TRANSLATOR




KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


ULJE JEZGRE MARELICE


ULJE JEZGRE MARELICE

Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Ljekovito ulje

Način dobivanja: hladno prešano, nerafinirano.

Sastav: oleinska kiselina (omega 9) - 65%; linolna kiselina (omega 6) - 27%; palmitinska kiselina 5%; stearinska kiselina 1%; palmitoleinska kiselina (omega 7) - 0,9%

Ulje bogato vitaminom B17.

Može se koristiti za vanjsku i unutarnju upotrebu.

Bogato je esencijalnim masnim kiselinama poput oleinske i linolne, te vitaminima A i E.

Sličnog sastava i djelovanja kao i biljno ulje badema, ulje marelice se ističe se i ugodnim mirisom badema zbog prisustva cijanogenih ljekovitih spojeva koji potiču metabolizam kože.

Fino je mazivo, brzo se upija i jedno je od univerzalnih ulja za njegu kože i masažu.

Zbog ugodnog mirisa lijepo se kombinira s mnogim eteričnim i biljnim uljima.

Osnovno djelovanje

Koristi se i za spravljanje laganih krema i mlijeka za tijelo.

Poput badema, sadrži oleinsku i linolnu kiselinu.

Ulje koštica (sjemenki) marelice obnavlja stanice kože, aktivira izmjenu tvari, obnavlja vlagu.

Korisno za tretiranje osjetljive, suhe, dehidrirane i zrele kože.

Iznimno je lagano ulje koje se brzo upija, ugodno za kožu.

Ovo prirodno ulje ima široku primjenu.

Medicinski se koristi u prevenciji tumora i protiv simptoma astme.

Antiupalna su se djelovanja ovoga ulja pokazala odličnima prilikom tretiranja ozbiljnijih kožnih problema poput ekcema, dermatitisa i akni.




ULJE JEZGRE MARELICE



Način primjene i korištenja:

Hladno prešano ulje jezgre marelice dobiva se mehaničkim cijeđenjem ulja.

Odlikuje ga visok udio vitamina E i A, bogato je nezasićenim masnim kiselinama od kojih najviše sadrži oleinsku kiselinu (oko 64%), zatim linolnu (27,5%) i palmitinsku(preko 5%); ne sadrži trans-masne kiseline.

Uglavnom se smatra izvrsnim kozmetičkim uljem, a u nas je malo poznato da je ovo ulje ugodnog bademastog okusa odlično prehrambeno ulje.

Točka dimljenja mu je na oko 165¨C, pa se može koristiti i kod pečenja, no najčešće se dodaje na kraju kod pripremanja pikantnih jela.

Budući da ima okus marcipana, dodaje se i desertima, voćnim salatama, nadjevima za palačinke, pecivima i kremama.

Način primjene i korištenja hladno prešanog ulja jezgre marelice:

– jedno od najboljih kozmetičkih ulja (čest sastojak najskupljih krema za njegu kože u kojima je sadržan u relativno malim količinama -do 5%)

– Obnavlja kožu, čini je zdravom i mladenački svježom

– Ne masti kožu i ne zatvara pore

– Dokazano najbolje ulje za uklanjanje i ublažavanje bora i ožiljaka.

- Sadrži visok stupanj esencijalnih masnih kiselina

- Bogato prirodnim vitaminima A i E

- Odličan izvor vitamina B17

- Za prevenciju tumora

- Alternativno se koristi protiv raka

- Najbolje ulje za kožu i kosu

To je ulje ne samo isplativo, već je i djelotvornija zamjena za vrlo skupe kozmetičke kreme..

Preporučuje se za njegu kože u dobi od 20 do 40 godina.

Ljekovitost ulja jezgre marelice:

Iznimno je cijenjeno u masaži zbog dubinske njege i brzog upijanja.

Koristi se u njezi svih tipova kože.

To uključuje i najosjetljivije vrste kože kao što su koža beba i starijih osoba te problematična koža sklona ekcemima, aknama, dermatitisu ili psorijazi.

Istraživanja mnogih nutricionista su dokazala da je uporaba sjemenja koštunjavog voća, a posebice koštica marelice, sjajna preventiva ovim opasnim bolestima.

Pomaže kod alergija, astme i bronhitisa, u prevenciji raka. Sprječava gubitak kose.

U svrhu prevencije i liječenja karcinoma ulje se uzima oralno, a preporučena dnevna količina je 30 kapi ulja dnevno.

Neki ga čak smatraju najboljim uljem za njegu kose i kože, jer daje baršunast osjećaj, elastičnost, čistoću i podatnost. Drobljene koštice marelice često se koriste i kao maska za piling lica.

Ulje koštica marelice potpuno je sigurno i bezbrižno se može koristiti svaki dan bez štete po zdravlje ili okoliš.

Odlična je zamjena za ulje slatkog badema u slučaju alergije na orašaste plodove.

Pomiješano u jednakom omjeru s kantarionovim uljem ima protuupalna i umirujuća svojstva.

Primjenjuje se čisto ili kao vrhunski dodatak različitim losionima, kremama, kupkama, šamponima, sapunima i pilinzima.

ULJE JEZGRE MARELICE



Emolijens za njegu normalne, suhe i zrele kože:

S visokim udjelom oleinske i linolne kiseline, ulje marelice je vrlo popularni u kozmetičkim pripravcima kao što su kreme, losioni i maske, a mljevene koštice su posebno česti sastojak biljnih i prirodnih pilinga.

Jezgra marelice je izvrstan emolijens i učinkovito vlaži suhu i dehidriranu kožu.

Ulje je pogodno i za antiage tretmane te njegu zrele kože jer pomaže ublažiti bore i sitne linije.

Djeluje umirujuće i protuupalno pa neće iziritirati osjetljivu kožu.

Iako se navodi kako je ulje marelice pogodno za sve tipove kože pa i mještovitu, kod problematične kože treba obratiti pozornost zbog blago komedogenog djelovanja.

Djelovanje ulja na kožu:

- Ublažava i uklanja ozbiljne kožne probleme

- Izglađuje fine linije i bore

- Zacjeljuje opekline od sunca

- Sprečava i smanjuje iritacije i svrbež

- Omekšava tvrda stopala i laktove

- Štiti od sunca i vjetra

- Ujednačava ten

- Smanjuje masni sjaj i ožiljke

- Vraća koži elastičnost

Potiče rast kose:

Ulje sjemenki marelice hranjivo je i za kosu, a posebno onu oštećenu i kemijski tretiranu – može se koristiti za masažu, tretman vrućim uljem ili kao maska u kombinaciji s drugim uljima.

Kosi će dati sjaj bez osjećaja težine i masnoće, omekšati je, olakšati raščešljavanje i učiniti podatnijom, a ublažit će i suhoću vlasišta.

Može se koristiti za sve tipove kose.

Tretiranje vlasišta uljem koštica marelice može se mjeriti s najskupljim tretmanima, a rezultati se vrlo brzo primjećuju:

Ovo ulje hrani i zaglađuje kosu, potiče njen rast te joj daje poletnost i sjaj.

Eliminira svrbež skalpa i isušenost zbog kemijskih sredstava.

Čini kosu dugom, jakom i čvrstom te ju štiti od sunca.

Sprječava gubitak i jača folikul kose.

Tretirajte kosu tako da lagano ugrijano ulje umasirate u vlasište. Zatim ga ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Nakon toga operite kosu šamponom. Ulje možete dodati i u regenerator.

Izvor protutumorskog vitamina B17:

Veliki broj neovisnih biologa i medicinskih stručnjaka smatra da je ulje koštice marelice najbolji izvor vitamina B17 - poznatog prirodnog sredstva za uništavanje stanica raka.

Zbog toga mnogi oboljeli piju ulje koštica marelice koje je bogato tim vitaminom.

Terapiju vitaminom B17 odobrili su mnogi vrhunski onkolozi, uključujući i bolnicu za alternativno liječenje raka Oasis of Hope kraj Tijuane u Meksiku, gdje je uspješno tretirano preko 100.000 oboljelih.

Za najbolje rezultate preporučujemo čisto i hladno prešano ulje koštice marelice bez umjetnih dodataka.

ULJE JEZGRE MARELICE



Upute za upotrebu:

Koristiti najviše 30 kapi dnevno (3x10 kapi).

Ulje možete miješati sa kremama koje koristite.

Ukoliko nanosite na kosu, za bolji efekat ulje malo zagrijte.

NUSPOJAVE:

Djeca do 12 godina starosti ne bi trebala koristiti ulje oralno.

Isprobajte ovaj Božji dar, jer sve što je od Boga stvoreno, za čovjeka je stvoreno!

molimo pročitati izjavu