KALIJ
Lužik je stari hrvatski naziv za kalij
Kemijski element kalij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol K, atomski (redni) broj mu je 19, a atomska masa mu iznosi 39,0983(1).
Internacionalni naziv: Kalium
Lužik je stari hrvatski naziv za kalij.
Kalij je srebrno-bijeli sjajni metal. Sačinjava 2,4% zemljine kore i to u obliku spojeva od kojih su najrasprostranjeniji kalijev glinenac, kalijev tinjac i flogopit.
Svojstva:
Kalij je vrlo reaktivan i mekan alkalijski metal koji se lako reže nožem. Reaktivniji je od natrija, no zbog sličnosti, a više cijene, u većini slučajeva ga može zamijeniti jeftiniji natrij. Zbog reaktivnosti i sklonosti samozapaljenju u uvjetima vlage, čuva se pod mineralnim uljem, gdje se, ukoliko je nazočan kisik, lako presvlači vrlo opasnim slojem organskih peroksida koji su kontaktni eksplozivi.
U doticaju s vodom oksidira i daje kalijevu lužinu, te vodik koji se zbog egzotermnosti reakcije zapali i gori ljubičastim plamenom zbog kalijevih iona u nazočnom aerosolu lužine.
Povijest:
Otkrio ga je britanski kemičar Sir Humphry Davy elektrolizom rastaljenog kalijevog hidroksida, pri čemu je dobio nekoliko grumenčića metala. Ima ograničenu primjenu. Koristi se u organskoj kemiji, kao sastavni dio NaK legure, itd.
Kalij je mineralna sol (elektrolit), koji je esencijalan za ravnotežu pH razine u tjelesnim tekućinama. Ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka, očuvanju koštane mase, radu živčanog sistema, srca, bubrega, te mišićnih i adrenalnih funkcija. Nizak unos kalija može uzrokovati manjak kalija u organizmu i tako dovesti do cijelog niza zdravstvenih problema. Ljudi sa manjkom kalija pate od hipokalemije. Postoje dva uzročnika tog stanja. Najčešći uzrok je siromašna ili neadekvatna ishrana, koja ne sadrži dovoljno namirnica bogatih kalijem. Ljudi koji pate od dijabetesa i bubrežnih problema, također imaju česte probleme sa mineralnom ravnotežom.
Osjećate li sveopću slabost i konstantno ste umorni, tada jedan od uzročnika tog stanja može biti i manjak kalija. Ovo stanje uključuje probleme sa mišićnom koordinacijom, teškoće sa koncentracijom, visok krvni tlak i nepravilnosti u radu srca. Dakle, osjećate li neke od navedenih simptoma, posjetite liječnika.
U HRANI
Važnost hrane bogate kalijem:
Slijedite li zdrav, izbalansiran i raznolik program ishrane namirnicama bogatih kalijem, nema razloga za strah od hipokalemije. Kalij se prirodno nalazi u svježem voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima.
Meso i riba, također su namirnice bogate kalijem, ali ishrana isključivo tom vrstom namirnica djelovati će na porast kiselosti organizma i uzrokovati trošenje rezervi kalija. Suplementi kalija su dovoljno rasprostranjeni na tržištu suplemenata, ali prilično mali broj osoba poseže za njima. To i nije neophodno ako konzumirate adekvatne namirnice. U slučaju da želite unositi kalij u formi suplementa, najbolje je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom, jer i višak kalija jednako zna uzrokovati zdravstvene probleme. Dok vam liječnik ne da zeleno svjetlo za suplemente, do tada je najbolje posegnuti za dodatnim obrokom svježe dinje, bananom, jagodama ili u kuhana jela dodajte prstohvat kurkume (ima je u curry začinu).
Određeni ljudi moraju precizno znati unesenu količinu kalija, te su zbog toga prisiljeni na unos suplementa kalija. Bodibilderi i drugi sportaši koji se izlažu većim naporima, također imaju potrebu za suplementima kalija. Vježbate li i vi intenzivno, imajte na umu da znojenjem izbacujete i kalij, te bi povremeno trebali dopuniti njegove rezerve. To je najvažnije primjeniti tijekom ljetnih mjeseci, kada se i bez napora pojačano znojite i gubite elektrolite. Toj situaciji možete doskočiti tako u vrijeme oko treninga, uobičajeni proteinski shake spravljate sa nekim od izotoničnih napitaka, poput Gatorade-a.
Sadržaj u hrani:
Najbogatiji izvori kalija su kvasac, klice žitarica, datulje, krumpir i dr.
Izvori:
Grožđice – 825mg (24% dnevne vrijednosti)
Bademi – 746mg (21%)
Blitva – 549mg (16%)
Avokado – 485mg (14%)
Špinat – 466mg (13%)
Grah – 403mg (12%)
Krumpir – 391mg (11%)
Losos – 384mg (11%)
Mliječna čokolada – 372mg (11%)
Banana – 358mg (10%)
Pileća prsa – 276mg (8%)
Naranče – 181mg (5%)
JANOMAMI PLEME
MINERAL KALIJ I ISTINA O VISOKOM TLAKU:
Opća parola o natrij-kloridu (kuhinjskoj soli) koju svaki liječnik dobro zna jer je to zapisano u medicinskim knjigama glasi "Bez soli nema života".
Istinita, opća parola o soli bi trebala glasiti: "Sa soli nema zdravog života".
JANOMAMI PLEME
Sredinom sedamdesetih godina tragači za zlatom krčeči amazonske šume na sjeveru Brazila pronašli su potpuno zatvoreno i nepoznato pleme koje je tu živjelo najmanje 500-600 godina u veoma primitivnoj zajednici i bez ikakvog kontakta s današnjom civilizacijom. Tako je otkriveno pleme Janomami (znači "ljudsko biće") koje danas ima jedva oko 20 000 ljudi. Naučnici su odmah pohrlili da vide to čudo, pa su i medicinski pregledani. Janomami su bili živahni i vitki lovci, puni energije i uopće nisu patili od bolesti s kojim se bore civilizovani ljudi.
Nisu patili od virusnih infekcija, od kardiovaskularnih poremećaja, od artritisa, reume, dijabetesa. Nisu bili proždrljivi i debeli i nikada nisu prali zube.
Krvni tlak im je bio 105/70 mm/Hg za muškarce i 95/60 za žene i nije se povećavao s godinama, već se neznatno smanjivao. Riječnu ribu su lovili rukama, a mali dio, 5% populacije je živjelo pored rijeke. Ostali su bili daleko u šumi zbog čega su dugo i ostali neotkriveni. Tu su uzgajali domaće životinje, ali ih nisu jeli.
Umjesto njih lovili su divljač.
Glavna hrana im je bila ona koju su sakupili u prirodi, a mnoge usjeve su uzgajali sami: slatku kasavu, sladak krumpir (oba usjeva su bogata vitaminom B17), šećernu trsku, banane, duhan, pamuk i razne trave nama poznate kao medicinske i halucinogene.
Natrijevu sol nisu koristili uopće i meso nisu konzervirali, a interesantno je to da je njihov organizam bio pun kalija. Dnevni unos ovog minerala im je bio najmanje 8.500 miligrama. To je znatno više od onoga što suvremena medicina danas propisuje kao dnevnu dozu.
Kalij je prisutan u svim stanicama i od suštinske je važnosti za:
Rad nervnog sustava
U prenošenju hranjivih materija do stanica
U oslobađanju energije iz mišića
Kontroli grčenja mišića
Regulira balans vode
Pomaže sve vrste iscjeljivanja i obnove stanica
Pomaže pri zarastanju posjekotina, modrica i drugih povreda tkiva
Odstranjuje kiseline iz zglobova
Olakšava stanje ukočenosti zglobova
Pomaže u održavanju pH na optimalnoj razini koja je 7,3 – 7,4
Prirodni je ublaživač bolnih nadražaja, glavobolja i migrena
Mnogi enzimi traže prisustvo kalij-klorida da bi se uopće aktivirali
Kalij je ključni element koji pomaže u odvođenju iz organizma neprobavljenih produkata hrane i toksina iz te iste hrane sprječavajući njihovo gomilanje i toksikaciju, trovanje, organizma. Zbog visoke elektrokemijske aktivnosti kalij se stalno kreće i potrebno ga je svakodnevno unositi u velikim količinama kako bi se nadoknadio njegov trošak.
Kalijeva sol je elektrolit kao i natrijeva. Zahvaljujući ovom naelektrizanju on i obavlja sve ove poslove u organizmu.
Kalijeva sol se gubi prilikom znojenja i velikih napora, ali i kroz urin što znači da se unošenjem velikih količina tečnosti u organizam i on više izbacuje. Sada će se mnogi zapitati zašto se onda preporučuje da se dnevno u organizam unesu velike količine vode?
To su česte preporuke svjetskih medicinskih autoriteta.
Mnogi samostalni i nezavisni biolozi i liječnici smatraju da se adekvatnom hranom u organizam (dovoljno povrća i voća) unose sasvim dovoljne količine vode, pa nam nikakvo posebno dolijevanje i nije uvijek potrebno. Preveliko unošenje tečnosti može samo izmučiti bubrege, treba imati u vidu i što smo pojeli. Ako smo u organizam unijeli velike količine natrijeve soli ili rafiniranog šećera, normalno da ćemo biti žedni pa tada i treba unijeti veću količinu vode. Organizam će se jednostavno pokrenuti da to izbaci. I to je ono što će činiti upravo kalij. Vjerovatno ste nekada primjetili da niste čitav dan popili ni jedan gutljaj vode i da uopće niste žedni.
To je možda bio dan kada ste s hranom unijeli potrebnu količinu tečnosti i svakako niste tog dana konzumirali šećer, kavu ili natrijevu sol.
Mnoge su bolesti posljedica nedostatka kalijeve soli u organizmu:
- Artritis,
- Povišen krvni tlak,
- Angina pektoris,
- Moždani i srčani udar,
- Dijabetes…
I to su upravo danas vodeće bolesti u svijetu.
Danas je bolest broj jedan visoki tlak, a s njim idu i drugi kardiovaskularni poremećaji. Uzrok je, kaže medicina, poremećen "balans" kalija i natrija u organizmu.
Kako se remeti taj "balans" kada kalija ima praktično svuda u zemljištu, a hranu svakodnevno solimo natrij-kloridom?
No, kalija često nema dovoljno u kultiviranom zemljištu, i to najviše zbog loše upotrebe umjetnih gnojiva i želje za brzim prinosom, ali i spaljivanjem takozvanih "žetvenih ostataka", što je i kod nas uobičajena praksa kod seljaka već stotinama godina. Iako je kalij glavni sastojak umjetnog gnojiva, biljke ga često ne apsorbiraju na adekvatan način. Pravi poljoprivrednici znaju da se prije kalizacije mora izvršiti humizacija zemljišta unošenjem zelenišnog gnojiva. Samo tako će se kalij iz gnojiva vezati za humusne koloide sa kojih se vrši lagano otpuštanje vode (desorpcija).
U protivnom kalij se lako može isprati vodom.
Kalij daje paradajzu crvenu boju, ali ako paradajz povuče previše kalija (čemu se takođe pribjegava da bi bio crveniji) on iz ploda istiskuje kalcij. Kroničan nedostatak kalija stvara letalne (smrtonosne) posljedice na organizam, ali svjetski medicinski autoriteti to uporno prikrivaju. Tek početkom 20. stoljeća počela su da se vrše mjerenja krvnog tlaka i da se određuje ono što predstavlja normalan prosijek tlaka za zdravog čovjeka.
Učinjeno je to tek pošto čovjek već stotinama godina unosi u sebe toksičan natrij (koji je hrana za morske ribe, ali ne i za ljude), i nakon što su umjetna gnojiva uveliko zamjenila prirodno gnojeno zemljište.
To znači da su ljudi stotinama godina već izloženi neadekvatnoj prehrani i zbog toga lišeni velikih količina kalija.
Službena medicina kaže da dnevni unos kalija za odraslu osobu treba da bude 3200 do 4100 miligrama (duplo manje od onoga što unose članovi plemena Janomami). Danas se kroz hranu unosi samo 1500 do 2000 miligrama kalija, što znači da se stvara kronični deficit od oko 1800 miligrama dnevno. U kongresu SAD-a na ovo je skrenuta pažnja još 1936. godine, ali javnost o tome nema pojma. Službena nauka i službena medicina čini sve da se ovaj deficit kalija vješto prikrije.
Tako američka FDA (udruženje za kontrolu lijekova i hrane – obična zločinačka udruga) propisuje da je kao dopuna u prehrani potrebna dnevna doza kalij-klorida još samo 100 miligrama. Sve više od toga, smatra se, može biti opasno. Dnevni deficit kalija od 1800 miligrama se tako ne može nikada nadoknaditi. Farmakološki lobi je tu vidio svoj profit.
Bolje je imati potenicijalnog pacijenta i liječiti ga od posljedica, a uzrok bolesti ni ne spomenuti.
Najveći deficit kalija nastaje prekomjernim izbacivanjem iz organizma. Sedamdestih godina 20. stoljeća poznata američka nutricionistica Angela Davis je ustvrdila da ljudi koji uzimaju u hrani natrijevu sol po svom ukusu i prohtjevima izbacuju iz organizma devet puta više kalija, nego kada im je unos natrijeve soli ograničen. Ispitanici kojima je uskraćen unos kalija zadržali su u organizmu toliko natrijevih soli, da im je drastično skočio krvni tlak. Neki liječnici su ovo odavno shvatili pa su u liječenju hipertenzije počeli sa davanjem ogromnih količina kalijeve soli i do 20 000 miligrama dnevno.
I zamislite, to se pokazalo kao uspješna terapija. Farmakobiznisu nije u interesu da se ljudi liječe jeftino, a posebno ne vole da se trajno izlječe, pa da netko mudar ne bi došao na ideju da guta ogromne količine kalija, krenuli su sa zastrašivanjem preko udarnih medija koliko je kalij štetan ako se unese u velikim dozama.
Česta priča je da će kalij u organizmu reagirati sa nekim od široko i često primjenjenih sintetičkih lijekova što može prouzročiti smrt.
I to je točno, ali ono što će izazvati smrt je sintetički lijek, a ne kalij.
Potencira se i priča o kaliju koji kada se ubrizga u krv može zaustaviti rad srca jer se baš kalij koristi kao jedna od supstanci u "injekciji smrti" za osuđenike na smrt. To je istina ali tada je on u koncentraciji od 50 mililitara. I normalno je da ćete se otrovati kalijem ako ga ubrizgavate direktno u krv.
Zato je priroda i predvidjela da se u organizam sve unosi kroz usta i želudac, a ne preko igle koju liječnici službene medicine izuzetno vole primjenjivati. Istina je da kada bi i želučanu kiselinu (HCL) ubrizgali u krv brzo došlo do smrti. Želučana kiselina je stalno prisutna u našem organizmu, ali tamo gdje treba i gdje je to priroda odredila.
Pitam ja vas sada je li Priroda odredila da trebamo jesti natrijevu sol?
Naravno da ne.
Ljudi su je sami počeli uzimati kao hranu jer im se okus svidio i navukli su se prije mnogo stotina godina. Natrijeva sol je izuzetno jak konzervans i antiseptik. Ni bakterije je ne podnose koliko je toksična. Kada je ne bismo uopće unosili o organizam, trošili bi smo mnogo manje kalija, bili zdraviji i to ne bi bilo profitabilno ni za farmakološki biznis, ni za proizvođače konzervirane hrane.
Poznato je i da "nedostatak" natrija u organizmu smanjuje apetit
Sve to je razlog što je korumpirana banda znanstvenika i liječnika, koji jako vole lovu i simpozijume po luksuznim hotelima (koje im farmaceuti rado plaćaju) skovala kvazi naučnu teoriju koja se danas uči na studijama medicine i opravdava stalno prisustvo natrijeve soli u organizmu.
Ta kvazi naučna teorija objašnjava kako se jedan životni elektrokemijski proces neprestano odigrava u našim stanicama, pa su izmislili i dva medicinska pojma: "kalijevu pumpu" i "membranični potencijal stanice".
Tako se kaže da je natrij jedan od glavnih iona u ekstracelularnoj tečnosti. Ima ga i u plazmi, a manje u stanicama.
Zato se preporučuje da se u organizam unosi dnevno 2,5 do 7 grama natrijeve soli na dan. Natrij je odgovoran za reguliranje osmolaliteta, acido-bazne ravnoteže i membraničnog potencijala stanice. U suštini 95 % natrija u organizmu se nalazi izvan stanice, a samo oko 5% uspije prodrijeti u nju u obliku pozitivno nabijenih atoma. S druge strane, kalij se nalazi 95% u stanici, a samo 5% je u ekstracelularnoj tečnosti.
Razlog je logičan jer je samo kaliju mjesto u ljudskom organizmu i on grozničavo pokušava odbraniti stanicu od toksičnog natrija koji nadire prema njoj i koji mi zbog okusa ubacujemo u organizam. Ta borba kalija iz stanice i natrija koji je izvan stanice (oba su elektroliti istog naelektrizanja) preko stanične membrane korumpirani naučnici su nazvali "osmotski balans elektrolita", a žestinu ove borbe, odnosno tlak (pritisak) na mebranu koji tada nastaje, krstili kao "potencijal stanične membrane" koji je životno važan. Istina je da bi liječnici jako dobro trebali znati koliko je natrijeva sol štetna za organizam.
REAKCIJA KALIJA SA VODOM
SVE karatkteristike trovanja organizma:
Kada se u krv ubrizgava hipertoni rastvor natrij-klorida on dovodi do porasta natrija u plazmi i povlačenja vode iz organa, posebno u mozgu, pa to izaziva nagli skok tlaka.
Obrazovaniji liječnici znaju da se ovom metodom može izazvati i abortus, da se tada aktiviraju hormoni koji reguliraju rad imunološkog sustava (npr aldosteron) itd. Neželjene pojave prilikom ubrizgavanja natrij-klorida u krv su: žeđ, mučnina, dijareja, povraćanje, bol u abdomenu, znojenje i groznica, hipertenzija, poremećaj funkcije bubreg, tahikardija ... SVE karatkteristike trovanja organizma.
Ukoliko se i dalje nastavi ubrizgavanje NaCl u krv nastaje -"hipernatremiski šok" koji izaziva diseminovane intravaskularne koagulopatije, koje mogu završiti hemoragijama i smrću! Prevelika količina natrij -klorida može izazvati težak disbalans elektrolita zbog čega može doći do opterećenja vodom, hipokalijemije i acidoze. Opterećenje organizma vodom dovodi do smanjenje koncentracije elektrolita u serumu i može izazvati zastojnu bolest srca i plućni edem.
Stanica očigledno ne prihvaća natrij kao hranu i grozničavo se brani od njega. U toj odbrani kalij, koji stanica rado propušta kroz membranu, bori se da natrij zaustavi od prodora u stanicu i sprovede ga preko bubrega van... I u toj borbi se troši.
Tada vam još kažu da trebate piti što više vode, što znači da kalij što više izbacujete iz organizma i da odbranu stanice oslabite, da mučite i zamarate bubrege koji ako nepravilno rade mogu dovesti do smanjenog izbacivanja kalija (hiperkalijemije), a što znači sakupljanje i ostalih otrova koje kalij stalno sprovodi izvan organizma. Jedna velika istina je, što je medicina razvijenija, više je novih bolesti. A sve to moraju pratiti -"novi lijekovi" i "nova istraživanja". Sve ove nelogičnosti su dio zavjere farmakološkog kartela i korumpiranih medicinskih znanstvenika, koji žele što više potrošača skupih lijekova, a narod je totalno neobrazovan, glup I nezainteresiran (dok se svakom pojedincu osobno ne dogodi bolest ) da često i pomislim da i ne zaslužuju bolju sudbinu.
Dio zavjere je i industrija konzervirane hrane pune aditiva, nitrite, nitrata, mononatrij glutamata i td. Ovo je takođe unosan biznis.
Baš kao i proizvodnja i trgovina natrijevom solju i umjetnim gnojivima, a prodaja aparata za mjerenje tlaka je postala pravi hit. Ljudi danas mjere tlak kao da gledaju na sat. Koliko zarađuju klinike za kardio-vaskularne bolesti i vodeći kirurzi i anesteziolozi koji ljude širom svjeta masovno kasape i truju, ljude prave trajnim invalidima i doživotno zavisnim od lijekova, suvišno je govoriti.
Spomenimo za kraj šta je bilo sa plemenom Janomami iz amazonske džungle. Janomami su bili uglavnom desetkovani metkom u čelo i virusima koje im je civilizacija donijela. U rijeku im je ubačena živa koju su tragači zlata odbacili kao smeće (pošto su je iskoristili za odvajanja zlata). Oni koji su ostali i njihova djeca će naučiti da se moraju cijepiti, da piju samo kloriranu i fluoriranu vodu, da koriste sapun, deterdžent, pastu i četkicu za zube, oblače se i obuvaju i naravno da jedu konzerviranu i usoljenu hranu.
Deficit:
Nedostatak kalija u tijelu može nastati zbog konzumiranja diuretika (osobito iz grupe tiazida i furosemida), alkoholizma, čestih proljeva, česte uporabe laksativa te povraćanja. Simptomi nedostatka su slabost i umor, mučnine, zatvor, ravnodušnost, apatija, razdražljivost, pospanost, grčenje mišića i dr.
Kod jakog nedostatka se javljaju srčane aritmije i koma, te kratkotrajna paraliza.
Kalij se vrlo dobro apsorbira. Apsorbira se iz tankog crijeva jednostavnom difuzijom.
Primjena u prevenciji i liječenju bolesti:
Kalij se najčešće rabi uz primjenu diuretika kako bi se spriječio njegov deficit u tijelu. Primjena diuretika je zapravo najčešći uzrok hipokalemije (manjka kalija) u odraslih ljudi. Kalij se može primijeniti i u slučajevima visokog krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da snizuje tlak i u slučajevima vrlo visokog i u slučajevima samo blago povišenog krvnog tlaka. Kalij pospješuje izlučivanje natrija iz tijela i širi krvne žile i tako pospješuje pad visokog krvnog tlaka. Uz to, kalij bi mogao biti koristan u prevenciji i liječenju srčanih tegoba, uključujući srčani infarkt i aritmije, a zatim i oboljenja bubrega kao što su bubrežni kamenci.
Najmanji preporučeni unos:
Najmanja dnevna potreba za kalijem u SAD-u je oko 1 gram, no smatra se da bi ga se optimalno u organizam trebalo unositi u dozama od barem 2 do 6 grama na dan. U Velikoj Britaniji najmanja preporučena dnevna doza postavljena je na 3500 mg, a u Australiji na 1950 do 5460 mg.
Preporučene dnevne vrijednosti:
Dnevne potrebe kalija ovise o dobi osobe:
0-6 mjeseci: 0,4g dnevno
7-12 mjeseci: 0,7g
1-3 godine: 3g
4-8 godina: 3,8g
9-13 godina: 4,5g
14-18 godina: 4,7g
Odrasli: 4,7g
Vitaminski pripravci:
Kalij se može nabaviti u tabletama kao vitaminski pripravak, većinom u obliku kalij klorida. Ovakvi oblici mogu iritirati želučanu sluznicu pa se ne bi smjeli konzumirati s alkoholom. Postoje i razni šumeći pripravci koji se tope u vodi te se znatno lakše podnose. Suplementi kalija preporučuju se ljudima koji rabe diuretike, sportašima koji kroz znoj gube dosta kalija i sl.
Prerada hrane i gubitak kalija:
Kalij je jedan od minerala koji se najviše manipulira preradom hrane. Neprerađena hrana, bez dodataka soli, u prosjeku sadrži omjer kalija prema natriju 7:1. Dakle, u prosjeku sva neprerađena hrana sadrži 7 puta više kalija nego natrija. Međutim, preradom i kuhanjem hrane taj se omjer gubi jer se prerađenoj hrani dodaje sol. Smatra se da se u industrijski razvijenim zemljama jede dvadeset puta više soli nego što je potrebno. Nemojmo zaboraviti da hrana ne treba biti konzervirana da bi omjer između kalija i natrija bio promijenjen. I, kada hranu pripremamo kod kuće, nešto kalija se donekle izgubi, a uz to mi hrani dodajemo sol tako da opet mijenjamo omjer između kalija i natrija u odnosu na omjer koji je imala svježa namirnica.
NUSPOJAVE:
Interakcije s lijekovima i mineralima:
Mnogi lijekovi utječu na razine kalija u tijelu. Diuretici (kao što su tiazidi), koji ne pospješuju ponovnu apsorpciju kalija kroz bubrege, mogu izazvati deficit ovog minerala. Također ga mogu izazvati i penicilin, gentamicin i kortikosteroidi. Aktivni sastojak jedne biljke (Glyciriza glabra) koji se vrlo često rabi za poboljšanje okusa u lijekovima, osobito sirupima protiv kašlja i bombonima, pospješuje gubitak kalija iz tijela te može izazvati hipokalemiju.
Postoje i lijekovi koji mogu pridonijeti nastanku hiperkalemije tj. povećane razine kalija u tijelu. To su ciklosporini, beta-adrenergični blokatori, heparin, kalijev penicilin, lijekovi iz grupe digitalisa, ACE inhibitori, kalijeve soli i diuretici koji zadržavaju kalij u tijelu kao što su Aldactone, triameteren i dr.
Pri primjeni tih lijekova, bilo da povisuju ili smanjuju razinu kalija, potrebna je kontrola razine kalija kako bi se na vrijeme spriječili simptomi hipo, odnosno, hiperkalemije.
Toksičnost:
Kalij pripada grupi malo toksičnih minerala. Ni doze mnogo veće od terapijskih ne izazaivaju nikakve toksične nuspojave. Toksične nuspojave javljaju se u neobično velikim dozama kao što je čak 18 000 mg kalija na dan. U tako velikim dozama kalij može izazvati akutne pojave kao što su slabost mišića, nizak krvni tlak, mentalna konfuznost i srčani infarkt. Simptomi otrovanja kalijem su i mučnine, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.
Previše kalija?
Za zdrave osobe nema gornje granice za uzimanje kalija jer gotovo da je nemoguće uzeti previše. Posljedice predoziranja se dešavaju samo kod osoba koje imaju problema sa bubrezima ili kod osoba koje uzimaju tablete za srce (ACE i ARB inhibitori) ili diuretike koji "štede" kalij.