O bilinarstvu

Travarstvo i biljni pripravci su dobro poznata metoda liječenja našeg kulturološkog kruga.

KOVAL

Nema onog, tko ne pozna bar nekoga tko neumorno skuplja koprive i borove iglice ili kupuje posebne mješavine na tržnici kod posebnih travara baš za njegove tegobe... Činjenica da je neka trava uzgojena prirodno tj. bez dodataka pesticida, na nekom ekološkom gospodarstvu ne čini je bezopasnom. U medicinske svrhe se mogu koristiti svi dijelovi biljke, tako da aktivni tj. ljekoviti mogu biti listovi, cvijetovi, stabljike, korijenje, sjemenje, plodovi ili esencijalna ulja. Koncentracija aktivnih sastojaka, kao i drugih prisutnih kemikalija, ovise o kojem se dijelu biljke radi, zrelosti biljke u doba sakupljanja te dobu godine. Također ovisi i o sastavu tla na kojem raste i njegovom potencijalnom opterećunju različitim zagađivačima, kiselosti te vlažnosti i vremenskim uvijetima. Biljni pripravci se mogu uzimati kao tekućine u tinkturama, sirupima ili čajevima, kao tablete ili prašci. Neki od produkata dolaze i u formi rektalnih čepića, koji se koriste kod terapeutskih klistira.

-Bazno ulje - stabilna ulja ne hlapiva s masnim kiselinama dugih lanaca kao npr. ulje šafranike (srpac), u koja se stavlja po par kapi željenog esencijalnog ulja koje je jako, tako razrijeđena mješavina se onda može koristiti za nanošenje na kožu

-Abortifikant - supstanca koja izaziva abortus

-Aromaterapija - inhalacija hlapivih ulja pri tretmanima nekih zdravstvenih stanja

-Karminativ - supstanca koja pomaže pri ispuštanju plinova iz gastrointestinalnog trakta

-Uvarak - ekstrakt koji se dobije kuhajući biljku u vodi, a zatim je cijedeći, slično kao Infuzija gdje se biljka namače u vruću vodu, a zatim cijedi

-Eliksir - vodeno alkoholna, najčešće zaslađena otopina neke biljke namijnjena za oralno uzimanje

-Emetik - supatanca koja potiče na povraćanje

-Esencijalno ulje - smjesa hlapivih ulja ekstrahiranih iz biljke koje je smjesa ugljikovodika i to najčešće terpena, alkaloida i drugih kompleksa velike molekularne težine

-Ekstrakt - koncentrirana forma neke supstance koja može biti prah, tekućina ili tinktura.

-Prirodni produkt - ono što nije dobiveno kemijskom sintezom ili ono što je uzgojeno bez uptrebe pesticida ili bilo kakvih drugih kemikalija

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

BOROVNICA:VACCINIUM MYRTILLUS

#1

Borovnica- vaccinium myrtillus. Porodica: Vrijesovi, ericaceae Ljekoviti dijelovi biljke: Plodovi i listovi Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm. Visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. protiv stvaranja mokračne kiseline, te za liječenje kod povračanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja, šečerne bolesti. Bobice se upotrebljavaju u liječenju hemeroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita. Listovi predstavljaju važan narodni lijek protiv šečerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga zovu "biljni inzulin"......… Nastavi dalje... »

BOSILJAK: OCIMMUM BASILICUM

#2

Bosiljak: ocimum basilicum. Porodica: usnače, lamiaceae. Ostali nazivi: Bosiok, bosilje, faslidjan, maslidjan. Opis: Bosiljak je jednogodišnja razgranjena biljka koja naraste obično do oko 50 cm. Visine. Listovi su jajasti, na dugim peteljkama. Združeni cvjetovi u obliku cvatova kod bosiljka su ružičaste, bijele ili pak crvene boje, te se razvijaju na vrhovima ogranaka. Cijela biljka ima ugodan miris i aromu. Ljekoviti dio biljke: Za lijek se upotrebljava cijela biljka sa sjemenom svi nadzemni dijelovi. Liječi: migrenu, menstrualne tegobe, nadutost, gastritis, zatvor, njeguje kožu, inhalira... … Nastavi dalje... »

BOŽUR: PAEONIA OFFICINALIS

#2

Božur (paeonia officinalis, ) Eng: peony. D: die pfingstrosen. Fr: la pivoine. Poznata imena u našoj regiji: Božurak, kraljev cvijet, kurjak i trojačke rože. Božur je zakonom zaštićena crsta, tercijarni relikt i rijetka biljka zaštićen i u našim krajevima te se nesmije brati. Kad pomislimo na biljke, katkad ih nesvjesno u glavi podijelimo na ukrasne i ljekovite. Prvima se bave dizajneri vrtova, cvjećari i agronomi, a drugima farmaceuti. Zanimljivo, neke ukrasne biljke su i otrovne, poput difenbahije i ricinusa. Koristio se kod bolova u probavnom sustavu, proljeva, žutice, bolesti bubrega i mjehura, kašlja i, zanimljivo, kod epilepsije. Hipokrat ga je rabio za liječenje epilepsije i i melankolije.... … Nastavi dalje... »

BREZA: BETULA L.

#2

Breza. Lat: betula l. Eng: birch. D: die birken. Pod nazivom "europsko stablo protiv bubrežnih bolesti", breza se pojavljuje prvi put kao zasluga poznatog talijanskog liječnika Mattiola (16st) koji je uspješno liječio kamence bubrega i mjehura. List breze je jedan od jačih prirodnih biljnih diuretika koji pospješuje 5-6 puta jače i veće izlučivanje količine mokrenja od normalnih količina mokrenja. Mnogim je vojnicima u gladnim godinama američkog građanskog rata 1861-1865, kora, sjemenke i sok breze spasilo život (brašno od kore breze). Za brzo odstranjivanje bradavica potrebno skuhati čaj od kore breze... … Nastavi dalje... »

BRŠLJAN: HEDERA HELIX L.

#2

Bršljan - (hedera helix l. Araliaceae) Bršljan ima još i farmakopejski naziv "folia hederae" a narod ga još zna zvati; brštan, brštika, bršljika. Bršljan ili hedera je dobilo ime: (grčki hedra = podloga, tlo) jer je biljka pričvršćena za podlogu. Drugi navode da je od keltskog "hedea" = uže, na koje bršljenovo stablo donekle liči; helix= zavojit, spiralan. Bršljan je djelotvoran kao lijek protiv bronhitisa, astme i kašlja i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Oblozi od čaja ili masti uklanjaju bradavice, "bijelo pranje" kod žena, i gljivice....… Nastavi dalje... »

BRUSNICA: VACCINUM VITIS-IDAEA

#2

Brusnica (vaccinium vitis-idaea): Eng:cowberry. D:die preiselbeere. Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale,vitamin A,vitamin C, kalij i biljna vlakna. Smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog crijeva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprjećavale rast stanica raka, već i njihovo metastaziranje.....… Nastavi dalje... »

CIKORIJA: PLANTAGO LANCEOLATA

#2

Cikorija Lat: cichorium intybus. Eng: chicory. D: gemeine wegwarte. Domaći nazivi: vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, radić, sunčevo cvijeće.- dijabetesa, gihta i reume, ozljeda kože i mišića te modrica i hematoma od padova ili udaraca, bolesti srca i to kod ubrzanog rada srca, bolesti jetre i to naročito za detoksikaciju jetre, bolesti mokraćnih organa, vodenih bolesti. Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo. Ona je pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine......… Nastavi dalje... »

CRNI RIBIZ: RIBES NIGRUM L.

#2

Crni ribiz (ribes nigrum l.) Eng:blackcurrant. D: die schwarze johannisbeere. Crni ribiz je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro-do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm. A na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba. Za liječenje upalnih bolesti: reumatoidnog artritisa i alergijskih tegoba (alergijski rinitis), artrioskleroze koju i sprječava, u liječenju bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoće s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi....… Nastavi dalje... »

CELER: Apium decumbens EckI. et Zey

#2

Zdrav je od korijena do sjemena, lako probavljiv - 100 grama korijena celera sadrži oko 40 kalorija, gotovo dvostruko manje od iste količine krumpira. Celer slovi kao čistač organizma - ima diuretsko djelovanje, pomaže pri iskašljavanju. Odličan je kao sredstvo protiv nadimanja i probavnih teškoća. Sadrži, među ostalim, vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna, kao sve korjenasto povrće. ....… Nastavi dalje... »

CIKLAMA: Cyclamen europaeum L.

#2

Ova biljka je lijek, ali može biti i otrovna, a poznata je po tome što je pririodni abortiv, analgetik,... potječe iz južne središnje Europe i smatra se hardiest svih vrsta ciklama. Najpoznatija je kao ukras doma, a druga imena su joj klobučac i križalina. Zapadna pučka medicina rabi ciklamu za liječenje bolesti crijeva, glavobolje, reume, raznih oteklina itd. Otrovni dijelovi biljke: gomolj sa korjenčićima.....… Nastavi dalje... »