DETOKSACIJA

Osjećate se umorno, spava vam se, imate manjak energije?

KOVAL

Jeste li znali, da čišćenje tijela može pomoči vratiti energiju i poboljšati zdravlje? Samo trebate uložiti malo vremena i truda, da bih dobili odlične rezultate. Ovaj članak će vam pomoći, da izaberete za Vas najbolji način čišćenja organizma. Detoksikacija organizma prakticira se u mnogim kulturama svijeta - uključujući ayurvedu i kinesku medicinu. Detoksikacija znači odmor, čišćenje i hranjenje organizma od glave do pete. Čišćenje od toksina i, nakon toga, pravilno hranjenje organizma sa zdravim namirnicama, može zaštititi od mnogih bolesti i pomoći održati idealno zdravlje do kasnih godina života. Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Postoji puno vrsta čišćenja organizma, a najpopularniji su:

- Kompletan post (sa vodom ili bez vode): Tijekom posta nemojte ništa jesti i pijte samo izvorsku ili očišćenu vodu.

- Post sa sokovima: Nemojte ništa jesti, uzimajte samo svježe sokove (koje napravite sami kod kuče) i čistu vodu.

- Biljni čajevi: Najpopularniji su čajeve od sikavice, čičkova korijena, štavelja, maslačka i đumbira.

- Sauna: Sauna pomaže da se opustite i riješite stresa, čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod mršavljenja.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

IVANČICA: LEUCANTHEMUM VULGARE

#1

Ivančice - leucanthemum vulgare. Ivančice su otporne trajnice iz obitelji glavočika, asteraceae, porijeklom iz Europe i Azije. Mnoge će sigurno podsjetiti na djetinjstvo i branja poljskog cvijeća na livadama, gdje često raste. Unatoč tome što je poljsko cvijeće, mnogi ju rado uzgajaju u svojim vrtovima, bilo za ukras, bilo za rezano cvijeće, jer ovo je još uvijek jedan od mnogima omiljenih cvijetova. Ivančice su jako nezahtjevne cvjetnice, i uspijevaju na svim vrstama tala, čak i u teškim i vlažnim tlima. Koristi se za pranje ispucalih ruku, bora oko očiju, i za liječenje konjuktivitisa. U prošlosti se koristila za liječenje magarečeg kašlja i drugih respiratornih bolesti.... … Nastavi dalje... »

JORGOVAN: SYRINGA VULGARIS

#2

Jorgovan Lat: syringa vulgaris. Trajni grm visine i do 4 metra s razgranatim stabljikama i uspravnim granama, na kojima su jajasti, eliptični, nasuprotni, pri osnovi srcoliki listovi, cijelog ruba. liječenje malarije, i to povratne malarije s jakom kliničkom slikom - simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik), Liječenje reumatskih oboljenja - i to naročito reume i živca, liječenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita), liječenje probavnih tegoba kao što su proljev (adstrigent), liječenje, odnosno odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug)...... … Nastavi dalje... »

KADULJA: SALVIA OFFICINALIS

#2

Kadulja, salvia officinalis ili žalfija. Rod: labiatae. Apotekarski naziv: folia salviae. Višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Jakog korjena, donji djelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a zbog dlakavosti srebrnobijeli i srcoliki. Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovno dobiva izgubljeni apetit. Kadulja ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova, šečerne bolesti, liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje...... … Nastavi dalje... »

KAMILICA: CHAMOMILLA RECUTITA

#2

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l. Eng: german or blue chamomile. D: die echte kamille. Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Kamilica je «lijek za sve». Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu i još mnogo toga..... … Nastavi dalje... »

KANTARION: HYPERICUM PERFORATUM L.

#2

Kantarion- (hypericum perforatum l. Hypericaceae) gospuna trava. Farmakopejski naziv: herba hyperici. Porodica: guttiferae. Eng: - st. John's wort. D: johanniskraut echtes. Fr: le mille- pertuis. Liječi modrice, opekline i drugie rane. Za poboljšanje raspoloženja, poticanje probavnih organa, ublažavanja reume (križobolje), kod osoba koje mokre u krevet te kod uganuća, iščašenja, kod hematoma, te depresije… … Nastavi dalje... »

KIM: CARUM CARVI L.

#2

Kim- (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. Fr: le carvi. Drugi nazivi: Divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. protiv nadimanja i probavnih tegoba, protiv bolova u želucu, pospješuje iskašljavanje, regulira ciklus mjesečnice, pospješuje izlučivanje mlijeka, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, stimulira funkciju bubrega, (grčeva) u malih beba.... … Nastavi dalje... »

KOMORAČ: FOENICULUM MILL.

#2

Komorač- Potiče jače izlučivanje mlijeka u dojilja, sprječava upalu dojki i začepljenja, pomaže kod oboljenja želuca, bubrega, mjehura crijeva, jetre i pluća, jača želudac, i pojačava vrenje hrane, izaziva apetit, pojačava izbacivanje sekreta iz pluća, želuca i crijeva i smiruje grčeve crijeva naročito kod dojenčadi i djece, smiruje kašalj i astmatične napade, naročito kod teškog disanja i jake sluzi - sekreta - katara, kod bolesti srca kao što su angina pektoris, arterioskleroza, pojačavanje izlučivanje mokraće, odstranjuje parazite iz crijeva, čisti oči i jača vid, te za umivanje lica, kod reumatskih bolesti i gihta, kod bolesti krvnih žila, naročito visokog tlaka i kardiovaskularnih tegoba,.. … Nastavi dalje... »

KOPAR: ANETHUM GRAVEOLENS L.

#2

Kopar- Lat: Anethum graveolens l. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Za izazivanje mjesečnog ciklusa, kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih. kod oboljenja kao što su meteroizam, aerofagija, nadutost, kao i kod oboljenja crijeva, želuca, jetre, bubrega i žgaravice jača i krijepi srčani mišić, za jetru kod oslabljenog rada i kod žutice.... … Nastavi dalje... »

KLINČIĆ: SYZYGIUM AROMATICUM L.

#2

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. Imunostimulirajuće djelovanje klinčića važno je za njegovu primjenu u očuvanju i poboljšanju zdravlja, posebno u situacijama kada postoji veća vjerojatnost njegovog narušavanja, poput stresa i virusnih infekcija. Buduči da su jako aromatični treba ih upotrebljavati vrlo štedljivo.... … Nastavi dalje... »

ČEMPRES: CUPRESSUS SEMPERVIRENS

#2

Za mnoge narode Sredozemlja, ali i Kine i Japana, bio je znak tuge, smrti i žalosti. U grčkoj mitologiji, čempres je povezan s Hadom, bogom podzemlja i mrtvih. Čempres je diruetik i antiseptik ali djeluje i antispazmolitično, sa obzirom na ovo njegovo djelovanje koristi se i za umirivanje kašlja. Odlično lječi sve vrste poremećaja u radu vena. Obično tj najčešće se preporučuje za lječenje hemoroida i varikoznih vena. Kako pomaže cirkulaciju krvi indiciran je i kod tretiranja reumatskih oboljena, edema nogu i zastoja limfe... … Nastavi dalje... »