AVOKADO
ULJE AVOKADA
Latinski naziv: Persea gratissima Oil
Ulje avokada
Naziv dolazi od grčke riječi "Persea" – stablo i latinske riječi "Gratissima" – vrlo ugodno, zadovoljavajuće.
Ime "Avokado" potječe od španjolske riječi "aguecate" koja pak vuče korijen iz starog aztečkog naziva "ahuacatl" što znači testis (zbog oblika ploda).
Ulje koja se ne smije piti (uzimati oralno)!
Avokado potječe iz tropskih i subtropskih područja Južne i Sjeverne Amerike. U 15.st. otkrili su ga španjolski osvajači te se od tada do danas biljka raširila diljem svijeta. Tako se avokado danas uzgaja u Španjolskoj, srednjoj i južnoj Africi, Indoneziji, Sjedinjenim Državama, Kini i Izraelu.
Največi proizvođač avokada je Meksiko sa više od milijun tona godišnje.
Najkvalitetnija biljna ulja avokada dobijaju se hladnim prešanjem cijelog ploda.
Zbog visokog sadžaja vrijednih masnih kiselina u mesu ploda i koštici prešaju se čitavi plodovi, a ne samo sjemenke.
Zbog toga ulje avokada ima blago zelenkastu boju i blagi miris.
Najčešće se ovako dobijeno ulje koristi u kozmetici, kao visokokvalitetno začinsko ulje za salate te u njezi kose i preparatima za sunčanje.
Danas je avokado neizostavan dio vegetarijanske prehrane. Zbog visokog sadržaja masti i proteina koristi se kao svojevrsni nadomjestak mesnim namirnicama.
Ipak, možda je najznačajnija suvremena primjena avokadova ulja u kozmetici i farmaciji. Zbog svojeg jedinstvenog sastava i svojstava ulje avokada postalo je dragocijeni sastojak u brojnim kozmetičkim preparatima, dodacima prehrani pa i lijekovima.
Nije toksično, ali nije ulje koje se uzima oralnim putem.
Riječ je o tipično kozmetičkom ulju bogatom fitosterolima, omekšava kožu, dobro se upija, ali nema razlog za primjenu "iznutra", za razliku od ploda avokada koji se koristi u kulinarstvu i vrlo je zdrava namirnica.
Ulje avokada za njeku kože
Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože.
U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne sastojke nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i zacjeljujuca svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl.
Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze.
Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutralizovanju slobodnih radikala.
Od svih biljnih ulja pokazao se kao najefikasnije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pjegica nastalih od sunca i opeklina.
Zbog lecitina i fitosterola kojim je bogato, koristi se u kozmetičkim preparatima.
Sadrži vitamine A, B1, B2, D, E, pantotenicnu kiselinu, proteine, lecitin, masne kiseline. Vlaži i omekšava kožu, pogotovo suhu i zrelu, sprječava prevremeno starenje kože (djeluje protiv bora). Velika moć penetracije.
Hranljivo za suhu i dehidriranu kožu.
Korisno kod ekcema, solarnih keratoza, poboljšava elastičnost kože.
Koristi se kao 10% rastvor.
Ulje avokada u kozmetici
Ljekovita ulja već su dugo prisutna kao sastavni dio raznih krema i maski pomoću kojih koža izgleda svježe i podatno.
Neka od njih se mogu koristiti na razne načine, bilo oralno ili kao sastojak određene kreme, dok su neka predviđena samo za oralnu, ili primjenu gdje se ne unose direktno u organizam.
ULJE AVOKADA
Ulje avokada u kozmetici
Ulje avokada tamnozelene je boje i blagog mirisa. Pored fitosterolima, obiluje esencijalnim masnim kiselinama, beta-karotenom i vitaminom E. Prvenstveno je namijenjeno zreloj te suhoj i dehidriranoj koži.
Odlično je sredstvo za uklanjanje strija, tretiranje ožiljaka i općenito za regeneraciju kože.
Avokado dolazi iz tropskih i subtropskih područja Južne i Sjeverne Amerike. Odkada su ga otkrili Španjolski istraživači Avokado se velikom brzinom počeo širiti svijetom, a zahvaljujući tome mi danas možemo kod svoje kuće napraviti domaći preparat i rješiti se problema s kožom.
Najkvalitetnija biljna ulja avokada dobijaju se hladnim prešanjem cijelog ploda. Zbog visokog sadžaja vrijednih masnih kiselina u pulpi ploda i koštici prešaju se čitavi plodovi, a ne samo sjemenke.
Zbog toga ulje avokada ima blago zelenkastu boju i blagi miris.
U kozmetici je poznato svojstvo hladno prešanog ulja avokada da omekšava kožu te pomaže prijenosu aktivnih supstanci u dublje slojeve kože.
Ima izrazito visok postotak penetracije u kožu.
Za razliku od drugih ulja, avokadovo nije u klasičnom smislu masno i teško, već lagano zbog čega se jednako tako fino upija.
No bez obzira na to i dalje je dovoljno učinkovito da se nosi s problemom suhe kose ili kože, kao i one s borama.
A zbog svog blagog hidratizirajućeg učinka jednako je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu alergijama, iritacijama ili oštećenu od sunca.
Budući da se u kožu upija relativno brzo prodirući u njezine dublje slojeve s uspjehom zadržava kolagen, njegova uporaba u borbi protiv bora ili strija gotovo je neizostavna, a svakodnevno nanošenje nekoliko kapi poboljšat će čvrstoću i elastičnost kože, ostavljajući je glatkom i mladenački sjajnom.
Kozmetička svojstva:
– stabilizira emulzije ulja u vodi avokado
– održava kožu vlažnom i glatkom
– vrhunsko nosivo (bazno) ulje
– pomaže zacijeljivanje i spriječava iritaciju
– najbolje ulje za tretman kože izložene suncu
– prirodni baktericid
– izvrsno za tretman vlasišta i kose
– jedno od najboljih ulja za tretman bora i zrele kože općenito
– najnovija saznanja pokazuju kako ulje avokada ubrzava sintezu kolagena u vezivnim tkivima
Sastav hladno prešanog ulja avokada (masne kiseline u %)
Laurinska kiselina < 0,5 %
Miristinska kiselina < 1,0 %
Palmitinska kiselina 4 – 10 %
Palmitoleinska kis. 0.1 – 2 %
Margarinska kiselina < 0.1 %
Margaroleinska kis. < 0.1 %
Stearinska kiselina 0.5 – 3 %
Oleinska kiselina 60 – 80 %
Linolenska kiselina 10 – 20 %
Alfa – linolenska kis. < 1.0 %
Arahidonska kiselina < 0.5 %
Eikosanična kiselina < 0.5 %
Behenična kiselina < 0.5 %
Eurinska kiselina U tragovima
Ulje avokada odlično je i za kosu
ENERGETSKA VRIJEDNOST = 160 kcal ( 670 kJ )
Ulje avokada odlično je i za kosu, a osim što olakšava raščešljavanje, daje punoću i sjaj te čuva vrhove od pucanja.
S obzirom da spada u skupinu baznih ulja, masažu ovom zelenkastom tekućinom možete začiniti dodajući mu par kapi eteričnih ulja koji vam osobno odgovaraju.
Na sličan način možete ga koristiti i u njezi kose. Ravnomjerno ga nanesite uz pomoć češlja, a zatim kosu omotajte na pola sata do sat vremena u topli ručnik koji će pospješiti djelovanje. Riješit ćete tako problem suhog, perutavog vlasišta, ali i sva ona oku nevidljiva oštećenja vlasi prouzročenih bojanjem, vrućim zrakom sušila ili sunca.
Zahvaljujući svom jedinstvenom djelovanju, avokado je postao nezamjenjiv u raznim preparatima.
Ako imate vremena pokušajte napraviti kremu od avokada:
Zagrijte oko 80 ml ružine vodice i otopite jednu manju žlicu meda. Dodajte 10 g mlijeka u prahu i 10 ml ulja badema i avokada. Stavite u tamnu bočicu i protresite. Držite u hladnjaku te dva puta na dan umasirajte lice, vrat i dekolte. Uzmite vatu i uklonite višak masnoće.
ULJE AVOKADA
Zanimljivost:
Za veliki broj životinja avokado je iznimno otrovna biljka dok se kod ljudi toksični učinci vežu isključivo uz hipersenzitivne ljude i alergičare.
Avokado je otrovan za pse, mačke, goveda, ovce i koze, veliki broj ptica pa čak i za ribe!
No posebno su osjetljivi konji kojima je konzumacija i vrlo male doze kore, lista ili ploda avokada dovoljna za teška oštećenja srca, jetre i probavnog trakta te nerijetko završava smrću.
Ovakovo se djelovanje priprisuje Persinu, toksičnom derivatu masnih kiselina koji u visokim dozama izaziva iritaciju probavnog trakta, proljev, povraćanje, respiratorni šok i nakupljanje vode u osrčju. Budući da je persin praktički neškodljiv za ljude, na temelju avokadove toksičnosti za životinje nikla je tzv. teorija koevolucije.
Naime, pretpostavlja se da je avokado evolucijski usklađena biljka za suživot sa velikim sisavcima koji su se hranili plodovima avokada.
U njihovom probavnom traktu sjemenke su sazrijevale te su ih životinje raznosile putem stolice iz kojeg bi sjemenke bile spremne za klijanje.
Pretpostavlja se da su veliki sisavci zaduženi za pomoć u razmnožavanju avokada pripadali porodici Gomphotera ili praslonova, izumrlih prije 5 milijuna godina.
Avokado je bio otrovan za manje vrste koje nisu mogle progutati njegove velike sjemenke, no za velike sisavce bio je ukusna i hranjiva namirnica.
Budući da u tropskim Amerikama takvih životinja više nema, vrlo je izvjesno da je avokado bio spreman za izumiranje.
Broj stabala povećao se tek kada su ljudi otkrili sve njegove blagodati u 15. st. te započeli kultivirani uzgoj u različitim krajevima svijeta.
Bezbojno ulje iscijeđeno iz koštica avokada, a ponekad i iz oštećenih plodova. Ima blagi okus anisa i koristi se uglavnom u Sjevernoj Americi.
NUSPOJAVE:
Iako se ne radi o toksičnom sastojku, ulje avokada se ne pije.