LEGENDA O ČAJU

ČAJ

KOVAL

Prema legendi, kineski car Šenong iz 2400. g. pr. Krista sjedio je u prirodi i pio vruću vodu, kad su mu s obližnjeg drveta čajevca doletjeli neki listovi i pali ravno u posudu s vodom. Opazivši da je voda promijenila boju, car je otpio gutljaj i iznenađeno zaključio da je voda poprimila i ugodan okus. Nakon što je popio još malo "vode s lišćem", osjetio se odmornije i svježije. Bilo je to rođenje čaja kao ukusnog napitka koji vraća snagu i posjeduje ljekovita svojstva. Četiri vrste čaja dobivena od čajevca su crni, zeleni, bijeli i ulong. Kinezi, konkretno stanovnici provincije Junan, smatraju čajevac svojom biljkom te sebi pripisuju izum čajnog napitka, odnosno otkriće da je vruća voda s lišćem čaja dobra za piće. Smatra se da je snižena stopa različitih oblika raka posljedica antioksidativnog učinka flavonoida, koji sprječavaju razmnožavanje tumorskih stanica i potiču njihovo odumiranje. Primjerice, pušači koji piju četiri ili više šalica beskofeinskog zelenog čaja imaju 31 posto manju štetu od oksidacije DNK bijelih krvnih zrnaca od onih koji ne piju zeleni čaj. Oksidativna šteta na DNK smatra se suodgovornom za razvoj različitih oblika raka. Čaj se pokazao korisnim i za poboljšanje djelovanja inzulina, hormona koji pomaže metabolizam šećera. Nekoliko sastojaka čaja pojačava djelovanje inzulina tako što pomaže tjelesnim stanicama da prepoznaju i koriste inzulin. Jedan oblik šećerne bolesti uzrokovan je nesposobnošću stanica da prepoznaju i reagiraju na inzulin, čime taj hormon čak i u normalnim količinama postaje neaktivan i stoga beskoristan.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

MAĆUHICA: VIOLA TRICOLOR

#1

Maćuhica- (viola tricolor). pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti, smiruje kašalj, pospješuje iskašljavanje te pomaže kod prehlade, gripe, upale grla i grlobolje, te bronhitisa i astme, jača srce te mu pospješuje bolji rad, čisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi, a postoje tvrdnje da smanjuje previsok krvni tlak., smiruje bolove i grčeve želuca, poboljšava rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod upale bubrega, upale mokraćnog mjehura i vodene bolesti, pomaže kod reume, artritisa i gihta, pospješuje zacjeljivanje rana, pospješuje znojenje kod povećane tjelesne temperature, te pomaže kod gotovo svih oštećenja i bolesti kože..... … Nastavi dalje... »

MAJČINA DUŠICA: THYMUS SERPYLLUM L.

#2

Majčina dušica - lat.thymus serpyllum l. Timijan - lat. Thyus vulgaris Porodica: lamiaceae (labiatae) - usnače Farmakopejski naziv: serpylli herba - sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka. Koristi se kod bolesti mjehura i bubrega. Naročito se koristi kod katara dišnih putova. Protiv kašlja i dezinficira, te se koristi kod izrade vodice za usta i zubnih pasta... … Nastavi dalje... »

MAK DIVLJI: PAPAVER RHOEAS L.

#2

Druga imena: crveni mak, crvena bulka, mak turčinak. Porijeklom je iz bugarske i turske, mak turčinak srodnik je orijentalne vrste maka. U Egipatskim grobnicama nađen je cvijet maka. Za smirivanje kašlja, pomažu kod prehlade i upale grla, krajnika, pluća, kroničnog bronhitisa i astme. Krunićni listići cvijeta poboljšavaju probavu, smiruju grčeve i bolove u želucu te zajedno sa sjemenkama pomažu kod depresije i nesanice.... … Nastavi dalje... »

MASLAČAK: TARAXACUM OFFICINALE G.H. WEBER EXWIGGERS

#2

Maslačak- (taraxacum officinale g.h. Weber ex wiggers) Ako se uzme u obzir samo poboljšanje u cjelokupnoj izmjeni tvari, kao i visoko djelovanje na čišćenje krvi, tada se mogu utvrditi još mnogi oblici liječenja, kao kod gihta, reumatizma, skrofuloze, kožnih ekcema, lišaja, oteklina, čireva, krvnih bolesti, debljine, staračkih pojava, pomanjkanja apetita, lijenosti crijeva, kod smetnji u radu jetre i žuči, kao i kod pojave vode u prsima i trbuhu..… Nastavi dalje... »

MATIČNJAK: MELISSA OFFICINALIS L.

#2

Matičnjak- (melissa officinalis l.)Matičnjak se preporuča kod histerije, hipohondrije, menstruacionih smetnji, grčeva, naročito ako se pojavljuju s menstruacijom, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih teškoća, te povraćanja na nervnoj podlozi, kod određenih oblika astme, kroničnog bronhalnog katara, kod svih depresivnih stanja i onih pojava čiji su uzroci nervna slabost ili premorenost. Matičnjak je cijenjeno sredstvo u liječenju migrene, zubobolje, glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica... … Nastavi dalje... »

MEDVJEĐI LUK: ALLIUM URSINUM

#2

Medvjeđi luk (allium ursinum) smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni tlak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.. … Nastavi dalje... »

METVICA: MENTHA

#2

Metvica- (mentha) Metvica je rod cvjetnica sa oko 30 raznih vrsta iz obitelji lamiaceae. Porodica: usnjače (labiatae). Narodna imena: menta, zlatna metvica, vrtna metvica, nana, crna metvica. Rasprostranjena je u Australiji, Americi, Europi i Aziji. Također postoji i nekoliko hibridnih vrsta. Metvica aromatična biljka, koja raste do visine 10 - 120 cm. Vanjska primjena (mazanjem na kožu i inhalacijama) odobrena je u sljedećim bolestima: migrena, reumatske tegobe, pruritus (svrbež) kože, alergijske upale kože. … Nastavi dalje... »

MUŠMULA: MESPILUS GERMANICA

#2

Mušmula- Lat: mespilus germanica l. Potiče na rad žlijezde slinovnice i želučane žlijezde i djelotvorna je u liječenju tih poremećaja, pogotovo u ljudi starije dobi i kod proljeva. Pripravci od ploda i lista zaustavljaju krvarenja, potiv krvarenja zubnog mesa, za otklanjanje osjećaja gađenja i povraćanja, a žene su plodove mušmule uzimale da bi regulirale menstrualne cikluse. … Nastavi dalje... »

BEDRENIKA : PIMPINELLA SAXIFRAGA

#2

Trajna zemljasta biljka visine do 30cm, s odebljalim vretenastim korijenom. Stabljika puna i okrugla. Nasuprotni perasti listovi sa 3-5 lista, najčešće prizemni, dok ih na stabljici gotovo nema. Ružičasto bijeli ili žuti cvjetovi tvore cvijetni štitac. antiseptik, antireumatik, antiinflamatorik, antispazmodik, antioksidant, antitusik, antiasmatik, antiemetik, detoksikant, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emenagog, holagog, karminativ, laksativ, sedativ, sekretolik, stomahik … Nastavi dalje... »

LAZARKINJA : Asperula odorata

#2

Lazarkinja se ne nalazi na popisu ljekovitog bilja koje je u službenoj upotrebi, a ipak joj se pripisuju takve ljekovitosti da se već dugo ubraja među obljubljene ljekovite biljke u pučkoj medicini. Kumarin, koji je sadržan u biljci, bistri mokraću i vrši antiseptično djelovanje. Kod žutice, bolesne jetre, ili slezene svojom organskom kiselinom povećava mokraću i rastvara kamence. Lazarkinja se upotrebljava kod oboljenja vena i problema krvotoka... … Nastavi dalje... »