TRANSLATOR




KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...

ETERIČNO ULJE BOSILJKA


ETERIČNO ULJE BOSILJKA

Latinski naziv: Ocimum basilicum L. oleum

Ulje bosiljka

Miris: svjež i okrijepljujuć, slatko-začinski s balzamičnim podtonom

Boja ulja: svijetlo žuta

Način dobivanja: destilacija vodenom parom biljke u cvatu.

Dio biljke iz koje se dobiva ulje: cijela biljka.

Glavni sastojak su linalool i eugenol, koji ulju daju antiseptična i antivirusna svojstva.

Glavne kemijske sastavnice: metil-kavikol (85%), 1,8-cineol, metil-eugenol, linalol, alfa-bergamoten

Djelovanje: ublažava bolne mišićne grčeve, djeluje protuupalno i analgetički, poboljšava probavu, ublažava nadutost, podiže koncentraciju.

Indikacije: bolni mišići, glavobolje, migrene, bolne menstruacije, nadutost, gastritis, zatvor, probavni grčevi, smanjena koncentracija, umor.

Ulje bosiljka je snažnog mirisa i djelovanja. Uz paprenu metvicu, ulje broj jedan kod svih vrsta bolova.

U difuzeru 1-2 kapi bosiljka podiže koncentraciju i održava budnost - odlično rješenje za duge sate učenja ili rada.

Eterično ulje bosiljka se koristi u prehrambenoj i industriji parfema te likera, zbog specifičnog sastava.

Utjecaji koje ima na razum i emocije: Tonizira i osvježava cijeli organizam, osobito pomaže kod mentalnog umora te razibistriti misli, fokusirati i održati pozornost; olakšava stanja tjeskobe, depresije, ranjivosti, neodlučnosti, histerije, kroničnog umora i stresa.

Utjecaji koje ima na tijelo: Potiče apetit i probavu, olakšava probavne tegobe (mučnina, loša probava, nadutost, žgaravica, grčevi u želucu i crijevima, zatvor, povraćanje); djeluje antiseptično, dekongestivno, spazmolitično, ekspektorirajuće i analgetično; olakžava glavobolje i migrene te vrtoglavice; odlično je upotrijebiti ga kod umornih, napetih, preforsiranih mišića, uganuća, osobito plesača i atletičara, te za tretiranje gihta, artritičnih i reumatskih tegoba.

Energetsko djelovanje: Čisti i razbistruje, fokusira, pomaže donijeti odluke.

Ostala djelovanja: Repelent je za komarce, muhe i ose.




ETERIČNO ULJE BOSILJKA



Kemotip djelovanje:

Bosiljak kemotip linalol je svojim mirisom bliži onome što se obično vezuje uz miris svježeg bosiljka kao začina.

Za razliku od kemotipa metil-kavikol, ima manju količinu metil kavikola i veću količinu linalola. Stoga je ovo ulje i slabiji spazmolitik, ali se koristi kod probavnih tegoba te kao začinsko ulje. Djeluje stimulirajuće na cijeli organizam, potiče probavu i funkciju jetre.

Bosiljak metil-kavikol je značajan je zbog svog posebnog učinka na autonomni živčani sustav i probavni trakt. Metil-kavikol stabilizira preaktivni simpatički sustav i vraća zdravu ravnotežu između simpatikusa i parasimpatikusa što omogućava probavnim organima da lakše provode svoje funkcije.

Ulje bosiljka izvanredno djeluje na većinu probavnih problema, te nanešen dermalno u odgovarajućem biljnom ulju daje skoro pa trenutno olakšanje. U kombinaciji s drugim uljima, bosiljak može izuzetno pomoći kod nadutosti, gastritisa, zatvora i probavnih spazama.

Po kemijskom sastavu ulje bosiljka koji spada u FENILPROPANE su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice.

U svom sastavu ima i monoterpena.

Djelovanje: antidepresivno, antiseptično, antispazmodično, digestivno, emanagogično, dekongestivno, ekspektoransno, tonizira nerve, stimulira adrenalni korteks, stimulira probavu.

Zdravstvene koristi:

Eterično ulje bosiljka se koristi za podizanje raspoloženja i otklanjanje umora, djeluje kao analgetik, antiseptik i antidepresiv.

Bosiljak stimulira nadbubrežnu žlijezdu, uklanja mentalni umor i bistri misli.

- Spriječava razvoj mikroorganizama i uništava ih.

- Djeluje na živčani sustav (protiv nervoze, migrene, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni zamor),

- protiv afti za ispiranje usta, sistemom probave (normalira varenje i spriječava nadimanje)

- na dišne putove (eliminira prehladu i liječi oboljele sinuse).

- Preporučuje se za aromatizaciju prostorija kod oboljelih osoba.

Eterično ulje bosiljka ne bi smjele koristiti trudnice. Ali, stimulirajući djeuje tijekom poroda.

Također, trebate znati da postoje 2 osnovne vrste eteričnog ulja bosiljka - egzotični i francuski (slatki) bosiljak.

Samo se francuski bosiljak smije koristiti u aromaterapiji jer je sigurniji i ima bolji miris.

ETERIČNO ULJE BOSILJKA



Inhalacije:

U lampici, difuzeru ili jednostavno nakapan na bilo koji prirodan materijal (komadić drva, keramiku i sl.), bosiljak djeluje kefalično, bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost, te pomaže kod depresije i letargije.

Odlično djeluje u svim situacijama koje zahtjevaju pojačanu mentalnu aktivnost i budnost: tijekom učenja, vožnje, na radnom mjestu.

Aromaterapeuti vjeruju da ulje bosiljka djeluje antidepresivno

- Ujedno se koristi za pomoć kože osute aknama.

- Može se koristiti kod upale dišnih organa i psihičke napetosti.

- Eterično ulje bosiljka u uljima za masažu osvježuje i dobro djeluje na umornu kožu, te opušta mišiće.

- Obično se koristi u kombinaciji sa nekim drugim eteričnim uljima.

- U mirisnim svjetiljkama eterično ulje bosiljka ublažiti će glavobolju, otkloniti umor, pojačati koncentraciju naročito u kombinaciji sa lavandom.

- Nekoliko kapi bosiljka na maramici koja se pričvrsti na otvor za ventilaciju u automobilu poboljšati će koncentraciju tijekom vožnje.

- Pomiješan sa bergamontom i geranijem osvježiti će zrak i olakšati probleme tijekom prehlade.

- Kombinacija ružmarina, lavande i bosiljka poboljšava pamćenje.

- Bosiljak sa bergamontom i lavandom oslobađa tjeskobe.

- Kupke od lavande, bosiljka i geranija umiriti će živce i olakšati san.

- Bosiljak i geranij u kupki povećati će nam energiju.

- Pošto izaziva znojenje upotrebljava se i za snižavanje temperature i čišćenje organizma.

- Preporučuje se kod bronhitisa, prehlade, zatvora, uboda insekata, mentalnog umora, migrene, živčane napetosti, reumatizma i začepljenih sinusa.

- Pravilnom upotrebom bosiljka ne javljaju se nikakve štetne posljedice, ali se eterično ulje bosiljka ne smije koristi tijekom trudnoće, a prilikom upotrebe u mirisnoj lampici treba biti oprezan, jer sadrži fenole.

- Eterično ulje bosiljka odbija kukce, stoga bosiljak, uzgojen kao lončanica, istodobno koristiti u kućanstvu kao biljka čiji miris tjera muhe.

ETERIČNO ULJE BOSILJKA



Kulinarstvo:

U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu.

Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama.

Jednostavan recept je dodati nekoliko kapi eteričnog ulja u 100mL biljnog ulja (naprimjer hladno prešanog maslinovog ulja) i takvu mješavinu dodati jelu po potrebi.

Važno je napomenuti da se nikada ne smije pretjerati s brojem kapi, jer miris i okus vrlo lako može postati preintenzivan.

ETERIČNO ULJE BOSILJKA



NUSPOJAVE:

Oprez: Nije primjereno za trudnice, dojilje i djecu.

Ne koristiti dulje od mjesec dana.

Kontraindikacije: Hormon ovisni tumor dojke ili jajnika.

molimo pročitati izjavu