretovo ulje kvalitetna namirnica koja svakako ima svoje mjesto u sklopu pravilne prehrane. Dapače, kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom, no kod odabira ulja u prehrani treba primijeniti glavni postulat pravilne prehrane, a to je raznovrsnost. Stoga uz uz suncokretovo ulje savjetuje koristiti i maslinovo, repičino, bučino i druga visoko vrijedna biljna ulja, a prženu hranu izbjegavati u što većoj mjeri.
Svijetložuto, bistro i žitko suncokretovo ulje odlikuje se dugom postojanošću, smije se upotrijebiti samo kao hladno tiješteno ulje, a od neograničene je koristi kao biljni izvor masti za zdrave i za bolesne ljude.
Pomoću topline tiješteno ulje služi samo u tehničke svrhe.
NUSPOJAVE:
Učestalom konzumacijom hrane koja je pržena u istom suncokretovom ulju nekoliko puta dovodimo se u rizik od primjerice alergija, ateroskleroze i bolesti srca i krvnih žila te karcinoma.
Ulje čuvati na suhom i hladnom mjestu.