TRANSLATOR
KRISTALI
Ahat - IZGLED - Voštan i mek, uglavnom prugast, ponekad proziran s malim kristalima, različitih veličina.

BOJA - Prozirna ili mlječnobijela, siva, plava, zelena, roza, smeđa, često umjetno obojen.

UČESTALOST - Uobičajen

IZVOR - SAD, Maroko, Češka. Brazil, Afrika

Formula : SiO2, kremen

Horoskop : Bik, Blizanci, Rak

Osnovna čakra : sakralna

Ahat je jedan od najrasprostranjenijih kristala na planeti. Nalazi se na svim kontinentima i poznat je u mnogim podvrstama i bojama. U

Hrvatskoj je poznati Lepoglavski ahat.
OSOBINE - Sačinjen od mikroskopskih kristala kvarca naslaganih u trakama, jako stabilan kristal. Ahati su uzemljujuće kamenje koje donosi emotivnu, fizičku i intelektualnu ravnotežu. Oni pomažu pri usmjeravanju i stabiliziranju tjelesne energije. Opuštajući i smirujući kamen, ahat deluje polako, ali donosi veliku snagu. Njegovi višestruki slojevi mogu iznjeti na vidjelo skrivene informacije.

Psihološki, ahat nježno olakšava prihvaćanje sebe samog. To gradi samopouzdanje. Pomaže pri samoanalizi i spoznaji skrivenih okolnosti, skrećući vam pažnju na bilo kakvu nezdravost, koja ometa vaše blagostanje. Ahati podstiču mentalne funkcije, pošto poboljšavaju koncentraciju, percepciju i analitičke sposobnosti, usmeravajući k praktičnim rješenjima.

Emotivno, ovaj kristal prevazilazi negativnost i gorčinu srca. Liječi unutrašnji bijes, pothranjujući ljubav i hrabrost da se počne iznova. Koristan je za bilo kakvu emotivnu traumu. Stvara osećaj sigurnosti, rastvarajući unutrašnju napetost. Duhovno, ahat podiže svjesnost i povezuje se s kolektivnom sviješću i spoznajom o jedinstvu života. Podstiče tihu kontemplaciju i asimilaciju životnih iskustava, vodeći duhovnom uzrastanju i unutrašnjoj stabilnosti.
LIJEČENJE - Ahat stabilizira auru, odstranjujući i transformirajući negativne energije. Njegov pročišćavajući utjecaj je moćan na fizičkom i emotivnom nivou. Stavljen na srce, izliječit će emotivnu nezdravost koja sprečava prihvaćanje ljubavi. Ako se stavi na abdomen ili ako se uzme kao eliksir, ahat stimulira probavu, oslobađa od gastritisa. Lijeci oči, želudac i maternicu; pročišćava limfni sustav i gušteraču; ojačava krvne sudove i liječi bolesti kože.

POLOŽAJ - Držati ili staviti na odgovarajući dio tijela.

ODREĐENE BOJE I TIPOVI - Pored općih svojstava, određene boje imaju dodatna svojstva. Plavozeleni ahat je uglavnom umjetno napravljeno staklo i nema ljekovitih svojstava. Zeleni ahat poboljšava mentalnu i emotivnu fleksibilnost i pomaže pri donošenju odluka. Koristan je u razrješavanju konflikata. Ružičasti ahat učvršćuje ljubav između roditelja i djeteta. Treba ga postaviti na srce da bi se postigao optimalni rezultat.

Botswana ahat se nalazi samo u Botswani; ovaj ahat je odličan za svakoga tko je povezan s vatrom i dimom. Koristan je za pušače i za one koji žele prestati pušiti. Na mentalnom nivou, pomaže vam da sagledate širi plan. Na emotivnom nivou, polako oslobađa potisnuto. Ovaj ahat se često javlja u nodulama ili jajastom obliku i izgleda kao mozak kome i odgovara. Pomaže tijelu da asimilira kisik što je dobro za kardio-vaskularni sustav i za kožu. Pomaže i kod depresije.

Plavi čipkasti ahat je divan isceliteljski kamen. Svijetloplave boje s bijelim i tamnoplavim linijama. Na pruge, često u obliku malih kotrljana. Stimulira krunsku čakru, dovodeći energiju u polje aure. Njegova meka energija je opuštajuća i smirujuća, donosi smirenje uma. Posebno je efikasan za aktiviranje i isceljivanje grlene čakre, dopuštajući slobodno izražavanje misli i osjećaja. Otvara put iskustvima viših energija. Spada u moćno kamenje koje vas pazi i podržava. Neutralizira bijes, infekcije, upale i groznicu. Psihološki, plavi čipkasti ahat se suprotstavlja represiji i supresiji osećaja, koji izviru iz straha od kritike i odbacivanja. Plavi čipkasti ahat polako razgrađuje stare modele potiskivanja i podržava novi način izražavanja. Pomaže muškarcima da se opuste i prihvate svoju osjećajnost i osjetljivu prirodu. Mentalno, plavi čipkasti ahat pomaže kod verbalizacije misli i osjećaja i suprotstavlja se mentalnom stresu. Emotivno, energije mira koje ovaj kamen isijava neutraliziraju osjećaje bijesa. To je kamen koji povezuje misao s duhovnom vibracijom i donosi duboki mir. Plavi čipkasti ahat je moćan iscjelitelj grla, otklanja probleme s ramenima i vratom, s infekcijama grla i s limfnim infekcijama. Spušta temperaturu i oklanja blokade u nervnom sustavu, liječi rahitis i deformitete kostiju, iscjeljuje prijelome. Pomaže kapilarama i gušterači. Plavi čipkasti ahat se može koristiti kao pomoć u liječenju zvukom jer fokusira i usmjerava zvuk na odgovarajuće mjesto.

Vatreni ahat ima duboku vezu sa zemljom i njegova energija je umirujuća, donosi sigurnost. Jakih uzemljujućih moći, daje podršku u teškim trenucima. Vatreni ahat ima snažnu zaštitnu svrhu, posebno protiv pakosti. Gradeći zaštitni zid oko tijela, vraća zlo njegovom izvoru tako da izvor razumije zlo koje čini. Vatreni ahat se, kako mu ime kaže, povezuje s petim elementom i seksualnim željama, razgaljuje zemaljsku čakru i stimulira vitalnost na svim nivoima. Psihološki, vatreni ahat otpušta strahove i ugraduje duboku sigurnost. Držanje vatrenog ahata podstiče introspekciju, izvlačeći na površinu unutrašnje probleme koje treba rješavati. Pomaže pri eliminaciji žudnji i destruktivnih strasti i može biti koristan pri liječenju ovisnosti. Duhovno, ovaj zaštitni kamen potpomaže opuštanje tako da se tijelo potpuno umiri, poboljšava i uči meditaciju. Pošto se kaže da predstavlja apsolutnu perfekciju, on budi duhovnu snagu i pomaže evoluciji svijesti. Ovaj kamen liječi želudac, nervni i endokrini sustav i poremećaje cirkulacije. Dobar je za oči, jača noćni vid, u tijelo donosi vitalnost, sprečavajući potpuno iscrpljivanje energije. Vatreni ahat čisti energetske blokade i puni auru energijom.
Mahovinasti ahat, kamen koji stabilizira, snažno je povezan s prirodom. Za mahovmasti ahat se kaže da osvježava dušu i omogućava vam da vidite ljepotu u svemu što gledate. Utječe na smanjivanje osetljivosti na vrijeme i na zagađivače prirodnog okruženja . Ovaj kamen je izuzetno koristan za svakoga tko je zaposlen u poljoprivredi ili povezan s botanikom. To je kamen novih početaka i oslobađa blokade duhovnih sprega. Kao kamen bogatstva, mahovinasti ahat privlači izobilje. Mahovinasti ahat može imati dvostruku svrhu. Intelektualnim ljudima pomaže u pristupu njihovim intuitivnim osjećajma, s druge strane intuitivnim ljudima olakšava kanaliziranje energije na praktičan način. Psihološki, mahovinasti ahat jača pozitivne karakteristike ličnosti. Oslobada strahova i duboko usađenog stresa. Pomaže da se razviju snaga i sposobnost slaganja s drugima. Pospješuje sposobnost izražavanja i komunikaciju. Dovodi emocije u ravnotežu, smanjuje stres i strah. Pothranjuje poverenje i nadu, što ga čini jako optimističnim kamenom. Koristan je za svakoga tko pati od depresije zbog životnih okolnosti ili moždane neuravnoteženosti. Bez obziira na to koliko su te okolnosti teške, mahovinasti ahat daje uvid u razlog koji stoji iza njih. Mahovinasti ahat ubrzava oporavak. Može se koristiti za suprotstavljanje dugotrajrnm bolestima. To je protuupalno sredstvo, čisti vaskularni i probavni sustav, potpomaže protok limfe i poboljšava imunitet. Pomaže pri spriječavanju hipoglikemije i dehidracije, liječi infekcije, prehlade i gripu, smiruje groznicu. Kao eliksir koji se nanosi na kožu, mahovmasti ahat liječi gljivice i kožne infekcije.
Dendritski ahat je poznat kao kamen izobilja. Donosi izobilje i punoću u sve oblasti života, uključujući biznis i poljoprivredu. Stvara mirno okruženje, unutrašnje i vanjsko. Ovaj kristal ima posebno jaku vezu s biljnim kraljevstvom i može poboljšati komunikaciju u toj domeni. Produbljuje vašu vezu sa zemljom . Kako god se koristi, dendritski ahat djeluje sporo i potrebno je vrijeme da postigne puni efekt. Psihološki, dendritski ahat pomaže da ostanete sabrani u periodima nevolje i zbrke, donoseći stabilnost, daje upornost i sposobnost da teškoće doživite kao izazov. Dendritski ahat otvara i usklađuje čakre, liječi nezdravosti izazvane neuravnoteženošću čakri . Unutar tijela, dendritski ahat se poklapa sa svime što se grana, poput krvnih sudova i živaca. Preokreće degeneraciju kapilara i stimulira vaskularni sustav. Kad se postavi na mjesto povrede ili bolno mesto, oslobađa bola. Koristan je za liječenje biljaka i same Zemlje.

Ahat čišćenje: ahat se prazni pod mlazom tekuće vode, jednom tjedno cca 3 - 5 minuta

Ahat punjenje: ahat se puni u posudi preko noći s gorskim kristalom. Sve vrste ahata, osim vatrenog, možemo neograničeno punit na suncu.
SELEN (Se- latinski sellenium)


SELEN SIROVINA


Prirodni antioksidans

Selen (Se, latinski sellenium) - je metaloid VIA grupe. Poznato je nekoliko njegovih izotopa čije se atomske mase nalaze između 65-91. Otkriven je 1817 godine od strane Jöns Jakob Berzeliusa. Ime je dobio po grčkoj riječi selene koja označava mjesec (zato što se uvijek javljao uz telurijum, latinski tellus - Zemlja).


Zastupljenost i dobijanje:

Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama, a potreban kao antioksidans. Djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Selen je zastupljen u zemljinoj kori u količini od 0,05 ppm (eng. parts per million), kao pratilac nekih ruda sumpora. U industriji se dobija kao sporedni proizvod prečišćavanja ruda bakra i sumpora.

Selenov oksid (SeO2) se rastvara u azotastoj kiselini (HNO3). Potom se propušta kroz rastvor sumpor dioksida. Slobodan selen se izdvaja kao crveni talog. U laboratorijama selen se dobija redukujući kiselinu selen VI (H2SeO4) pomoću hidrazina H2N-NH2.SELEN MINERAL


Svojstva:

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu, bilo izravno, kao u biljnoj hrani, bilo neizravno, kao u životinjskim proizvodima čije razine selena potječu od njihove hrane. Čak i ako su razine selena primjerene u tlu, sumpor sadržan u široko upotrebljavanim umjetnim gnojivima i sumporni spojevi koji se nalaze u kiselim kišama koče biljnu apsorpciju selena. Hrvatsko tlo je siromašno selenom.

Selen je važni dio antioksidativnog enzima (glutation-peroksidaze) koji štiti stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji se produciraju tijekom normalnog metabolizma kisika. Niska razina selena u organizmu povezana je sa većom opasnošću pojave karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih bolesti, te drugih stanja koja asociraju na povišenu produkciju slobodnih radikala, uključujući prijevremeno starenje i nastanak katarakte.


Primjena:

Selen ima veliku primjenu u foto industriji, a najviše se koristi za izradu foto ćelija. Sem toga koristi se i kao dodatak staklu i čeliku. Sulfid selena (SeS2) se koristi u šamponima za suzbijanje peruti, a (Na2SeO3) je veoma jak insekticid.

Selen je najodgovorniji mineral za snažan imunitet. Nažalost, u Hrvatskoj ga ima premalo u tlu, pa ga nema dovoljno niti u našoj ishrani te se može slobodno reći da većina stanovnika ima manjak selena u organizmu.U HRANI:


Biološki značaj:

Selen je jedan od mikroelemenata neophodnih za život ljudi, koji se mora unositi prehranom. On je neophodan za pravilan rad enzimskih sustava.

Najvažnija njegova funkcija je stvaranje jakog antioksidansa. On štiti crvena krvna zrnca i stanične membrane. Takođe je bitan za funkcioniranje odbranbemog sustava i štitne žlijezde. Zajedno sa drugim antioksidansima štiti srce, pomaže pri depresiji, premoru i prevelikoj nervozi. Reducira količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatičnih upala. Kod muškaraca pola selena koji se nalazi u organizmu je u testisima i u spermi koju oni proizvode.

Preporučljiva količina selena koju dnevno odrasle osobe trebaju unijeti iznosi 55 mikrograma. Ako se čovjek redovito hrani ne može doći do nedostatka selena.

Višak selena je štetan i smatra se da unošenje preko 400 mikrograma dnevno može izazvati trovanje. Jedino mjesto na svijetu gdje dolazi do nedostatka selena u organizmu zbog njegovog manjka u prehrani su neki dijelovi Kine.

- Selen je antioksidans. Poznat je i po tome što štiti stanice i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. On jača djelovanje imunološkog sustava te neutralizira neke toksične tvari. Također, u odgovarajućim količinama pomaže i u borbi protiv artritisa, sprečavanju srčanih bolesti i raka.

- Nalazi se u: žitaricama, šparogama, češnjaku, jajima, gljivama, nemasnom mesu i plodovima mora. Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Namirnice najbogatije selenom su: pšenica, neprerađena riža, ovas, sjemenke dinje, polumasno mlijeko, posno meso i riba.

- Pravilnom prehranom unosimo dovoljno selena u organizam. Dodaci se uzimaju samo pod nadzorom liječnika, a preporučuje se kod ljudi čija je prehrana jednolična i neadekvatna, sportašima, kod pada imuniteta, te osobama koje su izložene zračenju.

- Prevelike količine selena mogu prouzroćiti ispadanje kose, tegobe s noktima, krvarenje zuba…ELEMENT KOJI ŽIVOT ZAČI

Zanimljivo:

Znate li da se u Finskoj od 1984. godine na obradive površine redovito dodaje mineral selen? To je od velike važnosti za ljudsko zdravlje jer se na taj način vraća u organizam kroz prehranu. Rezultat je bitno smanjenje raznih vrsta raka, manje oboljevanje od raznih infekcija, odnosno općenito bitno podizanje imuniteta.

U našoj zemlji nažalost ne postoji takva svijest o neophodnosti prisustva selena u ljudskoj hrani te je prepušteno svakom pojedincu da sam nadoknadi nedostatak putem dodataka prehrani. Jedino Bodega Selen ima selen organski vezan s pivskim kvascem u kombinaciji s vitaminom E koji dodatno pojačava djelotvornost proizvoda.


Selen i funkcija imunosnog sustava:

-Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde, dok dodatni unos selena (200 µg dnevno) stimulira funkciju imunosnog sustava. Stimulacija funkcije imunosnog sustava ne sastoji se u jednostavnom popunjavanju rezervi selena kod osoba koje imaju snižene razine selena. U jednoj studiji, osobe s normalnom razinom selena u krvi uzimale su dodatnu količinu selena (200 µg dnevno). Rezultati studija pokazali su 118 % - tni rast sposobnosti limfocita da ubiju stanice raka i 82 % - tni rast aktivnosti bijelih krvnih zrnaca poznatih kao "prirodni ubojice" zbog njihove sposobnosti uništavanja stanica raka i mikroorganizama. Čini se da su ovi učinci uzrokovani pojačanom ekspresijom citokina interleukin-2, spoja koji ima svojstva promoviranja funkcije imunosnog sustava.

Kardiovaskularne bolesti:

Dodatni unos selena, kao i drugih antioksidansa, ima sposobnost zaštite od bolesti srca i moždanog udara. Učestalost pojave bolesti srca najviša je u područjima u kojima je unos selena najniži, iako ova relacija nije toliko utemeljena kao veza raka i selena. Uzimanje selena s drugim antioksidansima može uravnotežiti razine kolesterola.

RAK – selen može smanjiti rizik od raznih vrsta karcinoma i pomoći u liječenju u raznim stadijima.

IMUNITET – selen zajedno s drugim mineralima pomaže izgradnju bijelih krvnih stanica zaduženih za obranu organizma.

ASTMA – uzimanje selena može pomoći smanjenju simptoma ove bolesti.

HIV – rezultati istraživanja su kontradiktorni, neka pokazuju da selen smanjuje aktivnost virusa i podiže broj CD4 limfocita, dok druga ne nalaze učinak.

Neplodnost muškaraca – selen i drugi antioksidansi važni su za formiranje određenih proteina pronađenih u spermi pa neka istraživanja pokazuju da uzimanje selena može povećati plodnost, ali do određene granice jer prevelike količine selena smanjuju pokretljivost spermija.

Reumatoidni artritis (RA) – RA uzrokuje nisku razinu selena, ali njegovo dodavanje nema učinak na već razvijeni RA.

UKRATKO:

Brzo i efikasno podiže otpornost organizma

Djeluje preventivno a već započetu gripu, prehladu i grlobolju zaustavlja za nekoliko dana

Dolazi s vitaminom E radi boljeg učinka

Smanjuje mogućnost dobivanja puno vrsta tumora za 50%


Preporučena dnevna doza:

Preporučena dnevna doza selena koju treba unijeti u ogranizam iznosi 55 µg za odrasle muškarce i žene. Tijekom trudnoće i laktacije potrebe za selenom su 10 µg više. Potrebe mogu biti povišene i ukoliko je povišen unos nezasićenih masnih kiselina, jer je tada potrebno osigurati antioksidativnu zaštitu. Selen je prema istraživanja možda i jedini mineral koji vam može spasiti život. A evo i kako:

Stručnjaci tvrde da je prisustvo selena, minerala odgovornog za dobro zdravlje, u zemlji toliko nisko da negativno utiče na naše zdravlje. Tijelo koristi selen kao antioksidans koji spriječava da se ćelije organizma oštećuju. Sve je više dokaza koji pokazuju da selen igra ključnu ulogu za naše zdravlje. Ranija istraživanja su pokazala da selen u starijoj životnoj dobi, ako se unosi u dovoljnim količinama, može poboljšati rad mozga.

Međutim, problemi nastaju jer se u organizam ne unose dovoljne količine selena. Jedna američka studija na više od 1.000 odraslih osoba je utvrdila da kod onih koji su uzimali 200 mikrograma selena dnevno nije zabilježen smanjen rizik od srčanih bolesti ili smrti. Čak se konzumiranje velike količine brazilskog oraščića smatra štetnim, jer povećava nivo holesterola u krvi.SELEN METAR

Selen se nalazi u vitaminsko-mineralnim kompleksima ili sam kao selenometionin

Doziranje:

DJECA:

0-6 mj.: 15 mcg

6 mj.-1 god.: 20 mcg

1-6 god.: 20 mcg

7-10 god: 30 mcg

DJEČACI11-14 god.: 40 mcg

DJEVOJČICE 11-14 god.: 40 mcg

ODRASLI:

Iznad 15 god.: 55 mcg

TRUDNICE: 60 mcg

DOJILJE: 70 mcg


Interakcije:

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja selena savjetujte se s liječnikom: cisplatin, klozapin, kortikosteroidi, valproična kiselina, antikoagulansi, barbiturati, kemoterapija, lijekovi za sniženje kolesterola.

Doze veće od 400mcg selena dnevno mogu biti toksične ukoliko se primenjuju tijekom dužeg vremenskog perioda.

NUSPOJAVE:

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, suplemente uzimati samo uz liječnički nadzor.

Za neka stanja liječnik može preporučiti doze veće od 200 mcg, ali to ne smije biti kroz duže vrijeme jer povećava rizik od razvoj dijabetesa. Nikako ne uzimati veće doze od 400 mcg. Kroz dulje vrijeme u većim koncentracijama selen može biti toksičan. Nuspojave uključuju gubitak noktiju, osip, umor, iritabilnost i gubitak tjelesne mase.

Oboljeli od hipotireoidizma i oni kod kojih je povećan rizik od raka kože ne smiju uzimati dodatke selena prije savjetovanja s liječnikom.


molimo pročitati izjavu