//

JEDITE TREŠNJE

TREŠNJE

KOVAL

Snažan je diuretik pa oslobađa tijelo suvišne vode i vaš je saveznik u borbi protiv celulita. Jedete li trešnje, pozitivne će promjene osjetiti i vaša koža jer trešnje usporavaju nastanak bora te jačaju vezivno tkivo.

Proljeće donosi zdravlje nadohvat ruke. Blagotvoran učinak na čovjekovo tijelo imaju zamamne trešnje. Stoga, umjesto da posegnete za raznim analgeticima, navalite na trešnje koje brzo ublažavaju glavobolju, a vašem tijelu daju još mnogo toga. Obiluju vitaminima A, B i C, kalcijem, kalijem, folnom kiselinom i željezom.

Liječnici savjetuju svakodnevno konzumiranje 250 grama trešanja srčanim bolesnicima te onima koji imaju problema s bubrezima i reumom. Osim toga, konzumacija trešanja snižava kolesterol i vraća tijelu energiju. Snažan je diuretik pa oslobađa tijelo suvišne vode i vaš je saveznik u borbi protiv celulita.

Jedete li trešnje, pozitivne će promjene osjetiti i vaša koža jer trešnje usporavaju nastanak bora te jačaju vezivno tkivo.

Voda pomaže

Tri očita znaka da ste dehidrirali

KOVAL

Često se dogodi da mnogi niti ne znaju da su dehidrirali jer nemaju osjećaj žeđi, međutim postoje očiti znakovi koji ukazuju na to.

Glavobolja

Vaše tijelo konstantno gubi tekućinu, što znači da s njom gubi i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što više tekućine gubite, to krvni tlak niže pada i dovodi manje kisika u mozak, a to rezultira glavoboljom.

Urin vam je izuzetno žute boje

Ukoliko vam je urin intenzivno žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da se organizam ne može dobro čistiti te se skupljaju toksini. Ukoliko vam je urin proziran, to znači da unosite previše tekućine – stoga držite se sredine.

Patite od zatvora

Voda pomaže u ispiranju crijeva i njihovom efikasnijem čišćenju. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teško sama kretati te će se dulje zadržavati u crijevima. Rezultat toga je nadutost i neugodan zatvor.

LJEKOVITE BILJKE REGIONALNOG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

PRŽENICA: Succissa pratensis moench ili Knautia arvensis

#2

Ima do 60 cm visoku okruglu stabljiku s prizemnim peroliko sastavljenim lišćem od 7 prstasto duguljastih listova. Cvijet je blijedo ljubičasta plosnata glavica, sastavljena od sitnih cvjetova, koji su na podini zaliskama od glavnog štica opkoljeni. Cvijet izbija na vrhu i po strani stabljike. Postrani cvjetovi s pališćem izbijaju iz pazušca pricvjetnih listova. Cvjeta od svibnja do kolovoza. Raste po suhim livadama, iskrčenim šumama i između grmlja i živice.... … Nastavi dalje... »

KALINA: Ligustrum vulgare L.

#2

Uzgaja se i kao ukrasna biljka. Vjeruje se da list i kora pomažu kod nekih kožnih bolesti, upala grla i upala u usnoj šupljini, protiv afti, a cvijet kao lijek protiv proljeva. Dok su bobice OTROVNE, i nadražuju kožu, sadrže kapilarni otrov, konzumirane u većoj količini izazivaju želudčane tegobe, grčeve, zatajivanje cirkulacije. Obična kalina je naša autohtona vrsta koja raste u šumama, šikarama i na rubovima šuma. Lišće Kaline i kora ima gorke svojstva koja su korisna za čaj za poboljšanje apetita i probave, u kemoterapiji bolesnika...… Nastavi dalje... »

SLAK: Calystegia sepium L.

#2

U ovom se slaku, kao i u svim domaćim slakovima, prema mišljenju istraživača (osobito u podzemnim dijelovima), nalaze tvari srodne gumama. One imaju tu prednost, da se ne tope lako u alkalijama i u slini, nemaju oštri okus i manje draže crijeva. Zbog toga se ova biljka smatra najboljim domaćim sredstvom za čišćenje crijeva. Koristi se, također, protiv reumatizma, krvave mokraće, nečiste kože, kroničnog kašlja i prehlade. Sama se biljka rijetko primjenjuje, već se koristi u sastavu s drugim biljkama. Cvijet koji Arapi još odavnina koriste u ljekovite svrhe može biti vaša nova, romantična puzavica za slijedeću sezonu... … Nastavi dalje... »

VRATIĆ: Tanacetum vulgare L.

#2

Sama se biljka iz davnina uzgaja i koristi kao sredstvo protiv ugriza insekata, a zbog svog korisnog učinka i za zaštitu namještaja od napada insekata. Nekad su se mrtvi čak i pokapali sa listovima te biljke, npr Henry Dunster - prvi predsjednik Harvarda. Vratić se često nosio čak i u cipelama kako bi se spriječila malarija i drugih groznice, ali i neke vrste komaraca npr Culex pipiens kojima smeta nektar iz cvjetića te biljke. Jedno dokumentirano kliničko istraživanje pokazalo je poboljšanje kod pacijenata sa žučnim i jetrenim bolestima.... … Nastavi dalje... »

KOKOTAC: Melilotus officinalis L.

#2

Djeluje antiflogistički, sprječava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristimo ga kod svih tegoba koje su posljedica kronično slabog rada vena, kao što su noćni grčevi u listovima, otežale noge, svrbež i otekline nogu. Osim toga, koristimo ga kao dodamo sredstvo pri liječenju upala krvnih žila, nakon tromboze, kod hemoroida i zastajanja limfe. Uz kumarine djeluju i flavonoidi koji utječu na oštećene stjenke žila. Kokotac ima svojstvo da steže, omekšava, tjera znoj i vodu, smiruje i ublažuje bol te čisti organizam. Koristi se za vanjsku, a manje za unutarnju uporabu... … Nastavi dalje... »

PUCALINA - Žuti Bagrem : Colutea arborescens

#2

Pucalina plijeni pogled radoznalaca svojim žutim cvjetovima ali još više i velikim napuhanim, nabreklim, mjehurastim mahunama. U narodnj medicini malo se koristi. Svi dijelovi biljke sadrže dosta tanina, a najviše se koriste sjemenke ali samo u malim količinama jer se drži da su otrovne. Dosta su bogati proteinima pa ih stoka voli jesti. Napuhani plod na pritisak puca – po tome je i dobila ime. Pucalina cvjeta od svibnja do kolovoza, a plodovi se stvaraju od lipnja (ponegdje i krajem svibnja) do rujna. Ova biljka se ponegdje sadi i u parkovima. ... … Nastavi dalje... »

ABDOVINA: Sambucus ebulus

#2

Cvijet abdovine je antineuralgik kojim liječimo oboljeli živac (neuralgije); diuretik, kojim pojačavamo izlučivanje mokraće; dijaforetik, kojim izazivamo pojačano znojenje; antireumatik kojim pomažemo kod reumatskih teškoća; antitusik kojim smirujemo kašalj, a regulira i hipertenziju, visoki tlak. List abdovine je detoksikant jetre, regulator funkcije bubrega, snižava visoku temperaturu, pomaže kod reume i ugriza zmija, tj. otrovnih životinja, pomaže u zacjeljivanju rana. Plodovi abdovine koriste se za liječenje šećerne bolesti te za poticanje mokrenja i probave, dok čaj od cvijeta abdovine regulira visoki krvni tlak.... … Nastavi dalje... »

METVULJA: Monarda didyma

#2

Metvulja potjeće iz Sjeverne Amerike, iz područja oko jezera Ontario, a gdje samoniklo raste 12 vrsta jednogodišnjih ili višegodišnjih metvulja. Kao osvježavajući biljni napitak i kao začin za divljač i ribu, metvulju su prvi počeli koristiti sjevernoamerički Indijanci. Neka indijanska plemena koristila su metvulju i kao lijek protiv prehlade, bronhitisa i astme, bolesti kostiju i zglobova, te za dezinfekciju rana. U ljekovite svrhe koristili su gotovo sve vrste metvulja, ali najčešće vrste Monarda didyma, Monarda fistulosa i Monarda puncata.... … Nastavi dalje... »

TRANDOVILJE: Althaea Rosea

#2

Cvijet trandovilja u pučkoj medicini predstavlja stari i provjereni lijek za liječenje sluznice dišnih, probavnih i mokraćnih organa te se rabi za liječenje prsnih tegoba (upala dišnih organa i puta, za smirenje kašlja, prehlade, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, tuberkuloze, katara, bolova u prsima itd), bolesti grla (angine, za ispiranje i grgljanje usne šupljine naručito za pušače kojima je grlo suho od pretjeranog pušenja, upala jednjaka, promuklosti, katara), slabe cirkulacije, tegoba želuca i crijeva (katara želuca i crijeva, gastritisa, kod poremećaja pražnjenja crijeva - zatvora itd), bolesti bubrega (za jače mokrenje, katar mjehura, bolesti žena (dismonorejom, upala maternice), bolesti kože (raznih upalnih i infektivnih stanja na koži - čirevi, opekline, osipi, erupcije, ubodi i ugrizi otrovnih životinja, otekline itd), raznog krvarenja, bol uha (parenje uha itd). .... … Nastavi dalje... »

SOLOMONOV PEČAT: Polygonum Persicaria

#2

Solomonov pečat rastvara, steže i čisti, pa zato liječi od kamenaca mokraćnih organa, čireva želuca i crijeva, šećerne bolesti, padavice, krvavog proljeva i regulira krvotok. U liječenju od pijeska, kamenaca i grčeva mokraćnih organa solomonov pečat je nenadmašiv. Za liječenje od bronhitisa, bolesti pluća, jetre i bubrega. Solomonov pečat je godinama poznat kao lijek za takozvane "ženske" bolesti, ali je izuzetno efikasan i u liječenju kardiovaskularnih oboljenja jer stimulira rad srca.. Izvrsno je sredstvo za zaustavljanje povraćanja krvi, liječenje katara želuca i čireva na želucu.... … Nastavi dalje... »

BRKA - ENDEMSKI DIVLJI ČEŠNJAK: Allium carinatum L.

#2

Ovaj cvjetni entitet povijesno je opisao talijanski prirodoslovac Domenico Agostino Vandelli u 1771 katalogizirano pod nazivom Allium cirrhosum. Smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni tlak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove. omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume..... … Nastavi dalje... »