TRANSLATOR
KRISTALI


Ovo je kamen vedrine i čistoće


Povezan je s korijenskom ćakrom


Štiti od emocionalnih povreda


Posjeduje ljekovita svojstva


Ima sposobnost iznošenja stvari na površinu.

To mogu biti i pozitivne i negativne stvari, ljubav, ljutnja, tajne..., ali s njim sve stvari izranjaju na površinu puno nježnije nego što bi inače.

Pomaže nam uvidjeti vlastiti život i osvježiti ga u korisnijem smjeru.

Ovo je kamen vedrine i čistoće.

Povezan je s korijenskom ćakrom, koristan za vene, kostur, glatku kožu.

Štiti od emocionalnih povreda.

Čvrsta je staklasta, bezbojna vulkanska stijena, nastala iz lave koja se brzo hladila.

Jača sposobnost proricanja. Posjeduje ljekovita svojstva. Pomaže kod raznih upala.

Ovo je kamen koji bi trebale nositi osobe koje se osjećaju napuštenima i izoliranim, ako imaju napete emocionalne situacije i ako im se teško vratiti u "normalu".

Opsidijan bi trebali stavljati na prepone ili nositi u džepovima hlača neko vrijeme. Pomoći će vam da premoste odvojenost i usamljenost i da se ponovno aktivirate u društvo.

Nadalje ovaj kamen pročišćava toksine iz jetre i jako je dobar za ljude koji su izloženi zagađivačima. Pomože da se lakše nose sa bijesom koji su potisnuli i koji se nakuplja u jetri.

Da biste pročistili jetru stavite iznad jetre jedan veći ili dva do tri manja i ostavite na tom mjestu do 30 minuta.

Djeluje vrlo snažno i nakon tretmana sa ovim kamenom ako ga držite na predjelu jetre cijelu noć može doći do proljeva, lošeg zadaha, izbaci vanja sluzi iz pluća ili lagane hunjavice, te neugodnoj količini izmeta.

Nakon svakog tretmana jetre opsidijan treba zakopati na dvadesetčetiri sata u zemlju, isprati ga pod tekućom vodom i ostaviti nekoliko sati na suncu.

Opsidijan možete koristiti i za tretman iznad slezene, gdje pohranjujemo brigu i tugu.

Nakon tremana slezene moguće ćete plakati i otpuštati stare emocije koji ste se držali dugo vremena.

IZGLED - Sjajan, mat, staklast, svih veličina, ponekad kotrljan

BOJA - Smeđa, crna, plava, zelena, dugine boje, crveno-crna, srebrna, zlatnosjajna

UČESTALOST - Neke boje su lako dostupne, druge su rijetke

IZVOR - Meksiko i širom svijeta

OSOBINE - Obsidian je rastopljena lava, koja se toliko brzo ohladila da nije imala vremena da se kristalizira. Obsidian je kamen bez granica i ograničenja. Posljedica toga je da djeluje ekstremno brzo velikom snagom.

Njegove reflektivne osobine, koje potiču istinu, nemilosrdne su u otkrivanju mana, slabosti i blokada. Ništa se ne može sakriti od obsidiana.

Ukazujući na to kako da ublažimo sve destruktivne i obeshrabrujuće uvjete, obsidian nas tjera da rastemo i daje nam čvrstu podršku dok to radimo. Njime treba pažljivo rukovati i najbolje je koristiti ga pod nadzorom kvalificiranog kristaloterapeuta, zato što može izvući na površinu negativne emocije i neprijatne istine.

Pod vještim nadzorom, njegove pročišćavajuće osobine su izvanredno dragocjene. Pruža duboko iscjeljenje duše. Obsidian je kamen koji pruža snažnu zaštitu, obrazujući štit protiv negativnosti.

Stvara uzemljujuću vrpcu iz donje zemaljske čakre do centra zemlje, upija negativnu energiju iz okruženja i daje snagu u trenucima kad je potrebna.

Korisan je za naročito osjetljive ljude. Blokira natčulne napade i otklanja negativne spiritualne utjecaje. Krupan komad opsidijana može biti ekstremno korisan za blokiranje geopatogenog zračenja ili za upijanje ekoloških zagađenja, ali treba imati u vidu njegovu sklonost da izbaci istinu na vidjelo.

Mnogi ljudi teško podnose njegov snažan efekt i zato uzimaju neki nježniji kamen za tu svrhu. Ipak, izuzetno je korisan za psihoterapeute i savjetnike zato što ne samo da pomaže da se dođe do srži problema, nego također skuplja energije koje su se u procesu rasule.

Crni ili mahagonij obsidian su najadekvatniji oblici za ovu svrhu. Na isti način, komad obsidiana pored kreveta ili ispod jastuka može izvući mentalni stres i napetost, i djeluje umirujuće, a može i izvući na površinu razloge tog stresa. S tim razlozima se onda treba suočiti, da bi se opet uspostavio mir i time se i trajno rješava problem, umjesto da se zataškava.

Zato što je obsidian toliko efikasan za upijanje negativne energije, jako je važno da se kamen očisti ispod tekuće vode svaki put kad je upotrebljen na ovaj način.

Duhovno, obsidian eliminira energetske blokade i opušta napetost, ugrađujući psihološku sjenku u cjelinu, da bi donio spiritualni integritet. Usidrava duh u tijelo. Ovaj kamen stimulira rast na svim nivoima. Tjera na istraživanje nepoznatog, otvarajući nove horizonte.

Mentalno, obsidian donosi jasnoću uma i razbistrava zbunjenost i ograničavajuća uvjerenja.

Psihološki, obsidian vam pomaže da spoznate tko ste zaista. Dovodi vas licem u lice s vašom mračnom stranom i podučava vas kako da je intergirirate. Obsidian razgrađuje emotivne blokade i drevne traume, donoseći dubinu i jasnoću emocijama. Potiče kvalitete suosećanja i snage.

LIJEČENJE - Obsidianova najveća prednost je uvid u uzrok nezdravosti. Pomaže probavljanju svega što je teško prihvatljivo. Detoksificira, razgrađuje blokade i napetost fizičkog i suptilnih tijela, uključujući i otvrdnule arterije. Smanjuje bol kod artritisa, problema sa zglobovima, grčeva i povreda. Kao eliksir korisan je kod šoka. Umanjuje bol i zaustavlja krvarenje, potpomažući cirkulaciju. Ovaj kamen grije ekstremitete. Može se koristiti da smanji uvećanu prostatu.

POLOŽAJ - Staviti gdje je potrebno. Koristiti kao kuglu ili ogledalo za otkrivanje.

KRISTALI


Malahit je kamen preobrazbe


Može očistiti i aktivirati sve ćakre i uravnotežiti ih


Pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit


Djeluje na dijabetes kada se nosi oko struka.


Malahit je kamen sreće, blagostanja i obilja


Čisti i aktivira čakre i povezuje s duhovnim vodstvom

Malahit je kamen preobrazbe, pomaže promjene i duhovnu evoluciju. Može očistiti i aktivirati sve ćakre i uravnotežiti ih.

Malahit povezuje srčanu i korijensku čakru, a naročito je koristan za balansiranje i čišćenje srčane ćakre.

Pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit.

Malahit je kamen sreće, blagostanja i obilja.

Također je moćan zaštitnički kamen, služi kao opća zaštita, zaštita od zla, zaštita tijekom trudnoće i rođenja, zaštita za djecu. Izvrstan je kao zaštitni kamen tijekom letenja i dugih putovanja. Povećava emocionalnu stabilnost i ravnotežu.

Djeluje dobro kod astme, artritisa, napetih mišića, tumora i bolesti izazvanih radijacijom.

MALAHIT je zeleni kamen sa tamnim koncentričnim tamno zelenim linijama. Njegovo ime znači čišćenje.

Kada se koristi iznad solarnog pleksusa ima snagu da izvuče zakopanu emotivnu bol, tako da se ta bol i riječima izbaci, a tada ste se oslobodili teškog tereta tuge koju ste nosili.

Malahit na solarnom pleksusu, žad na srčanom centru a između njih gorski kristal "dvostruko prekinut" pomoći će da se prisjetite događaja koji su bili blokirani godinama. Može doći do plača i vrištanja i samim tim do oslobođenja tih starih blokada.

Možete ga koristiti i za izvlačenje fizičkog bola tako da ga postavite na bolno mjesto. U slučaju mučnine postavite ga iznad želuca.

Ako želite doći u dodir sa svojim emocijama nosite ga kao nakit. Ako ste preemotivni izbjegavatje ga.

Nakon korištenja očistite ga na uobičajeni način, ali je poželjno da ga stavite na neko vrijeme na nakupinu čistog gorskog kristala da mu se obnovi energija.

IZGLED - Koncentrične svijetle i tamne pruge i rozete. Svih veličina, često kotrljan ili poliran

BOJA - Zelena

UČESTALOST - Lako dostupan

IZVOR - Rumunjska, Zambija, Narodna Republika Kongo, Rusija, Srednji istok

OSOBINE - Malahit je snažan kamen, ali zahtijeva da se s njim postupa pažljivo. Najbolje ga je koristiti pod nadzorom kvalificiranog kristaloterapeuta.

Toksičan je i smije se koristiti samo u svom poliranom obliku. Izbegavati udisanje njegovog praha. Malahit pojačava i pozitivnu i negativnu energiju. Prizemljuje duhovne energije na planetu.

Neki vjeruju da malahit još evoluira i da će biti jedan od najvažnijih isceljujućih kamenja novog milenijuma. Malahit je već sada značajan zaštitni kamen. Lako apsorbira negativnu energiju i zagađivače, skupljajući ih iz atmosfere i iz tijela.

Trebalo bi ga čistiti i prije i poslije upotrebe, stavljanjem na sunce na grozdu kvarca.

Malahit upija plutonijumsko zagađenje, štiti od svih vrsta radijacije. Također čisti elektromagnetno zagađenje i iscjeljuje zemljinu energiju.

Čisti i aktivira čakre i povezuje s duhovnim vodstvom. Položen na treće oko aktivira vizualizaciju i natčulni vid. Na srcu donosi ravnotežu i harmoniju. Otvara srce bezuslovnoj ljubavi.

Psihološki, malahit je kamen preobražaja. Život se mnogo intenzivnije živi pod utjecajem ovog avanturističkog kamena, koji podržava preuzimanje rizika i promjenu. Nemilosrdno ukazuje na ono šta blokira vaš duhovni rast. Malahit izvlači najdublje osjećaje i psihosomatske uzroke, raskida neželjene veze i izlizane modele, podučava kako da se preuzme odgovornost za vlastita djela, misli i osjećaje.

Oslobađa inhibicija i potiče izražavanje osećaja. Ovaj kamen razvija suosećanje, ublažava stidljivost, podržava prijateljstvo. Malahit je korisan za psiho-seksualne probleme, posebno kada su oni izazvani traumatičnim seksualnim iskustvima u prošlim životima.

Mentalno, malahit seže do korjena problema, pojačavajući intuiciju i uvid. Pomaže da se ublaže mentalni poremećaji, uključujući psihijatrijske bolesti, suprotstavlja se disleksiji. Jača sposobnost upijanja i prerade informacija, utječe na bolje opažanje i pomaže kod shvaćanja teških koncepata. Položen na solarni pleksus, malahit olakšava duboko emotivno iscjeljivanje. Oslobađa negativnih iskustava i starih trauma, izvlači potisnute osjećaje na površinu i obnavlja sposobnost dubokog disanja. U toj točki usklađuje srčanu s pupčanom čakrom, otkrivajući uvide.

Na emotivnom nivou, može raspoloženje učiniti intenzivnijim, ali i promjenljivijim.

LIJEČENJE - Malahit je izuzetno prilagodljiv iscjeljujući kamen. Posebno je korisan za grčeve, uključujući menstrualne grčeve, olakšava porođaj. Odgovara ženskim spolnim organima i liječi sve spolne nezdravosti. Ovaj kamen snižava krvni pritisak, djeluje na astmu, artritis, epilepsiju, frakture, natekle zglobove, izrasline, putnu mučninu, vertigo, tumore, očni živac, gušteraču i slezenu. Usklađuje staničnu DNA strukturu, poboljšava imuni sustav. Malahit stimulira oslobađanje toksina iz jetre, smanjuje stvaranje kiseline u tkivu. Djeluje na dijabetes kada se nosi oko struka.

POLOŽAJ - Nositi na lijevoj ruci ili staviti na treće oko. Za liječenje staviti gdje god odgovara. Staviti na solarni pleksus da upije negativne emocije. Koristiti polirani malahit ili indirektnu metodu za pripremu eliksira. Eliksir koristiti samo izvana.

Napomena - Malahit može izazvati blago lupanje srca, tada ga treba odmah ukloniti i zamijeniti ružičastim kvarcom ili rodonitom.

KRISTALI


Safir je kamen kreativnog izražavanja, intuicije, meditacije i povećava sve te stvari


Koristan je za mentalnu jasnoću i protiv depresije


Pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit


Povezan je sa šestom ćakrom


Posjeduje sirok spektar ljekovitih svojstava

Safir je kamen kreativnog izražavanja, intuicije, meditacije i povećava sve te stvari.

Koristan je za mentalnu jasnoću i protiv depresije.

Koristi se za spuštanje groznice i temperature, poteškoća sa sluhom, rak.

Povezan je sa šestom ćakrom.

Boja: prozirni, bezbojni, žuti, plavi, ruzičast, ljubičast. Zbog svoje blage plavičaste svjetlosti, što umiruje ljude, safir odstranjuje mržnju i povećava osjećaj ljubavi.

Znamenje je za snagu, čvrstinu, dosljednost i istrajnost. Ovaj kaman je jedini, koji se smatra svetim dragim kamenom. U srednjem vijeku nosili su ga samo biskupi i kardinali, jer se vjerovalo da čisti dušu i približava je bogu. Židovi su ga zvali "svetim kamenom" - kao simbol ravnoteze i mudrosti.

Posjeduje širok spektar ljekovitih svojstava. Neprekidno gledanje u safir poboljsava vid. Nosi se na ogrlici oko vrata u zlatnom okviru ili kao prsten na ruci. Od davnine se koristio u okultnoj praksi i smatrali su ga tajanstvenim kamenom. Zbog njegove sposobnosti da donosi mir, Lame su ga upotrebljavale na taj naćin, što su ga davali ljudima na samrti za olakšavanje prijelaza u drugi svijet.

IZGLED - Bistar, prozračan kad je ispoliran, često mali ili veći mutan komad.

BOJA - Plavi, žuti, zeleni, crni, purpurni

UČESTALOST - Neke boje safira su rijetke, ali je većina lako dostupna u obliku neobrađenog kamena

IZVOR - Mijanmar, Češka, Brazil, Kenija, Indija, Australija, Šri Lanka

OSOBINE - Safir je poznat kao kamen mudrosti i svaka boja ima svoju određenu mudrost. Usmjerava i umiruje um, otpušta neželjene misli i mentalnu napetost. Donoseći mir i staloženost uma, safir usklađuje fizičku, mentalnu i duhovnu ravan i uspostavlja ravnotežu unutar tijela. Ovaj kamen otpušta depresiju, duhovnu konfuziju i stimulira koncentraciju. Donosi napredak i privlači darove svih vrsta. Položen na grlo, safir otpušta frustraciju i olakšava izražavanje svojeg mišljenja.

LIJEČENJE - Safir umiruje previše aktivne sustave u tijelu i regulira rad žlijezda. Liječi bolesti krvi i smanjuje obilno krvarenje, jača vene i poboljšava njihovu elastičnost.

POLOŽAJ - U dodiru s tijelom. Nositi na prstu ili gdje god odgovara.

ODREĐENE BOJE - Pored općih svojstava, slijedeće boje imaju dodatna svojstva:

Crni safir štiti i usmjerava. Ulijeva povjerenje u osobnu intuiciju nosioca. Ovaj kamen povećava izglede: za zaposlenje i pomaže da se posao zadrži.

Plavi safir traga za duhovnom istinom i tradicionalno se povezuje s ljubavlju i čistoćom. Ekstremno je djelotvoran za iscjeljivanje zemlje i čakri. Ovaj mirni kamen vam pomaže da ostanete na duhovnom putu, a koristi se i u šamanskim ceremonijama da transformira negativne energije. Otvara i liječi grlenu čakru i olakšava izražavanje vlastitih stavova i osobne istine.

Zeleni safir poboljšava vid, unutarnji i vanjski, pomaže sjećanju na snove. Stimulira srčanu čakru, donosi odanost, vjernost i čestitost, pojačava suosećanje i razumijevanje drugih, ističe povjerenje i poštovanje prema drugima.

Ružičasti safir djeluje kao magnet koji u vaš život uvlači sve što vam je potrebno da biste napredovali. To je kamen koji djeluje brzo i koji vas uči kako da ovladate emocijama, čisteći emotivne blokade i integrirajući transformirane energije.

Purpurni safir budi. Korisan je za meditaciju, zato što stimulira porast kundalini energije i krunsku čakru i otvara duhovnost. Ovaj kamen aktivira pinealnu žlijezdu i njenu vezu s natčulnim sposobnostima. Na emotivno nestabilne djeluje izuzetno umirujuće.

Kraljevski safir eliminira negativne energije iz čakri i stimulira treće oko da bi se pristupilo informacijama potrebnim za razvoj. Ovaj kamen podučava odgovornosti za vlastite misli i osjećaje. Djeluje na poremećaje mozga, uključujući disleksiju.

Zvjezdasti safir u svojim dubinama ima petokraku formaciju u obliku zvijezde. Ovaj rijedak kamen vas vuče u svoje dubine i otvara intuiciju. Usredotočuje vaše misli i pomaže da naslutite namjere drugih ljudi. Vjeruje se da kontaktira sa vanzemaljskim bićima.

Bijeli safir ima izvanredno čistu energiju. Otvara krunsku čakru, duhovnu svjesnost uznosi u vrlo velike visine, otvara kozmičku svijest. Ovaj kamen pruža izuzetnu zaštitu i uklanja prepreke s duhovnog puta. Pomaže vam i pri pristupanju vašim potencijalima i životnoj svrsi.

Žuti safir privlači bogatstvo u kuću i može se držati u kasici za povećanje napretka i zarade. Ako se nosi, trebalo bi da dodiruje tijelo. Žuti safir stimulira intelekt i poboljšava fokus. U obliku eliksira uklanja toksine iz tijela.

KALIJKALIJ - ELEMENT


Lužik je stari hrvatski naziv za kalij

Kemijski element kalij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol K, atomski (redni) broj mu je 19, a atomska masa mu iznosi 39,0983(1).

Internacionalni naziv: Kalium

Lužik je stari hrvatski naziv za kalij.

Kalij je srebrno-bijeli sjajni metal. Sačinjava 2,4% zemljine kore i to u obliku spojeva od kojih su najrasprostranjeniji kalijev glinenac, kalijev tinjac i flogopit.


Svojstva:

Kalij je vrlo reaktivan i mekan alkalijski metal koji se lako reže nožem. Reaktivniji je od natrija, no zbog sličnosti, a više cijene, u većini slučajeva ga može zamijeniti jeftiniji natrij. Zbog reaktivnosti i sklonosti samozapaljenju u uvjetima vlage, čuva se pod mineralnim uljem, gdje se, ukoliko je nazočan kisik, lako presvlači vrlo opasnim slojem organskih peroksida koji su kontaktni eksplozivi.

U doticaju s vodom oksidira i daje kalijevu lužinu, te vodik koji se zbog egzotermnosti reakcije zapali i gori ljubičastim plamenom zbog kalijevih iona u nazočnom aerosolu lužine.

Povijest:

Otkrio ga je britanski kemičar Sir Humphry Davy elektrolizom rastaljenog kalijevog hidroksida, pri čemu je dobio nekoliko grumenčića metala. Ima ograničenu primjenu. Koristi se u organskoj kemiji, kao sastavni dio NaK legure, itd.

Kalij je mineralna sol (elektrolit), koji je esencijalan za ravnotežu pH razine u tjelesnim tekućinama. Ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka, očuvanju koštane mase, radu živčanog sistema, srca, bubrega, te mišićnih i adrenalnih funkcija. Nizak unos kalija može uzrokovati manjak kalija u organizmu i tako dovesti do cijelog niza zdravstvenih problema. Ljudi sa manjkom kalija pate od hipokalemije. Postoje dva uzročnika tog stanja. Najčešći uzrok je siromašna ili neadekvatna ishrana, koja ne sadrži dovoljno namirnica bogatih kalijem. Ljudi koji pate od dijabetesa i bubrežnih problema, također imaju česte probleme sa mineralnom ravnotežom.

Osjećate li sveopću slabost i konstantno ste umorni, tada jedan od uzročnika tog stanja može biti i manjak kalija. Ovo stanje uključuje probleme sa mišićnom koordinacijom, teškoće sa koncentracijom, visok krvni tlak i nepravilnosti u radu srca. Dakle, osjećate li neke od navedenih simptoma, posjetite liječnika.U HRANI


Važnost hrane bogate kalijem:

Slijedite li zdrav, izbalansiran i raznolik program ishrane namirnicama bogatih kalijem, nema razloga za strah od hipokalemije. Kalij se prirodno nalazi u svježem voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima.

Meso i riba, također su namirnice bogate kalijem, ali ishrana isključivo tom vrstom namirnica djelovati će na porast kiselosti organizma i uzrokovati trošenje rezervi kalija. Suplementi kalija su dovoljno rasprostranjeni na tržištu suplemenata, ali prilično mali broj osoba poseže za njima. To i nije neophodno ako konzumirate adekvatne namirnice. U slučaju da želite unositi kalij u formi suplementa, najbolje je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom, jer i višak kalija jednako zna uzrokovati zdravstvene probleme. Dok vam liječnik ne da zeleno svjetlo za suplemente, do tada je najbolje posegnuti za dodatnim obrokom svježe dinje, bananom, jagodama ili u kuhana jela dodajte prstohvat kurkume (ima je u curry začinu).

Određeni ljudi moraju precizno znati unesenu količinu kalija, te su zbog toga prisiljeni na unos suplementa kalija. Bodibilderi i drugi sportaši koji se izlažu većim naporima, također imaju potrebu za suplementima kalija. Vježbate li i vi intenzivno, imajte na umu da znojenjem izbacujete i kalij, te bi povremeno trebali dopuniti njegove rezerve. To je najvažnije primjeniti tijekom ljetnih mjeseci, kada se i bez napora pojačano znojite i gubite elektrolite. Toj situaciji možete doskočiti tako u vrijeme oko treninga, uobičajeni proteinski shake spravljate sa nekim od izotoničnih napitaka, poput Gatorade-a.


Sadržaj u hrani:

Najbogatiji izvori kalija su kvasac, klice žitarica, datulje, krumpir i dr.

Izvori:

Grožđice – 825mg (24% dnevne vrijednosti)

Bademi – 746mg (21%)

Blitva – 549mg (16%)

Avokado – 485mg (14%)

Špinat – 466mg (13%)

Grah – 403mg (12%)

Krumpir – 391mg (11%)

Losos – 384mg (11%)

Mliječna čokolada – 372mg (11%)

Banana – 358mg (10%)

Pileća prsa – 276mg (8%)

Naranče – 181mg (5%)JANOMAMI PLEME

MINERAL KALIJ I ISTINA O VISOKOM TLAKU:

Opća parola o natrij-kloridu (kuhinjskoj soli) koju svaki liječnik dobro zna jer je to zapisano u medicinskim knjigama glasi "Bez soli nema života".

Istinita, opća parola o soli bi trebala glasiti: "Sa soli nema zdravog života".

JANOMAMI PLEME

Sredinom sedamdesetih godina tragači za zlatom krčeči amazonske šume na sjeveru Brazila pronašli su potpuno zatvoreno i nepoznato pleme koje je tu živjelo najmanje 500-600 godina u veoma primitivnoj zajednici i bez ikakvog kontakta s današnjom civilizacijom. Tako je otkriveno pleme Janomami (znači "ljudsko biće") koje danas ima jedva oko 20 000 ljudi. Naučnici su odmah pohrlili da vide to čudo, pa su i medicinski pregledani. Janomami su bili živahni i vitki lovci, puni energije i uopće nisu patili od bolesti s kojim se bore civilizovani ljudi.

Nisu patili od virusnih infekcija, od kardiovaskularnih poremećaja, od artritisa, reume, dijabetesa. Nisu bili proždrljivi i debeli i nikada nisu prali zube.

Krvni tlak im je bio 105/70 mm/Hg za muškarce i 95/60 za žene i nije se povećavao s godinama, već se neznatno smanjivao. Riječnu ribu su lovili rukama, a mali dio, 5% populacije je živjelo pored rijeke. Ostali su bili daleko u šumi zbog čega su dugo i ostali neotkriveni. Tu su uzgajali domaće životinje, ali ih nisu jeli.

Umjesto njih lovili su divljač.

Glavna hrana im je bila ona koju su sakupili u prirodi, a mnoge usjeve su uzgajali sami: slatku kasavu, sladak krumpir (oba usjeva su bogata vitaminom B17), šećernu trsku, banane, duhan, pamuk i razne trave nama poznate kao medicinske i halucinogene.

Natrijevu sol nisu koristili uopće i meso nisu konzervirali, a interesantno je to da je njihov organizam bio pun kalija. Dnevni unos ovog minerala im je bio najmanje 8.500 miligrama. To je znatno više od onoga što suvremena medicina danas propisuje kao dnevnu dozu.

Kalij je prisutan u svim stanicama i od suštinske je važnosti za:

Rad nervnog sustava

U prenošenju hranjivih materija do stanica

U oslobađanju energije iz mišića

Kontroli grčenja mišića

Regulira balans vode

Pomaže sve vrste iscjeljivanja i obnove stanica

Pomaže pri zarastanju posjekotina, modrica i drugih povreda tkiva

Odstranjuje kiseline iz zglobova

Olakšava stanje ukočenosti zglobova

Pomaže u održavanju pH na optimalnoj razini koja je 7,3 – 7,4

Prirodni je ublaživač bolnih nadražaja, glavobolja i migrena

Mnogi enzimi traže prisustvo kalij-klorida da bi se uopće aktivirali

Kalij je ključni element koji pomaže u odvođenju iz organizma neprobavljenih produkata hrane i toksina iz te iste hrane sprječavajući njihovo gomilanje i toksikaciju, trovanje, organizma. Zbog visoke elektrokemijske aktivnosti kalij se stalno kreće i potrebno ga je svakodnevno unositi u velikim količinama kako bi se nadoknadio njegov trošak.

Kalijeva sol je elektrolit kao i natrijeva. Zahvaljujući ovom naelektrizanju on i obavlja sve ove poslove u organizmu.

Kalijeva sol se gubi prilikom znojenja i velikih napora, ali i kroz urin što znači da se unošenjem velikih količina tečnosti u organizam i on više izbacuje. Sada će se mnogi zapitati zašto se onda preporučuje da se dnevno u organizam unesu velike količine vode?

To su česte preporuke svjetskih medicinskih autoriteta.

Mnogi samostalni i nezavisni biolozi i liječnici smatraju da se adekvatnom hranom u organizam (dovoljno povrća i voća) unose sasvim dovoljne količine vode, pa nam nikakvo posebno dolijevanje i nije uvijek potrebno. Preveliko unošenje tečnosti može samo izmučiti bubrege, treba imati u vidu i što smo pojeli. Ako smo u organizam unijeli velike količine natrijeve soli ili rafiniranog šećera, normalno da ćemo biti žedni pa tada i treba unijeti veću količinu vode. Organizam će se jednostavno pokrenuti da to izbaci. I to je ono što će činiti upravo kalij. Vjerovatno ste nekada primjetili da niste čitav dan popili ni jedan gutljaj vode i da uopće niste žedni.

To je možda bio dan kada ste s hranom unijeli potrebnu količinu tečnosti i svakako niste tog dana konzumirali šećer, kavu ili natrijevu sol.


Mnoge su bolesti posljedica nedostatka kalijeve soli u organizmu:

- Artritis,

- Povišen krvni tlak,

- Angina pektoris,

- Moždani i srčani udar,

- Dijabetes…

I to su upravo danas vodeće bolesti u svijetu.

Danas je bolest broj jedan visoki tlak, a s njim idu i drugi kardiovaskularni poremećaji. Uzrok je, kaže medicina, poremećen "balans" kalija i natrija u organizmu.ZA pH RAVNOTEŽU


Kako se remeti taj "balans" kada kalija ima praktično svuda u zemljištu, a hranu svakodnevno solimo natrij-kloridom?

No, kalija često nema dovoljno u kultiviranom zemljištu, i to najviše zbog loše upotrebe umjetnih gnojiva i želje za brzim prinosom, ali i spaljivanjem takozvanih "žetvenih ostataka", što je i kod nas uobičajena praksa kod seljaka već stotinama godina. Iako je kalij glavni sastojak umjetnog gnojiva, biljke ga često ne apsorbiraju na adekvatan način. Pravi poljoprivrednici znaju da se prije kalizacije mora izvršiti humizacija zemljišta unošenjem zelenišnog gnojiva. Samo tako će se kalij iz gnojiva vezati za humusne koloide sa kojih se vrši lagano otpuštanje vode (desorpcija).

U protivnom kalij se lako može isprati vodom.

Kalij daje paradajzu crvenu boju, ali ako paradajz povuče previše kalija (čemu se takođe pribjegava da bi bio crveniji) on iz ploda istiskuje kalcij. Kroničan nedostatak kalija stvara letalne (smrtonosne) posljedice na organizam, ali svjetski medicinski autoriteti to uporno prikrivaju. Tek početkom 20. stoljeća počela su da se vrše mjerenja krvnog tlaka i da se određuje ono što predstavlja normalan prosijek tlaka za zdravog čovjeka.

Učinjeno je to tek pošto čovjek već stotinama godina unosi u sebe toksičan natrij (koji je hrana za morske ribe, ali ne i za ljude), i nakon što su umjetna gnojiva uveliko zamjenila prirodno gnojeno zemljište.

To znači da su ljudi stotinama godina već izloženi neadekvatnoj prehrani i zbog toga lišeni velikih količina kalija.

Službena medicina kaže da dnevni unos kalija za odraslu osobu treba da bude 3200 do 4100 miligrama (duplo manje od onoga što unose članovi plemena Janomami). Danas se kroz hranu unosi samo 1500 do 2000 miligrama kalija, što znači da se stvara kronični deficit od oko 1800 miligrama dnevno. U kongresu SAD-a na ovo je skrenuta pažnja još 1936. godine, ali javnost o tome nema pojma. Službena nauka i službena medicina čini sve da se ovaj deficit kalija vješto prikrije.

Tako američka FDA (udruženje za kontrolu lijekova i hrane – obična zločinačka udruga) propisuje da je kao dopuna u prehrani potrebna dnevna doza kalij-klorida još samo 100 miligrama. Sve više od toga, smatra se, može biti opasno. Dnevni deficit kalija od 1800 miligrama se tako ne može nikada nadoknaditi. Farmakološki lobi je tu vidio svoj profit.


Bolje je imati potenicijalnog pacijenta i liječiti ga od posljedica, a uzrok bolesti ni ne spomenuti.

Najveći deficit kalija nastaje prekomjernim izbacivanjem iz organizma. Sedamdestih godina 20. stoljeća poznata američka nutricionistica Angela Davis je ustvrdila da ljudi koji uzimaju u hrani natrijevu sol po svom ukusu i prohtjevima izbacuju iz organizma devet puta više kalija, nego kada im je unos natrijeve soli ograničen. Ispitanici kojima je uskraćen unos kalija zadržali su u organizmu toliko natrijevih soli, da im je drastično skočio krvni tlak. Neki liječnici su ovo odavno shvatili pa su u liječenju hipertenzije počeli sa davanjem ogromnih količina kalijeve soli i do 20 000 miligrama dnevno.

I zamislite, to se pokazalo kao uspješna terapija. Farmakobiznisu nije u interesu da se ljudi liječe jeftino, a posebno ne vole da se trajno izlječe, pa da netko mudar ne bi došao na ideju da guta ogromne količine kalija, krenuli su sa zastrašivanjem preko udarnih medija koliko je kalij štetan ako se unese u velikim dozama.

Česta priča je da će kalij u organizmu reagirati sa nekim od široko i često primjenjenih sintetičkih lijekova što može prouzročiti smrt.

I to je točno, ali ono što će izazvati smrt je sintetički lijek, a ne kalij.

Potencira se i priča o kaliju koji kada se ubrizga u krv može zaustaviti rad srca jer se baš kalij koristi kao jedna od supstanci u "injekciji smrti" za osuđenike na smrt. To je istina ali tada je on u koncentraciji od 50 mililitara. I normalno je da ćete se otrovati kalijem ako ga ubrizgavate direktno u krv.

Zato je priroda i predvidjela da se u organizam sve unosi kroz usta i želudac, a ne preko igle koju liječnici službene medicine izuzetno vole primjenjivati. Istina je da kada bi i želučanu kiselinu (HCL) ubrizgali u krv brzo došlo do smrti. Želučana kiselina je stalno prisutna u našem organizmu, ali tamo gdje treba i gdje je to priroda odredila.

Pitam ja vas sada je li Priroda odredila da trebamo jesti natrijevu sol?

Naravno da ne.

Ljudi su je sami počeli uzimati kao hranu jer im se okus svidio i navukli su se prije mnogo stotina godina. Natrijeva sol je izuzetno jak konzervans i antiseptik. Ni bakterije je ne podnose koliko je toksična. Kada je ne bismo uopće unosili o organizam, trošili bi smo mnogo manje kalija, bili zdraviji i to ne bi bilo profitabilno ni za farmakološki biznis, ni za proizvođače konzervirane hrane.


Poznato je i da "nedostatak" natrija u organizmu smanjuje apetit

Sve to je razlog što je korumpirana banda znanstvenika i liječnika, koji jako vole lovu i simpozijume po luksuznim hotelima (koje im farmaceuti rado plaćaju) skovala kvazi naučnu teoriju koja se danas uči na studijama medicine i opravdava stalno prisustvo natrijeve soli u organizmu.

Ta kvazi naučna teorija objašnjava kako se jedan životni elektrokemijski proces neprestano odigrava u našim stanicama, pa su izmislili i dva medicinska pojma: "kalijevu pumpu" i "membranični potencijal stanice".

Tako se kaže da je natrij jedan od glavnih iona u ekstracelularnoj tečnosti. Ima ga i u plazmi, a manje u stanicama.

Zato se preporučuje da se u organizam unosi dnevno 2,5 do 7 grama natrijeve soli na dan. Natrij je odgovoran za reguliranje osmolaliteta, acido-bazne ravnoteže i membraničnog potencijala stanice. U suštini 95 % natrija u organizmu se nalazi izvan stanice, a samo oko 5% uspije prodrijeti u nju u obliku pozitivno nabijenih atoma. S druge strane, kalij se nalazi 95% u stanici, a samo 5% je u ekstracelularnoj tečnosti.

Razlog je logičan jer je samo kaliju mjesto u ljudskom organizmu i on grozničavo pokušava odbraniti stanicu od toksičnog natrija koji nadire prema njoj i koji mi zbog okusa ubacujemo u organizam. Ta borba kalija iz stanice i natrija koji je izvan stanice (oba su elektroliti istog naelektrizanja) preko stanične membrane korumpirani naučnici su nazvali "osmotski balans elektrolita", a žestinu ove borbe, odnosno tlak (pritisak) na mebranu koji tada nastaje, krstili kao "potencijal stanične membrane" koji je životno važan. Istina je da bi liječnici jako dobro trebali znati koliko je natrijeva sol štetna za organizam.REAKCIJA KALIJA SA VODOM

SVE karatkteristike trovanja organizma:

Kada se u krv ubrizgava hipertoni rastvor natrij-klorida on dovodi do porasta natrija u plazmi i povlačenja vode iz organa, posebno u mozgu, pa to izaziva nagli skok tlaka.

Obrazovaniji liječnici znaju da se ovom metodom može izazvati i abortus, da se tada aktiviraju hormoni koji reguliraju rad imunološkog sustava (npr aldosteron) itd. Neželjene pojave prilikom ubrizgavanja natrij-klorida u krv su: žeđ, mučnina, dijareja, povraćanje, bol u abdomenu, znojenje i groznica, hipertenzija, poremećaj funkcije bubreg, tahikardija ... SVE karatkteristike trovanja organizma.

Ukoliko se i dalje nastavi ubrizgavanje NaCl u krv nastaje -"hipernatremiski šok" koji izaziva diseminovane intravaskularne koagulopatije, koje mogu završiti hemoragijama i smrću! Prevelika količina natrij -klorida može izazvati težak disbalans elektrolita zbog čega može doći do opterećenja vodom, hipokalijemije i acidoze. Opterećenje organizma vodom dovodi do smanjenje koncentracije elektrolita u serumu i može izazvati zastojnu bolest srca i plućni edem.

Stanica očigledno ne prihvaća natrij kao hranu i grozničavo se brani od njega. U toj odbrani kalij, koji stanica rado propušta kroz membranu, bori se da natrij zaustavi od prodora u stanicu i sprovede ga preko bubrega van... I u toj borbi se troši.

Tada vam još kažu da trebate piti što više vode, što znači da kalij što više izbacujete iz organizma i da odbranu stanice oslabite, da mučite i zamarate bubrege koji ako nepravilno rade mogu dovesti do smanjenog izbacivanja kalija (hiperkalijemije), a što znači sakupljanje i ostalih otrova koje kalij stalno sprovodi izvan organizma. Jedna velika istina je, što je medicina razvijenija, više je novih bolesti. A sve to moraju pratiti -"novi lijekovi" i "nova istraživanja". Sve ove nelogičnosti su dio zavjere farmakološkog kartela i korumpiranih medicinskih znanstvenika, koji žele što više potrošača skupih lijekova, a narod je totalno neobrazovan, glup I nezainteresiran (dok se svakom pojedincu osobno ne dogodi bolest ) da često i pomislim da i ne zaslužuju bolju sudbinu.

Dio zavjere je i industrija konzervirane hrane pune aditiva, nitrite, nitrata, mononatrij glutamata i td. Ovo je takođe unosan biznis.

Baš kao i proizvodnja i trgovina natrijevom solju i umjetnim gnojivima, a prodaja aparata za mjerenje tlaka je postala pravi hit. Ljudi danas mjere tlak kao da gledaju na sat. Koliko zarađuju klinike za kardio-vaskularne bolesti i vodeći kirurzi i anesteziolozi koji ljude širom svjeta masovno kasape i truju, ljude prave trajnim invalidima i doživotno zavisnim od lijekova, suvišno je govoriti.

Spomenimo za kraj šta je bilo sa plemenom Janomami iz amazonske džungle. Janomami su bili uglavnom desetkovani metkom u čelo i virusima koje im je civilizacija donijela. U rijeku im je ubačena živa koju su tragači zlata odbacili kao smeće (pošto su je iskoristili za odvajanja zlata). Oni koji su ostali i njihova djeca će naučiti da se moraju cijepiti, da piju samo kloriranu i fluoriranu vodu, da koriste sapun, deterdžent, pastu i četkicu za zube, oblače se i obuvaju i naravno da jedu konzerviranu i usoljenu hranu.


Deficit:

Nedostatak kalija u tijelu može nastati zbog konzumiranja diuretika (osobito iz grupe tiazida i furosemida), alkoholizma, čestih proljeva, česte uporabe laksativa te povraćanja. Simptomi nedostatka su slabost i umor, mučnine, zatvor, ravnodušnost, apatija, razdražljivost, pospanost, grčenje mišića i dr.

Kod jakog nedostatka se javljaju srčane aritmije i koma, te kratkotrajna paraliza.

Kalij se vrlo dobro apsorbira. Apsorbira se iz tankog crijeva jednostavnom difuzijom.

Primjena u prevenciji i liječenju bolesti:

Kalij se najčešće rabi uz primjenu diuretika kako bi se spriječio njegov deficit u tijelu. Primjena diuretika je zapravo najčešći uzrok hipokalemije (manjka kalija) u odraslih ljudi. Kalij se može primijeniti i u slučajevima visokog krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da snizuje tlak i u slučajevima vrlo visokog i u slučajevima samo blago povišenog krvnog tlaka. Kalij pospješuje izlučivanje natrija iz tijela i širi krvne žile i tako pospješuje pad visokog krvnog tlaka. Uz to, kalij bi mogao biti koristan u prevenciji i liječenju srčanih tegoba, uključujući srčani infarkt i aritmije, a zatim i oboljenja bubrega kao što su bubrežni kamenci.

Najmanji preporučeni unos:

Najmanja dnevna potreba za kalijem u SAD-u je oko 1 gram, no smatra se da bi ga se optimalno u organizam trebalo unositi u dozama od barem 2 do 6 grama na dan. U Velikoj Britaniji najmanja preporučena dnevna doza postavljena je na 3500 mg, a u Australiji na 1950 do 5460 mg.

Preporučene dnevne vrijednosti:

Dnevne potrebe kalija ovise o dobi osobe:

0-6 mjeseci: 0,4g dnevno

7-12 mjeseci: 0,7g

1-3 godine: 3g

4-8 godina: 3,8g

9-13 godina: 4,5g

14-18 godina: 4,7g

Odrasli: 4,7g

Vitaminski pripravci:

Kalij se može nabaviti u tabletama kao vitaminski pripravak, većinom u obliku kalij klorida. Ovakvi oblici mogu iritirati želučanu sluznicu pa se ne bi smjeli konzumirati s alkoholom. Postoje i razni šumeći pripravci koji se tope u vodi te se znatno lakše podnose. Suplementi kalija preporučuju se ljudima koji rabe diuretike, sportašima koji kroz znoj gube dosta kalija i sl.

Prerada hrane i gubitak kalija:

Kalij je jedan od minerala koji se najviše manipulira preradom hrane. Neprerađena hrana, bez dodataka soli, u prosjeku sadrži omjer kalija prema natriju 7:1. Dakle, u prosjeku sva neprerađena hrana sadrži 7 puta više kalija nego natrija. Međutim, preradom i kuhanjem hrane taj se omjer gubi jer se prerađenoj hrani dodaje sol. Smatra se da se u industrijski razvijenim zemljama jede dvadeset puta više soli nego što je potrebno. Nemojmo zaboraviti da hrana ne treba biti konzervirana da bi omjer između kalija i natrija bio promijenjen. I, kada hranu pripremamo kod kuće, nešto kalija se donekle izgubi, a uz to mi hrani dodajemo sol tako da opet mijenjamo omjer između kalija i natrija u odnosu na omjer koji je imala svježa namirnica.

NUSPOJAVE:

Interakcije s lijekovima i mineralima:

Mnogi lijekovi utječu na razine kalija u tijelu. Diuretici (kao što su tiazidi), koji ne pospješuju ponovnu apsorpciju kalija kroz bubrege, mogu izazvati deficit ovog minerala. Također ga mogu izazvati i penicilin, gentamicin i kortikosteroidi. Aktivni sastojak jedne biljke (Glyciriza glabra) koji se vrlo često rabi za poboljšanje okusa u lijekovima, osobito sirupima protiv kašlja i bombonima, pospješuje gubitak kalija iz tijela te može izazvati hipokalemiju.

Postoje i lijekovi koji mogu pridonijeti nastanku hiperkalemije tj. povećane razine kalija u tijelu. To su ciklosporini, beta-adrenergični blokatori, heparin, kalijev penicilin, lijekovi iz grupe digitalisa, ACE inhibitori, kalijeve soli i diuretici koji zadržavaju kalij u tijelu kao što su Aldactone, triameteren i dr.

Pri primjeni tih lijekova, bilo da povisuju ili smanjuju razinu kalija, potrebna je kontrola razine kalija kako bi se na vrijeme spriječili simptomi hipo, odnosno, hiperkalemije.

Toksičnost:

Kalij pripada grupi malo toksičnih minerala. Ni doze mnogo veće od terapijskih ne izazaivaju nikakve toksične nuspojave. Toksične nuspojave javljaju se u neobično velikim dozama kao što je čak 18 000 mg kalija na dan. U tako velikim dozama kalij može izazvati akutne pojave kao što su slabost mišića, nizak krvni tlak, mentalna konfuznost i srčani infarkt. Simptomi otrovanja kalijem su i mučnine, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.

Previše kalija?

Za zdrave osobe nema gornje granice za uzimanje kalija jer gotovo da je nemoguće uzeti previše. Posljedice predoziranja se dešavaju samo kod osoba koje imaju problema sa bubrezima ili kod osoba koje uzimaju tablete za srce (ACE i ARB inhibitori) ili diuretike koji "štede" kalij.


molimo pročitati izjavu