TRANSLATOR
KOMORAČ

cvijet

Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


ULJE JOJOBE


JOJOBINO ULJE

Latinski naziv: Simmondsia chinensis - Oleum

Ljekovito ulje

Ulje koje se ne smije piti

Ulje jojobe se crpi iz korijena biljke jojoba, poznate kao Simmondsia chinesis, koja se može naći u nekim oblastima Arizone, Meksika, i Kalifornije.

Jojoba (Simmondsia sinensis ili Buxus sinensis) zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Zlatne boje u svojoj čistoj, organskoj formi.

Ipak, rafinirano ulje jojobe gotovo je bezbojna tekućina bez mirisa.

Kemijska struktrura je slična dijelu sebuma, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma.

Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože.

Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože, regenerira kožu.

Nezamjenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože.

Način dobivanja je hladnim prešanjem.

Sastav: eikosenska kiselina - 70%; eručna kiselina - 13%; oleinska kiselina - 10%; vitamin E, kompleks B vitamina, silicij, bakar, krom i cink, jod.

Sadrži: sadrži veliku količinu vitamina i minerala.

Osnovno djelovanje

Jojoba je vrlo stabilno ulje i teško užegne, podnosi zagrijavanja i zato se koristi kao nosač u prirodnim parfemima.

Koristi se u paknuzima za kosu i nokte.

Jedno je od temeljnih ulja u prirodnoj kozmetici.

Izrazito je dobar kozmetički preparat za sve tipove kože.

Regulira stvaranje sebuma pa je dobar za njegu i vraćanje ravnoteže mješovitoj (kombiniranoj) koži, kao i u tretiranju akni.

Protuupalan je pa ga je zgodno koristiti u mješavinama kod upalnih infekcija kože.

Koristi se i za tretiranje suhog vlasišta.

Koža ga vrlo brzo upija, zato se ne preporučuje za masažu, ali je odlično za njegu i prehranu kože.

Blagotvorno kod upala, psorijaze, ekcema, bilo koje vrste dermatitisa.

Pomaže kod kontroliranja akni i masne kože tjemena, jer se višak sebuma rastvara u jojobinom ulju.

Anti-oksidant, produžava vijek trajanja drugim uljima. Koristi se i za njegu kose. Koristi se kod svih tipova koze.

Miristična kiselina je korisna protiv upala, tako da može biti dobro bazno ulje kod tretiranja reumatizma i artritisa.

Mnogima je već poznato kako jojoba nije ulje, već u njegovom sastavu dominiraju voskovi.

Trebalo bi ga svrstati u rubriku voskova, no uobičajeno se opisuje među uljima.

Jojoba je vrlo univerzalno ulje. Štiti od isušivanja pa je dobar kod suhe kože, a regulira lučenje sebuma i time pomaže kod masne i mješovite kože. Obično se miješa s drugim uljima, jer je samo ulje jojobe više zaštitno a manje hranjivo.

Jojoba je vrlo stabilno ulje i teško užegne, podnosi zagrijavanja i zato se koristi kao nosač u prirodnim parfemima. Koristi se u paknuzima za kosu i nokte. Jedno je od temeljnih ulja u prirodnoj kozmetici.

Nije ga uputno duže koristiti samog, već se miješa s drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.

Ovo prekrasno mirisno ulje postalo je jedna od osnova proizvoda za ljepotu u cijelom svijetu.

Iako se zbog svoje konzistencije svrstava u ulja, jojoba je zapravo vosak. Više je zaštitno, a manje hranjivo, no vrlo je stabilno ulje. Jedno je od temeljnih ulja u prirodnoj kozmetici, koristi se za njegu masne i mješovite kože, no konzumacija oralnim putem može oštetiti probavni sustav.
ULJE JOJOBEHidratacija tijela i lica

Zbog svojih prirodnih hidratacijskih svojstava, ulje jojobe je stvarno popularan kozmetički proizvod i brzo se upija u kožu.

S obzirom da sliči ljudskom sebumu, ostavlja vašu kožu mekom i hidratiziranom.

Ako imate masnu kožu, ne morate brinuti o prištićima, jer ulje jojobe uspijeva uravnotežiti proizvodnju sebuma kože.

Možete ga koristiti samo, ali možete i dodati malo ulja u svoj losion za tijelo kako bi maksimizirali njegov hidratantni učinak.

Ulje jojobe odlično je za svaki tip kože lica jer kod masne kože ono signalizira žlijezdama lojnicama da prestanu lučiti masnoće, a u slučaju suhe kože lice ono potiče žlijezde lojnice na rad.

Ulje jojobe pomaže kod akni

Liječenje akni je jedna od velikih prednosti ulja jojobe. Akne se često pojavljuju kod tinejdžera i rijeđe kod odraslih ljudi, a stanje obično karakteriziraju crveni, upaljeni prištići na licu.

Proizvodi za liječenje akni obično sadrže masti životinjskog porijekla koje će začepiti pore i pružiti samo privremeno olakšanje simptoma, dok ulje jojobe ne masti kožu i djeluje protuupalno što može uvelike olakšati i spriječiti simptome akni.

Protuupalno svojstvo ulja jojobe također može biti veoma korisno za liječenje oteklina i crvenila.

Za korištenje ulja jojobe kod liječenja akni jednostavno ukapajte malo ulja na pamučnu vatu i temeljito očistite lice.

ULJE JOJOBEPomaže u borbi protiv starenja

Gubitak hidratacije je česta pojava kod ljudi starijih od 30 godina zbog čega dolazi do boranja kože.

Uz pravilnu hidrataciju kože, korištenjem ulja jojobe mogu se uvelike smanjiti preuranjeni znakovi starenja. Kako bi dobili najbolje rezultate jednostavno primijenite čisto ulje jojobe na lice, te dobro utrljajte kružnim pokretima.

Ulje jojobe pomaže kod kožnih oboljenja

Spoj protuupalnog i antibakterijskog svojstva izuzetno je pogodan za liječenje kožnih oboljenja kao što su ekcem i psorijaza, a miristinska kiselina u ulju jojobe može biti korisna za liječenje artritisa i reumatizma.

Odstranjivanje make-up-a

Još jedan prekrasan način korištenja je za uklanjanje šminke oko očiju i na licu. Namočite vaticu u malu količinu ulja jojobe i očistite svoje lice od maskare, šminke za oči, rumenila i ruža. Ulje jojobe je blago i nježno te je odlično za čišćenje lica.

Osim činjenice da potpuno uklanja bilo kakve ostatke šminke s površine kože, također trepavice čini jačim i zdravijima. Nakon uklanjanja šminke, koristite vlažnu maramicu kako bi uklonili višak ulja s lica.

Balzam za usne

Ako su vaše usne suhe, ulje jojobe može riješiti vaš problem.

Redovito primjenjujući male količine ulja može učiniti čudesa za svoje ispucale usne.

Ulje jojobe je jako dobro kao zamjena za balzam za usne jer održava vaše usne mekanim i hidratiziranim.

Njega ruku

Naše ruke su uvijek u uporabi i stalno su izložene vanjskim čimbenicima, a suhe kutikule su vrlo čest probleme.

Svaki dan utrljajte par kapi ulja jojobe u kožicu oko noktiju, kako bi ruke bile mekane, hidratizirane i zdrave.

ULJE JOJOBETretman za kosu

Jojobino ulje dolazi do korijena dlake, omekšava ga i dovodi do otvrdnuća zbg čega omogućuje tjemenu i folikulama dlake da normalno obavljaju svoju funkciju. Pakunzi s uljem jojobe doprinijet će ljepšem izgledu kose.

Ulje jojobe se može koristiti za njegu suhe kose.

Dodajte nekoliko kapi ulja u regenerator. Na taj način možete održavati kosu zdravom, sjajnom i snažnom. Ulje jojobe je odličan način da se spriječe ispucali vrhovi. Utrljajte malu količinu u dlan i primjenjujte na krajevima vlažne kose prije sušenje. Na ovaj način možete pružiti kosu pravilnu zaštitu. Primjenjujući male količine ulja kosu činite kosu mekom i sjajnom.

Ako imate problema s masnom kosom pokušajte napraviti smjesu od nekoliko lješnjaka, jojobe, par kapi eteričnog ulja lavande i par kapi ulja eukaliptusa.

Možete ga malo ugrijati te nanijeti na tjeme koristeći vatu, zatim nježno umasirati kožu glave i ostaviti da odstoji jedno sat vremena. Nakon toga kosu isprati blagim šamponom i potom stavite regenerator u koji ste kapnuli nekoliko kapi ulja jojobe.

NUSPOJAVE:

Ulje koja se ne smije piti (uzimati oralno).

molimo pročitati izjavu