TRANSLATOR


KRISTALI


Dovodi red u nered, povećava mentalne sposobnosti i koncentraciju.

Potiče duhovnu i psihičku cjelovitost i razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir.

Pomaže u rješavanju psihičkih blokada, osnažuje svijest; odlično utječe na zdravlje kostiju i mišića. Dobar je za čišćenje aure i potiče zdravu ljubav prema sebi.

Smatra se da uvodi red u kaos na svim razinama (fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj). Pojačava i potiče relaksaciju. Čisti sve iluzije, pojačava sposobnost razlučivanja, koncentaciju i mentalnu bistrinu.

Preporuča se da se u svakoj prostoriji ima po jedan fluorit. Poznat je kao "Kamen – dobri duh". Može se koristiti s ostalim kamenjem, a tako im pojačava snagu djelovanja. Donosi mentalnualnu ravnotežu, razumijevanje i osjećaje. Dobar je provodnik više žvotne energije (prane) u mozak.

Izlozeni djelovanju ultraljubičastog svjetla, neki kristali flourita luminisciraju.


Pomaže u rješavanju psihičkih blokada.

Fluorit je kubični mineral, kalcijev fluorid (CaF2), koji se na Mohsovoj skali nalazi pod brojem 4.

Osobine: Najrašireniji je mineral fluora, ima ga u hidrotermalnim žilama, gdje je udružen sa sulfidima.

Fluorit je nastao hidrotermalnim ili pneumatolitskim procesima, pa se nalazi s ostalim pneumatolitskim mineralima (turmalinom i topazom), zatim u šupljinama nekih eruptivnih stijena te kao vezivo nekih pješčanika, gdje je nastao hidrotermalnim putem. Može ga se naći i u sedimentima, te vrućim izvorima.

Različito je obojen, rjeđe bezbojan; obojeni fluoriti pokazuju fluorescenciju. Boje fluorita su vrlo slikovite. Kombinira se varijacije raznih boja, najčešće ljubičasta sa prozirnim bijelim, ljubičasta sa zelenim ili samo zelena, žuta, smeđa, staklastog je sjaja.

Zeleni fluorit budi srčanu čakru. Povezan je sa intuicijom, uzemljuje i apsorbira višak energija, uključujući i energiju iz okoline. Donosi informacije iz podsvijesnog dijela uma. Razgrađuje emotivne traume, čisti um, čakre, aure. Zeleni fluorit se koristi u samoisceljivanju, smanjuje probleme vezane za samoljublje, pomaže želucu i grčevima u crevima.


Poznat je kao «Kamen – dobri duh»

Plavi fluorit postavljen između obrva donosi spiritualno buđenje i jasnu komunikaciju između fizičkog i duhovnog. Postavljen na grlu donosi intuitivne uvide. Mirna i spokojna energija plavog fluorita budi unutrašnji mir, uspostavlja emocionalnu ravnotežu. Pomaže kod problema sa očima, nosom, ušima i grlom, sluzokožom.

Ljubičasti i purpuran fluorit stimulira Treće Oko, donosi mudrost i intuiciju. Ljubičasti fluorit pojačava mistična stanja, viđenja i spiritualne uvide. Koristan je za kosti, koštanu srž i kičmu. Kristal se polaže na tijelo direktno iznad mjesta bola ili na korjen kičme u trajanju od 20 minuta. Žuti fluorit pojačava kreativnost. To je kamen jedinstva, harmonizira grupnu energiju i pojačava kreativnost. Pomaže jetri, utječe na kolesterol, bubrege i oboljenja slezene.

Ćisti prozirni ili bijeli fluorit na Krunskoj Čakri spaja nas sa duhovnim energijama. Bijeli fluorit poravnava sve čakre, i ubrzava duhovnu evoluciju. Pojačava mir, ojačava svjesnost, pomaže čovjeku koji ga nosi da živi ovdje i sada. Dovodi intelekt u harmoniju sa duhom. Spaja individualni duh sa Univerzalnim.


Preporuča se da se u svakoj prostoriji ima po jedan fluorit.

Fluorit štiti od zračenja, kompjutera i elektromagnetnog zračenja. Fluorit čuva krvne žile od ugrušaka, ublažava osteoporozu, artrozu, artritis, spriječava oboljenje kostiju. Ublažava astmu, infekcije, grip. Fluorit je lijek protiv senilnosti, usklađuje energije, dovodi nas u sklad sa samim sobom. Otklanja, tremu, stres i negativnu energiju. Može reorganizirati sva tijela i dovedi ih u red i ravnotežu. Iscjeljuje kožu, otklanja nedostatke i bore. Za oslobađanje od bola fluoritom se povlače linije po tijelu u pravcu srca.

Sve boje fluorita u skladu sa problemom mogu se nositi sa početnim poremećajem stanica u tkivu. U kombinaciji sa zelenim turmalinom i laser štapićem od gorskog kristala, uz vjeru i želju, sjedinjeni sa Gospodinom, spiralnim kruženjem iznad mjesta gdje je nevolja fluorit će dovesti stanice u red.

Poznati lokaliteti: Njemačka, Austrija, Španjolska, Češka, BiH, Rusija, Namibija.

Upotreba: Upotrebljava se za dobivaje fluorovodika, u talionicama kao fluks za dobivanje žitkih talina, u keramičkoj industriji (emajli, glazure), u optici (zbog male disperzije) za proizvodnju akromatskih fluoritnih leća, a i kao ukrasni kamen.

Fluorit je mineral čiji je kemijski sastav kalcijum fluorit. On je prozirne, bijele, purpurne i zelene boje. Za njega se kaže da je najšareniji kamen na svijetu. Ime je dobio od latinske riječi fluo, što znači teći, jer se brže topio od ostalih minerala. Zbog svojih boja nekada se smatralo da je fluorit dom duge.


Dobar je za čišćenje aure i potiče zdravu ljubav prema sebi.

Kroz drevnu povijest korišten je u dekorativne svrhe i od njega su pravili statue i amajlije narodi širom svijeta. U 18. stoljeću je prah fluorita pomješan sa vodom korišten za liječenje bubrega.

Najznačajnija karakteristika Fluorita je da razbistri proces razmišljanja. Fluorit je zaštitnik, posebno na fizičkom nivou. Pomaže vam da razaznate kada unutar vas deluju spoljni uticaji i pomaže vam da sprečite njihovo negativno delovanje. On pročišćuje i stabilizira auru.

Kao i Ametist, Fluorit odlično štiti od elektromagnetnog zračenja i zračenja računala.

On otklanja negativnu energiju i stres svih vrsta. Odličan je za mentalnu koordinaciju i pomaže vam da se reorganizirate. Dobar je za učenje i pojačava koncentraciju. Pomaže da upijete nove informacije i da brzo razmišljate. Fluorit uzemljuje i ujedinjuje duhovnu energiju. Pojačava intuitivnost i čini vas svjesnijim vaših duhovnih stvarnosti i ubrzava duhovno buđenje.

Fluorit donosi stabilnost grupama usmjeravajući njihovu energiju k istom cilju.

On donosi napredak na svim nivoima. Psihološki, Fluorit razgrađuje ustanovljene modele ponašanja i otvara um k podsvjesnom da bi se razriješilo potisnuto osjećanje.

Povećava samopouzdanje i spretnost. Fluorit poboljšava fizičku i mentalnu koordinaciju i suprotstavlja se mentalnim poremećajima. Razgrađuje fiksirane ideje i na taj način otvara um ka novim vidicima. On rastvara iluziju i otkriva istinu. Koristan je kad se treba postaviti objektivno i nepristrasno.


On pročišćuje i stabilizira auru.

Emotivno, Fluorit ima stabilizirajući utjecaj. U vezama podučava o značaju ravnoteže. Pomaže vam da shvatite djelovanje uma i osjećaja na tijelo. Fluorit se može koristiti u kombinaciji sa drugim kamenjem. On pomaže da se otvore putevi za nihovo efikasnije djelovanje.

LIJEČENJE: Fluorit utječe na infekcije. Dobar je za zube, stanice i kosti, popravlja oštećenja DNK-a. Koristan je u borbi protiv virusa, regenerira kožu i sluzne membrane, posebno u dišnim organima. Liječi čireve i rane. Koristan je kod prehlade, gripa i upale sinusa. Čini zglobove pokretljivijim, ublažava artritis, reumatizam i povrede kičme. Smanjuje nelagodnost od bolesti povezanih sa nervima, isceljuje kožu, otklanja bore.

Fluorit razbuktava seksualni libido.


Zeleni fluorit budi srčanu čakru.

ASTROLOŠKI ZNACI: Ribe, Jarac i Vodenjak.
Ljubičasti i purpuran fluorit stimulira Treće Oko.

FLUORIT - Jak iscjeljujući kamen.

ČIŠĆENJE: Čisti se tekućom vodom, a puni na suncu ili vjetru. Fluorit treba čistiti često zbog njegove izuzetne sposobnosti aprbacije negativnih energija. Prazni se jednom tjedno, u samoiscjeljivanju poslije svake uporabe, puni se na Suncu. Eliksir od fluorita čuva krvne žile od zakrečenja, ublažava artritis, osteoporozu i artrozu i za zube protiv karijesa. Eliksir od žutog fluorita se koristi kod oboljenja slezene.

Napomena: kristali ne mogu biti zamjena za liječnićki tretman.

FOSFOR


ELEMENT


Nalazi se u stijenama

FOSFOR - PHOSPHORUS

Hrvatski naziv za ovaj element je svjetlik.

Kemijski element Fosfor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol P4, atomski (redni) broj mu je 15, a atomska masa mu iznosi 30,973762(2)?.

Fosfor je pri sobnoj temperaturi kruta tvar.

Fosfor je dobio ime od grčke riječi phosphoros (svjetlonoša) po tome što zbog spore oksidacije svijetli u mraku.

Pojavljuje se u tri alotropske modifikacije, kao bijeli, crveni i crni fosfor. Bijeli fosfor se upotrebljava kao otrov za štakore, a crveni u industriji šibica. Crveni fosfor nije otrovan, dok je bijeli vrlo otrovan. Udisanje njegovih para je, i u vrlo malim količinama, smrtonosno.

Fosfor je jedini element 15. Skupine periodnog sustava kojeg u prirodi nema u slobodnom stanju. Nalazi se u stijenama – u sastavu mnogih minerala i u tlu, gdje nastaje razgradnjom stijena ili biljnih ostataka. Poznato je oko 170 različitih minerala fosfora, od kojih su najvažniji fosforit (Ca3(PO4)2) i apatitu (3Ca3(PO4)2·Ca(ClF)2). Dobiva se iz fosforita prženjem s kvarcnim pijeskom i ugljenom u električnim pećima.

Fosfor je jedanaesti element po rasprostranjenosti u Zemljinoj kori. Ima ga oko 700ppm.

Mineral hidroksiapatit je glavni sastavni dio zubne cakline. Može prijeći u fluor-apatit reakcijom s fluorom. Gluoridni ioni dodani vodi za piće i zubnoj pasti sprječavaju karijes, jer je fluorapatit slabije topljiv u kiselinama u ustima od hidroksiapatita. Fosfor je potreban za razvoj živih organizama, koji ga sadrže u obliku raznih organskih spojeva i kalcijeva fosfata. U biljkama su ti spojevi prvenstveno u plodovima i zrnju, a kod kralješnjaka najviše u sastavu kostiju i zubi, zatim u mišićima, mozgu i živčanim stanicama. Kalcijeva fosfata ima mnogo i u naslagama izmeta ptica – guano, koji se rabi kao mineralno gnojivo.

Maseni udio kalcijeva fosfata u kostima iznosi oko 60%. Elementarni se fosfor dobiva redukcijom fosforita koksom uz silicijev dioksid u električnim pećima pri 1300-1450°C.

Zbog visoke temperature u peći, fosfor se nalazi i u obliku para koje se odvajaju od ugljikova monoksida kondenzacijom pod vodom. Dobiveni tekući fosfor se lijeva u kalupe, u kojima skrućivanjem nastaju šipke bijelog fosfora. Zagrijavanjem bijelog fosfora bez pristupa zraka nastaje crveni fosfor.


Važan je za:

Poslije kalcija, fosfor je nazastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. U prirodi se nalazi u obliku soli. Javlja se u tri oblika: bijelom koji je otrovan, ljubičastom koji nije otrovan i crnom koji je najstabilniji. Ime je dobio prema grčkim riječima phos i pheros koje znače donositelj svjetlosti, jer fosfor u mraku svijetli.

Važan je za oblikovanje i zdravlje kostiju. On potiče stezanje mišića i pridonosi rastu i obnavljanju tkiva, proizvodnji energije, prijenosu živčanih impulsa i radu srca i bubrega.

- Nalazi se u većini namirnica, a najviše u: mesu, peradi, jajima, ribi, mliječnim proizvodima, žitaricama punog zrna, orasima i bezalkoholnim napicima.

- Nedostatak je vrlo rijedak, pojavljuje se jedino kod dugotrajne primjene lijekova koji sadrže aluminijev hidroksid. Simptomi nedostatka fosfora su: slabost, bolove u kostima, te gubitak teka.

- Prekomjerne količine u krvotoku ubrzavaju gubitak kalcija, trovanje je rijetkost, osim u slučaju bubrežnih bolesti.FOSFOR


Funkcije:

Ovaj nemetal je zajedno s kalcijem glavna mineralna komponenta kostiju i zuba. U odraslom čovjeku ima ga oko 500 do 700 grama, od čega se oko 85% nalazi u kostima. Ostatak se nalazi u svim stanicama mekih tkiva u obliku fosfolipida, fosfoproteina i anorganskih fosfata. U obliku fosfolipida fosfor je glavni strukturalni element staničnih membrana. I nukleinske kiseline, sastojci koji prenose genetski kod stanica, sadrže u sebi fosfor.

U svojem djelovanju, fosfor je jako povezan s kalcijem. Fosfati su uglavnom anioni unutarstanične tekućine. Fosfor je i strukturni dio nukleinskih kiselina DNK i RNK. Potreban je u velikom broju metaboličkih procesa u tijelu za stvaranje energije pretrebne za život i rad tijela, izgradnju i obnovu stanica i tkiva, i mnogo drugog. Proizvodnja energije za tijelo ovisi o adenozin trifosfatu i kreatin fosfatu, sastojcima u kojima fosfor ima glavnu ulogu.

Mnogi enzimi, koenzimi i hormoni ovise o fosforilaciji (spajanju s fosforom) uslijed koje postaju aktivni u tijelu. Većina vitamina B skupine ne bi mogla djelovati bez fosfora. Fosfor također pomaže u održavanju pH vrijednosti. Cijela krv sadrži oko 35 do 45 miligrama fosfora na 100 mililitara. Homeostazu fosfora u tijelu reguliraju paratiroidni hormon i kalcitriol, hormonalni oblik vitamina D. Zato su bubrezi glavni organ za održavanje homeostaze fosfora. Ovi hormoni reguliraju koliko će se fosfora ponovno apsorbirati kroz bubrege.


Najmanji dnevni unos:

Da bi unos fosfora kao i sama njegova bioskoristivost bila poboljšana važno je prisustvo inozitola (fitinske kiseline) u samoj namirnici poput graha, graška, žitaricama i orašastih plodova.

Najmanja dnevna količina fosfora koja bi se trebala unositi u organizam za odrasle zdrave ljude je oko 700 miligrama. Ženama u trudnoći i prilikom dojenja preporučuje se veći unos, najmanje 1250 miligrama na dan. Najveći gornji unos za koji se smatra da ne uzrokuje nikakve toksične nuspojave je 4000 miligrama na dan. To je vrlo velika količina fosfora koja nam većinom nikad nije potrebna.Najbogatiji izvori fosfora su ekstrakt kvasca i sam kvasac


Apsorpcija:

Apsorpcija fosfora iz hrane odvija se u tankom crijevu i iznosi oko 70% od ukupne količine koja se unosi u tijelo. Uvelike ovisi o životnoj dobi i ciklusima kao što su razvoj i rast, trudnoća i dojenje.

Za apsorpciju je potreban vitamin D koji je zapravo regulira. Fosfor u biljnoj hrani mnogo se bolje apsorbira od onog kojeg nalazimo u hrani životinjskog porijekla.

Deficit:

Fosfor je vrlo rasprostranjen element u svim vrstama hrane, no u određenim situacijama može doći do deficita uslijed određenih poremećaja u radu bubrega ili faktora koji utiču na apsorpciju fosfora. Tako kod dugotrajne upotrebe lijekova koji sadrže aluminij ili dugotrajnog uzimanja suplementacijskog kalcij karbonata (fosfor je kod apsorpcije vezan za apsorpciju kalcija) može doći do smanjenja apsorpcije fosfora, iako je u dovoljnim količinama u hrani. Hipofosfatemija može se razviti i kod pojedinaca koji imaju problem gastrointestinalne malapsorpcije, diabetes mellitus, hiperparatireoza, disfunkciju bubrega ili boluju od kroničnog alkoholizma (sa ili bez popratnog oboljenja jetre) što za posljedicu može dovesti do gubitka koštane mase, slabost i loš apetit.

Manjak fosfora može prouzročiti smanjeni apetit, anemiju, slabost mišića, bolove u kostima, rahitis u djece, osteomalaciju u odraslih, trnjenje i pečenje u stopalima i podložnost infekcijama. Teži nedostatak može uzrokovati i smrt. Takav teži deficit fosfora nije čest, ali mu mogu pridonijeti faktori kao što su alkoholizam i dijabetes, osobito u ljudi koji se oporavljaju od ketoacidoze, te neishranjenosti i anoreksije.


Izlučivanje:

Fosfor održava normalno stanje i funkciju bubrega tako što se izlučivanjem ispušta suvišan otpad iz bubrega. Umanjuje slabost

Odgovarajući nivo fosfora u organizmu doprinosi otklananju problema kao što je slabost, utrnulost ili umor. 1200 mg je normalna količina fosfora potrebna odrasloj osobi.

Jačanje moždane funkcije. Odgovarajuća količina fosfora u organizmu održava i normalno funkcioniranje moždanih ćelija.

Balansiranje hormona. Osigurava da hormoni, posebno oni koji su potrebni za reproduktivno zdravlje uvijek budu prisutni u normalnom, uravnoteženom obliku.

Obnavljanje ćelija. Fosfor doprinosi obnavljanju i održavanju različitih tjelesnih ćelija koje su sklone svakodnevnom trošenju. Osigurava normalan razvoj ćelija i njihovu aktivnost.BOGAT IZVOR FOSFORA

Sadržaj u hrani:

Najbogatiji izvori fosfora su ekstrakt kvasca i sam kvasac, klice žitarica, soja itd.

Izvori:

suhi pivski kvasac, svježi pekarski kvasac, nemasno mlijeko u prahu, pšenične klice, sojino brašno, tvrdi sirevi, prženi kikiriki, smeđa riža, konzervirane sardine, jaja, piletina, bakalar, govedina, svježi sir, jogurt, kozje mlijeko, kravlje mlijeko, krumpir

Interakcija s lijekovima, Vitamin D pospješuje apsorpciju fosfata dok je kalcij, magnezij, željezo i aluminij smanjuju. Uzimanje fosfora zajedno s natrijem može pospješiti stvaranje edema u osoba s oštećenom funkcijom bubrega.

Fosfor smanjuje izlučivanje salicilata (Aspirin i Andol) pa se njihova razina uz uzimanje fosfora može povećati i uzrokovati veću toksičnost. Lijekovi za smanjenje želučane kiseline, antaciti, smanjuju apsorpciju fosfora.


Zanimljivosti:

Fosforovo svojstvo samozapaljivosti možemo objasniti gorenjem obične šibice (žigice). Glavica šibice sastoji se od smjese kalijeva klorata, atimonova sulfida, staklenog praha i ljepila. Površina kutije šibica, dio o koji se tare glavica pri paljenju, prekrivena je smjesom crvenog fosfora, atimonova sulfida i ljepila. Trenjem glavice o površinu kutije stvara se toplina zbog koje mala količina crvenog fosforaprelazi u bijeli, koji se zatim na zraku sam zapali. Taj se plamen prenese na glavicu šibice i na kraju se zapali i samo drvce.

Fosfor je 1669. prvi otkrio /izolirao/ njemački alkemičar Hennig Brand, tragajući za "kamenom mudrosti". Destilacijom (suhom) urina /mokraće/ dobio je malu količinu svjetlećeg fosfora.ŠIBICE

Vitaminski pripravci:

Vitaminski pripravci obično ne sadrže puno fosfora i ne pridonose toliko dnevnom unosu ovog minerala. Puno više pridonose razni energetski deserti predviđeni za sportaše koji sadrže kreatin monofosfat ili visoku razinu proteina. Vrlo lako je moguće da neki sportaši koji konzumiraju takve proizvode unesu u tijelo i do 3000 miligrama fosfora na dan. To nije toksično, no takvi ljudi ipak trebaju pripaziti da ne pretjeraju s konzumacijom ovog minerala.


NUSPOJAVE:

Pretjerano konzumiranje fosfora može uzrokovati odlaganje minerala u meka tkiva i smanjiti razinu kalcija u tijelu, do te mjere da nastane tetanija. Gornja granica unosa procjenjuje se na čak četiri grama. To je velika doza koja nije potrebna. Fosfor u terapijskim dozama ne izaziva nikakve nuspojave.

Toksičnost i maksimalne doze:

Povećanje koncentracije fosfora u krvnom serumu obično je posljedica neadekvatnog rada bubrega. Svaki poremećaj unosa fosfata odražava se na metabolizam kalcija. Tako prekomjeran unos fosfata uz istovremeno manji unos kalcija može dovesti do negativnog balansa kalcija kao i do smanjivanja aktivacije vitamina D .


molimo pročitati izjavu