TRANSLATOR
KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...

ETERIČNO ULJE ČEMPRESA


ETERIČNO ULJE ČEMPRESA

Latinski naziv: Cupresus sempervirens Oil

Eterično ulje čempresa

Miris: Miris mu je svjež, drvenkast i balzamski i djeluje rashlađujuće i umirujuće, ugodan, smolast, pomalo opor, intenzivan

Način dobivanja: Eterično ulje čempresa dobiva se parnom destilacijom iglica, mladica i češera.

Boja: je blijedo zelenkastožuta.

Aktivne tvari: alfa-pinen, delta-3-karen, d-limonen, terpineolen, cedren, kadinen, cedrol, terpineol-4

Dio biljke iz koje se dobiva ulje: iglice, mlade grančice i šišarke

Utjecaji koje ima na razum i emocije: Smiruje, opušta i blago uspavljuje, smanjuje nervnu napetost i stres. Karakterološki, čempres predstavlja unutarnju snagu čovjeka, osobu punu mudrosti, snage, ponosa i snažnog duha.

Djelovanje: limfotonik, venotonik.

Indikacije: Zdravlje krvožilnog sustava, za njegu masne i problematične kože. Proširene vene, hemeroidi, popucale kapilare, edemi, tretiranje celulita, tuberkuloza pluća, adenom prostate, upala prostate. Utjecaji koje ima na tijelo: Djeluje snažno adstrigentno, antiseptično, diuretično i tonizirajuće, antireumatski, olakšava tegobe disanja, izuzetno učinkovito djeluje kod astme, bronhitisa, hripavca i spastičnog kašlja, olakšava probleme s cirkulacijom te pomaže u tretiranju proširenih vena, celulita, hemeroida, menstruacijskih problema, krvarenja desni, pomaže u menopauzi, pomaže kod prekomjernog znojenja, djeluje dezodorirajuće, jača imunološki sustav

Energetski utjecaj: Podržava u donošenju i provođenju velikih životnih odluka, daje snagu i utjehu prilikom gubitka voljene osobe.

Danas čempres predstavlja simbol vječnosti.Osnovno djelovanje

Eterično ulje čempresa dobiva se destilacijom grančica čempresa.

Eterično ulje ČEMPRESA (Cupressus sempervirens) je odličan limfotonik i venotonik, stoga ga koristimo za tretman proširenih i upaljenih vena, ali i u preparatima protiv celulita, kao i za tretiranje popucalih kapilara.

Proširene vene pojavljuju se u mlađoj dobi, genetski su uvjetovane, ali njihov razvoj ponajprije ovisi o načinu života, odnosno dugotrajnom stajanju. Za većinu ljudi proširene vene samo su estetski problem i ne uzrokuju veće smetnje.


ETERIČNO ULJE ČEMPRESAMedicinske koristi kod otečenih nogu:

Korisno je u preparatima za masnu, nečistu kožu, kao i za tretiranje rosacee.

Osjećaj težine i otečenosti nogu može se umanjiti različitim gelovima i sprejevima što jačaju krvne žile i kapilare, potiču cirkulaciju i daju osjećaj svježine i hlađenja.

Za pripremanje spreja trebat će vam:

- bočica sa raspršivaćem (slično kao za hidrolate)

- 100 ml cvjetne vodice hamamelisa

- 20 kapi eteričnog ulja čempresa

- 15 kapi eteričnog ulja lovora

- 7 kapi eteričnog ulja metvice.

Sve dobro promiješati i prskati do 2 puta na dan po nogama i pri tom se ne izlagati suncu.

Baza spreja je cvjetna vodica hamamelisa, vrlo dobar temelj za tretiranje vena i otečenih nogu.

Eterično ulje čempresa potiče cirkulaciju i jedno je od najboljih ulja za njegu vena, kao i za prevenciju nastanka proširenih vena.

Eterično ulje lovora potiče optok limfe, a uz to je i snažan diuretik, što znači da potiče izbacivanje suvišne vode iz organizma.

Eterično ulje metvice lagano hladi i njeguje kožu te blago potiče cirkulaciju.

ETERIČNO ULJE ČEMPRESAEterično ulje čempresa - razne primjene:

Posjeduje skromnu antibakterijsku aktivnost, no aktivno je protiv roda Mycobacterium.

U svom sastavu krije uglavnom monoterpene i seskviterpenske alkohole te niz drugih aktivnih tvari u manjoj količini.

Esencijalno ulje grančica i listova sadrži uglavnom monoterpene (45-50% α-pinena i 25-50% δ-3-karena), seskviterpenola cedrola, te malo diterpenola i diterpenskih kiselina.

Ulje dobiveno iz drveta iznimno je rijetko na tržištu.

Koristimo ga lokalno u kombinaciji sa limunom za probleme slabih i ispucanih kapilara, te proširenih i upaljenih vena 6 kapi čempresa i 4 kapi limuna otopljenih u 10 ml biljnog ulja (najbolje koštice grožđa), sa tom otopinom lagano se premazuju ispucale kapilare ili vene.

Kod pojave edema nogu pomoći će premazivanje 5% otopinom čempresa u biljnom ulju , ali i kupka za noge sa eteričnim uljem čempresa.

Njegova svježa, reska aroma, osvježava i donosi osjećaje sigurnosti i stabilnosti.

Prema dr. Kurtu Schnaubeltu, čempres je prva pomoć kod upaljenog grla. Prema njegovoj preporuci, pri prvim simptomima bolova u grlu, oralno se uzima po jedna kap čempresa svakih nekoliko sati.

Djeluje također na adenom prostate i kod upala prostate.

Eterično ulje čempresa djeluje kao limfotonik i venotonik:

Eterično ulje čempresa djeluje kao limfotonik i venotonik te se najčešće koristi kod problema s venama, hemoroidima i kod otečenih nogu. Djeluje također na adenom prostate i kod upala prostate.

- 90 mL biljnog ulja lješnjaka (Corylus avellana)

- 100 kapi eteričnog ulje limuna (Citrus limon)

- 100 kapi eterično ulje čempresa (Cupressus sempervirens)

Dermalno mazati u tankom sloju 2 puta na dan – oprez: limun je fototoksičan pa se ne smije nanositi na koži barem 8 sati prije izlaganja UV zrakama (sunčanje, solarij), a i konzultacije s osobnim aromaterapeutom neće biti na odmet.

Plavi čempres (Callitris intratropica):

Plavi čempres (Callitris intratropica) vrsta je čempresa koja raste u Australiji i daje eterično ulje plave boje radi sadržaja azulena.

Snažnog je protuupalnog djelovanja pa se koristi u tretmanima kožnih upala i infekcija.

Rijetko se nađe na tržištu.

Oprez je potreban da se ne zamjeni s vrstom arizonskog čempresa (Cupressus arizonica) kojeg neki autori zabunom zovu plavi čempres.

Oprez je potreban budući da su neki kemotipovi arizonskog čempresa neurotoksični.

ETERIČNO ULJE ČEMPRESANUSPOJAVE:

Oprez: Kontraindicirano kod mastoza.

Ne koristiti oralno jer ulje se za većinu indikacija ionako može koristiti lokalnom dermalnom aplikacijom.

Oralna uporaba uz veliki oprez, a nije primjenjena kod trudnica i dojilja.

Ima slučajeva da su ljudi u doticaju s čempresovim drvetom dobili kontaktni dermatitis, ali ono što ovdje možemo reći je to da eterično ulje čempresa nije opasno i ne nadražuje.

molimo pročitati izjavu