U OBLAKUAutor stranice: EKY

Tekst Copyright© 2002-2014, By Ivanka Kovaljesko - EKY *slobodno kopirajte*PROMIJENA SVIJESTINa dan 12.12.2012. pročitala sam jednu molitvu (poslala mi je prijateljica E-poštom);

Ja pozivam Božansku ljubav i zlatno svjetlo aktivno u Kristovoj svjesnosti da milostivo teće kroz mene, i čvrsto me spoji sa zemljom. Sada molim za povezanost buđenja u mojoj DNK sa Božanskom ljubavlju, suosjećanjem i svjetlom iz najvišeg izvora da 12-lančane DNK u meni koja stvara cjelovitu spiralu svjetla koje aktivira moj sustav 12 čakri. Molim te da se moja duša uskladi sa svom Božanskom ljubavlju i svijetlom koje mogu primiti za dobro moje evolucije i evolucije zemlje u ovom vremenu. Pozivam pomoć anđela, arkanđela, učitelja i svih bića svijetla koji rade na mom buđenju, da budu sa mnom u ovom procesu. Daj da se sva bića probude u svom božanskom potencijalu i donsi božansku ljubav u njihova srca. Neka sve više milosti teče kroz sve nas na blagoslov ovoj planeti. Daj da zemlja bude poštovana na nov način koji će omogučiti našoj prelijepoj planeti da cvijeta. Dopusti da svako srce osjeća dar tvoje ljubljene prisutnosti u njima tako da mir može prevladati na zemlji. Hvala ti Bože za ovaj i sve naše blagoslove, neka tako bude.IN CLOUD PSIHOREZON - (ICPR)
PODLEDAJTE VIDEO O TEMI


Fizičari pronašli dokaz da svemir funkcionira kao divovski mozak?U članku koji je napisao Roger Lewin u magazinu Science br. 210, 1980 "Da li nam je uistinu potreban mozak?" – što je također naziv predavanja engleskog neurologa Johna Lorbera, na konferenciji školskih učitelja nekoliko godina ranije – pisac postavlja pitanje: u kojoj mjeri trebamo naš mozak?

Lorber govori kako je tijekom svojeg rada upoznao mladog studenta sa kvocijentom inteligencije 126, koji je imao najviše ocjene iz matematike i potpuno normalan društveni život.

Školski je doktor primijetio prilikom rutinskog pregleda da je glava tog mladića bila veća od onoga što se smatra normalnim i uputio ga je na Lorbera radi daljnjeg istraživanja. Kada je Lorber napravio rendgensku snimku mozga otkrio je da je umjesto normalnog 4,5 cm debelog cerebralnog tkiva između šupljine i površine mozga, debljina cerebralne ovojnice bila samo 1 mm. Lubanja ovog mladića bila je uglavnom ispunjena cerebrospinalnom tekućinom. Iako je ovo otkriće predstavljalo iznenađenje, ovaj slučaj nije bio jedinstven. Već dugo su slični slučajevi bili opisivani u medicinskoj literaturi. Patrick Wall, profesor anatomije u srednjoj školi u Londonu misli da je Lorberovo istraživanje važno zato jer je napravio niz sistematskih testova i nije se bavio pukim anegdotama.

Ono što iznenađuje jest to da je određeni broj pojedinaca izbjegao funkcionalne poremećaje, uprkos krajnje nenormalnoj strukturi mozga. Zapravo rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje pozadinu biološkog pogleda na ljude. Logičnije je krenuti od stajališta da je mentalno stanje pojedinca ono koje uzrokuje poremećenu ili promijenjenu aktivnost mozga. To da je psiha ta koja upravlja procesima u mozgu, a ne obrnuto, potvrđeno je rezultatima istraživanja placebo efekta u vezi sa fizičkim bolom.

Drugim riječima, mozak i živčani sustav pojedinca predstavljaju "vrata" k duhovnom svijetu. U mjeri u kojoj su duhovna tijela zemaljskog čovjeka još nerazvijena, u toj mjeri je on žrtva zablude da su "vrata", to jest njegov mozak i živčani sustav izvor njegovih mentalnih funkcija, pa on još uvijek nije svjestan svojih duhovnih tijela ili stvarnog činjeničnog stanja. Ova se zabluda još više pojačava time što se u tim "vratima" prema duhovnom svijetu nalaze određeni mali otvori za razne vrste elektromagnetskih valova, što znači da u mozgu i živčanom sustavu postoje posebni centri ili područja za različite mentalne funkcije.

Dakle, zemaljski čovjek će biti žrtva iluzije da su ti posebni centri ili područja pravi izvor njegovih funkcija, dok su to zapravo samo određeni organi za fizičko odašiljanje i primanje određenih duhovnih energetskih valova ili vibracija.

Kao što antena nije izvor glazbe koju prima na nju priključen radio-prijemnik, nego je centar za prijem električnog oblika glazbe koji se prenose do drugih dijelova aparata u kojima se pretvaraju u svoj prvobitni oblik, tako ni mozak i živčani sustav nisu izvor bilo koje vidljive manifestacije, već su samo dijelovi sustava prijemnika i odašiljača za elektromagnetske valove koji izazivaju reakcije između tjelesne strukture pojedinca i osnovnih energija.

Zanimljivo je primijetiti da čovjek u određenim slučajevima može imati potpuno normalan život, uprkos činjenici da mu u potpunosti nedostaje dio mozga (neokorteks) koji se smatra nositeljem ili "izvorom" slušanja, govora, vida, i tako dalje, kao i same svijesti. Ali obzirom da je mozak zemaljskog čovjeka još uvijek daleko od toga da se koristi u mjeri u kojoj bi trebao, postojat će nekoliko takvih latentnih ili nekorištenih centara u mozgu koji će se otvoriti i početi koristiti s razvojem njegovog morala.

Mogla bi se dogoditi transformacija u određenim stanicama mozga koje su danas latentne, ali one su se u određenoj mjeri razvile kroz praksu u kozmičkom proučavanju ili duhovnom istraživanju. Jednog će se lijepog dana te stanice otvoriti kako bi primile novu svijest i mi tada nećemo biti svjesni samo u fizičkom svijetu, već i u duhovnom svijetu.

Bit ćemo potpuno svjesni strukture čitavog univerzuma, svoje vlastite besmrtnosti, svoje vlastite sudbine, zapravo sudbine čitavog čovječanstva.

Dobit ćemo neograničeni pristup kozmičkoj znanosti i Božjoj svijesti i doći ćemo do toga da ćemo živjeti na fizičkoj razini u potpuno preobraženom stanju.

Znanstvenici i pisci znanstvene fantastike već desetljećima propagiraju ideju da je svemir poput divovskog mozga. U današnje vrijeme neki fizičari govore da bi moglo biti i dokaza da je to u stvari točno. U određenom smislu. Prema jednom proučavanju, svemir bi se mogao razvijati na isti način kao neki divovski mozak – s električnim pražnjenjima između moždanih stanica predstavljenih u obliku galaksija koje se šire. Rezultati računalne simulacije pretpostavljaju da je "dinamika prirodnog rasta", odnosno način na koji se sustavi razvijaju, ista za različite vrste mreža bilo da je to internet, ljudski mozak ili svemir kao cjelina.

Njihova simulacija napravljena je kroz model svemira u samim početcima, ubrzo nakon velikog praska, i proučavala je kako su se kvantne jedinice prostor-vremena koje su manje od subatomskih čestica, umrežavale između sebe dok je svemir rastao.

Otkrili su da je ta simulacija identična procesima koji se odvijaju u drugim mrežama. Neke poveznice među sličnim dijelovima rezultirale su ograničenim rastom, dok su druge djelovale poput željezničkih čvorišta od kojih se moglo ići prema mnoštvu mogućnosti za različita spajanja. Na primjer, neke veze su ograničene i slične, poput slučaja kada neka osoba koja voli sportove posjećuje mnogo sportskih web stranica – a neke su važne i spajaju se s mnogim drugim dijelovima mreže, poput internetskih tražilica Google i Yahoo.

Ne, to ne znači doslovno da svemir "razmišlja", već kako je prethodno istaknuto, to bi moglo značiti da postoji puno veća sličnost između jako malog i jako velikog, od onoga što na prvi pogled pretpostavimo.

mini naslov1

Tko je "vlasnik" tog polja ili oblaka?

"Danas je opće poznato da je prostor, pa čak i vakuum, daleko od toga da bude prazan medij. Čak i na temperaturi apsolutne nule, kada bi svi oblici energije trebali nestati, svaka točka u prostoru (pri čemu je najmanji kvant prostora volumen temeljen na Planckovoj duljini) sadrži kvantni harmonički oscilator koji vibrira s energijom nulte točke osnovnog stanja za Polje. Fizičar Nassim Haramein opisao je kako volumen vakuuma veličine protona sadrži gustoću energije ekvivalentnu sveukupnoj masi u Svemiru. Ovo je primjer, kaže Brown, kako je svemir holofraktalan, time što subatomska čestica potencijalno sadrži otisak cijelog svemira i što postoji mnogo dimenzionalnih slojeva u svemiru gdje se ta beskonačna gustoća energije raspodjeljuje.

Što se tiče onoga što je iznio Rupert Sheldrake, teorija morfičke rezonancije daje model koji opisuje formiranje na svim razinama organizacije, a što se tiče bioloških sustava, objašnjava formativne uzroke evolucije, razvoja embrija, misli, ponašanja, pa čak i mnoge metafizičke fenomene.

Neki smatraju da je posebno dobra, mada neprepoznata, sposobnost te teorije da objasni kako misli funkcioniraju. Snimanje aktivnosti mozga putem funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) i elektroencefalografije (EEG) otkriva četverodimenzionalne prostorno-vremenske obrasce električne aktivnosti proizvedene akcijskim potencijalima milijardi neurona. Električno širenje duž različitih putova takvih mreža proizvodi specifične obrasce aktivnosti koji su jasno povezani s fizičkim i osjetilnim stanjima.

Jedno od najneuhvatljivijih pitanja u neurobiologiji je kako ova električna aktivnost može proizvesti ono što mi doživljavamo kao misli, ponašanja i sjećanja. Dosta zbunjujuće sa čisto materijalne točke gledišta.

Moguće je da svjesnost nikada neće biti objašnjena fizičkim opisom moždane aktivnosti zbog toga što je ona nefizički fenomen. To bi značilo da mozak samo djeluje kao sučelje za energetske aspekte svjesnosti koje treba prenijeti u fizičko iskustvo. To nadalje znači da mozak nikada nije proizveo misao i nikada neće, jer to nije ono što mozak radi. Misli postoje kao ideje unutar Sheldrakeovog morfogenetskog polja, a i specifični program misli je ponašanje unutar morfogenetskog polja. Brown kaže da je morfogenetsko polje jednostavno kategorizacija informacijskog polja koje je dio jedinstvenog polja.

Prema tome, to je nefizička komponenta uma koji pristupa nefizičkom informacijskom polju.

Možemo ga poetičnije nazvati "viši um"."

Ovo sam negdje pročitala pa sam to shvatila otprilike ovako; naš mozak ne proizvodi misao nego ju koristi iz takozvanog polja (izvora), ja kažem oblaka (in cloud) poput novijih kompjutora koji u sebi više nemaju hard disc, nego koriste memoriju iz oblaka. Znaći li to onda da taj oblak mi punimo podacima ili on raspolaže svim podacima svijeta a nama je dostupno samo ono za što imamo šifru odnosno frekvenciju na kojoj djeluje naš mozak?

Tko je "vlasnik" tog polja ili oblaka? Može li se prodrijeti u ostale informacijske foldere? Nije li astralna projekcija u stvari surfanje po tom polju? I dali nam u snove nesvijesno dolaze informacije iz tog polja/oblaka?

Dali intuitivne osobe koriste podatke koji su van njhovog mozga a pripadaju arhivi polja/oblaka, izvora?

Jeli intuicija prema ovoj teoriji bonus koji dobijemo iz polja/oblaka, jer ako naš mozak ne proizvodi misao onda nije u stanju ni predvidjeti neki događaj? Dakle pravo pitanje je koja je naša svrha u stvari? Jer ako nismo svoje tijelo, ako ne proizvodimo misao mi, kakva je onda naša osobna uloga u cijelom univerzumu?

Dakle SVI smo mi povezani, naša tijela razgovaraju s nama putem frekvencija. Imamo istovremenu vezu sa svim stvarima na svijetu. Ljudske su sposobnosti mnogo veće nego što nam je to ikad rečeno. Imamo mogučnost doći do tih informacija. MI nismo sami, dio smo velike cjeline.

Istinska mudrost počiva u srcu, to je živ inteligentan dio našeg bića kojemu možemo pristupiti. Ako je epifiza najjače središte u ljudskom tijelu onda će ona imati najjači utjecaj na kvantno polje (In cloud psihorezon).

Psihokinetički se događaji uglavnom zbivaju na razini kvantnog polja, čak i intuicija. Kvantno polje nije statično nalazi se na živoj i inteligentnoj razini. Znanost je nastojala istražiti fizički materijalni aspekt izvanjskog svijeta. Mi smo biološko kemijska bića u složenom multidimenzionalnom nelinearnom sustavu.

Drevni narod od zore čovječanstva - Aboridžini (EKY poeple), zadržali su svoj prirodan način života u skladu s okolišem i našom majčicom zemljom, dok mi njena djeca i mlađi naraštaji, svjetovnošću života narušili smo sve do sada sačuvano... tim činom mlađim naraštajima u nasljeđe malo toga možemo ostaviti...

Svaki novi dan započinju molitvom zahvalnosti. Sporazumjevaju se telepatijom. To je moguće jer imaju otvorene umove, nemaju skrivene misli, niti su se služe lažima, ne poznaju prijetvornost, licemjerje, zavidnost, isključivo su dobronamjerni. Govore srcem ili mentalno. Glas koriste za pjevanje, proslave i liječenje. Žive skladno, podržavaju jedan drugog, cijene se međusobno i otkrivaju svoje osobne i jedinstvene talente.

Napredovanje u talentima i mudrosti nekog člana proslavljaju na proslavama. Poznavali su mnoge aspekte psihologije. Znaju važnost učenja od prošlosti i događaja a odbacuju svako osuđivanje. Znaju da je važno voljeti samog sebe kako bi mogli voljeti druge. Znaju da je svatko od nas tamo gdje zaslužuje biti. Prihvaćaju sve što im je dolazilo ili se događalo sa zahvalnošću. Smatraju da u svakome od nas živi duh - vječno biće.

To je ono što smo mi izgubili onog trenutka kada smo izrekli prvu laž. Kad smo postali zavidni jedni drugima, kad nam se po glavi poćele motati zlobne misli koje smo morali licemjerno sakrivati, kad smo zatvorili svoje umove zbog loših primisli. Te kad smo počeli druge osuđivati da bi tako stvorili iluziju da smo mi bolji. Umjesto da stvorimo vezu prostora i vremena u kojemu se sada nalazimo jer je to najneposredniji sektor našeg univerzuma.

Ljudski mozak je sposoban za 10 na 16-u procesa u sekundi, što ga čini mnogo moćnijim od bilo kojeg računala koje trenutno postoji. No to ne znači da naš mozak nema velikih ograničenja. Obični kalkulator može izvoditi matematičke operacije tisuće puta bolje od nas i naše pamćenje je ponekad vrlo beskorisno. Možda smo skloni takvim greškama u rasuđivanju, ali ih barem možemo biti svjesni. Evo nekih bitnih koje treba imati na umu.

Volimo se družiti s ljudima koji se slažu s nama. Zato posjećujemo web stranice koje izražavaju naša politička uvjerenja i zato se uglavnom družimo s ljudima sličnih pogleda i ukusa. Tendencija je da nas odbijaju pojedinci, grupe i izvori vijesti zbog kojih nam je nelagodno ili nas čine nesigurnima u naše poglede. Upravo ovaj preferencijalni način ponašanja dovodi do potvrde pristranosti – često nesvjesnog čina referenciranja jedino onih perspektiva koje potvrđuju naše postojeće poglede, dok istovremeno ignoriramo ili odbacujemo mišljenja koja, koliko god valjana bila, ugrožavaju naš pogled na svijet. I paradoksalno, Internet je ovu sklonost samo pogoršao.

Donekle slična potvrdi pristranosti je pristranost skupine, manifestacija naših urođenih plemenskih tendencija. I začudo, velik dio ovog efekta bi mogao biti vezan uz oksitocin, takozvanu "molekulu ljubavi". Ovaj neurotransmiter, iako nam pomaže stvoriti bliskije odnose s ljudima unutar naše grupe, obavlja suprotnu funkciju za one van te grupe – čini nas sumnjičavima i plašljivima prema drugima, a ponekad te druge ljude i preziremo. Naposljetku, pristranost skupine uzrokuje to da precjenjujemo mogućnosti i vrijednost naše neposredne grupe nasuprot ljudima koje zapravo ne poznajemo.

Vrlo rijetki među nama imaju problem s time da uđu u auto i odu na vožnju, no mnogi od nas osjećaju velik strah kad treba ući u zrakoplov i letjeti na visini od 10 000 metara. Prilično je očito da je letenje sasvim neprirodna i naizgled opasna aktivnost. Svi mi znamo i prihvaćamo činjenicu da je šansa da poginemo u automobilskoj nesreći bitno veća od one da poginemo u zrakoplovnoj nesreći, ali naši mozgovi nas neće osloboditi ove kristalno jasne logike (statistički, imamo 1 u 84% šansu da poginemo u automobilskoj nesreći, u usporedbi s 1 u 5 000 šansom da poginemo u zrakoplovnoj (drugi izvori daju izglede od samo 1 u 20 000). To je isti onaj fenomen zbog kojeg se brinemo da ćemo poginuti u terorističkom činu nego nečemu mnogo vjerojatnijem, poput pada niz stepenice ili slučajnog trovanja.

Ovo je onaj efekt kada iznenada primjećujemo stvari koje prije nismo i krivo pretpostavimo da se učestalost povećala. Savršen primjer je ono što se događa nakon što kupimo novi auto: neobjašnjivo počnemo vidjeti isti auto posvuda. Slična stvar se događa trudnim ženama koje odjednom počinju primjećivati mnogo drugih trudnica oko sebe. Ili to može biti jedinstveni broj ili pjesma.

Problem je u tome što većina ljudi ovo ne prepoznaje kao pristranost selekcije pa stvarno vjeruje da se ovi predmeti ili slučajevi događaju češće što može biti vrlo uznemirujući osjećaj. To je također kognitivna pristranost koja pridonosi osjećaju da izgled određenih stvari ili događaja sigurno ne može biti slučajnost (iako one to jesu).

Još se davno govorilo kako visina kvocijenta inteligencije (IQ) govori samo koliki ćete kvocijent inteligencije postići na testovima IQ-a, a da s uspjehom i zadovoljstvom u životu i nema baš mnogo veze. Zbog toga se pojavila nova mjera – emocionalna inteligencija (EQ) - sposobnost prepoznavanja osjećaja, njihovog jasnog identificiranja, razumijevanja, sposobnosti kontroliranja i korištenja za izražavanje misli. "Povijesno gledano, smatralo se da se opća inteligencija razlikuje od društvene i emocionalne inteligencije."

"Najviše korištene mjere ljudske inteligencije fokusiraju se na zadatke poput verbalnog razumijevanja kao i sposobnosti sjećanja i učinkovitog manipuliranja informacijama." "Inteligencija, u velikoj mjeri, ovisi o osnovnim kognitivnim sposobnostima, kao što su pozornost, opažanje, pamćenje i jezik." "No, također ovisi o interakciji s drugim ljudima.

Mi smo u osnovi društvena bića i naše razumijevanje ne uključuje samo osnovne kognitivne sposobnosti nego i učinkovito primjenjivanje tih sposobnosti u društvenim situacijama kako bismo mogli upravljati društvenim svijetom i razumjeti druge."

Misliš da postoji svrha tvoga življenja?

"U dalekoj prošlosti epifiza je bila naše treće oko i preko nje smo mogli vidjeti čak više nego očima. Epifiza je bila kozmički (eterski) prijemnik i predajnik multi dimenzionalne informacije. Ta mala žlijezda koja se nalazi u centru našeg mozga, povezana je sa svim našim čulima i svim dijelovima našeg tijela".

Njena je uloga da, kroz ostala čula ostvari komunikaciju sa vanjskim svijetom putem električnih impulsa. Spektrom hormona koje proizvodi i luči u naš organizam, epifiza regulira naše stanje svijesti, na primjer buđenje, spavanje, sanjanje, razna meditativna stanja, uključujući ona u kojima smo možda imali mistična iskustva. Um i čula su staze za MISAONU energiju koja djeluje putem različitih psiho centara.

Ti centri se nalaze u našem tijelu i neki ih nazivaju ćakre. Među njima je najveći centar upravo epifiza.

Sva literatura, udžbenici, publikacije, radovi, karijere, baziraju se na tome da ovaj informacijski oblak (ICPR) ne postoji.

Sunce ima ključnu ulogu u oživljavanju i našeg trećeg oka. Što je više svjetla koje možemo sačuvati u našem tijelu, to je viša vibracija na kojoj svaka naša ćelija pa i samo tijelo funkcionira. Što se frekvencija tijela više povećava, to postaje lakša naša komunikacija sa okolinom, kao i ljudima oko nas.

Sada je možda došlo vrijeme da probudimo našu epifizu kao kozmičku antenu i uspostavimo vezu sa Bogom - informacijski folder kojeg sam nazvala "in cloud psihorezon".

Nema individualnog "ja" koji bi imao svrhu.

Postoji samo Izvor. (OBLAK)


VOLI VAS EKY!!!

UVID


Razmišljajući tako o svemu i svaćemu na prvi novogodišnji dan, na pamet mi je upravo pala misao o našem postojanju. Kao da mi je odjednom sve postalo kristalno jasno. Kao da sam doživjela prosvjetljenje, odnosno onaj veličanstveni "aha" efekat. Pijuckajući svoju prvu kavicu na prvi dan u godini 13-toj, opušteno poput lucidnog sna, uronjena u takozvane teta valove (stanje mozga). Iskustvo je bilo baš poput astralne projekcije. Sve se tako lijepo posložilo u mojoj glavi. Odjednom sam mogla shvatiti sve, shvatila sam o čemu govori ona stara narodna poslovica; "svaki zašto ima svoj zato". Koliko sam se često pitala - Bože zašto toliko boli i jada, siromaštva i nasilja?

Eto sad mi je poput holograma proletjelo kroz misli sve, sve iz daleke prošlosti, iz svih inkarnacija, i ne samo to, shvatila sam da smo svi povezani. U stvari mi svi smo jedno biće. Sve naše inkarnacije se preklapaju i sve o čemu razmišljamo, čega se bojimo, čemu stremimo, sve to proživljavamo u mnogobrojnim inkarnacijama.

Jednom mi je jedna moja prijateljica ispričala da je bila kod neke gatare (medija) koja joj je rekla da je ona u jednoj prošloj inkarnaciji bila "Kleopatra". Poslije toga sam u raznim medijima čula istu priču. Bilo mi je to smiješno, kako odjednom toliko "Kleopatri"??? Ha-ha-ha!... Ali sada znam da je to potpuno moguće, jer smo svi u stvari jedno. Svi smo mi bili "Kleopatra, Atila, Neron..." Gledala sam hologramski film, udobno smještena u moju fotelju.

"Sedam vila Ladarica koje proljećem nestaju sa horizonta i od Jurjeva do Ivanja hodaju selima i slave s pukom davna sjećanja. Ivanjska noć je kruna tog slavlja, u njoj se ugnjezdila jedna jedina misao." "Slušaj svoje misli i otkrit ćeš tajnu početka." Vjetar mi dotaknu obraze. Sjetih se priče koju sam kao djevojčica najradije slušala.

Prisjetih se priče o vilinskim pjesmama koje zamame djevojku i ona postane vila. Sjećam se da sam kao djevojčica poželjela čuti tu pjesmu i nestati u vilinskom svijetu. Često sam prije spavanja prisluškivala vjetar i nadala se. Prevarena snom, jutrima sam vjerovala da sam bila dio priča koje sam slušala.

"Čim se prvi sumrak spusti na planinu, na njegovoj se obali okupe vile, uhvate se za ruke i zaplešu svoj ples. A onda se pjevajući prihvate posla i čitavu noć čiste jezersku vodu, otpuštaju je ili pak nadoljevaju u jezerce. Kad ga u svitanje ozari sunce, jezero je opet čisto kao suza, a razina vode ni viša ni niža negoli je bila minulih dana. A vile jašući jelene odlaze u planinu da se nahrane košutinim mlijekom." Ispričao mi vjetar do sada nepoznatu legendu.Energija ljubaviMnogo je toga što možemo naučiti iz priča koje smo čuli u djetinjstvu. Veliko je blago znati i otkriti koje priče iz vlastitog djetinjstva imaju utjecaj na nas. Prije svega, mi smo animalna bića. Nismo samo posjetitelji prirode, ili njeni skrbnici. Mi jesmo priroda. Životinje vodiči su ključne u mitskim pričama. Psihološki, one mogu predstavljati mudrost tijela. Mračni ili zli likovi mogu predstavljati aspekte nas samih koje smo zanemarili ili napustili. U sjeni nas čeka nešto vrijedno, i to ne bismo smjeli isključivati iz toga kako definiramo sami sebe. Na kraju krajeva, cilj je uključivanje. Izazov leži u integriranju tih elemenata u naš identitet na konstruktivan način. Tamniji elementi u nekim pričama često otkrivaju energije sjene u nekoj radnji, u slici, ili čak u scenografiji. Duboka tamna šuma je česta reprezentacija elemenata kojih se bojimo duboko u sebi. U šumi žive čudovišta. Šuma može predstavljati dijelove nas koji se nikada ne daju do kraja pripitomiti, koji su uvijek pomalo opasni i kaotični. Takvi elementi javljaju se u noćnim morama. Oni čine bitan dio nas. Na neki način oni su najkreativniji aspekt našeg unutarnjeg svijeta. Trebamo zaći u tamnu šumu. Da, to je teško i tajanstveno područje. No ipak, iz njega dolaze svježe energije i nove ideje. Priče mogu biti poput Svetog Grala, koji, kada se prenosi od osobe k osobi, dopušta svakoj osobi da iz njega popije upravo ono što njoj osobno treba i što želi.

Pjesnik William Stafford imao je jednu najdražu metaforu. Rekao je da je zadatak kreativnosti "slijediti zlatno klupko". Nešto uhvati vašu pažnju, osjećaj, slika, ideja, događaji u nekom trenutku. Izazov se sastoji od otkrivanja tog suptilnog poziva, te potom nježnog kretanja u tom smjeru. Zlatno klupko mora se odmotavati sa najvećom nježnošću, inače bi se moglo slomiti (znam to iz iskustva, godinama sam radila sa zlatnom niti debljine 36 mikrona. Za usporedbu; naša kosa ima oko 40-45 mikrona). Naše otvaranje većem značenju u poznatim nam pričama zahtijeva određenu nježnost duha. Ideje koje iz toga izrone će se isprva činiti nježnima. Moramo nježno paziti na njih dok ne sazrije vrijeme kada će nam prenijeti poruku. Posljedice učenja iz njih tada mogu trajati doživotno. Postoji u nama jedno mjesto u koje možemo uroniti i možemo iskusiti bezbroj dimenzija, to je sveta klijetka koja postoji u dubini srca i vodi u svijet kvantnog tkanja. Kvantno tkanje nam pomaže da premostimo sve prepreke i procjepe, pomaže nam tkati ljubav, svjesnost svojih fizičkih osjećaja.

Ako sadašnja "moderna" znanost nastavi s istraživanjem onoga što postoji iznad fizičke materije i ako u konačnici dokaže kako su energetska polja stvarna i zaslužna za stvaranje naše stvarnosti, izgleda da će konačno uhvatiti korak sa znanjem drevnih kultura čija bi se vjerovanja tada mogla pretvoriti u mudrost.

Mi ovisno o energiji koju zračimo, doslovno imamo sposobnost manifestacije bilo koje vrste stvarnosti. Energija ljubavi je puno produktivnija od energije straha. Sve je sastavljeno od beskonačnog potencijala, i trenutak kada svijest iz toga poželi stvoriti nešto, stvaranje se i dogodi. Trenutno stanje stvari je takvo da smo programirani vjerovati da ovaj svijet funkcionira na principu "jači pobjeđuje", da je svaki čovjek sam za sebe. Konstantno nas obuzimaju emocije stresa, ljutnje, nemira i tuge koje proizlaze iz nas jer se nalazimo u okruženju koje nije pogodno za naše prirodno stanje, štoviše, što nismo u miru sa samima sobom. Naše prirodno stanje je ljubav, suradnja, opuštanje i mir. Mislim da nam je upravo to stanja prirodno odnosno današnjom terminologijom rečeno "stanje tvorničke postavke". Možda nas sadašnje iskustvo kao ljudskih bića na planeti Zemlji odvodi od našeg prirodnog stanja, no istina je i da mi trenutno, slijepo prateći nametnuti nam program, i sami sebe odvodimo od tog našeg prirodnog stanja.

Duboko u sistemu imamo strukture koje napreduju u ovom svijetu zbog skrivanja informacija. Ove strukture uzele su kontrolu nad tehnološkim i znanstvenim otkrićima i potisnule ih, a skrivanje takvih informacija od nas je samo jedna od formi kontrole populacije i manipulacije našom percepcijom. No, istovremeno istinu ne možete sakriti, a istina vodi do nečeg prekrasnog. U suštini, mi smo svi jedno, i nužno je da počnemo gledati ljude oko sebe kao naš vlastiti odraz.

Oduvijek sam vjerovala da među nama ima nekoliko duša, nazovite ih sretnicima ili prokletima, koje su naprosto rođene tako da ne pripadaju, koje dolaze na svijet poluodvojene, ako hoćete, bez čvrste veze sa obiteljima ili mjestom ili nacijom ili rasom; da možda ima na milione, milijarde takvih duša, možda isto toliko nepripadajućih koliko i pripadajućih.

Filozof Descartes je to vrlo dobro izrazio sljedećim riječima: Mislim, dakle jesam. "Jesam" znači "biti". Za njega čin mišljenja je biti. Misao je u svom plemenitom aspektu povezana sa sviješću.

Istinska filozofija nam omogućuje da upoznamo svoju pravu prirodu, otkriva nam ono što možemo tražiti i navikava nas da otkrivamo istinu u svim vrstama pitanja. Za biti, treba se poznavati, vladati svojim nagonima, svojim lošim navikama kako bismo odbacili svaki oblik nasilja i barbarizma. Jednostavno, treba krenuti na unutarnje putovanje, u skladu sa slavnom izrekom uklesanom na ulazu u hram u Delfima: - "Upoznaj samoga sebe i upoznat ćeš svijet i bogove."

Podjela svijeta na živu i neživu materiju je lažna. Nema nežive materije. U vječitom kretanju, privlačenju i odbijanju djelića materije postoji univerzalna harmonija i smisao. Sve forme života podložne su zakonu Evolucije, sve se kreće k višim i savršenijim formama egzistencije. Čovjekova urođena težnja za ulaganjem napora, za otkrićem, predstavlja odraz (u mikrosvemiru) općeg zakona Evolucije (u makrosvemiru). To kretanje je, mogli bi kratko reći, napredovanje k višim i savršenijim oblicima svijesti.

Najkraće rečeno to je dostizanje kvalitativno novog stupnja svijesti i voljno funkcioniranje na tom nivou. Na drugi način rečeno cilj evolucije, kome teže sva hermetička učenja i discipline, je TOTALNI UVID u vlastitu prirodu, svijest i odnos sa svijetom. Neki to stanje nazivaju Kozmičkom Sviješću, jer u njemu nestaju granice između subjekta i objekta. Tada za Sljedbenika Sve postaje Sve.

SVE JE SVE. Čovjek nema nikakav sadržaj u svijesti, a ZNA SVE.

Ovo je jako važan period prelaska između svijeta stare i nove paradigme posebno za one koji traže otvor koji vodi putu u slobodu, koji povremeno vodi u razne pravce, ali uvijek u tom smijeru koji vas vodi k vašoj unutrašnjoj istini. Ja sam naučila biti sve svjesnija toga što osjeća moje fizičko tijelo kad nešto dodirne, kad okusi, kad vidi i kad sve to postane dio jedne slagalice. Shvatila sam i to da je svaki dio slagalice čarobno sredstvo koje postaje dio opreme za moju alkemiju.mini naslov1
STRAH I SVJESNOST:


Duboko iznutra znate da sve što dolazi to i odlazi???


Ne možete fotografirati ono što jeste, to nema povijest, nema porijeklo, to je iznad svih opisa, iznad bilo kakvih pridjeva, neizmjerno, nepromjenjivo. I dokle god imamo želju "ali još uvijek želim biti ja" Jer ono što misliš da ćeš izgubiti ako izgubiš "sebe", shvatit ćeš da si sve to ti kao sebstvo. Kada ljudsko biće otkrije ovu najdublju istinu, svi problemi i nevolje dolaze kraju, svi strahovi, depresija, sve postaje tiho. Misao je tu i ti si ju ogrnuo odjećom koju si nazvao "ja" i zato osjećaš da je stvarna. Ali to je samo misao, koja je doživljena u većem prostoru sebstva.

Svake noći kad uronite u fazu dubokog spavanja bez snova vi krećete na putovanje u Neočitovano. Stapate se s Izvorom. Iz njega crpite životnu energiju koja vas održava kad se vratite očitovanom, svijetu odvojenih oblika. Ta je energija važnija od hrane: "Čovjek ne živi samo od kruha". Ali u spavanju bez snova u Neočitovano ne ulazite svjesno. Iako tjelesne funkcije i dalje djeluju, "vi" u tom stanju više ne postojite. Možete li zamisliti kako bi to izgledalo ući u san bez snova s punom sviješću? To je nemoguće zamisliti, jer to stanje nema sadržaja.

"Postani svjestan dragocjenosti ovog trenutka u kojem SADA živiš. Kad odbaciš brigu i strah, shvatit ćeš da je tvoj život predivan, svet i veličanstven. Budi svjestan svoje sadašnjosti dok se ona događa! Budi prisutan u njoj cijelim svojim bićem i pokloni joj najbolji dio sebe. Jedino tako ćeš istinski živjeti, a sve drugo je životarenje."

Briga proizlazi iz straha i sumnje našeg uma da stvari neće biti kako treba, da smo ostavljeni na cjedilu, na milost i nemilost slučajnostima i hirovima neizvjesne budućnosti, da nas nešto na svakom koraku i svakog trenutka može povrijediti, i zato um neprestano dršće i osjeća potrebu da mora nešto hitno poduzeti, učiniti, promijeniti, prisiliti, utjecati na ishod okolnosti i događaja. Upravo zato budućnost predstavlja nepresušni generator briga za naš um.

Baš kao što ja uvijek vidim čašu do pola punu, a moj suprug uvijek do pola praznu. On je racionalan, inteligentan, i nadasve podređen znanosti. A ja... gotovo uvijek računam na čudo. Meni se na nevjerojatan način ČUDA i događaju, dok on mora sve u životu zaraditi. Odbacite brige i prepustite se, potpuno sigurni i mirni da će se, dok izražavate bezuvjetnu ljubav ovdje i sada dogoditi samo najbolje stvari za rast vaše duše.

To je stanje u kojem ne morate imati sve odgovore, ne morate se grčevito boriti kako biste održali kontrolu nad svakim aspektom svog života jer shvaćate da vi niste činilac, nego da ste vođeni, da će se život uvijek pobrinuti za vas, čak iako u određenim okolnostima niste u stanju shvatiti kako će se to točno odigrati i manifestirati! Vaš čin svjesnog prepoznavanja toga je onaj koji će vam donijeti mir. Doći ćete do iznenadne i zapanjujuće spoznaje: uvidjet ćete da je sve baš onakvo kakvo treba biti!

Zato, svaki put kad vas obuzme briga i tjeskoba, kad ste nervozni, nemirni, jednostavno pokušajte promotriti svoje reakcije! Postanite ih svjesni! Načinite taj svjesni odmak i zapitajte se: "Koji strah leži u korijenu te moje brige?" Jer ponekad je strah od neke stvari veći i od same zastrašujuće stvari. Postoji jedna stara indijska priča koja govori o tome da je jednog dana u sumrak, neki čovjek žureći kroz čestar kući u obližnje selo, u jednom trenutku zastao kao ukopan, gotovo se skamenivši: na samo par koraka ispred njega, iz sjenke obližnjeg žbunja, zlokobno je vrebao objekt njegovih najstrašnijih noćnih mora – velika, ogromna, crna zmija sklupčana i spremna za napad! Od krajnje neočekivanog stravičnog prizora, užas je naglo preplavio svaki atom njegovog bića i srce nije izdržalo. Sutradan u zoru, nekoliko seljana, njegovih poznanika, na tom mjestu pronašlo je njegovo beživotno tijelo. Bili su u velikom čudu, jer na tijelu njihovog prijatelja do jučer mladog i zdravog muškarca u punoj snazi, nije bilo ni traga od nekakve ozljede izazvane napadom kakve zvijeri, ili kakvog lutajućeg pljačkaša. No, što je tu je, podigli su beživotno tijelo i ponjeli ga u pravcu sela da ga predaju njegovoj rodbini… Samo jednom čovjeku sa začelja grupe je, u odlasku, pogled sasvim slučajno preletio preko komada debelog konopa, tko zna kada odbačenog pod okrilje obližnjeg žbunja.

Bez mnogo polemike, sigurno je da ćemo se svi složiti u jednom: konop je bio ono što je on zapravo ugledao, ali zmija je bila ono što je vidio i od čega se smrtno prepao. Pri pogledu na taj konop, iz dubina njegove podsvijesti izronila je stravična predstava gmizavca, koja je momentalno blokirala sva njegova čula i strahom paralizirala cijelo njegovo biće. E sad; koga još može usmrtiti pogled na običan par konopa? Ali, pogled na veliku zmiju, odnosno panični strah od nje, nesumnjivo može.

Dakle; spomenuti siroti čovjek nije stradao od konopa, već od ZMIJE!

Dokle god vjerujemo u Iluziju, ona će za nas biti potpuno stvarna, realna, što znači da će tako i djelovati na nas. Zato nam i patnja (suočavanje sa životnim problemima) djeluje kao nekakva "kazna" samo dok iza nje ne sagledamo Božansku promisao. Čim se tako "osvijestimo", bivamo odjednom, trenutno, uzdignuti iznad Iluzije (kao kad se konačno probudimo poslije dugog i mučnog sna), nadilazimo cjelokupno njeno "Zlo", i u potpunosti je doživljavamo kao izraz same Božje ljubavi i milosti – i više nam ništa ne pada teško i mučno, već tada svoj "križ" primamo sa lakoćom i radošću. U tome je sva "tajna" Kristovog naučavanja.

Promatrajući svoju prošlost na ovaj način, počinjem shvaćati da je sve promjenjivo i prolazno, osim osjećaja Ljubavi u središtu svog bića ovdje i sada. To je moje najveće i jedino bogatstvo koje mogu posjedovati. Ono nikada ne stari, ono je uvijek svježe, uvijek novo, uvijek prisutno – vječno. Osnovne kvalitete duše jesu mir, ljubav i mudrost. Te kvalitete izviru iz duše. Srce ima razloge koje glava ne može razumjeti. Mudrost je razlikovati; koje su stvari za razumijevanje glavom, a koje su za srce. Jedino što trebamo osvijestiti je to da smo Božja djeca – kada to zaboravimo, preuzimamo terete na svoja leđa.

Kad koristiš svoj um, tko je taj koji umuje? Tko je taj koji osjeća? Tko je taj koji ima tijelo? Duša je ta koja ima um, emocije i tijelo.

"Svi znamo što će učiniti zaljubljen čovjek da bi došao do žene koju voli. A koliko će više učiniti ljubavnik Mudrosti u potrazi za svojom božanstvenom gospodaricom?"

Ovog trenutka počinjete veliku avanturu traganja za novim aspektima vlastitog bića i cijelog univerzuma. Jednostavan opis bio bi ronjenje. Možete čitati o ronjenju sa disalicom, ili o dubinskom ronjenju, ali dok zaista ne isprobate i zaronite pod vodu, ne osjetite pritisak, ne vidite podmorski život, dok se vaša pluća ne stišću prema unutra, a ipak osjetite da streme prema van dok pokušavate zaroniti još dublje, a tek izranjanjem osjetiti iznenadni nalet vlažnog zraka. Tek tada možete otprilike shvatiti ovu ideju, a koju stvarno može osjetiti samo onaj koji doživi iskustvom.

Realizirajući istinu, gdje god da gledam vidim SEBE. Sukobi koje vidim na planeti su sukobi u MENI – neriješeni konflikti unutar mog vlastitog bića i jedino tu u mojoj nutrini i zahtjevnim radom na sebi oni mogu tek tada biti riješeni. Vidjeh sebe kako bježim kroz gustu šumu, dok iza mene urliče puma. Trčeći se sapličem o neko granje i na svoje iznenađenje ugledam svoje crnačke noge... dakle ja sam crnkinja u nekoj afričkoj prašumi. Zatim vidim sebe na japanskoj obali mora kako raširenih očiju gledam nadolazeći ogroman val, za koji znam da će me potopiti ako brzo ne pojegnem negdje daleko i visoko. Dakle ja sam mlada japanka koja bježi pred tsunamijem u neizvjesno. A potom gledam sebe kako kao mladenka odlazim iz rodne kuće, u obitelj u koju sam prodana... (dogovoreni brak) bez ikakvog pristanka ili vlastitog izbora, plačući nad svojom sudbinom... dakle i to sam ja!!! Tog prvog dana u 13-toj godini, doživjela sam mnoge uvide u svoje brojne živote, za koje nikad nebi ni pomislila da mi pripadaju, da sam ja istovremeno i ovdje u svojoj fotelji i u prašumi i u poplavljenom Japanu, i u nekom zabitom selu pokraj rijeke Tigris.

JA sam ta materijalizirana energija koja čini i tvori cijeli ovaj manifestirani univerzum i od MOJE tvari sve je sačinjeno. Buđenje je ništa drugo do samo jedno i jedino: Prisjećanje Sebe!

Nakon takvog uvida ili buđenja, više nitko nikada neće moći manipulirati sa mnom jer ću korijene manipulacije presječi tamo gdje i je njegov pravi i istinski zapovjedni most: unutar Mene same! Tom iznenadnom "Čudu" prethodilo je moje jasno i ne dvosmisleno uviđanje da su i oni, "zidovi", bili ništa drugo do samo sastavni dijelovi moga vlastitog Sna.

Ne znam kako ali ja sam oduvijek znala da neću ostati ista, transformacija je sada malo ubrzala ritam. Do sada je tekla sporo i davala mi dovoljno vremena da se naviknem, da predahnem ili da procijenjujem ono što sam naučila. Nije to nimalo lak proces, teško je priznati sebi da si i ti dio onoga od čega bježiš. Sve što je učinjeno, proživljeno, nije uzalud. Samookrivljavanje ponovo vodi u neku novu dimenziju postojanja, gdje će se zavrtjeti novi kotač, i uvući u svoje žbice sve one koji se sebi oduprijeti ne mogu. Morala sam proživjeti sve one uloge žrtve, žrtvovanja, svi oni odjeci prošlih života koji još uvijek odzvanjaju i u ovom sadašnjem i u mnogim usporednim, pa i budućim životima. Teško je prihvatiti činjenicu da sam ja možda ona koja je gorjela na lomači, ili ona koja je stavljala grančicu na vatru pod nekim drugim. Mogu zamisliti da sam ja ona jadna prodana nevjesta, ali teško mi je kad zamislim da sam majka te nesretnice koju odvode na silu.

Nikad nije kasno istupiti izvan nametnutih okvira, ako osjećamo da nisu ono što smo željeli i očekivali. Oni koji slijede put gomile, zapravo su nezamislivo snažno-sami... Imati vlastito mišljenje ako oklina misli drugačije, ponekad je neizvedivo. Apsurd je ali... da! Bila sam sve ono što nisam željela biti. Ovaj uvid mi je omogučio da shvatim da sam sada ono što sam oduvijek htjela biti. Sada sam upravo spoznala da sam ja sama odgovorna za sve u mojem životu, i da sama kreiram svaku svoju odluku. Naravno perpoznala sam svoj izvor u sebi, koji jedva čeka da se pokaže u punom sjaju i svoj svojoj veličini.

Jedan briljantni trenutak, trenutak svjesnosti, koji vrijedi više nego sve nesvjesno odživljene godine, ali bez osjećaja potpunosti... Zapravo cijeli životni ciklus čekam ovaj trenutak. Nebrojeno mnogo puta sam odživjela uloge lovca i lovine, očekujući susret sa nečim, što je izvan svega poznatog, doživljenog i proživljenog. Kada shvatimo da kroz jedno biće, koje volimo izvan svih mogućih tijekova ljubavi, možemo voljeti sve što postoji, onda se to zove- bezvremena ljubav... Kada shvatimo da kroz jedno biće, koje volimo izvan svih mogućih tijekova ljubavi, možemo voljeti sve što postoji, čak i one koji nam nanose boli, onda se to zove- savršenost... (bezuvjetna ljubav)

Nisam ja sada bolja, nisam savršena, nisam ni svoja prošlost, a ni budučnost. Ja sam ona koja jesam! Samo sada imam sreću pa sam odabrala jednu divnu inkarnaciju. U današnjem uvidu sam shvatila i to da sam sama odabrala ovakav model života. Prije samog rođenja imamo mogučnost izabrati svoju sudbinu, a kad se rodimo tada samo dograđujemo svoje iskustvo. Možemo ili prihvatiti i od svega napraviti najbolje, ili samo gunđati i proklinjati zlu kob, ali tada smo uzalud utrošili možda i nekoliko inkarnacija dok ne pronađemo savršenstvo.

Bila sam u raju i bila sam u paklu. Doslovno sam tako razmišljala. "Raj i pakao nisu odvojena mjesta". Ona čak ni ne postoje. Ona su jedno-te-isto mjesto a mi ih odvajamo samo zato jer nam to pomaže organizirati naš svijet u nešto s čime se da, i možda nešto podnošljivo. Lakše je vjerovati da, ako postoji cilj za neko sredstvo i da ako smo "dobri", da će cilj biti blaženstvo. Ipak, nekako sam naučila lekciju tijekom poroda – to radikalno, mjesto puno čuđenja, koje sam nakratko posjetila u bolničkoj sobi – je najvjerojatnije bilo najbliže sirovoj istini što ću ikad doći. Prvi aspekt tog značenja podsjetio me na rođenje moje kćeri, Emily. Kad sam rađala Emily, nisam bila pod anestezijom. Išla sam prirodnim putem, uspješno. No nije bilo nimalo lagano. Uz to što sam izišla iz svoje "defaultne svijesti" i ušla u stanje promijenjene svijesti, osjećala sam i najgoru moguću zamislivu bol , simultano osjećajući najveće moguće blaženstvo. Probudila sam se osvježena i obnovljena, očekujući najbolje od veličanstvenog trenutka. Opustila sam se i dopustila svom anđelu čuvaru da preuzme kontrolu, nisam željela započeti novi dan napeta i napregnuta. Spavala sam i dobro se odmorila, dopustivši duhu da se obnovi, da oživi. Ostavila sam jučer iza sebe sa svim mukama i teškoćama i okrenula novu stranicu.

Vjerojatno ste čuli priče o ljudima koji su došli do znanstvenih, umjetničkih ili drugih dostignuća uz navodnu pomoć intuicije. Ja sam jedna od njih. Uvijek me je kroz život vodila neka tajanstvena ruka, neki tihi glas unutar moje svijesti. Često sam ga ignorirala, tjerala po svome, ali uvijek se zbog toga i pokajala. Ništa nije slučajno. Za nas postoji savršen model koji se provlači našim životima. Postoji netko tko zna što je najbolje za nas, netko ko je uvijek tu za nas i nikad nas ne ostavlja na cjedilu. Slušam taj glas u tišini poput najtišeg šaptaja, poslušnost nam otvara nove energije koje su bile skrivene duboko u nama, čekajući da budu oslobođene kad mi budemo spremni i voljni slijediti ih bez pitanja. Moje su težnje bile vrlo visoke, ako i nisam koji put postigla najviši cilj, barem sam se razvijala prema toj sposobnosti, uvijek očekujući samo najbolje u životu. Tajanstvena ruka koja me vodila uvijek je znala što mi je potrebno čak i prije nego sam zatražila. Kako sam samo bila sretna znajući tu predivnu istinu koju možemo utisnuti u samu dubinu svog bića. Kako sam se namučila dok nisam počela bez trunke sumnje vjerovati da su sve stvari u svijetu moguće.

Thimoty Feeris je izrekao jednu metaforu:

- "Lakše je ostvariti nerealne i velike ciljeve, nego realne i male". To i ja potpisujem!
Bez jasnih ciljeva naš um je sklon često lutati i gubiti vrijeme na bespotrebne stvari. Jasni ciljevi usmjeravaju naš um i energiju u smjeru kojim želimo ići i pomažu nam razlučiti bitno od nebitnog. Živimo u društvu u kojem nas se već od ranih dana uvjetuje načinom na koji bismo trebali razmišljati i postavljaju nam se standardi koje bismo trebali ispuniti. Direktno ili indirektno, uči nas se da je važno ostvariti ciljeve koji se smatraju društveno prihvatljivima i poželjnima, no rijetko kada nas se pita koliko takvi ciljevi zaista vesele naše srce.

Kakva korist od svih nagrada i priznanja ako je osoba koju vidite u ogledalu, u biti, nesretna? Zar mislite da vam novac, ugled ili razna društvenih priznanja mogu ispuniti prazninu u vama koja će definitivno biti vaš vjerni i nerazdvojni suputnik sve dok živite tuđe ciljeve? Naravno, ovdje nije rijeć o tome da je siromaštvo ili neobrazovanost... garancija za sreću... NE! Naravno da nije, ali... Ja osobno sam gotovo cijeli svoj život živjela tuđe ciljeve. I vrlo često nisam ni znala da sam svoje negdje usput zaboravila. Da! Zaboravila sam živjeti svoj život. Ali... da apsurd bude još veći, oni za koje sam živjela su me odbacili, otvoreno mi rekli da sam nepoželjna, dosadna, nametljiva...

Koliko god to na prvi pogled izgledalo nelogičnim ili možda čak i površnim objašnjenjem, činjenica je da vas drugi cijene i poštuju onoliko koliko vi cijenite i poštujete sebe. Način na koji razmišljate o sebi te način na koji govorite o sebi ne samo da najviše govori o tome kako doživljavate sebe već time istodobno stvarate novu sliku sebe te stalno iznova reagirate u skladu sa tom slikom.

Dobra vijest je također da se proces razvijanja sampoštovanja i povjerenja u sebe i svoje sposobnosti mahom svodi na osvještavanje i otpuštanje svih lažnih i ograničavajučih načina razmišljanja o sebi koji vam smetaju da postanete svjesni svoje prave prirode i svojeg istinskog potencijala.

U školi su nas učili o biologiji, matematici i ostalim predmetima, ali nisu nas učili o tome kako podignuti razinu svojeg samopoštovanja i povjerenja u svoj potencijal. Očito je da postojeći obrazovni sustavi to ne smatraju bitnim. Jednom sam srela svoju staru profesoricu, (koja je predavala i mojim kčerima) u razgovoru o obrazovnom odgoju ona mi je slikovito opisala; - "Mi djecu pripremamo za ocean, a učimo ih plivati u malenom dječjem bazeniću".

Svrha postojanja je samoostvarenje, uživanje u ispunjavajućem životu. Prošlost treba ostaviti iza sebe, samo što je tako nešto nemoguće postići negiranjem prošlosti i guranjem glave u pijesak. S prošlošću se treba suočiti, pročistiti je i zatim ići dalje, prema još dubljem ispunjenju. Usprkos svim ograničenjima i problemima, Bog je ipak čovjeku dao mogućnost da uzme svoju sudbinu u vlastite ruke. Samo će lud ili glup čovjek propustiti takvu priliku.Što je stvarno bitno u životu?

Ovo je priča o meni, meni koja igra razne uloge, koja postoji ovdje i sada.

U svijetu spolova, u svijetu spolnosti, muškog i ženskog, kao jedan od tih spolova; kao otjelotvorenje principa minusa u potrazi za upotpunjenjem. Kao horizontalna linija znaka za svojim vertikalnim partnerom; Da bi nestala u bezdimenzionalnoj točki susreta iz koje je valjda sve i počelo, ili u kojoj stalno iznova počinje i završava.

No moj je život kao i život svakog čovjeka kao djelić holograma opet cjelina u sebi, sadržava obadva spola, to jest informaciju jednote, potpune cjeline. I izražava se kao dinamika primanja i davanja u svakom pogledu; u stalnom pokretu, potrazi za ravnotežom; Za skladnom izmjenom, spajanjem i uravnoteženjem koje doživljavamo kao sreću, ispunjenje, ljubav.

I dok tako u jedno sasvim obično prijepodne sjedim pokraj računala, promišljam o životu i čitam i zapisujem misli koje nadolaze, dok vani sunce pokušava proviriti iza oblaka i s ulice dopiru zvuci čini mi se da se plus i minus spajaju u jedno, neutralno i potpuno. Kao da sam zašla u svijet izvan vremena, izvan suprotnosti i želim donijeti nešto iz tog svijeta u svijet spolnosti, svojim su-bićima i sebi, zacijeliti razdvojeno, sastaviti razlomljeno, ispuniti ispražnjeno.

Kao da donosim komadić po komadić nečeg iskonskog, toplog i svjetlucavog iz područja beskonačne punine u svijet oskudice i potrebitosti, gradeći most među njima. Činim to jer ne mogu drugačije, jer osjećam kako u meni kuca srce jednog života koji kuca i u svim drugim srcima i diše u svim drugim plućima i njegova volja upravlja svim stvarima i prolaznim ulogama, ma kakve misli se rađale u raznim glavama.

Bez obzira na sve, na moje orijentacije i interese, životne okolnosti, horoskopski znak i podznak, osjećam da živim u vrijeme bitnih promjena. Koje se ne događaju samo pored mene i oko mene, već prolaze posred mene. Na tu pomisao srce mi odmah malo jače zakuca.

Moguće da sada stojim pred nekim sasvim novim iskustvima i mogućnostima. Radoznala i otvorena? Ili sa strahom i strepnjom od nepoznatog? Ili sve zajedno? S gutljajem kave vraćam se u sadašnji trenutak iz misli o mogućoj budućnosti i uz duboki uzdah se pitam što bi stvarno željela.

Što mi je stvarno bitno?

Ne teoretski, što je bitno u životu, nego kakva prava, autentična čežnja spava još uvijek zimskim snom u dubinama moga bića.

Što je to još neizraženo što se želi pojaviti na svjetlu novog dana.

Žensko i ljudsko, obično i neobično, univerzalno i jedinstveno. Iza svih uloga i u svim ulogama.

I u tom trenutku prisutne pažnje osjećam ponovno ujedinjujuću stvarnost, živost života, istovremenu neizvjesnost i sigurnost, koja se ne da opisati, ali se osjeća jasno u takvim lucidnim trenutcima i koja se manifestira kroz razne priče, pa i kroz priču o meni kao ženi. Jednoj od mnogih, a ipak jedinstvenoj, kao snježna pahuljica.

I shvaćam da me upravo takvi trenuci raz-identifikacije s pričom u kojoj igram glavnu ulogu, s prepoznatljivim tijelom, imenom, itd… - da me takvi trenuci povezuju s nečim što je istinito, smisleno i ispunjavajuće i otvaraju nove mogućnosti, omogućavaju odigravanje uloge na jednom višem zavoju spirale.

Poslije svakog uvida i dopuštanja raspadanja nekog od kulturno, povijesno, genetski - utisnutih ograničavajućih obrazaca, igra se nastavlja na novom zavoju spirale. Uvjetno nazvanom višem, zbog trodimenzionalne asocijacije - zbog boljeg pogleda s visine, većeg osjećaja slobode, i čišćeg zraka. I rjeđeg također, na koji se u početku tek trebam naviknuti. Ali je vrijedno truda.

Jer ja zaista nisam samo žena u svojih bezbroj svakodnevnih uloga, ja sam i arhetip ženskoga u njegovim raznim oblicima, ja sam pozitiv i negativ slike žene i zapravo ništa od toga, njihov zbroj u nuli, u drugoj dimenziji iz koje to sve nastaje.

I kad sam široko i duboko polje raznih osjećaja, koji se nekontrolirano smjenjuju u skladu s ritmovima prirode, to nisam ja.

I ako se osjećam kao mlada ili stara, uspješna ili neuspješna, sretna ili nesretna, to nisam ja. To je ritam života, plus lažna identifikacija, osobno shvaćanje neosobnog; Krivo upotrijebljena imaginacija.

Ali ako se u kvantnim skokovima oslobađam lažne identifikacije onda i imaginacija postaje saveznik u daljoj spoznaji i možda u pisanju, ili na bilo koji drugi način prenošenju iskustava koja mogu biti od pomoći na putu od podjele do ujedinjenja i ispunjenja; od nestvarnog k stvarnomu. Proces koji se kroz mene odvija pretače se tako i u riječi nadahnuća za druge.

Od rođenja ovoga tijela nešto je u meni govorilo: "ja jesam, ja želim, ja znam, ja volim, ovo sam ja, ovo je moje", ali kada se postavi pitanje, tko ili što sam "Ja", nema jasnog odgovora. Činjenica je da ljudi ne znaju tko su, jer da znaju, ne bi bilo ratova, ne bi bilo mržnje, ne bi bilo pohlepe, straha, robovanja idejama i vjerovanjima uma.

Ovog ljeta sam od prijateljice dobila domaće šljive, pa sam odlučila ispeći pekmez. Ali gotov pekmez treba pospremiti u nekakve teglice, i potražila u ostavi zalihe svojih teglica. Nisam odmah primjetila da sam odabrala samo one na kojima se nalazi naljepnica "Med" ili "Marmelada". Teglice sa naljepnicom "ljuti feferoni" ili "Ajvar" sam nesvjesno izbjegavala.

Što zapravo znači naljepnica ovoga ili onoga???


Ionako sam ih morala oprati. A u suđerici su naljepnice jednostavno otpale. Dali to zanči da mi definiramo stvari ili osobe prema deklaraciji i/ili uniformi??? Jedno istraživanje koje je sprovela naša televizija o prodaji ljekovitih preparata, je pokazalo šokantne rezultate. Naime grupa glumaca se obukla u bijele "doktorske kute" i postavili štand sa "ljekovitim preparatima" na glavnoj tržnici. U bočicama su bili obićni sokovi, ali naljepnica je govorila drugačije. Ljudi su misleći da se radi o provjerenim preparatima jer su vidjeli trgovce u doktorskim kutama kupovali bez prave provjere.

To je ono o čemu želim govoriti. "Uniforma" ili "etiketa/naljepnica" nije zapravo ono što predstavlja proizvod ili osobu (med/medicinara). Gotovo isto je i sa našim identitetom. Mi nismo samo policajci ili samo liječnici ili samo dimnjačari ili bilo što od onoga što nam je struka. Isto tako ni teglica koja sadrži naljepnicu "med" ne mora biti isključivo teglica za med.

Kad odem kod frizera uobičajena pitanja su: a čime se vi bavite? Ili... gdje radite? Na ta pitanja ne volim odgovoriti jer ne želim da me frizerka identificira sa mojim poslom ili sa mojom nekretninom... (ona žuta kuća na uglu naše ulice u kojoj je kladionica). Kad sam bila mala imala sam dvije prijateljice za igru i obje su bile Vesne, ispočetka im nisam znala prezime pa sam jednu od njih nazvala "duga kragna" jer je imala bluzu sa podužom kragnom. Ona se naravno užasno naljutila zbog toga, meni je tek sada jasno da zaista nije popularno kad te netko poistovijeti sa nekom stvari ili obilježjem iz tvog okruženja...

Ono što ja u stvari želim znati nije moje ime, struka, jesam li katolik ili muslimanka, imam li djecu, jesam li sretna, jesam li poštena, volim li koga... Mislim da sve to nije bitno!

Pravo je pitanje ustvari, "što je bitno"??? Što je zaista bitno??? Što je to što Bog kod nas razlikuje??? Koliko sam shvatila, njemu nije bitno ni naša vjeroispovijest, ni koliko puta smo se udavali/ženili, nije bitno ni imamo li djecu, nije bitno čak ni jesmo li ubojice (jer da je, nebi mogli samo tako otići na ispovjed, pokajati se i sve OK.). Nije mu bitno ni jesmo li dobri, jer eto - postoji ona izreka da je put do pakla popločen "najboljim namjerama".

Nešto drugo je puno bitnije, a mi TOGA nismo svjesni. Ništa što možemo percipirati u obliku misli, emocija, senzacija, bilo koji objekt, iz bilo kojeg dijela vremena, ni jedan nije trajan, ni jedan ne pripada nama. To je jednostavno kretanje u svjesnosti, a mi smo svjedoci svega toga.

Svrha promatranja je da razlikujemo, da što god da izvire, prolazno je, To nismo Mi. Odbacimo lažno i istina će doći na vidjelo, a da bi odbacili lažno, moramo dovesti u pitanje svoja najčvršća uvjerenja.

Da bi spoznao sebe, sebstvo se mora suočiti sa svojom suprotnošću – sa nesebstvom. Da bi spoznali što jesmo, moramo najprije ispitati i saznati što nismo.

Ovih dana svako-malo nailazim na sugestije: SJETI SE TKO SI!!!


Kao da je to lako!!! Nitko nije objavio tehniku kojom se možeš samo tako sjetiti "ah...pa, da...ja sam u stvari Zeus"??? Ako se netko na ovoj planeti Zemlji sjetio tko je on u stvari, molim neka i nama pomogne da se i mi možemo prisjetiti našeg stvarnog bitka.

Kako sam god okrenula i pretumbala misli o svemu što bih JA mogla biti, tako isto mi je palo na pamet što sigurno "nisam"!!!??? Pokušala sam zamisliti što Bog od nas zapravo očekuje...

Jednom davno sam u jednom životnom periodu živjela na selu. I kao i sve domačice imala sam sve što i drugi ljudi. Veliki vrt pun raznovrsnog povrća i voća. Imala sam ja i patke, koke, piliće. Razmišljam o pilićima, kupila sam ih kad su se tek izlegli (jednodnevni), bili su preslatki. Brinula sam o njima, mazila ih, čak sam im i imena nadjevala, ali... bez obzira na sve, oni su imali samo jednu svrhu - klanje za meso.

Dakle bez obzira što sam ja te piliće voljela ponekad sam im ugađala pa ih pustila da bezbrižno pasu po livadi, ponekad sam im u kokošinjac pustila glazbu, i što-šta drugo, ja sam te piliće na kraju ipak zaklala i spremila za hranu.

E sad se pitam što od nas Bog očekuje???

Jer mi smo njegovi pilići ili nismo???


Meni nije bilo bitno kod mojih pilića jesu li oni pošteni ili ne, jesu li se potukli, jesu li jedni drugima otimali hranu, nije mi bilo bitno ni vole li se oni međusobno, potpuno mi je bilo svejedno osjećaju li oni da ih volim ili ne, ono što je meni bilo bitno jest da su svi lijepi i zdravi, i da brzo napreduju.

Jer njihova jedina svrha je meso za hranu. Možda zvući surovo, ali to je jedina realnost u životu pilića.

Kad bi netko došao mojim pilićima i rekao; hej pa vi niste samo pilići, vi ste puno više od toga, hajde probajte se sjetiti tko ste vi zapravo, što bi oni mogli napraviti čak i da se sjete?

Što MI možemo učiniti da se eventualno i sjetimo tko smo zapravo?


Nikad nisam zamišljala da smo mi jedini u cijelom univerzumu, i da u cijelom tom beskraju postoji jedna mala planetica Zemlja i jedino na njoj postoje neki ljudi koji se rode, jedno vrijeme odrastaju i uče, pa onda rade jedno vrijeme, imaju ili nemaju svoju djecu, ostare i umru, i točka...kraj! Ne to jednostavno nije moguće.

Zato ja mislim da pravo pitanje nije "TKO SAM JA", i mislim da ne trebamo gubiti vrijeme razmišljajući o onome što ionako ne možemo promijeniti, jer u ovom životu (inkarnaciji) mi imamo tijelo koje ima rok trajanja, koje je ograničeno na određenu temperaturu, na određenu atmosferu, na određenu hranu i vodu, sve nam je ograničeno vremenskim terminom od nekih 80-100 godina, i da ne ne nabrajam u nedogled sva naša ograničenja, vračam se na ono pravo pitanje:

ŠTO JE BITNO???


ŠTO JE OD NAŠEG ŽIVOTA NAJBITNIJE???


Ako je točno da postoje određeni nivoi, primjerice prvi nivo, voda, minerali, - drugi nivo: biljke i životinje, - treći: MI. Ako je točno da nivoi ovise jedan o drugome, drugi nivo ovisi o prvome, treći o prvom i drugom, Što je dalje? Kako se održavaju četvrti i peti, šesti i sedmi nivoi? Na koji način MI iz trećeg nivoa (dimenzije) koristimo njima u četvrtoj i petoj i tako dalje...

Mislim da je to pitanje u ovom trenutku puno bitnije od same spoznaje tko smo mi zapravo.

Što nam znaći i da saznamo???

Što bi mojim pilićima značila spoznaja da su oni netko drugi?

Možda su oni također bili u nekoj drugoj dimenziji, možda su bili čak i nama bliski, ali njihova sudbina je i dalje ostala nepromijenjena, kao što je možda i naša.

Bojim se da si to pitanje nitko ne želi postaviti iz straha od odgovora, od prave istine. Nije isključeno da smo mi nečiji pilići i da imamo samo jednu svrhu. Pa se onda zbog straha od saznanja uvjeravamo da smo ipak važni i močni. Mislim da smo svi u velikoj zabludi. Jer za sve te tvrdnje ne postoji niti jedan dokaz. Vjeroispovjesti bilo krščanska, muslimanska ili židovska, sve se one temelje na uvjerenju a ne na činjenicama. Dakle nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da je baš on u pravu. Što nam je garancija?

Što nam garantira da mi nećemo završiti kao pilići nekoj tamo slijedečoj dimenziji (Bogu). Kako možemo znati što je poslije smrti. I dali je važno ono nakon smrti ili je život koji imamo sada najvažniji. Što je najbitnije u SADAŠNJEM TRENUTKU?

Ako se oni iz četvrte dimenzije "hrane" nama, na koji način to čine?

Što je njima bitno?

Meni je od mojih pilića bilo bitno meso za hranu. Znamo da se nitko ne hrani našim mesom, pa čime se onda "hrane"???

Što mi to imamo da njima treba?

Jer jedno je sigurno, a to je da mi ne znamo ni tko nas drži ni tko će nas uzeti!!!

"Ponekad ljudi ne žele čuti istinu jer ne žele da njihove iluzije budu uništene". -Friedrich Nietzsche


"Ponekad možda jako zavoliš neku stvar. Ali što se s njom kasnije dogodi? — Dosadi ti. Možda se slomi i više ju čak i ne želiš imati. Ali ti imaš nešto što vrijedi puno više od te stvari.

Što je to?

To je tvoj život. Život je jako važan jer ako nisi živ ne možeš ništa. Ali tvoj život ovisi o tome činiš li ono što Bog voli. Znaš li to?

Što Bog od nas očekuje?

To znači da nam Bog treba biti najvažniji u životu. Neki kažu da vjeruju u Boga. Oni misle da je dovoljno vjerovati. Ali jesu li oni bogati pred Bogom?

Nisu, oni su isti kao bogataš koji je zaboravio na Boga.

Isus nikada nije zaboravio svog Oca koji je na nebu. Nije pokušavao zaraditi mnogo novca. A nije ni imao puno materijalnih stvari. Isus je znao što je stvarno važno u životu.

A što je to važno?

Važno je da smo bogati pred Bogom.


Reci mi, kako možemo biti bogati pred Bogom?

Tako da radimo ono što ga raduje. Isus je rekao: "Ja uvijek činim ono što je njemu ugodno" (Ivan 8:29). Boga raduje kad činimo ono što on želi.

A sad mi kaži kako ti možeš obradovati Boga?

Ovaj sam citat pročitala na jednom portalu. Puno sam razmišljala o tome kako voljeti Boga.

Sve je više ljudi u našoj zemlji koji ne znaju što im je važno u životu. Kažu da im je najvažnije zdravlje, a onda se iscrpljuju jurnjavom za novcem, dok ne obole.

Kažu: obitelj mi je svetinja, a onda ih nikada nema kod kuće, jer previše rade. Ne razumiju jedni druge i ne trude se shvatiti blisku osobu. I kao društvo često se ponašamo neshvatljivo – poštujemo one koji su se itekako ogriješili o standarde koje propisuje civilizacijski krug kojem pripadamo.

Vrijednosti se formiraju na nesvjesnom nivou pod utjecajem odgoja, obitelji, okoline, društvenog sustava, religije, medija, učitelja ...

Razvijaju se i učvršćuju kako rastemo i sazrijevamo. Svatko od nas ima svoj osobni vrijednosni sustav po kojem procjenjuje je li mu nešto ili netko važan u životu. Vrijednosti nam omogućuju da upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem, onime što mislimo i govorimo.

"Bog je čovjeka stvorio lijepog, dobrog i zdravog. On želi da čovjek takav i bude. Izvorno su ljudi bili sasvim spojeni s Bogom i tu je vladala ljubav, harmonija i zdravlje, sve je bilo jedno. Ali kad je prvi čovjek poslušao glas, glas zla, koji je dolazio izvan tog jedinstva i kad je onda to i učinio, tada je prekinut spoj i od tada je Bog ovdje, a čovjek tamo. Između Boga i čovjeka je nastao veliki ponor. Tu nema povezanosti.

Čovjek – prepušten sam sebi – može biti i te kakav vjernik i moliti, njega će na njegovom životnom putu zlo uvijek napadati i vuči ga dolje u dubinu. Vi ste na svom životnom putu dospjeli tu dolje. Doživljavamo nesreču, bolove, neiscjeljiva oboljenja. Ne idite još niže, već Vas pozivam na veliki preokret! Krenite s puta patnje na Božanski put! Na tom putu nema nesreče, nema bolova, ne postoji neiscjeljivo – tu je sve dobro. Ovaj vas put vodi natrag k Bogu, k SEBI!!!"

Čežnja za Bogom upisana je čovjeku u srce, jer je od Boga i za Boga stvoren. Bog nikad ne prestaje čovjeka privlačiti sebi. Samo će u Bogu čovjek pronaći istinu i blaženstvo za čime neprekidno traga.

Koliko sam puta čula da je Bog u nama samima, da se smjestio u nas same, pa zašto onda mi ne cijenimo i volimo sami sebe iako znamo da smo i mi dio tog Boga kojeg smo u mislima postavili negdje "gore" visoko i daleko. Kad ne ljubimo i volimo sami sebe to je kao da ne volimo ni Boga.

Može li se istinski voljeti iluzija?

Možda mi možemo voljeti ideju o postojanju našeg stvoritelja, i da nas to može doista držati u ljubavnom odnosu. Ali kako se doista može voljeti nekoga za koga nemaš pojima postoji li on uopće, jer ga nisi nikad vidio. Opet ponavljam mogu se gajiti lijepi osjećaji i štovanje prema vlastitom uvjerenju o tome da ipak postoji netko tko nas je stvorio, netko na koga se možemo osloniti, možemo si u mislima dočarati i raj koji nas očekuje, pa se onda truditi da ga zaslužimo...ali, VOLJETI po mogučnosti bezuvjetno???

JA ne znam tko može! Tko zaista može, jer meni je teško voljeti i drage i dobre ljude koji nas okružuju. Nitko mi ne može reći da voli i svoju najveću ljubav života - bezuvjetno. Kroz svoj životni vijek sam se osvjedočila da i oni koji tvrde da bezuvjetno vole nekoga, nakon nekog vremena se dogodi neka neugodna situacija i ta ljubav postaje uvjetna. Svi mi pomalo kalkuliramo i uvjetujemo. Majke svoje kčeri savjetuju da biraju samo dobre i poštene momke koji ne piju ili kockaju... roditelji sinovima pak govore da odaberu djevojku koja je čestita... Nisu li to sve uvjeti?

Istinski i bezuvjetno bi svi morali voljeti prvenstveno sebe. Jer kroz nas volimo i Boga u sebi. Volimo također i njegovo djelo, odnosno nas, jer on nas je stvorio. Ako on nije zadovoljan sa tretmanom kojeg ima u nama, on će nas opomenuti kroz neku bolest, kojoj je jedina zadača da nas opomene da nismo dovoljno posvećeni sebi, odnosno Bogu u sebi. Zato smatram da svo znanje koje imamo o vjernosti prema Bogu je pogrešno. MI smo ti koji su najbitniji. Jer u NAMA boravi Bog. To nesmijemo pobrkati sa egoizmom ili narcisoidnošću, jer su to emocije gdje sebe stavljamo ispred Boga, ON je stvorio nas, a ne mi NJEGA.

Slušaj pažljivo što ti Isus govori:

Ako i ima zla u svijetu, ipak je čovjek u cjelokupnoj tajni stvaranja neizreciva vrijednost. Postao sam čovjekom da i ti budeš autentično ljudsko biće. Neka te moje Utjelovljenje oplemeni. Otkrij biser života u tajni svoje osobe, jer sam radi tebe postao čovjekom. Otkrivaj vrijednost ljudi oko sebe, jer sam radi njih postao čovjekom. Dijete ne vodi brigu o planovima, nesigurnostima i tjeskobama svojih roditelja. Ono se prepušta ljubavi. Dijete se ne pravi važno. Njegov je otac velik i jak i snažan i sve može. Postani djetetom. Budi malen. Ako ne budete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko. Tek s povjerenjem djeteta moći ćete shvatiti i osjetiti svu ljubav nebeskog Oca. Tek se kao djeca možete prepustiti njegovom krilu. Neka nestane u vašim srcima straha.

Ne bojte se: dragocjeni ste u očima moga nebeskog Oca.


Idok nakon posljednjeg gutljaja kave već osjećam suptilnu promjenu - dublji i mirniji dah? Kao da život iznutra prema van polako mijenja frekvenciju.

Reinkarnacija - Mit ili zbilja

Mnogi ljudi "ne vjeruju" u prošle živote ili njihov utjecaj smatraju nebitnim. Oni smatraju da je bitno ono što se događa u sadašnjosti i da se ne treba pretjerano baviti prošlošću kako se za nju ne bismo previše vezali i time stvorili tendenciju življenja u prošlosti, odnosno izbjegavanja odgovornosti koje imamo u konkretnoj sadašnjosti prebacivanjem pozornosti na prošlost.

Drugi pak smatraju da je sama ideja reinkarnacije sumnjiva jer "tko je taj ili što je to što se inkarnira"? Zbog univerzalnog jedinstva i međusobne suptilne povezanosti svih životnih oblika čovjek u stvari doživljava kao svoje, živote drugih ljudi koji su živjeli u prošlosti.

Trogodišnji dječak iz regije Golan Heights, u blizini granice Sirije i Izraela, sjetio se detalja iz svog prošlog života. Naime, dječak je otkrio tko ga je ubio u prošlome životu te čime.

Dječak, koji je pripadao etničkog skupini, Druzi, rođen je sa dugim, crvenim madežom na čelu. Druzi, baš poput i nekih drugih kultura, vjeruju da su madeži povezani sa smrću iz prijašnjeg života.

Čim je progovorio, dječak je svojoj obitelji i drugim mještanima otkrio da je u prošlom životu ubijen udarcem sjekire u glavu, a tvrdio je i da zna gdje se nalazi njegovo tijelo te tko je ubojica.

Mještani su na mjestu o kojem je dječak pričao zaista pronašli kostur i to s udubinom u lubanji, na istome mjestu na kojem se nalazi dječakov madež. Dječak ih je odveo i do sjekire kojom je ubijen, a nakon što je otkrio i ime ubojice, bilo je dovoljno dokaza da se ubojicu osudi.

Muškarac koji se nalazio na mjestu na kojem je dječak rekao smatrao se nestalim prije četiri godine, piše autor knjige. E.M.

No, pitanje ostaje - "što ili tko se inkarnira"? Dr Greer smatra da osoba koja misli da doživljava svoj prošli život, u stvari doživljava tuđa životna iskustva čiji je zapis ostao pohranjen u kolektivnoj (pod)svijesti ljudskog roda. Ovo na određen način svakako je istina jer radeći na svojem prošlom životu mi doživljavamo sebe kao sasvim drugu osobu, nerijetko drugog spola, koja živi u nekim sasvim drugačijim životnim okolnostima i prolazi različita iskustva od naših.

Naime, svrha reinkarnacije je mogućnost razvoja. S obzirom na brojne mogućnosti koje život na planeti Zemlji nudi, ograničiti Dušu na samo jednu šansu bilo bi u najmanju ruku vrlo škrto, ako ne i jako glupo. No, Bog je ponajmanje glup, a daleko više precizan i darežljiv. Također, kada bi i postojala samo jedna šansa, tada bi bilo pravedno da svi imamo istu startnu poziciju. Većina ljudi koja je rođena zdrava te u okvirima takozvane zapadne civilizacije ima veliku šansu. Međutim, dijete u Iraku koje je već s par mjeseci ostalo bez noge, ili nogu, ili i ruke i noge, ili i ruku i nogu, bez roditelja ili bilo koga od bliskih osoba, nema istu startnu poziciju.

Nadalje, sve dok ima zdravu pamet, i takvo, osakaćeno dijete još uvijek ima kakvu-takvu šansu, ali bebe psihofizički deformirane kemijskim oružjem kojima zlikovci zasipaju Iračane nema baš nikakvu šansu. No, niti to nije posve točno. Mogli bismo reći da takvo dijete nema nikakvu šansu - u tom životu.

Stoga postoji i druga šansa, a i treća i četvrta. S druge strane, takvo dijete ne možemo smatrati odgovornim za svoje stanje - ono to i nije, ne u ovoj inkarnaciji. Odgovorni su Bush, Cheney i ostali zločinci koji provode genocid nad Iračanima. Ali koliko nam god bilo teško pripisati odgovornost nevinom djetetu, toliko nam je teško prihvatiti činjenicu da je baš to dijete bilo u prošlom životu Bush, Cheney i ostali zločinci. No, da je duša djeteta rođenog u Iraku (ili ratnoj Hrvatskoj, Bosni ili Ruandi) na određen način odabrala i takvu mogućnost, to je također činjenica.

Nitko ne doživljava iskustva koja sam ne odabire.

Duša može dugo vremena putovati destruktivnim smjerom i izvlačiti se uz svesrdnu pomoć bića s nižeg astrala, ali u trenutku kad se odluči promijeniti i razvijati u konstruktivnom smjeru, prvo će se morati suočiti s posljedicama svojih djela. Tek nakon toga postoji mogućnost za nova iskustva.

Karma osobe koja "ubija malu djecu" ne može biti naročito blistava i kad tad će ju morati otplatiti tako što će identično iskustvo iživjeti na vlastitoj koži. Svakako da postoji i mogućnost da se takozvana "bumerang karma" izbjegne suprotnom pozitivnom aktivnošću, samo bi za takav razvoj situacije osoba trebala biti svjesna svoje karme.

No, stupanj svijesti suvremenog čovjeka još ne uključuje ovakve ideje, odnosno informacije. Stoga, kad je o mogućnostima koje pruža ljudsko iskustvo riječ, stvari uopće nisu crno-bijele, već ima i jako puno raznobojnih područja te neočekivanih zbivanja.

U ovome trenutku možemo osvijestiti i lekciju koju nismo bili u stanju svladati u prošlom životu, odnosno inicijaciju kroz koju nismo prošli te ju obavljamo sada. Pozovemo ju da se stopi s našim fizičkim obličjem i kad se to dogodi, prvo sebi dozvolimo da ju osjetimo u potpunosti. Zatim vizualiziramo sebe kao takvu osobu ispred nas i tada ju integriramo. Tada omogućimo ovom dijelu svoga bića da gleda kroz naše oči, sluša kroz uši, osjeća kroz našu kožu, djeluje kroz naš govor, ponašanje i kretanje.

Zatim ga potaknemo da se izrazi kroz nas, čineći što ga je volja, spontano, slobodno i bez ikakve cenzure te promatramo što je to što čini i što sada za nas postaje moguće. Zatim radimo na uzemljenju novog identiteta i uočavamo koja je prva promjena koju moramo napraviti u svom životnom stilu da bi novi identitet pronašao prostor za vlastitu realizaciju.

Na kraju radimo na kreiranju nove realnosti, suprotne problemu od kojeg smo izvorno krenuli. To možemo činiti koristeći najrazličitija sredstva, no ona temeljna su alfe, pozitivne kreacije uobličene u verbalno izražene intencije. Bog, dakle, stvara čovjeka kao slobodno biće koje mudrom upotrebom fizikalnih i duhovnih sila koje su mu na raspolaganju kreira vlastito postojanje prema vlastitom nahođenju.

Ja vam zaista ne mogu odgovoriti na pitanje jeli reinkarnacija Mit ili zbilja, jeli ona onakva kako tvrde istočnjaci ili je prema mojim spoznajama i iskustvom uvida ipak drugačija. Odnosno da se vratimo na ono pitanje od malo prije "što ili tko se inkarnira"?

Mogla bih tvrditi da se samo jedno biće inkarnira u bezbroj različitosti, i da smo svi u stavri jedno te isto biće, ali i moja teorija se ne temelji na činjenicama kao ni istočnjaćko vjerovanje, pa tako sve ostaje samo na uvjerenju ili predpostavci. No ne treba zanemariti iskustva ljudi koji su koristili hipnotičku regresiju, i njhovo viđenje koje se razlikuje od mojeg uvida doživljenog udobno smještena u fotelju bez ikakve hipnoze ili meditacije.

Naravno to je samo jedna od opcija. Ponekad mi se mota po glavi misao da ono što mislimo da nam dolazi iz nekog prošlog života, u stvari dolazi iz psihorezona u "oblaku". Možda je dječak iz Izraela bio još uvijek u "defaultnom" stanju, pa je jednostavno "rezonirao na istoj frekvenciji" kao i ubojica te nesvijesno uhvatio njegove misli koje su itekako snažne. Nije isto ubiti čovjeka i stvoriti misli o tome i recimo jesti tortu od čokolade.

Snaga misli koje proganjaju ubojicu su možda doprijele do mladog djeteta koji ih je poistovjetio sa svojim mislima i stvorio zabludu o reinkarniranoj ososbi. Moguće! Ne postoji dokaz za niti jednu od ovih teorija, samo pretpostavke.

Što nam snovi govore o budučnosti i kako je moguće da mogu najaviti neki događaj ako to nije već unaprijed određeno? Možda su i oni došli iz istog izvora - informacijskog foldera u oblaku (polju po Deskartesu).

Meni osobno se događalo da uvijek prije nekog značajnog događaja sanjam slikovito taj događaj, ponekad malo invertirano, a ponekad zastrašujuće realno. Na primjer; tri dana prije nesretnog tsunamija u indonezijskoj pokrajini Aceh gdje je gotovo 170.000 ljudi poginulo od plimnog udara, ja sam sanjala da sjedim na vrhu moje kuće i da promatram kako silna voda nosi sve pred sobom i kako je sve već poplavljeno.

Zatim sam 21. 06. 2009. godine sanjala hrpu autobusa prepunih mladenkama. A 25. lipnja 2009. saznajemo da je umro poznati pjevać Michael Joseph Jackson. Na njegov sprovod su autobusima dolazili ljudi u crnini i to me je odmah potsjetilo na moj san sa mladenkama u bijelim vjenčanicama.

Nadalje... dva dana prije Meksičke naftne havarije ja sam opet sanjala da je došlo do eksplozije u našoj naftnoj kompaniji te da je sve uokolo bilo umuljano naftom.Isto mi se u snu dogodilo da predvidim tsunami u Japanu. Tri dana prije sanjala sam da sam sa nekim djetetom krenula na plažu, ali plaža se nekako produljila i nikako da dođemo do vode. Tada sam u daljini ugledala ogroman val kako grabi prema obali. Zgrabila sam ono dijete za ruku i brzo trčala prema automobilu i usput procjenjivala hoću li stići pobjeći.

Zanimljivo zar ne?

Ima toga još, ali se ne sjećam svega.

Dakle jedna od opcija je da sam ušla u nećiji rezon (djevojke ili mlade žene sa djetetom) ili da sam to bila ja u paralelnom životu. Snaga straha u tom trnutku bi možda mogla doprijeti do mene, ali... san sam sanjala tri dana prije samog događaja. Kako je onda moguće uhvatiti nećije misli ako se događaj još nije dogodio?TAJNA NOVOG DOBA


mini naslov1

Netko je rekao: "Život je nešto što nam se događa dok smo zauzeti drugim stvarima." Htjeli bi nešto bolje od onoga što imamo sada. A zaboravljamo da to bolje imamo već sada, a da to i ne znamo. Zašto se ne usredotočiti na ovo sada, umjesto da se stalno nadamo nečemu boljemu što treba doći? Zašto ne probuditi se i spoznati sadašnjost, umjesto tratiti je nadajući se "boljoj" budućnosti? Kada biste doista znali uživati u malim životnim stvarima, bili biste zaprepašteni njihovom ljepotom. Život će se početi događati onoga trenutka kada se probudimo.

Kad ste svjesni, imate više energije. Osviješten čovjek oslobodio se straha od gubitka. Oslobođen je nepotrebnih kočnica. Možete to nazvati svjesnost, ljubav, duhovnost, sloboda, buđenje, stvarno je svejedno. Sve je, u biti, isto.

Živjeti ne znači imati neki odgovoran posao u vladi ili biti uspješan poslovni čovjek.

Živjeti znači odbaciti sve okove i živjeti u svakom trenutku.

Nesvjestan život nije vrijedan življenja. Zato ostavite svu tu bol, neka se brine sama za sebe.

Ljudi koji nas okružuju neće biti sretni kada budemo probuđeni, jer u trenutku kada otvorimo oči i progledamo, postajemo opasni. Kako kontrolirati nekoga tko je slobodan, nekoga tko nije podložan društvenim kritikama, nekoga tko ne mari što će ljudi reći ili misliti o njemu? Takav čovjek presijeca sve te konce, prestaje biti nečija lutka. Za društvo je to uistinu zastrašujuće: "Takvih se treba osloboditi. On govori istinu, postaje neustrašiv, nije više čovjek." A on konačno postaje čovjek. Prekinuo je lance ropstva i izišao iz njihova zatvora.

Na Istoku kruži izreka: "Oni koji znaju, ne govore; oni koji o tome govore, ne znaju".


Zamislite da se ne osjećate dobro, prilično ste neraspoloženi, a vozite se kroz prekrasan krajolik. Priroda je božanstvena, ali vama nije ni do čega i ništa od te ljepote ne primjećujete. Nakon nekoliko dana prolazite istim krajolikom i kažete sami sebi: "Bože, kako nisam vidio svu tu ljepotu!" Sve postaje prelijepo kada se vi promijenite.

Ne inzistirajmo da se promijeni svijet oko nas – promijenimo se prvo mi. Onda ćemo moći sagledati svijet u pravom svjetlu i moći ćemo jasno vidjeti što treba mijenjati. Izvadimo prvo brvno iz svoga oka. U protivnome gubimo pravo mijenjati bilo što ili bilo koga.

Sva otkrivenja, kako god božanska bila, samo su prst koji pokazuje. Ali, opet postoji uzrečica: Kada mudrac pokaže na Mjesec, sve što budala vidi je prst.

Trgovci koji su napravili knjigu i film "Tajna" (The Secret), u skladu sa svojom drevnom praksom, nisu iznesli cijelu tajnu, ostavili su nedorečenu tajnu o pravom načinu djelovanja "Tajne". Iznesli su samo svjetovan dio "Tajne" dok ezoteričan nisu ni spomenuli, a bez njega Tajna ne deluje. Tajna pravog djelovanja "Tajne" je u misaonim frekvencijama, odnosno u odgovarajućem stanju svijesti.

Djelovanje "Tajne" ima duhovni aspekt do kojeg dopiru samo rijetki pojedinci. Duhovno je ono što nadilazi pojedinca i osobu, što individuu povezuje sa cjelinom, sa Apsolutnim, sa Bogom. Otkada je čovjeka i svijeta to se povezivanje sprovodilo praksom asketskog pročištenja i meditacije u kojoj svi individualni sadržaji uma nestaju, i s njima sama iluzija individualnosti, ili Ego. Samo tada je čovjek sjedinjen sa Apsolutnim. On je to oduvijek i bio, ali sada je to otkrio i u cjelini svijesno učestvuje jer je svijesno poništio iluziju egoistične individualnosti koja je stvarala privid razdvojenosti individue od cjeline, koja je Bog ili Apsolut.

Na površini, u svakodnevnom umu, na javi koju sada vidimo oko sebe, mi smo porobljeni individualnim sadržajima uma koji nam daju privid odvojenosti od cjeline. Taj privid doživljavamo kao stvarnost u kojoj živimo. Toliko smo se identificirali sa tim prividom odvojenosti da smo nemoćni da bi djelovali kao cjelina i koristili isti potencijal stvaranja kao Bog, što nam s pravom pripada jer ništa ne može biti različito od Boga i njegovih potencijala, pa ni mi sami. Djelujemo samo sa ono malo fizičke snage koju imamo u tijelu i sposobnostima uma, ograničenog čulima i uslovljenog svim individualnim sadržajima i dojmovima koje smo nakupili, kojih se grčevito držimo, ili su nam nametnuti kao javno mišljenje, propaganda, "naučni" zakoni, tabui, religijska vjerovanja ili sofisticirani implanti.

Postoji način delovanja mislima kada putem njih izazivamo događaj, ali u varijanti točno kako smo razmišljali. Kako smo i htjeli. Tako svjesno kreiramo svoj život. Događaji se redaju upravo onako kako smo htjeli.

To je teško za prosječnog čovjeka, koji nije vježbao da bi postigao određeni "način razmišljanja", ili određanu frekvenciju misli s kojom može istinski djelovati na okolinu. Ako koristimo takav, nehercijanski način razmišljanja, onda nema suprotnosti. (Naše misli su u energijama sa desne strane moždane polutke, kojoj je zadatak da opaža predođbe, da zamišlja ili izmišlja, te da prima mentalne poruke). Sva energija ide direktno "gore". Da bi nešto bilo zapovjed, da bi moglo promijeniti budućnost, ili prošlost, misao mora doći u nehercijanski dio, jer samo onda djeluje na svemir. Jer ako se misli u lijevom dijelu (kojemu je zadatak da sumnja, propituje, procjenjuje, ili analizira), dok postane zapovjed, ona se izokrene, ali ako se misli u desnom dijelu, onda je to odmah takva zapovjed.

Prevedeno na praktičan jezik, ovo znači da moć djelovanja imamo utoliko veću ukoliko djelujemo sa dubljih nivoa sijvesti (theta ili alfa), a manju ukoliko smo na površnim (beta) frekvencijama. Jer na najdubljem nivou smo jedno sa svim, a u površnom, svakodnevnom umu smo nemoćni pojedinci.

Kada mislima izazovemo događaj, ali u varijanti suprotnoj od one kako razmišljamo. To je ono što narod zove "urok". Kada o nečemu grčevito mislite, o nekom budućem događaju, onda ubrzavamo njegovu energiju događaja i pravimo suprotnost – neće se dogoditi ili će se dogoditi suprotno.

Zašto suprotno?

Da bi vam bilo jasnije ono sa čime ćemo se upoznati moramo se upoznati sa novim modelom iz fizike čestica nadsvjetlosnih brzina. Ako je energija ubrzana, zar bi se trebao događaj pojačati? Ali neće, jer - prelazi u više frekvencije i ide iza ogledala. – A to je za nas ogledalna slika. Znači obrnuta.

Dakle, bitno je kako mislimo – ako mislimo lijevim dijelom moždane polutke, ili kako je većina ljudi navikla misliti, (beta valovi, svakodnevni, aktivni ili relativni um), intenzivno razmišljanje pojačava energiju sve dok je ne dovede u dio (desni dio) gdje se smanjuje. I izrasta u svoju suprotnost.

Onaj tko je dobro razumio do sada rečeno, ispravno će se zapitati: Znači li to, da ako "zapovjedi" šaljem sa niske frekvencije, npr. alfa stanja, to se ostvaruje? A ako šaljem sa uobičajenih dnevnih frekvencija našeg mozga, to se potencira u suprotnost ili ne ostvaruje?

Upravo tako!!! Jednostavno proanalizirajte vaše misli kad vam se dogodilo da su bile zapovjedi. Svakome se to ponekad dogodi. To su bili trenuci kada smo djelovali, osjećali i mislili cijelim bićem, svjesno (beta) i nesvesno (alfa i theta valovi). I potrudite se da zadržite to svoje stanje.

Brinemo se o negativnim stvarima i na nivou podsvijesti, na dubljem nivou uma i frekvencija, naše je razmišljanje zapovjed. Negativno uvijek osjećamo i razmišljamo najdubljim dijelom svoga bića, i zato ono deluje. Tako je sa svim negativnostima koje nam se događaju. Zato mnogi podvlače značaj pozitivnog načina razmišljanja. A sada vidite i mehanizam zašto je jako važno da ne mislimo ništa loše. Tada to loše lako i privlačimo jer ga privlačimo cijelim bićem.

Kao što je već rečeno, od starine jedini način dolaženja i djelovanja na najdubljim nivoima bića bila je i ostala praksa asketskog pročišćenja i meditacije. Nije dovoljno samo misliti i zaključivati o tome, jer sve su misaone aktivnosti samo u površnom umu. Potrebna je indirektna metoda dolaženja iza misli, do samog Apsolutnog bića u nama koje uvijek djeluje u svemu i ima sav potencijal djelovanja. Zato je nužan rad na sebi putem discipline meditacije kojom se stječe objektivno znanje. Jer Zakon privlačenja ne djeluje na nivou običnog, svakodnevnog uma i ega, već jedino sa alfa i theta stanja svesti, i dubljeg emocionalnog nivoa.

To nije lako postići, jer ne samo da je potrebna meditativna praksa, već i dublje razumjevanje svega, duhovna zrelost. Sa tog nivoa, tj. dubine, ne deluje se samo radi običnog ispunjenja glupih želja, nego sa nivoa stvaranja realnosti, u kojoj je fizička razina samo jedan površan dio.

To što se događa u vašem životu nije vaša greška, već vaša odgovornost. Ovaj koncept osobne odgovornosti zadire dalje od onoga što govorite, radite ili mislite. On uključuje i to što drugi govore, rade i misle, a javlja se u vašem životu. Ako preuzmete odgovornost za sve to što se javlja u vašem životu, tada kada se neko pojavi sa problemom, tada je to i vaš problem također.

Upravo sa beta nivoa djeluju negativne misli i osećaji, pa se zato negativnost tako lako i ostvaruje kod običnih ljudi u vidu bolesti, ako ne i događaja. Na primjer, ako mrzite neku životnu situaciju ili prisustvo neke osobe s kojom ste prinuđeni živjeti, vaša mržnja kao presudna emocionalna snaga koja dolazi iz dubine cijelog bića, na kraju će energirati taj doživljaj i materijalizirati se u vašoj okolini kao uporno prisustvo te neželjene osobe ili životne situacije - zato što se svaka misao materijalizira, tj. pretvara u onaj oblik koji je temeljen na određenom emocionalnom utjecaju koji iza njega stoji - a ne na obliku same misli koje se stalno smjenjuju. Ako svijesno mislimo da ne želimo nešto, upravo to ćemo stalno dobivati i nećemo se moći toga osloboditi jer EMOCIJA O TOJ STVARI je ona sila koja tu stvar (osobu, situaciju) upravo privlači zakonom privlačenja koji djeluje slijepo i mehanički, kao ogledalo. Tako dajemo značaj i sami držimo ono što ne želimo. Ono bi možda i samo otišlo od nas u stalnom procesu prirodne promjene, ali mi ga držimo emocionalnim nabojem o njemu - svejedno da li pozitivnim ili negativnim.

Takvo stvaranje ne odnosi se samo na predmet želje, nego i na onoga tko želi, čovek mora prvo sebe dovesti u poziciju da bude dostojan "moći" privlačenja - da ima čvrsto Ja i stalnu svijest o sebi - i samo tako može privući željeno.

To je i garancija Duhu koji sve omogućava da željeno neće biti štetno.

Inače bi svaka budaletina ostvarivala sve što zaželi i nastao bi kaos.

To je i poanta zakona privlačenja: da prvo sebe dovedemo u stanje da sebe mijenjamo i tako spoznamo sebe kao Tvorca. To je u skladu sa religijskim autoritetima koji kažu da smo na lik Tvorca stvoreni (i kao "sinovi Božiji") - onda imamo i njegovu moć stvaranja - ne apsolutnu, već u području svojih života.

To je dio rada na sebi.

Najbrže ćemo doći do onoga što privlačimo ako sebe dovedemo do toga, a ne da to privlačimo k sebi. Sadašnjost je akcija, pa je tako budućnost ili "budućnost" uvijek u magli. Na vama je puno toga kako će izgledati Novi svijet. Sve naše želje će se uistinu ispuniti onog trena kad postignemo nivo svijesti tako da nam njezino ostvarenje neće biti potrebno da biste bili sretni!!! Mi jednostavno moramo biti sretni... to je kljuć za ostvarenje želja ma kako one bile velike, pa čak i naizgled nedostižne!!!

Odatle svo nerazumjevanje ovog zakona i od strane onih koji ga kritiziraju i onih koji ga pokušavaju (neuspješno) primjeniti: preskače se onaj koji privlači, a on je ključna figura u tom procesu.

Ako je Zakon privlačenja tako jednostavan, zašto nema više ljudi koji su bogati ili zadovoljni sa stanjem u njihovim životima?

Većina ljudi ne preuzima odgovornost za stanje u kojemu se trenutno nalaze. Oni iskreno vjeruju da razlog za trenutno stanje u kojemu se nalaze leži izvan njih samih, da je to zbog uvjeta i okolnosti nad kojima oni nemaju nikakvu kontrolu.

Većina ljudi je neupućena u Zakon koji kaže da u svoj život privlačite ono što je u harmoničnoj vibraciji sa vama.

Ključ za svladavanje Zakona privlačnosti je u tome da shvatite da ste VI odgovorni za sve što vam se događa u životu. ZA SVE!!! U određenom trenutku – svjesno ili nesvjesno, VI ste u svoj život privukli svaku osobu, svaki posao, svaku ideju, svaku bolest, svaku radost i svaku, čak i najmanju, bol u vašem životu!

Zakon privlačnosti djeluje oduvijek, cijeloga života ste ga primjenjivali, ali nesvijesno. Zato ste i došli u sadašnju stuaciju. Ne počinje njegovo djelovanje tek sada kada ste čuli za njega i kada namjeravate nešto promijeniti.

Jednom kad shvatite da ste vi tvorac vaše stvarnosti, uvidjet ćete da imate moć mijenjati tu stvarnost u sve što poželite.

Prihvaćanje odgovornosti za dosadašnje nesvijesno privlačenje svega u svoj život, osnovni je uvjet za svijesnu primjenu zakona privlačnosti ubuduće.

Najvažnije je da ostanete u SADA. Jedino vrijeme u kojemu možete nešto kreirati je SADAŠNJOST. Ljudi prave grešku i kreiraju buduće događaje tako što se fokusiraju na budućnost. To samo gura cilj puno dalje. Znači prva stvar koju morate znati je da ste stalno fokusirani na SADA.

Morate stvoriti jasnu ideju o onome što želite postići. Prvo zamislite sliku onoga što želite i ne menjajte ju, neka tu sliku prati osećaj kao da je željeno već tu. Tako stvoren cilj će učiniti da se Univerzum pokrene.

Počnite sa nečim malim. Ako nikada niste imali 100.000 eura u rukama, nemojte odmah pokušavati da ih dobijete jer je otpor iz nesvjesnog prevelik. Ako niste bili u dobroj vezi 3 godine, nemojte odmah tražiti partnera iz snova. Pokušajte da ne prelazite u početku cifre iz vaše zone iskustva, tj. onoliko koliko obično najviše imate. Tek kada uspijete u tom prvom skromnom ostvarenju, povećajte svoj slijedeći cilj. Idite korak po korak do velikog cilja. U početku se puno lakše privlače stvari nego sam novac. Razlog je što novac nije krajnji cilj već samo sredstvo za ostvarenje krajnjeg cilja, pa se radije fokusirajte na krajnji cilj. Ono što je ovdje najvažnije je da u početku steknete osjećaj uspjeha! Kad ga jednom steknete makar i sa malim ostvarenjem, onda sve ide glatko. Zato počnite sa nečim što je samo malo veće nego ono što obično imate i neka to bude vaš prvi uspjeh. Kad se to dogodi onda proslavite.

Prestanite se fokusirati na "još se nije ostvarilo". Ovo ustvari treba staviti na prvo mjesto. Ako se ništa ne dogodi za tjedan - dva, ne smijete se razočarati. Privlačenje se već događa, ali ga vi gurate od sebe čekanjem da se ostvari! Što više očekujete da se želja ispuni to više ubjeđujete sebe da vi to nemate. Tako i dalje držite "ja to nemam" realnost. Ovo je tragična greška i ne dozvolite da vam ona pokvari sve. Samo dozvolite da se dogodi. Zaboravite na to KAKO i KADA će vam se ostvariti. Ostvarit će se onda kada mu to ZAISTA dozvolite.

Tek kad budete svjesni da vaš um nije svjestan sebe, nego ste Vi svjesni uma, proces oslobađanja će započeti nezaustavljivom brzinom.

Ako želite lijepu vezu, onda idite na ona mjesta gdje ima šanse da sretnete osobu kakvu želite i to će se dogoditi. Nemojte samo da sjediti u kući i čekati da vam zazvoni na vrata. Ako želite bolji posao, idite tamo gdje ga ima, povežite se sa ljudima koji ga rade. Napravite mali korak naprijed i gledajte kako vam se putevi otvaraju.

Svakodnevno se petnaestak minuta ujutro i uvečer osamite, sjednite, opustite se i meditirajte na gore opisan način, jasno formulirajte ono što želite kao zahtjev i naredbu da se to ostvari, i tu formulaciju ponavljajte glasno, ili u sebi, uživite se u željenu situaciju/realnost kao da je već tu. I tijekom dana, kad god možete.

Budi kao malo dijete!!! Jedna je od najvećih tajni. Sve najveće tajne odavno su otkrivene, ali samo rijetki su došli do njih, spoznali ih, utjelovili i počeli ih živjeti. Zašto je tome tako. Onaj tko je spreman on će vidjeti. Blaga su uvijek pred vama. Sigurno je svatko od vas već nekoliko puta u životu naletio na nekog učitelja koji vam je mogao pokazati put, pokazati vam vrata, ali vi niste bili spremni, niste ga uočili.

Da bismo imali moć djelovanja u sebi, moramo imati energije za to.

Samo onoliko koliko imamo energije, toliko su naše misli i namjere moćne i djelotvorne.

Ako se ništa ne ostvaruje što želimo i mislimo, to je samo zato što nemamo snage. Bez energije, naše misli su samo buka. Energija je ta koja djeluje, a misli su samo njeni usmjerivači. Onaj tko ima veliku energiju, može svojim mislima ostvarivati sve, čak i pokretati predmete.

Razmjevanje da smo 100% odgovorni za sve što postoji je ravno duhovnom buđenju ili prosvjetljenju.

Tada ćete razumjeti da ne trebate ništa privlačiti "zakonom privlačnosti". Samim svojim postojanjem vi ste već privukli sve što postoji oko vas. Vi ste svemirski šampion u privlačenju, gori ste i od crne rupe. Sve što trebate je da zamolite Boga za oproštaj za sve gluposti i štetu koju ste učinili kako bi vam ostalo samo ono što je dobro.

Usklađivanje svoje namjere sa Božanskom je naveće dobro koje možete učiniti!!!

Evo nas tu, nevjerojatno inteligentne vrste koja umije cijepati atome, letjeti na Mjesec, a s druge se strane međusobno razaramo, imamo srčane udare ili umiremo od gladi? Da se raspametiš, to sve nema smisla. Sve je to počelo prije nebrojeno mnogo godina s neistinitim proglasima onih žednih moći o tomu da su naši životi određeni okolnostima koje ne možemo kontrolirati i da su rezultat tih okolnosti, a one podrazumijevaju i potrebu da nama netko vlada. I pošto su u ove tvrdnje vjerovali drugi tisućama godina, i mi još uvijek vjerujemo u njih.

I tako smo se, poput naših roditelja prije nas i njihovih prije njih, sve do bog te pita koliko tisuća godina unazad, borili, batinali, iscrpljivali, brinuli i umirali preuranjeno, a sve zbog pretjeranih zahtjeva življenja. Vjerovali smo da nam je takva ljudska sudbina, sastavni dio nesretnih okolnosti koje smo prozvali riječju stvarnost.

Ali, ljudsko je stanje ili sudbina, samo mit. A mi taj mit nazivamo stvarnošću.

"Takav je život", kažete. "Moramo se pomiriti i s dobrim i sa zlim, s uspjesima i neuspjesima. Cijelo vrijeme moramo biti na oprezu, naporno raditi, pravilno obavljati sve što moramo, biti budni i nadati se nekom predahu. Da, život je baš takav."

Ne, ne i NE! To jednostavno nije ono što je stvarni život, pa je stoga krajnji čas da se suočimo s time kako u stvari stvaramo to što imamo u našem svijetu, naše prazne ili pune bankovne račune, naša sjajna ili dosadna zaposlenja, našu dobru ili lošu sreću i sve drugo u toj areni koju tako nonšalantno nazivamo stvarnošću.

A kako to činimo? Nemojte se smijati, sve to izvire iz toga...kako vibriramo!


Na primjer, kad smo dobro raspoloženi, ispunjeni radošću i zahvalnošću, naše emocije odašilju vibracije visoke frekvencije koje će nam magnetizirati i privući samo dobre stvari, drugim riječima, sve što je iste visoke vibracijske frekvencije koja pristaje onomu što odašiljemo. Slično privlači slično.

I obrnuto, kad doživljavamo nešto što nije radost, kao, na primjer strah, brigu, krivnju ili samo blagu zabrinutost, te nam emocije odašiljaju vibracije niske frekvencije. Pošto su i niske frekvencije jednako magnetične kao i visoke frekvencije, one će nam natrag privući samo kvrgave stvari, drugim riječima, bilo što što je iste niske frekvencije zbog čega ćemo se osjećati (i vibrirati) jednako jadno kao i ono što smo odaslali. Kvrgavo van, kvrgavo natrag - uvijek se radi o vibracijskom pripajanju.

Da bismo se vibracijski povezali s onim na što smo usredotočeni, potrebno je samo šesnaest sekundi. Upravo tako, samo šesnaest sekundi čiste, fokusirane misli, dobre ili loše, negativne ili pozitivne. U tom kratkom vremenu, počinjemo vibrirati na istoj frekvenciji koja ima ono o čemu emotivno razmišljamo, što znači da smo zreli da privučemo to o čemu nastavljamo razmišljati. Nije potrebno ni reći da svatko od nas ima ocean stvari koje po šesnaest sekundi prevrćemo i prevrćemo u mislima, sve one vibracije frustracije, napetosti i brige zbog bezbrojnih stvari koje nismo željeli, koje nam se nisu sviđale, s kojima se nismo mogli nositi, s kojima nismo znali što bismo učinili ili misli s kojima smo se morali pomiriti. A upravo je to ono zbog čega, najveći dio svog života, nastavljamo i dalje privlačiti više istoga. Očaravajuće!

Upamtite, ne govorim ovdje o povremenom izljevu dnevnog bijesa nego o postojanoj tihoj vatrici pod turom koja nam šapuće: "Moram to srediti, moram to bolje obaviti, moram to postići, moram otkriti kako." Tu tihu vatricu obično nazivamo tjeskobnom brigom ili teretom u grudima. A na drugoj strani te medalje je ono: "Moram se s tim pomiriti, moram s tim živjeti, ništa tu ne mogu učiniti, bilo mi drago ili ne." Ista stvar, ista vibracija.

I ta vas stvar nikako ne napušta. Ona je dio vas. Bez obzira koliko gunđali protiv nje i brinuli se, ona vas ne može napustiti! Ona je sad uključena u vašu svakodnevnu vibraciju. I što je više živite, što se više na nju usredotočujete, i nad njom visite, to se ta vibracija bolje uklapa u ostale vaše vibracije i zadržava uz vas upravo ono čega se tako žarko želite osloboditi. Oćajničke želje privlače očajna rješenja.

Dvije su stvari izvjesne: 1) Razmišljajte dovoljno dugo o nečemu što ne želite pa ćete si to privući ili će ono privući vas, i 2) Razmišljajte o nečemu što ne želite dovoljno emotivno pa ćete si automatski privući druge ušljive događaje slične frekvencije.

Jedan od najboljih načina da izvučete na vidjelo neke od dugo skrivenih želja je da se pretvarate. Upamtite, sve što se od vas traži je - bez obzira kakva želja bila - da je želite i osjećate i to bez objašnjenja, isprika, opravdavanja ili razloga. Usudite se željeti. Usudite se sanjati nove snove. Usudite se izvući stare snove iz ormara i skinuti s njih prašinu. Dajte si dozvolu da želite; u stvari, pretvorite se potpuno u želju.

Poanta je, dakle, u tomu da se nadiđe stigma koja okružuje željenje, a onda to činite. Usudite se željeti sve što god vas na tom bijelom svijetu privlači i u čemu ćete uživati jer željeti znači uzeti uzde u svoje ruke. Željenje je stvaranje. Željenje - i otjelovljenje tih želja u stvarnosti - dovoljno je ispunjavajući razlog postojanja. I upravo u tomu je pravo bogatstvo života.

Zbog odgoja koji smo primili i stavova koje smo naslijedili od bezbrojnih generacija prije nas, vjerujemo da ono što trenutno vidimo i što trenutno doživljavamo je ono s čim ćemo se uvijek suočavati, sve dok ne otkrijemo kako da to iskorijenimo ili prihvatimo.

Nije istina da ne možete privući sjajan posao samo zato što živite u "stvarnosti" tržišta visoke nezaposlenosti.

Nije istina da ne možete privući odgovarajućeg kupca samo zato što se kuće trenutno ne prodaju.

Nije istina da ne možete privući snagu kojom biste pobijedili u utrci na 400 metara, samo zato što vaše tijelo nije snažno poput drugih.

Nije istina da ne možete uspjeti na tom tržištu samo zato što na njemu niste ranije radili.

Nije istina da ne možete prestati pušiti samo zato što ne možete smoći volje da smjesta prestanete.

Nije istina da ćete doživjeti i treći bračni brodolom samo zato što ste se već dvaput rastajali.

Zbrka - ili sreća - u kojoj živimo ovog časa, bila ona individualna, obiteljska, nacionalna ili planetarna, isključivo je i izravno rezultat toga kako smo osjećali - i izlijevali svoju energiju - jučer, prekjučer i godinama prije toga. Zakon privlačivosti ne djeluje malo ovdje pa malo ondje. On jednostavno je: za vas, za mene, za svemir. Magnetski privlačimo ono kako vibriramo i mi smo sve stvorili, od razbijene vaze do globalnih ratova.

Stoga, od ovog časa pa nadalje, nikad, baš nikad više ne shvatite stvarnost kao nešto s čime se morate pomiriti. Preselite se mislima s onoga što vam je pred nosom, a nije vam drago, na ono što vam je drago. Ne učinite li tako, vaša se stvarnost nikada neće promijeniti. Naravno da je moguće da ste upravo suočeni s nečim doista gadnim ili prijetećim, s nekom beznadnom situacijom, ali znajte, te stvari nisu uklesane u kamen! Nikada ih ne smijete tolerirati protiv svoje volje.

Neugodna stvarnost nije ništa do li učinak čiji je uzrok negativni energetski tijek. Odaberite sami želite li se s njom pomiriti ili je zaobići i sjajno se zabavljati. Samo upamtite, želite li promijeniti nepoželjnu okolnost, najvažnije je jednostavno: ne mijenjati je nego samo o njoj prestati razmišljati! Ostavite "malu" stvar da ostane mala, ne davajte joj veću vrijednost nego što zaslužuje. Ostat će zauvjek "mala" stvar!

Kad bismo samo malo više bili svjesniji u kojem smo stanju u nekom trenutku dana, značajno bismo si pomogli u promjeni svoje vibracije na bolje.

Stanje žrtve:

To je ono kad si govorite "oh-Gospode opet mi to rade a ja sam potpuno nemoćna učiniti išta protiv toga". Tu se u umu neprestano vrtimo u negativnom krugu magnetizirajući si tako iste stare stvari, isto staro...

Ravnodušno stanje:

U tom stanju nismo ni gore ni dolje, samo se zalijećemo unaokolo uvijek u istoj umjerenoj brzini. Našu energiju ne upućujemo ni na što posebno pa stoga ništa posebno ni ne privlačimo. U ravnodušnom stanju ne samo da živimo rezultate vlastitog neurednog protoka energije nego i svih oko nas. (Slično privlači slično, sjećate se?) Vrlo neugodno! A većina nas to čini najveći dio vremena.

Potaknuto stanje:

Sada ste visoko! Zajašili ste vibraciju! Vaše visoke frekvencije više ne privlače negativne vibracije drugih ljudi. Goni vas čista pozitivna energija blagostanja jer vibrirate u skladu sa svojim proširenim ja, emitirajući pozitivnu energiju i privlačeći pozitivne događaje sve dok ste umotani u nenadmašnu sigurnost i bezbrižnost.

Uvijek ćemo se nalaziti u jednom od navedenih stanja: stanju žrtve, ravnodušnom stanju ili potaknutom stanju. Naš je cilj, naravno, da se dovedemo i održimo što duže i što češće tijekom dana upravo u potaknutom stanju i stoga nastojmo u sebi pronaći tu visoku, visoku energiju poštovanja.

Vibracija poštovanja je istinski važna frekvencija koju možemo održavati, jer je najbliže što postoji kozmičkoj ljubavi. Kad nešto poštujemo, u savršenom smo vibracijskom skladu s našom izvornom energijom, energijom Boga - zovite je kako god želite.

Možete je doseći u jednom skoku ili zagrabiti u uzvišeni osjećaj, sasvim je svejedno kako. Ono što je važno znati je da je minuta protoka te snažne energije poštovanja dovoljna da se prijeđe preko tisuća sati provedenih u stanju žrtve ili ravnodušnom stanju.

Ne možete samo odlučiti da ćete nešto cijeniti i da je to sve. Tu mora doći do značajne pojave emocije koja teče iz dubina vašeg bića kako biste u tomu uspjeli.

Novac! Novac! Novac!


kakve osjećaje izaziva u vama ta riječ - ili tema? Iskreno!

Svaka riječ koju izgovaramo nosi svoju vlastitu vibraciju ovisnu o onomu tko riječ izgovara. Ovisno o tomu kako smo odgajani i našem osobnom pogledu na život, riječima koje izgovaramo, dajemo svoj osobni naboj i posebnu vibraciju. Riječ "Bog", na primjer, može u nama izazvati bilo visoko pozitivne ili moćno negativne vibracijske reakcije, ovisno o tomu tko riječ izgovara - ili ju čuje - i o tome kakvo je njihovo porijeklo i koje asocijacije ta riječ u njima budi.

Ta je riječ "novac", najsnažnije nabijena riječ u svakom jeziku koji troši tu tvar. Kod većine nas, uvjerenja povezana s tom riječju, nevjerojatno su intenzivna, u času kad ju izgovaramo, mislimo ili ju čujemo, zasipamo sve oko sebe silno snažnim negativnim vibracijama. Naravno, rezultat takve akcije je to da stvara neprobojni zid oko nas koji nas garantirano čuva od "prodora" te najtraženije robe na svijetu u naš život. I samim izgovaranjem te neugledne grupice zvukova, odričemo se upravo one stvari koju najviše priželjkujemo.

Ali zašto je to tako? Nije li to, uostalom, prilično čista roba? Zlato, srebro, kovanice, novčanice, sav taj užitak?

Prije bi se govorilo "sva ta bijeda". Još od doba kad smo prohodali, barem većina nas, ne povezuje riječ novac s ničim drugim osim borbom, naporom, morati, trebati, nastojati, zaraditi...

Brzo naučimo kako o novcu osjećaju naši mama i tata, ujaci i tete, odrasli prijatelji obitelji. Brzo spoznamo tjeskobu kojom je riječ okružena, i muku.

Naučimo, barem većina, da je to alfa i omega naših života pa je stoga zaista bolje da ga imamo, ili drukčije... nije dobro. Budući da u životu nikad ne naučimo kako upravljati svojom energijom i izvući se iz negativnih vibracija, provedemo živote uz potpuno zatvorene ventile kad se radi o tom predmetu, vodeći bitku koju je nemoguće dobiti i tako sve dok se potpuno ne iscrpimo, obeshrabrimo, osjećamo pregaženo, da i naše tijelo konačno reagira na tu neprestanu negativnost i onda umiremo.

Ali dokle god vjerujete da tako svemir funkcionira tada sigurno mislite da je novac nešto materijalno i ograničeno i da s vama nema nikakve veze. Tada vjerujete da ga posjeduju drugi ljudi koji određuju koliko ćete ga dobiti i da li ćete ga uopće dobiti. Sigurno smatrate da ga prvo trebate zaraditi da biste ga dobili. A možda ste život pretvorili u čekaonicu, pa stalno nešto očekujete od drugih: nasljedstvo, dar, pomoć, milostinju… Ili možda očekujete jack-pot od same sudbine?

Ne brinite o količini novca, jer novac je božanska inteligencija koja točno zna mjeru vašeg doprinosa u zajedničkom stvaranju. Sve manje i više od toga, ionako nije novac, već mentalna slika (iluzija) novca, pa čak ako je i materijalizirate na vašem računu. Jer mjeri vam se mjerom kojom mjerite...

Ako vam je motiv zaraditi puno novca tada se upitajte; što će vam taj novac omogučiti u životu?

-Shvatit ćete da novcem uvijek želite ostvariti neku istinsku vrijednost; slobodu, samostalnost i da novac nije krajnji cilj, nego sredstvo pomoću kojeg ste mislili ostvariti ono što istinski želite, želja vam je pala na neplodno tlo (ego) jer ste od sredstva (novac) napravili cilj tako da energija ne može teći do krajnjeg cilja.

- Energija slobodno teče linijom najmanjeg otpora.

A ta stara uvjerenja kojih se držimo poput pijan plota i na koja reagiramo, samo su način na koji smo navikli vjerovati da život tako djeluje, kao na primjer da je život borba.

Uzmite novčanicu od tisuću kuna - ili najveću novčanicu koju imate (ne štedite!) - i stavite ju u novčanik. A onda otiđite u šoping. Tražite sve što biste voljeli kupiti za tisuću kuna. Može biti novi prsten, ili lijepe hlače, ili nogometna lopta, ili nova haljina, ili neka alatka, ili krevetski pokrivač; bilo što što biste htjeli imati.

I dalje imate tih 1000 kuna u lisnici pa si možete reći (pritom osjećajući užitak): "Super, mogu to kupiti za mojih 1000 kuna; bez problema!"

"Oooo, prekrasno, i to mogu kupiti!" "Čovječe, baš sam to oduvijek htjela imati, a imam novaca da to kupim!"

Ne smijete dodavati artikle do 1000 kuna; tražite artikle od kojih svaki stoji 1000 kuna, a vi biste ga mogli smjesta kupiti sa svojih 1000 kuna samo da to želite.

Kad se približite otprilike stotom artiklu, pogledajte što se dogodilo. Upravo ste emocionalno potrošili 100 000 kuna što će vam uveliko pomoći da se osjećate bogati premašivši time cijelo jato onih starih vibracijskih uzoraka razmišljanja o nestašici nečega.

"Namjeravam večeras kad idem na predstavu naći što bliži parking." "Namjeravam uživati u današnjem danu." "Namjeravam učiniti sve da bi današnji sastanak uz ručak bio na obostranu korist. I ugodan!" "Namjeravam što skorije razrješiti našu međusobnu netrpeljivost."

To je priprema ili popločavanje, odašiljanje vaših vibracijskih namjera pred sebe - uz osjećaj - kako biste sredili da vam dan i okolnosti budu onakvi kakve vi želite.NOVO DOBA - NOVA DIMENZIJA


mini naslov1Danas je opće poznato da je tjelesno zdravlje povezano s mentalnim zdravljem. Znaju to čak i liječnici!

Bolest u bilo kojem obliku nije drugo nego naša negativna energija koja toliko priječi protok našeg životnog tijeka - one više frekvencije koje su naše prirodno stanje - da dođe do staničnog oštećenja.

Na zdravlje utječe i ako se odbaci unutrašnja ogorčenost i ljutnja, koja ugrožava pozitivan stav. Medicinska ispitivanja su pokazala da stav ogorčenosti i ljutnje spriječava pravilno djelovanje imunog sustava. Čovjek nije samo fizičko biće, već podjednako i duhovno, i zato je potrebno um hraniti pozitivnim stvarima. Posebno ne treba padati u samosažaljenje, što također ugrožava pozitivan stav. Dr Lorin Dej kaže da ne postoje neizlječive bolesti, već samo neizlječivi ljudi.

Treba razumjeti da rješenje nije borba protiv bolesti, nego preuzimanje odgovornosti za iskustvo boli koje smo sami stvorili kako bismo se iscijelili i naučili određenu lekciju, nakon čega nam bol više ne treba. Bol je korisna i pokazuje nam da trenutno ne živimo u svojoj istini. I to je jedina njezina zadaća.

Zdravlje se postiže kad spoznamo da bolest i bol nisu isto, odnosno da bolest ne postoji. Bolest je u svojoj suštini duboko usađeni osjećaj tjeskobe i nevoljenosti, nastao zbog osjećaja odvojenosti, koji se na mentalnoj, emotivnoj i fizičkoj razini očituje kao funkcionalni poremećaj.

Svjesna sam da je ljudima teško povjerovati da su sami odabrali svoju bol kako bi prošli određena iskustva i naučili određene lekcije. Međutim to jest istina, i što je prije prepoznate i prihvatite, prije će vam zdravlje postati normalno stanje. U protivnom ćete i dalje trošiti milijarde na kupovanje lijekova, liječničkih tretmana, na alternativnu terapiju, zdravu hranu, čistu vodu i sve ostalo što mislite da će vam vratiti zdravlje koje nikada niste stvarno ni izgubili. Možda ćete na taj način privremeno i ozdraviti, ali se sigurno nećete iscijeliti.

Budistička filozofija kaže da morate izbjegavati sve što je štetno za vas ili druge, a morate biti oprezni i kada su u pitanju misli. Na taj način ćete izbjeći privlačenje bolesti u ovom životu, kao i u bilo kojoj budućoj inkarnaciji. Negativne misli, riječi i djela su poput otrovnih strelica koje su predodređene da se vrate pošiljatelju. Budisti vjeruju u zakon karme.

Tibetanski budisti smatraju da ozdravljenje nužno počinje u umu. Svaka osoba dobiva ono što i daje. Negativna karma manifestira se kao problem, bolest i patnja, dok se pozitivna karma očituje kao uspjeh, sreća i dobro zdravlje.

Ako želite postati i ostati zdravi, počnite zdravo misliti. Smijte se puno, jer smijanje dokazano ima zdravstvene koristi. Razveselite se životu, prirodi i svemu što možete vidjeti i osjetiti. Smanjite pesimizam, sumnje i negativne misli. Nemojte biti zarobljenici hirova, želja i zahtjeva drugih. Vodite brigu o svome tijelu, jer ste upravo vi njegov gospodar.

Pronađite načine da vježbate svoj um. Zdrav um je um koji se dalje razvija. Na primjer, um je stimuliran kada učite novi jezik, svirate glazbeni instrument, rješavate križaljke ili zagonetke. Zdrav duh usredotočen na pozitivne misli pomaže da i tijelo bude zdravo. Možda ste primijetili vezu između pozitivnih misli i osjećaja, negativnih razmišljanja i bolesti.

Određena duševna stanja mogu dovesti i do poremećaja tjelesnih funkcija, pa čak i do pravih organskih bolesti. Mnoge psihosomatske teorije polaze od pretpostavke da su emocije glavni krivac za nastanak bolesti jer su posrednik između psihe i tijela. Sve što osjećamo (radost, tugu, strah) manifestira se kroz rad srca, probavne organe, mišiće, kožu ili krv, remeteći prirodni tijek i funkciju. S druge strane se tvrdi da su emocije važne za izlječenje, čak i onih bolesti koje nisu psihosomatske.

Kratkotrajne emocionalne reakcije, rijetko dovode do psihosomatskih poremećaja, dok dugotrajne i neadekvatne emocionalne reakcije opterećuju i psihu i tijelo, čineći organizam manje otpornim. Često ne možemo izbjeći stresne situacije i prisiljeni smo suočiti se s njima i te ih pokušati prevladati. Po zdravlje je najgore izbjegavanje suočavanja, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utječe na razvoj bolesti.

Istraživanja su pokazala da izbor odgovarajućih strategija suočavanja sa stresom, znatno produžava život oboljelih od malignih bolesti i skraćuje period oporavka kod težih bolesti i povreda. U posljednje vrijeme postaju interesantna istraživanja na planu pozitivnog pogleda na mentalno zdravlje. Zaključci su da postojanje smisla života i osjećaja osobnog razvoja, imaju znatan utjecaj na tjelesno zdravlje.

Razgovaraj sa svojim tijelom. Kaži mu: "Volim te takvo kakvo jesi. Hvala ti što si sa mnom. Ako te zloupotrebim na bilo koji način, molim te oprosti mi." "Sada stani, a zatim tijekom dnevnih aktivnosti budi sa svojim tijelom. Neka to druženje bude puno ljubavi i zahvalnosti. "Hvala ti što me nosiš. Hvala ti za disanje, hvala ti za kucanje srca."

Gledaj na svoje tijelo kao na partnera, ne kao na slugu. Razgovaraj sa njim kao što bi razgovarao sa djetetom. Budi mu prijatelj. Ono zahtijeva mnogo i mnogo vode kako bi bolje funkcioniralo. Može ti se činiti da je u pitanju glad, ali možda ti govori da je u pitanju žeđ. Nabavi bocu sa plavim staklom. Napuni je sa vodom iz česme. Začepi je plutanim čepom. Stavi bocu na sunčevu svjetlost, najmanje jedan sat. Popij vodu.

NOVO DOBA - PSIHOENERGIJA


Kada je moja podsvijest u nultom stanju, ona je bezvremena, bezgranična, beskonačna, besmrtna. Kada upravljaju sjećanja, ona je zarobljena u vremenu, prostoru, problemima, neizvjesnosti, mišljenju, kopiranju, i manipuliranju.

Iz nultog stanja, Božanstvo moj podsvjesni i svjesni um obasipa inspiracijom, dozvoljavajući mojoj Duši da doživi ljude kao što ih Božanstvo doživljava.

Izmijenjen način života i razmišljanja, promovira pozitivne tjelesne odgovore, koji potiču daljnje pozitivno ponašanje. Negativna spirala je okrenuta redefiniranjem smisla života, što ima velike posljedice ne druge ljude, ali i na vlastito tjelesno stanje. Dovoljne su i male promjene. I zapamtite: "U zdravom tijelu, zdrav duh".

Da bi otkrili ovo carstvo novog psihičkog realiteta, potreban je istinski kritički i radikalan zaokret u pristupu i analizi ljudskog psihičkog procesa. On nipošto ne negira dostignuća suvremene psihologije, već ih nadopunjava spoznajama temeljenim na praktičnoj i drevnoj duhovnosti.

Ovaj korak mnogi neće željeti napraviti jer za sobom neminovno i nepovratno ostavljaju pozornicu ego drame i uzbuđenja na kojoj, doduše moraju neprekidno i nanovo dokazivati da su pravedni i ispravni, ali koliko god da naporna i mučna drama bila, za sve njene sudionike, ona nudi sigurnost prepoznatljivosti i izvjesnosti, dok se napuštanjem pozornice ego drame ulazi u potpuno novi, neizvjestan i nepoznati svijet, u kome ako nema ega, možda nema ni nas ????

Problem je zaista u tome, što nas zaista ni nema, ali nas nema u terminima ego domene, što ego izuzetno vješto skriva, jer se grčevito bori za svoje preživljavanje. Naime , ako pozornije promotrite, sve što je vezano za opstojnost naše osobnosti, a što se sastoji od naše osobne povijesti, iskustava, stavova, vrijednosnih sudova, predrasuda i mišljenja o svemu i svačemu, osobnih preferencija i sličnog psihičkog materijala koji čini "nas", smješteno je ili u prošlost ili u budućnost; dimenzije koje zapravo ne postoje. Kada na uobičajen način razmišljamo o sebi, uvijek razmišljamo u terminima onoga što smo bili, učinili ili ne učinili, doživjeli i sl., te u terminima onoga što još trebamo postići da bi se po mogućnosti ostvarili i zadobili sreću i sl. Dakle, ego nikad ne može ni postojati u jedinom istinskom realitetu, a taj je sadašnji trenutak koji je jedini istinski i stvaran.

Za neke će to biti dodatna motivacija da krenu u potragu za svojim istinskim sebstvom, dok će za druge ove riječi biti potpuno nerazumljive, što je znak da su odlučili još neko vrijeme igrati ego dramu na pozornici života, i to je u redu; oba puta su ispravna, možda je drugi put malo duži, bitno je samo da smo iskreni prema samima sebi u odluci, što zapravo želimo.

Svijest pojedinaca sve se više premješta na novu razinu, razinu svjesne uporabe životne energije s pozicije ljubavi i istinskog sebstva, te napušta razinu ega i njegovog neprekidnog straha koji uzrokuje brojne sukobe i drame da bi osigurao svoj opstanak. Činjenica je, da je ovo doba kada su podjele i razlike između jedne i druge razine svijesti sve izraženije i očitije. Svijet može krenuti u jednom ili u drugom smjeru, ali jedno je sigurno; životna energija je vječna i neuništiva, stoga razloga za strah nema.

Većina ljudi self-help literaturu i, općenito, rad na sebi, shvaća na način koji im više odmaže nego pomaže. Krenu od plemenite namjere da urone u sebe i otkriju što kod sebe mogu promijeniti, a završe u opsesivnom traženju "greške u sustavu", što im ruši samopouzdanje i produbljuje njihovo uvjerenje da s njima nešto nije u redu.

Nakon što se ispostavi da jedna formula ne funkcionira, tu je pregršt drugih koje su na raspolaganju. A iza svake formule stoji određena veličina – netko tko je doživio uspjeh i prodao svoju knjigu u milijunima primjeraka (Tajna) – što toj formuli, naravno, daje određenu težinu. Tako se čovjek koji "radi na sebi" nađe kako iskušava jednu, pa drugu, pa treću formulu, stalno iznova vjerujući da je to pravo rješenje. Zašto? Zato što je knjiga pisana kao da zaista nudi pravo rješenje. Autor ne potiče pronalaženje vlastitog rješenja, nego nudi jedno opće, koje vrijedi za sve.

Čovjek razmišlja na sljedeći način: ako formula funkcionira, a kod mene nema rezultata, mora da nešto krivo radim.

Što je tu zapravo krivo?


Krivo je stalno traženje greške u sebi. Analiziranje sebe kroz tuđu perspektivu (bio to self-help autor ili netko drugi) i detektiranje "pogrešaka" je naporan posao koji se na kraju ne može nazvati radom na sebi, nego radom protiv sebe. Osim toga, to je posao bez kraja. Uvijek se može otkriti neki novi "bug" u sustavu, nešto što može biti bolje. U cijelom tom procesu se propušta ono što je osnova za bilo kakav dobar osjećaj sebe i svog života, a to je: prihvaćanje sebe onakvih kakvi trenutno jesmo sa svim svojim "greškama". Za razliku od nadgledanja i korigiranja sebe, to je blagotvorno. To znači biti nježan, a ne strog prema sebi. To znači njegovati sebe i dopustiti si grešku jer je i život sam pun "grešaka". To je temelj kvalitetnog rada na sebi i preduvjet za bilo kakvu pozitivnu promjenu. Današnji suvremeni čovjek (homo tehnicus) uz svu modernu tehnologiju najmanje poznaje sebe.

Zato je suvremenom čovjeku zadovoljstvo i smisao dozvoljeno pronaći jedino u jeftinim tjelesnim užicima ili "zabavi" koju stvara onaj dio korporacija namijenjen čovjekovom zaglupljivanju, poput filmske, glazbene ili TV industrije. Istovremeno takve korporacije također zarađuju na čovjekovoj naivnosti jer mu prodaju zabavu koja će mu služiti samo kao blagi ventil za njegove duboke frustracije, no istinsko unutarnje ispunjenje, svijest o pravom smislu i svrsi postojanja i dalje će ga mimoići.

Tako društvo ne samo da ne nudi odgovore na najbitnija pitanja kao što su "tko sam", "odakle dolazim" ili "kuda idem", odnosno "što je svijet oko mene", nego je još k tome ova pitanja potpuno tabuiziralo. Gotovo da se i ne smije znati zašto smo uistinu ovdje i koji je smisao našeg postojanja, čovjek je sveden na ekonomsku mašinu koja većinu svoga vremena troši na rad za održavanje sustava u kojem živi. I još k tome mora vjerovati da je ovakvo ustrojstvo prirodno, normalno i nepromjenjivo.

Međutim, odgovori postoje. Do njih čak nije niti teško doći. Na sve ono što današnji čovjek doživljava kao "vječita neodgovorena pitanja" odavno je odgovoreno, premda ovi odgovori još nisu našli svoje mjesto unutar društvenih struktura. Pa iako su odgovori jednostavni, to ne znači da je lako primijeniti ih u praksi. Nije uopće lako - to zahtijeva potpunu posvetu življenju usklađenom s principima na kojima su utemeljeni.

Naime, temeljni pokazatelj čovjekove multidimenzionalnosti počiva na činjenici da čovjek nije samo fizičko biće, nego posjeduje i takozvano "psihoenergetsko tijelo", koje je i samo sastavljeno od najrazličitijih aspekata.

Čovjek je biće koje misli i osjeća, a ako odemo i korak dalje, tada možemo uočiti da njegove misli i emocije odražavaju nešto što možemo nazvati principom univerzalne ljubavi. I upravo je ta ljubav nova dimenzija našeg postojanja, ona je nova fizikalna sila koja je za čovjekovo postojanje i ostvarenost jednako bitna kao i vrijeme ili prostor.

I znanost, na žalost u rijetkim slučajevima, priznaje postojanje kozmičke ljubavi i još je naziva fizikalnom silom, dakle nečime što utječe i na ljudsko tijelo, odnosno zdravstveno stanje. Talijanska astrofizičarka Giuliana Conforto usuđuje se nazvati je ljubavlju, univerzalnom i bezuvjetnom, silom koja planete drži na svojim mjestima te ispunjava sav manifestirani i nemanifestirani svemir. Tako pojava koju duhovne škole zovu agape, bhakti ili arelena postaje konkretnom i praktičnom silom koju je nemoguće relativizirati - ona jednostavno jest pa nam jedino preostaje potruditi se otkriti što ona jest, poštovati je i svjesno uključiti u svakodnevni život.

Tako bi njen sljedeći aspekt bila kreativna sila koja se izravno manifestira kroz nešto što u novije vrijeme nazivamo intencijom. Stoga je i intencija fizikalna sila. Naime, pored skladnih odnosa utemeljenih na bezuvjetnoj ljubavi, sljedeća je čovjekova potreba kreativno se izraziti. Zato mogućnost zvana "intencija" odražava činjenicu da je čovjek svojevrstan poluproizvod stvoren da sam sebe doradi, odnosno kreativno ostvari. Intencija ili namjera predstavlja aktivnu silu kojom je, prema Castanedi, moguće pokretati sve postojeće i zamislive procese - pa čak i samoga Boga. Premda ovakva izjava može zvučati pomalo "heretično", činjenica je da i sam Bog želi i očekuje da ga čovjek pokreće.

Nije stoga jedini postojeći smjer kojim se energija u svemiru kreće "duhovno - materijalno" ili -Bog - čovjek"; smjer može biti i "čovjek - Bog", ako znamo kako to činiti. Čovjek, dakle, može pokretati Boga i ovo je u stvari jedna od najvećih tajni i tabua današnjice. I premda bi sada mnogi ljudi upitali kako to činiti, odgovor je jednostavan - molitvom, na primjer. Molitve su upravo to - naredbe Bogu, a ne moljakanje, čak i nama dobro poznate kršćanske. U molitvi "Oče naš" niti jednom se ne spominje riječ "molim" nego se Bogu izražavaju upute o onome što želimo da učini - "kruh naš svagdašnji daj nam danas, ne uvedi nas u napast, izbavi nas od zla, otpusti nam duge naše" i tako dalje. Tu su i poznate izreke "pomozi si pa će ti i Bog pomoći", "tko kuca otvorit će mu se", "traži i bit će ti dano" ili "mi jedan korak prema Bogu, on dva prema nama" - sve one govore o nužnosti postojanja naše osobne inicijative, odnosno namjere, čak i kad je riječ o duhovnom iskustvu ili djelovanju.

Za razliku od želje, namjera je aktivna sila koja se ponaša kao odapeta strijela - njome se pokreće energija koja je u stanju izazvati lavinu događaja koji vode izravno prema ostvarenju cilja. Namjera čak spaja želju i cilj pa je stoga izražavamo kao da je već ostvarena, a ne samo kao nešto što bi možda moglo biti realizirano u budućnosti.

Osoba koja nema ciljeve, ne zna što želi i ne radi na osobnom ostvarenju ne može se nazvati duševno zdravom osobom jer očito blokira protok kreativne energije. A kreativnost je, kao i bezuvjetna ljubav, također princip na kojem leži jedna od čovjekovih primarnih potreba. Zato će blokiranje kreativnog izraza kod određenog broja ljudi biti uzrokom njihovih zdravstvenih problema. Da, ne radite li ništa kreativno, razboljet ćete se. Ponavljam, nije problem u biokemiji tijela ili pretjeranom razvoju bakterija, a nije niti u "negativnim emocijama ili mislima", iako sve to odražava temeljni nesklad koji dolazi od blokiranog protoka kreativne energije. Kreativna ostvarenost stoga ne može imati alternativu i nije je moguće zaobići ili potisnuti jer čini samu suštinu svemira koji nas okružuje i pored manifestacije univerzalne ljubavi daje drugi temeljni smisao našem postojanju.

Iako Kreacija ima strukturu, činjenica je da takva struktura postoji primarno u oku promatrača i odražava njegove osobne potrebe. Naime, prema suvremenoj fizici materijalni svijet nije čvrste forme, nego je nalik hologramu - izvorna struktura svijeta nimalo ne liči na ono što vidimo očima, ali se uobliči u "realnost" u trenutku kad bude obasjana elektromagnetskim valovima i dekodirana ljudskim mozgom. Kad je riječ o izvornoj, nemanifestiranoj spiritualnoj realnosti tada je manifestirani svijet svakako iluzoran, ali kad ga promatramo u kontekstu njegove funkcije, tada je itekako smislen. Kreacija je kulisa, pozornica za životnu predstavu koja ima za cilj naučiti nas određene lekcije. Izvan ovakve funkcije Kreacija uistinu nema nikakav smisao i u pravu su oni koji je smatraju iluzornom.

Mnogi imaju duboko ukorijenjenu predodžbu o tome da je potraga za Bogom proces koji se događa "negdje vani", dok je zapravo stvar da se on može dogoditi jedino "ovdje unutra". Mnogi smatraju da je smisao života u činjenju, u kretanju, u akciji! To je zapravo najveći privid i temeljna iluzija koja nas drži u stanju dubokog nezadovoljstva i osjećaju kroničnog neispunjenja. Glavna varka je uvjerenje da nešto moramo učiniti da bismo bili. To ne znači ni u kojem slučaju da su kretanje ili djelovanje besmisleni ili nevažni. Ili da bismo se svi odjednom trebali prestati kretati i raditi bilo što i sjesti u položaj lotosa i meditirati dan i noć ili forsirati svetačko držanje. Uopće ne. To samo znači da ste shvatili da je činjenje sredstvo, a ne svrha.

U osnovi, možemo hodati, trčati, ležati, sjediti, govoriti, obavljati osnovne tjelesne funkcije i eksperimentirati sa varijacijama na tu temu. I sad, zamislite, unutar tih par osnovnih radnji je smješten spektar svih mogućih ljudskih iskustava i aktivnosti od početka povijesti. Što nam to govori? Govori nam upravo to da fizičko "činjenje" nije samo po sebi svrha niti smisao našeg postojanja u ovom svijetu. To nije ono što je nama "doista" važno. Ono što je nama važno su iskustva koja doživljavamo preko toga što radimo. Važno nam je kako se osjećamo dok nešto radimo. Tko mi jesmo dok to radimo. Kako se odnosimo prema drugim ljudima, kakva je ta razmjena energija, ta dinamika, taj odnos s drugim živim bićima. Važan je naš subjektivni doživljaj života.

Dakle, iz ovog uvida proizlazi temeljna spoznaja da kvalitetu našeg iskustva određuje naše promatranje i doživljavanje, odnosno, način na koji interpretiramo okolnosti. Jer, kad bi fizički modaliteti određivali kvalitetu nečijeg iskustva, onda bi svaka osoba u podjednakim okolnostima imala isti doživljaj i isto iskustvo, što, kao što vam je poznato, nije slučaj.

Sve aktivnosti i "događanja" u koja bježimo su uzaludni pokušaji našeg uma s kojim smo se duboko poistovjetili, da kroz činjenje i kretanje, kroz ostvarivanje ciljeva dosegne taj izvorni osjećaj potpunosti i jednote za koji vjeruje da se nalazi izvan njega.

Glavni trik je u tome da jedino kad utišamo aktivnost uma (dovedemo mozak u alfa stanje) možemo doprijeti do tog mjesta na kojemu prepoznajemo da je ta punina, ta iskra vječne i bezuvjetne ljubavi naše prirodno stanje. Tu shvaćamo da mi jesmo ljubav i da kao takvi ne moramo ništa činiti da bismo ju dosegnuli, ne moramo ništa postići. Upravo je zato, živjeti potpuno u sadašnjem trenutku, u stanju potpune odgovornosti, točka savršene ravnoteže koja u našem iskustvu pomiruje dvije naizgled oprečne krajnosti – onu aspsolutnu, neopipljivu, duhovnu razinu sa ovom relativnom, opipljivom i pojavnom i ujedinjuje ih u spoznaji da je ova pojavna i materijalna razina samo manifestacija one prve, apsolutne.

U stanju preuzete sveobuhvatne odgovornosti, međutim, shvaćamo da oslobođenje nije pitanje fizičkog odredišta na koje trebamo stići, da to nije pitanje nekakve nedefinirane budućnosti ili nekih posebnih okolnosti kada će se sve nekim čudom samo od sebe riješiti i mi ćemo osjetiti blaženstvo. Ne, tu nam postaje savršeno jasno da se pravo "oslobođenje" događa u svakom trenutku u kojem si dopustimo slobodu da jednostavno budemo LJUBAV! To je trenutak OSLOBOĐENJA OD UMA, OD STRAHA I TJESKOBE koji proizlaze iz duboke identifikacije, odnosno poistovjećivanja sa našim egom koji vjeruje da je odvojen od cjeline i ukupnosti života. To je sloboda od naših uloga s kojima smo se saživjeli, sloboda od mentaliteta ja i oni, straha da nas nešto može povrijediti.

U prisutnosti ljubavi nema nikakvog straha, samo čista, neobuzdana i nesputana radost ovdje i sada koja izvire iz samog središta vašeg bića jer ste prepoznali da vi jednostavno JESTE, da ste bili i da ćete uvijek biti potpuni, cjeloviti i vječni.

Najbliže što može opisati i dočarati to stanje u okvirima našeg zemaljskog iskustva je stanje zaljubljenosti. Prisjetite se vremena kad ste se prvi puta iskreno i duboko zaljubili u nekoga. Vaš cijeli svijet je bio predivan, stalno ste bili nasmijani, razdragani, ispunjavao vas je osjećaj bezvremenosti, onaj osjećaj opijenosti i trajnog uzbuđenja, iščekivanja da se dogodi taj susret s vašom dragom ili vašim dragim. A onda, u trenutku susreta, bam – eksplozija čiste i neobuzdane radosti i ispunjenja koje traje i raste. Vi u tom trenutku ne razmišljate – VI JESTE, važan vam je samo taj osjećaj ljubavi koji vas opija, hrani i prožima, sve ostalo je sekundarno.

A jedina razlika između zemaljske i božanske zaljubljenosti je u tome što ste, u stanju božanske zaljubljenosti vi zapravo zaljubljeni u sam ŽIVOT, i ne stvarate razliku, ne prosuđujete. Vi samo prihvaćate sve u svoj široki zagrljaj suosjećanja i razumijevanja. U tom stanju, vaša ljubav obuhvaća sve ljude, mjesta, okolnosti, događaje. Shvaćate da je to sve podjednako sveto i veličanstveno, podjednako vrijedno i lijepo.

To je trenutak spoznaje sličan onome u kojem dijete za vrijeme maskenbala shvaća da se pod svim tim različitim maskama na kraju ipak kriju samo ljudi. Iako se na površini maska vještice ili vukodlaka čini zastrašujućom, vas one ne mogu zavarati, jer znate pravu istinu. To što drugi doista misle da su vještice ili vukodlaci ne mijenja vašu predodžbu o njima jer znate da su oni samo zaboravili tko su. Toliko su vremena proveli pod maskama da su povjerovali da su oni maske. Tu vas pogađa onaj dubok i iskren osjećaj da su svi ljudi vaša braća i sestre i u svakome možete vidjeti tu istu suštinu koja nas sve povezuje, koja omogućuje dvoma potpunim strancima sa sasvim različitih krajeva svijeta da postanu najbolji prijatelji.

ENERGETSKI VAMPIRI


"Vampir je čovjek koji održava nivo energije svog biopolja na račun drugih ljudi. Prirodni načini za očuvanje životne energije su redovno unošenje hrane i stalni kontakt sa energoinformacionim poljem svemira. Ukoliko se taj lanac iz bilo kojih razloga prekine čovjek se može razboljeti... Na taj način on čak i nesvjesno može ovaj nedostatak kompenzirati uzimanjem energije drugih ljudi. Ova vrsta društvenog vampirizma je vrlo rasprostranjena i obično je bezopasna.

Vampirizam - to je energetska pljačka. Tada se vampir osjeća lakše i bolje, a donator ili žrtva ostaje nemoćan i bolestan.

Lutajući između suprotnosti svjetla i tame, toplog i hladnog, čovjek provodi čitav svoj život. Energija Solarnih ljudi - vampira je vrela i suha. To su žestoki i agresivni ljudi, mi kažemo: krvopije i sadisti.

Energija Lunarnih ljudi - vampira suprostavljena je Solarnoj. Hladna je i vlažna. Lunarna energija ima jaka magnetna svojstva. To su ljudi koji neprimjetno, blago i mirno izvlače iz nas energiju i dušu.

Ako je Solarni vampir energetski bandit, onda je lunarni energetski lopov, tih i skriven.

To je jedna vrlo zanimljiva teorija, no... jeli ona ima znanstveno uporište?

Proučavajući ljudsko ponašanje i njegove anomalije u ponašanju, možemo reči da bi prvo čovjeka trebalo postaviti na takozvane "tvorničke postavke" da bi mogli sa sigurnošću definirati što je kod nas izvorno a što inplicirano kroz razvoj i okolnosti.

Što točno izaziva opisanu pojavu, nije u potpunosti medicinski objašnjivo. Isto tako nekim studijama je otkriveno da se u mozgu muškaraca "hormon sreće" brže luči nego u mozgu žena. Moguće je da se žene sporije prilagođavaju depresivnim situacijama negoli muškarci, što na neki način razjašnjava zašto se kod muškaraca u manjem broju javljaju slučajevi depresivnih poremećaja

Hormoni nam snaže samopouzdanje ili nas čine lijepima i seksipilnima. Ali, mogu biti i prava noćna mora – slabe nam libido, remete san, debljaju nas, ospu prištićima... Teoriju o takozvanim "vampirima koji kradu našu energiju" možemo prihvatiti samo kao vizualizirajuću terminologiju za ljude koji su nasrtljivci ili plačljivci, koji nam stvore neugodnu situaciju ili od nas traže da podijelimo njihove jade. No nipošto ne prihvaćam doslovno.

Naime ljudi koji su nasrtljivi imaju problem ili anomaliju. Njihov mozak proizvodi svoju vlastitu drogu, oni svojim ponašanjem izazovu hormone koji tada reagiraju tako da proizvedu endorfin ili serotonin.

Ovaj hormon zaslužan je za činjenicu da toliko uživate u seksu. Endorfini su vrsta enzima, prirodna droga koju naše tijelo izlučuje u situacijama koje su jako bolne, stresne ili ugodne, a životna misija im je da povećaju izdržljivost i doprinesu osjećaju zadovoljstva. Endorfine proizvodi naš živčani sustav, i to prema potrebi, a najveća količina izlučuje se upravo tijekom seksa, tjelovježbe, slušanja glazbe te jedenja čokolade i čilija. Njegov učinak često se uspoređuje s učinkom opijata na organizam, kao što su morfij, kokain i opijum. Endorfini pridonose osjećaju euforije zbog čega se na njih lako ''navući'', kao i na sve aktivnosti koje pripomažu njegovom povećanom izlučivanju. Da, na doslovno sve aktivnosti pri kojima se izlučuje.

Serotonin, popularnog naziva "hormon sreće" , utječe na naše raspoloženje, pospješuje osjećaj zadovoljstva, stvara polet i energiju čini nas sretnijima. Ako, pak, nemamo dovoljno serotonina u mozgu, brzo postajemo depresivni, bezvoljni i nezadovoljni

Ovaj prirodni stimulans nije potrebno nabavljati ilegalno jer se u organizam unosi jednostavno - hranom. Da biste se bolje osjećali, potrebno je, prema preporukama stručnjaka, jesti jela bogata aminokiselinom triptofan, iz koje serotonin inače nastaje. Takva hrana je, primjerice, pureće, tučje, pileće i pačje meso, te mliječni proizvodi - sir, jogurt, mlijeko i mliječni namazi. - Razina "hormona sreće" može se povećati i konzumiranjem ugljikohidrata (čokolada, žitarice, kruh, tjestenina, luk, kokice, med, voće, krumpir, grah i riža...), ali u tom slučaju popratni osjećaj ugode kratkog je trajanja. Najbolji primjer je čokolada - samo pločica toga slatkiša dovoljna je da nam vrati energiju, ali samo trenutačno.

Ponekad vam dođe da se iz čistog mira smijete, pa da se rasplačete ili pak urlate od bijesa... To je utjecaj hormona, a oni djeluju na puno više osim našeg raspoloženja. Hormoni su nešto poput kemijskih glansika u vašem tijelu. Oni putuju kroz vaš krvotok do tkiva i organa, djeluju polako kroz određeni vremenski period i uzrokuju mnoge tjelesne procese.

Pa kad se osječate da ste "iscjeđeni" nakon susreta sa nastrljivcima, to onda možete zahvaliti samo svojim hormonima, ali i tome da vi također morate preuzeti odgovornost za takvo vaše stanje jer ste dopustili da vas iznervira provokacija takozvanog "vampira".

Svojevremeno sam i ja također imala susjedu koja mi je neprestlno dolazila sa svojim jadikovkama. Ja sam ju uvijek strpljivo odslušala, to se ponavljalo mjesecima. Jednog dana sam ja bila u nekoj "depri" i nazvala susjedu da se malo izjadam, međutim ona se brzo isprićala da joj se žuri i da nema vremena jer joj je nešto iskrsnulo. HM... ja nju slušam sustavno mjesecima, a kad meni treba samo jednom, ona nema vremena! E vidite, kad je ona sljedeći put došla meni se jadati, ja sam ju lijepo dočekala sa punom zdjelom prljavih krumpira i zamolila ju da mi ih oguli jer se ja moram našminkati za posao. Kad je vidjela prljave krumpire, odmah se počela ispričavati da se i ona jako žuri a da mi se samo došla ispričati za onaj dan. Pokušala je još nekoliko puta dolaziti sa jadikovkama, ali.. ja sam ju uvijek dočekala sa nekom novom zamkom dok na kraju nije odustala. Ono što je u ovoj priči "važno" je da sam se ja osjećala izdano, pa sam bila ljuta na nju, a u stavari ljutila sam se na samu sebe jer sam se ja sama dovela u situaciju da očkujem "fit back". U ljubavi, prijateljstvu i tim raznim vezama, mi očekujemo reciprocitet "kolko ja tebi - toliko ti meni" ali... ti odnosi ne trpe takve uvjete. I kad ih spoznamo, onda nam se ne može dogoditi da nas "energetski vampiri" iscjede.

Da naše raspoloženje, koncentracija i motivacijska stanja uvelike ovise o razini serotonina, potvrđuje i činjenica da poremećaj metabolizma, odnosno smanjen učinak serotonina, utječe na pojavu kliničkih stanja kao što su depresija i shizofrenija.

Istraživači sa sveučilišta Haifa u Izraelu ustanovili su da povećanje nivoa oksitocina potiče zluradost i ljubomoru u natjecateljskoj atmosferi. Osobe s višom razinom oksitocina češće izražavaju ove neugodne osjećaje kad bi njihov protivnik bio bolji ili lošiji od njih. Postoje i drugi pozitivni efekti oksitocina poput velikodušnosti. Istraživanje Sveučilišta u Zurichu te tri američka istraživanja pokazala su da su ljudi s višom razinom ovog hormona čak 80 posto velikodušniji kad trebaju dijeliti novac s drugima, nego oni koji su primili placebo.

Adrenalin je zaslužan za karakterističan "fright-fight-flight" učinak nakon pretrpljenog emocionalnog stresa. On priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti.

Naime, pod utjecajem adrenalina dolazi do stimulacije svih adrenergičkih receptora što uzrokuje pozitivno inotropni učinak na srce, pojačava se brzina rada srca, pojačava kontraktilnost srca, krvni tlak, protok krvi u bubrezima. U isto vrijeme smanjuje se cirkulacija krvi u probavnim organima, a povećava se cirkulacija u skeletalnim mišićima i srcu. Bronhije se šire i ubrzava se frekvencija disanja što povećava koncentraciju kisika u krvi. Osim toga, iz jetre se oslobađa povećana količina glukoze koja postaje dostupna za pretvaranje u energiju u mišićima. Sve su to prirodni učinci koji osposobljavaju jedinku za blisku borbu ili bijeg od opasnosti.

Ovaj mehanizam razvijen je tijekom evolucije kako bi se jedinka sačuvala od opasnosti.

Oživotvorenje te spoznaje našeg istinskog sebstva kao čiste ljubavi koja je manifestirana u ovom fizičkom obliku je smisao i svrha ovog našeg životnog iskustva, ove igre, ovog fizičkog holograma.

Međusobno prepoznavanje pojedinih naizgled odvojenih i različitih dijelova kao dijela tog SVEOBUHVATNOG, SVEPROŽIMAJUĆEG I VJEČNOG JEDNOG i izražavanje poštovanja i ljubavi prema svakom živom biću, prema svakom obliku života – TO JE TO!

mini naslov1
VOLJENI MOJI! Od srca Nam želim da stignemo na Cilj - Slavu vlastitog Života! Da uspijemo ispraviti - odbaciti sve što nas veže za smrt... i prigrlimo Život... Da se vratimo Doma u Rodni Dom - Kraljevstvo Ljubavi. Koje je prisutno ovdje i sada !

Zahvaljujem Svima Koji su imali vremena i strpljenja pročitati ova moja razmišljanja.


VOLI VAS EKY!!!


Puno sreće i ljubavi svima - kraj


 • EKY NASLOVNICA

  Copyright 2011. Designed by www.koval.hr, coded by www.koval.hr

  Privacy Policy | Terms of Use | XHTML | CSS
 • Na vrh • Urednik: Eky Blog


   Voljeni moji uživajte u proricanju sudbine prema horoskopu


   CURRENT MOON

   Image and video hosting by TinyPic
   "Na svijetu postoje dvije vrste ljudi, oni kojima se ja sviđam i oni koji nemaju ukusa".

  Izvorna mudrost   "Sam je onaj koji misli

   da ne zaslužuje biti voljen!"

   "Biti SAM je IZBOR....

   SAMOĆA je stanje":)))))


   " Gdje siješ ljubav,

   izraste veselje."

   - William Shakespeare

   engleski pisac


   "JEDINA RAZLIKA

   IZMEĐU INATA

   I DOŽIVOTNE STRASTI

   JE TO ŠTO INAT TRAJE

   MALO DUŽE".

   - Oscar Wilde


   "Mudar čovjek s

   podjednakom mirnoćom

   prima pohvale i

   podnosi uvrede."

   -Autor meni nepoznat.


   "Nikada se ne hrvajte

   sa svinjom, jer ćete

   oboje završiti prljavi,

   ali svinja će

   u tome uživati."

   -Autor meni nepoznat.


   "Pesimist vidi teškoću

   u svakoj prilici.

   Optimist vidi priliku

   u svakoj poteškoći."

   Sir Winston Churchill


   "Ja se ne slažem niti s

   jednom riječi koju si

   izgovorio, ali ću do

   smrti braniti tvoje pravo

   da ih izgovoriš."

   Autor: -Voltaire


   "Kad se jedna vrata sreće

   zatvore, druga se otvore,

   no često tako dugo zurimo

   u zatvorena vrata,

   da ne primjetimo ona,

   koja su se nam otvorila."

   -Autor meni nepoznat.


   "Vrijeme je skupocjeno.

   Ne čekaj na prikladnije

   vrijeme, jer nisi siguran da

   ćeš ga ponovo imati."

   -Autor meni nepoznat.


   "Uspjeh je stanje uma.

   Ako želite uspjeti,

   sami sebe počnite

   smatrati uspješnim."

   Autor: -meni nepoznat.


   "Biti pametan znači

   razlikovati istine

   koje treba reći od

   onih koje treba prešutjeti."

   Autor: -meni nepoznat.


   "Ako nešto ne možeš

   jednostavno objasniti,

   ne možeš to ni

   jednostavno koristiti.“

   Autor: -meni nepoznat.


   "Jednostavnost,

   između ostalog znači

   – biti sretan s onim

   što imamo."

   Autor: -meni nepoznat.


   "Ako se previše držiš

   nečega što smatraš

   istinom, kada sama istina

   dođe na tvoja vrata, nećeš

   joj ih znati otvoriti”.

   Autor: -meni nepoznat.


   "Kad bi neki ljudi skočili

   sa visine svoga ega

   na nivo svoje inteligencije.

   Poginuli bi!!!"

   Autor: -meni nepoznat.


   "U svijetu uglavnom

   caruje zlo,

   a glavnu riječ

   ima glupost."

   Autor: -Bernard Shaw


   "Razuman čovjek

   prilagođava se svijetu,

   nerazuman čovjek

   uporno pokušava da

   svijet prilagodi sebi

   i tako cjelokupan

   progres ovisi od

   nerazumnog čovjeka."

   Autor: -Bertolt Brecht


   "Svijet počiva na

   četiri oslonca:

   na učenju mudrog,

   na pravičnosti velikog,

   na molitvama neporočnoga

   i na vrlini hrabroga."

   Autor: -Friedrich von Schiller


   "Kažu da je put do pakla

   popločan dobrim

   namjerama.

   A čime je popločan

   put do raja?"

   Odsustvom svake namjere

   izgrađivanja tuđeg puta."

   Autor: -meni nepoznat.   BY EKY
   Pogledaj u nebo i pjevaj
   jer sunce i za tebe
   besplatno sja


   Puno ljubavi svima

 • Na vrh